⁉️نقش آقای سیدمحمدکاظم شریعتمداری در کودتای نقاب (نوژه) چه بود؟/بخش اول
🔴به مناسبت سالگرد کشف کودتای نوژه
🔹 آمریکا از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، شروع به طراحی انواع توطئهها در جهت تضعیف و #براندازی_نظام جمهوری اسلامی ایران کرد که طراحی کودتاهای مختلف به منظور سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران یکی از این اقدامات بود. #کودتای_نوژه، که نمونههای بسیار کوچکتر آن، رژیمهای بسیاری را در سراسر جهان سرنگون کرده بود و به جرات میتوان ادعا کرد که کودتای 28 مرداد 1332 در مقایسه با آن بازی کودکانهای بیش نبود، در تاریخ 19 تیر ماه 1359 خنثی شد (کامران غضنفری، آمریکا و براندازی جمهوری اسلامی ایران، تهران، بسیج دانشجویی،1381، فصل چهارم) یکی از موضوعات مهمی که در خصوص این کودتای نافرجام وجود دارد، نقش #سیدمحمدکاظم_شریعتمداری است. وی ضمن تامین برخی از وجوه مالی گروههای مخالف امام و انقلاب، مترصد نقش جایگزین حضرت امام در دولت کودتا بود و سعی داشت بعد از ایشان «مرجع تقلید و رهبر آینده کشور» (منوچهر محمدی، تحلیلی بر انقلاب اسلامی، تهران، انتشارات امیرکبیر، 1366، ص172-171.)باشد.
🔸1- برنامه آمریکا برای بهرهبرداری از شریعتمداری
غرب و آمریکا در راستای مبارزه با انقلاب اسلامی، روی #شریعتمداری حساب ویژهای باز کرده بودند. در تاریخ 29 اکتبر 1979 (هفتم آبان1358) رئیس پایگاه #سیا در تهران، گزارش زیر را برای استانسفیلد ترنر رئیس سازمان سیا، ارسال میکند: «شما از من خواستید که در یک فرصت راجع به امکانات #اعمال_نفوذ در جریان امور اظهار نظر کنم. من نظر خود را فقط به طور حاشیهای و جزئی و تا زمانی که ارتش دوران نقاهت خود را طی کند، اعلام میکنم و این هم مرحلهای است که برای طی آن از دست ما تقریباً کاری ساخته نیست. کاری که از دست ما برمی آید و من هم اکنون درگیر آن هستم، این است که سران بالقوه یک ائتلاف متشکل از #لیبرالهای_سیاسی، چهرههای دینی میانهرو و سران نظامی متمایل به غرب-هنگامی که ظهورشان شروع شد-را شناسایی کرده و آماده حمایت از آنها شویم. کسی که بیش از دیگران احتمال داده میشود این ائتلاف را سرعت بخشد، آیتالله شریعتمداری است.»( حمایت آمریکا از گروههای میانهرو در ایران، ص6)
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⁉️نقش آقای سیدمحمدکاظم شریعتمداری در کودتای نقاب (نوژه) چه بود؟/بخش دوم
🔴به مناسبت سالگرد کشف کودتای نافرجام نوژه
🔹در یکی از سندهای #سفارت_آمریکا که گزارش ملاقات با رهبر نهضت رادیکال ( #مقدم_مراغهای ) بوده است، ذکر شده است که؛ «خیلیها از #شریعتمداری به خاطر #عدم_رهبری انتقاد می کنند در صورتی که این انتقاد نابجاست و خمینی قدرتمندتر از آن است که شریعتمداری فعلاً بتواند با او مقابله کند؛ ولی البته وقتش خواهد رسید.» (اسناد لانه جاسوسی، جلد 1، ص۵۴.)
