⬅️خطبه 220نهج البلاغه:
🗯انّ اللّه(سبحانه و تعالی) جعَلَ الذِّکْرَ جلاءً للقلوبِ،تَسْمَعُ به بَعْدَ الوَقْرةِ،و تُبْصِرُ به بَعْدَ العَشْوةِ،و تَنقادُ به بَعْدَ المُعاندَةِ،و ما بَرِحَ للّه(عَزَّتْ آلاؤُه)فی البُرهةِ بَعْدَ البُرهةِ و فی اَزمانِ الفَتَراتِ عِبادٌ ناجاهُم فی فکرِهم و کَلَّمَهُمْ فی ذاتِ عقولِهِم..
همانا خداوند متعال یاد خود را مایه صفا و جلای دلها قرار داده است،بدین وسیله پس از سنگینی شنوا،و پس از شبکوری بینا،و پس از سرکشی مطیع میگردند.همواره در هر زمان و در دوره فترتها خدا را مردانی بوده است که در اندیشه های آنها با آنها راز میگفته است و در خردشان با آنها سخن میگفته است.
👌معنویات ماه رجب را از دست ندهیم.
#منطق
#فلسفه
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯معرفی اجمالی مکاتب اسلامی
🖊در میان فلاسفه مسلمان ۳روش فکری وجود دارد که عبارتند از:
1⃣مکتب مشاء
2⃣مکتب اشراق
3⃣حکمت متعالیه
👌روش فکری ابن سینا مشائی بوده است.
👌مؤسس مکتب اشراق،شیخ سهروردی و مؤسس حکمت متعالیه،صدرالمتألهین ملاصدرا است.
#منطق
#فلسفه
#معرفی_مکاتب_فلسفی
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️معرفی مکتب مشاء:
🖊مکتب مشاء یکی از مکاتب سه گانه فلسفه اسلامی است که از آموزههای ارسطو الهام گرفته است.کلمه مَشّاء به معنی راهرونده یا بسیار راهرونده است.
👌در فلسفه مشاء تنها بر استدلال و برهان تأکید میشود، در حالی که درفلسفه فلسفه اشراق علاوه بر استدلال، کشف و شهود نیز راه دارد.
👌 در وجه تسمیه مشاء اقوال مختلفی گفته شدهاست. برخی علت این نامگذاری را عادت ویژه ارسطو در تدریس ذکر کردهاند. گفته میشود ارسطو به هنگام تدریس فلسفه قدم میزدهاست. برخی نیز وجه آن را این دانستهاند که چون عقل و اندیشه این فلاسفه پیوسته در مشی و حرکت بوده فلسفه آنان به فلسفه مشاء مشهور شدهاست؛ چرا که حقیقت فکر همان حرکت به سوی مقدمات و از مقدمات به سوی نتایج است.
👌برجسته ترین دانشمندان مشائی عبارتند از: کندی، فارابی، ابن سینا، خواجه نصیر طوسی و ابن رشد اندلسی.
👌در جهان اسلام فلسفه مشاء با نام ابن سینا شناخته و آموزش داده میشود.
👌کتابهای فلسفی بوعلی سینااز قبیل شفا،اشارات،نجات،دانشنامه علائی،مبدأ و معاد،تعلیقات،مباحثات،عیون الحکمه همه حکمت مشّاء است.
#منطق
#فلسفه
#مشاء
#ابن_سینا
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️معرفی مکتب اشراق:
🖊مکتب اشراق یکی از مکاتب سه گانه فلسفه اسلامی است که از آموزه های افلاطون الهام گرفته است.کلمه اشراق به معنای تابش نور است.
👌در فلسفه اشراق علاوه بر استدلال و برهان،سلوک قلبی و مجاهدات نفس و تصفیه آن را نیز برای کشف حقایق لازم و ضروری میداند.
👌برجسته ترین دانشمند اشراقی و مؤسس مکتب اشراق،شیخ شهاب الدین سهروردی معروف به شیخ اشراق است.
علاوه بر شیخ اشراق،قطب الدین شیرازی و شهرزوری نیز روش اشراقی داشته اند.
👌مهم ترین کتابهای مکتب اشراق عبارتند از:حکمة الاشراق،تلویحات،مطارحات،مقاومات،هیاکل النور
#منطق
#فلسفه
#اشراق
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️معرفی حکمت متعالیه
🖊حکمت متعالیه یکی از مکاتب سه گانه فلسفه اسلامی است.حکمت متعالیه از اجتماع جریانات فکری مشاء و اشراق به علاوه عرفان و کلام،توسط ملاصدرا پایه گذاری شد.
👌در حکمت متعالیه،بسیاری از مسائل مورد اختلاف مشاء و اشراق،فلسفه و عرفان و همچنین مسائل مورد اختلاف فلسفه و کلام برای همیشه حل شده است.
