✳️ از اعلامیه 9 بندی « حکم می کنم» #رضاخان تا تعطیلی کلیه ادارات دولتی، مغازه ها و روزنامه ها!
#تقویم_تاریخ
#3_اسفند
✅ سال 1291
شهرهای آذربایجان مجدداً دچار آشوب و خونریزی شد و عده زیادی از مردم کشته شدند.
✅ سال 1294
نظام السلطنه و مهاجرین به علت نزدیک شدن قوای روس کرمانشاه را تخلیه و به سمت کرند و قصر شیرین حرکت کردند.
✅ سال 1295
ادیب الممالک فراهانی نویسنده و شاعر بزرگ معاصر درگذشت.
✅ سال 1299
سلطان کریم آقا به ریاست زندان قزاقخانه منصوب شد.
کلیه ادارات دولتی و روزنامه ها و دکاکین تعطیل شدند جز به قصاب و نانوا به احدی از اصناف اجازه کار داده نشد.
ارتباط با ولایات از طریق پستخانه و تلگرافخانه ممنوع گردید.
از بامداد امروز دستجات قزاق طبق لیستی که در دست داشتند به توقیف مقامات مملکتی اعم از نظامی و غیر نظامی پرداختند. عده زیادی از رجال بازداشت شدند. از رئیس الوزراهای سابق عین الدوله، سپهسالار اعظم، فرمانفرما، سعدالدوله و از روحانیون سید حسن مدرس و شیخ محمد حسین یزدی در زمره بازداشت شدگان بودند.
سلطان کاظم خان افسر ژاندارم و دوست نزدیک سید ضیاءالدین با ارتقاء به درجه سرهنگی حاکم نظامی تهران شد. 1
سپهدار رشتی رئیس الوزراء در سفارت انگلیس متحصن شد.
از طرف میرپنج رضاخان اعلامیه ای در نه ماده تحت عنوان «حکم میکنم» صادر و توسط قزاقان به در و دیوار شهر الصاق گردید. به موجب همین اعلامیه در شهر تهران حکومت نظامی اعلام شد. 2
کلیه زندانیان از زندان آزاد شدند.
در نخستین دقایق سپیده دم امروز قسمتی از قوای قزاق به فرماندهی میرپنج رضاخان فرمانده تیپ همدان وارد شهر تهران شدند. قزاقها بلافاصله کلانتریها، وزارتخانه ها، پستخانه، تلگرافخانه و ادارات دولتی و مراکز حساس شهر را متصرف شدند.
کلیه دروازه های شهر بسته شد و سفارتخانه ها محاصره گردید. هنگام تصرف تهران بین قزاقان و مأمورین دو کلانتری زد و خورد آغاز شد و تعدادی کشته و زخمی شدند. تیراندازی با توپ و تفنگ تا نزدیک ظهر جهت ارعاب مردم ادامه داشت.
اعضاء کابینه سپهدار به زندان افتادند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. سلطان کاظم خان همان کاظم سیاح است که تا معاونت سازمان برنامه ارتقاء مقام یافت. وی افسر ژاندارمری بود. زبانهای فرانسه و روسی را به خوبی تکلم مینمود. مدتی در اروپا تحصیل علم نظام کرد. در سفری که سید ضیاء الدین به روسیه نمود وی عضو هیئت بود و از نزدیکان و هم قسمان سید در کودتا شد. به هنگام اخراج سید ضیاءالدین از ایران او را همراهی نمود. پس از استقرار سلطنت پهلوی به ایران آمد ولی در ارتش شغلی به او سپرده نشد. در وزارت فوائد عامه و بعد وزارت پیشه و هنر مشاغلی را احراز نمود تا سرانجام در سازمان برنامه از مدیران و مدتی هم معاون بود.
2. اولین اعلامیه حکومت کودتا به این شرح است: حکم میکنم:
مادۀ اول ـ تمام اهالی شهر تهران باید ساکت و مطیع احکام نظامی باشند.
مادۀ دوم ـ حکومت نظامی در شهر برقرار و از ساعت هشت بعدازظهر غیر از افراد نظامی و پلیس مأمور انتظامات شهر کسی نباید در معابر عبور نماید.
مادۀ سوم ـ کسانی که از طرف قوای نظامی و پلیس مظنون به مخل آسایش و انتظامات واقع شوند، فوراً جلب و مجازات سخت خواهند شد.
مادۀ چهارم ـ تمام روزنامه جات، اوراق مطبوعه تا موقع تشکیل دولت به کلی موقوف و برحسب حکم و اجازه که بعد داده خواهد شد، باید منتشر شوند.
مادۀ پنجم ـ اجتماعات در منازل و نقاط مختلفه بکلی موقوف، در معابر هم اگر بیش از سه نفر گرد هم باشند با قوۀ قهریه متفرق خواهند شد.
ماده ششم ـ در تمام مغازه های شراب فروشی و عرق فروشی، تآتر و سینما، فتوگرافها و کلوپهای قمار باید بسته شود و هر مستی دیده شود به محکمۀ نظامی جلب خواهد شد.
مادۀ هفتم ـ تا زمان تشکیل دولت تمام ادارات دوائر دولتی غیر از ادارۀ ارزاق تعطیل خواهد بود؛ پستخانه، تلفونخانه، تلگرافخانه هم مطیع این حکم خواهند بود.
مادۀ هشتم ـ کسانی که در اطاعت از مواد فوق خودداری نمایند به محکمۀ نظامی جلب و به سخت ترین مجازاتها خواهند رسید.
مادۀ نهم ـ کاظم خان به سمت کماندانی شهر انتخاب شد و معین میشود و مأمور اجرای مواد فوق خواهد بود.
14 جمادی الثانی 1339
رئیس دیویزیون قزاق
اعلیحضرت اقدس شهریاری و فرماندۀ کل قوا رضا
http://yon.ir/SdIk5
@iichs_ir
✳️ تمجید روزنامه های اطلاعات و کیهان از کودتای #رضاخان !
#روزشمار
#3_اسفند_1340
«روزنامه اطلاعات » در سرمقاله امروز خود به مناسبت سالگرد « کودتای سوم اسفند » نوشت :
رضاخان سردار سپه، سردار بزرگ و بازگرداننده مجد و عظمت ملی ایران!
