✳️از ورود تفنگداران انگلیسی به جنوب ایران تا شیوع مرض تیفوس در تهران!
✳️ #تقویم_تاریخ
11 اسفند
✅سال 1294
نظامیان انگلیس وارد جنوب ایران شدند و دسته ای بنام تفنگداران جنوب تحت ریاست ژنرال سایکس تشکیل دادند که بنام S.P.R نامیده شد.
✅سال 1296
دولت انگلستان در جهت اجرا و اعمال سیاست خود در ایران توسط مارلینگ وزیر مختار به دولت مستوفیالممالک اطلاع داد که نیروهای انگلیسی از جنوب و مرکز ایران خارج خواهند شد و انگلستان حاضر است تا نیروی پلیس جنوب را بشرط ابقاء فرماندهان انگلیسی آن تا پایان جنگ، به عنوان بخشی از ارتش ایران بشناسد. در مورد ابقای قرارداد 1907 نیز پس از آن که دولتی در روسیه سر کار آید که بتوان با آن مذاکره نمود دولت بریتانیا حمایت خود را از کابینه ای که در حفظ بی طرفی ایران کوشا باشد کمکهای لازم را در اختیار آن دولت قرار خواهد داد.
✅سال 1300
روزنامه شفق سرخ به مدیریت شیخ علی دشتی تأسیس و از این روز انتشار یافت. این روزنامه انتقادی، ادبی، اجتماعی و سیاسی است.
✅سال 1320
محمدعلی فروغی کابینه را ترمیم و وزیران را به این شرح به مجلس معرفی کرد: حسنعلی کمال هدایت (نصرالملک) وزیر پست و تلگراف ـ باقر کاظمی (مهذب الدوله) وزیر کشور ـ مجید آهی وزیر کشاورزی، اقتصاد و خواروبار، علی اصغر حکمت وزیر بهداری ـ علی سهیلی وزیر امور خارجه ـ عباسقلی گلشائیان وزیر دادگستری ـ سرلشگر امان الله جهانبانی وزیر راه ـ مصطفی عدل (منصورالسلطنه) وزیر فرهنگ ـ یدالله عضدی وزیر دارائی ـ عبدالحسین هژیر وزیر پیشه و هنر و بازرگانی ـ وزیر جنگ محمدعلی فروغی در این جلسه به کابینه رأی اعتماد گرفته شد از 112 نفر عده حاضر 66 نفر به دولت و وزیران رأی اعتماد دادند.
✅سال 1321
مرض تیفوس در تهران شیوع پیدا کرد.
✅سال 1324
کلیه نیروهای انگلیس طبق عهدنامه سه جانبه خاک ایران را ترک گفتند ولی نیروهای شوروی از تخلیه ایران خودداری نمودند. در همین روز رادیو مسکو اعلام کرد شوروی قوای خود را در یک قسمت از خاک ایران که تا اندازه ای آرام به نظر میرسد خارج خواهد کرد این نواحی عبارتند از مشهد ـ شاهرود ـ سمنان. ولی قوای شوروی در سایر نقاط باقی خواهد ماند تا اوضاع روشن شود.
✅سال 1331
تعطیل عمومی همچنان ادامه یافت.
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️شاهی که می خواست خود را فوق بشر و در ردیف خدا جلوه کند!
#نکته_ها_و_اشاره_ها
شعار خدا، شاه، میهن
شعار اصلی رژیم بر کوهها، سر در پادگانها و ادارات جملۀ «خدا، شاه، میهن» بود. او تلاش میکرد تا جایگاه شاه را در ردیف خدا و کشور قرار دهد و این شعار را به صورت آئین و کیش مردم درآورد. شاه در اواخر عمر تلاش میکرد تا با تبلیغات گستردهای ضرورت عشق به شاه را فراگیر کند «یکی از تصاویر، او را در حالی نشان میداد که گویی خداوندگار در مقابل بندگان خود مشغول اظهار تفقد است» ساواک نیز تلاش میکرد تا «شاه را به صورت یک موجود فوق بشر جلوه دهد تا جایی که در یکی از پوسترهای مربوط به شعار خدا، شاه، میهن، عمداً لغت شاه را بزرگتر و بالاتر از خدا نوشته بودند.
مینو صمیمی، #پشت_پرده_تخت_طاووس، ترجمۀ دکتر حسین ابوترابیان، اطلاعات، تهران، 1370، ص51.
www.iichs.ir
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #تصاویر ؛ قشون #روس هنگام شرکت در یک جشن در #تبریز
شماره آرشیو عکس: [131036- 275م]
@iichs_ir
🔸 در نشست "بیدارگر بصیر":
غربزدگی و نفوذ استعمار در ایران بررسی میشود
🎤 دکتر موسی فقیه حقانی، دکتر محمد رجبی و حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق ابوالحسنی
📆 سهشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷، ساعت ۱۵ تا ۱۸
🏢 تهران، میدان بهارستان، نرسیده به چهارراه سرچشمه، انتهای کوچه شهید صیرفیپور، مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/6592
✳️تنها روزنامه ای که اجازه انتشار یافت !
