🔻جایگاه عقل در ایمان ابوطالب
✍️بابک شکورزاده
🔹از شبهاتی که درباره حضرت ابوطالب مطرح بوده، این است که نعوذ بالله ایشان مؤمن نبوده است. با یک بررسی ساده عقلی از سیره این بزرگوار، حداقل میتوان به طور اجمالی به حقیقت ماجرا پی برد .
▪️اگر حضرت ابوطالب مؤمن نبوده، چطور ممکن است حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله که رسول خدا، معصوم، حجت الهی و برترین مخلوق خداوند متعال است تا این حد که در تاریخ نمایان است به ایشان ارادت داشته باشد و با احترام خاصی از او یاد کند.
🔹از طرفی این رابطه یک سویه نبوده و حضرت ابوطالب نیز نسبت به رسول خدا صلی الله علیه و آله محبت زیادی داشته و سالهای زیادی که قریب ۴۰ سال است را از حضرت حمایت کرده است. اظهار علاقه این دو به یکدیگر در تاریخ، اظهر من الشمس است و برای اثبات آن نیاز به سند و مدرک آنچنانی نیست و سیره نویسان این روابط را ذکر کردهاند و بر کسی پوشیده نیست.
▪️نکته قابل تأمل این است که اگر ابوطالب مؤمن نبود پس دلیل این همه حمایتی که از رسول خدا صلی الله علیه و آله داشته چیست؟ آیا صرفاً به خاطر رابطه عمو و برادرزادگی است؟! آیا فقط رسول خدا صلی الله علیه و آله رابطه نسبی با ابوطالب داشته؟!
▪️چه کسی میتواند منکر همراهی ابوطالب با نبی اکرم صلی الله علیه و آله در شعب ابیطالب و حمایتهای او از حضرت رسول باشد؛ آن هم با آن سختیهایی که در آن سه سال در شعب بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و مسلمانان گذشت.
▪️چرا پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله سالی که ابوطالب از دنیا رفت را “عام الحزن” نامید؟ درست است که حضرت خدیجه نیز در آن سال از دنیا رفت؛ ولی مسلماً رحلت جناب ابوطالب نیز در آن سال در این نامگذاری دخیل بوده است.
▫️اینها نمونهای از این سوالات است که انسانهای فهیم و بیتعصب باید به پاسخ آن برسند و نتیجه آن قطعاً مشرک بودن ابوطالب نیست.
ابوطالب در بیان معصومین علیهمالسلام
🔸در روایت جالبی نقل شده که شخصی به امیرمؤمنان علیهالسلام عرض کرد ای امیرالمؤمنین چطور میشود که شما در مکانی هستی که خداوند شما را در آن مکان فرو آورده، در حالی که پدر تو در آتش معذّب است؟
حضرت فرمود: خدا زبانت را ببرد! قسم به خدایی که محمّد را به پیامبری مبعوث کرد، اگر پدرم تمام گناهکاران زمین را شفاعت کند خداوند آن را میپذیرد، مگر میشود که پدرم در آتش معذب باشد و فرزند او قسیم بهشت و جهنّم باشد؟! (امالی طوسی / ص ۳۰۵)
🔹واضح است که مقام شفاعت، آن هم با این وسعت، نه تنها ایمان این مرد الهی را میرساند؛ بلکه جایگاه ویژهای را نیز برای او ترسیم میکند که همان ولی الله بودن است.
