✳️ پژوهشکده تاریخ معاصر دعوت به همکاری کرد؛ اطلاعیه فراخوان جذب نیروی پژوهشکده تاریخ معاصر منتشر شد
به گزارش روابط عمومی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ؛ این پژوهشکده در نظر دارد جهت تکمیل کادر خود از افراد واجد شرایط ذیل دعوت به همکاری نماید.
علاقهمندان میتوانند با مراجعه به لینک ورود اطلاعات جهت استخدام، نسبت به تکمیل فرم جذب و استخدام سال 1403 این پژوهشکده، از تاریخ 1403/04/13 لغایت تاریخ 1403/04/27 اقدام نمایند. بدیهی است تکمیل فرم مذکور هیچ گونه تعهدی مبنی بر جذب و بهکارگیری نیرو برای پژوهشکده ایجاد نخواهد کرد.
برای مشاهده شرایط جذب و استخدام و همچنین دریافت فرم مربوطه بر روی لینک کلیک کنید!
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ مقاومت مردمی در برابر کشف حجاب؛ زنجیره مقاومت علیه زنجیره کشف حجاب
#مقاله
#چکیده_سخن
قانون #تغییر_البسه و سیاست #کشف_حجاب ، دو برنامه عمده #رضاشاه در راستای ایجاد وضعیتی بود که به زعم او به ترقی و پیشرفت میانجامید. اما آنچه در واقعیت رخ داد، تغییراتی ظاهری، سطحی و حاصل سرکوب حکومت بود. این گونه سیاستهای گلخانهای که ناشی از نگاه سطحی رضاشاه و نخبگان حامی او به تمدن غرب بود با واکنش منفی بخش عمدهای از جامعه مواجه شد.
برخورد خشونتآمیز حکومت در موضوع حجاب زنان مقاومتهایی را نیز درپی داشت. با این حال این مقاومتهای پراکنده به دلیل فقدان رهبری یکپارچه و البته جو خفقان وسرکوب حکومتی نمود چندانی نداشت. شاید بتوان قیام مسجد گوهرشاد در 21 تیر سال 1314ش را شاخصترین حرکت در این زمینه دانست؛ رخدادی که شش ماه پیش از رسمی شدن کشف حجاب رخ داد و با سرکوب خونین و بیرحمانه حکومت پهلوی مواجه شد. پس از این واقعه، مقاومتهای مردمی بیشتر جنبه موردی گرفت و به اقدامات و ابتکارات شخصی محدود شد؛ اقداماتی که البته در جای خود قابل توجه بود و مانع از کامیابی کامل طرح ضددینی رضاشاه شد.
#شرح_عکس
#رضاشاه در جریان سفر به خرمآباد و عبور از مقابل صفوف زنان، پس از کشف حجاب
شماره آرشیو: 123931-275م
متن کامل را در این لینک بخوانید!
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ به مناسبت قیام مردم مشهد علیه حکومت پهلوی اول؛ نقطه آغاز فروپاشی حکومت رضاشاه
#مقاله
#چکیده_سخن
#تغییر_لباس و #کشف_حجاب یک مسئله نبود، بلکه مشکلهای بود که پیامدهای مضر اقتصادی، اجتماعی و درنهایت سیاسی برجای گذاشت که آنها را میتوان در دو وجه داخلی و خارجی بررسی کرد. این جدایی که بر اثر دستورالعملهای شبهمدرنیستی رضاشاه و نیروی اجبار شهربانی و قوای نظامی، در درون جامعه بین دو طبقه اشراف و سنتی رخ داد، باعث شد حکومت حمایت داخلی خود را از دست دهد.
متن کامل را در این لینک بخوانید!
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ قیام عشایر در بحبوحه اجرای برنامه اصلاحات ارضی؛ غائلهای که به یک قیام منتهی شد
#مقاله
#چکیده_سخن
جالب است بدانیم بهرغم وعده حکومت مبنی بر حفظ جان رهبران قیام، مسیر دیگری در پیش گرفته شد. در حقیقت حکومت نه تنها با آنها مسامحه نکرد، بلکه آنان را به دادگاه نظامی فراخواند و محاکمه کرد. بدینترتیب، #حبیبالله_شهبازی در 11 مهرماه 1343ش، همراه ناصرخان طاهری و خداکرم ضرغامپور، که پیشتر در دادگاه نظامی به صورت علنی محاکمه و محکوم شده بودند، تیرباران شدند. سرانجام حکومت که دیگر مخالفتی در برابر خود نمیدید، برنامه اصلاحات ارضی را به پیش برد و آنچه میخواست انجام شد. بااینحال، آنچه مد نظر بود محقق نشد و به نتیجه مطلوب و مورد نظر نرسید؛ زیرا طرح دولت با مقاومت اجتماعی از پایین روبهرو بود.
