🔹 مبانی دینشناختی
🔸 یکی از پیش فرضهای سخن گفتن از علم دینی یا اقدام به اسلامیسازی علوم، آن است که موضع خود را در برابر دین مشخص سازیم و به این سوال پاسخ دهیم که آیا دین یک حقیقت الهی است یا دست ساز بشر است؟
📋 با توجه به اینکه علم هم در برخی از حوزههایی اظهار نظر میکند که در قلمرو دین میگنجد، احتمال تعارض میان علم و آموزههای دینی وجود دارد که در این صورت مبانی دین شناختی کمک شایانی به رفع تعارض بین این دو معرفت خواهد کرد.
⭕️ نکته قابل توجه این است که ظاهراً طبق دیدگاه علامه مصباح_ره گام اول و دوم باید به ترتیب باشد.
📚 منبع: رابطه علم و دین، ص ٢۵١ و ٢۵٢
#علوم_انسانی
#شماره_45
🆔 @farhang_puya
✅ شناخت خدا
💠 پیامبر مکرم اسلام (صلیالله علیه و آله):
⚠️ بهترین اعمال، خداشناسى است، زیرا با وجود علم و معرفت، عمل، کم یا زیاد تو را سود مىبخشد اما با وجود نادانى (نسبت به خدا) عمل، نه اندکش تو را سود مىبخشد نه بسیارش.
📚 نهجالفصاحه، ص ٢٨٨
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
✅ دولتی مقتدر و پرانگیزه
🔹 دولت در جمهوری اسلامی ایران یکی از ارکان بسیار مهم و حیاتی برای کشور است. مسئولیتهای این نهاد بسیار بیشتر و گستردهتر از نهادهای دیگر در کشور میباشد و در این مسئله شکی نیست که انتخاب دولتی مقتدر و کارآمد علاوه بر اینکه باعث نوسازی و تحول در کشور خواهد شد، اقتدار نظام اسلامی را چه در داخل کشور و چه در میادین بینالمللی به همراه خواهد داشت.
🔸 امروزه رفع مشکلات و حل چالشهای موجود در کشور مدیریت دولت مقتدر و کارآمد را میطلبد. مسائل و چالشهای کنونی کشور و نیز تحولات منطقهای و بینالمللی ایجاب میکند دولتی امور را در دست گیرد که عازم و پرانگیزه باشد و انتخاب ساز و کارها و روندهای بروکراتیک موجود کشور نکند.
✍ مهدی حسنزاده
#شماره_46
#سیاست
#دولت_مقتدر_و_کارآمد
🆔 @farhang_puya
📌 توهم بهبودی اقتصادی و رابطه با آمریکا
🌀 از جمله موضوعاتی که دستگاه رسانهای غرب و دنباله داخلی آنها سعی دارند به جامعه ایرانی تلقیق کنند، تصویری بهشتگونهی حاصل از رابطه اقتصادی با آمریکاست و چنین وانمود میشود که این ارتباط میتواند بر طرف کننده بسیاری از معضلات و مشکلات اساسی اقتصادی ایران باشد.
💤 در حالی که آنچه در زمینه رابطه با آمریکا در ایران مورد بحث قرار گرفته، اغلب با نگرش سیاسی همراه بوده است و به جرات میتوان گفت بسیاری از آنها فاقد پشتوانه علمی مستدلی هستند.
🔙 از طرف دیگر این رابطه در اشکال و ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، و.. نمود پیدا میکند؛ با آنکه یکی از ابعاد مهم رابطه رویکرد اقتصادی آن است.
📖 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#استکبارستیزی
#سرطان_اصلاحات_آمریکایی
🆔 @farhang_puya
⭕️ گسلسازی غربگرایان، سیاستی تکراری
💢 پدیده قومیتگرایی خطری است که اگر هوشمندانه با آن برخورد نشود میتواند امنیت ملی، تمامیت ارضی و یکپارچگی ملتی را در معرض تهدید و تجزیه قرار دهد؛ بنابراین، ناسیونالیسم قومی در کارکرد تجزیهکننده آن عامل تهدیدی برای کشورها محسوب میگردد.
🔺 به ویژه زمانی که به عنوان اهرم فشار و حربهای در دست بازیگران بینالمللی، علیه واحدهای سیاسی با تنوعات زبانی مذهبی و نژادی به کار رود، این مسئله جدیت بیشتری پیدا میکند.
♨️ ناسیونالیسم در تاریخ معاصر کشورهای غربی نظیر ایتالیا، آلمان (البته تحت رهبری نخبگانی؛ همچون مازینی و بیسمارک) موجب وحدت شد؛ اما در منطقه غرب آسیا از دهه نخست قرن بیستم میلادی، کارکرد تجزیه کننده از خود نشان داد که فروپاشی امپراتوری عثمانی و تفوق دولت انگلیس و فرانسه به کشورهایی که از بقایای تجزیه این امپراتوری به وجود آمده بود از این نمونه است.
