✳️ بهانه های رئیس دولت برای برگزار نکردن انتخابات : انتخابات ایجاد تشنج می کند / وکیل قلابی به مجلس نمی فرستم!
#روزشمار
5 شهریور 1340
❇️ انتخابات ایجاد تشنج می کند!
#علی_امینی ، نخست وزیر، در دیدار نمایندگان دانشجویان وابسته به حزب #زحمتکشان گفت: بنده به شما قول می دهم اگر انتخابات کردم، انتخابات آزاد بکنم و وکیل قلابی به مجلس نفرستم و اگر در انتخابات تقلب شد، من یک دقیقه قبول مسئولیت نخواهم کرد، اما با وضع متشنج فعلی، درست نیست که یک تشنج دیگری به اسم انتخابات بوجود بیاوریم؛ چون این کار کاملا غلط است. به عقیده من پنج شش ماه وقت لازم است که وضع عادی شود و زمینه برای شروع انتخابات مساعد گردد.
من نمی گویم انتخابات برگزار نمی کنم، ولی من در دو انتخابات مبارزه کردم و فسادش را می دانم. اقلا کاری باید بکنم که تقلب نشود و حقیقتا اگر انسان با چشم باز توی چاه بیفتد آدم احمقی است.
دانشجویان در دوره قبل گفتند بیایید در دانشگاه صندوق بگذارید. خوب وقتی کسی بخواهد تقلب کند یک صندوق می گذارد در دانشگاه که 12 هزار رای دارد، از آن طرف صد هزار عمله جمع می کند و به نفع خودش رای به صندوق های دیگر می ریزد.
من نمی گویم باید دمکراسی آمریکایی را یک دفعه به دست بیاوریم، ولی اقلا باید سالی یک وجب و دو وجب پیش رفت تا بالاخره به یک کیلومتر برسیم. آن وقت تا اندازه ای دمکراسی به دست آورده ایم.
عقب افتادگی اجتماعی ناشی از بی پولی نیست؛ پول را می شود به دست آورد، ولی فکر را باید در جوان ها رهبری کرد.
من بارها گفتم که از دانشجو که نباید ترسید؛ من حاضرم بیایم آمفی تئاتر دانشگاه و از نزدیک با همه دانشجویان از جبهه ملی گرفته تا بقیه صحبت کنم، ببینم چه می گویند و حرف حسابشان چیست. تز بنده این است که نباید دار و دسته راه بیندازیم و به اتکای آن ها روی این صندلی بنشینیم.
علی امینی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امروز ما باید طرفدار رژیم و شاه مملکت باشیم؛ زیرا اگر رژیم متزلزل شود، مملکت در خطر می افتد و دچار هرج و مرج می شود. نباید گفت: اگر من نباشم، کار درست نمی شود. اگر هر کس آمد و خوب کار کرد باید گفت خوب کار کرده، دو سال جبهه ملی زمامدار بود و هیچ کاری نکرد، هی می گویند ایران به دست ایرانی، مگر الان ایران به دست ایرانی نیست؟
ما هم مشکلات و محظورات زیاد داریم؛ قرض تا گلویمان را گرفته، ولی آقایان می فرمایند از خارج قرض نگیریم!
http://yon.ir/NWxdU
@iichs_ir
✳️ ازدیاد جمعیت ، کاهش بیماری ها و افزایش زنان کارگر و مشکل کمبود کارگر متخصص مشکل رژیم شاه در دهه چهل شمسی!
#روزشمار
#اقتصاد_دوره_پهلوی
6 شهریور 1340
❇️ مشکل کمبود کارگر متخصص
در گزارش مقدماتی برنامه عمرانی سوم، که به وسیله قسمت امور اقتصادی سازمان برنامه تنظیم شده، آمده است: ازدیاد جمعیت و کاهش بیماری ها و افزایش زنان کارگر مشکل کمبود کارگر متخصص را به وجود آورده است.
اگر افراد یک جامعه که مهم ترین عامل تولید محسوب می شوند، مهارت و تعلیم و تربیت لازم را دارا نباشند، وفور منابع طبیعی و وجود سرمایه و ارز خارجی ارزش چندانی نخواهد داشت. این امر محرز و مسلم شده است که فقدان نیروی انسانی واجد شرایط برای تصدی مشاغل مربوط به یک جامعه نوین بزرگترین عامل محدودکننده فعالیت های عمرانی در ایران بوده است.