سوم اسفند ۱۲۹۹ خورشیدی در تاریخ ملت ایران، که پستی بلندی های فراوان به خود دیده است ، یکی از آن نقطه عطف های حساس بود و رضاخان سردار سپه، نیز آن سردار بزرک و مرد قهرمان باز گرداننده مجد و عظمت ملی ایران.
این که امروز با این همه اطمینان و اعتماد به آینده کشور اظهار نظر می کنیم وبا دل راحت اعتقاد راسخ بدان داریم که این مملکت به زودی به هدف مطلوب خواهد رسید و پا به پای ملل بزرک به راه خواهد افتاد، فقط مرهون این زیر بنای محکمی است که به دست اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر پی ریزی شده و آبادانی های امروز همه بر روی آن استوار شده است.
رضاشاه هنگامی به داد مملکت رسید که تاریخ باستانی و انقلاب مشروطیت و همه چیز این ملت در شرف اضمحلال و زوال بود... شاید بسیاری از عناصر احساس درد و رنج می کردند و چه بسا بسیاری از مدعیان و خواستاران رهبری آن روز از روی کتاب و تاریخ می دانستند که باید مملکت را نجات داد، ولی کار را آن کسی کرد که قیام کرد و واقعا جان خودرا در این راه سپر بلا نمود.
از تاسیسات علمی، پایگاه های صنعتی جدید گرفته تا تحول در زمینه بهره برداری از منابع مالی کشور ، ریشه کن ساختن اصول خانخانی۱ و قلدری فردی، تشکیل ارتش منظم و مورد اعتماد، و بالاتر از همه ایجاد حس اتکاء به نفس وغرورملی ، هرچه که به نظر می رسد به دست و فکر رضاشاه کبیر انجام گرفته و ملت قدرشناس و رشید ایران هرگز خاطره آن مرد بزرک را از یاد نخواهد برد... ملت ما خاطره روز سوم اسفند را به عنوان یک نقطه عطف تاریخی خود گرامی می دارد و همیشه به روان سردار قهرمان بزرک اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر درود می فرستد ... ملت ما به تمام آثار درخشان آن سردار بزرک به دیده تکریم می نگرد و همچنان به رهبری فرزند برومند او اعلیحضرت محمدرضاشاه به امید فراوان چشم دوخته و به حرکت خود در راه ترقی و تعالی گام بر می دارد.۲
« روزنامه کیهان » نیز در سرمقاله شماره امروز خود نوشت : در سپیده دم یک صبح سوم اسفند سردار شجاعی که از بهم آشفتگی روزگار میهن خویش دلتنگ بود و می دید یکسوی کشور ما را پلیس جنوب و سوی دیگر را سالدات های روس زیر نفوذ گرفته اند و در هر گوشه، از هر سری صدایی و از هر گلویی نغمه ای ناهماهنگ و ایران برباد ده بیرون می آید دور از دسته بندی های سیاسی شمال و جنوب قد علم کرد و پایتخت خواب آلود را اشغال نمود و از همان روز تاریخ ایران ورقی تازه خورد و فرمان حکومت مرکزی که از چهار دیوار عمارت وزراتخانه نیز بیرون نمی رفت، همراه قدم های محکم ارتش جوان ایران که این فرمانده شجاع بنیان گزار و رهبر و مدیر آن بود باقصی نقاط کشور رفت.
http://yon.ir/7q9v3
@iichs_ir
✳️سفرای پا به سن گذاشته بازنشسته میشوند!
#روزشمار
#3_اسفند_1341
✅ سفرای پا به سن گذاشته بازنشسته میشوند!
«تهران مصور» نوشت: به موجب تصویب نامه اخیر هیئت دولت که حد نصاب سن سفرا و وزرای مختار ایران در کشورهای خارج را 65 سال تعیین کرده اند عده ای از شخصیت های سیاسی ایران که شاغل سفارت کبرای شاهنشاهی بوده اند مشمول این تصویب نامه شده و ناچار به تهران احضار خواهند گردید.
شنیده شده است که بین این رجال قدس نخعی سفیر کبیر ایران در واشنگتن، محسن رئیس سفیر کبیر ایران در پاریس، نوری اسفندیاری سفیر کبیر ایران در آنکارا به زودی به تهران خواهند آمد ولی به طور استثنا تیمسار سپهبد زاهدی سفیر کبیر فوق العاده ایران در اروپا و علی دشتی سفیر کبیر ایران در لبنان، سپهبدی سفیر کبیر ایران در واتیکان در مشاغل خود باقی خواهند ماند.
«تهران مصور» همچنین نوشت: شنیده شده است که با مراجعت محسن رئیس از پاریس دکتر اقبال نخستوزیر اسبق به سفارت ایران در پاریس تعیین خواهد شد و نمایندگی ایران در یونسکو زیر نظر مشارالیه خواهد بود.
http://yon.ir/q3t3d
@iichs_ir
✳️ بررسی عملکرد ساواک در دوره #نصیری
نفوذ پلیس خصوصی پهلوی در تاروپود جامعه
#مقاله
#چکیده
#ساواک در دوره ریاست #نصیری تبدیل به غولی بی شاخ و دم شد تا از سویی از تکنولوژیهای جدید برای شکنجهها و به کارگیری روشهای جدید شکنجه استفاده میکرد و از سوی دیگر در خصوصیترین مسائل زندگی مردم نیز رسوخ میکرد و تبدیل به چشم و گوش رژیم در میان مردم و نوعی پلیس خصوصی شده بود. پیش از دوره نصیری، ساواک قدری ضابطهمندتر عمل میکرد اما از زمان حضور نصیری در راس سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک)، این نهاد تبدیل به دستگاهی فراقانونی شد که قرار نبود در برابر هیچ سازمان و نهاد دیگری جز شخص شاه پاسخگو باشد. ساواک دوره نصیری کاملا بازتاب روحیات شخصی خود محمدرضا بود؛ بهنحوی که از جامعه بیرونی به شدت هراس داشت و افراد را به بهانههای واهی و بعضا اثبات نشده نیز دستگیر میکرد و یا بدون دلیل و صرفا بهزعم اینکه فردی ممکن است مخالف بالقوه رژیم باشد، او را تهدید به مرگ و یا بازداشت میکرد. با اوجگیری نهضت اسلامی و افشاگری عملکرد ساواک، شاه تلاش میکند با جابهجایی در راس ساواک، نصیری، رئیس وقت ساواک را کنار گذاشته و با روی کار آوردن ناصر مقدم جو را آرام کند؛ اما ساواک همچنان زیر نظر مثلث شوم موساد، سیا، اینتلجنس سرویس رویه خود را دنبال میکند. عزل نصیری مقدمهای شد تا مسئولان حکومت بهتدریج اقدامات ایذایی و فریبکارانه برای بهاصطلاح تصفیه ساواک از افراد بدنام! انجام دهند و کسانی را که موجبات اقدامات خشونتآمیز را فراهم آوردهاند دستگیر و محاکمه و مجازات کنند.۹ با روند سریع انقلاب اسلامی ساواک آخرین تلاشهای خود را برای ماندگاری رژیم نمود، اما این مردم بودند که دیگر از این تشکیلات مخوف نمیترسیدند. بهرغم وعدههای پوشالی رژیم، ساواک در دوره کوتاه مدت ریاست مقدم نیز از خشونت دست برنداشت و وی نیز تلاش نمود همزمان با سرکوبگری، با در پیش گرفتن راهکارهای سیاسی و ملاقات با برخی مخالفان، سفارت آمریکا و... گامی ناموفق در مهار موج خروشان انقلاب اسلامی بردارد.
برای مطالعه متن کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید؛
http://yon.ir/sjd0i
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ بررسی عملکرد ساواک در دوره #نصیری نفوذ پلیس خصوصی پهلوی در تاروپود جامعه #مقاله #چکیده #س
علی معتضد به اتفاق نعمتالله #نصیری و سرتیپ دکتر فروزین رئیس اداره اول ساواک و جمعی از مدیران این سازمان
شماره آرشیو: 830-288م
http://yon.ir/sjd0i
@iichs_ir
✳️ نقش سینمای عصر پهلوی در تضعیف نهاد خانواده
#سینما و تغییر الگوی خانواده در جامعه ایرانی عصر پهلوی
#مقاله
#چکیده
سینمای عصر پهلوی دوم در حالی که میتوانست با افزایش امکانات و بودجه فضایی مناسب برای تقویت فرهنگ ملی باشد در عمل به مهمترین آفت برای فرهنگ و بهویژه خانواده ایرانی تبدیل شد. ماهیت تولیدات سینمایی ایران در این دوره موجب شد تا در سالهای اوجگیری انقلاب، سینما با قهر جامعه مواجه شود. حجم اعتراضها پرده از واقعیتی تلخ برمیداشت که در نظر مردم پردههای نقرهای نه نقطه تلاقی فکر، هنر و زندگی بلکه جایی برای ولنگاری بودهاند. با وقوع بحرانهای مالی و اعتصابهای صنفی در سینمای دهه پنجاه، شاهد انزوای تدریجی آن و سرانجام همزمانی دو سقوط بودیم؛ سقوط رژیم پهلوی و سینمای عصر پهلوی.
برای مطالعه متن کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید؛
http://yon.ir/s3XOV
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ نقش سینمای عصر پهلوی در تضعیف نهاد خانواده #سینما و تغییر الگوی خانواده در جامعه ایرانی عصر پهلوی
در سینماها "سرود شاهنشاهی" نواخته میشد و همه میدانستند بایستی بایستند
شماره آرشیو: 869-164س
http://yon.ir/s3XOV
@iichs_ir
✳️از سردار سپه شدن رضاخان تا تصرف کرمانشاه توسط قوای روس !
#تقویم_تاریخ
#4_اسفند
✅سال 1286
معتضد دیوان رئیس نظمیه قاتلین فریدون زرتشتی را پیدا کرد. قاتلین برادران کرم مشهور و چند نفر از تفنگدارهای شاهی بوده اند که در دیوانخانه اعتراف به قتل نمودند.
✅سال 1294
قشون روس #کرمانشاه را تصرف کرد.
✅سال 1299
کلیه صاحب منصبان قوای #قزاق تحت فرماندهی میرپنج #رضا_خان یک درجه ترفیع یافتند.
#احمد_شاه از قصر فرح آباد دستخط زیر را به تمام ایالات و ولایات مخابره نمود:
«حکام ایالات و ولایات: در نتیجه غفلتکاری و لاقیدی زمامداران دوره گذشته که بی تکلیفی عمومی و تزلزل امنیت و آسایش را در مملکت فراهم نموده ما و تمام اهالی را از فقدان هیئت دولت ثابتی متأثر ساخته بود. مصمم شدیم که با تعیین شخص دقیق خدمتگزاری که موجبات سعادت مملکت را فراهم نماید به بحرانهای متوالی خاتمه دهیم. بنابراین به اقتضای استعداد و لیاقتی که در جناب میرزا سید #ضیاء_الدین سراغ داشتیم عموم خاطر خود را متوجه معزی الیه دیده ایشان را به مقام ریاست وزراء انتخاب و اختیارات تامه برای انجام وظایف خدمت ریاست وزرائی به معزی الیه مرحمت فرمودیم.
شهر جمادی الآخر 1339، احمدشاه»
میرپنج رضاخان از طرف سلطان احمدشاه به منصب سرداری و لقب #سردار_سپه مفتخر شد و فرماندهی دیویزیون قزاق به او سپرده شد. 1
فرمان رئیس الوزرائی سید ضیاءالدین مدیر #روزنامه_رعد صادر شد.
✅سال 1356
40 نفر از دانشجویان ایرانی در اعتراض به وقایع #قم و #تبریز در مقابل دفتر هواپیمائی ملی ایران تظاهرات کردند.
جمعی از علماء و وعاظ تهران در خصوص وقایع تبریز به مراجع نامه نوشتند. انجمن اسلامی دانشجویان در پاریس اعلامیه داد.
