هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
✨بورس چگونه مردم را ذینفع بدبختی خود میکند؟
متیو دسموند (Matthew Desmond) جامعهشناس سرشناس آمریکایی در فصلی از کتاب «فقر محصول آمریکا» -که ان شاءالله به زودی ترجمه آن منتشر خواهد شد- نشان داده که چگونه سازوکارها و نهادهای سرمایهداری، لشکری از فقرا را برای تامین منافع سرمایهداران ایجاد میکند.
او مینویسد:
«سود شرکتها هنگامی افزایش مییابد که هزینههای کار کاهش یابد. به همین دلیل است که هنگامی که شرکتها دستمزدها را افزایش میدهند، بورس اوراق بهادار نیویورک (مشهور به وال استریت) به سرعت آنها را مجازات میکند. وقتی در سال 2015 شرکت والمارت (بزرگترین فروشگاه زنجیرهای مواد غذایی در جهان) در واکنش به فشارهای مردمی اعلام کرد که قصد دارد حداقل دستمزد کارگران خود را به 9 دلار در ساعت برساند، سرمایهگذاران بورسی از سهام آن روی گرداندند. سهام این شرکت تا 10 درصد سقوط کرد و 20 میلیارد دلار از ارزش بازار آن از بین رفت. این رخداد، رکورد بزرگترین ضرر و زیان را در یک روز شکست.
همین اتفاق در سال 2021 نیز افتاد. بعد از اینکه والمارت قول داد میانگین دستمزد ساعتی خود را به 15 دلار برساند، سهامداران سرمایه خود را بیرون کشیدند و ارزش سهام در یک صبح پنجشنبه 6 درصد سقوط کرد. سهامداران با این کار خود داشتند به والمارت و هر شرکت دیگری هشدار میدادند: اگر دستمزدهایتان را افزایش دهید، باید منتظر عواقبش باشید.
چه کسی از این وضعیت نفع میبرد؟ خب معلوم است، سهامداران. اما آنها چه کسانی هستند؟ آدم وسوسه میشود که آنها را مردانی با کتوشلوارهای مشکی راهراه و کراوات تصور کند که در اتاقهای هیئت رئیسه در آسمانخراشهای نیویورک دور هم جمع میشوند. اما واقعیت این است که بیش از نیمی از خانوارها در ایالات متحده در بازار سهام سرمایه دارند. خود ما سهامدار هستیم!».
اما آنچه دسموند گفته، فقط یک روی سکه است. اینکه نیمی از مردم آمریکا سهامدار بازار سرمایه هستند و از سود شرکتهای بورسی نفع میبرند، کمی گمراهکننده است. چون انسان تصور میکند اگر شرکت بزرگی مانند والمارت دستمزدها را افزایش ندهد، سود آن افزایش مییابد و نفع این افزایش سود را بیش از نیمی از خانوارهای آمریکایی که در بورس سهام دارند، میبرند. یا اگر دستمزدها افزایش یابد، درست است که حقوق کارگران این شرکت افزایش مییابد، اما سهامداران این شرکت که خود «مردم» هستند، زیان میکنند. اما واقعیت این است که در آمریکا 10 درصد از ثروتمندترین خانوادهها بیش از 80 درصد ارزش کل سهامها را در اختیار دارند. به عبارت دیگر، یک سیاه لشکری از سهامداران در آمریکا ایجاد شده که در مقایسه با سرمایهداران آمریکایی، ارزش سهامشان «تقریبا هیچ» است، اما نامشان «سهامدار» است و بدون اینکه سرمایهداران زحمتی بکشند، سر بزنگاههایی مثل افزایش حقوق کارگران، سر و کلهشان پیدا میشود و دستهجمعی برای حفاظت از سودهای نجومی سرمایهداران آمریکایی تلاش میکنند، چون خودشان نیز از این دریای پول، قطرهای کاسب میشوند!
این قصه، شباهت زیادی به سهامداری بخشی از مردم ایران در بورس دارد. چندین میلیون ایرانی، سهامدار شرکتهای فولادی، پتروشیمی، پالایشی، معدنی و... هستند. اما واقعیت این است که 99 درصد سهامداران، سهامدار خرد محسوب میشوند. 41 میلیون ایرانی در بازار بورس سهامدار هستند، اما طبق آماری که چندی پیش از یک مسئول دولتی گرفتم، فقط حدود 350 هزار نفر ارزش سهامشان بالای 200 میلیون تومان است! اینجاست که وقتی میگوئیم نباید فولاد و پتروشیمی ایرانی به دلار به داخل فروحته شود، یا اینکه باید نرخ ارز تثبیت شود، لشکری میلیونی از سهامداران خُرد بورس در مقابل ما صف میکشند!