🔸این موضوع به خوبی نشان می دهد که دشمنان انقلاب اسلامی از مدت ها قبل بر روی شریعتمداری برنامهریزی کرده بودند و مترصد فرارسیدن زمان مناسب برای بهره گیری از او برای اقدامت #خرابکارانه و #ضدانقلاب بودند. همانگونه که برخی از رهبران نهضتهای رادیکال بر این موضوع تاکید داشتند. البته صحبتها و اظهارنظرات شریعتمداری نسبت به غرب و علی الخصوص آمریکا منجر به نزدیک شدن #لانه_جاسوسی_آمریکا به وی شده بود. به عنوان مثال، اعضای سفارت آمریکا در خصوص ملاقات با شریعتمداری در ١٠ ژانویه ١٩٧٩ (دی ۵٧) اظهار می دارند که؛ «شریعتمداری آشکارا از دیدن شخصی از جانب دولت آمریکا خوشحال است و موضعش کاملاً منطقی و مساعد (موافق برای همکاری) بود.»( اسناد لانه جاسوسی، جلد ١، ص٨١.)
🔹٢- تایید کودتای نوژه توسط شریعتمداری
براساس طرحی که از پیش ریخته شده بود، #کودتای_نوژه قرار بود با محوریت نیروی هوایی باشد و از هواپیماهای جنگنده و بمبافکن استفاده شود. در جریان انقلاب، از سربازان برای سرکوب مردم استفاده شده بود اما در کودتای نوژه، ارتشیان متخصص شامل خلبانان و کماندوها که در زمان شاه برای جنگ با ابرقدرت شوروی آموزش دیده و تربیت شده بودند، در مقابل مردم و نظام قرار میگرفتند.
🔸علیرغم به کار بردن سلاح های سنگین و هماهنگی و همکاری گروه های ضد انقلاب هنوز یک مشکل وجود داشت. مشکل این بود که اولاً چگونه نیروهای درگیر در کودتا، در اجرای مأموریتهای محوله دچار تردید نشوند و ثانیاً پس از چنین کشتار وحشتناکی چگونه می توان به دولت کودتا مشروعیت بخشید؟ کلید حل هر دو مشکل در #شاخه_ایدئولوژیک_کودتا نهفته بود. سران کودتا، با علمایی که احتمال میدادند از #جمهوری_اسلامی و امام خمینی کینه داشته باشند تماس گرفتند و از آنها درخواست کمک کردند. در رأس این افراد، سید محمدکاظم شریعتمداری قرار داشت. سران کودتا، برای اینکه به افراد خود درباره سرنوشت کودتا اطمینان دهند آنها را به قم می فرستادند تا با شریعتمداری دیدار کنند و پس از تایید شریعتمداری، با اطمینان خاطر در عملیات شرکت کنند. بسیاری از این افراد مقلد شریعتمداری بودند و واضح است که وی تا چه حد بر آنها نفوذ داشت. یکی از کودتاگران که به قم و بیت شریعتمداری رفته بود از تجمع #خلبانان و #ارتشیان در بیت وی خبر میدهد که برای استفسار از جریان کودتا به قم آمده بودند. سید محمدکاظم شریعتمداری در پاسخ به مراجعین مرتباً تکرار میکرد «ظلم هرگز پایدار نمیماند». این جمله توسط کودتاگران به معنای تایید کودتا تفسیر میشود .(محسن ردادی، «آیت الله شریعتمداری»، مجله امید انقلاب، شماره ۴0٣،صص٢٧-٢۶.)
🔹٣- اطلاع از کودتای نوژه و سکوت به نفع سازمان سیا
با نگاهی به اعترافات شریعتمداری آشکار میشود که وی مدتها پیش از کودتا اطلاع داشت. چنان که وی میگوید: «اولاً من از نیت اینها مطلع شدم ولی چون کارشان در یک مدت کوتاه غیرعملی به نظرم میرسید و قهراً خیال میکردم که دولت آگاهی دارد تصور نمیکردم که اینها بتوانند کاری را انجام دهند و این که کارینشدنی است، من خبر کنم و باعث گرفتاری یک عده غیردخیل شود. به علاوه احتمال دادم که ممکن است اگر بگویم خود ما را ترور کنند ...»( محمد محمدی ریشهری، خاطرهها،ص٢۶٨)
🔸از این رو، یکی از خیانتهای شریعتمداری، عدم اطلاع نسبت به از آغاز روند کودتا بود و این در حالی بود که وی با وجود آگاهی از میزان خسارتهای جانی و سیاسی این کودتا به نظام جمهوری اسلامی ایران، هیچگونه ممانعتی از این کار نداشت و حتی به مسئولان نظام نیز خبر نداد تا به صورت مناسبی این تحرکات ضد نظام مدیریت شود.