#تقویم_تاریخ
#12_اسفند
✅سال 1289
قانون محاسبات عمومی در 57 ماده و قانون دیوان محاسبات در 141 ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
✅سال 1291
ناصرالملک طی تلگرافی به دولت وعده داد که بزودی به تهران عزیمت خواهد نمود.
✅سال 1293
مستوفی الممالک رئیس الوزراء در جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی وزیران خود را معرفی کرد و برنامه دولت را مورد بحث و گفتگو قرار داد. پس از بحث طولانی سرانجام برنامه دولت با اکثریت ضعیفی تصویب شد.
واسموس کنسول آلمان در شیراز و عده ای از همکاران او در نزدیکی بهبهان توسط افسران انگلیسی دستگیر شدند. واسموس با مهارت خاصی خود را نجات داده به برازجان رفت.
✅سال 1296
در تبریز سردار مظفر چهار دولی، ملک التجار و حسام الملک مراغه ای ترور شدند.
✅سال 1299
از امروز مخابرات تلگرافی و مراسلات پستی بین شهرها پذیرفته و تلفنهای شهری نیز دائر گردید.
حکومت نظامی اعلام کرد ظرف شش روز همه باید سلاحهای خود را تحویل دهند.
پیمان ایران و شوروی که به امضاء رسیده بود به دولت ایران ابلاغ شد. روسیه به دنبال امضای پیمان مودت قوای خود را از رشت و بندر انزلی خارج نمود و همچنین ولایات فیروزه در مرز خراسان و جزیره آشوراده را در خلیج استرآباد تحویل ایران داد.
تنها به روزنامه ایران به مدیریت زین العابدین تجدد اجازه انتشار داده شد.
✅سال 1312
پس از 14 سال که سوریه تحت سرپرستی دولت فرانسه بود طبق معاهده جدید که بین حکومت جمهوری سوریه و کمیسر عالی فرانسه در شامات امضاء گردید و بدین ترتیب دوره سرپرستی فرانسه در سوریه ملغی شد. وزارت خارجه ایران از استقلال سوریه اظهار مسرت نمود. تلگراف تبریک مخابره نمود.
✅سال 1320
محمدعلی فروغی نخست وزیر چون رأی اعتماد مجلس را کافی برای ادامه زمامداری خود ندانست از نخست وزیری استعفاء داد.
در جلسه خصوصی مجلس برای نخست وزیر آینده اخذ رأی به عمل آمد. آقایان کاندیداها به این شرح بودند: محمدعلی #فروغی 47 رأی ـ احمد #قوام 39 رأی ـ سیدمحمد تدین 5 رأی ـ علی سهیلی 4 رأی ـ مؤتمن الملک پیرنیا 1 رأی ـ باقر کاظمی یک رأی.
✅سال 1321
14 نفر از بین نمایندگان انتخاب شدند تا در تمام امور با دولت تشریک مساعی نمایند.
✅سال 1324
دکتر محمد #مصدق در #مجلس شورای ملی نطق مفصلی ایراد کرد و نسبت به عدم تخلیه ایران از نیروهای #شوروی شدیداً اعتراض نمود.
✅سال 1329
میتینگ عظیمی از طرف جمعیت فدائیان اسلام در مسجد شاه برپا شد. در این میتینگ علیه مظالم شرکت نفت ایران و انگلیس و لزوم ملی شدن صنعت نفت بیانات و تظاهرات هیجان انگیزی به عمل آمد و رزم آرا به شدت مورد انتقاد قرار گرفت.
✅سال 1331
دولت طی پیامی از مردم خواست تا به تعطیلات خاتمه دهند.
✅سال 1332
سفیر کبیر انگلیس در یک کنفرانس مطبوعاتی درباره نفت گفت، دولتین آمریکا و انگلیس در مورد مسئله نفت توافق کامل دارند. تشکیل کنسرسیوم بین المللی مشروط به حصول موافقت نهائی دولت ایران خواهد بود. موضوع عدم النفع منتفی نشده و موضوع دریافت غرامت را نباید یک موضوع کاملاً جداگانه از مسئله نفت تلقی کرد.