#رادیو_لندن گزارش داد طبق گزارش رسیده 650 تن در رابطه با شورشهای روز شنبه تبریز دستگیر شده اند. همزمان با این جریان کمیسیون بازپرسی دولتی، متشکل از شخصیتهای طراز اول با رهبران مذهبی ملاقات کرد تا تشنجهای موجود را کاهش دهد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. حکم نمرده 19 مورخ 8 برج حوت 1299 مبنی بر منصب سرداری میرپنج رضاخان چنین است: «اینجانب از طرف قرین الشرف اعلیحضرت شاهنشاهی به منصب سرداری و لقب سردارسپه مفتخر و سرافراز گردیده. تشکرات غلامانه خود را به خاکپای مهر اعتلای ملوکانه تقدیم و از درگاه حضرت احدیت توفیق و استمداد میجویم که با تمام قوا از عهده هرگونه خدمتگزاری و جانفشانی برآمده پاس حق شناسی را به جای آورم. رضا»
www.iichs.ir
@iichs_ir
#بریده_جرائد ؛ #اطلاعات ، 4 اسفند 1339 : از برنامه کامل سفر ملکه انگلیس به ایران تا میزان استفاده کنندگان از آب تصفیه شده در تهران!
www.iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#بریده_جرائد ؛ #اطلاعات ، 4 اسفند 1339 : از برنامه کامل سفر ملکه انگلیس به ایران تا میزان استفاده کن
✳️اعتراض دانشجویان به نماینده تقلبی دانشگاه تهران را به تعطیلی کشاند!
#روزشمار
#4_اسفند_1339
✅اعتراض به #اقبال #دانشگاه_تهران را به تعطیلی کشاند !
#تهران_مصور نوشت : روز پنجشنبه بر اثر پیشامد غیر مترقبه ای دانشگاه تهران برای دومین بار در سال جاری تعطیل شد . تعطیل دانشگاه به علت حمله به دکتر اقبال و آتش زدن اتومبیل او روی داد و دانشگاه تهران طی اعلامیه ای از جریان واقعه اظهار تاسف کرد و تعطیلی دانشگاه را اعلام داشت .
#خواندنی_ها درباره حادثه امروز دانشگاه نوشت : روز پنجشنبه در دانشگاه تهران واقعه تاسف آوری روی داد که در تاریخ دانشگاه بی سابقه بوده و به دنبال آن درهای دانشگاه تهران برای مدت نامعلومی بسته شده است .
در تشریح این ماجرا خواندنی ها آورده است : دکتر اقبال استاد دانشگاه و نخست وزیر سابق و نماینده فعلی #مجلس_بیستم ساعت نه و نیم صبح روز پنجشنبه ظاهرا برای معالجه دندان خود به دانشکده دندان پزشکی می رود و پس از عکس برداری از دندان به بازدید قسمت های مختلف دانشکده دندانپزشکی می پردازد .
دکتر اقبال در تشریح بقیه ماجرا می گوید : در حین بازدید از خیلی دور صدای دانشجویانی که اجتماع کرده بودند شنیده می شد و در بدو امر به نظر می آمد که باز عده ای مشغول بازداشتن دانشجویان از تحصیل هستند. این سر و صدا کم کم به دانشکده دندانپزشکی نزدیک می شد و هنگامی که برای خداحافظی به اطاق رئیس دانشکده رفتم ، ناگهان راهروها شلوغ شد عده ای در حالی که شعار می دادند به طرف اطاق ریاست دانشکده آمدند.
در این موقع عده ای از اشخاصی که می گفتند دانشجو هستند در اطاق را باز کردند و داخل اطاق شدند این عده شعارهایی بدین مضمون می دادند : غلام جان نثار آمد ، غلام خانه زاد آمد!
اقبال افزود : این عده پس از دادن شعارها از اطاق خارج شدند و عده بیشتری وارد اطاق گردیدند که ضمن دادن همان شعارها فریاد می زدند « انتخابات قلابی دوره بیستم باید باطل شود و وکلای بی موکل بیرون بروند».
گفتنی است همزمان چند دانشجو در مقابل ساختمان دانشکده دندانپزشکی اتومبیل اقبال را با ریختن بنزین آتش زدند ، دانشجویانی که در داخل ساختمان مشغول مشاجره با اقبال بودند در این موقع برای تماشای اتومبیل کرایسلر امپریال مدل 60 دکتر اقبال که در حال اشتعال بود خارج شدند و اقبال موفق شد با کمک مامورین بازرسی دانشگاه از در شرقی دانشکده پزشکی خارج شود و از آن جا یک راست به کلوب حزب ملیون در خیابان کاخ رفت .
دانشگاه تهران به دنبال این حادثه عملا تعطیل شد و شورای دانشگاه تصمیم گرفت دانشجویان فعلی دانشگاه را از عنوان دانشجویی محروم کند و درهای دانشگاه را ببندد .
✅#وزارت_کشور هنوز پرونده ها را به مجلس نفرستاده است
#فرمان نوشت : با این که مجلس بیستم افتتاح شده و کارهای مقدماتی خود را هم انجام داده است هنوز وزارت کشور پرونده انتخابات نقاط مختلف کشور را به مجلس نفرستاده است.
معمولا پرونده انتخابات هر نقطه بلافاصله پس از پایان انتخابات و صدور اعتبارنامه وکیل مربوطه به تهران ارسال می گردد و این تاخیر غیرعادی باعث گرفتاری هایی در این باره شده است .
گفته می شود که تا آخر وقت امروز پرونده های انتخابات به مجلس فرستاده می شود و شعب شش گانه رسیدگی به اعتبارنامه نمایندگان با توجه به پرونده های انتخاباتی در باره اعتبارنامه نمایندگان تصمیم خواهند گرفت.