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⁉️نقش آقای سیدمحمدکاظم شریعتمداری در کودتای نقاب (نوژه)چه بود؟/بخش سوم
🔴به مناسبت سالگرد کودتای نافرجام نوژه
🔹آقای #هاشمی_رفسنجانی نیز طی مصاحبهای با #خبرگزاری_جمهوری_اسلامی در تاریخ اول اردیبهشت ١٣۶1 میگوید؛ «یک مرجعی که لااقل خود را #مرجع میداند بشنود که بنا است کودتایی شود . این حداقل آن است که خودشان هم اعتراف کردهاندکه از این کودتا مطلع شدهاند. بالاخره در کودتا عده زیادی شهید و کشته و زخمی میشوند. چطور میتواند یک نفر که خود را مرجع میداند این مسئله برایش اهمیت نداشته باشد. کوچکترین چیزی که در این رابطه وجود دارد این است که ایشان از توطئه کودتا مطلع شده و آن را به امام و مسئولان و مردم اطلاع ندادند. اگر همین مقداری که خودشان اعتراف کردند باشد یک چنین شخصی نمیتواند مرجع تقلید باشد.»( افشای چهره دوم شریعتمداری، ١٣)
🔸۴- تأمین وجوه مالی برای رویارویی مسلحانه علیه انقلاب اسلامی
شریعتمداری از وجوه دریافتی از #سازمان_سیا، برای خرید اسلحه به منظور رویارویی مسلحانه با نظام اسلامی استفاده میکرد. در گزارش سرّی سازمان سیا به تاریخ ٢٨ تیر ١٣۵٨، مرتضی موسوی (از سران #حزب_خلق_مسلمان) با صراحت به این موضوع اشاره کرده و میگوید: «...شریعتمداری از پول ما جهت خرید اسلحه لازم استفاده مینمود.» گزارشی که بعداً در بهمن ماه ١٣۵٨ منتشر شد نیز حاکی از آن بود که حزب خلق مسلمان مبلغ ٣۶ میلیون تومان وجه نقد به #کردستان فرستاده بود تا از طریق گروههای ضدانقلابی حزب دمکرات کردستان و سازمان کومله، سلاح خریداری نماید. سازمان سیا همواره مترصد اعمال نفوذ در جمهوری اسلامی و حمایت از اشخاص و جریانهایی بود که در راستای ساقط کردن نظام اسلامی ایران، تلاش میکردند( حمایت آمریکا از گروههای میانهرو در ایران، ص۶.)
🔹چنانچه #محسن_رضایی میگوید: «عباسی داماد آقای شریعتمداری، گفته است که آقای شریعتمداری نه تنها در جریان امر بوده بلکه مبلغ ۵٠٠ هزار تومان نیز به مهدوی پرداخت کرده بود...»
🔸علاوه بر این براساس اعترافات خود شریعتمداری: «...ین که به #سیدمهدی_مهدوی پول فرستادم هرچند به عنوان قرض به ایشان داده شده است و این کار را نوعی تأیید عملی از فرد توطئهگر تلقی کردهاند، پشیمانم و استغفار میکنم.»( محمد محمدی ریشهری، خاطرهها ، ص٢۶٨.)
🔹 ۵- تلاش برای ایفای نقش رهبر جایگزین
شریعتمداری در مرحله دوم کودتا نقش مهمتری را برعهده داشت. براساس نقشه کودتا قرار بود بعد از حمله به #جماران (که هدف از آن از میان برداشتن حضرت امام بود) شریعتمداری وارد عمل شود. در طراحی کودتا، خانهای در حوالی یوسف آباد برای انتقال شریعتمداری از قم به تهران اجاره شده بود. شریعتمداری در این خانه مستقر میشد و به عنوان رهبر مذهبی، کودتا را تایید میکرد. در مراحل بعد زمانی که رادیو و تلویزیون به دست کودتاچیان تصرف میشد، وی مستقیماً یا به وسیله نوار و اعلامیه با مردم سخن میگفت و مردم را به همکاری با کودتا فرامیخواند. کودتاگران به منظور اجرای این مراحل به صورت مستقیم با پسر شریعتمداری در ارتباط بودند. به اعتراف یکی از عوامل کودتا: «با آقای شریعتمداری با پسر ایشان وارد صحبت شدیم. پسرشان از جانب آقای شریعتمداری قول همه گونه همکاری را دادند.»(مؤسسه مطالعات سیاسی، کودتای نوژه، ص١٧١.)
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
⁉️نقش آقای سیدمحمدکاظم شریعتمداری در کودتای نقاب (نوژه) چه بود؟/بخش چهارم
🔴به مناسبت سالگرد کودتای نافرجام نوژه
🔸۶- #مشروعیتزایی برای کودتاگران و توجیه اقدامات خشونتبار
یکی دیگر از کارکردهای شریعتمداری در کودتای نوژه، مشروعیتزایی برای کودتا بود.به طوری که این مسئله برای جذب افراد جدید و کسانیکه در همکاری با کودتاگران دچار تردید شده بودند، بسیار مفید واقع شد. #سروان_نعمتی از عوامل اصلی کودتا برای اقناع یکی از خلبانان که نسبت به ماموریت محوله دچار بیم و تردید شده بود، به او میگوید: «خیلیها از جمله شریعتمداری این کودتا را تایید کردهاند.»(روزنامه جمهوری اسلامی، ۱۶ مرداد ۱۳۵۹)
🔹 #ایرج_رخشنده از ساواکیهای فعال در کودتا نیز پس از دستگیری در این ارتباط میگوید: «بنیعامری میگفت با علما و روحانیونی که طرفدار آیتالله شریعتمداری میباشند، دستبهدست هم دادهایم تا یک اسلام نوین در سطح مملکت پیاده کنیم.»( همان)
بدینترتیب راه هرگونه مخالفت اعضا با اهداف کودتا که بعضاً ضد انسانی و ضد اسلامی بود، بسته میشد.
🔸بنا به اعترافات تیمسار محققی، مسئولان شاخه سیاسی در پاسخ به پرسش عوامل کودتا، مبنی بر اینکه در برابر واکنش مردم چه اقدامی باید انجام دهند، چون در صورت تیراندازی عده زیادی از مردم کشته خواهند شد، به آنان میگفتند: «وقتی امامخمینی را از میان بردارند، فرد دیگری بهجای ایشان خواهد نشست و از طریق رادیو و تلویزیون تمام آنچه را که امام گفته است، او بر غلط بودن آن فتوا خواهد داد.»(همان)
🔹تایید کودتا بهوسیله یک روحانی برجسته که توسط سران کودتا به اعضا تفهیم میشد، تا اندازهای برای این افراد مهم بود که بسیاری از آنان شخصاً به بیت شریعتمداری مراجعه کرده و درصدد دریافت پاسخ بودند. استوار #عبدالعلی_سلامت از عوامل کودتا در پایگاه همدان نیز در اعترافات خود اذعان میکند که بههنگام مراجعه به بیت شریعتمداری، تعدادی نظامی و خلبان را در آنجا دیده است که آنها نیز برای کسب اجازه در مورد یک برنامه به آنجا آمده بودند.
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
با روحیه قوی و ایمان به خدا مشکلات حل خواهد شد
🔻#صحیفه_خوانی |١٨ تیر
🔹... و ما نباید روحیه خودمان را از دست بدهیم برای مشکلات. با #روحیه_قوی شما جوانها و متوجههای به #خدا این مشکل بزرگی که عبارت از این رژیم فاسد بود آن را پس زدید و از بین بردید، این روحیه را حفظ کنید، این روحیه قوی را حفظ کنید؛ #خدا_با_شماست. وقتی خدا با کسی باشد کارها درست میشود. البته پشت سر هر انقلاب مشکلات زیاد هست. لکن آنهایی که #اعتقاد به این انقلاب دارند، #ایمان به این #نهضت دارند، این روحیه قوییای که با آن روحیه قوی و آن ایمان راسخ و آن توجه به خدای تبارک و تعالی شما را پیش برد، مادامی که این روحیه محفوظ باشد، شما پیش میروید.
🔸حالا گاهی کندی دارد، گاهی تندی دارد، گرفتاری دارد، #راه_حق گرفتاری دارد؛ هر راه حقی مشکلات دارد. #شیاطین نشستهاند سر راه حق که مردم را #منحرف کنند، مال حالا نیست، زمان پیغمبر هم همینطور بوده، مشکلات پیغمبر از مشکلات ماها زیادتر بوده است. مشکلات امیرالمومنین ـ سلام الله علیه ـ از مشکلات ما بیشتر بوده، گرفتاری آنها از گرفتاری ما بیشتر بوده، آنها هم از دوستانشان مخالفت میدیدند، این دستهای که قیام کردند در صفین ، در مقابل حضرت امیر ایستادند و شمشیر کشیدند به روی حضرت، اینها از دوستان حضرت بودند؛ مخلصین حضرت بودند، گرفتاری حضرت از مخلصینش شاید بیشتر بود تا از سایرین. امام حسن ـ سلام الله علیه ـ آنقدر گرفتاری که از این دوستان و اصحابش داشت از دیگران نداشت. اصحابی که توجه نداشتند که امام زمانشان روی چه نقشه دارد عمل میکند، با خیالهای کوچکشان، با افکار ناقصشان در مقابلش میایستادند و غارتش کردند و اذیتش کردند، و ـ عرض میکنم که ـ شکستش دادند، معاهده با دشمنش کردند و هزار جور بساط درست کردند.
🔹شما گمان نکنید که این #مشکلات برای من و شماست. هر چه مشکلات زیادتر باشد، اجرش زیادتر است؛ الهیتش زیادتر است. اگر آدم در حال خیلی وسعت، و در حال خیلی تفریح و تفرح، گرایش به #اسلام بکند اینکه چیزی نیست. خوب، همه وقتی که وقت نتیجه بردن [است] حاضرند. آن روزی که برای اسلام زحمت پیش میآید، آن روزی که زحمت و مرارت دارد، آن روزی که خون دارد، آن روزی که رنج دارد، آن روزی که با سرنیزه آدم مقابل است، آن روزی که با توپ و تانک مقابله میکند، آن روز، روزی است که مرد از غیرمرد تمیز داده میشود، مسلمان از غیرمسلمان. آن روز، روزی است که روز اجر است؛ روزی است که خداوند توجهش را به این ملت کرد. ... (١٨ تیر ۵٨، صحیفه امام، ج ٩، ص ٣١-٢٩)
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
حضرت امام جواد علیهالسلام و تشکیلات تمامنشدنی شیعی
دنیاى اسلام آن روز بخش عظیمى متوجه به امام جواد بودند و هدف امام جواد (علیه الصّلاة و السّلام) و ائمهى بعد از حضرت رضا تا حضرت ولىّعصر -سه امام- این بود که زمینه را آماده کنند براى شکل گرفتن یک اعتقاد تمامنشدنىِ شیعى به لزوم ایجاد حکومت علوى و قرآنى، یک تشکیلاتى درست کنند، یک طرز فکرى را در میان این تشکیلات رائج کنند، آنچنان این تشکیلات را محکم کنند، به هم پیوند بزنند که با غیبت امام عصر (علیه الصّلاة و السّلام)، این تشکیلات متلاشى نشود؛ و این کارى بود که خلفاى آن زمان بشدت از این کار بیمناک بودند. (مقام معظم رهبری ۱۳۶۴/۰۵/۲۶)
#امام_جواد
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
ای آقایان نویسندگان! اینقدر تضعیف نکنید روحانیت را
🔻#صحیفه_خوانی |٢٠ تیر
🔹... امروز #وظیفه هست برای همه ما، #ملت ما باید این وظیفه را انجام بدهد. امروز روزی است که قدرتهای بزرگ با #توطئههای داخل و خارج میخواهند این #نهضت را بهکلی به هم بزنند، و #اسلام را که الان از آن ضربه دیدند زیرپا بگذارند، و قطع کنند ریشههای او را. امروز همه اهالی مملکت ما و کشور ما باید به حال آمادهباش باشند.
