نئولیبرالیسم و آزادی کامل ثروتمندان
🔸 دستورالعمل ابداعی فریدمن برای بازار آزاد و راهبردهای زیرکانه او برای تحمیل آن، برخی افراد را بینهایت ثروتمند کرده و برای آنان چیزی نزدیک به آزادی کامل به ارمغان آورده است.
🔸 آزادی کامل در بیاعتنایی به مرزهای ملی، آزادی کامل در پرهیز از مقررات و مالیات و آزادی کامل در ثروتاندوزی هر چه بیشتر و بیشتر
🔸بر اساس تفکر نئولیبرالیستی، اگر در اقتصاد بازار آزاد ایرادی وجود دارد، مثلا تورم شدید و بیکاری فزاینده، علتش این است که بازار کاملا آزاد نیست! راه حل مکتب اقتصادی شیکاگو همیشه یکی است: اِعمال جدیتر و کاملترِ اصول بنیادی
#دکترین_شوک ۱۱
@haad1442
هدایت شده از -| گفتارمدیا |-
💢 کارشناسان اقتصاد یا پیشگویان هراسافکن؟!
⚠️ گفتاری کوتاه درباره پیشگوییهای محقّقنشده
⭕️ گزارش بانکجهانی درباره وضعیت اقتصادی ایران در سال۲۰۲۴ منتشر شد و رقمی که برای تورّم در این گزارش ذکرشده، ۳۵.۳درصد است. این درحالیست که از ابتدای دولتسیزدهم تا همین چندماهقبل، بعضی از رسانههای مشهور اقتصادی درباره وقوع "ابرتورّم" یعنی تورّمهای بالای هزاردرصد هراسافکنی بیسابقهای داشتند و برای اثبات ادعای خود حتی به یادداشت دانشجویان رشتهاقتصاد متوسل میشدند.
⭕️ البته در میان چهرههای ناشناسی که ابرتورّم را پیشگویی میکردند نامهای مشهور هم هستند؛ مانند علینقی مشایخی (مؤسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف)، علی مروی (مدیر اندیشکده حکمرانی شریف)، مسعود نیلی (مشاور اقتصادی روحانی)، علی سعدوندی (فعال فضای مجازی) و عبدالناصر همتی (رئیس پیشین بانکمرکزی).
➡️ @GoftarMedia
⭕️ کلیدواژهی ابرتورم اولینبار در یکی از جلسات شهیدرئیسی با اقتصاددانها مطرحشد. در آن جلسه مسعود نیلی از «قریبالوقوع بودن ابرتورّم» خبر داد. پس از این پیشگویی بود که رسانههایی مانند دنیایاقتصاد و تجارتنیوز با بزرگنمایی خطر ابرتورّم، زمینههای شکلگیری انتظارات تورّمی را بالا بردند و عرصه را برای حکمرانی اقتصادی دولتسیزدهم در موضوع ارز و سکّه تنگ کردند.
⭕️ بهجز مسعود نیلی، عبدالناصر همتی هم با انتشار یک ویدئو از خود در ۲۷اردیبهشت۱۴۰۲ اشاره میکند که بحثهای دلارزدلایی بیهوده است و بهجای این کارها باید جلوی ابرتورم را گرفت.
همچنین علینقیمشایخی در ابتدای سال۱۴۰۳ میگفت چالش ابرتورم برای اقتصاد ایران جدی است و علیسعدوندی کشورمان را در آستانه ابرتورم میدانست.
⭕️ نکته جالب اینجاست که مهمترین چالش دولتسیزدهم حذف ارز ترجیحی (معروف به ارز جهانگیری یا ارز۴۲۰۰) بود که منشاء تورّم سنگین سال۱۴۰۱ شد. اما در اکثر پیشگوییهای پیش از این تصمیم، نقش حذف ارز۴۲۰۰ مورد توجه قرارنگرفتهبود.
➡️ @GoftarMedia
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 توصیه ی اقتصاددانانِ #نئولیبرال به دولت #دکتر_روحانی چه بود؟
1️⃣ کسانیکه مستمرا در حال القاء این مطلبند که؛ آقا #گران_کنید تا فضای اقتصادی بهبود یابد، یا جهلِ به تجاربِ گذشته دارند و یا اساسا ذی نفعِ این گران سازی ها هستند.