🔸امام صادق علیهالسلام در روایتی در پاسخ به ادعای عدهای مبنی بر عذاب ابوطالب فرمودند: به خدا قسم دروغ میگویند اگر ایمان ابوطالب درکفه ترازو قرار داده شود و ایمان این خلق در کفه دیگر، ایمان ابوطالب بر ایمان آنها ترجیح دارد. (بحار ج ۳۵/ ص ۱۱۲)
🔸در روایت دیگری از امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمود: «إِنَّ مَثَلَ أَبِی طَالِبٍ مَثَلُ أَصْحَابِ الْکَهْفِ، أَسَرُّوا الْإِیمَانَ و أَظْهَرُوا الشِّرْکَ، فَآتَاهُمُ اللَّهُ أَجْرَهُمْ مَرَّتَیْن؛ مَثَل ابوطالب مثل اصحاب کهف است که ایمان را مخفی میکردند و شرک را ظاهر میساختند و خدا هم دو اجر به آنها داد.» (کافی / ج ۲ / ص ۴۶۲)
#حضرت_ابوطالب
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran
🔻مسألههای فرهنگی برای سالگرد انقلاب
🖇یکم:
▪️تبیین فرهنگی انقلاب اسلامی
▪️علل فرهنگی وقوع انقلاب
▪️خاستگاه معنایی انقلاب اسلامی
▪️برآمدن انقلاب اسلامی از هویت تمایز
🖇دوم:
▪️عقلانیت فرهنگی انقلاب
▪️سخن فرهنگی انقلاب
▪️منطق فرهنگی انقلاب
▪️فرهنگ در حکمرانی انقلابی
▪️تدبیر فرهنگ در منطق انقلابی
🖇سوم:
▪️منطق انقلاب دربارهی تکثر فرهنگی
▪️انقلاب اسلامی و کثرت هویتها
▪️انقلاب و منازعهی هویتها
▪️انقلاب و دیگریهای فرهنگی
🖇چهارم:
▪️منطق فرهنگی دورهی نهضت
▪️درسهای فرهنگی نهضت برای نهاد
▪️سازوکارهای فرهنگی هدایت جامعه؛ از نهضت به نهاد
▪️کاربست منطق نهضت برای نهاد
🖇پنجم:
▪️گشایشهای فرهنگی در دورهی انقلابی
▪️فتوحات فرهنگی انقلاب
▪️اوصاف فرهنگی جامعهی پساانقلابی
▪️عالم فرهنگی انقلاب اسلامی
▪️مکانت فرهنگ در عهد قدسی
🖇ششم:
▪️نقادی وضع کنونی فرهنگ در نسبت با انقلاب
▪️آرمانهای فرهنگی و اکنون فرهنگی
▪️خطها و خطاهای سیاست فرهنگی در دورهی پساانقلاب
▪️اکنون و انقلاب؛ فاصلهها و شکافها
▪️تناقضآفرینی تجدد در دورهی پساانقلاب
▪️تداوم نزاع سنت و تجدد در عهد انقلابی
▪️نشانههای احتمال ترمیدور فرهنگی
▪️حاجت فرهنگ به بازسازی انقلابی
🖊مهدی جمشیدی
💎@howzavian | نویسندگان حوزوی
هدایت شده از پویاگراف
🖍 آیا «اُمی» بودن پیامبر(ص) به معنای بیسوادی است؟
مسئله «اُمی» بودن رسول خدا صلی الله علیه و آله از جمله موضوعات مهم و چالشبرانگیز در میان مسلمانان بوده است که همواره مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این مسئله نه تنها در میان مفسران و اندیشمندان اسلامی، بلکه حتی در زمان حیات ائمه معصومین علیهمالسلام نیز مطرح بوده است. ائمه علیهمالسلام در مواجهه با این پرسشها، تفسیرهای دقیق و روشنی ارائه کردند تا ابهامات پیرامون این موضوع را برطرف کنند.
در یک نگاه کلی، از دیدگاه اندیشمندان «اُمی» بودن پیامبر صلی الله علیه و آله به معنای عدم توانایی ایشان در خواندن و نوشتن پیش از بعثت است که در قرآن نیز به آن اشاره شده است. این ویژگی به عنوان یکی از نشانههای اعجاز قرآن و حقانیت رسالت ایشان مطرح میشود، زیرا ثابت میکند که قرآن نمیتواند ساخته ذهن بشر باشد. با این حال، پس از بعثت، برخی روایات و شواهد تاریخی نشان میدهند که پیامبر صلی الله علیه و آله توانایی خواندن و نوشتن را به صورت اعجازین یا از طریق تعلیم الهی کسب کردند. این موضوع به ایشان کمک میکرد تا به تعلیم و تبلیغ دین بپردازند، هرچند نوشتن را به دلایلی مانند جلوگیری از شبهات، به ندرت انجام میدادند. در نتیجه، مسئله «اُمی» بودن پیامبر صلی الله علیه و آله نه تنها نشاندهنده اعجاز قرآن است، بلکه بر عظمت و علم ایشان نیز تأکید میکند.
🔗 متن کامل
https://tn.ai/3244663
#بعثت
#پیامبر_اکرم(ص)
💎@howzavian | نویسندگان حوزوی
کاش باشد عیدیِ مبعث همین!