🖌 سیدعلی حسنی آملی
#جامعه
#شماره_46
#نفوذ
🆔 @farhang_puya
✔️ سعادت جامعه در گرو سلامت فرهنگ جامعه
🖇 سعادت جامعه در گرو رفتار سعادتآفرین آحاد جامعه است و رفتار فردی و اجتماعی انسانها در گرو افکار و اخلاقیات و ارزشها، یعنی فرهنگ آنهاست. در نتیجه سعادت فرد و جامعه در گرو درستی و سلامت فرهنگ آن جامعه است.
⚡️ لذا فرهنگ در نگاه مصلحان و رهبران بیدار جوامع جایگاه مهمی دارد؛ چنانکه امام خمینی_ره در موارد متعدد بر نقش زیربنایی فرهنگ تاکید کردهاند. و میفرمایند:
💠 فرهنگ مبدأ همه خوشبختیها و بدبختیهای ملت است. فرهنگ ناصالح با تاثیر در تربیت جوانها، باعث تربیت غلط جوانها شده و در نتیجه به فساد جامعه میانجامد.
🗞 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#فرهنگ
#فرهنگ_اسلامی
#جامعه_اسلامی
🆔 @farhang_puya
🔘 تربیت نیرو در حوزههای مختلف
1⃣ تربیت اعتقادی
🔹 آنان که معرفتی صحیح از کشورداری دارند، به خوبی میدانند که تغییر وضعیت موجود به وضعیت مطلوب با اقدامات صحیح، جهادگونه، نیت خالص و... امکان پذیر است و نیازمند به رفتار جمعی قاعدهمند است.
✔️ رفتار جمعی قاعدهمند نیز، نیازمند رفتار تشکیلاتی است. وظیفه این تشکیلات عبارت است از: تربیت اعتقادی: مفهوم تربیت اعتقادی در تشکیلات سیاسی با مفهوم تربیت اعتقادی به نظام آموزشی کشور انجام میدهد، متفاوت است.
🔸 تربیت اعتقادی در تشکیلات به این معنا است که اعتقادات با نظارتهای خاص به باور در افراد تبدیل میشود و با توجه به میزانی که اعتقادات در فرد تبدیل به باور شده و هویت او را ساخته باشد به فرد مسئولیت داده میشود.
🖌 هادی قطبی
#سیاست
#شماره_46
#دولت_مقتدر_و_کارآمد
🆔 @farhang_puya
❗️خویشتنداری از گناه
💠 حضرت امیرالمؤمنین علی (عليهالسلام):
⚡️ حکمت، جز با خویشتندارى از گناه بدست نمیآید.
📚 شرح غررالحکم، ج ۶، ص ۴٣۶
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
💠 رهبر همسطح با فقیرترین مردم
💯 از احادیث استفاده میشود که بر رهبر، حاکم و پیشوای مسلمانان بهعنوان امام حق، واجب است سطح زندگی خود را در خوراک و پوشاک، با سطح زندگی پایینترین و فقیرترین مردم زمان خویش هماهنگ و همسطح سازند و این یک حکم اخلاقی و استحبابی نیست.
↙️ چرا که عباراتی مانند ففرض علی «بر من واجب کرد» فرض علی ائمه العدل؛ «بر پیشوایان عدالت واجب کرد»؛ علی ائمه الحق «بر پیشوایان حق لازم است» یا و الا فاالنار «در غیر این صورت آتش است» در برخی روایات آمده است، برای حکم وجوبی دلالت دارد.
📋 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#امامینانقلاب
#امام_امت
🆔 @farhang_puya
💥 فرهنگ جوهر تمدن و تمدن نمود فرهنگ جامعه!
❇️ از آنجا که رفتار انسانها از آرمانها و اهدافشان سرچشمه میگیرد و آرمانها و اهداف نیز از باورها، ارزشها، اخلاق و آداب انسانها نشأت میگیرند، میتوان گفت فرهنگ منشأ تکوین رفتارهای آحاد جامعه است.
✅ بهطوری انسانها بر اساس فرهنگ خود، آرمانهای خود را تعیین و برای نیل به آن اهداف و آرمانها تلاش میکنند. بنابراین فرهنگ سرچشمه همه فعالیتهای فردی و اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است و مجموعه فعالیتهای مذکور در جامعه موجب پیدایش تمدن آن جامعه میگردد.
🔰 پس فرهنگ موجب رویش تمدن در جامعه است. در نتیجه فرهنگ جوهر تمدن و تمدن نمود فرهنگ جامعه است.
📋 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#فرهنگ
#فرهنگ_اسلامی
#جامعه_اسلامی
🆔 @farhang_puya
💢 شاه تحت امر ما بود!
