سياستهای حمايتی ژاپن را ژاپن کرد
🔸دورانی که آقای هاشمی رفسنجانی مشق نئولیبرالیسم را از رو مینوشت و دستورالعمل بانک جهانی را توسعه میداد و کارگزاران ایشان دنبال مصرف انبوه، استقراض خارجی، تعدیل ساختاری، تضعیف دولت و گشودن دروازه های اقتصادی کشور به کالاهای خارجی بودند، ژاپن از تولید داخلی حمایت می کرد.
🔸مهمترین سیاست های حمایتی ژاپن از صنایع داخلی به گفته رابرت گیلپین اقتصاددان سیاسی كه در فصل هفتم كتابش به نام اقتصاد سیاسی جهان به رشته تحرير درآورده است از این قرار است:
۱. سیاست های مالیاتی که سبب پس انداز های فوق العاده و سرمایه گذاری بالا می شود
۲. سیاست های مالی در راستای افزایش درآمدهای شرکت های تولیدی و کاهش مصرف گرایی به ویژه مصرف کالاهای خارجی و لوکس
۳. سیاست های تجاری راهبردی و محدودیت واردات با هدف حمایت از صنایع نوپا در مقابل کالاهای وارداتی و لوکس
۴. حمایت دولتی از صنایع مادر، نظیر فولاد و فناوری های مولد
۵. سیاست های رقابتی و همکاری های بین شرکتی
🔸برخلاف دولت آقای هاشمی که توجهی به عدالت اجتماعی نداشت و فقرا را قربانیان توسعه ایران میدید و تشدید شکاف طبقاتی دستاورد نئولیبرالیسم دوران سازندگی بود. ژاپن همواره بر کارآمدی و بازده اقتصادی به منظور برابری اجتماعی و نظم داخلی توجه داشته است.
#قدرت_و_پیشرفت ۲۴
@haad1442
بیراههی شاخصِ رشد اقتصادی
🔸 شاخص تولید ناخالص داخلی چیزی جز محاسبه تراکنشهای مالی در یک کشور نیست و چنین محاسبهای هرگز نمیتواند رشد رفاه یک ملت را نمایندگی کند. شاخص رشد اقتصادی یک کشور به معنای ارتقای سطح رفاه مردم آن کشور نیست.
🔸 رابرت کندی:تولید ناخالص ملی GDP همه چیز را به طور خلاصه اندازه میگیرد جز هر آنچه که زندگی را ارزشمند میسازد.
🔸 رفاه کشور باید با GPI اندازهگیری شود که هزینه و فایده سرمایههای انسانی، اجتماعی، طبیعی و... را محاسبه میکند.
🔸 شاخص واقعی پيشرفت(GPI) با هزينههای مصرفی فرد/خانوار شروع میكند و سپس آن را براساس نابرابری درآمدی تعديل میكند؛ ارزش كار در خانه، مراقبت از فرزندان و كار داوطلبانه را به آن اضافه ميكند، ارزش دريافت خدمات از زيرساختهای موجود در خانهها را اضافه میكند، ارزش دريافت خدمات از خيابانها و بزرگراهها را اضافه میكند، هزينههای زمان از دسترفته برای تفريح، فروپاشی خانوادهها، زمان صرف شده برای رفتوآمد و كم كاری را كسر میكند، هزينههای جرائم، تصادفات و استهلاك كالاهای مصرفی بادوام را كسر میكند، هزينه تخريب محيط زيست، آلودگی هوا، تخليه لايه اوزون، آلودگی صوتی، از دست رفتن زمين كشاورزی و ...را كسر می كند و در نهايت اين محاسبه را با تشكيل سرمايه خالص و استقراض خارجی خالص تعديل می كند.
🔸 در اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی اقتصاد و رفاهِ مردم یک اولویت اساسی بوده است.
