🔖اسنادی که شکست سیاست تکحزبی را نشان میدهد
📌مخالفت ساواک با انحلال حزب رستاخیز
◾️روز سوم مهرماه ۱۳۵۷ خبر انحلال تشکیلات حزب رستاخیز اعلام شد. اعلام انحلال آن اعلام شکست سیاست تکحزبی محمدرضاشاه پهلوی بود؛ حزبی که ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ تشکیل شد و اولین کنگرهاش را دهم اردیبهشت ۱۳۵۴ برگزار کرد و شاه گفت هر کس عضو آن نشود، دو راه برایش وجود دارد: «او جایش یا در زندان ایران است، یا اگر بخواهد فردا با کمال میل بدون اخذ حق عوارض، گذرنامه در دستش میگذاریم و به هر جایی که دلش میخواهد، برود.»
▫️۳ مهر ۱۳۵۷ دبیرکل حزب رستاخیز «منتفی بودن موجودیت» آن را اعلام کرد و در جلسه ۸ مهر، در آخرین جلسه کمیته منتخب هیات اجرایی، انحلال حزب رسما اعلام شد و جواد سعید استعفا داد.
📍ادامهی مطلب
@irdc_ir
🔖اسنادی از روابط پشت پرده رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی
📌سیاست یک بام و دو هوا
▪️پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ روابط دوستانهای میان رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی شکل گرفت. این روابط در دهه پنجاه در حالیکه ایران به عنوان ژاندارم منطقه، عهدهدار امنیت خلیج فارس شده بود و کشورهای عربی جبههای متحد در مقابل اسرائیل تشکیل داده بودند، به صورت تنگاتنگی ادامه یافت. با این وجود، شاه همواره در ظاهر خود را حامی ملت مظلوم فلسطین نشان میداد و کشورهای اسلامی را به تفاهم و همدلی دعوت میکرد.او درست زمانی که در ظاهر برای احقاق حقوق فلسطینیها سخنرانی میکرد، در پشت پرده روابط گسترده اقتصادی با اسرائیل داشت و هنگامی که کشورهای عربی به صورت متحد اسرائیل را تحریم کرده بودند، رژیم پهلوی نه تنها هرگز در تحریم نفتی اعراب شرکت نکرد، بلکه همواره بزرگترین فروشنده نفت به رژیم صهیونیستی بود.
📍 ادامهی مطلب
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
▪️اسنادی در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد که نشان از برخی روابط پشت پرده میان پهلوی و اسرائیل دارد، سند نخست در این مجموعه، به تاریخ ۲۳ خرداد ۱۳۵۲، مئیر عزری در مراسم تودیع خود، پس از پانزده سال حضور در ایران، از حسن روابط ایران و اسرائیل ابزار خشنودی کرده و از اینکه این روابط در رسانهها انعکاس لازم را نیافتهاند، متاسف است.
▫️سند دوم درباره روابط نظامی ایران و اسرائیل است که نشان از تمرینات نظامی خلبانان اسرائیلی بر هواپیماهای فانتوم متعلق به ارتش ایران دارد.
▪️سند سوم، به تاریخ آذرماه ۱۳۵۲، گزارشی منتشره در هاآرتص حاکی از نگرانیهای مقامات اسرائیلی از تغییر سیاستهای سران پهلوی است. بر اساس این گزارش: « کشورهای نفتخیز عربی در خلیج فارس طی هفتههای اخیر به ایران فشار آورده بودهاند که در فشار نفتی علیه باختر به آنها همکاری نماید ولی ایران مرتباً از این عمل خودداری کرده است. سابقاً کشورهای عربستای سعودی و عراق و مصر از روابط محرمانه ایران با اسرائیل انتقاد کرده بودهاند. اسرائیلیها یک هیات نمایندگی بازرگانی در ایران دارند و به اعطای کمک فنی و برنامههای تعلیمی و راهنمائی در این کشور اشتغال دارند. ایرانیها نیز هیات مشابهی در اسرائیل دارند. اطلاع میدهند که فشارهای فعلی اعراب از زمینه تحریم نفتی تجاوز نموده و از ایران خواستهاند هیات نمایندگی اسرائیل و همه یهودیان این کشور را که تعدادشان بین ۵۰ تا ۹۰ هزار نفر هستند را اخراج نماید ولی ایران جواب منفی صریح داده بوده است. نظریه: محافل ملی اسرائیل از امکان موثر واقع شدن فشار اعراب بر ایران جهت تغییر سیاست دولت شاهنشاهی در مورد اسرائیل بیم و هراس دارند.»
#متن_سند
@irdc_ir
🔖به روایت اسناد
📌سندی سری از همکاری ساواک و موساد علیه فلسطین
▪️روابط همهجانبه رژیم پهلوی و رژیم صهیونیستی در طول زمان منجر به حمایت و تأمین بیدریغ آنها نسبت به یکدیگر میشد. هر دو رژیم مراودههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی متعددی با یکدیگر داشتند. از آنجایی که ساواک تعالیم خود را در دهه چهل مرهون سرویس جاسوسی و امنیتی رژیم صهیونیستی یعنی موساد بود و به نوعی دستپروده موساد محسوب میشد، در سالهای آتی همکاریهای این دو نهاد امنیتی و جاسوسی گسترش بیشتری یافت.
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir