هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️مجید تفرشی: کتاب سیروس غنی منحصر به اسناد وزارت خارجه انگلستان است
«کودتای ملی یا انگلیسی» پرسشی بود که دکتر #مجید_تفرشی پاسخ به آن را موضوع سخنان خود قرار داد. ایشان گفت: کودتای 1299 موضوعی حساس و جاری است و در سالهای اخیر بر حساسیت آن افزوده شده است؛ چون هم ارزش تاریخی زیادی دارد و هم جنگ نیابتی برای اینسو و آنسو است. برخی تلاش میکنند این رخداد را طوری جا بیندازند که ایران، رضاخان جدیدی داشته باشد، اما من متأسفم که خیلی از این بحثهای تاریخی در چند سال اخیر منبعث از کتابی است که در ایران هم جلوی انتشارش گرفته شده و الان این کتاب ده برابر بیشتر محل رجوع و استناد قرار گرفته است.
تفرشی، تاریخنگار، سندپژوه و پژوهشگر مسائل معاصر، که سالها در آرشیوهای بینالمللی و بهویژه آرشیو ملی بریتانیا پژوهش کرده است، در ادامه به اسناد انگلستان درباره کودتا اشاره کرد و گفت: اسناد آرشیوی انگلستان درباره کودتا چند دسته است و اسناد وزارت خارجه، وزارت جنگ، پارلمان و دربار و بعد دیوان هند و کتابخانه بریتانیا، شرکت نفت ایران و انگلیس، اسناد شخصی، دانشگاههای نیوکاسل و... را دربرمیگیرد. با ملاحظه این اسناد میبینیم این ادعایی دروغ و بیپایه است که انگلستان از کودتا بیخبر بوده است. کتاب آقای #سیروس_غنی منحصر به اسناد وزارت خارجه این کشور است و گویا او وقت و حوصله نداشته و ضرورتی ندیده است که از اسناد مراکز دیگر هم استفاده کند.
ایشان با بیان اینکه «ما اول باید شناخت دقیق از بریتانیای زمان جنگ و مسئله خاورمیانه و ایران داشته باشیم و بعد حکم کنیم که بریتانیا روحش از کودتا خبر نداشته است» درباره فضای داخلی، منطقهای و بینالمللی زمانه کودتا گفت: وقتی راجع به کودتا صحبت میکنیم، باید توجه کنیم حتما لازم است ما در سه بعد داخلی، منطقهای و بینالمللی بدان توجه کنیم. مسئله داخلی را کار ندارم که خیلی شرایط نامساعدی است؛ مثل اینکه اقتصاد ورشکسته است و روشنفکران هم نقش مثبتی در کشور نداشتند، در بحث منطقهای هم مسئله نفت را داریم که خیلی برای بریتانیا مهم بوده و مسئله دیگر هم اوضاع بینالمللی است.
تفرشی افزود: نبض اقتصاد ایران در این سالها دست بریتانیا بود و نفت ایران را مصرف میکرد. بریتانیا مدام در حال گروکشی در خلیج فارس و نفت و همه جزایر و مسائل دیگر ایران است برای اینکه ایران هویت مستقل نداشته باشد. در واقع سیاست بریتانیای قرن بیستم این بود که ایران یکی نباشد و همه شرایط علیه ایران باشد. دولتهای آن دوره هم همه ضعیف هستند و انگلیس هم میخواهد دولت قوی مقتدر مورد علاقه خود را داشته باشند.
وی اظهار داشت: در مسئله قزاقها این نکته مهم است که روند گذار از نیروی روس به انگلیسی در سالهای بعد از جنگ بهسرعت رخ داد، اما یک نکته اینجا مغفول ماند و آن هم این است که ما برایمان جالب است که چرا اجازه ندادند ژاندارمها کودتا کنند و دلیلش هم مشخص است که ژاندارمری نیروی مردمی و خلاف قزاق است بهویژه در زمان جنگ جهانی اول طبیعتا نظر منفی کمتری رویشان بود و مورد اعتماد انگلیسیها هم نبودند.