✅سال 1356
در پی حمله دانشجویان به سفارت ایران در آلمان شرقی، سفیر و کارمندان سفارت ایران به تهران احضار شدند.
www.iichs.ir
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #اسناد ؛ اعلامیه #احمد_صدر_حاج_سید_جوادی وزیر کشور در مورد مجازات و تحت تعقیب قراردادن افراد خرابکار با اقدام به تشکیل ستاد عملیاتی بر ضد دولت در سال 1358
www.iichs.ir
@iichs_ir
#با_کاروان_تاریخ ؛ #اسناد ؛ اعلامیه 9 ماده ای حکم می کنم صادره از سوی #رضاخان رئیس دیویزیون #قزاق
شماره آرشیو: 3-2-139ک
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️ از وزیری که قصد کناره گیری داشت تا اظهار ناتوانی رئیس دولت پیش بیگانگان!
#روزشمار
#12_اسفند_1340
امینی : تنهایی توانایی این را نداریم که برنامه عمرانی 7 ساله را اجرایی کنیم!
یونایتدپرس نیز گزارش داد امینی نخست وزیر ایران پس از مذاکره با رئیس بازار مشترک و رهبران دولت بلژیک اطلاعات جامعی درباره برنامه های اصلاحی اقتصادی و کشاورزی خویش داد.
وی خاطر نشان ساخت که دولت ایران توانائی لازم را ندارد تابه تنهائی برنامه عمرانی ۷ ساله جدید را اجرا کند.
امینی گفت هدف من از سفر اروپایی به دست آوردن سرمایه و کمک فنی لازم برای اجرای این برنامه است .
برای مطالعه متن کامل به لینک زیر مراجعه کنید ؛
goo.gl/r4yRgB
@iichs_ir
✳️هزینه هایی که استقبال از ملکه انگلیس به ایران تحمیل کرده است!
#روزشمار
13 اسفند 1339
#خواندنی_ها نوشت : مبل و وسائل خوابگاه تازه ای که برای ملکه انگلیس در کاخ گلستان ساخته شده بیشتر از فرانسه و انگلیس خریداری شده و همین دو هفته قبل 50 تن یا 50 هزار کیلو مبل و اثاثیه و کمد با هواپیما از لندن وارد شد و در این کاخ به کار رفت .
خوابگاه تازه در قسمت شمال شرقی کاخ گلستان ساخته شده و به وزارت دارایی نزدیک است و سه طبقه می باشد که هر طبقه آن دارای 12 اطاق مجهز است و اطاق خواب ملکه در طبقه سوم قرار دارد و پرده های آن آبی رنگ و با حاشیه های کاغذ طلایی که از پاریس آورده اند مزین شده و کف این طبقه و سایر طبقات و راهروها از فرش خاکستری رنگ فرنگی مفروش شده زیرا ملکه انگلیس به این رنگ علاقمند است !
خوابگاه شوهر ملکه انگلیس نیز در طبقه دوم تعیین شده و رنگ پرده ها طوسی است و حمام و وان خوابگاه میهمانان ایران از سنگ مرمر صاف که از ایتالیا وارد شده بنا گردیده است ، ورود به این کاخ پذیرایی تا بیستم اسفند ممنوع می باشد و بعد از این تاریخ امکان دارد برای بازدید عموم آزاد گردد .
iichs.ir
@iichs_ir
آ✳️ آنچه باید در باره #مجلس_بیستم بدانید
#روزشمار
13 اسفند 1339
✅آنچه باید در باره #مجلس_بیستم بدانید
مجلس بیستم از روز پنجشنبه رسما شروع به کار کرد و در این هفته به دنبال طرح و تصویب اعتبارنامه ها هیئت رئیسه خود را نیز تعیین خواهد کرد .
از بدو #مشروطیت این نخستین باری است که تعداد نمایندگان مجلس شورای ملی به 200 نفر می رسد ، گرچه هنوز انتخابات بعضی از حوزه ها پایان نیافته است ولی پیش بینی می شود که تا آخر سال وکلای کلیه حوزه ها انتخاب و به مجلس بروند.
در این دوره عده زیادی از وکلا تازه کارند و تقریبا نیمی از آن ها نخستین بار است که قدم به صحنه پارلمان می گذارند. در دوره بیستم 7 نفر از نمایندگان سابقه نخست وزیری و وزارت دارند که عبارتند از : دکتر #اقبال ، #جمال_اخوی ، دکتر هدایتی ، #اللهیار_صالح ، رضا جعفری ، عباس نفیسی ، ارسلان #خلعتبری.
تعداد استادان دانشگاه در این دوره از ادوار گذشته کمتر است از آن جمله عبارتند از : دکتر عمید ، دکتر مظاهر ، دکتر نواب ، هدایتی ، اقبال ، احمد امامی ، شفیع امین ، نفیسی ، سیاح و جفرودی.