2️⃣ در طی دهه ی گذشته که #ارز یک سیر صعودی به خود گرفت، آیا فضای اقتصادی بهبود یافت؟ آیا این سیر صعوی تورم زا نبود؟ و کسانی که امروز مجددا می خواهند ارز ۲۸۵۰۰ را گران کنند، آیا نباید از این تجارب درس بگیرند؟!
3️⃣ مضاف بر این، دائما در حالِ پمپاژِ این مطلبند که؛ آقا، چون انرژی در ایران #یارانه می گیرد (ارزان است)؛ اولا: قاچاق سوخت اتفاق می افتد، ثانیا: مصرف و اسراف بسیار رخ می دهد، ثالثا: بی عدالتی در توزیع انرژی بین اقشار مختلف رخ می دهد. پس بهتر است که ما #انرژی را گران کنیم تا این اتفاقات رخ ندهد و مضاف بر این شرائط اقتصادی بهبود یابد!!!
4️⃣ واقعا آدمی تعجب می کند از اشخاص و جریان هایی که مدام بر روی #گران_کردن تمرکز می کنند!!! خب شما اگر می خواهید جلوی قاچاق سوخت را بگیرید، یا اصلاح الگوی مصرف کنید و یا توزیع عادلانه انرژی کنید، راه ها و طرق گوناگونی وجود دارد، چرا مستقیما انگشت گذاشته اید بر روی #گران_کردن!!! آیا نمی دانید این آزاد کردنِ قیمت ها، خاصتا در بخشِ #ارز و #انرژی، آثارِ تورمیِ وحشتناکی دارد؟؟؟
5️⃣ دوستان! #نئولیبرالیسم یک اندیشه است در اقتصاد که بصورتِ افراطی معتقدِ به #بازار_آزاد است و نیز معتقدِ به انباشت و تداولِ ثروت در دست اغنیاء. باید آن را دقیق شناخت و با آن بصورت جدی مبارزه ی فکری، فرهنگی و رسانه ای کرد.
🆔️ @taammolatenazari
علم ابزاری در اختیار سرمایه داری نئولیبرال
🔸بخشی از جذابیت "مکتب اقتصادی شیکاگو" ناشی از این بود که در برههای که اندیشههای مارکسیستی درباره قدرت کارگران در اطراف جهان پا میگرفت، مکتب اقتصادی شیکاگو راهی برای دفاع از منافع سرمایه داران ارائه میکرد که به همان اندازه رادیکال و آرمانخواه بود.
🔸وقتی رئیس یک بانک از مزایای سرمایهداری سخن میگفت، طبیعی بود که او را ثروتمند راهزن بنامند. ولی وقتی فریدمن، ریاضیدان ممتاز و صاحب مهارت در بحث و جدل، همین استدلالها را کرد، همه چیز شکل کاملا علمی به خود گرفت.
🔸 علمی سازی نظرات شرکتها از مسیر نهادهای آکادمیک یا به ظاهر آکادمیک مزایای عظیمی داشت:
🔸 اولا سیل کمکهای مالی را روانه ترویج مکتب اقتصادی شیکاگو کرد.
دوما در مدتی کوتاه، شبکهای جهانی از موسسات و اندیشکدهها را ایجاد کرد که سربازان پیاده نظامِ سرمایهداری نئولیبرال را در سراسر جهان بیرون میداد.
#دکترین_شوک ۱۲
@haad1442
انتقال ثروت های عمومی به بخش خصوصی از اصول بازار آزاد
🔸دیدگاه فریدمن اگرچه در لفافهای از واژگانِ ریاضیات و علوم بیان می شد، ولی دقیقا با منافع ابرشرکتهای چند ملیتی منطبق بود که به اقتضای طبیعتشان، تشنه بازارهای عظیمِ عاری از مقررات بودند.
🔸 جنگ فریدمن علیه "دولت رفاه" و "دولت بزرگ" سرچشمه تازهای از ثروتهای سریعالحصول و بادآورده را نوید میداد.
