دهه 1370. شهید سپهبد #حاج_قاسم_سلیمانی در حاشیه حضور در یکی از کنگرههای بزرگداشت شهدا
@iichs_ir
شهید سپهبد #حاج_قاسم_سلیمانی در کنار عدهای از رزمندگان لشکر 41 ثارالله کرمان
@iichs_ir
شهید سپهبد #حاج_قاسم_سلیمانی در دوران تصدی فرماندهی لشکر 41 ثارالله کرمان
@iichs_ir
دهه 1380. شهید سپهبد #حاج_قاسم_سلیمانی در حاشیه حضور در یکی از کنگرههای بزرگداشت شهدا
@iichs_ir
❌ به بهانه انتشار مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» ؛ چرا رشیدی مطلق امام را غیرایرانی نامید؟
#مقاله
#چکیده
مقاله #رشیدی_مطلق با هندی خواندن امام، به امید ایجاد تفرقه و فاصله میان شاه و مردم منتشر شد، اما واقعیت آن است که حقانیت مبارزات امام و تأکید او بر ابعاد دینی مبارزات، به حدی بر مردم روشن بود که این گونه تبلیغات تأثیری بر روند مبارزات مردم و رهبری امام نداشت؛ ازاینرو شاهدیم به فاصله کمی بعد از انتشار مقاله، قیام بزرگ مردم قم در 19 دیماه رقم خورد که به اعتقاد بسیاری جرقه اصلی انقلاب بود و خود باعث چندین قیام بزرگتر در شهرهای دیگر کشور شد و شماره معکوس برای پیروزی انقلاب اسلامی را به صدا درآورد.
#شرح_عکس
#داریوش_همایون ، وزیر اطلاعات و جهانگردی وقت، با دستور مستقیم از شاه در انتشار مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» دخیل بود
شماره آرشیو: 1943-754و
@iichs_ir
❌ ماجرای پری دیوسالار و اختلاف فوزیه با شاه!
«...اما در خصوص رابطه شاه با پری دیوسالار که شهرت زیادی داشت، سالهای بعد یک روز با خانم تاجماه خانم وارسته، خواهر بزرگ خانم خودم صحبت میکردیم و موضوع به عروسی شاه و طلاقهای فوزیه و ثریا کشید؛ او میگفت: یکی از دخترهایش در سالهای پس از شهریور 1320 تا زمان طلاق فوزیه در خیابان حقوقی مینشست و به همین ملاحظه کرارا به منزل او میرفت. در آن کوچه این پری دیوسالار خانهای داشت که کرارا شاه را دیده بودند بهطور ناشناس با اتومبیل خود به خانه پری گاه و بیگاه میآمد و میرفت و چون خانم وارسته زنی بود که شوهرش جزء رجال درجه اول، یعنی وزیر بود، او اظهار اطلاع و رؤیت شخص او را میکرد که به خانه پری میآمد و با او بود و به قول خانم وارسته یکی از مهمترین موضوعات اختلاف فوزیه با شاه و طلاق او هم همین پری دیو سالار و نقش [تعلق] خاطر شاه به او بود که شهرت عمومی داشت.
اما این پری دیوسالار که بود؟ او نوه دختری مرحوم سالار فاتح دیوسالار کجوری بود که دختر حبیباللهخان دیوسالار، برادرزاده سالار فاتح میباشد و فعلا نیز زنده است و عجب این است که مادر دختر نیز چندان خوش سابقه نبود؛ زیرا یادم میآید که در سالهای 1315 یا 1316 بود که دکتر احمد مقبل، وکیل دادگستری، به طرفیت همین حبیباللهخان دیوسالار به وکالت از مادر پری به طرح دعوایی مربوط به مهریه و طلاق علیه شوهرش، حبیباللهخان پرداخته بود که او به من وکالت دفاع از آن دعوا را واگذار نموده بود و این دختر و برادرش که او هم کارهایی کرده که شهرت انحرافی دارد، ثمره این ازدواج میباشند که با آن اختلاف و طلاق و جدایی و به هم خوردن کانون خانواده پرورش یافته بودند. این پری خانم بعدها که از شهرت اولیهاش افتاد، از طرف سناتور مهدی نمازی "نفقه" شد و معروف بود که ایام بازنشستگی خود را با او به سر میبرد.»1
1. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیم قرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختار حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، صص 196ـ197.
