❌ «عدالت با شلاق اجرا شد»!
#روزشمار
#7_مرداد_1343
روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز حکم دادگاه درباره پسر بچه دهسالهای که متهم به سرقت بود اجرا شد و مأمورین او را ده ضربه شلاق زدند.
پسرک فریدون نام داشت و قبل از آنکه حکم ده ضربه شلاق درباره وی اجرا شود با خبرنگار ما صحبت کرد.
او که به زحمت از گریه خود جلوگیری میکرد گفت: دو سال پیش در خیابان اناری «دخل» یک نانوایی را دزدیدند و مرا به جرم دزدی گرفتند. در همان جا صاحب مغازه و کارگران وی کتک مفصلی به من زدند و بعد تحویل کلانتری دادند. از کلانتری به دادسرا رفتم و آزاد شدم.
دو سال گذشت تا اینکه امروز مرا به اینجا آوردند و گفتند: در دادگاه جنحه به ده ضربه شلاق محکوم شدی و حالا میخواهند شلاقم بزنند.
از فریدون پرسیدم: حالا چه کار میکند؟ اشاره به بساط گردوفروشی خود کرد و گفت: کار میکنم ولی دلم میخواهد به جای آنکه هر روز گرفتار پوست کندن گردو و هر شب مشغول فروش آن باشم، مثل خیلی از بچهها به مدرسه بروم و درس بخوانم، اما خرج شکم مادر و خواهرانم را که باید بدهد؟!
@iichs_ir
❌ «جتهای خریداریشده از آمریکا دیوار صوتی تهران را خواهند شکست»!
#روزشمار
#8_مرداد_1343
امروز اطلاع حاصل شد که روز یکشنبه 11 مردادماه طى یک سری پروازهای آزمایشی با هواپیمای شکاری جدید جت که با سرعت مافوق صوت پرواز میکنند دیوار صوتی شکسته خواهد شد و صدای مهیبی تهران را به لرزه درخواهد آورد.
اداره روابط عمومی و امور روانی ستاد بزرگ ارتشتاران امروز اعلام داشت: هواپیماهای شکاری مافوق صوتی اف -5 که به وسیله شرکت هواپیماسازی «نور دپوپ» تکمیل گردیده و تحت برنامه کمکهای نظامی آمریکا برای کشورهای جهان آزاد اختصاص داده شده است، از روز یکشنبه 11 تا 13 مردادماه در فرودگاه مهرآباد پروازهای نمایشی انجام خواهند داد و خلبانان نیروی هوایی شاهنشاهی ایران با این نوع هواپیماها پروازهای آشنایی انجام میدهند.
@iichs_ir
❌ طرح نفوذ و ترور سپهبد بختیار!
سهشنبه 16 اردیبهشت 1349
«... یک قرار ناهار با عجله... سپس به فرودگاه رفتم تا از شاه استقبال کنم. رأس ساعت 3 با روحیه خوب وارد شد. با هلیکوپتر به کاخ نیاوران رفتیم. شهبانو از ما استقبال کرد و عذر خواست که نتوانسته به فرودگاه بیاید.
... یادآوری کردم که گروهی از کردهای نقشبندی پذیرفتهاند که به عنوان مهاجر به عراق "فرار" کنند. وقتی به آنجا برسند قطعا سپهبد بختیار با آنها تماس خواهد گرفت که در آن صورت بدا به حالش. شاه اعتراف کرد که ما توانستهایم در خانه بختیار نفوذ پیدا کنیم، هرچند مأمورین ما هنوز موفق به اجرای نقشه خود نشدهاند. با وجود این، با طرح من در ارتباط با کردها موافقت کرد. میزان اعتمادی که به من نشان میدهد، حقیقتا مرا شرمنده میکند.»1
#شرح_عکس
سرهنگ #نادر_باتمانقلیچ ، فرمانده تیپ اردبیل، به اتفاق سیدسعید نقشبندی، رئیس طایفه نقشبندیه
شماره آرشیو: 4197-4ع
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیراسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 237.
@iichs_ir
❌ مناسبتها و زمینههای به صدارت رسیدن #قوام !
