eitaa logo
پیام سبز
2.3هزار دنبال‌کننده
714 عکس
1.2هزار ویدیو
15 فایل
با سلام و ارادت خدمت یکایک دوستان _کانال پیام سبز جهت جمع اوری علوم کاربردی کشاورزی و تجارب کشاورزان و انتقال این دستاوردها به علاقمندان ایجاد شد مدیر کانال ::پاشا زانوسی لینک کانال:: @jpz09113931202
مشاهده در ایتا
دانلود
خاکورزی حفاظتی چیست؟ خاکورزی حفاظتی روشی است که مقدار کافی بقایای گیاهی را پس از برداشت محصول در سطح زمین حفظ می کنند تا حفاظت خاک در برابر فرسایش افزایش یابد. در این روش، معمولا کاهش میزان تردد ماشین آلات و ادوات و یا حذف عملیات خاک ورزی فشرده مانند برگرداندن لایه سطحی خاک مورد توجه است. اهمیت خاکورزی حفاظتی با توجه به این که کشور ما جزء مناطق کم باران بوده و حفظ رطوبت خاک در آن به ویژه در شرایط خشکسالی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، بنابراین می باید به سمت روش های خاکورزی رفت که درصد بیشتری از بقایای گیاهی را در سطح خاک باقی بگذارد. کاهش مواد آلی خاک های زراعی، افزایش مصرف بی رویه سموم و کودهای شیمیایی، آلودگی بیش از حد هوا در فصول برداشت محصول و آتش زدن کاه و کلش مزارع، کاهش نسبی عملکرد و کیفیت محصولات زراعی و ده ها معضل دیگر همگی ثابت می کنند که باید به دنبال شیوه های نو و تحول بنیادی در کشاورزی کشور بود. در حال حاضر خاکورزی حفاظتی یکی از جدیدترین شیوه هایی است که بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا برای حل این مشکلات انتخاب نموده اند. خاک ورزی حفاظتی یک ماشین خاص نیست، یک سیستم است. سیستمی که در آن پس از عملیات خاکورزی و بذرکاری محصول، حداقل 30 درصد سطح خاک به وسیله بقایای محصول قبلی پوشیده شده است واز مدیریت برداشت محصول قبلی شروع می شود. هدف خاک ورزی حفاظتی افزایش بهره وریست. توقف و یا حتی معکوس نمودن روند فرسایشی خاک در سرتاسر جهان به منظور ارتقاء پایداری منابع طبیعی شامل زمین، آب و هوا، افزایش کمی و کیفی محصولات و کاهش هزینه های تولید و بهبود وضعیت معیشتی کشاورزان وخانواده آنها ازجمله اهداف کشاورزی حفاظتی است @jpz09113931202
1.38M
کلیپ صوتی تعریف کلون و ازدیاد @jpz09113931202
کاربرد اسید سولفوریک در اصلاح خاکهای شور و قلیا اسید سولفوریک غلیظ یکی از ارزانترین و در دسترس ترین مواد اصلاحی است که برای اصلاح خاکهای شور و قلیا توصیه می‌شود. مکانیسم اثر اسید سولفوریک از طریق واکنش با نمک‌های کربناته(آهک) موجود در می‌باشد. H2SO4 + CaCO3 = CaSO4.۲H2O+CO2(g)  اسید اضافه شده به آب آبیاری با کربنات کلسیم موجود در خاک واکنش داده و منجر به تشکیل سولفات کلسیم آبدار یا همان گچ کشاورزی می‌شود. تفاوت گچ خام که به صورت انبوه به سطح خاک اضافه می‌شود با گچ حاصل از واکنش اسید سولفوریک با آهک موجود در خاک در سرعت تاثیر آن‌ها در اصلاح خصوصیات نامطلوب خاک‌های شور و قلیا می‌باشد. استفاده از گچ خام کشاورزی بعد از دو تا سه سال حداکثر اثر اصلاحی گچ مشاهده می‌شود. ولی در مورد اسید سولفوریک این مدت زمان به حداقل چند روز بعد از اعمال اسید کاهش می‌یابد. اثرات اسید سولفوریک در خاک کشاورزی مشکل اصلی خاک های و قلیا مریوط به سدیم چسبیده به سطح ذرات کلوییدی خاک است. واکنش اسید سولفوریک با آهک موجود در خاک تشکیل سولفات کلسیم آبدار یا همان گچ کشاورزی می‌باشد. کلسیم حاصل از انحلال گچ جایگزین سدیم چسبیده به سطح ذرات خاک می شود. سدیم آزاد شده که وارد محلول خاک شده است با آنیون سولفات آزاد شده از سولفات کلسیم نمک محلول سولفات سدیم را می‌سازد. همراه با آب آبیاری سدیم آزاد شده شسته شده و به تدریج از دسترس ریشه گیاه خارج می‌گردد. میزان اسید مورد نیاز برای اصلاح یک هکتار خاک بسته به هدفی که داریم و نوع و میزان مشکل متغیر است. به عنوان مثال خاک مبتلا به شوری از نوع سدیم با خاکی که شوری و قلیاییت آن از نوع منیزیمی است متقاوت می‌باشد. متاسفانه علی رغم بزرگی معضل قلیاییت منیزیمی در آنالیزها و ارزیابی ها فقط به سدیم و خطرات آن توجه می‌گردد. شاخص خطر منیزیم چند برابر سدیم است. کاتیون منیزیم دارای دو بار مثبت بوده و شعاع کریستاله آن نسبت به سدیم کوچکتر می‌باشد. دانسیته بالای بار مثبت در مورد کاتیون منیزیم موجب افزایش شعاع هیدراته آن در محلول خاک و به تبع آن انهدام بیشتر خاکدانه ها و ساختمان خاک می‌گردد. اسید سولفوریک اضافه شده به خاک بلافاصله با آهک­ های موجود در خاک واکنش داده و خنثی می­شود. واکنش اسید سولفوریک با کربنات­ های موجود در خاک عمدتا منجر به تولید سولفات کلسیم آبدار (گچ کشاورزی) و به مقدار خیلی کمتری سولفات منیزیم و سولفات مضاعف کلسیم و منیزیم می­شود. به­دلیل سریع بودن واکنش فوق­ الذکر (خنثی شدن اسید سولفوریک با آهک) اسید در خاک ماندگار نمی­باشد که قادر به خسارت به ریشه گیاه بشود و همچنین اقتصادی­ترین راه برای اصلاح خصوصیات نامطلوب یک خاک رسی استفاده از اسید سولفوریک است. به­طور مثال اسید سولفوریک ۹۸ درصد در مزارع و باغات کشاورزی به منظور کاهش میزان قلیایی بودن آب و خاک مصرف می­شود. که با استفاده از اسید سولفوریک به­عنوان یک ماده اصلاحی پس از دو تا سه تکرار، نفوذ پذیری خاک افزایش یافته و مشکل تهویه خاک هم همزمان مرتفع می­باشد. با بهبود وضعیت تهویه یک خاک رسی، شرایط رشد و توسعه بخش مهمی از عوامل ایجادکننده بیماری­های خاکزاد از بین می­ رود. پس بطور خلاصه می توان اثرات اسیدسولفوریک در کشاورزی را اینگونه عنوان کرد: کاهش میزان قلیائیت(PH) خاک وآب اصلاح شوری خاک (EC) بهبود وضعیت تهویه در خاکهای رسی قابلیت تشکیل سولفات‌های آلی در خاک و آب  نحوه استفاده از اسید سولفوریک در آبیاری با توجه به خطر سوختگی شدید در اثر تماس با بدن رعایت نکات ایمنی کاملا لازم و ضروری می‌باشد. به عنوان مثال استفاده از دستکش و لباس مخصوص ضد اسید، چکمه پلاستیکی و عینک مخصوصی که تمام صورت را می‌پوشاند توصیه می‌گردد. بهترین روش استفاده از اسید سولفوریک برای تزریق در آب آبیاری استفاده مستقیم از گالن محتوی اسید می‌باشد. بدین منظور درب یکی از گالن ها را سوراخ کرده و شیلنگ نازکی به اندازه تقریبی شیلنگ ست سرم از سوراخ تعبیه شده عبور داده به نحوی که به کف گالن برسد. با کج کردن ظرف محتوی اسید به میزان کم چگالی بالای اسید منجر به جریان اسید در شیلنگ می‌شود. انتهای شیلنگ را کف کانال یا هر محلی که در نظر گرفته شده است قرار می‌دهیم. بهتر روی شیلنگ را با قرار دادن جسم سنگینی مثل سنگ در کف کانال آب تثبیت نماییم. در ارتباط با میزان اسید مصرفی آن مقداری اسید وارد آب آبیاری شود که pH آب به ۵ تا ۵/۵ برسد. برای تعیین pH میتوان از کاغذ تورنسل یا pH متر استفاده کرد. لازم به ذکر است که محل اندازه گیری pH آب آبیاری با محل تزریق اسید حداقل هشت تا ده متر فاصله داشته باشد. این نکته به خاطر اختلاف چگالی اسید و آب است. برای مخلوط شدن کامل اسید و آب به مدت کمی زمان و یا فاصله نیاز می‌باشد @jpz09113931202
زمان مصرف اسید سولفوریک به عنوان ماده اصلاح کننده: از نظر زمان مصرف اسید سولفوریک هیچ محدودیت زمانی وجود ندارد. درتمام طول سال میتوان از اسید سولفوریک برای اصلاح خاک استفاده کرد. البته چنانچه در طول زمستان که هوا خنک بوده و تبخیر هم کم است، اسید مورد استفاده قرار گیرد بهتر است. دلیل این موضوع امکان انجام آبیاری سنگین تر در طول زمستان می‌باشد. از نظر خطر استفاده از اسید برای ریشه درخت در طول فصل رشد هیچ مشکلی در این رابطه وجود ندارد. معمولا میزان اسید سولفوریک توصیه شده به حدی است که واکنش pH آب آبیاری در نقطه انتهایی کرت بین ۵ تا ۵/۵ باشد. این محدودهpH هیچ خطری برای ریشه گیاه ایجاد نمی‌کند. بطور طبیعی pH محلول خاک در ریزوسفر کمتر و بعبارتی اسیدی تر از مقدارpH توصیه شده می‌باشد( منظور از ریزوسفر محدوده خاکی اطراف ریشه گیاه است که به هر طریقی متاثر از فعالیت ریشه بوده و جمعیت میکروارگانیسم ها در این محدوده بیشتراز نقاط با فاصله زیادتراز ریشه می‌باشد). دلیل اسیدی بودن واکنش یا pH خاک اطراف ریشه گیاه تولید گاز دی اکسید کربن در اثر تنفس ریشه می‌باشد. گاز دی‌اکسید کربن تولیدی با آب اطراف محیط ریشه واکنش داده و تولید اسید ضعیف اسیدکربنیک می‌کند. علاوه بر اثر اسیدکربنیک تولید شده درکاهش واکنش ریزوسفر، تعداد زیادی اسیدهای آلی به صورت ترشح از ریشه وارد محلول خاک اطراف ریشه می‌شوند. بنابراین خطر استفاده از اسید سولفوریک برای ریشه های گیاه در طول فصل رشد توجیه فنی ندارد.  