@iichs_ir
✳️ اعتراف جالب نخست وزیر : بعد از شهریور 1320 و به قدرت رسیدن شاه دچار هرج و مرج شدیم / اگر مردم ناراضی شوند به سرنوشت کوبا گرفتار می شویم! / در ایران رجال و مقامات را لجن مال می کنند!
#روزشمار
#18_دی_1340
✅ اصلاحات ارضی نباید موجب وحشت عده ای شود
#علی_امینی نخست وزیر در اتحادیه بازرگانان و پیشه وران گفت : اصلاحات ارضی نباید موجب وحشت عده ای شود ، در تمام دنیا اصلاحات ارضی با انقلاب انجام شده است. ما می گوئیم بیائید تا وقت باقی است با نظر خودتان انجام شود.
اگر تحولات دنیا را انکار کنیم به آن جایی می رویم که نباید برویم. مبارزه با فساد تا موقعی که ادامه یابد وضع متزلزل نمی شود.
در مورد اعتبار نیز باید گفت یکی از بدبختی ها موضوع دادن اعتبار بدون توجه بوده ، اعتبار اگر برگشت داشته باشد اشکال ندارد ولی عدم برگشت و مصرف آن در زمین، کارخانه، تجارت حق دیگران را سلب می کند. بانک وظیفه دارد مطابق احتیاجات اعتبار بدهد به تشخیص نوع اعتبار متاسفانه در گذشته توجه نشده و چون اعتبارات به مصرف صحیحی نرسید، مشکلاتی ایجاد شد اما اگر در موردی مصرف می شد که برگشت داشت این وضع پیش نمی آمد. در گذشته بدون توجه به این مسئله اعتباراتی گرفته اند و حالا نمی توانند بدهند و به ناچار میزان اسکناس در جریان هم نباید از حد معین تجاوز کند زیرا تورم ایجاد می شود.
به نظر من ما اعتبار تجار را کم نکرده ایم. در گذشته حجم کار بی تناسب بوده ولی اگر حالا باز 200 میلیون تومان ما اعتبار بدهیم درست بازگشت به آن حالت اول است باز تورم به وجود می آید.
✅ گران شدن قیمت شکر برای رفع تبعیض بود!
مطلب مهمی که بیان شد قیمت کالاهای انحصاری و افزایش یک ریال قیمت شکر در تهران است. دولت به این امر توجه دارد ولی در تهران قیمت شکر و کالای انحصاری گران نشده فقط تبعیض را از میان برده ایم، بین تهران و شهرستان ها چه فرقی است که تهران شکر را یک ریال ارزان تر مصرف کند تمام افراد مملکت باید در مقابل قانون یکسان باشند. این پول به حساب درآمد عمومی دولت منظور نمی شود و به وزارت کشور تحویل می گردد تا به کمک مستمندان مصرف گردد، دولت باید اصل تبعیض را از میان بردارد تا مانع از هجوم ساکنین شهرستان ها به مرکز گردد.
✅ بعد از شهریور 1320 دچار هرج و مرج شدیم
من میل نداشتم راجع به انتخابات صحبت کنم تردید نیست که کسی مخالف با آزادی و مشروطیت نیست. مشروطه در این مملکت آمد تا از اجحاف دولت جلوگیری کند دادگستری، مظلوم را در مقابل ظالم حفظ نماید. من به عقب بر نمی گردم. بعد از شهریور ما دچار هرج و مرج شدیم. همه کار می شد جز صلاح مردم، دستجات سیاسی و اختلافات سیاسی نظم مملکت را فلج کرد.
یک قسمت عمده مردم مشغول و گرفتار بودند. دولت با مجالس معامله می کرد تا بتواند بماند و شالوده اجتماع و مشروطیت از میان رفت. تمام ممالک دنیا قانون اساسی داشتند مشروطیت داشتند ولی اعمال نظرها مردم را ناراضی کرد انقلاب کردند مشروطیت و آزادی از میان رفت.
✅ اگر مردم ناراضی شوند به سرنوشت کوبا گرفتار می شویم!