«...در آن موقع [دیماه 1324] یکی از کسانی که برای به روی کار آمدن قوامالسلطنه فعالیت مینمود مظفر فیروز بود که تا چند ماه قبل طرفدار پر [و] پا قرص آقاسیدضیاءالدین طباطبائی، دشمن شماره یک شوروی به قول روسها بود، ولی چون میانهاش با او بههم خورده بود با محمدرضاشاه هم میانه خوبی نداشت به قوامالسلطنه متمایل گردیده برایش سخت دست و پا میکرد و وکلا را به منزل قوامالسلطه میآورد و به او التیمام میداد. همچنین با ابونصر عضد، نابرادریاش که از لیدرهای حزب توده بود، همکاریهایی داشت و او هم با ایرج اسکندری و عمویش، عباس اسکندری نزدیک بود و مجموع این مناسبات مورد استفاده برای آمادگی زمینه قوامالسلطنه بر موفقیت در کارش بود.
به هر حال به محض اینکه قوامالسلطنه علیرغم میل باطنی محمدرضاشاه دو مرتبه رأی تمایل نخستوزیری را از مجلس گرفت و شاه ناچار [شد] فرمان صدارتش را امضا و ابلاغ نماید...»1
1. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیمقرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختاری حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، صص 220ـ221.
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ «تختی یک استادیوم ورزشی و یک دبیرستان بزرگ میسازد»!
#روزشمار
#31_مرداد_1343
روزنامه «اطلاعات» در گزارشی نوشت: تختی «رستم» مجسم عصر ما، روی تشک مشغول عرق ریختن و زورآوری بود، او دارد خود را برای یکی از بزرگترین زورآزماییها در المپیک 1964 آماده میکند و شاید تنها پهلوان کشتی جهان باشد که شانس این را پیدا کرده است که چهار بار در المپیک جهانی شرکت نماید.
بنابراین چنین آدم خوششانس چه بسا ممکن است از شانسهای دیگری مثلا شانس به چنگ آوردن جایزه پانصدهزار تومان اعانه ملی هم نصیبی ببرد. وقتی تمرین قهرمان وزن هفتم جهان تمام شد با مهربانی خاصی که همیشه در حرکاتش و در چهره مردانهاش به چشم میخورد دستم را فشرد و من بیدرنگ سؤالم را مطرح کردم.
آقای تختی اگر پانصدهزار تومان جایزه ممتاز بلیطهای اعانه ملی را ببرید چه میکنید؟
تختی لحظهای به فکر فرو رفت و من در چهره مردی که قلوب میلیونها هموطنش را با فروتنی و پهلوانی تسخیر کرده است دنبال یک تصمیم میگشتم، اما تصمیم گرفتنش هم مثل سگکهایی که روی تشک به سرعت از حریف میگیرد خیلی زود گرفته شد:
«یک دبیرستان مجهز میسازم و دلم میخواهد برای این دبیرستان یک سالن ورزش احداث کنم که نظیرش در دنیا نباشد. این بزرگترین هدف من در زندگی است که یک محیط سالم و یک فضای پاک برای تعلیم و تربیت روح و جسم فرزندان کشور ایجاد کنم و انشاءالله اگر شانس با من بود و جایزه پانصدهزار تومانی را بردم حتما این کار را خواهم کرد».
وقتی از آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، معاون سازمان برنامه و رئیس دفتر بودجه، پرسیدم: آقای دکتر شما که از کارشناسان اقتصادی و مالی مملکت هستید مسلما اهمیت پانصدهزار تومان پول نقد را خوب حس میکنید. حالا اگر برنده پانصدهزار تومان شدید با این پول چه میکنید؟ دکتر سرش را تکان داد و گفت: بله پانصدهزار تومان پول قابل توجهی است و من تصمیم دارم همه این پول را بدهم و سهام کارخانجات دولتی را بخرم.
آقای دکتر مجیدی در توجیه اقدام خود افزود: خرید سهام کارخانجات دولتی چند فایده شخصی و اجتماعی دارد: اول اینکه پول من به جای امن و مطمئنی میرود، چون سهام کارخانجات دولتی تضمین شده است و دوم اینکه سود قابل توجهی هم به آن تعلق میگیرد. سوم اینکه سبب میشود بنیه مالی این کارخانجات تقویت شود، چهارم اینکه وقتی از طرف فردی مانند بنده که خود وارد به امور مالی و اقتصادی مملکت هستم چنین اقدامی صورت گرفت موجب میشود سایرین که در مصرف پساندازهای خود تردید دارند سرمایههای خود را در راههای تولیدی و تقویت صنایع وطن خود مصرف کنند.