نقش اسیدسولفوریک غلیظ در افزایش نفوذپذیری خاک‌های رسی و سنگین یکی از عمده ترین مشکلات و محدودیت‌های خاک‌های رسی کند بودن نفوذپذیری این خاک‌ها نسبت به آب و حرکت هوا (تهویه (aeration : می‌باشد. در خیلی از خاک‌های رسی بعد از چندین روز از گذشت آبیاری باز هم خاک خیس بوده و اشباع از آب است. تجمع بلندمدت آب منجر به مختل شدن تهویه خاک شده و ریشه گیاه به واسطه نبود اکسیژن کافی دچار صدمه می‌گردد. میزان صدمه به ریشه در مورد گیاهانی مثل درخت پسته که ریشه آن نسبت به شرایط تهویه فوق العاده حساس است، شدیدتر می‌باشد. یکی از عمده‌ترین دلایلی که بهترین بافت خاک را برای احداث باغ پسته، بافت‌های متوسط متمایل به شنی ( لوم شنی تا شن لومی) عنوان کرده‌اند همین حساسیت ریشه درخت پسته نسبت به کمبود اکسیژن می‌باشد. برای بالا‌بردن نفوذپذیری خاک‌های رسی نسبت به آب و بهبود شرایط تهویه در این خاک‌ها راه‌های مختلفی بیان شده است. متداول‌ترین راه، استفاده از شن برای اصلاح بافت خاک است که طی سال‌های اخیر شدیدا رواج پیدا کرده است. از نظر فنی و اقتصادی هیچ توجیهی برای اصلاح بافت خاک‌های رسی با استفاده از دادن شن به این خاک‌ها وجود ندارد. همانطور که دیده می‌شود طی یک تا دو سال پس از اضافه کردن شن به خاک‌های رسی اثری از شن حتی در سطح خاک دیده نمی‌شود. شن اضافه شده در بین ذرات رس خاک گم می‌شود. از نظر تعریف بافت خاک به درصد نهایی ذرات معدنی تشکیل دهنده خاک شامل شن (sand)، سیلت یا لای (silt ) و رس (clay )اطلاق می‌گردد. تفاوت بین سه کلاس ذرات خاک یعنی شن، سیلت و رس فقط اندازه فیزیکی این ذرات است. در کل، خاک به ذرات کوچکتراز دو میلیمتر گفته می‌شود. ذرات بزرگتر از دو میلیمتر موجود در خاک جزء خاک به حساب نمی‌آیند. درصد نسبی هر کدام از این سه گروه ذرات خاک است که بافت خاک را تعیین می‌کند. برای اصلاح و تغییر بافت خاک بایستی با اضافه کردن خاکی که محتوی آن ذره می‌باشد به خاک باغ اصلی اقدام شود. به عنوان مثال برای اصلاح بافت یک خاک رسی و سنگین بایستی خاک شنی به خاک مورد نظر اضافه شود. برعکس برای اصلاح خاک‌های شنی می‌توان از خاک‌های دارای درصد زیادی رس استفاده کرد. نکته حائز اهمیت در اینجا مقدار خاکی است که باید برای تغییر یک تا دو درصد شن یا رس به خاک اصلی اضافه شود. مقدار شن مورد نیاز برای اصلاح بافت یک خاک رسی تا عمق نیم متر چند هزار کامیون شن می‌باشد که اصلا توجیه‌پذیر نیست .این در صورتی است که تغییر یک تا دو درصدی یک جزء بافت خاک هیچ تاثیر معنی داری بر تغییر ماهیت خاک اولیه ندارد. با توجه به موارد فوق الذکر و پاره ای موارد دیگر اقتصادی‌ترین راه برای اصلاح خصوصیات نامطلوب یک خاک رسی استفاده از اسید سولفوریک است. با استفاده از اسید سولفوریک به عنوان یک ماده اصلاحی پس از دو تا سه تکرار نفوذپذیری خاک افزایش یافته و مشکل تهویه خاک هم همزمان مرتفع می‌شود. با بهبود وضعیت تهویه یک رسی، شرایط رشد و توسعه بخش مهمی از عوامل ایجاد کننده بیماری‌های خاکزاد ازبین می‌رود. البته باید توجه داشت استفاده از اسید در حالت دسترسی سریعتر به PH اسیدی صورت میگیرد ولی از راهکارهای دیگر افزایش میکرو ارگانیسمهای مفید خاک میباشد @jpz09113931202
چگونه می‌توان pH خاک را کاهش داد؟ بسیاری از کارشناسان و کشاورزان بر این باور هستند که برای کاهش pH خاک می‌توانند از اسیدهای معدنی مثل سولفوریک اسید، کلریک اسید و نیتریک اسید و یا فسفریک اسید استفاده کنند تا شرایط اسیدی برای خاک فراهم شود ولی دوستان عزیز توجه داشته باشید نظام طبیعی خاک چگونه است؟ نظام طبیعی تنظیم pH در خاک برپایه فعالیت میکروارگانیسمی است یعنی این میکروارگانیسم‌ها هستند که pH را تنظیم می‌کنند. یعنی ما باید در جهت افزایش جمعیت این موجودات تلاش کنیم تا pH به سمت حالت نرمال پیش رود و نه اینکه بصورت خارجی به خاک اسید اضافه کنیم. این نکته را باید ذکر کرد که اضافه کردن اسید‌های معدنی به خاک به صورت موقت موجب کاهش pH خواهند شد، اما این‌کار با ایجاد خطر و شوک‌های خطرساز برای میکروارگانیسم‌های مفید خاک موجب کاهش فعالیت و حتی مرگ میکروارگانیسم‌های مفید می‌شود. مرگ میکروارگانیسم ها یعنی کاهش ماده آلی خاک یعنی کاهش فعالیت بخش زنده خاک که در نهایت موجب بی دفاع شدن خاک و از بین رفتن حالت تامپونی آن می‌شود. این روش بصورت موقت عمل کرده و با از بین رفتن میکروارگانیسم‌های مفید، خاک تبدیل به خاک کویری و بدون ساختمان خواهد شد که هیچ استفاده‌ای برای کشاورزی ندارد. مواد مخدر را برای بدن را نظر بگیرید، کسی نمی‌تواند توان مضاعفی که مصرف مواد مخدر به یک شخص در