متن کامل را در این لینک بخوانید!
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ گزارش ساواک درباره تأسیس روزنامه «آیندگان»
#روزشمار #اسناد_ساواک
بر اساس گزارش ساواک به تاریخ 31 تیر 1346 «بعد از یک سال و نیم کوشش و تهیه طرح و مقدمات لازم شرکتی به نام شرکت مطبوعاتی ( #آیندگان ) تشکیل شده است که وظیفه آن مثل شرکتهای بزرگ مطبوعاتی دنیا چاپ و انتشار نشریههای مختلف مطبوعاتی خواهد بود».
این گزارش میافزاید: شروع کار این شرکت با انتشار روزنامهای است به نام روزنامه «آیندگان» که قرار است تا دو روز دیگر امتیاز آن به نام خانم شاهرودی صادر شود. بعد از آنکه امتیاز مزبور صادر شد، خانم شاهرودی امتیاز را به شرکت آیندگان واگذار خواهد کرد.
مؤسسین شرکت آیندگان عبارتاند از: خانم شاهرودی با 50 سهم، #داریوش_همایون با 150 سهم، جهانگیر بهروز با 100 سهم، دکتر مهدی سمسار با 100، و دکتر مهدی بهرهمند با 100 سهم. سهام مزبور دههزار ریالی است و قرار است یک نفر دیگر هم در هیئتمدیره گذاشته شده، اما اسم این یک نفر هنوز اعلام نشده است.
علاوه بر هیئتمدیره گروهی دیگری از جمله سیروس آموزگار، علی باستانی، شائول نجاش، هاله اسفندیاری، کریم امامی و یکی دو نفر دیگر از نویسندگان جراید هر یک حاضر به خرید مقدار سهامی از این شرکت شدهاند. البته اکثر سهام در اختیار هیئتمدیره است.
درباره چگونگی ایجاد این نشریه باید متذکر شد که در حدود یک سال و نیم پیش داریوش همایون، که در مؤسسه فرانکلین مشغول کار بود، پس از گفتوگو و تبادل نظر با دکتر سمسار، دکتر بهرهمند و بهروز با تیمسار پاکروان، وزیر وقت اطلاعات، ملاقات کرد و با توجه و تذکر به اینکه روزنامههای کنونی (اطلاعات و کیهان) نه مورد تأیید دولت هستند و نه مردم، فکر خود را در مورد ایجاد یک واحد مطبوعاتی با ایشان در میان گذاشت و ایشان نیز جریان را به اطلاع آقای نخستوزیر رساند و بعدا همایون چند بار با آقای نخستوزیر ملاقات نمود و آقای نخستوزیر هم بعد از این ملاقاتها فکر آنها را پسندید و وعده همه گونه کمک به آنها داد و حتی آمادگی خود را برای همکاری به آنها اعلام کردند و ضمنا جریان امر را به شرف عرض رساندند و شاهنشاه نیز اجرای چنین برنامهای را مورد تأیید قرار دادند.
این جریانات مدت یک سال و چند ماه به طول انجامید و به طوری که در هفته گذشته گفته شد در آخرین مراحل از طرف تیمسار نصیری با اجرای این نقشه مخالفت شده است، ولی بعدا از طرف شاهنشاه آریامهر دستور اکید صادر گردیده که برای انتشار روزنامه آیندگان کمکهای لازم از طرف دولت بشود و قرار است در مرحله اول مبلغ یکمیلیون تومان به شرکت وام داده شود و بعد یکی از بانکها نیز کسری سرمایه شرکت را در اختیار بگذارد.
❌ ماشینآلات روزنامه آیندگان از اسرائیل و اروپا خریداری شده است!
اکنون که این کار در شرف انجام است شرکت درصدد فروش سهام خود میباشد و عدهای افراد غیر مطبوعاتی از جمله آقای مهندس طالقانی، وزیر اسبق کشاورزی، درصدد خرید سهام هستند. هیئتمدیره قصد دارد که به هر نفر بیش از ده تا پانزده سهم نفروشد که سهامداران جزئی هیچ وقت دارای قدرتی در شرکت نگردند و همین پنج نفر و یا چهار نفر (همایون، بهروز، بهرهمند و سمسار) سیاست این مؤسسه مطبوعاتی را در دست داشته باشند. مقدمات کار انتشار روزنامه از هر لحاظ فراهم شده است. ماشینآلات چاپ در سفر اخیر همایون به اسرائیل و اروپا خریداری شده و قرار است این شرکت چند دستگاه خبرگیری نیز خریداری کند.