🔸در جنگ نئولیبرال ها، به جای فتح سرزمینی جدید(استعمار) دولت خود سرحدّی جدید است که باید فتح شود و خدمات عمومی و داراییهایش به بهایی بسیار کمتر از آنچه می ارزد به حراج گذاشته شود.
🔸داراییهای دولتی که فریدمن مصّر به فروششان است، محصول نهاییِ سالها سرمایهگذاریِ منابع مالیِ عمومی و دانش فنی ست که به ساخت آن داراییها انجامیده. تمامی این ثروت های عمومی باید به بخش خصوصی منتقل شوند.
#دکترین_شوک ۱۳
@haad1442
هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀نامه اعتراضی ۵۰ نماینده درباره گرانیسازیهای اخیر دولت سیزدهم
🔹 دکتر حسین صمصامی نماینده مردم تهران، از امضای نامه بیش از ۵۰ نماینده در مخالفت با اقدام دولت در حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی ۴۸۵ قلم کالای اساسی در کشور خبر داد و گفت:
🔹نمایندگان امضا کننده این نامه، به دلیل صیانت از سفره مردم به این اقدام دولت معترض بوده و بر این اساس نامه ای را تهیه و تدوین و امضا کردند که این نامه به دولت ارسال شده است.
🔹دولت در ابتدای سال جاری کالاهایی نظیر «جو، شکر و حبوبات» را از شمول تخصیص ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی خارج کرد. به واقع این اقدام دولت باعث شده که قیمت کالاهای اساسی در کشور بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
اصول ذکر شده در کتاب "سرمایه داری و آزادی" فریدمن
🔸دولتها باید تمام قواعد و مقررات موجود بر سر راه انباشت سود را از میان بردارند.
🔸دولت ها باید داراییهای تحت اختیارشان را که شرکتها بتوانند به نحو سودآوری اداره کنند به فروش برسانند.
🔸دولت ها باید تامین مالی برنامههای اجتماعی را به میزان چشمگیری کاهش دهند.
🔸 مالیاتها در صورت ضرورت وجود، باید اندک باشد و از دارا و ندار با یک نرخ ثابتِ غیرتصاعدی وصول شود.
🔸شرکتها باید آزاد باشند محصولاتشان را هر جای دنیا خواستند بفروشند
🔸دولتها نباید برای حمایت از صنایع محلی یا حمایت از مالکیت سرمایهداران محلی بر صنایع هیچ تلاشی به خرج دهند.
🔸همه قیمتها از جمله قیمت نیروی کار، باید بوسیله بازار آزاد تعیین شود. نباید هیچ حداقل دستمزدی تعیین شود.
🔸 بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، سازمان بازنشستگی و حتی پارکهای ملی باید خصوصیسازی شوند.
#دکترین_شوک ۱۴
@haad1442
کتاب #قدرت_و_پیشرفت دکتر سید یاسر جبرائیلی را در کنار #دکترین_شوک مطالعه می کنیم تا منازعات تفکر انقلابی و تفکر نئولیبرال را بهتر درک کنیم
@haad1442
آنچه در کتابِ #قدرت_و_پیشرفت می خوانیم:
🔸روایت مبارزه فکری با نرمافزارهایِ تجویزی دشمن و تلاشی برای دستیابی به استقلال نرمافزاری
🔸در حال حاضر دو نرمافزار(تفکر) در حال جدال هستند، نئولیبرال و انقلاب اسلامی.
🔸تفاوت جریان های سیاسی موجود در کشور در نسخهها و نرمافزارهای متفاوت برای اداره کشور نیست، اردوگاه سیاسی متفاوتشان است. در نسخه ها شباهت دارند.
#قدرت_و_پیشرفت 1⃣
@haad1442
ظهور حمایتگرایی و ملیگرایی در نیمه اول قرن بیستم
🔸جنگ جهانی دوم و سقوط اقتصادی سال ۱۹۲۹ به ضرورت مبارزه با فقر شدت بیشتری بخشید. قدرت های غربی بعد از جنگ جهانی دوم، این اصل را پذیرفتند که کشورهای دارای اقتصاد بازار لازمست تا حدی حقوق اولیه شهروندان را رعایت کنند تا شهروندانِ سرخورده دوباره به جستجوی ایدئولوژیهایی جذابتر مثل کمونیسم و فاشیسم نروند.