روزنامه ها راجع به کوبا مطالبی می نویسند. اگر طبقه حاکمه مملکت به اصلاحات فوری توجه نکنند گرفتار چنین سرنوشتی خواهند شد. اگر مردم ناراضی شدند بساط اجتماع را به هم می زنند و وضعی پیش می آید که همه از آن متضرر می شوند.
✅ در ایران رجال و مقامات را لجن مال می کنند!
ما به هیچ وجه رعایت احترام رجال را نمی کنیم ، در تمام کشورها سعی می کنند احترام مقامات رعایت شود ولی ما آن ها را لجن مال می کنیم. عنوان آقا را از مقابل رجال حذف می کنند. اگر دمکراسی این است که آدم به یکی آقا نگوید ما حرفی نداریم!
فرانسه اولین کشور انقلابی دنیا است ولی اکنون به علت جاه طلبی مشتی سیاستمداران مردم این کشور از آزادی بیزار شده اند.
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️ حمله عمومی مامورین ژاندارمری به #مراکز_فساد شروع شد/ انتصاب یک مفسد به مقام ریاست اداره رسیدگی به شکایات !
#روزشمار
#18_دی_1339
✅حمله عمومی مامورین ژاندارمری به #مراکز_فساد شروع شد
دیشب کلیه قهوه خانه ها و بقیه کافه رستوران ها و مهمانخانه های حوزه استحفاظی ناحیه یک ژاندارمری در سراسر ناحیه تهران و شمال و مغرب و شرق تعطیل شد .
این تصمیم از طرف سرهنگ خسروانی فرمانده ناحیه یک ژاندارمری مرکز اتخاذ شده و با نظارت وی و سرهنگ الفت پور فرمانده هنگ ژاندارمری تهران به مرحله اجرا در آمده است .
سرهنگ خسروانی فرمانده ناحیه یک ژاندارمری اخیرا تصمیم گرفت کلیه قهوه خانه ها و کافه رستوران ها و مهمانخانه هایی را که مرکز فساد شده و اغلب جنایات در این قبیل مراکز سرچشمه می گرفت تعطیل کند.
دیشب فرمان تعطیل کردن این قبیل مراکز با بی سیم به اطلاع کلیه پاسگاه های ژاندارمری رسید و از نیمه شب افراد ژاندارمری دست به عملیات زده و تا بامداد امروز ظرف 6 ساعت در منطقه وسیعی که از شهر زنجان شروع می شود و به سمنان ختم می گردد و اطراف تهران (نارمک ، تهران نو ، جاده کرج ، شمیرانات ، شهر ری ، ورامین و ...) بیش از 130 کافه رستوران و مهمانخانه و حدود 600 قهوه خانه را تعطیل کردند .
بر اساس مقررات اعلام شده کافه رستوران های اطراف شهر باید فقط دارای یک سالن و یک آشپزخانه باشند و مطلقا اطاق نداشته باشند ، دایر کننده قهوه خانه باید سابقه بد کیفری نداشته باشد و نباید اجازه دهد قهوه خانه او پاتوق عده ای شود که به فساد اخلاق معروف هستند .
✅انتصاب یک مفسد به مقام ریاست اداره رسیدگی به شکایات !
به دستور صدیق اعلم وزیر فرهنگ ، داوران به ریاست اداره رسیدگی به شکایات این وزارتخانه منصوب و مشغول به کار شد.
این انتصاب بین فرهنگیان مورد انتقاد و اعتراض قرار گرفته است زیرا گفته می شود نامبرده در دوران خدمت خود در دبیرستان های پهلوی و ادیب دارای سوابق خوبی نبوده و به واسطه سوء استفاده هایی که در دبیرستان های مذکور انجام داده بود از کار برکنار شد.
✅چرا دانشجویان به کشور باز نمی گردند ؟!
#روزنامه_فرمان در سرمقاله شماره امروز خود نوشت : حقیقت این است که جوانان ایرانی وقتی برای تحصیل به خارج می روند ضمن درس خواندن یا احیانا درس نخواندن با زندگی مجلل و بسیار زیبای فرنگی آشنا می شوند و با مزایای بیشماری که فرنگی ها به دلیل قدرت ملی خود از آن برخوردارند از نزدیک بر می خورند دیگر حاضر نیستند به میهن خود باز گردند.