👌مهم ترین کتابهای صدرالمتألهین عبارتند از:اسفار اربعه،الشواهد الربوبیة،مبدأ و معاد،مشاعر
#منطق
#فلسفه
#حکمت_متعالیه
#ملاصدرا
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️اولین فیلسوف مسلمان
ابویوسف یعقوب بن اسحاق الکِنْدی مکنّیٰ به ابوالحکماء (۱۸۵–۲۵۶ هجری) ریاضیدان، منجم و فیلسوف عرب نخستین حکیم اسلامی است که به آثار حکمای یونان دسترسی داشته و به ترجمهٔ آثار ارسطو و تفسیر و بیان آنها پرداختهاست.
الکندی به فلسفههای یونانی، ایرانی و هندی آشنا بود و زبان پهلوی را نیز میدانست و در موضوعات مختلف مانند: موسیقی، هندسه، حساب، نجوم، منطق، الهیات و سیاست کتاب و رساله نوشت. گفتهاند ۲۶۳ کتاب و رساله نوشتهاست و اکثر این آثار اینک مفقود شدهاست.
ابن شهرآشوب مینویسد: «یعقوب بن اسحاق کندی فیلسوف عرب در عصر خود، دست به تألیف کتابی در تناقضات قرآن زد و کسی را در جریان کار خود نگذاشت. روزی یکی از شاگردان او به حضور امام حسن عسکری(ع) رسید. امام به او فرمود: آیا در میان شما کسی نیست تا استادتان را از آنچه دربارهٔ قرآن مینویسد، بازدارد؟ او گفت: ما شاگردان او هستیم، چگونه میتوانیم دربارهٔ این موضوع یا غیر آن به او اعتراض کنیم؟ امام به فرمود: اگر چیزی بگویم به کِندی خواهی گفت؟ آن مرد گفت: آری، امام فرمود: پیش او برو و از وی بپرس: آیا از نظر شما ممکن است منظور قرآن غیر از آن معانی باشد که گمان کرده و پذیرفتهاید؟ خواهد گفت ممکن است؛ زیر اهل فهم است. پس بگو: چه میدانی؟ شاید همانگونه که امکان آن را پذیرفتی، مراد قرآن غیر از آن باشد که تو میفهمی؛ و او هم سخنان امام را به وی منتقل کرد. کندی که این مسئله را در سخن، امری محتمل و از نظر عقلی جایز میدانست، گفت: قسم میخورم که این کلام از تو نیست. آن مرد گفت: این سخنان از امام عسکری (ع)است. کندی گفت: هماکنون پیش او میروم که این امر جز از این خاندان برنمیآید؛ آنگاه آتش خواست و همه آنچه را که نوشته بود، سوزاند و از بین برد.
استاد مطهری در نقد روایاتی چون روایت فوق از ابن شهرآشوب مینویسد: عجیب این است که برخی بدین علت که نامش یعقوب و نام پدرش اسحاق و کنیه اش ابویوسف است او را یهودی پنداشتهاند و عجیبتر اینکه در بعضی روایات که قطعاً مجعول است، از او به عنوان کسی یاد کردهاند که در نظر داشته ردی بر قرآن مجید بنویسد. امروز در اثر تحقیقاتی که به عمل آمده روشن شده که اولاً ارزش علمی و فلسفی کندی بیش از آن است که قبلاً تصور میشد، ثانیاً مسلمانی پاک اعتقاد و مدافع و احتمالاً شیعه بودهاست، ثالثاً به واسطه موقعیت علمی و اجتماعی محسود بودهاست و نسبتهای ناروا به او مولود آن حسادتهاست.
#فلسفه
#منطق
#الکندی
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
4_5807546424216257774.mp3
35.06M
✅فقاهت و مرجعیت در دنیای معاصر؛ علوم مورد نیاز و وظائف عملی
🗯آیت الله سید کمال حیدری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️مکاتب اسلامی(حکمت مشاء)
👌قسمت اول
🗯فلسفه اسلامی در دل خود سه مشرب مهم فلسفی در خود جای داده است:مشرب فلسفی مشائی،اشراقی و حکمت متعالیه.
هر یک از این مشربها به حکم آنکه مشربی فلسفی اند،بر برهان عقلی تکیه میکنند.آنچه مایه امتیاز مشرب فلسفی مشائی از مشربهای دیگر است ،تکیه آن بر برهان محض به تنهایی است؛در حالی که در فلسفه های اشراقی و متعالیه،افزون بر برهان و استدلال عقلی،بر شهود عرفانی نیز تکیه میشود.