♨️ ایران به لحاظ داشتن موقعیت استراتژیک و راهبردی و نیز برخورداری از منابع غنی نفت و گاز همواره برای آمریکاییها اهمیت فوقالعاده داشته است. به این علت ایران در گذشته از همپیمانان نزدیک آمریکا بود. روابط نزدیک میان آمریکا و ایران در دوران حکومت شاه سابق، نمونهای کامل از روابط سلطهآمیز بینالمللی بود و جالب اینکه طرفین نیز خود به این مسئله اذعان داشتند!
📛 جرج بال یکی از معاونین سابق وزارت خارجه آمریکا ضمن ارائه آمار و ارقامی، پرده از حوزه سلطهگری آمریکا و سلطهپذیری ایران برداشته، به نقش مستقیم ایالات متحده در سیاستگذاریهای مختلف در ایران از جمله در امور نظامی اشاره میکند و میگوید:
‼️ ما شاه را به طور کامل تحت نظارت داشتیم. این ما بودیم که میگفتیم شما به فلان سلاح احتیاج دارید و به فلان سلاح احتیاج ندارید!
🖇 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#استکبارستیزی
#نفوذ
🆔 @farhang_puya
⁉️ تفاوت پیشرفت اسلامی و توسعه غربی؟!
✔️ عامل تحول در پیشرفت برخلاف ادبیات رایج در توسعه، علم است. به همین دلیل نظام لیدر و نظام اصلی در الگوی اسلامی پیشرفت، نظام تعلیم و تربیت است. بر اساس مبانی غربی، جهان به دنیای اقتصادی تبدیل میشود و باید بشود.
🔙 اما بر اساس مبانی اسلامی جهان باید به مدرسه تبدیل شود و همه جا باید برای رشد انسانی و پیشرفت اجتماعی، مدرسه شود. حتی اقتصاد هم باید به مدرسه تبدیل شود. من تمام ادبیات اقتصاد اسلامی را اینگونه میفهمم.
💠 ادبیات الگوی پیشرفت اسلامی در پی سیستمی است که ظرفیتهای انسانی فعلیت پیدا کند.
✍ عطاءالله رفیعی آتانی
#علوم_انسانی
#شماره_46
#جامعه_اسلامی
🆔 @farhang_puya
🔆 جایگاه فرهنگ در اسلام
❇️ مکتب اسلام در میان عناصر تشکیلدهنده فرهنگ برای سه عنصر اعتقادات، ارزشها و سنتها اهمیت ویژهای قائل است. اعتقاداتی که اسلام برای آن اهمیت ویژهای قائل است، همان اعتقاد صحیح به مبدأ هستی، جهان، انسان، برنامهی حیات سعادتمندانه و سنتها است.
✅ ارزشهای مورد تاکید اسلام همان ارزشهای اصیل اخلاقی است و مقصود از سنتها همان احکام و دستورات شرعی مانند: نماز، روزه، حج، جهاد و سایر احکامی است که سعادت ابدی انسان را تامین میکند.
🔰 اهتمام اسلام برای اصلاح امور مذکور به مراتب بیش از آداب و رسوم بومی و محلی و ملی است. از این رو میتوان گفت اصطلاح فرهنگ، همان تعالیم دین در زمینه اعتقادات، ارزشها و احکام است.
📍 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#فرهنگ
#فرهنگ_اسلامی
🆔 @farhang_puya
🔹 پیشرفت بایستی بر اساس تعلیم و تربیت بر مبنای دینی باشد
🔘 سیاست اصلی در توسعه یا به تعبیر مقام معظم رهبری پیشرفت بایستی بر اساس تعلیم و تربیت مبتنی بر مبانی دینی در جامعه اسلامی ما بنا شود. لذا بایستی برنامههای پنج ساله را به چنین مداری برگردند. چون سیستم جامعه ما سیستم الهی است و انسانمدار نیست.
☑️ اگر در جامعه اصل تعلیم و تربیت شد، این سیاستگزاری باعث پیشرفتهای اقتصادی و سایر وجوه زندگی نیز میشود؛ نکته قابل توجه این است که امروز خود دانش رشد در اقتصاد است. تئوری رشد اقتصادی میگویند حدود هشتاد درصد رشد اقتصادی کشورها محصول دانش میباشد.
🖌 عطاءالله رفیعی آتانی
#علوم_انسانی
#شماره_46
#تمدن_نوین_اسلامی
🆔 @farhang_puya
💠 حضرت امام جعفر صادق (عليهالسلام):
💯 اگر در پی علم صحیح هستی، آنرا از ما اهل بیت بگیر که به ما حکمت و فصل خطاب (منطقی نیرومند و گفتاری مؤثر و نافذ) داده شده است. خداوند ما را برگزید و به ما عنایتی کرد که به هیچکس از مردم نداشته است.