🔸نروید سراغ زمین و ـ نمیدانم ـ این چیزهایی که مال دنیاست. اینقدر دنبال این چیزها نروید. شما باید #اسلام را حفظ کنید. در پناه اسلام همه این چیزها را هم داشته باشید.
🔹اگر اسلام را از دست شما بگیرند، خیال نکنید که اسلام را که گرفتند یک ملتی میگذارند و یک ملیتی که این آقایان #ملتگراها، هی دهن خودشان را پر میکنند، ملت، ملت! اگر اسلام را از دست شما گرفتند و آخوند و ملت را جدا کردند، شما چهار نفر #ملی نمیتوانید هیچ کاری بکنید، اگر بین شما امثال بختیار نباشد و حال اینکه ممکن است باشد، اینقدر #تفرقه ایجاد نکنید. ای آقایان نویسندگان! اینقدر #تضعیف نکنید #روحانیت را. ای آقایان #روشنفکران! اینقدر مملکت را از این طرف به آن طرف نکشید تا اینکه خدای نخواسته بیایند همه تان را عذرتان را بخواهند. با هم باشید. آماده باشید.
🔸ملت باید آماده باشد برای این اموری که دارد پیش می آید، که آن روزی که خدای نخواسته فرض کنید فانتوم آنها آمد و اینجا را خراب کرد و من هم رفتم سراغ کارم، ملت دستش باز و با مشت محکم حفظ بکند #اسلام را. روحانی، بازاری، کارگر، کشاورز، کارمند، قوای مسلح، همه باید حال آماده باش داشته باشند... ( ٢٠ تیر ۵٩، صحیفه امام، ج ١٣، ص ١٧ و ١٨)
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
🔻اطلاعیه بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت احمد جبرئیل
🔹احمد جبرئیل از رهبران نسل اول فلسطین در مصاف و هماوردی لاینقطع و پر استقامت در جبهه ضد صهیونیستی بود.
🔸اگرچه هم قطاران او در ابتدای این راه، درگیر دستهبندیها و مرزبندیهای فکری متعدد و متنوعی بودند ولی او به سرعت و بصیرت راه خود را در همراهی با انقلاب اسلامی در ایران و پیروی از حضرت امام (ره) و خلف صالح ایشان دید و تا آخرین لحظات از عمر سراسر مجاهدت خود به این اصل متعهد ماند و حتی در زمانیکه بحران سوریه در صف مقاومت ریزشهای غیرقابل باوری را به خود دید، #احمد_جبرئیل با هدف پایبندی به آرمان آزادی قدس شریف، در فتنه پر تب و تاب سوریه، راه صواب یافت و #جبهه_مقاومت را ترک نکرد.
🔹با سازش ناپذیری، ایثار، اخلاص و جدیت در قاموس فکر و رفتار احمد جبرئیل، شاخص و معیاری به نسل جدید از جوانان انتفاضه و سنگ عرضه شد که همانا آزادی قبله اول بوسیله مردان بیادعا رقم خواهد خورد و نه سیاستبازانی که قدس و آزادی آن تضمین حیات دنیوی و تمتع مادی آنها است.
🔸نسل آینده جوانان فلسطینی نوید دهنده پرورش رادمردانی چون احمد جبرئیل با یک هدف مقدس است. و گوارا باد #آزادی_قدس بدست این مردان.
@Bonyadtarikh
بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی-قم.
روشنفکران غربزده؛ همگامان رضاشاه در جنایت کشف حجاب
🔻به مناسبت سالگرد فاجعه گوهرشاد و روز حجاب و عفاف
🔹یکی از راههای آمادهسازی مردم برای #کشف_حجاب در ایران نشر افکار اروپایی بود و این کار از راههای مختلفی صورت میگرفت. گاه غربیها در نوشتههای خود انتقاداتی از حجاب مینمودند و گاه ایرانیانی که به شکلهای مختلف به غرب علاقهمند میشدند اندیشههای غربیان را در میان ایرانیان مطرح میکردند.
🔸رژیم شاه ماحصل تلاشهای #منورالفکران_تندرو پس از مشروطه بود. آنان به دنبال اجرای برخی شیوههای حکومت غربی شامل سکولاریسم و قضاوت بر اساس معیارهای دنیای مدرن بودند و چنین حاکمیتی با سلطنت پهلوی در ایران انجام پذیرفت و غربزدگان و استعمارگران را به آرزوی خود رساند.