#قدرت_و_پیشرفت ۲۵
@haad1442
بحران اقتصادی در لهستانِ کمونیست
🔸در سال ۱۹۸۰ لخ والسا یک تکنسین اخراجی برق، حالا نمایندهی هزاران کارگری بود که کارخانهها را مرکز اعتصابات خود قرار داده بودند تا بگویند دیگر نمیخواهند صاحبمنصبان حزبِ کمونیستِ مدعیِ سخنگوییِ طبقه کارگر، زندگیشان را کنترل کنند. آنها خواهان اتحادیه کارگری مستقل خودشان بودند. آنها بدون اینکه منتظر اجازه شوند، به تشکیل این اتحادیه رای دادند و آن را "همبستگی" نامیدند. همبستگی ظرف یک سال دارای ده میلیون عضو شد. پس از حق چانهزنی و اختیارات بیشتر در اداره کردن کارخانهها، گامهای محکمی برداشت.
🔸طرح همبستگی خواهان اصلاحاتی خودفرمان و دموکراتیک در تمام سطوح مدیریتی و یک نظام اقتصادی_اجتماعی نوین بود و میخواست که شرکتهای عظیمِ تحت مدیریت دولت، خود را از کنترل دولت رها سازند و به تعاونیهای دموکراتیک کارگری تبدیل شوند و واحد سازمانیِ اصلی در کنترل شورای کارگرانی باشد که نماینده جمع کارگران هستند و مدیران به شیوه رقابت منصوب و با تصمیم شورا عزل شوند.
🔸سرانجام تحت فشار شدید مسکو برای مانعیت در مقابل همبستگی، در لهستان حکومت نظامی اعلام شد و تانکها به خیابان آمدند و کارخانهها محاصره شد و رهبران همبستگی به زندان افتادند. هشت سال حاکمیت پلیسی، فعالیت جنبش زیرزمینی بال و پر گسترد و رهبر همبستگی، والسا، با دریافت جایزه صلح نوبل در زندان در سال ۱۹۸۳ به اسطوره تبدیل شد. هر کسی هر آنچه میخواست در همبستگی میدید. چپگرایان نجات چپ را، جناح راست مبارزه با کمونیست را، تاچر انگلیسی و ریگان آمریکایی شکست قدرت شوروی را در همبستگی میدیدند.
🔸سال ۱۹۸۸ همزمان که اقتصاد در حال سقوط آزاد بود و دولت میخائیل گوباچف در مسکو در مسند قدرت بود، کمونیستهای لهستان تسلیم همبستگی شدند. هنگامی که همبستگی زمام امور را در دست گرفت، میزان بدهی لهستان ۴۰ میلیارد دلار و نرخ تورم ۶۰۰ درصد بود. کمبود شدید مواد غذایی و یک بازار سیاه پررونق وجود داشت. بسیاری از کارخانهها کالاهایی را تولید میکردند که خریدار چندانی نداشت و محکوم به پوسیدگی در انبارها بود. سرانجام آزادی از راه رسیده بود اما کمتر کسی وقت و میل داشتند که ورود ازادی را جشن بگیرند، چرا که چک حقوق و دستمزدشان فاقد هر گونه ارزشی بود ...(ادامه دارد)
#دکترین_شوک ۶۵
@haad1442
هدایت شده از حسین زمانی میقان
قیمت نخ، پارچه و... پلیاستر ایرانی! امروز حدود ۷ درصد گران شد!
چرا؟ چون دلار ۳ تومن گران شده
چه ربطی داره؟ چون مواد اولیه ایرانی (پتروشیمیها) به تولیدکنندگان ایرانی به قیمت دلار آمریکایی فروخته میشود!
اگر هم مخالفت کنی با این معادله آمریکایی اسمت میشود کمونیست و رانتخوار!
@hzamanim
هدایت شده از بیداری ملت
5.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 حمله سید هاشم الحیدری، به وسطبازهای سیاسی: ما وسط نداریم که کسی در آن نقطه بایستد.