با توجه به مطالب فوق هرگاه این شرکت مطبوعاتی تشکیل شود باید آن را یک شرکت بینالمللی اسم گذاشت که عناصر وابسته به همه کشورهای بزرگ اعم از شرق و غرب در آن شرکت دارند بنابر دلایل مشروحه زیر:
همایون از مؤسسه فرانکلین استعفا داد تا آیندگان آمریکایی معرفی نشود!
1. داریوش همایون، که رل اصلی را دارد، عضو مؤسسه فرانکلین و رئیس و بازرس این مؤسسه آمریکایی در آسیاست؛ منتها دو ماه پیش که موضوع تشکیل این شرکت قطعیت یافت، بهظاهر از مؤسسه مزبور استعفا کرد تا بعدا روزنامه یا نشریات مؤسسه او از همان بدو شروع کار به عنوان یک نشریه یا نشریات آمریکایی معرفی نشوند؛
2. جهانگیر بهروز، که مدتها به جرم عضویت در حزب توده و بعدا به اتهام همکاری با کشورهای کمونیستی در زندان بود و ظرف سه چهار سال اخیر علاوه بر همکاری با کشورهای اروپای شرقی با سفارتخانههای آمریکا و انگلیس و دیگر سفارتخانههای خارجی رابطه برقرار کرده است و ضمنا تا حدی توانسته است نظر سازمانهای انتظامی را جلب نماید و از این طریق به آلمان شرقی سفر کند یا در کنگره روزنامهنگاران کمونیست شرکت نماید و هر نوع اطلاعاتی را بدون ابا به سفارتخانهها بفروشد، اکنون عضو فعال این شرکت است؛
ادامه در پست بعد ...
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ گزارش ساواک درباره تأسیس روزنامه «آیندگان»
#روزشمار #اسناد_ساواک
از پست قبل بخوانید...
3. دکتر سمسار، که همکاری او با سفارتخانههای اروپای شرقی قطعی است و همین هفته قبل جلو سفر او به شوروی گرفته شد، عضو دیگر این شرکت است.
همکاران دیگر شرکت شائول نجاش و همسر او، هاله اسفندیاری، هستند که اگرچه از نظر مالی در رفاه هستند، اما وجود آنها همیشه در «کیهان» مورد اعتراض سفارتخانههای عربی بوده است و مخصوصا نجاش به عنوان یک عنصر اسرائیلی در ایران معروف است تا آنجا که ناچار شده نام خود را از شائول به آلفرد تغییر دهد (در امضای مقالات)؛
4. مهرآیین، نویسنده کیهان انگلیسی، همان کسی است که دستور اخراج او برای مدتی از کیهان اینترنشنال داده شد و به خارج از تهران تبعید گردید.
افراد دیگری که با این نشریه همکاری دارند شاید هر یک کم و بیش دارای چنین وضعی باشند، اما مهمتر از همه اینکه این افراد از جمله دکتر سمسار که مرتبا دم از قرض و بیپولی میزند چگونه قادر است یکصد سهم هزارتومانی خریداری کند و لو آنکه پول را آنها در سه قسط از او دریافت کنند.
رک: . مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ روزنامه آیندگان، ص 10؛ داریوش همایون به روایت اسناد ساواک، ص 77.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ گزارش ساواک از فعالیتهای انتخاباتی و نفرت از نامزدهای #حزب_ایران_نوین !
#روزشمار #اسناد_ساواک
بر اساس یک گزارش #ساواک به تاریخ یک مرداد 1346 «از روز دوشنبه مورخه 19 /4 /46 که لیست کاندیداهای حزب ایران نوین در سراسر مملکت انتشار یافته در اغلب مجالس و محافل نسبت به بعضی از آنها اظهار نفرت و بدبینی شده است از جمله معرفی شیخالاسلامی و محمد اصولی دادیار دادسرای انتظامی قضات و همایون معتمد وزیری مایه تعجب و تأثر اهالی کردستان گردیده و گفته میشود اگر حمایت مقامات دولتی در میان نبود حتی آنها را به سنندج و مریوان راه نمیدادند و چه بسا با افتضاح و رسوایی آنان را بیرون میکردند».