🔹حکومت با هرگونه گرایش مذهبی مخالف بود و برخی از مقامات مسئول نیز مخالف اسلام بودند؛ #عبدالحسین_تیمورتاش، #علیاکبر_داور و #نصرتالدوله_فیروز از جمله افراد بیاعتقادی بودند که همگام با رضاخان مقدمات کشف حجاب را فراهم میکردند.
کار مهمتری که تیمورتاش درصدد آن بود و آمدن پادشاه افغانستان راه آن را هموار میکرد، قبولاندن کشف حجاب زنان و تغییر لباس مردان به رضاشاه بود. در این کار به سخنان مخبرالسلطنه و دیگران که از واکنش مردم مسلمان و معتقد نگران بودند وقعی نمینهاد. شاه هم کمکم داشت نرم میشد.
🔸امور فرهنگی از جمله مشغولیات مهم تیمورتاش بود.برپا داشتن کنسرتی عمومی که برای نخستینبار زنی در آن با لباس باز بخواند، برپاداشتن گاردن پارتیها و مجالس جشن، سینما و اپرتها از جمله این اقدامات بود. در این کار تنها زنی که وی را همراهی میکرد ایران دخترش بود که بیپروا گیسوان خود و لباسهای خوشدوخت خود را به نمایش گذاشته بود و در مراسم رسمی حضور مییافت.(مقاله کشف حجاب تمدن بیگانه یا اسلامستیزی شاهانه، فصلنامه تخصصی 15خرداد، ش14 صص227-226)
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴ویروس غربی ضدیت با حجاب از چه طریقی وارد ایران شد؟!
🔻به مناسبت سالگرد فاجعه گوهرشاد و روز حجاب و عفاف
🔹بحث از آزادی زنان و کشف حجاب، پیش از آنکه در ایران مطرح شود، در #مصر مطرح شد و به تدریج در سایر کشورهای عربی نفوذ کرد. دلیل این امر چنان بود که مصر زودتر از دیگر مردمان شرق اعم از عرب و ایرانی، با غرب بهویژه با افکار فرانسویها آشکار شد.
🔸از راههای نشر اندیشههای مربوط به کشف حجاب ورود اندیشههایی از #هند به ایران بوده است که از طریق نشریاتی از قبیل «حبلالمتین» که حاوی مقالاتی درباره لزوم کشف حجاب بود، صورت میگرفت.
🔹علاوه بر آن کشف حجاب در #افغانستان در سال 1307 ه.ش. نیز زمینههای گرایش متجددان را به این موضوع فراهم میکرد. با مسافرت امانالله خان، امیر افغانستان به ایران سیاست فرهنگی جدید علنیتر گردید. امانالله خان به دنبال سفر اروپایی خود همراه با همسرش و هیأت همراه با لباس اروپایی و بدون چادر در مهمانیهایی در ایران شرکت میکردند و در بازگشت به افغانستان نیز با لباس و کلاه اروپایی از شهرهای ایران عبور کردند.(مقاله کشف حجاب تمدن بیگانه یا اسلامستیزی شاهانه، فصلنامه تخصصی 15خرداد، ش14 صص228-227)
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴زمینهسازی کشف حجاب
🔻به مناسبت سالگرد فاجعه گوهرشاد و روز حجاب و عفاف
🔹از مدتها قبل از آغاز رسمی کشف حجاب رضاخان، عوامل وی اقداماتی برای زمینهسازی آن انجام داده شده بودند و به دنبال سفر #ترکیه آن اقدامات جنبه جدیتری به خود گرفت.
🔸یکی از نمایشهایی که با همین هدف در 17 تیر 1305 از سوی « #جمعیت_تمدن_نسوان » اجرا شد. تئاتری با عنوان «تمدن نسوان» بود که دستاندرکاران آن قصد داشتند تا زیر پرده اینگونه نمایشها، حضور زنان در مجالس عمومی را عادی جلوه داده و آنان را برای بیحجابی ترغیب کنند که البته چاپ خبر اجرای این نمایش در روزنامهها باعث شد تا علمای عالیقدری چون سیدحسن مدرس، محمد بهبهانی، میرزا هاشم آشتیانی، نامه اعتراضآمیزی به رئیسالوزرا « #مستوفیالممالک » نوشته خواستار جلوگیری از پخش نمایش شدند.
🔹در سال 1313 با اجازه رضاشاه « #کنگره_اتحاد_زنان_شرق» با حضور نمایندگان ده کشور از جمله #ژاپن، #ترکیه، #هند، #سوریه و #مصر در #تالار_مسعودیه (تالار وزارت فرهنگ) تشکیل شد. در این کنگره درباره پیشرفتهای زنان اروپایی، محرومیت زنان در کشورهای اسلامی و لزوم انجام اقداماتی از سوی زنان روشنفکر بحث و گفتگو شد. مخبرالسلطنه درباره آثار این کنگره مینویسد:
پس از تشکیل کنگره نسوان شرق، متأسفانه پرده کنگره را دریدند و سراسیمه در میدان هوا و هوس دویدند، مسکری نماند که نخوردند و منکری نماند که نکردند.»(مقاله کشف حجاب تمدن بیگانه یا اسلامستیزی شاهانه، فصلنامه تخصصی 15خرداد، ش14 صص229-228)
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
نقش مخرب علیاصغر حکمت در کشف حجاب
🔻به مناسبت سالگرد فاجعه گوهرشاد و روز حجاب و عفاف
🔹با روی کار آمدن #فروغی به جای #مخبرالسلطنه از 21 شهریور1312 سیاستهای تجددگرایانه با سهولت بیشتری دنبال شد. نه ماه بعد از آن سفر رضاخان به ترکیه صورت گرفت.
رضاشاه در ادامه از علیاصغر حکمت، وزیر معارف، میخواهد که اقداماتی در زمینه کشف حجاب انجام دهد:
🔸سابقا به کفیل معارف دستور دادم برای رفع رو پوشیدن زنان اقدام نماید. اما او نخواست یا نتوانست و کاری نکرد. حالا باید شما در این کار با کمال متانت و حسن تدبیر اقدام کنید که این رسم دیرین، که برخلاف تمدن است، از میان برداشته شود.
🔹حکمت در اردیبهشت 1314 تعدادی از بانوان تحصیلکرده را گرد هم آورد و با تشکیل « #کانون_بانوان » قدم دیگری در اجرای کشف حجاب برداشته شد. در جلسات آن کانون که اغلب با حضور #شمس و #اشرف_پهلوی تشکیل میشد مشکلات مربوط به عدم پذیرش ترک حجاب از سوی جامعه مورد بررسی قرار گرفت.
بدرالملوک بامداد یکی از اعضای کانون بانوان در کتاب خود مینویسد:
🔸در 22اردیبهشت1314 به اشاره اعلیحضرت رضاشاه کبیر و با دعوت وزیر معارف وقت آقای علیاصغر حکمت، عدهای از زنان فرهنگی انتخاب و به محل دارالمعلمات در کوچه #ظهیرالاسلام دعوت شده به آنها گفته شد که مأموریت دارند تا جمعیتی تشکیل بدهند و اساسنامه آن را به وزیر معارف برسانند و با حمایت دولت پیشقدم نهضت آزادی زنان ایران باشند. این جمعیت در جلسات بعد نام «کانون بانوان» را برای خود اختیار کرد.
🔹برنامههای علیاصغر حکمت، وزیر معارف دوران رضاشاه، از مخربترین برنامهها در راه اسلامستیزی بود. وی طرحهایی که شامل برپایی جشن در مدارس دخترانه و ایراد سخنرانی در آن جشن ها، حضور وزرا و مقامات در مجالسی با شرکت بانوان در شهرستانها، تأسیس کانون بانوان و فعالیت زنان تحصیلکرده در آن کانونها و مختلط نمودن مدارس ابتدایی بود، پس از موافقت رضاشاه به اجرا درآورد.(مقاله کشف حجاب تمدن بیگانه یا اسلامستیزی شاهانه، فصلنامه تخصصی 15خرداد، ش14 صص230-229)
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db