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat
6.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
دوره طولانی از وضعیت افتضاح معیشت معلم بقدری گفتیم و گفتیم تا منزلت معلم در ذهنیت جامعه تضعیف شد. پیگیری مطالبات باید همراه با حفظ شان اقشار مهم جامعه باشد. چندیست کلمه نانوا با دزد و رانتخوار در کلام ما همنشین شده. نانوایی که یاداور حلالخوری و برکت بود. حواسمان هست داریم چه بلایی سر فرهنگ خود میآوریم؟ یا فقط حرف زدن از گرانی و دزدی نان و نانوا مهم است؟
@haad1442
لهستان قربانی لذیذ برای شوک درمانی
🔸 دولت همبستگی لهستان به عوض ساختن اقتصاد پساکمونیستی که آرزویش را داشت، اکنون وظیفهای بس شاقتر بر عهده داشت، وظیفه پیشگیری از فروپاشی کامل نظام اقتصادی و قحطی و گرسنگی عمومی
🔸رهبران همبستگی میدانستند که میخواهند گریبان اقتصاد را از چنگ دولت کمونیست برهانند، اما نسبت به اینکه چه چیزی باید جایگزین آن شود اصلا دید روشنی نداشتند. اگر کارخانههای تحت مدیریت دولتی به تعاونیهای کارگری تبدیل میشدند، فرصتی پیش میآمد تا این کارخانهها بتواننددوباره از لحاظ اقتصادی ماندگار شوند، مدیریت کارگری نیز میتوانست کارآمدتر باشد به ویژه با حذف هزینه اضافیِ دیوانسالاران حزب کمونیست.
🔸اما مثل مورد آمریکای لاتین، پیش از دست زدن به هر اقدامی، لهستان نیازمند استهمال بدهیها و قدری کمک برای برونرفت از بحران جاریش بود.
🔸از لحاظ نظری این همان وظیفه اصلیِ "صندوق بینالمللی پول" است که اساسنامهاش مقرر کرده است. یعنی: "تامین مالی برای تثبیت وضعیت اقتصادی، به منظور پیشگیری از فجایع اقتصادی" اگر دولتی سزاوار دریافت این نوع کمک حیاتی بود دولت همبستگی بود که به تازگی یک رژیم کمونیستیِ بلوک شرق را برای اولین بار ظرف چهار دهه به شیوهای دموکراتیک سرنگون کرده بود. مطمئنا پس از آن همه ناسزاهای "غرب" به استبدادِ "شرق"، دولتمردان لهستان چشم به راه قدری کمکِ آنها بودند.
🔸اما پیشنهاد چنین کمکی اصلا مطرح نبود. صندوق بینالمللی پول و خزانهداری آمریکا که در چنگ اقتصاددانان مکتب اقتصادی شیکاگو بودند، مسائل لهستان را از منظر دکترین شوک مینگریستند. فروپاشی اقتصاد، بار سنگین بدهی و سردرگمیهای ناشی از تغییر رژیم به معنای این بود که لهستان در وضعیت ضعف کاملی قرار داشت که برای پذیرش یک برنامه ریشهای شوک درمانی مناسب است و ثروتی که در این میان خوابیده بود حتی از پولهای پاروشده در آمریکای لاتین هم بیشتر بود
#دکترین_شوک ۶۶
@haad1442
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
✨ قطع لینه و حشر یهود
کلمه «حشر»، که نام یکی از سورههای مبارکه قرآن کریم است، به معنی بیرون کردن یک جمعیت از یک مکان به صورت دسته جمعی و اجباری است. «لینه» نیز به معنی درخت خرمای خرم و پربار است.
این سوره، روایت ماجرای یهودیان بنیالنضیر است که پس از عهدشکنیشان، رسول خدا(ص) دستور داد که یا از سرزمین ما بیرون شوید، یا آماده جنگ باشید. یهودیان ابتدا پذیرفته بودند که از سرزمین مسلمانان خارج شوند، اما منافقین به سران یهود پیام دادند که «مبادا از این سرزمین بیرون بروید! بمانید و با محمد جنگ کنید، ما هم پای کار شما هستیم»: الم تـرالى الذيـن نـافـقـوا يـقـولون لاخـوانـهـم الذيـن كـفـروا مـن اهـل الكتاب لئن اخرجتم لنخرجن معكم و لا نطيع فيكم احدا ابدا و ان قوتلتم لننصرنكم و اللّه يشهد انهم لكاذبون.
این وعده منافقین، یهودیان را دلگرم کرد و تصمیم گرفتند با سپاه اسلام وارد جنگ شوند. قاصدی نزد رسول خدا(ص) فرستادند و پیغام دادند که «ما از این سرزمین بیرون نمیرویم، هرکاری میخواهی بکن!» پیامبر(ص) به سپاه اسلام دستور عزیمت به سمت قلعههای بنیالنضیر را دادند. امیرالمومنین(ع) بیرق جنگ را برداشته و به راه افتادند. سپاه اسلام قلعه یهودیان را محاصره کرد. منافقین نیز طبق پیشبینی قرآن، به وعده خود عمل نکردند و به کمک یهودیان نیامدند.