مراحل اولیه مصرف می دهد را کتمان کند اما بعد از گذشت مدتی وابستگی که به دلیل عدم فعالیت طبیعی بدن اتفاق می‌افتد توان فرد را از بین برده و حال فعالیت غیر طبیعی موجب مرگ و انحطاط بدن می‌شود. اسیدهای معدنی اضافه شده به خاک هم همین اثر را روی خاک دارند. مصرف مستقیم اسیدهای معدنی مثل سولفوریک، نیتریک و کلریک اسید می‌تواند به مرور زمان با ایجاد مرگ در بخش زنده خاک موجب کاهش ماده آلی پروتئینی خاک شود و این موضوع، خاک زنده یعنی خاک دارای ساختمان را به خاک مرده یعنی خاک بدون ساختمان (کویر) تبدیل کند. همانطور که می‌دانید اغلب خاک‌های ایران قلیایی بوده و pH بالایی دارند و کمتر جایی را می‌توان سراغ داشت که خاک آن منطقه اسیدی باشد. شاید بپرسید که خاک‌های شمال ایران به واسطه آبشویی بالا حالت اسیدی دارند ولی اینطور نیست و فعالیت میکروارگانیسم‌ها در این خاک‌ها نمی‌تواند شرایط را برای اسیدی شدن فراهم کند. برای اینکه بتوانیم به حلالیت عناصر در خاک کمک کنیم باید جمعیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک را افزایش دهیم. درخاک‌های با pH بالا هم می‌توان عملکرد داشت ولی در این حالت راندمان فعالیت باکتری پایین بوده و طبیعتا جذب عناصر کمتری صورت خواهد گرفت. حتی برخی عناصر در pHهای ۶ هم رسوب می‌کنند و جذبی رخ نمی‌دهد. نقطه pH مهم نیست بلکه آن عملیاتی است که در جهت کاهش آن باید انجام بگیرد مهم است که این کاهش باید توسط باکتری‌های هوازی و مفید صورت بگیرد. در کشاورزی روز به این نکته رسیده‌اند که برای کاهش pH خاک باید یک عامل کمک کننده به فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید به خاک اضافه کرد. چرا که بتوان به سرعت پایین اما پایدار این موضوع اتفاق افتد. بهترین عامل برای این‌کار گوگرد است. به این خاطر که فرم پایدار گوگرد بصورت گازی است، مقدار آن در خاک‌ها بسیار ناچیز است و باید بصورت خارجی آن را به خاک اضافه کرد. اضافه کردن گوگرد به خاک علاوه برا اینکه مورد مصرف گیاه واقع می‌شود باعث می‌شود که اسیدسولفوریک بصورت مول به مول تولید شود که این اسید سولفوریک (تولید شده از مسیر بیولوژیک) باعث افزایش فعالیت سطح میکروارگانیسم‌های هوازی می‌شود و افزایش این سطح و فعالیت میکروارگانیسم‌ها موجب افزایش حلالیت و جذب عناصر غذایی در خاک می‌شود. در دنیا به این حالت slow release یا اهسته رهش می‌گویند. باید توجه کرد که اضافه کردن گوگرد به تنهایی به خاک نمی‌تواند به تعدیل pH کمک کند چرا که باید همراه آن یک عامل اکسید کننده حضور داشته باشد که این عامل باکتری‌های اکسید کننده گوگرد هستند که با اکسید کردن گوگرد باعث آزاد سازی مول به مول سولفوریک اسید شده و به این طریق pH به سمت اسیدی شدن حرک می کند و فعالیت میکروارگانیسم‌ها در این حالت بسیار بالا می‌رود پس در نتیجه این فعالیت، حلالیت و جذب بیشتر عناصر شیمیایی اتفاق خواهد افتاد.کانال پیام سبز  بنابراین بهترین و موثرترین راه حرکت به سمت پی‌اچ مفید برای افزایش حداکثری فعالیت میکروارگانیسم‌ها یا همان حالت اسیدی شدن در خاک‌های ایران اضافه کردن به همراه باکتری‌های اکسید کننده گوگرد و همچنین باکتری‌ها هوازی مفید زنده کننده خاک است. @jpz09113931202
پیراکانتا درختچه ای همیشه سبز این درختچه هرس پذیر است و با هرس می توان آن را به اشکال مختلف درآورد و به عنوان پرچین نیز کاربرد دارد. نیاز به آفتاب کامل دارد و آبیاری آن باید به طور منظم انجام شود. تکثیر پیراکانتا از طریق قلمه در اوائل تابستان می باشد. @jpz09113931202
📝 مقالە: ″الگوی کشت بهینه و آمایش سرزمین کشاورزی، گمشده‌های مدیریت کشاورزی ایران″ ⭕ بخش کشاورزی یکی از بخش‌های مهم اقتصادی کشور است. انجام تحقیقات در این بخش می‌تواند باعث پربارتر شدن و افزایش پتانسیل‌های آن شود و شرایطی جهت تأمین مواد غذایی مورد نیاز کشور و کسب درآمد ارزی از طریق صادرات محصولات را فراهم کند. تحقق این امر نیازمند تحقیقات اصولی در این بخش بوده تا نتایج حاصل از تحقیقات، نیاز دستگاه‌های اجرایی و تولیدکنندگان کشور را برآورده سازد. ⭕ کشورهای در حال توسعه به‌ویژه ایران، از منابع تولید فراوانی برخوردار بوده، اما متأسفانه به‌دلیل عدم استفاده بهینه، اتلاف می‌شوند که نتیجه این امر، بهره‌وری پایین منابع خواهد بود. به‌منظور رسیدن به توسعه پایدار کشور و به‌ویژه توسعه پایدار