🔸همین ضرورت بود که در آن دوره به خلق سرمایه داریِ معقول انجامید. یعنی تامین اجتماعی در ایالات متحده، بهداشت و درمان عمومی در کانادا، رفاه عمومی در بریتانیا و حمایت از کارگران در فرانسه و آلمان
🔸جوّ مشابهی در جهانِ در حال توسعه شکل گرفت که به آن توسعهگرایی یا ملیگرایی جهان سومی اطلاق می شد.
🔸 اقتصاددانان توسعه گرا استدلال می کردند که کشورهایشان فقط در صورتی می توانند از چرخه فقر خارج شوند که به جای خام فروشی منابع شان به اروپا و آمریکا (که قیمت هایشان روند نزولی طی می کرد)، راهبرد درونزای صنعتی شدن را پیش بگیرند.
#دکترین_شوک ۱۵
@haad1442
وجود دو بینش در عرصه اقتصاد کشور
🔸بینش اول: بخش خصوصی موتور محرک اقتصاد است، و دولت نقش حامی؛ هادی و ناظر را باید ایفا کند.
🔸بینش دوم: سپردن کامل اقتصاد به دست نامرئی بازار و عدم دخالت کامل دولت بر بازار (نئولیبرالیسم)
بسیاری از ناکامی ها و تلخکامی های اقتصادی ما در عرصه های مختلف، ناشی از غلبه بینش دوم است
🔸نئولیبرالیسم، پوپولیستی ترین و مردم فریب ترین مکتب فکری است، راه غلبه بر آن آگاهی و همراهی مردم است.
#قدرت_و_پیشرفت 2⃣
@haad1442
روایت کتاب دکترین شوک از ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتا علیه دولت مصدق:
🔸 در نتیجه ایجاد تمایل در برخی کشورها برای ملیگرایی، ایران رهبری توسعهگرا به نام محمد مصدق داشت که شرکت نفت را ملی کرد.
🔸 اندونزی تحت حکومت احمد سوکارنو از پیوستن تمام دولت های ملیگرای جهان سوم به یکدیگر برای تشکیل ابرقدرتی همتای بلوک غرب و شوروی سخن می گفت.
🔸کشورهای آمریکای لاتین سیاست های توسعه گرایانه جایگزینی واردات را دنبال کردند.با پیگیری ملی شدن معادن و بانک ها، رویای استقلال اقتصادی آمریکای لاتین را دنبال می کردند.
🔸محافل وابسته به شرکت های بزرگ باعث پا گرفتن جنبشی در سیاست خارجی آمریکا و بریتانیا شد که می کوشید دولت های توسعهگرا را به دوگانه شرق یا غرب بکشانند.
🔸 سال۱۹۵۳ سازمان جاسوسی سیا به اولین کودتای خود دست زد. در ایران مصدق را سرنگون کرد و شاه بی رحمی را جایگزین او کرد.
🔸سال ۱۹۵۴ آربنز در گواتمالا سرنگون شد و شرکت آمریکایی یونایتد فروت همه کاره شد.
🔸اما در مقایسه با ایران و گواتمالا، توسعه گرایی در کشورهای آمریکای لاتین ریشه ای عمیقتر دوانده بود و ریشهکن کردنش در آنجا چالشی بس بزرگتر بود
#دکترین_شوک ۱۶
@haad1442
اسلام یا لیبرالیسم؟
🔸اقتصاد نقطهی کلیدی تعیین کننده ست، اما هدف نیست، صرفا وسیله مهمی برای طی کردن مسیر سعادت است.
🔸در زمین نئولیبرالیسم، اقتصاد مقاومتی جوانه نخواهد زد، در زمین تمدن غرب، تمدن اسلامی نمی شود بنا کرد.
🔸هدف لیبرالیسم، ایجاد دنیای یک قطبی است، که در راس آن دولت آمریکاست.