این بندگان خدا، که قاعدتا از قشر حقوق بگیر جامعه نیز هستند، فریب سود کاذب و ناچیزی را می خورند که در بورس به دست می آورند. چرا؟ اولا نمیدانند که بیشترین زیان را خود اینها از دلاری فروشی مواد اولیه ایرانی میبینند(چون با افزایش نرخ ارز، یا افزایش قیمتهای جهانی، هزینههای زندگیشان از مسکن تا مرکب گران میشود). ثانیا متوجه نیستند که اگر جلوی دلاریفروشی گرفته شود و نرخ ارز تثبیت شود، بیشترین نفع را خود اینها میبرند(چون ارزش پول ملی افزایش مییابد. در نتیجه هم قدرت خرید حقوقی که سر ماه میگیرند بیشتر می شود، هم اینکه ارزش پولی که در سهام دارند، افزایش مییابد).
بله عزیزان! بورس، همانگونه که در آمریکا لشکری از فقرا را برای حفاظت از منافع سرمایهداران بسیج کرده، در ایران نیز همین اتفاق را رقم زده است. رهایی از این وضع، فقط و فقط با بیداری ملت ممکن است. کمک کنید مردم را آگاه کنیم...
@syjebraily
هدایت شده از جبهه تمدّن ساز انقلاب اسلامی
⚠شما بگویید با این طیف از اقتصاددان ها چه کنیم؟!
⛔چندین سال هست که می گویند ایران دچار ابرتورم می شود!
تورم ۱۰۰۰ درصدی! تورم ۸۰۰ درصدی!
می گویند چرا ایران تورم بالا دارد؟! می گویند چون به علم و تجربه بشری عمل نمی کنند!!
البته علم و تجربه بشری که خودشان قبول دارند!!
آرژانتین را مثال می زنند که به علم و تجربه بشری عمل نکرده و تورم اش ۱۲۵ درصد(۹ ماه پیش)!
‼نمی گویند که خاویر میلی که سال گذشته در آرژانتین روی کار آمد، به علم و تجربه بشری(😒) که همان اقتصاد نئولیبرالیسم باشد، عمل کرده و نرخ ارز را آنچنان آزاد کرد که ارزش پول آرژانتین خُرد شد و تورم چند صد درصدی و شورش اجتماعی عظیم اخیر را تجربه کردند!!!
〽ترکیه را مثال می زدند که ببینید در حال انجام تجربه بشری هست و بزودی تورم اش کاهش می یابد!!! الان ببینید که تورم ترکیه نزدیک ۷۰ درصد هست!!!
❌در بسته سیاست های ارزی شان برای جلوگیری از ابرتورم، آزادسازی و شناورسازی نرخ ارز را توصیه می کنند، و حال اینکه نمی تورم ایران عمدتا ناشی از جهش های ارزی بوده است!!!
‼عملا و صراحتا هم می گویند نرخ ارز باید بالا برود!
شما بگویید ما با این طیف از اقتصاددان ها چکار کنیم؟!😒
پیش بینی هایشان که بعضا غلط در می آید!
توصیه هایشان که بعضا کاملا معکوس است!
چه کنیم؟!🙄
💡آیا سیاستمدار می تواند خودش را در بست در اختیار این کارشناسان قرار دهد؟!
🗳این سیاستمدار هست که باید براساس واقعیت های میدانی اقتصاد ایران، بین نسخه های مختلف اقتصادی، یکی را انتخاب کند و نه آن کارشناس اقتصاددان لیبرال!
@jebhetse
هدایت شده از رهام مدیا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☕️ کافه اقتصاد ۶
◼️ ظرفیت هیاتهای مذهبی در اقتصاد
🚩 هیات الان یک تشکیلات و یک قدرت است...
🏴 آنچه که هیاتیها را دور هم جمع میکند نباید تنها محبت و مودت باشد بلکه عدالت و ظلمستیزی نیز محور هیات است.