بخش کشاورزی، لازم است با به‌کارگیری اصولی نهاده‌ها و افزایش بهره‌وری آنها به تولید با حداکثر عملکرد و کیفیت دست یافت. در بسیاری از مناطق کشور، کشت محصولات زراعی و باغی با پتانسیل‌های منطقه‌ای و عوامل تولید مغایرت دارد. با توجه به محدودیت‌های اقلیمی موجود و بیلان منفی آب دشت‌ها ضروری است که در جهت روش‌های کمک به بهبود عوامل تولیدی در کشاورزی کشور حرکت کنیم. ضرورت تدوین برنامه کشت جهت تخصیص زمین‌های کشاورزی یک منطقه به انواع گروه محصولات زراعی و باغی همان منطقه و ارائه ی ترکیب از پیش تعیین شده کشت و آیش برای مجموعه‌ای از گیاهان سازش یافته در این منطقه الزامی است. این برنامه باید به‌گونه‌ای باشد که با سیاست‌های دولت و اقتصادی - اجتماعی هم‌سو باشد. از سوی دیگر میزان کشت محصولات کشاورزی در این منطقه باید با توجه به منابع موجود، قیمت محصولات، هزینه‌های تولید، عملکرد محصول و نیاز کشور انجام شود و تصمیم‌گیری در انتخاب گیاهان زراعی یا باغی مناطق مختلف بر اساس اقلیم و حفظ منابع پایه تولید در جهت تأمین نیازهای اساسی کشور باشد. ⭕ تعریف الگوی کشت درباره الگوی کشت تعاریف متفاوتی وجود دارد، به‌نظر می‌رسد جامع‌ترین تعریف این است: "الگوی کشت عبارت است از تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاست‌های کلان کشور، دانش بومی کشاورزان و بهره‌گیری بهینه از پتانسیل‌های منطقه‌ای با رعایت اصول اکوفیزیولوژیک تولید محصولات کشاورزی در راستای حفظ محیط زیست". ⭕ تعریف آمایش سرزمین آمایش سرزمین از اسم مصدر "آمودن" و "آماییدن" است که به معنی درهم کردن، در نشاندن، مستعد کردن و آراسته کردن است. بر طبق تعریفی که در بولتن همایش بین‌الملل آمده، آمایش (ارزیابی توان اکولوژیک) سرزمین عبارت است از توزیع متوازن و هماهنگ جغرافیایی تمام فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی و معنوی در پهنه سرزمین نسبت به منابع طبیعی و انسانی. آمایش سرزمین را تنظیم روابط بین انسان، زمین و فعالیت‌های انسانی در زمین برای استفاده مناسب و پایدار از کلیه امکانات انسانی و فضایی سرزمین در جهت بهبود وضعیت اجتماع در طول زمان برای همه نسل‌ها هست. آمایش سرزمین و برنامه‌های مرتبط با آن به‌دنبال برنامه‌های صحیح و اصولی برای استفاده از سرزمین و منابع طبیعی هست. به‌گونه‌ای که این استفاده و بهره‌برداری در طول زمان باعث تخریب محیط و منابع طبیعی نشود. 🔵 یکی از مسائلی که همواره ذهن مدیران توسعه بخش کشاورزی را به خود مشغول کرده بررسی توان تولیدی مناطق مختلف کشور برای توسعه و کشت محصولات کشاورزی است. از مهم‌ترین شاخص‌هایی که می‌تواند مدیران بخش کشاورزی را در این امر یاری کند، مشخص کردن پتانسیل زمین و محدودیت‌های اقلیمی این مناطق بوده که در کنار توجه به الگوی کشت بهینه و اصل مزیت نسبی می‌تواند جهت انتخاب محصول سازگار با هر منطقه مناسب باشد. 🔵الگوی بهینه کشت، انتخاب ترکیبی از محصولات برای کشت در یک واحد زراعی مشخص با توجه به خصوصیات کشت محصولات مختلف، پیش‌بینی قیمت آنها در بازار، حجم تقاضا، منابع آب و خاک در دسترس، نیروی انسانی، سرمایه، تجهیزات کشاورزی و موارد مشابه دیگر به‌منظور بیشینه کردن سود آن واحد است که سرانجام با رعایت این الگو توسط کشاورزان می‌توان بر فقر حاکم بر مناطق روستایی و کشاورزی تأثیرگذار بود. 🔻متأسفانه در بسیاری از نقاط کشور ما از اهمیت این نکته چشم‌پوشی شده و اراضی بسیاری تحت کاربری‌های نامناسب قرار می‌گیرند. آگاهی از نحوه استفاده از زمین، سبب جلوگیری از هدر دادن ثروت زمینی خواهد شد. این آگاهی را بر اساس مدل‌های توان اکولوژیک می‌توان به دست آورد. مطالعه توان اکولوژیک، نوع کاربری مناسب برای یک محدوده از سرزمین را تعیین می‌کند و بنابراین، می‌توان کاربری اراضی مناسب برای یک ناحیه و یا منطقه را پیشنهاد کرد. @jpz09113931202