✅وزیر خارجه #انگلیس به ایران نمی آید
با این که در جزو همراهان #ملکه_الیزابت پادشاه انگلیس نام لردهیوم وزیر امور خارجه آن کشور نیز دیده می شود ولی به قرار اطلاع نامبرده به بهانه گرفتاری کابینه انگلیس و لزوم بازگشت به این کشور از مسافرت به ایران عذرخواهی کرده و به جای نامبرده معاون وزارت خارجه انگلیس همراه ملکه به ایران خوهد آمد .
www.iichs.ir
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #تصاویر ؛ یکی از مامورین شهربانی دوره #پهلوی اول شماره آرشیو عکس: 4796- 4ع
http://yon.ir/958n
@iichs_ir
#شاه پس از #کودتای_28_مرداد ؛ سرلشکر #فضل_الله_زاهدی نخستوزیر و برخی از اعضای کابینه : از راست علی هیات، #علی_امینی، احمدحسین عدل، #زاهدی
yon.ir/42MM
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #تصاویر ؛ #مظفر_الدین_شاه #قاجار در سفر دوم خود به اروپا به همراه مقامات
شماره آرشیو عکس: 2531- 1ع
http://yon.ir/0kkr
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #تصاویر ؛ محاکمه یک گروه از اعضای سلطنتطلب در دادگاه انقلاب اسلامی ایران به ریاست #آیت_الله_ری_شهری
http://yon.ir/7F61
@iichs_ir
✳️ گزارش خواندنی #تهران_مصور در اسفند ماه 1340 درباره انتخاب مرجع تقلید پس از فوت آیت الله بروجردی!
http://yon.ir/tHlWM
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ گزارش خواندنی #تهران_مصور در اسفند ماه 1340 درباره انتخاب مرجع تقلید پس از فوت آیت الله بروجردی!
✳️ گزارش خواندنی #تهران_مصور در اسفند ماه 1340 درباره انتخاب مرجع تقلید پس از فوت آیت الله بروجردی!
#روزشمار
#4_اسفند_1340
✅ بی پولی و مخارج عید!
« #تهران_مصور » در شماره امروز خود نوشته است : بی پولی مردم را به سختی در فشار قرار داده است به طوری که خیاط خانه های تهران در این باره می گویند میزان کار نسبت به پارسال از 50 درصد هم کمتر شده است.
میزان فروش لوازم آرایش نیز نسبت به ماه مشابه سال قبل 60 درصد تنزل پیدا کرده است و کفاشی ها می گویند که مشتریان قدیمی آن ها که نزدیکی های عید کفش های گران قیمت می خریدند ترجیح می دهند که از کفش های درجه دوم ابتیاع کرده و یا کفش های بازاری بخرند.
در سایر مسائل مبتلا به مردم نیز چنین تنگدستی و ناراحتی حکم فرما است.
✅ نام امام خمینی در صدر لیست مراجع تقلید
« تهران مصور » در گزارشی به مراجع تقلید شیعیان جهان از آغاز تا امروز پرداخته و آیت الله خمینی را یکی از این مراجع خواند.
در این گزارش آمده است : در انتخاب مرجع تقلید این نکته حتما در نظر گرفته می شود که مرجع تقلید باید اعلم الناس و اعلم العلماء باشد. مجتهدین عادی و اهل علم تشخیص دهند که کدام یک از مجتهدین دارای چنین صفتی هستند، بعد از انتخاب این عده یک نفر را از بین خود یا از خارج به عنوان مرجع تقلید انتخاب می کنند.
در ادامه گزارش لیست علمایی که در قم هستند و صلاحیتدار مرجعیت تقلید را دارا می باشند شمرده شده است ، این افراد به ترتیب عبارتند از : حضرت آیت الله حاج آقا روح الله #خمینی که اکنون در حوزه علمیه قم کلاس دارند و بیش از 400 نفر را تدریس می کنند ، حضرت آیت الله آقا سیدمحمدرضا #گلپایگانی ، حضرت آیت الله آقا سیدکاظم #شریعتمدار تبریزی ، حضرت آیت الله آقا شیخ عبدالنبی #اراکی ، حضرت آیت الله حاج سیدمحمد محقق یزدی معروف به داماد ، حضرت آیت الله حاج شیخ عباسعلی شاهرودی، حضر آیت الله آقا سیدشهاب الدین نجفی مرعشی ، حضرت آیت الله حاج سیدمرتضی لنگرودی.
در ادامه گزارش « تهران مصور » می خوانیم : این عده از علما و کسانی که صلاحیت مرجعیت دارند مورد اعتماد و قبول کلیه اعضای حوزه علمیه قم هستند البته شخصیت های مذهبی طراز اول دیگری نیز در قم هستند که ممکن است از میان آن ها کسی انتخاب شود.
✅ چه کسی رئیس جدید دانشگاه خواهد شد ؟!
« تهران مصور » نوشت : پس از مسافرت دکتر فرهاد رئیس دانشگاه به سوئیس شایعانی پیرامون تغییر رئیس دانشگاه و انتصاب شخص دیگری به این سمت رواج یافت بخصوص پس از شرفیابی اخیر دکتر سیاسی رئیس دانشکده ادبیات بحضور شاه و ملاقات های مکرر وی با نخست وزیر نام وی بیش از همه برای احراز این پست شنیده می شود.
گذشته از این نام دکتر جهانشاه صالح و پروفسور عدل بیشتر برای احراز ریاست دانشگاه برده می شود.
✅ کمیسیون امنیت اجتماعی و حوادث اخیر
هفته گذشته کمیسیون امنیت اجتماعی تشکیل شد تا به جرم دستگیرشدگان اخیر رسیدگی نماید.
کمیسیون مذکور می تواند کسانی را که مجرم تشخیص دهد از 2 تا 6 ماه به نقاط بد آب و هوا تبعید نماید با وجود این که گفته می شود فعالیت کمیسیون مزبور در مدت غیبت نخست وزیر خواهد بود معذلک احتمال دارد کسانی که در حوادث اخیر دستگیر شده اند با استفاده از قانون امنیت اجتماعی زمان مصدق تبعید شوند.
✅ وضع اقتصادی امروز ایران سفر امینی را ضروری می ساخت
« تهران مصور » در گزارشی نوشت : مسافرت نخست وزیر ایران به آلمان و سپس دیداری از لندن بدون شک از نظر منافع ایران یک قدم به جلو محسوب می شود.
وضع سیاسی و اقتصادی که فعلا در ایران است لزوم چنین مسافرتی را ایجاب می کرد، مذاکره برای دریافت اعتباری به مبلغ 200 میلیون مارک یا بیشتر و همچنین جلب کمک آلمان در مورد اقتصاد نفت پایه و اساس مذاکرات امینی با ادنائر خواهد بود.
✅ سفر مهم امینی به لندن وضعیت سیاسی ایران را مشخص می کند!