آقای دکتر مجیدی که سخت تحت تأثیر برنامه عالی اقتصادی خود قرار گرفته بود ادامه داد: بله حتما بلیط میخرم و انشاءالله وقتی برنده پانصدهزار تومان شدم این برنامه را عملی میکنم.
اطلاعات، 31 مرداد 1343، صص 13 و 16.
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ کودتای 28 مرداد به روایت اسناد لانه جاسوسی؛ اسناد لانه 28 مرداد را چگونه میبیند؟
#مقاله
#چکیده
آمریکا در جریان اختلافات شرکت نفت انگلیس و مخالفان آن، خود را حامی ملیگرایان نشان داد، اما این چهره بهتدریج تغییر کرد و از موضع مخالفت با انگلیس به چهرهای موافق تبدیل شد. از این رو بسیاری از چهرههای ملیگرا از جمله رهبر آن دکتر مصدق در اشتباهی سیاسی، آمریکا را حامی خود تلقی کرده و حتی در مواردی تلاش نمودند برای حل مناقشه به آمریکا نزدیک شوند، اما در واقعیت، آمریکا به دنبال نفت و سایر منافع سیاسی و اقتصادی خود بود و مواضع مصدق و حامیانش پیرامون نفت میتوانست مانع جدی بر سر تحقق این اهداف باشد. بر همین اساس این کشور با تغییر مواضع خود و با حمایت علنی از شاه و انگلیس، به طراحی و اجرای کودتا پرداخت. آمریکا علیرغم نقش مستقیم خود در کودتا همواره مدعی حمایت از مصدق بوده و عنوان مینمود نقشی در کودتا نداشته است، اما جدای از اشارات ضمنی برخی از کودتاگران چون روزولت، کشف اسناد لانه جاسوسی بر این ادعا خط بطلان کشیده و نقش آمریکا در کودتا را به خوبی تصدیق مینماید.
#شرح_عکس
دکتر محمد مصدق در دیدار با آورل هریمن، وزیر خارجه آمریکا در تهران (تیر 1330)
برای مطالعه متن کامل این مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید؛
https://b2n.ir/759227
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️به گزارش پژوهشکده تاریخ معاصر
پویش «محرم در قاب تصویر و خاطره» برگزار میشود
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، این پژوهشکده در نظر دارد در ایام محرم و صفر، پویش «محرم در قاب تصویر و خاطره» را با محوریت گردآوری و انتشار خاطرات و عکسهای مربوط به حضور در مراسم عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) و یاران بزرگوار ایشان برگزار کند.
علاقهمندان به شرکت در این پویش میتوانند آثار مربوط به عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) را با توجه به موضوعات و قالبهای زیر و در بازه زمانی تاریخ ایران معاصر به پژوهشکده تاریخ معاصر ارسال نمایند.
موضوع آثار:
1. مراسم عزاداری امام حسین(ع)
2. فعالیتهای هیئات مذهبی
3. مبارزات سیاسی در قالب مراسم عزاداری سالار شهیدان(ع)
4. سبک مدایح و عزاداریها
5. بانیان مراسم عزاداری
6. واعظان
7. نوحهخوانان
8. عزاداران حسینی
قالب آثار:
1. عکس
2. صوت
3. فیلم
4. سند
5. نوشتار (خاطره و شرح حال)
بازه زمانی:
دوره ایران معاصر (پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تا دهه ۱۳۶۰)
گفتنی است اخبار این پویش و عکسها و خاطرات ارسالی، در شبکههای اجتماعی این پژوهشکده منعکس خواهد شد و عزاداران حسینی میتوانند با مراجعه به آنها در این پویش مشارکت کنند.
در پایان پویش دو ماهه «محرم در قاب تصویر و خاطره» به آثار برتر جوایزی اهدا خواهد گردید.