بدین سبب است که برنامه های کارآموزی و تعلیم و تربیت حائز کمال اهمیت می باشد. مقصود از نیروی انسانی،متخصصین و افراد تعلیم دیده ای هستند که ممکن است در هر رشته تربیت شوند. مشکلات عمده مربوط به نیروی انسانی در برنامه سوم عبارت است از وجود بیش از حد نیروی کار و در عین حال کمبود شدید کارگران ماهر.
بر اثر رشد جمعیت، کاهش بیماری های مضعف در میان نیروی فعال و افزایش تعداد زنانی که وارد نیروی کار می شوند، کمی بیش از یک میلیون نفر به تعداد کار اضافه خواهد شد. تعداد بیکارانی را که در شروع برنامه سوم وجود خواهد داشت به این رقم باید افزود.
گر چه انتظار می رود وجوهی که صرف عملیات عمرانی می شود فرصت ها و امکانات کار کافی بوجود آورد بنحوی که تقریبا جوابگوی افزایش نیروی کار باشد، ولی بیکاری در شهرستان ها ممکن است بسیار شدیدتر گردد، رقابت در پیدا کردن کار موجب تورم نیروی کار در نواحی شهری گردیده و لااقل بطور موقت موجب بیکاری در نواحی معین خواهد شد.
مشکلات ناشی از بیکاری بر اثر وجود بیکاری پنهان و کم کاری وخیم تر خواهد شد. با وجود کاهش تدریجی این نوع بیکاری ها در کشاورزی و صنعت و مشاغل دولتی، باز مشکل مزبور برای مدتی به شدت خود باقی خواهد ماند.
در بین مشاغلی که در دوران برنامه سوم ایجاد خواهد شد در حدود 130 هزار شغل احتیاج به وجود کارگران آزموده در مهارت های خاص دارد. آموزش این عده کارگر تاثیر مستقیم در موفقیت برنامه سوم خواهد داشت؛ بعلاوه بیش از 150 هزار کارگر شاغل به تعلیمات اضافی جهت بهبود مهارت خود احتیاج خواهند داشت.
در برنامه دوم، مسئله بیکاری در درجه اول اهمیت منظور نشد، ولی کمبود مهارت مورد توجه بوده و برای پرورش نیروی انسانی ماهر اقداماتی به عمل آمد. بعضی از برنامه های آموزشی این دوره بسیار پرارزش بوده، ولی برخی دیگر عجولانه تهیه شده و تاثیر زیادی نداشته است.
حداقل سه عامل در عدم موفقیت برنامه های نیروی انسانی در گذشته دخیل بوده است: فقدان برنامه ریزی، عدم هماهنگی در داخل موسسات ذینفع و بین آن ها و فقدان اطلاعات قابل اعتماد درباره بازار کار.
http://yon.ir/EMtiS
@iichs_ir
✳️ اتکای شاه به متحدینی که در مواقع لزوم از او دفاع خواهند کرد!
#روزشمار
6 شهریور 1340
❇️ #شاه : متحدینی داریم که متعهد به دفاع از ما هستند!
از ساعت شش بعدازظهر دیروز در حضور شاه مراسم پایان چهاردهمین دوره فارغ التحصیلی دانشگاه فرماندهی و ستاد در محل دانشگاه مذکور برگزار شد.
در این مراسم که غلامرضا پهلوی، عبدالرضا پهلوی، چند تن از وزیران، روسای دربار شاهنشاهی و افسران عالیرتبه ارتش شاهنشاهی و روزنامه نگاران حضور داشتند، شاه طی سخنانی گفت: ما در مملکت دو وظیفه داریم؛ یعنی من به عنوان پادشاه مملکت و رئیس قوای سه گانه مملکت از یک طرف وظیفه دارم که سعی کنم تا سرحد امکان وسیله ای فراهم کنم که این مملکت و این مردم در صلح و آرامش زندگی کنند، برای این که مملکت ما بدان نیاز فراوان دارد. ما تازه در دوره توسعه و تکمیل وارد شده ایم.
ثروت های خداداد مملکت خود را باید استخراج بکنیم. با قوانین صحیح اجتماعی سعی می کنیم که همه به نسبت و لیاقت و زحمت و ابتکار خود از این ثروت ها بهره مند شوند و بر مبنای عدالت اجتماعی، سطح زندگی شرافتمندانه ای و حتی عالی به دست آورند.