این سند میافزاید: جامعه مردم کردستان میگویند نتیجه انقلاب شاه و مردم این نبود که باز هم به شیوه زمان خان خانی فئودالزادگانی چون معتمد وزیریها و بستگان و نوکران آنها به نام نماینده کردستان کرسیهای مجلس را غصب کنند و این عملیات باعث یأس و دلسردی خدمتگزاران واقعی میشود. محمد اصولی از افراد بسیار نزدیک به الموتی، وزیر متوفی و پیشین دادگستری، و دار و دسته او میباشد و روابط نزدیک با دکتر علی امینی دارد. نامبرده هنگام فوت الموتی جنازه الموتی را تا داخل اتومبیل متوفیات پدرش کشیده و در جراید «اطلاعات» و «کیهان» آگهی مجلس ختم را امضا کرده و در مرگ الموتی مرثیه سروده است که عینا به ضمیمه روزنامه اطلاعات مورخه 27 /12 /43 تقدیم میشود.
اصولی برای برائت خود در نزد اغلب اهالی کردستان گفته است: آن روزها که من با الموتی همکاری میکردم، از طرف دستگاهها مأموریت داشته و به پاس خدماتی که کردهام مرا وکیل میکنند و این شایعه در میان اهالی کردستان پخش شده است.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ جایگاه وزارت دربار در ساختار سیاسی حکومت پهلوی؛ ماجرای وزارتی که رئیسالوزرا در آن ارادهای نداشت
#مقاله
#فرجام_سخن
اهمیت سیاسی وزارت دربار، از پرتو ارتباط دائمی با شاه نشئت میگرفت. به همین سبب نیز این نهاد در دوره پهلوی از قدرت چشمگیری برخوردار شد و بهویژه از دهه 1340ش به بعد، که شاه در کمرنگ کردن اصل تفکیک قوا کامیاب شد، به طور نسبی قدرت وزارت دربار نیز افزایش یافت. وظایف اصلی و کلان هیئت دولت به وزارت دربار سپرده شد و دولت به صورت مجری دستورات و فرامین شاه، که از طریق وزارت دربار صادر میشد، درآمد. در نهایت نیز، وزارت دربار برخلاف عنوانش یک وزارتخانه مانند دیگر وزارتخانههای دولتی نبود، بلکه مانند دولتی مافوق دولت رسمی کشور اعمال قدرت و نفوذ میکرد.
#شرح_عکس
امیرعباس #هویدا نخست وزیر و #اسدالله_علم وزیر دربار
متن کامل را در این لینک بخوانید!
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ چهره رضاخان پس از شهریور 1320؛ موافقانی که منتقد شدند
#مقاله
#چکیده
شکاف پُرنشدنی بین رضاشاه و ملت برخاسته از شانزده سال سیاست مشت آهنین و حکمرانی بیقید و شرط او در زمینه سیاست بود. وقتی نیروهای خارجی او را به صورت اسیر به خارج بردند، مردم نه تنها ابراز تأسف نکردند، بلکه از خروج وی به وجد آمدند و به یکدیگر تبریک گفتند؛ همچنین، موافقان پیشین حلقه قدرت، اعم از نمایندگان مجلس و وزرای انتصابی، از این قافله عقب نماندند و بیدرنگ زبان به نقد او گشودند. چند دلیل برای شکستن این سکوت متصور است: الف) با گشایش مجلس سیزدهم، مخالفت، انتقاد و موضعگیری منفی، امری جذاب و باب شده بود؛ ب) با نکوهش رژیم گذشته، راه شهرت و اعتبار خود را بهبود میبخشیدند؛ ج) چون نمیتوانستند مدعی باشند نماینده واقعی مردماند، کوشش آنها بر این بود که با ابراز و بازگو کردن خواستهای مردم، دستکم آنگونه که خود میپنداشتند، این ضعف را جبران کنند.
#شرح_عکس
#محمدتقی_بهار و برخی از نمایندگان پنجمین دوره از مجلس شورای ملی در گفتوگو با #رضاخان
متن کامل را در این لینک بخوانید!
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ گزارش ساواک درباره کمکهای مالی آیتالله میلانی به زندانیان!
