#بازخوانی
#حدیث_انتخاب
✍️ از #امام_صادق (ع) روایت شده:
💠 براى من فرقى نمى كند كه به #خائن امانت بسپارم، يا به كسى كه از امانت مراقبت و نگهدارى نمى كند (#ضایع_کننده).
📖 «ما اُبالي ائْتَمَنْتُ خائنا أو مُضَيّعا».
📚 منتخب میزان الحکمة، ص۶۴-۶۵.
پ.ن: یعنی سپردن #امانت به کسی که از آن نگهداری نمی کند با سپردن آن به خائن تفاوتی نخواهد داشت.
#تعهد_یا_تخصص/ #دوگانه_های_غلط/ #دوگانه_تعهد_یا_تخصص/
#معیار_انتخاب/
#هم_تعهد_هم_تخصص/
✳️ تشكيل "كميته انقلاب اسلامي ايران" به فرمان امام (1357ش)
✍ با سقوط رژيم شاهنشاهی و پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي، نيروهاي مردمي، همچنان درگير نبرد براي درهم شكستن مقاومت آخرين بقاياي اين رژيم وابسته بودند. همچنين گروهي ديگر از مردم، پاسداري و حفاظت از مراكز مهم و حساس را در شهرها به عهده گرفتند. از اين رو وجود سازماني منظم و متشكل براي به عهده گرفتن اين مسؤوليت و نيز مبارزه با عناصر وابسته به رژيم شاه، ضروري به نظر مي رسيد. به همين جهت يك روز پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي، به فرمان حضرت امام خميني (ره)، كميته انقلاب اسلامي براي كنترل اوضاع و برقراري نظم و امنيت، تشكيل شد.
✅ از آن پس، اين نهاد انقلابي به اداره و انتظام امور و حراست از انقلاب اسلامي و حفاظت از جان و مال و ناموس مردم همت گماشت. از اَهَمّ وظايف كميته انقلاب اسلامي مي توان به: مقابله با توطئه هاي بيگانگان؛ دستگيري وابستگان رژيم پهلوي؛ جلوگيري از قاچاق اسلحه، توقيف اموال مفسدان و فراريان رژيم پهلوي، انتظامات و حفظ امنيت شهرها، روستاها و مرزها؛ مبارزه با فساد و بي بند وباري؛ حراست از اماكن مهم؛ مقابله با منافقان و گروهک های ضد انقلاب و... اشاره كرد.
✅ سرانجام در سال 1369، با تصويب مجلس شوراي اسلامي، اين نهاد انقلابي با شهرباني و ژاندارمري ادغام شد و نيروي انتظامي واحدي با نام نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران شكل گرفت.
https://eitaa.com/eslam20
💠 واجب شدن روزه ماه مبارک رمضان (2 ق)
✍ حکم وجوب روزه ماه مبارک رمضان، در روز دوم ماه شعبان سال دوم هجری بر مسلمانان نازل شد.(1)
فاصله میان تغییر قبله و وجوب روزه ماه رمضان، به گفته برخی از منابع، یک ماه بود و مسلمانان موظف شدند تا ماه رمضان را روزه بگیرند.
✅ در آغاز چنان بود که چون شب فرا می رسید و افطار می کردند و می خوابیدند و یا افطار نکرده به خواب می رفتند تا غروب روز دیگر افطار بر آنان حرام بود؛ چنانکه جماع با زنان نیز در تمام این ماه بر آنها حرام بود. سپس این حکم نسخ شد، و خوردن و آشامیدن و مفطرات دیگر تا طلوع فجر و سپیده صبح بر آنان حلال شد و به دنبال آن زکات فطر نیز واجب شد و رسول خدا (ص) روز اول ماه شوال را عید قرار داد و نماز عید خواند به کیفیتی که در کتابهای فقهی مذکور است.
✅ ولی باید دانست که از سخنان جناب جعفر بن ابیطالب در حضور نجاشی پادشاه حبشه در داستان هجرت به حبشه، استفاده می شود که روزه، سالها قبل از هجرت در اسلام بوده است؛ اگر چه به صورت غیر فرض( وجوب) و یا در هر ماه، سه روز آمده باشد.(2)
📚 پی نوشت:
1. تاریخ اسلام، آیتی، محمد ابراهیم، ص 298؛ زندگانی حضرت محمد (ص)، رسولی محلاتی، سید هاشم؛ مروج الذهب، مسعودی، ص 287؛ منتهی الآمال، ج 1، ص 53.
2. تفسیر علی بن ابراهیم، ج 1، ص 65.
https://eitaa.com/eslam20
❓مقصود از فشار قبر چیست؟
✍ مقصود از فشار قبر، این نیست که در قبور خاکى محسوس، که جزئى از عالم ماده است، فشارى بر بدن مادى انسان ها وارد شود؛ بلکه مقصود از قبر در بسیارى از روایات، عالم برزخ است.
