زنده یاد غلامرضا قدسی در سال ۱۳۰۴در مشهد به دنیا آمد، نسب او به میرزا محمد جان قدسی مشهدی، شاعر مشهور دوره صفویه میرسد که خزانه داری آستان قدس را بر عهده داشت و در عهد شاه جهان که عصر رونق شعر فارسی در هند بود به آنجا سفر کرد.از شانزده سالگی سرودن شعر را آغاز کرد. شاعر غزل بود و به سبک هندی گرایش داشت و در زمینههای اجتماعی و سیاسی شعرش را به کار گرفت.
قدسی از بنیان گذاران «انجمن ادبی فردوسی» بود.
او از زمان دولت محمد مصدق با سرودن اشعار اجتماعی و انقلابی به مبارزه با حکومت پرداخت و در سالهای ۱۳۴۲ و ۱۳۵۱ دستگیر و به زندان افتاد. مدت محکومیت سیاسی او پنج سال به طول انجامید. بخش عمدهای از نوشتهها و اشعار قدسی در همان دوران از بین رفت. چند دفتر شعر نیز در زندان سروده بود که توسط مأمورین رژیم پهلوی ضبط شد؛ اما هرگز به او بازگردانده نشد. چنانکه بارها در اشعارش به آن اشاره کرده است:
بسا مضمون رنگینی که پروردم به خون دل
ستمگر کرد پرپر همچو گل اوراق دیوانم
وی برای تدوین دیوان شعر جدش «میرزا محمد جان قدسی مشهدی» به هندوستان رفت که انگیزه سفر او به دست آوردن سایر نسخههای خطی این شاعر بود.
قدسی در دانشگاه فردوسی مشهد به تدریس زبان و ادبیات فارسی و عربی اشتغال داشت.
این شاعر متعهد و یار خراسانی شعر انقلاب در ۲۱ آذر ۱۳۶۸ در سن ۶۴ سالگی بر اثر سکته قلبی در گذشت و پیکرش را در غرفه ۱۶۸ در جوار جودی شاعر، در صحن آزادی حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.
#معرفی_شاعر
#غلامرضا_قدسی
#محمدمهدی_سیار
متولد ۱ تیر ۱۳۶۲ در زاهدشهر فسا.
او دارای مدرک دکترای فلسفه از دانشگاه تربیت مدرس و دانشآموختهٔ کارشناسی ارشد الهیات با گرایش فلسفه در دانشگاه امام صادق است و از سال ۱۳۸۷ در دانشگاه امامصادق علیه السلام ، دروس ادبیات و منطق را تدریس میکند.
سیار شاعری است که برای مسائل سیاسی و اجتماعی اهمیت ویژهای قائل است و این نکته در آثار او مشهود است.
مجموعه شعر «حقالسکوت» او در سال ۱۳۸۹ برگزیدهی بیستونهمین دورهی جایزهی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بخش ادبیات شد و یکی از برگزیدگان سومین دوره جشنواره شعر فجر نیز بودهاست.
آثار:
▫️یادآوری
▪️رودخوانی
▫️حقالسکوت