🗣 حسین عباسیفر
#کافه_اقتصاد #هیات #حسین_عباسیفر #ویدیو
⚜️ رهام، رسانه اقتصاد مردمی
🎬 @raham_media
هدایت شده از رهام مدیا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☕️ کافه اقتصاد ۶
◼️ ظرفیت هیاتهای مذهبی در اقتصاد
🔺️ مقدمه بازاری شدن، کالایی شدن است...
👈 در هیأت، شما به راحتی میتوانید تولید انگیزه و خلق اراده کنید؛ چیزی که غربیها به شدت دنبال آن هستند.
🗣 حسین عباسیفر
#کافه_اقتصاد #هیات #حسین_عباسیفر #ویدیو
⚜️ رهام، رسانه اقتصاد مردمی
🎬 @raham_media
نمیتوانم تصور کنم که لقمه یا نطفه کسی حلال باشد و اینگونه دروغ و تهمت بسازد و بعد به ۹ میلیون نفر هم توهین کند و ...
شهید بهشتی را در اوج مظلومیت ترور کردند
مدتیست تمرکز کردند روی تخریب و ترور آیتالله میرباقری حفظهالله تعالی و البته کور خواندند
اگر اینها همان تروریستهای دهه شصت هستند بدانند ما حزباللهیهای سادهی دهه شصت نیستیم که اجازه بدهیم چپ و راست غلط زیادی بکنند.
فلذا آماده باشید تا طوری زبانتان را از حلقومتان بیرون بکشیم که گویی از اول زبان نداشتید...
گذشت آن زمان و طی شد آن دوران...
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
هدایت شده از حکمرانی اقتصادی|محمد طاهر رحیمی
🛢«درایت شهید رئیسی و صادرات نفت به چین»
📈 رشد صادرات نفت ایران به چین نه به معنای وابستگی به او بلکه مبنای یک بازی «برد-برد» است.
📍چین از وابستگی به نفت عربستان(آمریکا) و روسیه گریزان است تا بتواند استقلال کنشهای خود در عرصه سیاسی را ارتقا دهد.
🔖 از این رو استفاده از این نیازِ چین برای صادرات نفت؛هوشمندی دولت سیزدهم و شهید رئیسی بود.
🔖 از طرفی ایران با احتساب نفت دارای مازاد تراز تجاری با چین است و از این مازاد ارزی میتواند برای متنوع سازی کانالهای تسویه ارزی خود به ویژه روی کالاهای اساسی(بند ۶ سیاستهای اقتصاد مقاومتی)اقدام کند که در ثبات ارزی تعیینکننده است.
🔖 از طرف دیگر چین دارای مازاد شدید ارزی ناشی از حساب جاری خود است و برای پاسخ به این مازاد ارزی به دنبال توسعه سرمایهگذاری در کشورهایی است که هم نسبت بدهی و همریسک نکول پایینی داشته باشند
🔖 ایران به دلیل کانال قوی فروش نفت به چین هم ریسک نکول پایین برای طرف چینی دارد و هم به دلیل نسبت بدهی خارجی بسیار پایین میتواند مقصد مناسب ِکانالهای تحریمناپذیر سرمایه گذاری چین محسوب شود و ذخائر خارجی خود را هم با یوآن توسعه دهد.
@Economics_Finance
بگو سلام...بگو لاالهالاالله
بگو مدام بگو لاالهالاالله
ز شرک و کفر اگر ترس در دلت داری
در این مقام بگو لاالهالاالله
#نجف شام غریبان ۱۴۰۳
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
هدایت شده از محمدرضا بلوچ قرائی
چی بودیم، چی شدیم😁
1⃣ما در سال 2016 در مصرف چایی رتبه 8 دنیا بودیم.
📎منبع
2⃣اما ، الآن شدیم رتبه 4 دنیا.✊😅
👌کارشناسان دولت #پزشکیان، بعد از نشست بی وقفه 72 ساعته به این نتیجه رسیدند:
علت پیشرفت چشمگیر مصرف چای را، گرمی کم سابقه هوا اعلام کرده اند🥵😂
🛑بیشتر، بهتر و معتبر ببینیم👇👇
https://eitaa.com/mohammad_gharayi_tahili
هدایت شده از دکتر علی سعیدی
#اخلاق و علم اقتصاد
#اقتصاددانان حداقل به چهار دلیل زیر، باید به مسائل #اخلاقی توجه کنند:
1. اخلاق عاملان اقتصادی بر رفتار آنها و درنتیجه بر پیامدهای اقتصادی تأثیرگذار است. علاوه براین، دیدگاههای اخلاقی خود اقتصاددان میتواند عامدانه یا غیرعامدانه، بر اخلاق و رفتار دیگران تأثیر بگذارد. ازآنجاکه اقتصاددانان به خروجیها علاقهمند هستند، باید به اخلاق هم علاقهمند باشند.