علاقهمندان به شرکت در این پویش میتوانند آثار خود را از ۱ محرم تا ۲۹ صفر ۱۴۴۲/ ۳۱ مرداد تا ۲۶ مهر ۱۳۹۹ به شیوههای زیر ارسال فرمایند:
راههای تماس و ارسال اثر:
صندوق پستی: ۱۹۷۵-۱۹۳۹۵
رایانامه: info@iichs.ir
شبکههای اجتماعی شماره همراه: 09028404402
تلفن: ۲۲۰۰۳۴۹۰ - ۰۲۱
نشانی: تهران، الهیه، خیابان شهید فیاضی (فرشته)، نبش خیابان چناران، شماره ۱۵
@iichs_ir
14.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 اگر میخواهید بدانید ریشهی رابطه اعراب با رژیم صهیونیستی در کجاست، این چند دقیقه را ببینید
موسی حقانی، رییس موسسه مطالعات تاریخ معاصر، بعد از عادیسازی روابط امارات با اسراییل، از پیشینهی رابطه کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی میگوید.
@iichs_ir
✳️ حجت الاسلام والمسلمین روحالله حسینیان درگذشت
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، حجتالاسلام والمسلمین روحالله حسینیان، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، دار فانی را وداع گفت.
حسینیان، نویسنده کتابهای «چهارده سال رقابت ایدئولوژیک شیعه در ایران»، «چهارده قرن تلاش شیعه برای توسعه و ماندن» و «بیست سال تکاپوی اسلام شیعی در ایران»، از سال 1374 ریاست مرکز اسناد انقلاب اسلامی را عهدهدار بود و سابقه نمایندگی مجالس هشتم و نهم را در کارنامه خود دارد.
پژوهشکده تاریخ معاصر درگذشت حجتالاسلام والمسلمین روحالله حسینیان را به خانواده آن فقید و کارکنان آن مرکز تسلیت میگوید و از خداوند سبحان برای ایشان علو درجات مسئلت مینماید.
@iichs_ir
❌ شاه: در شهریور 1320 قیمت خوشباوری خود را پرداختیم!
#روزشمار
#7_شهریور_1343
روزنامههای «اطلاعات» و «کیهان» در شماره امروز خود سخنرانی شاه در مراسم جشن فارغالتحصیلی دوره سوم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هفدهم دانشکده فرماندهی و ستاد دانشگاه جنگ را منتشر کردند. شاه در این مراسم گفت: تا آنجا که به اقتصاد ملی و حیات اجتماعی ما لطمهای نخورد نباید آنی از تقویت قوای تدافعی مملکت فرو گذار کنیم. این رسمی است که از وقایع دو جنگ اول و دوم جهانی که بیطرفی ایران محترم شمرده نشده است گرفتهایم.
❌ فکر میکردیم دنیا به بیطرفی ما احترام میگذارد!
ما در شهریور ۱۳۲۰ قیمت خوشباوری و اعتماد به مقررات بینالمللی را پرداخته بودیم. ما فکر میکردیم که وقتی که اعلان بیطرفی کردهایم ممالک دنیا بیطرفی ما را محترم میشمارند. تجربه بار دیگر ثابت کرد که مثل جنگ بینالمللی اول در جنگ دوم نیز بیطرفی ایران، تمامیت ایران و استقلال ایران در مقابل منافع دیگران به حساب نیامد.
فکر میکنم که اگر ما خوشباوری را کنار گذاشته بودیم و پیش خود حساب میکردیم که در دنیا موقعی که جنگ میشود مقررات قانونی چنان مورد توجه نیست شاید میبایستی که مثلا تمام پالایشگاه نفت، چاههای نفت ایران، جادههای ایران، پلهای ایران، تونلهای ایران همه مینگذاری میشد، در بنادر ایران و هر وسیلهای که ممکن بود یک روزی مورد استفاده قرار گیرد پیشبینی تخریب میشد فکر میکنم که آیا اگر ما این کار را کرده بودیم، مملکت دستخوش تهاجم میشد؟
به احتمال یقین خیر؛ این درس به ما نشان میدهد که انسان البته برای اطمینان خاطر باید متکی به قوانین باشد باید به آنها احترام بگذارد، ولی ضمنا فکر بکند که ممکن است احیانا قوانین و مقررات مورد احترام دیگری واقع نشود و برای آن روز آماده باشد.
@iichs_ir
4_5926738187656366017.pdf
447.9K
درنگی در نماز عاشورا
مقالهای منتشرنشده از استاد علی ابوالحسنی مُنذِر(ره)؛
http://www.iichs.ir/s/15113