برعکس تعداد روزنامه نگاران این دوره از سایر دوره ها بیشتر است : مهندس والا مدیر تهران مصور ، محمد علی مسعودی مدیر روزنامه پست تهران ، کاظم مسعودی مدیر روزنامه آژنگ ، قاسم مسعودی مدیر روزنامه ژورنال دو تهران ، عبدالرحمن فرامرزی مدیر روزنامه کیهان ، محمد دیهیم مدیر روزنامه آذرآبادگان و مصطفی الموتی مدیر روزنامه صبح امروز نام برد. در ضمن آقایان محمد کشاورزیان و کاظم پزشکی نیز در سلک نویسندگان می باشند .
سالخورده ترین نماینده این دوره طبق تشخیص وکلا جمال اخوی است ولی تصور می رود سن سردار فاخر هم کمتر از ایشان نباشد تا دوره قبل حسب المعمول اورنگ در بدو شروع به کار ریاست مجلس را عهده دار می گردید ولی در این دوره اخوی جانشین وی شد .
اخوی از قضات عالیرتبه دادگستری است که در کابینه سپهبد زاهدی وزارت دادگستری را عهده دار بود .
قدیمی ترین شخصیت مجلس سردار #فاخر_حکمت است ، سردار نخستین بار در سال 1300 یعنی دوره چهارم تقنینیه به وکالت مجلس انتخاب شد و اگر تصور کنیم حداقل در آن دوره سردار 30 سال داشته است هم اکنون در آستانه 70 سالگی است و حال آن که در همان دوره چهارم هم جزو وکلای جوان که منشی شدند نبود .
سردار 7 دوره نماینده مجلس بوده است و ده سال از آن بر وکلا ریاست کرده است .
از متولیان این دوره بایستی آقایان صراف زاده ، سالار سعید سنندجی ، عماد تربتی ، سرتیپ صفاری موسوی ، سلطانی و محمد علی مسعودی را نام برد .
بعضی از این افراد 4 تا 5 دوره سابقه نمایندگی دارند ولی تصور می رود برخی از نمایندگان این دوره هم که نخستین بار است قدم به مجلس می گذارند در سلک متولیان در آیند که از آن جمله عبارتند از گرجی که بیش از چند هزار نفر در کیهان و اطلاعات وکالت وی را تبریک گفتند.
ثروتمندترین وکلای این دوره عبارتند از آقایان محمد قرشی وکیل خراسان ، علی اکبر جلیلوند وکیل تویسرکان ، مهدی دریانی وکیل تبریز ، عماد تربتی نماینده تربت حیدریه و در برابر فقیرترین نماینده این دوره اسدالله موسوی ماکویی نماینده ماکو است که تا قبل از انتخابات ناظم دبیرستان البرز بود و هم اکنون نیز در هفته چند ساعت در آن جا تدریس می کند .
جوان ترین وکیل این دوره دکتر موسی اصفهانی معروف به آیت الله زاده اصفهانی نوه آیت الله اصفهانی مرجع مرحوم تقلید است.
جوان ترین نماینده مجلس که سی سال و یک ماه از عمرش می گذرد دو سوم از عمر خود را در اروپا گذرانیده و دکتر در فلسفه می باشد معذلک مدتی نیز در نجف به تحصیل علوم دینی پرداخته است.
خواندنی ها درباره این نماینده مدعی شده است : از صورت زیبا و خواب بعد از نماز صبح لذت می برد ، به همین دلیل جای خود را در مجلس طوری انتخاب کرده است که روبروی لژ بانوان باشد !
iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️هزینه هایی که استقبال از ملکه انگلیس به ایران تحمیل کرده است! #روزشمار 13 اسفند 1339 #خواندنی_
#بریده_جرائد ؛ #اطلاعات ، 13 اسفند 1339 ؛ از بازدید #ملکه_انگلیس و همسرش از اصفهان تا آرزوی ملکه برای #ولیعهد #شاه که با انقلاب ملت ایران ناکام ماند!
www.iichs.ir
@iichs_ir
✳️ صاحبمنصبان اعلیحضرت همایونی!
چهارشنبه، اول آبان 1353
«... یکی از وزرای ما مأموریت یافته که درباره یک قرارداد همکاری با کیسینجر به توافق برسد مردک آمده نزد من تا به دعوت کردن یکی از همکاران ارشدش به ضیافت ما اعتراض کند. میترسد که آبرویش جلوی #کیسینجر برود، چون تشریفات حکم میکند که او سر میز شام پایین دست همکارش بنشیند. شاه و من خیلی از این بابت تفریح کردیم، شاه اظهار داشت، "این آدمها به اندازه یک گله گوسفند شعور ندارند."»1
شرح عکس : ضیافت هوشنگ انصاری وزیر اقتصاد و دارایی به مناسبت سفر هنری کیسینجر و همسرش به ایران
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج2، تهران، طرح نو، چاپ اول، بهار 1371، صص626ـ627.
goo.gl/oiTfzL
@iichs_ir