2. اقتصادِ رفاهِ استاندارد مبتنیبر پیشفرضهای اخلاقی قوی و مناقشهبرانگیز است. بنابراین، ارزیابی و توسعۀ اقتصاد رفاه نیازمند توجه به اخلاق است.
3. نتایج اقتصاد باید مرتبط با آن دسته از تعهدات اخلاقی باشد که بر سیاست عمومی حاکم است. بنابراین درک اینکه چگونه اقتصاد با سیاست مرتبط میشود مستلزم این است که فرد این تعهدات اخلاقی را بشناسد و این امر بهنوبۀخود نیازمند توجه به اخلاق است.
4. اقتصاد اثباتی و هنجاری متناوباً با هم تعامل میکنند. شناخت رابطۀ اخلاقی اقتصاد اثباتی مستلزم شناخت آن دسته از اصول اخلاقی است که این ارتباط را ایجاد میکنند
منبع: هاسمن و مکفرسون، ١٩٩٣، ۵۶ و ۵٧
🆔 @DrSaeedi
هدایت شده از اندیشکده قصد
🛑 ماجرای بدهی اوراق
کل اوراق منتشره در دولت دوازدهم (از مردادماه ۱۳۹۶ تا مردادماه ۱۴۰۰) معادل ۴۷۳ هزار میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب نسبت انتشار اوراق به بودجه عمومی دولت در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ به ترتیب ۱۱درصد، ۱۰ درصد، ۱۶ درصد و ۳۵ درصد میباشد. بنابراین روشن است که سهم اوراق مالی از بودجه عمومی در سال ۱۳۹۹ (سال انتهایی دولت دروازدهم) بسیار فراتر از سالهای پیش از آن بوده است. کل بازپرداخت اصل و سود اوراق در دولت دوازدهم (از مردادماه ۱۳۹۶ تا مردادماه ۱۴۰۰) معادل ۲۰۶.۴ هزار میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب خالص تأمین وجه از محل اوراق در دولت دوازدهم برابر ۲۶۷ هزار میلیارد تومان است. نسبت خالص تأمین وجه از محل اوراق به بودجه عمومی دولت در طول سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ به ترتیب برابر ۴.۹ درصد، ۲ درصد، ۸.۷ درصد و ۲۵ درصد میباشد. بدیهی است که این نسبت برای سال ۱۳۹۹ جهش قابل توجهی داشته که البته بازپرداخت اصل و سود این حجم بیسابقه از انتشار اوراق (که تا پیش از آن در اقتصاد ایران تجربه نشده بود) به دولتهای آینده منتقل شد. از سوی دیگر مانده تعهدات اوراق دولتی در انتهای دولت دوازدهم (مرداد ۱۴۰۰) معادل ۴۷۷.۳ هزار میلیارد تومان میباشد. به عبارت دیگر میراث بدهی برجایمانده از محل اوراق منتشره دولتهای یازدهم و دوازدهم برای دولت سیزدهم معادل ۴۷۷.۳ هزار میلیارد تومان است که این میزان معادل ۳۵ درصد بودجه سال ۱۴۰۰ است.