نویسنده با اشاره به دلایل این عدم بازگشت از جمله حقوق بالای کار در خارج از کشور افزوده است : خرج تحصیل شما را پیرزنان ایرانی از پس انداز های کهنه و قدیمی خود پرداخته اند و این حقیقتی است که قابل انکار نیست و اکنون اگر حتی یک ذره انسانیت در روح و وجود شما موجود باشد باید لااقل بخاطر آن ها به کشور خویش بازگردید .
@iichs_ir
✳️مکتب فساد در ایران با محوریت 300 نفر تشکیل شده و همه فسادها زیر نظر آن ها است!
#روزشمار
#17_دی_1340
✅ مکتب فساد در ایران با محوریت 300 نفر تشکیل شده و همه فسادها زیر نظر آن ها است!
#نورالدین_الموتی وزیر دادگستری در نشست مطبوعاتی در باره برنامه دولت برای مبارزه با فساد گفت : مبارزه با فساد به نظر من دو مرحله دارد : مرحله اول : این که افراد منحرف و خطاکار که از نظر قانون قابل تعقیب و مجازات هستند تعقیب و مجازات شوند تا هم اموال ملت که به دست آن ها حیف و میل شده به خزانه برگردد و هم تعقیب آن ها موجب تنبه شود.
مرحله دوم آن که ملت قبول کند که همه در مقابل قانون مساوی هستند و متخلف از مقررات قانونی هر کس و در هر مقام که باشد مجازات می شود.
توضیح مطلب این است که هرج و مرج اخلاقی که نتیجه حوادث جنگ است در جنگ اخیر ایران را مصون نگذاشت و به عللی که همه می دانند نظم اجتماعی کشور ما را در هم گسیخت و عده ای که در تمام ایران از دویست تا 300 نفر بیشتر نیستند از این بی نظمی موقتی سوء استفاده کردند و مقام حق و عدالت را در اذهان متزلزل ساختند به طوری که اغلب مردم تصور کردند که دیگر عمر حکومت قانون سپری شد و فرشته عدالت گریخت و تاریکی بی انصافی و بی عدالتی از آسمان ایران زائل نخواهد شد.
بعضی تصور کردند که هر کس که بیشتر بتواند چپاول کند بهتر فهمیده است تصور کردند که صاحبان مقام و درجه می توانند هر چه می خواهند بکنند لذا امنیت قضایی رو به نقصان رفت و طبقات مردم مامن خود را در تشبث به غیرقانون و عدالت جست و جو کردند و کم کم مکتبی ایجاد شد که می توان آن را مکتب فساد نامید و موسسین این مکتب تیره کوشیدند که اذهان مردم را با آن آشنا و به آن معتقد سازند.
به هر حال اگر ما در راه مبارزه با فساد به این نقطه برسیم که مردم معتقد شوند که وظیفه دارند از کشور و سعادت فردی و اجتماعی خود دفاع کنند و برای جلوگیری از فساد که نفع آن فورا به خودشان باز می گردد مجاهده کنند و قبول داشته باشند که استثنا و تفاوتی بین هیچ کس از نظر قانون نیست قدم مهمی برداشته شده و این مکتب را بسته ایم.
همان طور که مکرر گفته ام عقیده مندم که تمام فسادها به وسیله عده معدودی ایجاد شده که در ایران از سیصد نفر تجاوز نمی کند و بعضی دیگر تحت تلقین شیطانی آن عده معدود فریب خوردند و بی نظمی و بی حسابی را دائمی تصور کردند و اغلب همین افراد هم در نتیجه تعقیب وجدانشان بیدار می شوند!
یادآوری می کنم که در راه مبارزه با فساد سعی شده است که اشخاص صالح و شایسته متصدی کارهای مردم باشند و وقتی در همه تشکیلات این برنامه دقیقا اجرا شود این قسمت نهایت تاثیر را دارد ، دیگر این که از خرج های زائد و سوء استفاده های تا حد زیادی جلوگیری شده است. بدیهی است این پول ها که حیف و میل نشد به مصرف امور صحیح می رسد کلیه کسانی که مرتکب حیف و میل زیادی شده اند تحت تعقیبند.