این تاریخنگار و سندپژوه در ادامه سخنان خود این پرسش را مطرح کرد که «چرا سیدضیا آمد و چرا حذف شد؟» و به آن چنین پاسخ داد: سید ضیاءالدین طباطبائی در جریان کودتا حلقه تبلیغاتی و رسانهای قویای داشت و میتوانست روشنفکران و رسانهها را جمع کند. وقتی رضاخان به تهران رسید، سیدضیاء با شدت زیاد دولتیها را در تهران دستگیر و اموالشان را توقیف کرد و با شخص احمدشاه هم مناسبات بیادبانهای داشت. با وجود سیدضیاء مسئله انگلیسی بودن کودتا مبرهن بود و برچسب بدی برای کودتاچیان بهشمار میآمد؛ به همین دلیل هم حذف شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با طرح این پرسش که آیا رضاخان شخص بیارزش و وابستهای بود، گفت: من چنین اعتقادی ندارم؛ رضاخان واقعا قدرتمند و جنگجو بود و قابلیتهای بسیاری داشت، اما باید توجه کرد که این مسئله از اهمیت حمایت انگلیسیها از کودتا نمیکاهد.
مجید تفرشی سخنان خود را این چنین به پایان رساند: پس این موضوع را که روح بریتانیا از کودتا خبر نداشت باید بررسی کرد و نخست باید مشخص کرد که کدام بریتانیا؟ در اسناد آمده است که آنها میخواستند در ایران تغییر رخ دهد و شرایط این کشور تغییر کند وگرنه بریتانیا نمیتوانست کودتای فردی مستقل را تحمل کند و خودش رسما به ایران لشکرکشی میکرد.
متن کامل خبر روز نخست این همایش را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/r99223
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️عبدالله شهبازی: دیکتاتوری رضاخان با دیکتاتوریهای کشورهای دیگر تفاوت داشت و درواقع یک سربازخانه بود
آخرین سخنران روز نخست همایش «کودتای سوم اسفند 1299، زمینهها و پیامدها»، #عبدالله_شهبازی بود که درباره «جایگاه تاریخی کودتای سوم اسفند 1299» عنوان کرد: ما در این مسیر یک سیری را میبینیم که شامل سنّتها و تحولات و مجالس مختلف است. این تحول در جامعه که یک جامعه سنتی بود، با کودتا، یعنی به شکل غیرطبیعی و دستکاریشده آغاز شد. وقتی یک موضوعی غیرطبیعی و دستکاریشده است واکنشهای مختلفی هم برای آن وجود دارد.
این استاد علوم سیاسی و پژوهشهای تاریخی اظهار کرد: من در اینجا شرایط جامعه را در چهار بخش توضیح میدهم تا مشخص شود که تحولات رخداده در این زمانه قائم به یک فرد، یعنی رضاخان، نبود، بلکه مجموعهای در پشت او وجود داشتند که نیروی فکری حکومت رضاخان بهشمار میآمدند و بحثهایی مثل اینکه شبیه کوروش شود و چیزهای دیگر، تحت تأثیر القائات و آموزشهایی بود که آنها به او میدادند تا بتواند بانی تحولاتی شود که بهدقت درباره همه آنها فکر شده بود.
شهبازی با طرح این پرسش که این چهار ویژگی نظم جدید در ایران چه بود و چه پیامدهایی برای جامعه ایران داشت، گفت: اولین ویژگی، وابستگی در سیاست خارجی است که توضیح مفصلی دارد. بالاخره ما از کشورهای خوششانس خاورمیانه هستیم که شرایط بهتری از بسیاری از کشورهای دیگر داشتیم. بنابراین خیلی از این کشورها مثل انگلیس کمک کردند تا تغییر قدرت رخ دهد.
وی افزود: دومین ویژگی، دیکتاتوری نظامی است که خرده فرهنگ ایجاد میکند. دیکتاتوری #رضاخان با دیکتاتوریهای بسیاری از کشورهای دیگر تفاوت داشت. حکومت او یک نظام بهشدت توتالیتر بود که فرضا شاید در آمریکای لاتین ایجاد شده باشد. در این نظام که درواقع یک سربازخانه بزرگ و نظامی بود، همه شخصیتهای بزرگ یا اعدام شده بودند یا خانهنشین.