#روزشمار #اسناد_ساواک
بر اساس گزارش #ساواک به تاریخ 10 مرداد 1346 «از سال 1340 به دنبال دستگیری روحانیون و متعصبین مذهبی و بالاخره سران جمعیت نهضت آزادی، #آیت_الله_میلانی از خراسان کمک مالی خود را به زندانیان آغاز کرده است. نامبرده از سال 1341 به هر فرد طلبه یا آخوند که زندانی میشده، مبلغ دوهزار الی سههزار ریال به او و خانوادهاش تا پنجهزار ریال کمک مالی میکرده و در حال حاضر نیز این کمک مالی ادامه دارد. آیتالله میلانی مخصوصا به زندانیان نهضت آزادی بهویژه مهندس بازرگان و سیدمحمود طالقانی کمک مالی فراوانی کرده بهطوریکه باوجود زندانی بودن سیدمحمود طالقانی، پسرش اتومبیل و خانه خریده و گفته شده که منشأ پول این خریدها همان کمکهای آیتالله میلانی است».
در «نظریه منبع» این سند آمده است: کمکهای آقای میلانی به اکثر زندانیان سیاسی نقش مؤثری در ادامه مبارزه و سرسختی آنها داشته و دارد.
منبع: انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، استان خراسان رضوی، ج 5، ص 350.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ برنامههای پهلوی برای فیضیه به روایت رئیس شهربانی!
#روزشمار #اسناد_ساواک
#سپهبد_مبصر رئیس #شهربانی کل کشور خطاب به ریاست سازمان اطلاعات و امنیت کشور نوشت: طبق گزارش شهربانی قم، چندی قبل از طریق ساواک آن شهرستان به آن سازمان پیشنهاد گردیده که چون ساختمان مدرسه #فیضیه احتیاج به تعمیر اساسی دارد، جهت ترمیم آن اقدام لازم به عمل آید که پس از موافقت سازمان کل اوقاف اخیرا مبلغ یکمیلیون ریال جهت تعمیر مدرسه مزبور برآورد و دستور داده شده که تعمیرات اساسی شروع گردد.
منظور از اقدام فوق این است که با شروع تعمیرات کلیه حجراتی که در اختیار طلاب است تخلیه و پس از تعمیر طلابی که قصد اسکان در مدرسه مزبور را دارند با شرایط خاص نام و مشخصات کامل آنان در دفاتر مربوطه ثبت و حجره در اختیار آنان گذارده شود و قرار است پس از برگزاری انتخابات در یک روز معین با حضور نماینده دادسرا کلیه حجرات تخلیه و تعمیرات شروع شود.
شهربانی قم در گزارش خود اضافه نموده ممکن است طلاب حاضر به تخلیه حجرات مربوطه نشوند که در این مورد دستور داده شد (این برنامه باید اجرا شود).
خواهشمند است دستور فرمایید پس از پایان برگزاری انتخابات مراتب را بهموقع به شهربانی کل کشور اعلام فرمایند که در صورت لزوم برای اجرای طرح منظور تقویتهای لازم به شهربانی قم بشود.
منبع:
پایگاههای انقلاب اسلامی، مدرسه فیضیه به روایت اسناد ساواک، ص 532. در این سند دقیقا اهداف ساواک از پیگیری طرح تعمیر مدارس آورده شده است که عبارت است از «منظور از اقدام فوق این است که با شروع تعمیرات کلیه حجراتی که در اختیار طلاب است تخلیه و پس از تعمیر، طلابی که قصد اسکان در مدرسه مزبور را دارند با شرایط خاص نام و مشخصات کامل آنان در دفاتر مربوطه ثبت و...». این نقشه از همان ابتدا برای کلیه افراد آشنا به ماهیت رژیم روشن بود.
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug
✳️ به مناسبت شصتمین سالگرد تصویب قرارداد ننگین کاپیتولاسیون در ایران؛ فراخوان مقاله همایش «کاپیتولاسیون؛ رابطه خدایگان و برده» منتشر شد
#پژوهشکده_تاریخ_معاصر به مناسبت شصتمین سالگرد تصویب قرارداد ننگین کاپیتولاسیون در ایران، همایش ملی «کاپیتولاسیون؛ رابطه خدایگان و برده» را برگزار میکند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ پژوهشکده تاریخ معاصر بنا دارد به مناسبت شصتمین سالگرد تصویب قرارداد ننگین کاپیتولاسیون در ایران، همایش ملی «کاپیتولاسیون رابطه خدایگان و برده» را در آبانماه 1403 برگزار کند و با توجه به آن از پژوهشگران حوزه تاریخ معاصر دعوت مینماید چکیده مقالات خود را به رایانامه دبیرخانه این همایش ارسال فرمایند.
محورهای همایش در :
https://eitaa.com/iichs_ir/6196
✅ ما را در فضای مجازی دنبال کنید؛
eitaa.com/iichs_ir
https://instagram.com/iichs.ir
https://t.me/joinchat/AAAAAEEF2TeXL178eUH5ug