پیامبر (ص) دستور داد که رزمندگان اسلام به هر خانهای میرسند، تخریبش کنند. همچنین دستور داد که نخلهای نخلستان بنیالنضیر را قطع کنند. وقتی قطع نخلستان آغاز شد، یهودیان به پیامبر(ص) اعتراض کردند که «ای محمد! تو همواره مردم را از فساد نهی میکردی، این درختان خرما چه گناهی دارند که قطع می شوند؟» اینجا بود که آیه شریفه «ما قطعتم من لينه او تركتموها قائمه على اصولها فباذن الله و ليخزى الفاسقين» نازل شد و روشن ساخت که قطع این درختان، دستور خدای متعال است و هدف از این دستور نیز، خوار ساختن فاسقان است. با اجرای سیاست قطع نخلستان، یهودیان پیام دادند که حاضریم از سرزمین تو بیرون شویم... (المیزان، سوره حشر)
شاید این پرسش در برخی اذهان مطرح شود که مگر خرما و نخلستان چه اهمیتی داشت که دستور قطع نخلها، چنین نتیجه داد؟ باید توجه کرد که در آن عصر، خرما ارزش و اهمیت زیادی در اقتصاد مدینه داشت؛ به نحوی که جای پول را در معاملات می گرفت. بیشتر غذای مردم خرما بود. روی آن معامله می کردند، دستمزدها را با خرما پرداخت میکردند، قرضهایشان را با آن ادا میکردند(محرمی، 1377).
امروز به نظر میرسد سپاه اسلام در مواجهه با صهونیستهای اشغالگر قدس، در موقعیت مشابهی قرار دارد. رهبر حکیم انقلاب اسلامی که بیانات و دستورات ایشان را باید ترجمه روز قرآن حکیم و سنت رسول خدا(ص) دانست، فرمودهاند که کشورهای اسلامی باید «شریانهای حیاتی رژیم صهیونیستی» را قطع کنند.
اما پرسش اینجاست که این «شریان حیاتی» که مصداق «نخلستان بنی النضیر» در عصر امروز است، دقیقا چیست؟
با نگاهی دقیق به موقعیت رژیم صهیونیستی میتوان دریافت که این رژیم از لحاظ منابع طبیعی «فقیر» محسوب میشود. این رژیم 92 درصد نفت مصرفی خود را وارد میکند(روزانه 220 هزار بشکه) که از مسیر دریای مدیترانه است؛ 90 درصد غذایش وارداتی است که آن هم از مسیر دریای مدیترانه است. 80 درصد آب شرب اسرائیل نیز از طریق شیرینسازی آب مدیترانه تامین میشود. به طور خلاصه، صهیونیستها 99 درصد اقلام مورد نیاز خود را از طریق مدیترانه وارد میکند. بله! مدیترانه. اتفاقا چند سال پیش، روزنامه تایمز آو اسرائیل دقیقا همین عبارت «شریان حیانی» (Lifeline) را برای «مدیترانه» به کار برده بود.
امت اسلام امروز تقریبا در همان موقعیتی قرار دارد که خدای متعال در ماجرای بنی النضیر فرموده بود: «ما ظننتم ان يخرجوا»: خیال نمیکردید که خارج شوند. اما عمل به دستور ولایت، بلاتردید همان نتیجه ای را خواهد داشت که پیرو عمل سپاه اسلام به دستور پیامبر(ص) در ماجرای بنیالنضیر پیش آمد. نائب حضرت ولی عصر(عج) فرمودهاند «شریانهای حیاتی رژیم را قطع کنید» و مصداق این شریان حیاتی نیز روشن است: «دریای مدیترانه».
لذا به نظر میرسد طبق سنت الهی، اگر سپاه اسلام استراتژی «قطع لینه» که همان «مسدودسازی مدیترانه» به روی رژیم صهیونیستی است، ماجرای حشر، یعنی خروج دسته جمعی یهویان اشغالگر قدس از سرزمین مسلمانان، اتفاق خواهد افتاد. تجارب گذشته جبهه مقاومت نشان میدهد که توان عملیات روی مدیترانه را دارد: چه روی تجهیزاتی نظیر آب شیرینکنها، و چه کشتیهایی که حامل آذوقه و انرژی به رژیم هستند.
@syjebraily
شوکدرمانی لهستان را درنوردید
🔸تا زمان دولت همبستگی در لهستان، دست سرمایهداری غرب به آنجا نرسیده بود. داراییهای باارزش لهستان هنوز در مالکیت دولت بود که اولین طعمه خصوصیسازی بود. امکانات بالقوه برای دست یافتن به سودهای بادآورده برای آنهایی که پیش از دیگران از راه میرسیدند فوقالعاده زیاد بود.
🔸 صندوق بین المللی پول با اطمینان از اینکه با وخامت هر چه بیشتر اوضاع، دولت جدید هر چه بیشتر به دگرگونی کامل نظام اقتصادی در جهت سرمایهداریِ بیقیدوشرط تن خواهد داد، گذاشت تا کشور لهستان هرچه بیشتر و عمیقتر در گرداب بدهی و تورم در غلتد.
🔸 ساکس اقتصاددان متعصبِ بازار آزاد و شاغل در صندوق بینالمللی پول برای لهستان طرحی ریخت که از آنچه بر بولیوی تحمیل کرده بود، ریشهایتر بود: حذف آنیِ کنترل قیمتها و یارانهها، حراج معادن، کارکاه.های کشتیسازی و کارخانههای دولتی و واگذاری آنها به بخش خصوصی.
🔸همه اینها در تضاد مستقیم با برنامه اقتصادیِ همبستگی مبتنی بر مالکیت کارگران بود.ساکس معتقد بود که لهستان باید بیدرنگ "شکاف بین نهادهای سوسیالیستی و نهادهای بازار را با یک جهش طی کند" چرا که لهستان در لبه پرتگاه تورم لجامگسیخته قرار داشت و خطر فروپاشی بنیادی قطعی بود.
🔸سرانجام اقتصاد لهستان نیز به سبب خستگی مفرط به شیوه شوکدرمانی تحت درمان قرار گرفت. یک دوره شوکدرمانیِ ریشهای مشتمل بر خصوصیسازی صنایع دولتی، ایجاد بورس معاملات سهام و بازارهای سرمایهای، واحد پول قابل تبدیل و پیش رفتن به سوی تولید کالاهای مصرفی به عوض صنایع سنگین موجود و نیز کاهش بودجه با سرعتی هرچه بیشتر و همه اینها با ضربتی و همزمان
#دکترین_شوک ۶۷
@haad1442
فریب بزرگ: راهکار اقتصاد فقط جراحی است و راهکار دیگری نیست!
🔸 صندوق بینالمللی پول یک میلیارد دلار برای تثبیت پول رایج لهستان و مقداری تسهیلات برای بدهیهای آن کشور در نظر گرفت اما همه مطلقا منوط به تسلیم همبستگی در برابر برنامه شوکدرمانی بود.
🔸لهستان به نمونه مطلوبی برای "نظریه بحران" فریدمن تبدیل شد: استفاده سریع از سردرگمی مردم در زمان تغییرات اساسی و هراس مردم از فروپاشی اقتصادی برای نوید دادنِ درمانی سریع و معجزهآسا هرچند توهمی و پندارگونه و فریبنده
🔸در لهستان گرچه شوکدرمانی پس از انتخاباتِ آزاد اعمال شد اما انجام چنین کاری به سخره گرفتن روند دموکراتیک بود زیرا که با خواستهای اکثریتِ غالبِ رایدهندگان، در تضاد مستقیم بود. ساکس در دفاع از اقداماتش که فاقد اقبال عمومی بود، مدعی شد که گزینه دیگری وجود ندارد: "وقتی کسی وارد این اتاق جراحی میشود و قلبش از کار میافتد، فورا قفسه سینه را باید باز کرد بدون اینکه خراشهایی باشیم که با این کار روی بدن بیمار باقی میماند. هدف این است که قلب بیمار دوباره شروع به زدن کند و البته گندکاری هم میشود! اما چاره دیگری نیست"
🔸اما با سپری شدن دوران نقاهتِ جراحی اولیه، لهستانیها صرفا آشفتگیهای گذرا نداشتند بلکه گرفتار یک رکود کامل شدند. در دو ساله اول پس از اولین مرحله اصلاحات، تولید صنعتی ۳۰ درصد کاهش یافت. در نتیجهی کاهشِ خدمات دولتی و ورود اقلام ارزان قیمت وارداتی به کشور، بیکاری سربهفلک زد و به ۲۵ درصد رسید. آنهم در کشوری که علیرغم سختگیریهای حکومت کمونیستی، هیچ بیکاری وجود نداشت.
#دکترین_شوک ۶۸
@haad1442
مردم لهستان پای صندوق رای علیه بازار آزاد شوریدند
🔸حتی زمانی که اقتصاد لهستان دوباره شروع به رشد کرد، بیکاری به شکل حاد بر جای ماند. طبق آخرین آمار و ارقام بانک جهانی، لهستان از یک نرخ بیکاری ۲۰ درصدی رنج میبَرَد که بالاترین نرخ بیکاری در اتحادیه اروپاست. برای افراد زیر ۲۴ سال وضع از این هم بدتر است. ۴۰ درصد از کارگران جوان در سال ۲۰۰۶ بیکار بودند که این دو برابر نرخ متوسط اتحادیه اروپاست. تکاندهندهترین آمار مربوط به تعداد افراد تنگدست است: در سال ۲۰۰۳، ۵۹ درصد لهستانیها زیر خط فقر زندگی میکردند.
🔸 شوکدرمانی که امنیت شغلی را تحلیل برد و زندگی روزانه را بسیار گرانتر کرد، مسیری نبود که لهستان را به یکی از کشورهای بهنجار اروپا با قوانین کار قوی و مزایای اجتماعی سخاوتمندانه تبدیل کند، بلکه لهستان را به سوی همان نابرابریهایی پیش برد که هر جا تفکر نئولیبرالیسم پیروز شده، از شیلی گرفته تا بولیوی، با آن همراه بوده است.
🔸این نکته که این قشر فقیر زیر نگاه "همبستگی" یعنی حزب کارگران صنعتی لهستان بوجود آمد بیانگر خیانتی تلخ است. خیانتی که هنوز آثار خشم ناشی از آن کاملا باقی ست. مبارزان همبستگی و اندیشمندانی که سالها زندانهای کمونیستها را تجربه کردند، خشمگینانه مینویسند: "حاضر نبودیم به خاطر ایجاد نظام سرمایهداری هشت سال که هیچ، حتی یک ماه یا یک هفته را هم در زندان بگذرانیم.
🔸با گذشت هجده ما از دوره سیاستهای شوکدرمانی در لهستان، پایگاه مردمی همبستگی صبر و تحملش تمام شد و خواستار پایان دادن به جراحی اقتصادی شد. کارگران لهستانی موفق شدند با موج اعتصابات، خصوصیسازی تمام عیار کشورشان را متوقف کنند و مانع از دست رفتن صدها هزار شغل شوند. جالب توجه است که طی همین دوره اقتصاد لهستان سریعا شروع به رشد کرد و برای مردم روشن شد که آنهایی که حاضر بودند کارخانههای دولتی را با برچسبهای "ناکارآمد" و "از رده خارج شده" فاقد ارزش نشان دهند، راه خطا رفتند.
#دکترین_شوک ۶۹
@haad1442
هدایت شده از کانال رسمی دکتر صمصامی
🔸جدول زیر نشان میدهد چگونه افزایش نرخ ارز نیمایی از ابتدای سال از 40500 به 46900 تومان، قیمت مواد اولیۀ تولید را بیش از 15% افزایش داده است.اینکه مردم مدام با افزایش قیمت لوازم خانگی، مصالح ساختمانی، فرش، موکت و صدها کالای دیگر مواجه میشوند، دلیلش همین افزایش نرخ ارز رسمی توسط بانک مرکزی است.
کانال رسمی دکتر حسین صمصامی
👈همه جهت تحقق اقتصاداسلامی رسانه باشیم.
https://eitaa.com/joinchat/1802830600C66b40c86de