در دولت سیزدهم نیز در مجموع (از مرداد ۱۴۰۰ تا ۲۰ تیر ۱۴۰۳)، ۷۲۹هزار میلیارد تومان انواع اوراق مالی اسلامی منتشر شده است. همچنین دولت سیزدهم از ابتدای تشکیل تاکنون حدود ۵۰۰.۳ هزار میلیارد تومان تعهدات انتشار اوراق مالی اسلامی اعم از اصل و سود اوراق را تسویه نموده است. بنابراین خالص تأمین مالی این دولت از محل اوراق، صرفا ً۲۲۸.۷ هزار میلیارد تومان میباشد. سهم خالص تأمینین وجه به بودجه عمومی نیز در طول سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به ترتیب معادل ۶.۳ درصد، ۲.۹ درصد و ۶.۵ درصد است. از سوی دیگر مانده تعهدات اوراق دولتی در انتهای دولت سیزدهم (۲۰ تیر ۱۴۰۳) معادل ۸۸۵ هزار میلیارد تومان است که از این میزان ۱۴۳ هزار میلیارد تومان به طور مستقیم مربوط به اوراقی است که در دولت دوازدهم منتشر شده است. علاوهبراین از کل ۵۰۰.۳ هزار میلیارد تومان بازپرداخت اصل و سود در دولت سیزدهم حدود ۳۸۱ هزار میلیارد تومان مربوط به تسویه اصل و سود اوراقی است که در دولت دوازدهم منتشر شده است. به عبارت دیگر حدود ۵۲ درصد از اوراقی که در دولت سیزدهم منتشر شده صرف تسویه اصل و سود اوراقی شده که دولت دوازدهم منتشر کرده است. بنابراین از ۸۸۵ هزار میلیارد تومان مانده تعهدات فعلی ۱۴۳ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۶ درصد) به طور مستقیم تعهدات مربوط به اوراق منتشره در دولت دوازدهم است، ۳۸۱ هزار میلیارد تومان (معادل ۴۳ درصد) مربوط به اوراق منتشره در دولت سیزدهم برای بازپرداخت تعهدات باقیمانده از دولت دوازدهم است و ۳۶۱ هزار میلیارد تومان (معادل ۴۰ درصد) مربوط به اوراق منتشره برای تأمین مالی در دولت سیزدهم است. بنابراین در مجموع حدود ۶۰ درصد از مانده تعهدات فعلی ناشی از اوراق، ریشه در دولت دوازدهم دارد.
#ما_از_دولت_روحانی_طلبکاریم
💠 اندیشکده قصد
💡@qasdna_ir
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
آیت الله میرباقری که فقط یک نفر از سلاله سادات هستند. شما تا لحظه ظهور باید از همه سادات مجتهد بترسید.
☘️کانال تحلیلهای اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
هدایت شده از در محضر آیتالله میرباقری
ما حتماً باید قلّههای علم و تکنولوژی غربی را فتح کنیم، و الّا نمیتوانیم آن را کنترل کنیم.
رویکرد ما فتح قلّههای علم مدرن و عبور از آن مرزهاست. شما تا به علوم روز مسلط نشوید، اصلاً نمیتوانید کاری با آن انجام دهید.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀یارانه به یبوستی ها
🔹عزیزی نوشته بود این بی عدالتی است که افراد یبوستی همان قدر از یارانه پنهان فاضلاب بهرهمند میشوند که افراد عذر میخواهم مبتلا به لینت مزاج، منتفع میشوند. یک نفر روزی ۱۰ بار دستشویی میرود و یک نفر هفته ای یکبار.
🔹 این نگرانی را به راحتی میتوان حل کرد. بیایید برای برقراری عدالت هزینه فاضلاب را بالا ببریم و مبلغ اضافی را به افراد یبوستی یارانه بدهیم. شاید افراد یبوستی بتوانند با یارانه دریافتی یبوست شان را درمان کنند و به سمت نقطه تعادلی میل کنند یا حداقل بیشتر از یارانه پنهان فاضلاب بهرهمند شوند.
🔻فرد غیریبوستی هم در تمکین به نظام قیمت ها یاد میگیرد رفتارش را اصلاح کند و کمتر دستشویی برود یا از خوراکیهایی استفاده کند که ده بار بیرون روی در روز را مثلاً به ۸ بار یا ۵بار کاهش دهد.
🔹در این صورت اضافه رفاه کل یبوستی ها و غیریبوستی ها بالا میرود و محیط زیست هم کمتر صدمه میبیند. حساب کنید ببینید با پول صرفهجویی شده در فاضلاب میتوانیم کلی دستشویی عمومی بین راهی احداث کنیم و باز چقدر سطح رفاه عمومی بالا میرود.
🌀 پوزش میخواهم، این متن را نوشتم که نشان دهم آنچه آن را «حماقتی به نام یارانه پنهان » نامیدم واقعا حماقت است، حماقتی که سعی کردم با چاشنی طنز بیان کنم.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2