#قدرت_و_پیشرفت 3⃣
@haad1442
آمریکا و آموزش اقتصاد نئولیبرال به نخبگان شیلیایی
🔸شولتز رئیس دانشکده اقتصاد شیکاگو در دهه ۵۰ می گفت: "ایالات متحده باید برنامه های اقتصادیاش در خارج را بازبینی کند. ما میخواهیم که کشورهای فقیر فقط از طریق رابطه با ما و پی گرفتن راه مورد توصیه ما برای رسیدن به توسعه اقتصادی، برنامه های نجات اقتصادی خود را طرحریزی کنند"
🔸طرح او بسیار ساده بود: ایالات متحده مخارج اعزام دانشجویان شیلیایی برای تحصیل در رشته اقتصاد را در هارترین مدرسه نئولیبرال یعنی دانشگاه شیکاگو تامین کند.
🔸وزارت خارجه ایالات متحده با انتخاب شیکاگو یعنی دانشکدهای که استادانش با قاطعیت برای برچیدن برنامههای دولت شیلی تحریک و تبلیغ میکردند، برای آموزش شلیلیاییها، موضع ستیزه جویانه روشنی را آغاز کرد.
#دکترین_شوک ۱۷
@haad1442
سه دوره استعمار
🔸 استعمار کهنه : استعمارگر سرزمین مستعمره را به اشغال نظامی در میآورد. مانند کشور هند که جریان تولید و صادرات هندوستان به انگلیس را معکوس کرد.
🔸 استعمار نو : استعمارگر یک دیکتاتورِ بومی دست نشانده را منصوب می کند، تا قواعد را به قربانیان تحمیل کند. مانند ایران در زمان پهلوی، به طور مثال سهم کشاورزی در سال ۱۳۲۰، ۵۰ درصد بود و در سال ۱۳۵۷ به ۹ درصد رسید. هم بازار را تصرف کردند، هم تولید را نابود کردند.
شعار استعمار نو درهای باز و مرزهای بسته است. مرز مستعمره را به رسمیت می شناسند، اما دروازه کشور برای چپاول باز است. منابع خام مستعمره صادر و هر آنچه نیاز است از کشور استعمارگر وارد شود.
🔸 استعمار فرانو : استقلال سیاسی کامل وجود دارد ولی استعمارگر با تمامِ توان از روی کارآمدن نخبگانی که به ارزش ها و قواعد استعماری باور و اعتماد و اعتقاد دارند و از ناحیه جاری شدن این هنجارها نفع می برند حمایت می کند.
کشورهای بیشماری مانند: ترکیه، شیلی، آمریکای لاتین و....
حضور نخبگان فراملیتیِ نئولیبرال در سمت های حکومتی کشور و ترویج ابزار فکری-فرهنگی استعمار فرانو، که همان مکتب نئولیبرالیسم است
#قدرت_و_پیشرفت 4⃣
@haad1442
دانشگاهِ همکارِ شیکاگو در شیلی برای زمین زدن اقتصاد شیلی
🔸آمریکا برای برقراری برنامه مبادله استاد و دانشجو بین دانشگاه شیکاگو و شیلی ابتدا به سراغ دانشگاه اصلی شیلی رفت.
🔸رئیس دانشگاه پیشنهاد آمریکا را رد کرد و گفت فقط به شرطی در این کار مشارکت خواهد کرد که هیئت علمی دانشگاهش در این امر که چه کسی در ایالات متحده دانشجویانش را آموزش خواهد داد، حق دخالت داشته باشد.
🔸به این ترتیب نماینده آمریکا سراغ رئیس موسسهای کم اهمیتتر، یعنی "دانشگاه کاتولیک" شیلی رفت که مدرسه ای بسیار محافظهکارتر و فاقد دانشکده اقتصاد بود.
🔸 هدف "پروژه شیلی" پرورش جنگجویانی ایدئولوژیک بود که در جنگ ایدهها علیه اقتصاددانان آمریکای لاتین پیروز شوند.
🔸این پروژه در سال ۱۹۵۶ رسما شروع شد.
#دکترین_شوک ۱۸
@haad1442
تجویزهای نئولیبرال
🔸نئولیبرالیسم دولت را مامور انتقال قدرت به سرمایه داری می کند. نسخه های لیبرالیسم به نام علم و از طریق صندوق بین المللی پول، بانک جهانی، سازمان تجارت جهانی به خورد کشورها داده می شود.