عواملی که خطر یخبندان زمستانه را افزایش میدهند: *مصرف ازت بیش ازحد *مصرف ازت در پاییز *ابیاری و شخم دیر هنگام *ریزش زودتر برگها *تولید محصول سنگین *هرس زودتر *رشد درختان پیوند شده برروی پایه های قوی(دوستانی که تجربه پیوند تاجی دارند تا یکی تا دو سال اول بعد پیوند برگها دیرتر میریزه و تا مدت بیشتری برگ سبز رو درخت میمونه که به دلیل پایه قوی نسبت به حجم تاج جدید هست که به مرور با نزدیک شدن تناسب تاج به ریشه خزان به حالت عادی در زمان ابتدای پاییز برمیگردد) و برعکس پایه های پاکوتاه به سبب زودتر متوقف کردن رشد شاخه در کنترل رشد باعث مقاومت درختان میشود *افات و بیماریها با ریزش برگ در زودتر از موعد مقرر و عدم ذخیره به مقدار کافی در سرشاخه ها و ذخیره سازی هیدرات کربن سبب ضعف در سرشاخه و سرمازدگی میشود *نماتد و افات خاکزی سبب ضعف سیستم ریشه و جذب ناقص موادغذایی و ضعف درخت میشود و در نهایت باعث حساس شدن درخت به سرما و یخبندان میشود *درختان میوه در سال بار به سبب داشتن بذر فراوان که منبع تولید اکسین و جیبرالین میباشد که اکسین فراوان بذر در سرشاخه ها با حرکت از اوند ابکش به سمت پایین سبب تحریک به فعالیت لایه زاینده و مقاومت قسمتهای فعال لایه زاینده در درخت به سرما پایین هست و هورمون جیبرالین ضد ABA بوده و محرک رشد میباشد و درخت به دلیل دیر به شرایط رکود رفتن حساس به سرما و یخبندان میشود *درختانی که درسال بار هستند به دلیل اکسین و GA بیشتر برگها سبزترند و دیرتر وارد فاز رکود میشوند بنابراین با برداشت به موقع میوه درخت زودتر وارد رکود و نتیجه بالا رفتن مقاومت به سرما و یخبندان میشود *به دلیل اکسین وGA بالاتر در بذر درختان میوه در سال بار یاON اکسین مانع ریزش میوه و GA مانع تمایز جوانه ها برای سال بعد میشوند که این عمل یکی از دلایل سال اوری در بعضی از درختان مثل مرکبات پسته گردو دانه دارها میشودکانال پیام سبز *درسال بار بایستی شاخه و تنک کردن صورت بگیرد که جدا از رقابت بین جوانه برای تمایز و میوه و همچنین جوانه رویشی و سرشاخه مواد اندوخته در سرشاخه ها پایین و دیر خشبی میشود و به سرما و یخبندان حساس میباشد با مصرف کودهای پتاسه با اسید امینه سبب بالا رفتن مود اندوخته ای شاخه و مقاومت به سرما در درختان میشود استفاده از سموم مسی برای از بین بردن باکتریهایی که ایجاد هسته یخی میکنند در بعد ریزش برگ @jpz09113931202
🌳 درختان میوه مناطق سردسیر ومعتدل درچرخه رشد سالیانه خود در و نیاز به دریافت میزان معینی دما (بین 0 تا 7 درجه سانتی گراد) دارند که رشد سالیانه خود را دربهار از سربگیرند باین زمان درسال نیازسرمایی درختان گفته می شود. اثرات عدم تامین نیازسرمایی در درختان میوه کاهش تولید گرده، کاهش رشد میانگره، بوجودآمدن برگهای غیرطبیعی، ریزش جوانه ها، تاخیر و بی نظمی درگلدهی و برگدهی، تشکیل میوه کم درسال پرمحصول، حساس شدن درخت به بیماری ها وتنش های محیطی و... دریافت معین دمای حدود 1/6 تا 12/7 در طول فصل پاییز و زمستان، مناسبترین دما برای برطرف کردن نیازسرمایی درختان می باشد، دماهای 0 درجه و پایین تر یا تاثیرکمی بر روی بطرف کردن نیازسرمایی دارند و یا کلا بی تاثیر هستند. در درختان میوه بایستی به نیازسرمایی آن توجه شود. روش های غیرشیمیایی جهت تامین نیاز سرمایی درختان:  عدم استفاده ازکودهای ازته درآخرتابستان، و سرزنی جهت غلبه برچیرگی انتهایی. استفاده از سیستم آبیاری بارانی (میست بروی شاخه ها ) در زمان خواب درختان، همچنین استفاده از ارقامی که نیازسرمایی کمتری دارند @jpz09113931202
نکات کاربردی 🍃 برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه، گلدان را بالاتر از لبه زیر گلدانی بگذارید تا آب پس از آبیاری و خروج از گلدان، به آن باز نگردد. @jpz09113931202
♻️ دراین مقاله علمی ، با نقش کربن C  وازت N   در تولید کمپوست  و مناسب ترین نسبت کربن به ازت C/N در تهیه  کمیوست اشنا می شوید . ✍از میان تمام عناصر مورد نیاز برای تجزیه میکروبی، (کربن و نیتروژن)  از مهمترین اجزا. هستند. ☑️ کربن هم به عنوان منبع انرژی عمل کرده و هم بلوک ساختمانی اصلی  که حدود 50 درصد جرم سلولی میکروب را تشکیل می دهد. نقش دارد ☑️  نیتروژن، جز.اساسی ترین های  پروتئین ها، اسیدهای نوکلئیک، آمینو اسیدها، آنزیم ها و کوآنزیم ها میباشد  که برای رشد سلولی و عملکرد مورد نیاز ایفای نقش میکند ☑️ بنابراین برای فراهم کردن مقدار بهینه این دو عنصر حیاتی، شما می توانید از نسبت کربن به ازت برای هر کدام از محتویات کمپوست استفاده کنید. ☑️  نسبت ایده آل کربن به ازت C/N در کمپوست سازی عموما حدود  (30 به 1) می باشد  یعنی (30 قسمت وزنی کربن ، به 1 قسمت وزنی ازت ) در نظر گرفته میشود 👈چرا 30 به 1؟  