این گزارش می افزاید : با این که قرار نبود نخست وزیر ایران به انگلیس برود ولی دیدار دکتر امینی از لندن در روشن شدن اتمسفر سیاسی تهران بی اثر نخواهد بود.
http://yon.ir/tHlWM
@iichs_ir
✳️از ترور شاه تا میزان حقوق فرماندهان ارتش!
✳️ #تقویم_تاریخ
8 اسفند
✅سال 1285
میرزا علی اصغرخان #اتابک اعظم، صدراعظم #ناصر_الدین_شاه و #مظفر_الدین_شاه، که در #اروپا بسر میبرد از طرف #محمد_علی_شاه برای رئیس الوزرائی به تهران احضار شد. 1
✅سال 1286
امروز محمدعلی شاه که برای گردش آهنگ دوشان تپه را داشت هنگام عبور از خیابان الماسیه مورد سوء قصد قرار گرفت. دو بمب در جلوی کالسکه او انداختند که هر دو منفجر شد. در این سوء قصد به شاه آسیبی نرسید ولی چند نفری مقتول و مجروح شدند.
✅سال 1299
اعلامیه مفصل و ادیبانه ای که بازی با الفاظ بیش از همه چیز در آن به چشم میخورد از طرف #رضا_خان #سردار_سپه فرمانده دیویزیون #قزاق صادر و به ولایات مخابره گردید. این اعلامیه تأیید اعلامیه رئیس الوزراء و احتمالاً به قلم سیدضیاءالدین میباشد.
طبق دستور #سید_ضیاء_الدین رئیس الوزراء «بریگارد مرکزی» با 126 افسر و 142 نفر سرباز و درجه دار با تمام ساز و برگ ضمیمۀ قزاقخانه گردید.
سید ضیاءالدین رئیس الوزراء اعلامیه مفصل و بلندبالائی با قلمی شیوا و عباراتی دلچسب که حاکی از بیان سیاست داخلی و خارجی دولت بود انتشار داد. وی در آن اعلامیه چند صدنفر از رجال و اعیان و اشراف را که زمام مملکت را توارثاً در دست داشتند متهم به خرابی و فساد مملکت نموده و وعده داده بود به حساب گذشته آنها رسیدگی خواهد نمود. همچنین دراین اعلامیه الغاء قرارداد ایران و انگلستان را که در زمان وثوق الدوله منعقد شده بود اعلام نمود. 2
✅سال 1300
#سردار_سپه وزیر جنگ حقوق جدید صاحبمنصبان را طی حکم عمومی قشون به شرح زیر تعیین و ابلاغ کرد.
سپهبد، 600تومان؛ امیرلشکر، 400 تومان؛ سرتیپ، 280 تومان؛ سرهنگ، 180 تومان؛ نایب سرهنگ، 135 تومان؛ یاور، 120 تومان؛ سلطان، 90 تومان؛ نایب اول، 65 تومان؛ نایب دوم، 55 تومان؛ وکیل اول، 10 تومان؛ وکیل راست، 7/5 تومان؛ وکیل چپ، 6 تومان؛ سرجوخه، 4/5 تومان؛ تأمین اول، 4 تومان و تأمین دوم، 3/5 تومان. بد نیست بدانیم که این حقوق تا مهر ماه 1320 هیچگونه تغییر نکرد.
✅سال 1356
رئیس #شهربانی #تبریز به تهران احضار و تحویل کمیسیون 5 نفری نیروهای مسلح گردید. رئیس اطلاعات شهربانی تبریز و رئیس کلانتری 6 تبریز نیز به ترتیب به سه ماه انتظار خدمت و توبیخ مجازات شدند.
#شاه و #فرح در کنگره زنان ایران در مجموعه ورزشی آریامهر شرکت کردند. شاه طی سخنانی گفت: تا قبل از انقلاب شاه و ملت نصف جمعیت مملکت که زنان باشند جزء ورشکستگان به تقصیر و دیوانگان به حساب میآمدند، این ننگ زائل شد، نصف دیگر جمعیت مملکت وارد اجتماع شد و مسئولیت قبول کرد. در دو سال اخیر هر روز آزادی بیشتری به عموم طبقات این جامعه داده شد، سیاست حداکثر آزادی را همین طور ادامه خواهیم داد برای اینکه ارکان این مملکت بر اساس انقلاب شاه و ملت چنان قوی است که مظاهر واپسین جان کندن اتحاد نامقدس سرخ و سیاه نمیتواند خللی بر آن وارد سازد.
#امام_خمینی برای مردم تبریز پیام فرستادند و در این پیام آمده است: زنده باشند مردمان مجاهد عزیز تبریز که با نهضت عظیم خود مشت محکم بر دهان یاوه گویانی زدند که با بوقهای تبلیغاتی، انقلاب خونین استعمار را که ملت شریف ایران با آن صددرصد مخالف است، انقلاب شاه و ملت میخوانند. من به شما اهالی معظم آذربایجان نوید میدهم، نوید پیروزی نهائی، شما آذربایجانیان غیور بودید که در صدر مشروطیت برای کوبیدن استبداد و خاتمه دادن به خودکامگی سلاطین جور، بپا خواستید و فداکاری کردید.
به نقل از خبرگزاری یونایتد پرس: خرابکاران با پرتاب کردن 10 بمب آتش زا دفاتر هواپیمائی ملی ایران را در مرکز شهر میلان آتش زدند و کاملاً ویران ساختند. پلیس میلان یک دانشجوی مظنون را بازداشت کرد. این حادثه خسارات مالی فراوان بوجود آورد ولی خسارات جانی نداشت.
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️وزارت خانه های جدید که تاسیس نشده با کسری بودجه روبرو شدند
✳️ #روزشمار
8 اسفند 1339
✅وزارت خانه های جدید که تاسیس نشده با کسری بودجه روبرو شدند
می گویند مسئله تاسیس وزارتخانه های انتشارات و آب و برق و مسکن مورد توجه قرار گرفته است و درباره تاسیس وزارتخانه های جدید شایعات مختلفی شنیده می شود .
به قرار اطلاع طرح تاسیس این وزارتخانه ها از هر جهت فراهم گردیده و حتی مورد تصویب مقامات مسئول نیز قرار گرفته است اما به طوری که بعضی از مطلعین می گویند با کسر بودجه ای که فعلا دولت با آن رو برو است بعید به نظر می رسد که طرح های مذکور تا قبل از یک سال دیگر بمرحله عمل درآید .