سومین خصوصیت از منظر شهبازی «نظم پادگانی و رویکردهایی بود که در این راستا با حذف ساختارها و سنتهای مدنی گذشته یک دیوانسالاری جدید ایجاد کرد و این دیوانسالاری منطبق بر وضعیت جامعه نبود. در واقع این دیکتاتوری و تمرکز تا به امروز هم وجود داشته و شاید خیلی هم نفوذ کرده باشد».
این استاد و پژوهشگر ویژگی چهارم را هم گسترش اندیشه ناسیونالیستی و کمونیستی دانست و درباره ناسیونالیسم گفت: این فرهنگ از اوایل دوره قاجاریه شروع شد و با علاقه به کشور تفاوت داشت.
متن کامل خبر روز نخست این همایش را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/r99223
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
🔹 کودتای انگلیسی «کلرژه»، مقدمه کودتای سوم اسفند1299
💥 پس از انقلاب اکتبر روسیه،انگلیس مترصد نفوذ بیشتر در ایران شد و قرارداد 1919 را برای در اختیار گرفتن امور نظامی و مالیه ایران تنظیم کرد اما با مقاومت احمدشاه و برخی رجال این امر عملی نشد.
🔻 انگلیسیها سیاست دیگری را در پیش گرفتند و فهمیدند که دیگر با قاجار نمیتوانند کار کنند. اولین گام انگلیس، پاک کردن قزاقها از نفوذ روسیه بود. کودتای "کلرژه" اولین اقدام در این مسیر بود.
کودتای کلرژه با هدف تغییر فرمانده روسی قزاق شکل گرفت و رضاخان در آن نقش عمدهای ایفا کرد و به همین جهت پس از انتصاب فرمانده جدید نیروهای قزاق به درجه "میرپنجی" که معادل سرتیپی و بالاترین درجه افسری ایرانی در نیروی قزاق بود ارتقاء یافت.
🔅 جریان کودتا را ملک الشعراء بهار به نقل از یک صاحب منصب قزاق به نام سرهنگ قهرمانی، که از نزدیک در جریان این واقعه بوده چنین شرح میدهد:
کارگردان اصلی کودتا در قزاقخانه انگلیسیها بودند زیرا از گرایش کلرژه (فرمانده وقت نیروهای قزا)ق به دولت انقلابی روسیه وحشت داشتند و می خواستند یکی از افسران دیگر روسی که به ضدیت با بلشویکها شهرت داشت به جانشینی او انتخاب شود
🔹برای انجام این منظور با سرهنگ "استاروسلسکی" معاون فرماندهی لشکر قزاق مذاکره کردند و قرار شد تا با همکاری سرهنگ " فیلارتف " فرمانده آتریاد همدان و رئیس مستقیم رضاخان این نقشه عملی شود.
🔅 فیلارتف هم #رضاخان را متقاعد میکند تا او را در اجرای این نقشه یاری دهد. در سال 1296 خورشيدي پس از محاصره مقر فرماندهی لشکر قزاق از طرف گردان پیاده آتریاد همدان، سرهنگ فیلارتف به اتفاق رضاخان به دفتر فرمانده روسی نیروهای قزاق میروند و او را مجبور می کنند که استعفا دهد و استاروسلسکی را به جای خود منصوب کند وی این کار را کرد و دولت ایران نیز پذیرفت و بدین ترتیب اولین کودتای نخستین پادشاه دودمان پهلوی انجام گرفت.
🌐 رضاخان بعد از این واقعه به درجه سرتیپی و فرماندهی فوج تیراندازان همدان ارتقاء مییابد و به نوشته ملک الشعراء بهار؛ انگلیسیها از همان موقع، یعنی حدود سه سال قبل از کودتای 1299 رضاخان را کشف کرده بودند.
🔹دکتر موسی حقانی
🔅استاد حقانی از مورخان برجسته تاریخ معاصر و رئیس موسسه مطالعات تاریخ معاصر (www.iichs.ir) است و آثار عالمانهای در این حوزه نوشته است.