کربلا، پایِبرهنه، اربعین
✍ طلبه هنرمند
#بعثت
#پیامبر_اکرم(ص)
💎@howzavian | نویسندگان حوزوی
.
"از قفسه کتابخانه تا دستفروشی: ماجراجویی با دثارالمومنین و شعارالمتقین"
✍نجمه صالحی، سردبیر مجله افکار بانوان حوزوی
در دنیای پرشتاب امروز، کتابها همچنان
پلی میان گذشته و حال محسوب میشوند و میتوانند به ماکمک کنند تا به درک عمیقتری از تاریخ، فرهنگ و جامعه برسیم. امروز در جلسه، تجربه جالب و آموزندهای با یک کتاب قدیمی رخ داد. کتابی که با آثار گذر زمان ارزش و قدمتش نمایان بود. این کتاب، با جلدی که اثر گذر زمان بر آن مشهود بود، داستانها و اسرار زیادی در دل خود داشت.
وقتی بحثهای اصلی جلسه هماندیشی تمام شد، دیگر طاقت نیاوردم و از جا بلند شدم تا کتاب را بردارم. این کتاب با توجه به تاریخ اولین صفحهاش حدود ۱۰۰ سال پیش چاپ شده بود. نکته عجیب آن بود که آن را از یک دستفروش و به قیمتی نازل خریداری کرده بودند. امضاهایی از افراد مختلف در سالهای متفاوت، گوشه و کنار کتاب به عنوان یادگاری ثبت شده بود. نام چند نفر از نخبههای شهر قم هم در این کتاب وجود داشت. دوستم اشاره کرد که یکی از امضاها متعلق به فردی است که اکنون دکتر متخصص اطفال است و تاریخ امضای او مربوط به سال ۱۳۶۶ بود.
چند دقیقهای بحث جلسه حول اوراق این کتاب گذشت. نام کتاب "دثارالمومنین و شعارالمتقین" بود و امضای خود مؤلف هم در آن دیده میشد. اینکه این کتاب چگونه از سمساریها سر برآورده و چرا فروختهشده، همچنان بیپاسخ باقی ماند.
با بررسی دقیقتر این کتاب، متوجه خطوط نوشتههای کناری شدم. هر یک از آنها حامل پیامهای خاصی بود که بین خوانندگان مختلف رد و بدل شده بود. برخی از یادداشتها مملو از تشکر و دعای خیر و برخی دیگر حامل تجربیات شخصی افراد بودند. این یادداشتها نشاندهندهی آن بودند که این کتاب نه تنها یک اثر ادبی، بلکه یک میراث زنده بود که تاثیرات عمیقی بر زندگی افراد مختلف گذاشته بود.
پ.ن: امروز دوشنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۳ جلسه همافزایی و هماندیشی دبیران کانون مدادالفضلا برگزار شد. نکاتی پیرامون افزایش مشارکت و همکاریهای جدید بیان شد. به زودی خبرهای خوبی برای نویسندگان عضو کانون مدادالفضلا و تحریریه مجتهده امین(ره) خواهیم داشت.
#ماه_رجب
#جهاد_تبیین
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
💢 انبیاء معتقد به کارهای اتوکشیده نیستند!
🔻 چند خط پای درس بعثت و نبوّت استاد سیدعلی خامنهای
🔹 مردم خیال میکنند که انبیاء در یک جامعهای که ظهور میکنند مثل یک حکیم بزرگواری که یک کوهی از معلومات است میآید در جامعه، یک گوشهای مینشیند تا مردم بیایند از فیض او استفاده کنند!
یک عدهای را آدم میکند، بعد هم از دنیا تشریف میبرد!
🔻 نبی اینجوریها نیست!
نبی وقتی در یک اجتماعی مبعوث میشود، تبدیل شده به یک شعله سوزانی. نگاهی به وضع اجتماع میکند میبیند این ساختمان، ساختمان غلطی است. دیوارهای آن بر خلاف اسلوب معماری فطرت انسان انجام گرفته. میفهمد که این باید تبدیل شود به یک عمارت نیکو.
🔹 یک عده خیال میکنند انبیا میخواستند دانهدانه آدم درست کنند! دانهدانه آدم درست کردن از شأن انبیا به دور است.
انبیا معتقد به تربیت فردی و کارهای اتوکشیده نیستند!
🔸 کارخانه باید درست کرد. جامعه لازم است. یک نظام درست میکنی، میلیونها انسان، نسلها بشر میسازی. انبیا کارشان این بود.