✅سپهبد #زاهدی بستری شد
بقرار اطلاع رسیده تیمسار سپهبد زاهدی بر اثر ناراحتی قلبی بستری شده و در ویلای خود در سوئیس تحت معالجه می باشد .
زاهدی چندی پیش دستخوش بیماری قلبی شد و پس از مدتی بهبود یافت ولی چند روز پیش ناراحتی قلبی وی بار دیگر عود کرد .
✅خاورشناس انگلیسی در ایران !
دکتر روزنتال دانشیار مطالعات شرقی در دانشگاه کمبریج به اتفاق بانو روز 13 بهمن وارد تهران شده و از نقاط باستانی و تاریخی ایران در شیراز ، شوش و اصفهان و سایر نقاط دیدن بعمل آورده است .
www.iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️وزارت خانه های جدید که تاسیس نشده با کسری بودجه روبرو شدند ✳️ #روزشمار 8 اسفند 1339 ✅وزارت خانه
#بریده_جرائد ؛ #اطلاعات ، 8 اسفند 1339 ؛ پادشاهی که قبل از سفر به ایران زیر عمل جراحی درگذشت!
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️#بیماری_هلندی در #اقتصاد_ایران؛
✳️ #نفت ؛ فرصتی که تهدید شد!
#بیماری_هلندی در #اقتصاد_ایران؛
✳️ #مقاله
✳️ #چکیده
✅ تشخیص بروز بحران در اقتصاد یک کشور خیلی پیچیده به نظر نمیرسد؛ با این حال برخی مواقع تشخیص نوع این بحران و بیماری سخت مینماید. ممکن است برخی با مشاهده تقویت پول ملی، افزایش نرخ ارز، افزایش واردات و افزایش قدرت خرید مردم به این نتیجه برسند که نه تنها شرایط اقتصاد کشور بحرانی نیست بلکه به سمت رشد و پیشرفت در حال حرکت است. اگرچه این شرایط در کوتاهمدت بسیار مطلوب جلوه میکند ولی چنانچه علت بروز این مسائل ورود سرمایه کلان و ناگهانی به کشور باشد و برنامهریزی دقیق برای استفاده درست از این سرمایه وجود نداشته باشد، نه تنها کشور با رشد اقتصاد مواجه نخواهد شد بلکه در فاصله نه چندان طولانی دچار یک بحران بسیار جدی میشود که در علم اقتصاد بدان بیماری هلندی گفته میشود. سالهای پایانی حکومت #پهلوی به واسطه افزایش قیمت نفت منتهی به ورود سرمایه سرشاری به کشور شد که به دلیل بیبرنامگی برای مدیریت آن، برای چند سال کشور با بحران و رکود جدی و به اصطلاح بیماری هلندی گرفتار شد. مطلب حاضر کالبدشکافی کوتاه این مسئله اقتصادی در چند سال پایانی حکومت پهلوی را به بحث میگذارد.
✅ افزایش سرسام آور قیمت نفت در سالهای 52 تا 55 منجر به این شد که اقتصاد کشور با رشد چشمگیری روبه رو شود. این مسأله باعث سرازیر شدن ثروت زیادی به کشور شد و محمدرضا شاه در تلاش بود از این فرصت استفاده کند تا به یکی از وعدههای دیرین خود که همان حرکت به سمت دروازههای تمدن بزرگ بود جامه عمل بپوشاند.
✅ به طور کلی اگرچه اعتراضات به حکومت #پهلوی از سال 42 شروع شد، ولی شرایط اسفبار اقتصاد کشور در سالهای 56 و 57 در کنار عوامل مهم دیگر، ایجاد موج بسیاری از اعتراضات گسترده و فراگیر و اضافه شدن قشر کارگر و مردم عادی به انقلاب را فراهم کرد که در نهایت ثمره آن پیروزی انقلاب اسلامی و پایان یافتن حکومت پهلوی شد.
✅ همزمان با افزایش قیمت نفت -با توجه به اینکه نقدینگی مردم رو به افزایش بود- درصد مهاجرت مردم از روستا به شهر رشد چشمگیری داشت ولی با کاهش یکباره قیمت نفت، بسیاری از اینها بیکار شده و امکان بازگشت دوباره را نیز نداشتند که این مسائل موجبات نارضایتی بخشهای وسیعی از جامعه را فراهم کرد. خالی شدن روستاها از سکنه منجر به این شد که تولیدات کشاورزی نیز به شدت کاهش یابد و دولت برای جبران آن به واردات روی آورد ولی با توجه به کاهش قیمت نفت، واردات نیز کاهش یافت و در پی آن قیمت بسیاری از کالاها که عمدتا مصرفی و مورد نیاز مردم بود افزایش چشمگیری پیدا کرد. این در حالی بود که بسیاری از مردم به خاطر رکود و تورم زیاد، توان خرید بسیاری از اقلام را نداشتند. به طور مثال نرخ تورم اواخر سال 1356 حدود 40 درصد بود و میزان رشد صنایع غیر نفتی نیز نسبت به سالهای قبل با کاهش مواجه شده بود.
http://yon.ir/98k8
@iichs_ir
✳️ سردار نامدار سپاه اسلام وایران در دوران دفاع مقدس،شهید حاج #حسین_خرازی درسال 1336 در #اصفهان به دنیا آمد .وی از کودکی ونوجوانی از علاقمندان و مشتاقان معارف ومحافل مذهبی بود وشخصیت او نیز درچنین کانون هایی شکل گرفت. #خرازی با این بستر فکری وتربیتی،بسیار زود به جریان انقلاب پیوست وپس از پیروزی آن، در کمیته های اصفهان فعال بود.او سپس به عنوان عضورسمی سپاه،رهسپار کردستان گشت ودر فرونشاندن آتش تجزیه وتفرقه نقشی درخور ایفا نمود.
اوج رخ نمایی توان سازمان دهی ومدیریت شهید خرازی، دردوران دفاع مقدس ودر تاسیس لشکر پیاده امام حسین (ع)ِاصفهان،تبلوریافت که درعملیات هایی مهم ، نقشی درخور ایفا نمود.او سرانجام درروز8اسفند1365 درجریان عملیات پیروزمند کربلای 5-عملیاتی که خود فرماندهی آن را برعهده داشت-به شهادت رسید وپیکرش پس از تشییعی باشکوه،در«تخت فولاد»گلستان شهدای اصفهان آرام گرفت.یادش گرامی باد.