✅ مقصود از فشار، عذاب خاصى است که انسان در عالم برزخ، متناسب با کنشهاى خود می بیند. فشار و عذاب قبر، جسمانى و روحانى است، جسم و بدن برزخى عذاب و فشار می بیند؛ نه این جسم و بدن مادی.
✅ عذاب قبر (عالم برزخ) براى برخى از مومنان که مبتلا به برخی گناهان شده اند، نعمت است؛ زیرا انسانها در عالم برزخ، متناسب با کمیت و کیفیت گناه، در عذابند.
هر گاه از آن گناه پاک شدند، در عالم قیامت با پاکی وارد بهشت می گردند.
✅ آن گونه که از برخی احادیث استفاده میشود، فشار قبر برای برخی کیفر اعمال محسوب میشود.
برای برخی، ملایمتر و به منزله ی کفاره ی گناهان و جبران کوتاهیها است.
🌺 امام صادق از پیامبر اکرم نقل فرمود:
فشار قبر برای مؤمن، کفاره نعمتهایی است که ضایع کرده است.
📚 علامه مجلسی ،بحارالانوار، مؤسسه الوفا ، بیروت ، 1404 ه ق ،ج6 ، ص 221، ح 16
https://eitaa.com/eslam20
♻️ وظایف زن و مرد در مدیریت اقتصادی خانواده
✍ مدیریت خانواده، ابعاد گوناگونی دارد؛ که یکی از مهمترین آنها مدیریت اقتصادی است.
در این نوع از مدیریت، باید به چهار نکته مهم توجه داشت: برنامهریزی، بودجهبندی، پسانداز، و اصلاح الگوی مصرف که توضیح آن در این مختصر نمی گنجد.
✅ تأمین معاش خانواده و مدیریت منابع مالی یکی از مهمترین وظایف و نقشها در مدیریت خانواده است. این وظیفه بسته به شرایط مختلف میتواند بر عهده هریک از اعضاء خانواده به خصوص بانوی خانه باشد، اما به طور معمول مردها ایفاگر چنین نقشی هستند. در هر صورت، اسلام توصیه ها و سفارشات مهمی برای انجام صحیح این وظیفه مهم نموده است.
🌹امام صادق علیه السلام می فرمایند:
هر مردی برای اداره کردن خانواده خود به سه خصلت نیازمند است و باید آنها را به کار ببرد، اگر چه این ویژگیها در طبیعت او نباشد:
1⃣رفتار پسندیده و زیبا با افراد خانواده.
2⃣گشاده دستی حساب شده و از روی برنامه.
3⃣غیرت ورزی در جهت حفظ خانواده.
🌷 إِنَّ الْمَرْءَ یَحْتَاجُ فِی مَنْزِلِهِ وَ عِیَالِهِ إِلَی ثَلَاثِ خصالٍ یَتَکَلَّفُهَا وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ فِی طَبْعِهِ ذَلِکَ مُعَاشَرَةٌ جَمِیلَةٌ وَ سَعَةٌ بِتَقْدِیرٍ وَ غَیْرَةٌ بِتَحَصُّنٍ.(1)
✅ در روايات اسلامى یکی از ويژگىهاى مهم همسر مطلوب آن است كه از اموال همسر خود به نحو شايستهاى مراقبت كند.
امام رضا علیه السلام دراین باره می فرمایند: براى بنده فايدهاى بهتر از اين نسیت كه داراى همسرى باشد كه هرگاه او را مىبيند، مسرورش سازد و در غياب او، از خود و مال همسرش مراقبت كند.
🌹مَا أَفَادَ عَبْدٌ فَائِدَةً خَيْراً مِنْ زَوْجَةٍ صَالِحَةٍ، إِذَا رَآهَا سَرَّتْهُ، وَ إِذَا غَابَ عَنْهَا حَفِظَتْهُ فِي نَفْسِهَا وَ مَالِهِ.(2)
_______________
📚(1) تحف العقول، ص322
(2) کافي، ج 5، ص 327
https://eitaa.com/eslam20
💠 انتخاب اصلح، در کلام امیرالمؤمنین علی(ع)
۱۱- به فکر مردم بودن، و اهتمام به امور نیازمندان.
🌷فَلاتُشْخِصْ هَمَّک عَنْهُمْ، وَ لاتُصَعِّرْ خَدَّک لَهُمْ، وَ تَفَقَّدْ اُمُورَ مَنْ لایصِلُ اِلَیک مِنْهُمْ؛
از اندیشه ات در امور ایشان [مردم] دریغ مکن، و رخ از آنان برمتاب، نسبت به امور نیازمندان و محتاجانی که به تودسترسی ندارند، دلجویی کن.
📗 نهج البلاغه، نامه ۵۳.
https://eitaa.com/eslam20