@iichs_ir
✳️ بزرگان قوم پس از مشروطه به دنبال بی حجابی زنان ایرانی بودند!
#روزشمار
#17_دی_1341
« #روزنامه_فرمان » طی یادداشتی به قلم «پارسا تویسرکانی» به گرامیداشت روز کشف حجاب از سوی رضاشاه پرداخته و نوشت: چنان که می دانیم قبل از 17 دی 1341 فقط زن های تهران و بعضی شهرستان ها در حجاب بودند و گرنه زنان ایلات و عشایر و کشاورزان که اکثریت مردم ایران را تشکیل می دادند با روی باز همدوش مردان خویش کار می کردند و از ابتدای مشروطیت نیز بزرگان قوم همیشه متوجه و معتقد بودند که باید زن های شهری از قید حجاب و خانه نشینی که از خاصیت های عجزه و کور و شل ها است آزاد باشد و خوشبختانه مرد با اراده ای پیدا شد و به آرزوی آنان جامه عمل پوشید حالا آن ها که می خواهند درباره مردم ایران به آن احوال برگردند خیلی ابلهند.
نویسنده در ادامه به هتاکی و توهین به روحانیت و علمای دین پرداخته و در پایان نتیجه گرفته است: ما آن عده از علمای دین را که با داشتن صلاحیت علمی به ترویج دین می پردازند محترم و مقدس می شماریم و تابع فرمایش پیغمبریم که فرمود علمای امت من از پیغمبران بنی اسرائیل بالاترند ولی نسبت به یک عده بی سر و پا که بدون صلاحیت علمی بخواهند دین را بهانه و بازیچه قرار دهند نمی توانیم ساکت بنشینیم.1
پی نوشت
1- فرمان، 17 دی 1341 ، صفحه 4، به دنبال به نتیجه رسیدن قیام مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) هتاکی روزنامه های وابسته به حکومت نسبت به روحانیت و علمای دین شدت گرفت، سالگرد کشف حجاب رضاخانی در 17 دی 1341 بهانه ای شد که این روزنامه ها به دستور حکومت روحانیت را بکوبند و عقده دل بگشایند، در این زمینه آن چه که مورد غفلت روزنامه ای چون «فرمان» قرار گرفته بود این که ضرورت رعایت «حجاب اسلامی» حکم آسمانی و نص صریح آیات قرآن و روایات ائمه اطهار بوده و هیچ عالمی نمی توانست و نمی تواند غیر آن بگوید که در قرآن مجید نسبت به این ضرورت دینی آمده است.
جالب این که روزنامه فرمان علمایی را که نسبت به احکام آسمانی لاقید هستند علمای قابل احترام می خواند ولی آنان که به حرمت شکنی مقدسات اعتراض کنند را با الفاظ زشت و توهین آمیز مورد اهانت قرار می دهد!
@iichs_ir
❌ نامه تکاندهندهای از زندان به یک نماینده مجلس سنا؛ زندانها پر از مظلومین و عایله آنها سرگردان و قاچاقچیان عمده آزادند!
#روزشمار
#23_دی_1342
در جلسه امروز مجلس سنا، دکتر شفق در نطق پیش از دستور خود گفت: این نامه از طرف یک شخص ساده از زندان به بنده رسیده است که مربوط به لایحه امروز هم هست و این طور میگوید: «زندانها پر از مظلومین و عایله آنان سرگردان و به خدای متعال گاهی به نان شب محتاج ولی قاچاق فروشهای عمده با سودهای سرشار مشغول استفاده هستند هر یک مطابق سلیقه خود نوعی مواد سمی و غیر سمی 80 درصد به تریاکهایی که وارد میشود اضافه میکنند و به مردم میفروشند (یعنی خود تریاک را هم تقلب میکنند) و با این درد بیدرمانی که هزاران بیماری و بدبختی دیگر برای معتادین تریاک که محتاج علاج هستند میافزایند، خدا شاهد و گواه است اگر به طور ناشناس وارد زندانها بشوید طاقت نمیآورید. عدهای بیپناه و بدبخت بدون دوا و دارو روی سیمان و سنگهای زندان افتاده جان میدهند».