چون در نسبت های کمتر، ازت به میزان اضافی تامین می شود و با از دست رفتن به صورت گاز آمونیاک، بوی نامطبوع تولید می کند. و C/N در نسبت های بالاتر نیتروژن کافی برای رشد بهینه جمعیت های میکروبی وجود ندارد. پس، کمپوست نسبتا سرد باقی می ماند و تجزیه با نرخ کم جلو  می رود. ☑️  بطور عمومی، موادی که سبز و مرطوب هستند تمایل به داشتن ازت زیاد دارند و مواد قهوه  و خشک  کربن بالا دارند. 🔻برای مثال : ☑️ برخی از موادی که دارای نیتروژن بالا هستند مانند 🔹 های چمن 🔹برش های گیاهان 🔹 خرده های میوه و سبزی می باشند ☑️ مواد که کربن بالا دارند شامل : 🔸برگ های پاییزی 🔸خرده های چوب 🔸خاک اره 🔸وکاغذ ریزشده  می باشند ☑️ بنابراین  شما می توانید نسبت کربن به ازت ترکیب کمپوست خود را محاسبه کنید، تا بتوانید شرایط بهینه را با استفاده از ترکیب موادی که کربن بالا یا بالا دارند بسادگی تخمین بزنید. ✍همچنانکه فرآیند کمپوست سازی به پیش می رود، نسبت کربن به ازت به تدریج پایین می اید  و در محصول نهایی از 30 به 1 به 10 الی 15 به 1 می رسد. ☑️ این امر به خاطر این رخ می دهد که هر زمان که مواد آلی توسط میکروارگانیزم ها مصرف می شوند، دو سوم کربن بصورت دی اکسید کربن هدر می رود. و بخش سوم باقیمانده همراه با نیتروژن جزء سلول های میکروبی می شود. وبه مجرد اینکه سلول ها می میرند،  کربن برای استفاده بیشتر رها می گردد. 🔻اکسیژن : ✅ اکسیژ ن یکی دیگر ار از اجزا ضروری برای کمپوست سازی است ، به مجرد اینکه میکروارگانیزم ها کربن را برای به دست آوردن انرژی اکسیده می کنند، اکسیژن مصرف شده ، و دی اکسید کربن تولید می گردد. بدون اکسیژن کافی، فرآیند بی هوازی شده و بوهای نامطبوع مشتمل بر بوی تخم مرغ گندیده حاصل از گاز سولفید هیدروژن تولید خواهد گشت. ☑️ پس، برای نگه داشتن شرایط هوازی، چقدر اکسیژن مورد نیاز است؟ 👈  با توجه به اینکه  اتمسفر 21 درصد اکسیژن دارد، میکروارگانیزم های هوازی می توانند در غلظت هایی به کوچکی 0.05 زنده بمانند ☑️  لذا برای نگهداری کمپوست بصورت هوازی، غلظت های اکسیژن بیش از 10 درصد بهینه در نظر گرفته می شوند. از طریق پخش طبیعی ☑️ بعضی سیستم های کمپوست می توانند اکسیژن کافی را بطریق منفعل نگهداری کنند. دیگر سیستم ها نیاز به هوادهی فعال دارند که از طریق هوادهی یا چرخاندن یا اختلاط اجزاء کمپوست فراهم می گردد. ♻️تعادل مواد مغذی : ☑️ و   کافی و مواد معدنی نادر(کلسیم، آهن، بور، مس، غیره) برای متابولیسم میکروبی ضروری هستند. به طور معمول این مواد مغذی محدود کننده نیستند زیرا در غلظت کافی در مواد منبع کمپوست وجود دارند. 📘 پی اچ  (PH) ☑️ برای میکروارگانیزم های کمپوست  ( پی اچ ) بین 5.5 و 8.5 بهینه است. به مجرد اینکه قارچ ها و باکتری ها مواد آلی را هضم می کنند، اسیدهای آلی را رها  می سازند. ☑️ در مراحل نخستین ، این اسیدها اغلب تجمع می یابند. کاهش ناشی از  ph، رشد قارچ ها و تجزیه سلولز و لیگنین را تشویق می کند. معمولا اسیدهای آلی بعدا در طی فرآیند کمپوست تجزیه می شوند. هرچند، اگر سیستم بی هوازی شود، تجمع اسید می تواند (ph ) را به زیر 4.5 برساند و به شدت فعالیت میکروبی را محدود نماید. در چنین حالاتی، معمولا هوادهی کافی است تا ph کمپوست را به محدوده های قابل پذیرش باز گرداند. @jpz09113931202
پیوند چیپ در گردو تصویر ارسالی از اقای شهبازی @jpz09113931202
روشی بسیار کارآمد برای جایگذاری پیوندک در پیوند تاجی به ویژه در پایه های جوان و با پوست نازک. البته درصورتیکه پوست نازک باشد نیازی به نازک‌تر کردن پوست نیست. همچنین پایه های نازک را برای کالوس بندی و ایجاد جوشگاه محکم به صورت زاویه دار برش زده و پیوندک در بالای شیب، جایگذاری شود. تصویر ارسالی از اقای شهبازی @jpz09113931202
سه مدل برش پایه در ،برای جاگذاری پیوندک @jpz09113931202
@jpz09113931202 فرایند فتوسنتز و و ترکیب شیمیایی ان:: در ترکیب شیمیایی حاصل از فتوسنتز اب و دی اکسیدکربن تولید قند و اکسیژن و بخار اب میکند که اکسیژن ازاد شده از اب میباشد که یا در فرایند تنفس مورد استفاده قرار میگیرد یا از طریق روزنه به هوا باز میگردد