توضیح:در فلسفه با یک مسأله در دو مقام مواجه میشویم:مقام طرح مسأله و مقام اثبات مسأله.بی تردید یک مسأله برای آنکه مسأله ای فلسفی باشد لازم است متکی به عقل باشد مانند استحاله اجتماع نقیضین.اما در مقام طرح مسأله ممکن است ناشی از عقل و تفکر عقلانی باشد یا ممکن است از طریقی غیر از تفکر عقلانی در ذهن فیلسوف خطور کرده و به فلسفه راه یافته باشد.این طریق غیر عقلانی میتواند کشف و شهود باشد،میتواند نقل دینی باشد و میتواند باورهای روزمره یا حتی خرافات باشد.آنچه مقوّم فلسفی بودن یک گزاره است عقلی بودن آن گزاره است.همه گزاره های فلسفی در همه نظامهای فلسفی در این ویژگی یکسانند .تفاوت در آن است که آیا در مقام طرح مسأله فقط به عقل تکیه میشود یا از کشف و شهود نیز بهره جسته میشود؟
ادامه دارد.. .
#منطق
#فلسفه
#مکتب_مشاء
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️مکاتب اسلامی(حکمت مشاء)
👌قسمت دوم
🗯مشرب مشائی در مقام طرح مسأله از کشف و شهود بهره نمی برد،ولی حکمت های اشراقی و متعالیه از کشف و شهود نیز سود می برند.استشهاد به آیات و روایات در فلسفه مشائی بسیار کم است ولی در حکمت اشراق و متعالیه فراوان است،گرچه الهام گیری حکمت مشائی از آیات و روایات در مقام طرح مسائل فلسفی قابل انکار نیست.
فلسفه اسلامی با مشرب مشائی شکل گرفته است و در ادامه،مشرب های اشراقی و متعالیه ظاهر شدند.پیشینه فلسفه مشائی اسلامی،فلسفه مشائی یونانی است.مهم ترین فیلسوف مشائی یونانی ارسطوست.معمولاً فلسفه ارسطو را فلسفه مشائی معرفی میکنند و فلسفه افلاطون را فلسفه اشراقی.تفاوت فلسفه افلاطون از فلسفه ارسطو بیشتر در محتوای آن دو است تا در روش.اختلاف ارسطو و افلاطون در این بود که افلاطون به نظریه مُثُل قائل بود و معرفت حقیقی را معرفت پیشین روح به مُثُل میدانست و نظریه تذکر را پذیرفته بود،ولی ارسطو هیچ یک از اینها را قبول نداشت.
ادامه دارد.. .
#منطق
#فلسفه
#مکتب_مشاء
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
4_5899859895770940978.mp3
1.87M
⬅️نظر ابن عربی درباره امام عصر(ع)
🗯علامه حسن زاده آملی
#قونوی
#ابن_عربی
#علامه_حسن_زاده_آملی
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
4_5764966217227961397.mp3
31.25M
⬅️اثبات ولادت امام عصر(عج)
🗯علامه سید کمال الحیدری
#سید_کمال_الحیدری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️مکاتب اسلامی(حکمت مشاء)
👌قسمت سوم
🗯پیش از شکل گیری فلسفه اسلامی و حتی قبل از فلسفه اشراقی،فلسفه یونانی به فلسفه اشراقی افلاطون و فلسفه مشاء ارسطو تفکیک نشده بود و اصلا اصطلاح فلسفه مشاء هیچ دلالتی بر روش بحثی پژوهش یا محتوای فلسفه ارسطو و ارسطوئیان نداشت.اطلاق واژه مشاء بر فلسفه ارسطو،به محل تدریس ارسطو یا شیوه ارائه درس او بر میگردد.
پس از ظهور فلسفه اسلامی و پیدایش مشرب های اشراقی و متعالیه،مشرب فلسفی حکمای قبلی(از کندی تا سهروردی)مشائی خوانده میشود و با توجه به برخی قرابت ها و شباهت ها،فلسفه افلاطون فلسفه اشراقی خوانده میشود و فلسفه مشائی ارسطو،به معنای جدید مشائی نام می گیرد.
مهمترین مشائیان قبل از اسلام عبارتند از:ارسطو،تئوفراستوس،اسکندر افرودیسی.پس از نهضت ترجمه و آشنایی مسلمانان با فلسفه،کندی نخستین کسی بود که با الهام از معارف اسلامی در صدد برآمد فلسفه ای نو و هماهنگ با معارف اسلامی ارائه کند و به دنبال او،این فارابی بود که به تأسیس فلسفه اسلامی موفق شد.ولی کسی که موفق شد در موضوعات گوناگون نظریه پردازی کند،فروعات متفرع بر اصول را استخراج نماید و به بسط و تفصیل مباحث فلسفی بپردازد «ابن سینا» بود.
بعد از ابن سینا،فیلسوفان در مقام شرح دستاوردهای ابن سینا یا نقد و بررسی آرای او برآمدند.فیلسوفانی مانند بهمنیار،ابوالعباس لوکری و خواجه نصیر الدین طوسی مهم ترین شارحان فلسفه مشائی ابن سینا هستند و فیلسوفانی مانند ابوالبرکات بغدادی و فخرالدین رازی در کنار متکلمانی مانند غزالی و شهرستانی از منتقدان آن به شمار می آیند.
#منطق
#فلسفه
#مکتب_مشاء
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf