⚫️ امام موسی کاظم(ع) در اسارتِ خلفاء بنیعباس
✅ حضرت موسی بن جعفر(ع)، امام هفتم شیعیان دوازده امامی، ملقب به کاظم و باب الحوائج است.
دوران زندگی و امامت ایشان با چهار تن از خلفای عباسی؛ منصور، مهدی، هادی و هارون معاصر است.
عصر امام کاظم(ع) دوران سخت امامت و سختگیریهای شدید نسبت به علویان بود. زندگی امام(ع) به دو دوره قابل تقسیم است؛ دوران ولادت ایشان در مدینه که معاصر با خلافت منصور عباسی بود و دوره حکومت مهدی عباسی که آغاز زندانی شدن ایشان است.
💠 اسارت امام(ع) توسط خلفای عباسی دلایل متعددی داشت:
🔹گسترش تشیع
اصلی ترین عامل زندانی شدن امام(ع) را محبوبیت حضرت دانستهاند. از آنجایی که تعداد شیعیان در مناطق مختلف بسیار بود و اوضاع خفقان آمیزی بر جامعه حاکم شده بود، تشکیلات وکالت (شبکه ارتباطی بین امام و شیعیان)، در زمان امام موسی کاظم(ع) تأسیس شد.
پیدایش این تشکیلات گویای سیاست سرکوب حاکمان عباسی نسب به ائمه(ع) و پیروانشان بود. وجه اشتراک تمام خلفایی که امام موسی کاظم(ع) را بمدت ۱۴ سال زندانی کردند، ترس و وحشت آنها از امام(ع) بود. آنان برای جلوگیری از خطر احتمالی تصمیم به زندانی کردن امام(ع) میگرفتند تا تحت نظر باشند و شیعیان نیز به امام دسترسی نداشته باشند. ارتباطات حضرت در زندان را به شدت کنترل میکردند و پاسخ نامههایی که به امام(ع) میرسید چندین ماه طول میکشید تا به دست صاحبانش برسد.
🔹سعایت و توطئه
بنا به گفته برخی محققان سعایت گروهی از علویان و برخی از خویشاوندان امام(ع) که به ایشان حسادت میکردند یکی از دلایل زندانی شدن امام(ع) بود. این افراد به دروغ گزارشاتی به حکومت میدادند تا سبب تحریک دستگاه خلافت بر ضد امام(ع) شوند.
برخی نیز علت اسارت امام(ع) در زمان هارون را نتیجه توطئه برمکیان میدانند که از نفوذ امام(ع) بیمناک بودند.
هارون فرزند خود، امین را به یکی از نزدیکان خویش که مدتی والی خراسان بود، سپرده بود. برمکیان از اینکه خلافت به امین برسد و والی خراسان (که قائل به امامت امام موسی(ع) بود) همه کاره دستگاه خلافت شود، بیمناک بودند لذا پسر برادر امام(ع)، را از مدینه فراخواندند تا بوسیله او از امام(ع) و والی خراسان بدگویی کند. همین عامل سبب شد زمانیکه هارون به حج رفت، دستور زندانی شدن امام(ع) را بدهد.
🔹ترس از قیام
امام(ع) در بین مردم جایگاهی والا داشتند و ایشان را شایسته مقام امامت و خلافت میدانستند، همین مسأله باعث نگرانی دستگاه خلافت شد و مهدی، خلیفه عباسی به حبس امام(ع) فرمان داد. اما چون در خواب دید که فردی آیه ۲۲ سوره محمد(ص) را تلاوت میکند [فَهَلْ عَسَیتُمْ إِنْ تَوَلَّیتُمْ أَنْ تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ وَ تُقَطِّعُوا أَرْحامَکمْ؛ شما منافقان اگر از فرمان خدا و اطاعت قرآن روی بگردانید آیا جز این امید میبرید که در زمین فساد و قطع رحم کنید؟] از آنجا که بنیعباس خود را پسرعموهای رسول خدا میدانستند و این آیه تهدیدی صریح نسبت به خلفای عباسی بود، دستور داد امام(ع) را آزاد کنند.