ما نمی توانیم برای متجاوز احتمالی کارت دعوت بفرستیم که شما اگر نسبت به ما تعرضی بکنید و ما را به وسائل مختلف بکوبید با وسائل عادی نظامی یا با وسائل اتمی و هیدروژنی، در عوض ما درهای مملکت مان را باز می کنیم و آب پاشی می کنیم... خیر اگر احیانا کسی سوء نیتی نسبت به ما داشته باشد و به ما تعرضی بکند، ما مثل هر مملکت زنده دیگری در دنیا از خودمان با هر وسیله ای که داشه باشیم... دفاع می کنیم و ضمنا می گویم که ما تنها نیستیم؛ متحدینی داریم که موظف هستند، متعهد هستند که به کمک ما بیایند و هر ضربتی را قوی تر پاسخ بدهیم.
http://yon.ir/EMtiS
@iichs_ir
✳️ به مناسبت بازگشت تقویم از شاهنشاهی به شمسی
مشوقهایی که رژیم را به پل پیروزی نرساند
#مقاله
چکیده
❇️ استفاده از گزینههای سیاسی متنوع، همچون اعمال زور، ایجاد فضای سیاسی و اقتصادی مناسب، سیاستهای تشویقی یا تنبیهی و... از ابزارهای حکومتها برای حفظ یا اعمال قدرت است، اما نحوه بهکارگیری این سیاست، میزان اعمال آن و نحوه استفاده از این سیاست، بسته به نوع حکومتها متفاوت است. معمولا حکومتهای دیکتاتورمآب، بخش مهمی از قدرت خود را از طریق سیاستهای تنبیهی یا مستبدانه، که گسترده بزرگی از اقدامات چون محدود نمودن فضای سیاسی، فساد، اجرای قوانین مستبدانه و... را شامل میشود، اعمال میکنند. نمود بارز این نوع سیاست را میتوان در حکومت پهلوی ملاحظه کرد که در سراسر دوران حکومت خود از گزینه زور و سرکوب استفاده نمود، اما این سیاست، بهیکباره در سالهای نزدیک به انقلاب تغییر کرد و حکومت به شیوههای دیگر نیز متوسل شد. شاه با احساس خطر از وقوع انقلاب، کوشید سیاست خود را تغییر دهد و به اجرای سیاستهای تشویقی اقدام کند تا بازی قدرت را دوباره به نفع خود بازگرداند، اما در نهایت موفق نشد.
❇️ تغییر تقویم شاهنشاهی به خورشیدی ، آزادی زندانیان سیاسی ، آزادی مطبوعات ، انحلال #ساواک و حزب #رستاخیز و تظاهر به مبارزه با فساد از جمله این مشوق ها بود.
❇️در تحلیل نهایی سیاستهای تشویقی شاه باید گفت که این سیاستها نه تنها تأثیر مورد انتظار شاه و رژیم را نداشت، بلکه روند آن به صورت معکوس، باعث وخیمتر شدن اوضاع برای حکومت وقت نیز گردید. شاه به سیاستهای تشویقی روی آورد؛ زیرا احساس میکرد رئیسجمهوری امریکا چنین انتظاری از او دارد. تاکتیکی کوتاهمدت که در صورت موفقیت میتوانست خیلی زود کنار گذاشته شود و اوضاع به وضعیت سابق بازگردد. بااینحال شاه در قماربازی سیاستهای تشویقی، همه چیز را واگذار کرد و آخرین روزنههای امید خود برای حفظ رژیم را از دست داد؛ زیرا مردم به خوبی ماهیت حکومت و سیاستهای شاه را دریافته بودند و میدانستند این اقدامات، نمایشی برای جلب اعتماد مردم و البته رضایت امریکاست. گفتنی است در این زمان، سیاست امریکا در مورد ایران بر محور یک حکومت باثبات استوار بود تا مانع از نفوذ شوروی به آن گردد و این انتظار تنها در شرایطی برآورده میشد که مردم از حکومت #شاه راضی باشند.
http://yon.ir/ZWhF3
@iichs_ir
✳️ از کناره گیری وزیر کار تا افتتاح جشن هنر در شیراز ؛ اعلام موجودیت 14 حزب سیاسی در کشور!
#تقویم_تاریخ
6 شهریور
❇️سال 1333
دو شرکت اکتشاف و توليد و تصفيه نفت ايران تأسيس شد. اين دو شرکت بموجب توافق بين ايران و کنسرسيوم نفت و خاک هلند به ثبت رسيد ولي مرکز اصلي آن در تهران خواهد بود.
فرماندار نظامي تهران اعلاميهاي صادر کرد و متذکر شد اخيراً عدهاي بازداشت شدهاند که بين آنان چند افسر ارتش و شهرباني و ژاندارمري وجود دارند.
❇️سال 1334
قرارداد فروش نفت با يک کمپاني ژاپني امضاء و مبادله شد بموجب اين قرارداد شرکت ملي نفت ايران بر مبناي قيمت بينالمللي ساليانه 250 تن نفت خام و تصفيه شده در اختيار شرک ژاپني قرار ميدهد.
❇️سال 1337
آقا خان بختيار وزير کار کنارهگيري کرد.
❇️سال 1341
محرمعلي خرم مقاطعهکار و سرمايهدار معروف و مدير شرکت آسفالت راه به اتهام صدور چک بيمحل و تباني در کار آسفالت خيابانهاي تهران و غصب اراضي شهرآرا و طرشت و سوء استفاده بازداشت گرديد.
❇️سال 1344
اتاق مشترک بازرگاني و صنعت پيمان عمران منطقهاي در تهران مستقر شد و دبير کل آن هم ايراني خواهدبود.
❇️سال 1347
#ملک_حسين شاه اردن و برادرش وارد تهران شدند.
❇️سال 1349
#جشن_هنر_شيراز افتتاح شد.
ايران و جمهوري متحده عربي (مصر ـ سوريه) اعلاميه مشترکي انتشار دادند و طي آن اعلاميه برقراري مجدد مناسبات بين دو کشور را اعلام داشتند.
❇️سال 1350
#شاه 30 نفر را سناتور انتصابي کرد.
قيمت رسمي طلا هر کيلو 500 تومان تقليل يافت.
❇️سال 1352
دکتر محمد يگانه رئيس بانک مرکزي افزايش نرخ بهره را اعلام کرد: بهره سپردههاي مدتدار تا يکسال به 8% بيش از يکسال به 9% رسيد. بهره سپردههاي پسانداز هم 7% شد.
❇️سال 1353
نيروهاي عراق با توپخانه و ساير سلاحهاي سنگين پاسگاههاي مرزي ايران را مورد تجاوز قرار دادند. به مناسبت اين تجاوز ايران به سازمان ملل شکايت برد.
❇️سال 1355
محمد صفري لنگرودي و اعظم روحي آهنگران بامداد امروز تيرباران شدند. يک مقام امنيتي نامبردگان را قاتل محمدصادق فاتح بازرگان و سرمايهدار معروف دانست.
❇️سال 1356
در چند دانشگاه در تهران تظاهرات شديدي رخ داد که منجر به زد و خورد شديد دانشجويان با مأمورين انتظامي شد. در اين تظاهرات عدهاي زخمي و تعدادي بازداشت شدند.
❇️سال 1357
هاکوفنگ صدر کميته مرکزي حزب کمونيست و رئيس شوراي دولتي جمهوري خلق چين براي يک ديدار رسمي با استقبال شاه در فرودگاه وارد تهران شد و بلافاصله مذاکرات خود را با امناي دولت و شاه آغاز کرد. همراه رئيس شوراي دولتي جمهوري چين يک هيئت بلندپايه سياسي و اقتصادي مرکب از 42 تن از شخصيتهاي برجسته آن کشور و يک هيئت 37 نفري از نمايندگان مطبوعات آن کشور وارد تهران شدند.
آيتالله شيرازي به اصل دوّم متمم قانون اساسي اشاره کرد و خواستار پنج نماينده طراز اول در مجلس شد.
#جبهه_ملی طي اعلاميهاي خواستار 12 مورد اصلاح فوري در شئون مملکت شد، انحلال #ساواک، آزادي قلم و بيان، محاکمه عاملان کشتار مردم از جمله آنها بود.
شاه در مصاحبه با يک خبرنگار خارجي گفت در گذشته اشتباهات و سهلانگاريهائي شده است.
چهارده حزب سياسي در ايران اعلام موجوديت کردند. احزاب و گروههاي سياسي که تاکنون ظاهر شدهاند به اين شرح هستند:
حزب ايران ـ حزب ملت ايران و جامعه سوسياليستهاي نهضت ملي که با اتحادي قديمي جبهه ملي ايران را تشکيل ميدهند. اعضاء هيئت اجرائي آن عبارتند از: #کریم_سنجابی ، #داريوش_فروهر، مهندس حسيبي و #شاپور_بختيار
#حزب_زحمتکشان ملت ايران به رهبري دکتر #مظفر_بقائي
حزب پان ايرانيست به رهبري محسن پزشکپور، محسن مظفري و دکتر حسين طبيب.