🔸 این نسخهها سبب تداوم استعمار و جلوگیری از پیشرفت است تا همچنان وارد کننده مصنوعات و صادرکننده منابع خام باشند.
🔸سهگانه مقدس نئولیبرالیسم: خصوصیسازی، مقرراتزدایی و کوچکسازی دولت
🔸در دهه 1340 در ايران نخبگان فرامليتی نئوليبرال سمت های عالی سازمان برنامه ايران را در دست گرفتند و الگوهای غرب را كه خود هم به طور كامل نفهميده بودند، به طور ناقص اجرا كردند.
🔸 به تعبير امام خميني (ره) ما از شر رضاخان و محمدرضا خلاص شويم لكن از شر تربيت يافتگان شرق و غرب به اين زودی نجات نخواهيم يافت.
#قدرت_و_پیشرفت 5⃣
@haad1442
بنیاد فورد و تامین مالی دورهی تربیت اقتصاددانان نئولیبرال
🔸برنامه آموزشی تربیت اقتصاددانان شیلیایی در دانشگاه شیکاگو از طرف بورسهای اهدایی "بنیاد فورد" تامین مالی شد.
🔸به یکباره شیلی و اقتصاد آن موضوع بحث هر روزه دانشکده اقتصاد دانشکده نئولیبرال شیکاگو شد.
🔸در دانشگاه شیکاگو، تمام سیاست های اقتصادی شیلی را زیر ذرهبین گذاشتند و تحت عنوان بلاهتهای سیاستهای اقتصادی توسعهگرا نیازمند اصلاح دانستند. از جمله برنامههای قویِ تامین اجتماعیاش، حمایتهایش از صنایع ملی، موانع تجاریِ آن در مقابل واردات و برنامه کنترل قیمتها.
🔸ظرف یک دهه، دانشگاه افراطی شیکاگو مقصد اصلی کسانی از کشورهای آمریکای لاتین شد که می خواستند در خارج از کشورشان اقتصاد بخوانند. از کشورهایی مثل آرژانتین، برزیل و مکزیک و این چیزی بود که برای چند دهه خط سیر تاریخ منطقه را شکل داد.
#دکترین_شوک ۱۹
@haad1442
May 11
ضروری ترین نیاز دانشگاه مبارزه با استبداد علمی است
🔸اگر بنا داریم نرم افزار غربیِ علوم انسانی، اقتصاد و سياست را روی ماشين ايران نصب کنیم، آن وقت باید تحصيلكردههای فرامليتی را بر مصدر تصميمسازی قرار دهيم. اما اگر اسلام را به عنوان نرم افزار جامع میشناسيم و به آن باور داریم، پس باید آنان كه با ايده ها و آرمانهای اسلام و انقلاب تطابق دارند در راس سياستگذاری و تصمیمگیری قرار گيرند.
🔸 سياستمداری كه بصيرت و بینش لازم برای تشخيص مكاتب اقتصادی را ندارد، در جهت ترویج، تحکیم و تثبیت منافع استعمار فعاليت خواهد کرد.
🔸پل ساموئلسون مي گويد: اگر بتوانم كتب درسی اقتصاد يك كشور را بنويسم، ديگر برايم مهم نيست كه قوانين و پيمان های آن كشور را چه كسي بنويسد.
🔸اختلاف ما با جريان ليبرال يك رقابت انتخاباتی نيست، بلكه اختلاف در مبانی و اهداف است.
🔸اگر جمهوری اسلامی می خواهد تداوم پيدا كند، باید با استعمار فرانو مبارزه كند. مبارزه در همين دانشگاه است. چرا که نئوليبرالیسم نرمافزاری ست كه در ذهن نخبگان نصب می شود.
🔸ضروری ترين نياز دانشگاه ما آزادی انديشه و مبارزه با استبداد علمی است. ما در دانشگاه نياز به تفكر داريم نه تحفظ و گام نخست شكستن اين آپارتايد علمی است.
#قدرت_و_پیشرفت 6⃣
@haad1442
فریدمنیتر از فریدمن
🔸وقتی اولین گروه از دانشآموختگان شیلیاییِ دانشگاه شیکاگو به وطن برگشتند، از خود فریدمن هم فریدمنیتر شده بودند.