تصاویری که در لینک زیر مشاهده می کنید ،شهید حاج حسین #خرازی را دردوران دفاع مقدس نشان می دهد.
http://yon.ir/V10j
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ سردار نامدار سپاه اسلام وایران در دوران دفاع مقدس،شهید حاج #حسین_خرازی درسال 1336 در #اصفهان به د
#در_آینه_تاریخ ؛ سردار شهید حاج #حسین_خرازی به اتفاق عده ای از فرماندهان نامدار دفاع مقدس در دیدار با #آیت_الله_خامنه_ای
http://yon.ir/V10j
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ تصویر دیده نشده از سردار شهید حاج #حسین_خرازی درکنارسرلشکر #محسن_رضایی وسرلشکر سید یحیی #رحیم_صفوی دریکی از مقرهای فرماندهی #سپاه
http://yon.ir/V10j
@iichs_ir
✳️ خواسته جالب رئیس دولت از خارجی ها ؛ ملت آلمان باید برای بالا بردن سطح زندگی مردم ایران کوتاهی نکنند!
#روزشمار
#8_اسفند_1340
چرا مراغه به عنوان منطقه آزمایشی #اصلاحات_ارضی انتخاب شد؟!/رضایت #علی_امینی و شاه از فعالیت های زیمنس در ایران!/ملت #آلمان باید برای بالا بردن سطح زندگی مردم ایران کوتاهی نکنند!/باید سطح زندگی مردم را به سطح اروپا و بهتر از آن برسانیم/مذاکرات ایران و آلمان با موفقیت به پایان رسید/گلایه مدیر خواندنی ها از انگلیس ؛ چرا به ایران کمک نمی کنید!/احزابی که بدون کمک دولت خود به خود منحل می شوند!
برای مطالعه متن کامل بر روی لینک زیر کلیک کنید؛
http://yon.ir/ZEC2o
@iichs_ir
✳️جریاناتی که به انصراف شاه از مسافرت به خارج منتهی شد!
✳️ #تقویم_تاریخ
9 اسفند
✅ سال 1286
⛔️به شکرانۀ رفع خطر از #شاه، در تهران و شهرستانها مراسم دعا و شکرگزاری به عمل آمد.
⛔️ #محمد_علی_شاه امر به احضار ظفرالسلطنه حاکم #تهران و #وزیر_جنگ داد. وقتی #ظفر_السلطنه به حضور رسید شاه او را چوب فراوان زد و به زندان انداخت.
⛔️ گناه ظفرالسلطنه این بود: چرا مسیر شاه بازدید کامل نشده بود.
⛔️نظام السلطنه وزیران جدید را به مجلس معرفی کرد:
⛔️ نظام السلطنه رئیس الوزراء و وزیر داخله ـ مشیرالدوله وزیر خارجه ـ ظفرالسلطنه وزیر جنگ ـ صنیع الدوله وزیر مالیه ـ مؤیدالسلطنه وزیر عدلیه ـ مؤتمن الملک وزیر تجارت ـ مخبرالسلطه وزیر علوم و اوقاف. صنیع الدوله وزیر مالیه سرپرستی وزارت فوائد عامه را نیز برعهده گرفت.
✅ سال 1296
✅ به دستور مستوفی الممالک تمام روزنامه های تهران و ولایات توقیف شدند.
بعدازظهر امروز جمع کثیری از مردم تهران در میدان توپخانه اجتماع نموده نسبت به عملیات انگلیس ها در ایران شدیداً اعتراض کردند.
✅ سال 1299
سید ضیاءالدین رئیس الوزراء تلگراف شدیداللحن و تندی به دکتر #مصدق السلطنه والی #فارس مخابره نمود و متذکر شد با قشونی که تحت امر دارم هر مانع و مشکلی را به هیچ میشمارم.
✅ سال 1323
دکتر #میلسپو ایران را ترک کرده و حقوق خود را تا آخر دی ماه 1324 به انضمام هزینه سفر دریافت کرد.
✅ سال 1331
⛔️شاه و #ثریا ملکه ایران تصمیم به مسافرت خارج گرفتند و آماده برای حرکت شدند. دولت تمام وسائل حرکت آنها را محرمانه فراهم کرده بود. دکتر مصدق بامداد امروز برای خداحافظی به دربار رفت.
⛔️عده ای از مخالفین دکتر مصدق که غالباً افسران بازنشسته بودند به خانه او ریختند و قصد قتل او را نمودند. مصدق با جامه خواب از راه پشت بام به اداره اصل چهار ترومن رفت و از آنجا خود را به ستاد ارتش رساند و به اتفاق سرلشکر بهارمست به مجلس رفت.
⛔️جلسه فوق العاده مجلس باحضور مصدق تشکیل شد و مصدق طی نطقی گفت ریاست عالیه قوا با شاه است و امراء به دستور من اعتنائی نمیکنند. موافقین و مخالفین نطقهائی ایراد کردند، سرانجام مصدق در مجلس متحصن شد.
⛔️ #آیت_الله_کاشانی اعلامیه ای منتشر نمود و از مردم خواست تا مانع مسافرت شاه به خارج از کشور شوند.
⛔️ آیت الله سید محمد #بهبهانی به اتفاق عده ای در دربار حضور یافته و شاه را از این مسافرت منع نمود.
⛔️ به مناسبت مسافرت شاه به علت تحریکات عده ای بازار تهران تعطیل شد و دستجاتی از مردم که توسط مخالفین مصدق تحریک میشدند در مقابل کاخ شاه اجتماع نموده و با تظاهرات شدید مانع مسافرت شاه شدند.
⛔️ #شاه در مقابل تظاهر کنندگان قرار گرفته و انصراف خود را از مسافرت اعلام داشت.
⛔️ تظاهر کنندگان در مقابل کاخ شاه قصد هلاکت دکتر #مصدق را داشتند و مصدق ناچار با هدایت عده ای از درباریان دور از چشم مردم از کاخ خارج شد.
www.iichs.ir
@iichs_ir