‼️ کود شیمیایی که برای چایکاران تهیه شده بود، مسئولین در بازار آزاد فروختهاند!
بنده در یک جلسه راجع به چایکاری و کشاورزی در شمال عرایضی کردم بنده نه زمین چایکاری دارم و نه با چایکاران ارتباط زیاد دارم و نه چای زیاد میخورم ولی این اندازه میدانم که چای یکی از اقلام مهم محصولات این کشور است.
در باب چایکاری این نامه را نوشته و میگویند: در سال 1342 چه موقع تقسیم کود شیمیایی و چه موقع بهرهبرداری و چه حالیه در اثر سوءنیتی که مسئولین امر دارند بر خلاف گذشته عمل و کوچکترین توجهی به باغهای چای نمیشود. کود شیمیایی را که به نرخ ارزان تهیه شده بود در دیماه و بهمنماه سال 1341 به عوض اینکه به کشاورزان تحویل نمایند در بازار آزاد گیلان به فروش میرسانند. وقتی مساعده قبلی دریافتی کشاورزان را بابت کود پس دادند و در بهرهبرداری سال 1342 نیز کوچکترین دقت و مراقبتی در امر خرید و مرغوبیت چای خریداری نگردید و متجاوز از چهارصدهزار تومان سوءاستفاده نمودند بنده هر دو نامه را تقدیم مقام ریاست میکنم تا مورد توجه قرار دهند.
@iichs_ir
❌ نقش پری دیوسالار «معشوقه شاه» و شاه در بلوای نان!
«...پرونده 17 آذر [سال 1321] نیز تحت تنظیم بود. از کسانی که بازداشت شده بودند تحقیقات به عمل آمد و از قراری که بعداً از مرحوم قوامالسلطنه شنیدم دنباله تحقیقات به جاهای باریک کشیده شده بود. پای زنی به میان آمده بود به نام پری دیوسالار "معشوقه شاه" که او در راه ایجاد این بلوا، پول فراوان خرج کرده بود و سردستههای بلوا از قبیل مرحوم احمد دهقان از او پول گرفته بودند. دامنه تحقیقات از منبع پول او دارای اهمیت خاص بود، بدین معنی که معلوم شد قبل از بروز توطئه چکی به مبلغ قابل توجه از حساب شاه به این خانم داده شده بود که آن وجه قابل در حساب او ریخته شده [و او] را در چنین خرجی آماده ساخته بود. اهمیت این موضوع که از نظر محمدرضاشاه هم مستور نمانده بود باعث گردیده بود بر فعالیت دربار و ارتش در سقوط کابینه قوام افزوده گردد. به همین جهت اولا از مجلس شورا طی طرحی که [از طرف] خود نمایندگان مجلس به فعالیت عباس مسعودی و شکرالله صفوی تهیه شده بود تحت عنوان اینکه "کسانی که تا این تاریخ بیش از بیست سال مدیر و صاحب امتیاز روزنامه بودند حق داشتن امتیاز و انتشار روزنامه خود را دارند" ماده واحدهای از تصویب گذشت که دو مرتبه روزنامههای "اطلاعات" و "کوشش" با داشتن امتیاز روزنامه از طرف مسعودی و صفوی منتشر گردیدند؛ ثانیا کابینه قوامالسلطنه از اکثریت افتاده ساقط گردید و کابینه تازه نیز به ریاست همان علی سهیلی لینالاریکه [لینالعریکه]1 تشکیل شد که هم قابل انعطاف در برابر خارجیان بود و هم دربار و هم نمایندگان مجلس، که کمکم احساس مینمودند باید وارد مبارزه انتخاباتی برای تشکیل مجلس چهاردهم گردند (که اولین دوره انتخابات آزاد پارلمان ایران پس از اختناق بیستساله دوره رضاشاه پهلوی بود). به همین جهت شخصیتی چون مرحوم علی سهیلی برای هر سه قدرت متنفذ کشور در چنین موقعی مناسب بود»2
1. نرمخوی.
2. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیم قرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختار حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، صص 194ـ195.
@iichs_ir