🔹 تشکیل حکومت خدا، تشکیل تشکیلاتی که با قوانین مقررات الهی اداره بشود، این هدف همه انبیا است.
📚 طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن، فصل نبوت
@Bidaar_ir
💎@howzavian | نویسندگان حوزوی
.
💎 پیامبری برای همه
🔻قال مهدي عليهالسلام: نَّ اللَّهَ بَعَثَ مُحَمَّداً رَحمَةً لِلعالَمينَ و تَمَّمَ بِهِ نِعمَتَهُ.
🌸 امام مهدی علیه السلام فرمودند: خداوند محمّد را برانگيخت تا رحمتي براي جهانيان باشد و نعمت خود را تمام كند.
بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۱۹۴
#مبعث
#بعثت
💎@howzavian | نویسندگان حوزوی
12.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
.
جلال غیب عیان در جمال ایزد شد
جمال
آینه شد
اسم شد
محمّد شد
🎥 #شعرخوانی سید سلمان علوی در محضر حضرت آیتالله #جوادی_آملی حفظهالله.
@shaeranehowzavi
.
💠 اسلام محمدی؛ از خانواده محوری تا امتسازی
🔰انتشار یادداشت نجمه صالحی در خبرگزاری تسنیم
🔗 نشانی یادداشت
https://tn.ai/3246793
#جهاد_تبیین
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI
🔻اجابت بعثت در عمارت مجازی
✍ نسا خلیلی
🔹رسول الله از زمان بعثت خویش همواره انسانِ امروز و جامعههای بعد را به اسلام فرامیخواند. پیر خمین این دعوت و محتوای آن را برای مردم بازگو کرد و مردم با مجاهدت خود این دعوت را قبول کردند و انقلاب اسلامی تشکیل و نظام اسلامی ساخته شد. اما این مسیر چگونه طی میشود؟
🔹«نبی در بعثت، به شعلهای سوزان تبدیل میشود که ساختمانهای غلط خلاف معماری فطرت انسان را میسوزاند و عمارتی نیکو مطابق فطرت انسان از نو میسازند. هر چقدر این عمارت ساکنان بیشتری در خود بپذیرد، شعلهٔ وجودی نبی وسیعتر است.
🔹اما ابزار کار نبی که همان شیوهٔ تربیت انسان الهی است، نمیتواند، کوچک و برای اشخاص محدود به منبر و تدریس معلموار باشد. معلمی باشد و تک تک آدم درست کند؛ عمر پیامبران این امکان را فراهم نمیکند که برای تربیت تک تک آدمهای جهان، حتی یک کشور زمان بگذارند؛ بلکه با تشکیل تشکیلاتی که مقررات الهی دارد؛ این هدف محقق میشود.»*
🔸از آنجایی که بعثت رسولالله محدود به زمان نیست و ما نیز مخاطب دعوت ایشان هستیم؛ پس مسئول هستیم نسبت به ساخت عمارت اسلامی در تمام ساحتهای انسانی در عالم. میدانیم که تربیت محیطی بر انسان تاثیر دارد و از آنجایی که، هوای زیست انسان عصر جدید، هوایی با طعم فضای مجازی است؛ این سوال پیش میآید که «آیا زمان اجابت بعثت در عمارت فضای مجازی نرسیده است؟»
▪️«در روز عید مبعث، سالگرد مبعث، به این نکته باید توجّه کنیم که ما هم مورد خطاب بعثت نبیّ مکرّم اسلام هستیم؛ اگر [اجابت] نکردیم، آنوقت مثل همان دنبالهی آیهی شریفه است: مَثَلُ الَّذینَ حُمِّلُوا التَّوراةَ ثُمَّ لَم یَحمِلوها؛ تورات را به آنها دادند ــ در تورات نور بود، حکمت الهی بود، دعوت الهی بود، تورات مجموعهٔ دستورات الهی بود ــ عمل نکردند؛ اگر ما هم عمل نکنیم، مثل همان میشود: مَثَلُ الَّذینَ حُمِّلُوا التَّوراةَ ثُمَّ لَم یَحمِلوها(آیه۵، سوره جمعه).» (رهبر انقلاب در دیدار با مسئولان، ۱۹بهمن۱۴۰۲)
------------
* برداشتی از فصل نبوت کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن
#مبعث
#نویسندگان_حوزوی_تهران
@howzavian_tehran