برخی معتقد بودند که اگر امام(ع) به اسارت در نمیآمدند، قیام میکردند و اساس حکومت عباسی را برمیچیدند؛ از این جهت خلفای عباسی مهلت آزادی نمیدادند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
@Fares_ir
May 11
استاد علوی تهرانی
📣 #اعلام_برنامه جـلسـه هفـتـــگی ســـهشنبـــهها سهشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ از سـاعـــت ۱۹ تـــا ۲۱ زیارت
🔊 #فایل_صوتی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹زیارت آل یس : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد سید محمدباقر علوی تهرانی
📖موضوع : #آداب_ورود_به_ماه_رمضان | جلسه ۶
🔹مداحی : حاج علی ترابی
@Fares_ir
👇👇👇
4_5913651813147481061.mp3
9.64M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #زیارت_آل_یس
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲
🎤 حاج حسین ارضی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5913651813147481062.mp3
20.3M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #سخنرانی
📖موضوع : #آداب_ورود_به_ماه_رمضان | جلسه ۶
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5913651813147481063.mp3
1.59M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #روضه
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲
🎤 استاد علوى تهرانى
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
4_5913651813147481064.mp3
8.81M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #مداحی
✅ جلسه هفتگی سهشنبهها | ۱۴۰۲
🗓 سهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲
🎤مداحی : حاج علی ترابی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir
🌺 #اعلام_برنامه
روز بعثت حضرت رسول اکرم (ص)
پنجشنبه ۱۹ بهمن ۱۴۰۲
از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲
حدیــث کســاء : حاج حسین ارضـی
سـخنرانی : استـاد حسین انصـاریـان
مـداحــی : حـاج سیدمهدی میرداماد
خیـابـان کـارگـــر شـمـــالــی
بالاتر از ایستگاه مترو کارگر
مسجـد حضـرت امیــــر (ع)
@Fares_ir
May 11
⚫️ حضرت ابوطالب؛ بزرگترین حامی پیامبر اسلام(ص)
✅عبدمناف بن عبدالمطلب، عموی پیامبر و از بزرگان مکه و بنیهاشم بود که با کنیه ابوطالب شناخته شده است. وی شاعری توانا و برجسته بود. ایشان پس از وفات پدرش، عبدالمطلب سرپرستی برادرزاده اش حضرت محمد(ص) را برعهده گرفت.
روایت شده که جناب عبدالمطلب حجتی از حجج الهی و ابوطالب وصی او است. حضرت ابوطالب را جزء دائره اصطفائیه (برگزیده خداوند) دانستهاند که ناشناخته مانده است. سزاوار نیست که از ایشان جز به عنوان حامی پیامبر(ص) یاد شود چرا که با گفتار و رفتار خود، پیامبر(ص) را پشتیبانی کرد.
🔹برخورد اولیه با دعوت پیامبر (ص)
نخستین آگاهی حضرت ابوطالب از دعوت، زمانی بود که پیامبر(ص) و علی(ع) را در حال نماز خواندن دید و از این مراسم جویا شد. با شنیدن اعتقادات پسرش علی(ع) گفت: «او (پیامبر) تو را جز به سوی خوبی راهنمایی نمیکند پس با او همراهی کن».
نقل شده زمانی که پیامبر(ص) قصد داشتند تا دعوت را آشکار کنند؛ عباس عموی پیامبر(ص) گفت: «میدانی که قریش نسبت به تبار پدری تو حسودترین مردمان هستند ... به عمویت ابوطالب نزدیک شو که بزرگترین عموهایت است و اگر او تو را یاری ندهد تو را فرونخواهد گذاشت و به دست دشمن نخواهد سپرد»
🔹مقابله با تهدیدها
با آشکار شدن دعوت، سختگیری ها بسیار شد. بزرگان قریش سه مرتبه نزد حضرت ابوطالب رفتند و از ایشان درخواست کردند تا مانع دعوت پیامبر(ص) شود.
در مرتبه اول با گفتاری مسالمت آمیز، قریشیان را مجاب کرد. در مرتبه دوم که قریش خواهان تسلیم کردن پیامبر(ص) شدند، فرمود: به خدا سوگند او را تسلیم نخواهم کرد و در مرتبه آخر قریشیان پیشنهاد کردند تا پیامبر(ص) را با عماره بن ولید مخزومی، جوانی با ذکاوت و زیبا مبادله کند که با سرودن اشعاری برآشفتن خود را نشان داد.
🔹محبت به پیامبر (ص)
ابوطالب محبت شدیدی نسبت به پیامبر(ص) داشت. هرگاه به سفر تجاری میرفت پیامبر(ص) را نیز همراه خود میبرد. در خوراک و پوشاک پیامبر(ص) را بر همه خاندانش مقدم میداشت. هرگاه رسول خدا در رختخوابش میخوابید، حضرت ابوطالب پس از آنکه همه میخوابیدند، به آرامی پیامبر(ص) را بیدار میکرد و جای ایشان را تغییر میداد تا مشرکان نتوانند به جانشان آسیب برسانند.
🔹ترس قریش از ایشان
قریش از حضرت ابوطالب میترسید و احترامش را نگه میداشتند و تا زمانیکه ایشان زنده بود، خطر جدی رسول خدا را تهدید نمیکرد. پس از وفات حضرت ابوطالب، آزار و اذیتهای قریش نمایان شد و تا جایی پیش رفتند که پیامبر(ص) سال وفات ایشان را عام الحزن نامیدند. روایت شده جبرئیل هنگام درگذشت جناب ابوطالب بر پیامبر(ص) نازل شد و گفت: «از مکه خارج شو که یاوری در این شهر نداری»
🔹ایمان ابوطالب
با وجود شواهد بسیار مبنی بر ایمان حضرت ابوطالب، هدف از طرح آن را باید در مسائلی دیگر جست و جو کرد.
احتمالا هدف از طرح این بحث بدبین کردن مردم نسبت به حامی اول اسلام و منحرف کردن از مسیر اسلام و نیز تخریب چهره امام علی(ع) از سوی امویان است.
🔹شعب ابیطالب
حضرت ابوطالب از جمله افرادی بودند که با در اختیار گذاشتن سرمایههای مادی و معنوی، تاثیر مهمی در حفظ اسلام داشت. مسلمانان در سال هفتم به اجبار در منطقه ای که بعدها شعب ابیطالب نام گرفت، سکنی گزیدند چرا که سران قریش پیمانی مبنی بر پرهیز از رابطه تجاری، اقتصادی و اجتماعی بنیهاشم و بنیمطلب و عموم مسلمانان بستند. مسلمانان تا سال دهم که بواسطه خورده شدن عهدنامه توسط موریانه پیمان نقض شد، در محاصره باقی ماندند. سخت ترین دوران زندگی پیامبر(ص) همین محاصره کفار است که اگر حمایت ابوطالب نبود، اسلام در خطر میافتاد.
🔹آخرین سفارش ابوطالب
هنگامیکه زمان فوت حضرت ابوطالب رسید، بزرگان قریش نزد ایشان گرد آمدند. ایشان گفتند: «من شما را سفارش میکنم که با محمد(ص) نیکو رفتار کنید زیرا او امین قریش و راستگوی عرب است؛ و حائز تمام کمالات است؛ آیینی آورد که دلها بدان ایمان آورد»
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📝 واحد پژوهش بنیاد فارِس المؤمنین
بمناسبت ۲۶ رجب، وفات حضرت ابوطالب
@Fares_ir
استاد علوی تهرانی
🌺 #اعلام_برنامه روز بعثت حضرت رسول اکرم (ص) پنجشنبه ۱۹ بهمن ۱۴۰۲ از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ حدیــث کســاء
🔊 #فایل_صوتی
✅ روز بعثت رسول اکرم (ص) | ۱۴۰۲
🔸مسجد حضرت امیر (ع)
🔹حدیث کساء : حاج حسین ارضی
🔹سخنرانی : استاد حسین انصاریان
📖موضوع : #ویژگیهای_پیامبر_اکرم_ص
🔹مداحی : حاج سیدمهدی میرداماد
@Fares_ir
👇👇👇
4_5919987830506919149.mp3
13.4M
🔊 #فایل_صوتی
📚 #حدیث_کساء
✅ روز بعثت رسول اکرم (ص) | ۱۴۰۲
🎤 حاج حسین ارضی
📌 مسجد حضرت امیر (ع)
@Fares_ir