🔸بسیاری از آنها استادان دانشکده اقتصاد "دانشگاه کاتولیک" شیلی شدند و سریعا آن دانشگاه را به قلب مکتب شیکاگو در منطقه تبدیل کردند. همان برنامه آموزشی، همان کتب درسی و همان ادعای مصرانه نسبت به شناخت ناب و علمیِ اقتصاد.
🔸 با تامین مالیِ بیشتر توسط "آژانس آمریکایی توسعه بینالمللی (USAID)، "بر و بچههای شیکاگو" در شیلی سفیرانی پرشور و حرارت در منطقه برای ایدههایی شدند که مردم منطقه آن را نئولیبرالیسم می خواندند.
🔸وزیر خارجه شیلی در دهه ۹۰، روند آموزش صدها اقتصاددان شیلیایی طبق اصول مکتب اقتصادی شیکاگو را نمونه تکاندهندهای از نفوذ سازمان یافته ایدئولوژی از ایالاتمتحده به کشوری دیگر توصیف کرد.
🔸این فعالیت ها یکی از اَشکالِ امپریالیسم فرهنگی بود و هدف آن آموزش چندین نسل دانشجویانی بود که "رهبران فکری امور اقتصادی در شیلی و منطقه شوند".
#دکترین_شوک ۲۰
@haad1442
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
پس از اینکه یکی از اعضای اتاق بازرگانی اعلام کرد با آقای پزشکیان قرار گذاشتهاند که وزیر صنعت، معدن و تجارت را این اتاق معرفی کند، تصاویری از جلسات کارگروههای تعیین وزیران دولت چهاردهم منتشر میشود که محل برگزاری همه آنها، اتاق بازرگانی است.
قبلا بارها درباره تعارض منافع شدید در نقشآفرینیهای حاکمیتی اتاق بازرگانی مفصل بحث کردهام. اتاق بازرگانی، تقریبا در همه شوراهای تصمیمگیری کشور حضور دارد در حالی که ذینفع این تصمیمات است. مدیران دولتی به دلیل دسترسی به اطلاعات و تاثیرگذاری بر تصمیمات حاکمیتی، از فعالیت اقتصادی در بخش خصوصی منع شدهاند. اما حیرتانگیز است که به اتاق بازرگانی اجازه حضور در شوراهای حاکمیتی داده شده است!
این ایام، ظاهرا کار از حضور این اتاق در نهادهای تصمیمگیر اقتصادی گذشته و آقایان مشغول تعیین وزیران هستند.
دولت، نماینده مردم است و باید حافظ منافع عموم مردم باشد. وظیفه دولت در رابطه با بخش خصوصی، حمایت، هدایت و نظارت است. با ورود بخش خصوصی به ایفای وظایف حاکمیتی، حمایتهای دولت مرتبط با منافع مردم نخواهد بود؛ سیاستگذاریهای دولت بیشتر منافع سرمایهداران را تامین خواهد کرد تا مردم؛ نظارت دولت بر بخش خصوصی بیمعنی و بلااثر خواهد شد.
اگر جلوی این انحراف گرفته نشود، نهاد دولت در این کشور ماهیت خود را از دست خواهد داد و بجای اینکه خادم مردم باشد، عامل سرمایهداری خواهد بود؛ و نئولیبرالیسم، همین است.
@syjebraily
دشمنان انتخاب مردم
🔸دولت سالوادور آلنده با برنامهای در انتخابات سال ۱۹۷۰ شیلی پیروز شد که هدفش انتقال بخشهای بزرگی از اقتصاد به حیطه مالکیت دولت بود که اداره آن را شرکتهای خارجی و داخلی در دست داشتند.
🔸آلنده به نسل جدیدی از انقلابیون آمریکای لاتین تعلق داشت. به چهگوارا شباهت داشت، منتها دانشگاهیتر و اتوکشیدهتر. مانند فیدل کاسترو آتشین سخن می گفت. او اعتقاد راسخ به مردمسالاری داشت و دنبال تغییرات سوسیالیستی از طریق صندوقهای رای بود، نه مبارزه مسلحانه.