📚 بحارالانوار، ج ۲۶ ، ص ۱۵۸
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya
⁉️ چه زمانی مدیران خرد ناصالح روی کار میآیند؟!
❎ زمانیکه مدیر جامعه به جای اینکه در پی کسب مصالح عمومی و برقراری عدالت و امنیت برای آحاد مردم باشد، در پی تسلط و سوار شدن بر گردهی جامعه و تاراج بیتالمال خواهد رفت. لکن از آنجا که اگر یکتنه بیتالمال را تاراج کند، موجب اعتراض مردم میشود.
🔻 جامعه را دو دسته میکند؛ یک دسته را با تطمیع با خود همراه میکند و به کمک آنان بر دسته دوم یعنی توده ضعیف سلطهیافته آنان را غارت میکند.
💥 بنابراین نگرش غیر امانی به مدیریت در میان مدیران کلان جامعه منجر به سر کارآمدن مدیران خرد ناصالح میشود.
🗞 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#علوم_انسانی
#دولت_اسلامی
🆔 @farhang_puya
❓علت اهتمام اسلام به اعتقادات، ارزشها و احکام چیست؟
📿 علت اهتمام اسلام به اعتقادات، ارزشها، و احکام و سنتهای حق و الهی این است که انسان دارای دو بعد روح مجرد و جسم مادی است. در میان این دو بعد آنچه اصیل و ماندگار است و حقیقت انسان را تشکیل میدهد، روح مجرد است نه جسم مادی وجود انسان.
🖇 تعالیم دین ناظر به رفع همه نیازهای بشر است ولی اصالتاً متکفل پاسخگویی به نیازهای روحی و معنوی انسان است و رهنمودهای دینی ناظر به رفع نیازهای مادی و جسمانی و بشر، صرفاً به این علت است که گاه تکامل روحی و معنوی بشر در گرو سلامت جسمانی و تامین نیازهای مادی است.
↙️ زیرا رفع نشدن نیازهای جسمانی، زمینه تفکر و سلوک روحانی معنوی را از انسان سلب میکند.
📍 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#معارف
🆔 @farhang_puya
✅ تقوا شرط اصلی دولتمردان جامعه اسلامی
💠 درفرهنگ دینی، «تقوا» یکی از شروط مهم به گزینش دولتمردان جامعهی اسلامی شمرده میشود. «تقوا» قوهای است که انسان را از هوای نفس و شیطان باز میدارد؛ لذا نهی از پیروی از هوای نفس به معنای امر به رعایت تقوا است.
💢 از این رو خداوند متعال هنگام نصب حضرت داوود_ع به خلافت ایشان را از تبعیت از هوای نفس بر حذر میدارد. یعنی به تقوا دعوت میکند و میفرماید:
🚫 ای داوود ما تو را خلیفه و نماینده خود در زمین قرار دادیم و در میان مردم به حق داوری کن و از هوای نفس پیروی مکن که تو را از راه خدا منحرف سازد!
📝 نشریه فرهنگ پویا #شماره_46
#سیاست
#دولت_اسلامی
🆔 @farhang_puya
💯 اگر به مردم خدمت نکنید خائن به اسلام هستید!
✔️ اگر دولت در انجام وظایف و مسئولیتهای خود کاهلی نشان دهد، تاثیرش در سطح جامعه بروز خواهد یافت و بسیاری از فعالیتها به تعطیلی کشیده خواهد شد.
🔻 البته باید گفت در نظام اسلامی همه مسئول هستند اما مسئولان و کارگزاران مسئولیتها و وظایفشان سنگینتر و حساستر است. کسانی که به مسئولیتها و وظایف خود در راه خدمت به مردم عمل نکنند و کوتاهی نمایند به تعبیر بزرگان خائن به اسلام و به مردم و به جایگاهی که در آن قرار دارند هستند.
🔰 احساس مسئولیت و وظیفهشناسی باید به عنوان یک اصل بنیادین، مورد توجه دولتها در جمهوری اسلامی باشد.
🖌 مهدی حسنزاده
#سیاست
#شماره_46
#دولت_اسلامی
#دولت_مقتدر_و_کارآمد
🆔 @farhang_puya
❇️ حکمت گم شدهی مومن
💠 حضرت امام جعفر صادق (عليهالسلام):
✅ به راستی حکمتی که در قلب منافق جای میگیرد، در سینهاش بیقرارى میکند تا از آن بیرون آید و مؤمن آن را برمیگیرد؛ و سخن منافقانه (لغو و بیهوده) در سینه مؤمن بىقرارى میکند تا از آن بیرون برود و منافق آن را در برگیرد.
📚 بحارالانوار، ج ٢، ص ٩۴
#حدیث
#شماره_45
#اخلاق_اسلامی
🆔 @farhang_puya