💥 همایش سه روزه به مناسبت صدمین سال کودتای رضاشاه، حاصل زحمات طاقتفرسای این مورخ انقلابی بود. این همایش تاریخی، جدا پربار و در سطح بالایی برگزار شد و ما از جناب استاد حقانی و همه اساتید زحمتکش حاضر در همایش، تشکر ویژه میکنیم🌹
🖊 تلاشهای عزیزان در طرح مسائل جدید و نقد برخی از سرفصلهای پروژه تطهیرپهلوی قابل تقدیر بود اما جای #فضای_مجازی در این همایش پُربار، خالی بود. در اینباره سوالات زیر مطرح است:
- چرا پژوهش علمی چندانی در نسبت «تاریخ و فضای مجازی» صورت نگرفته است؟
- آیا فضای مجازی مهم نیست یا قابلیت پژوهش علمی ندارد یا پژوهش در مجازی در شان عزیزان تاریخپژوه نیست؟
- آیا اساسا ما فضای مجازی را درست میشناسیم؟
-چه کسی باید روند فعالیت #هزاران کانال و پیج در حوزه تاریخ را بررسی علمی کند؟
- فاصله علم و نیازهای جامعه و فضای مجازی چگونه پُر خواهد شد؟
-آیا مورخان عرصه انقلاب خود را برای دوران #حکمرانی_مجازی آماده کردهاند؟
و دهها سوال دیگر که پاسخ دادن به آنها اولا نیازمند شناخت درست ازفضای مجازی و ثانیا دشمن شناسی روزآمد و ثالثا داشتن دغدغه مبارزه با دشمن است. امید ما به مورخان جبهه انقلاب است.
💥قتل 24هزار ایرانی توسط رضاشاه
🔹 بخشی از کتاب خواندنی #شاه_دزد
💥 کتاب «شاه دزد» را از اینجا دانلود کنید👇👇
https://eitaa.com/darseenghelab/9825
📌 لرها فراموش نخواهند کرد
🔹 قساوتی که ارتش #رضاخان در حق لرها انجام داد را تنها در #مغول و ارتش های اشغالگر می توان دید.
💥 با یک رفتار غیر انسانی، فرزندان روسای ایل را هنگام به دار آویختن پدرانشان، برای تماشا به پای دار بردند تا ناظر مرگ پدران خود باشند. انتخاب دار زدن، به جای تیرباران برای تحقیر لرها بود. مردمان وطنپرستی که سخت تحقیر شده، اعدام و بخشی از آنان هم آواره و تبعید شدند.
https://b2n.ir/065770
💥دزدی که وزارت دادگستری را فروخت❗️
🔹 سید مهدی بلیغ، یک خلافکار بیسواد بود. او در دهه 30 با فروختن "کاخ وزرات دادگستری" به 2 تاجر آمریکایی، حسابی سر و صدا کرد و به باهوشترین خلافکار ایران معروف شد.