🔸اگرچه برای جبران خسارات شرکتهای خارجی که سرمایهگذاریهایشان را از دست میدادند، آلنده شرایط منصفانهای را پیشنهاد کرده بود، اما شرکتهای چندملیتیِ ایالات متحده از این هراس داشتند که آلنده مظهر آغاز حرکتی فراگیر در عرصه آمریکای لاتین شود. لذا احتمال از دست رفتن این موقعیت در آینده را نمی توانستند بپذیرند.
🔸وقتی نیکسون رئیسجمهور آمریکا شنید که آلنده به ریاست جمهوری انتخاب شده است، به هلمز، رئیس سازمان جاسوسی سیا، چنین دستور داد: کاری کنید که "اقتصاد شیلی را به شیون کشیدن وادارید."
#دکترین_شوک ۲۱
@haad1442
اعلام جنگ شرکتهای آمریکایی مستقر در شیلی علیه دولت شیلی
🔸به مجرد پیروزی آلنده در انتخابات و حتی پیش از برگزاری مراسم تحلیف، شرکتهای آمریکایی علیه وی اعلام جنگ کردند. مرکز این فعالیتها "کارگروه ویژه شیلی" مستقر در واشنگتن بود.
🔸اعضای این کارگروه شامل شرکتهای عمده فعال در بخش معدن بود که در شیلی سرمایهگذاری کرده بودند. شرکت بینالمللی تلفن و تلگراف که مالک ۷۰ درصد شرکت تلفن شیلی بود، شرکت شیمیایی فایزر (دارای جنایات دارویی_شیمیایی در آفریقا برای آزمایش)، بانک آمریکا
🔸تنها هدف کارگروه ویژه شیلی این بود که با اقدامات خود "در جهت تخریب و فروپاشیِ اقتصاد شیلی"، آلنده را به دست کشیدن از برنامههای ملیسازی وادارد.
🔸 طبق صورتجلسات این کارگروه که اکنون از حالت محرمانه خارج شده است، طرح پنهانی شرکتهای آمریکایی سرمایهدار در شیلی شامل این موارد بود: ممانعت از وام دادن ایالات متحده به شیلی، واداشتنِ بیسر و صدای بانکهای خصوصی ایالات متحده به همین کار، مذاکره با مقامات بانکیِ غیرآمریکایی به همین منظور، تعویق خرید از شیلی به مدت ۶ ماه، استفاده از ذخایر مس ایالات متحده به جای خرید از شیلی، ایجاد کمبود شدید در ذخیره ارزی (دلار) شیلی و این فهرست همچنان ادامه داشت.
#دکترین_شوک ۲۲
@haad1442
احیای اقتدار دولت اولین گام برای پیادهسازی اقتصاد مطلوب
🔸سیاستهای کلی اصل ۴۴ بازتعریف نقش دولت است، به این معنا که دولت از تصدی گری به هادی، حامی و ناظر تغییر نقش دهد، یعنی دولت از انگیزه خلقِ ثروتِ بخشِ خصوصی، برای تامین منافع ملی و پیشرفت کشور استفاده کند. چرا که مدیر دولتی به اندازه بخش خصوصی انگیزه خلق ثروت ندارد.
🔸وقتی گفته میشود مالکیت اصلی و واقعی از آن خداست این یک سخن تشریفاتی نیست و باید تجلی بیرونی داشته باشد، لذا خداوند همراه اطیعوا الله، اطیعوالرسول میآورد، تا رسول بتواند در صورت نیاز در مورد مایملک اشخاص نیز مثل دیگر احکام اسلامی حکم صادر کند.
🔸در مبحث الزامات واگذاری اصل ۴۴ بر تغییر وظایف حاکمیتی تصریح شده نه حاکمیت زدایی، مسئولیت زدایی و اقتدارزدایی از حاکمیت
🔸حاکمیت نباید به یک موجودیتی تبدیل بشود که مطالبات مردم متوجهاش باشد اما ابزار و امکان و اقتدار لازم برای پاسخ گویی را نداشته باشد.
🔸پس اولین گام برای پیاده سازی یک الگوی مطلوب اقتصادی، احیای اقتدار تحلیل رفته دولت است.
#قدرت_و_پیشرفت 7⃣
@haad1442