حزب سوسيال دموکرات به رهبري احمد بني احمد. جنبش ارگان فکري دکتر علياصغر سيدجوادي، جمعيت پاسداران قانون اساسي به رهبري دکتر مهدي پيراسته، کميته ايراني دفاع از آزادي و حقوق بشر و پيشبرد آن در ايران کارگردانان عبارتند از بازرگان، سنجابي، لاهيجي، يونسي، حسن نزيه، يدالله سحابي. کانون ناسيوناليستها به رهبري فضلالله صدر و دکتر زرينپور. حزب آزاديخواهان اسلامي. حزب دموکرات ايران، حزب سوسياليست آريا و بالاخره منفردين ماند اللهيار صالح، دکتر صديقي، دکتر آذر و دکتر ملکي.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ لانه افعی!
#نکته_ها_و_اشاره_ها
«... آنگاه #هویدا با خنده، #وزارت_دربار را «لانه افعی» نامید و با حالتی که نشان از افسردگی داشت، تغییر سمت خود از نخستوزیری به وزارت دربار را فرو افتادن از چاله به چاه توصیف کرد.»1
1. #پرویز_راجی ، #خدمتگزار_تخت_طاووس ، ترجمه: ح.ا.مهران، انتشارات اطلاعات، چاپ اول: 1364، ص203.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️ وضعیت اقتصادی کشور در دوره پهلوی به روایت سرمقاله نویس روزنامه نزدیک به شاه : راه استخدام دولتی بسته ، کار نایاب و اقتصاد فلج ...بفرمائید آخرش چی؟!
#روزشمار
#8_شهریور_1341
✅ راه استخدام دولتی بسته ، کار نایاب و اقتصاد فلج ...بفرمائید آخرش چی؟!
«روزنامه اطلاعات» در سرمقاله شماره امروز خود نوشته است : باید توجه داشت مشکل جوانان ما منحصر به آن دسته ای نیست که از دبیرستان خارج می شوند و پشت در دانشگاه می مانند. و نمی باید جوانانی را که موفق می شوند به دانشگاه راه پیدا کنند نجات یافته تصور کرد ، زیرا راه یافتن به دانشگاه یک مسکن موقتی است و همان طور که گفته شد سه سال ، چهارسال، شش سال یا ده سال جوانان دانشجورا از بلاتکلیفی می رهاند. ولی بعد چه ؟
بعد که این دانشجویان فارغ التحصیل شدند و از دانشگاه بیرون آمدند و ورقه دکتری یا لیسانس را نیز به دیپلم خود علاوه کردند آن وقت کی جواب آنها را می دهد ؟
در مقاله چند روز پیش همین قدر مجال شد ما از جوانانی که در کنکور ها موفق نمیشوند صحبت کنیم و بپرسیم باین جوانان چه جواب می دهید ، اگر مجال بود و مقاله ادامه می یافت به این جا هم می رسید که به جوانان لیسانسیه و فارغ التحصیلان دوره عالی چه جواب می دهید؟
الان سازمان رهبری جوانان شرحی در همین زمینه نوشته که جلوی چشم من است. در این نوشته تصریح شده است : «هم اکنون 590 فارغ التحصیل متخصص ، پزشک ، مهندس کشاورزی ، راه و ساختمان و علوم در اداره کاریابی وزارت کار نام نویسی کرده و داوطلب کار بوده و نتوانسته اند کار مناسبی به دست آورند.»
پس مشکل منحصر به جوانان دیپلمه نیست. منحصر به آن ده یازده هزار نفری که همه ساله پشت در دانشگاه می مانند نیست. یک مشکل عمومی است . یک درد بزرگ اجتماعی است .
راه استخدام دولتی بسته ، موسسات ملی اشباع ، کار نایاب ، پول قحط ، اقتصاد فلج ، سیل محصل از یک طرف به داخل مدارس روانه است و از آن طرف این موج سیل آسا از مدارس متوسطه و عالی خارج می شود و با چنین اوضاعی در اجتماع روبرو می آید. بفرمائید آخرش چی؟!
http://yon.ir/9XHoP
@iichs_ir