🔻 او بعد از فریب دادن 2 تاجر آمریکایی، با تطمیع وزیر دادگستری وقت، ساختمان دادگستری را برای ساعتی اجاره کرد. وی با خرید 200 جفت دمپایی و قرار دادن آننا جلوی درب اتاقهای ساختمان،آنجا را شبیه به هتل کرد و با گول زدن 2 تاجر آمریکایی، از ایشون 500 هزار تومن پیشپرداخت گرفت و به مصر فرار کرد😂
👈 دولت ما هم توی بورس، چنین کاری با مردم کرد❗️
💥مدرسه انقلاب را به دوستان خود معرفی کنید👇
🆔 @darseenghelab
👗 حراج 500دست لباس شمس پهلوی
📜 اطلاعات، اردیبهشت 1358
🖋 پ.ن: مالاندوزی و #فساد مهمترین چیزی بود که از رضاخان به فرزندانش به ارث رسید. شمس پهلوی، دختر بزرگ رضاشاه، بیشتر وقت خود را در جمعآوری مال و زدوبندهای مالی میگذراند. ثروت وی چنان افسانهای و غیرقابل باور بود که روزنامه سانفرانسیسکو کرانیکال در شماره 23 اکتبر 1972، از هزینه 1/5 میلیون دلاری کاخ #شمس خبر داد❗️
🔵 #حسین_فردوست، رئیس دفتر ویژه اطلاعات محمدرضا پهلوی میگوید: «شمس نیز مانند سایر خواهران و برادران محمدرضا، رئیس دهها سازمان خیریه و غیرخیریه بود که مراکز سوءاستفاده بودند.» ریاست عالیه سازمان شیر و خورشید(#هلال_احمر) یکی از مسولیتهای او بوده است✅
🆔 @darseenghelab
🔹 مساله هویت ملی
رهبر انقلاب در دیدار مردم آذربایجان دو مساله را راه پیروزی ملت ایران در مقابل هجمههای دشمن دانستند:
1️⃣ استحکام عناصر #هویتی
2️⃣افزایش #قدرت_درونی
💥ایشان در جای دیگری میفرماید: باید جوان را به هویّت ملّی و باورهای ملّی خودش پایبند کرد؛ طوری که افتخار کند که ایرانی است و افتخار هم دارد.(1)
🔹سوال:
عناصر هویتی ما چه چیزهایی هستند❓
رهبر انقلاب در پاسخ میفرمایند: هویّت ملّی ما چهجوری تعریف میشود؟ ما ملّتی هستیم مسلمان، ریشهدار در تاریخ، و انقلابی؛ این هویّت ما است👇
1️⃣ مسلمانی ما
2️⃣ عمق تاریخی ما
3️⃣و انقلابی بودن ما
سه عنصر اصلی است که هویّت ملّت ما را تشکیل میدهد.(2)
💥 رهبر انقلاب برخورداری از «زیربنا و نظام فکری و عقیدتی منسجم» را مهمترین عنصر استحکام هویت ملی بر میشمارند. زیربنایی که از اسلام گرفته شده و در بیانات امام(ره) و شهیدان مطهری و بهشتی تشریح شده است.
🖊 خلاصه: #هویت_ملی سه عنصر دارد: اسلام، انقلاب اسلامی و عمق تاریخی. از نظر رهبر انقلاب «تقویت زیربنای فکری» مهمترین مساله در هویت ملی است.(3)
(1)۱۳۸۵/۰۷/۱۳
(2)بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام ۱۳۹۶/۰۳/۲۲
(3)ارتباط تصویری مردم آذربایجان شرقی با رهبر انقلاب ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
🆔 @darseenghelab
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💥 افشاگری افسر سابق سازمان سیا از قلم به دستهای مزدور❗️
🎙 جان استاکول: 400 روزنامهنگار با سازمان سیا همکاری داشتند. ما داستانهایی که میخواستیم را مینوشتیم و منتشر میکردیم. سپس همان داستان را برای خبرنگارانی در اروپا که از ما حقوق میگرفتند میفرستادیم تا پوشش دهند.
👈سیا به بعضی از نویسندگان پول میداد که برایش کتاب بنویسند!
پ.ن: این آیا #علم بیطرف است؟
آیا مطبوعات صرفا #رسانه هستند؟
قطعا بسیاری از مواجب بگیران سازمان سیا، ایرانی بوده و هستند. کسانی که دیگران را متهم به نگاه امنیتی! و غیرعلمی میکنند.
🆔 @darseenghelab
📌بین #کوروش_پرست با آدمی که به #تاریخ خودش احترام میزاره فرق هست.
🔹 کوروش پرستها، تنها دنبال لجنپراکنی علیه فرهنگ مردم ایران و دشمنی کورکورانه با نظام هستند. اینها به اسلام حمله میکنند که چرا به ایران حمله کرده (با اینکه #عمربنخطاب به ایران حمله کرد) اما وقتی به مولوی عبدالحمید #عُمری میرسند، از ایشون تمجید میکنند چون عبدالحمید سخنان تندی علیه نظام گفته!
👈در نظر کوروش پرست فقط #دشمنی با جمهوری اسلامی مهمه نه#کوروش یا #تاریخ ایران. کاش یکی کوروش رو از دست اینها نجات بده😶
🆔 @darseenghelab