ای ام (®EM)؛ محصولی جهانی جهت کشاورزی ارگانیک ®EM مخفف ™Effective Microorganisms و برند تجاری محصولاتی است مبتنی بر پایه میکروارگانیسمی که توسط دانشمند ژاپنی به نام پروفسور هیگا کشف شده و بیش از ۴۰ سال است که از طریق سازمان جهانی EMRO در ۱۲۰ کشور جهان ترویج می شود ن ®EM ترکیبی ویژه و منحصر بفردی بوده که که با استفاده از تکنولوژی های نوین، ۱۲۰ گونه مختلف از میکروارگانیسم های (هوازی و بیهوازی) مفید و بسیار موثر را به شکل آزاد و طبیعی بدور از هر گونه تغییرات ژنتیکی در کنار یکدیگر قرار داده است. این میکروارگانیسم های موثر عملیات آنزیمی و بیوشیمیایی را در گیاهان فعال ساخته و فرآیندهای سنتز و سوخت و ساز را بهبود می بخشد. همچنین غلظت بالایی از آنزیم ها، انواع اسیدهای ارگانیک بویژه آمینو اسیدها، محرک ها، ویتامین ها، هورمون های طبیعی، مواد پیش نیاز ساخت پروتئین ها، کربوهیدرات ها، اکسیدهای نوکلوئیک، لیپیدها، میکرو المنت های کلات شده به میزان بسیار بالا و ماکرو المنت های فوق بالانس شده را آزاد ساخته که جهت حصول به بالاترین عملکرد در واحد سطح بسرعت در دسترس بافت های گیاهی قرار می گیرد و موجب تسریع در جوانه زنی، ریشه زایی، گلدهی و کیفیت محصولات می شود. ®EM با سنتز مواد پیش نیاز، هورمون ها و آنزیم ها به ساخت پروتئین ها یاری رسانده و به گیاهان کمک می کند تا بر تنش های محیطی و ناشی از تغییرات ناگهانی هوا (سرما و خشکی)، حمله های انگلی، مسمومیت گیاهی و خفگی ریشه غلبه کنند. موارد مصرف کشاورزی این محلول بعنوان یک مکمل غذایی ایده آل و ارگانیک برای بهبود رشد، کیفیت و اندازه محصولات در مصارف انواع مزارع، درختان و محصولات باغی، کشت های گلخانه ای، گل ها و گیاهان آپارتمانی و بالکن، چمن و مرزهای تزئینی، باغ سبزیجات، و در کل همه محصولات کشاورزی مصرف می شود و به دلیل دارا بودن مواد بیواکتیو و آزادسازی عناصر ماکرو و میکرو به شکل متعادل تاثیر فوق العاده ای در افزایش تناژ برداشت محصول و همچنین طعم و مزه محصولات خواهد داشت و می تواند به هر دو روش محلول پاشی و آبیاری به بهترین شکل در تمام دوره رشد نباتات مورد استفاده قرار گیرد. @jpz09113931202
مزایای مصرف در یک نگاه ®EM کمک شایانی به فرایند فتوسنتز، ساخت هورمون های طبیعی رشد و فرایند های فیزیولوژی، کلروفیل و آنزیم های محصولات نباتی می کند. ®EM باعث پویایی، باروری و ضد عفونی شدن خاک گردیده، قابلیت جوانه زنی بذرها را افزایش داده و به گسترش سریع ریشه ها جهت رشد سریعتر و شکوفه زایی و تشیکل محصولات مرغوب ترغیب می نماید. همچنین ضعف ها، افتادگی گیاهان ناشی از انواع استرس های خشکی، بیماری ها و… را بطور جدی بهبود می دهد. همچنین ®EM محصولات را نسبت به عوارض فیزیولوژیکی شاخص و لطمات موقع برداشت مقاوم ساخته و باعث افزایش خاصیت انبارداری و کاهش ترک خوردگی میوه ها می گردد. روش مصرف در مزارع در هر هکتار از مزارع ۴۰ لیتر ®EM را به ۴۰۰ لیتر آب افزوده و همراه با کودهای زیر همراه با سیستم آبیاری به گیاهان رسنده شود. و یا در زمان آغاز رشد هر هکتار ۴۰ لیتر ®EM را به ۴۰۰ لیتر آب افزوده و بر برگ و ساقه گیاهان (در هنگام عصر) محلول پاشی گردد. روش مصرف در باغ در هر هکتار ۱۰۰ لیتر ®EM را به ۱۰۰۰ لیتر آب افزوده و بر برگ و ساقه گیاهان (در هنگام عصر) محلول پاشی شود. یا همراه با سیستم آبیاری به گیاهان و درختان رسانده شود. این کار را به صورت دو هفته یکبار نیز می تواند انجام گیرد. در صورت محدودیت دسترسی به دستگاه تراکتور، و مصرف تنها یکبار در سال؛ برای هر نهال ۲۵۰ میلی لیتر و برای درخت بالغ میزان ۱ لیتر ®EM رقیق شده با ۱۰ لیتر آب توصیه می شود. در کشت گل های زینتی ﺿﻤﻦ آﻧﮑﻪ ﮔﻞ ھﺎی ﺑﺎﻏﭽﻪ ای ﺑﺎ ﻣﺼﺮف این ماده سودمند دوره ﮔﻠﺪھﯽ طﻮﻻﻧﯽ ﺗﺮی دارﻧﺪ و ﻋﻤﺮ ﮔﻞ ﺷﮑﻔﺘﻪ ﻧﯿﺰ اﻓﺰاﯾﺶ یافته و گل ها خود را خوشرنگ تر و خوشبوتر از همیشه نشان می دهند. روش مصرف در کشت گلخانه ای توصیه جهت محلول پاشی EM در کشت گلخانه های سبزی و صیفی به میزان ۳ درصد می باشد. روش مصرف در کشت های هیدروپونیک هر سه روز یکبار ®EM به نسبت ۱ به حداقل ۵۰۰ لیتر آب به سیستم آبیاری افزوده شود. کمپوست و ورمی کمپوست جهت بهبود تجزیه مواد آلی، تسریع فرآیند و بالانس میکروارگانیسم ها، در تولید کمپوست به ازای هر متر مکعب مواد آلی، ۱ لیتر ®EM را به نسبت ۱ به ۱۰ با آب رقیق و بر کپه محلول پاشی شود. روش مصرف در مصارف خانگی چمن و مرز های تزئینی: حداقل سه بار در سال ۲۰۰ میلی لیتر ®EM با ۱۰ لیتر آب رقیق و در هر ۱۰ متر مربع محلول پاشی گردد. باغ سبزیجات: حداقل پنج بار در سال ۲۰۰ میلی لیتر ®EM با ۱۰ لیتر آب رقیق و در هر ۱۰ متر مربع محلول پاشی گردد. گیاهان گلدانی بالکن: هر چهار هفته ۲۰ میلی لیتر ®EM با ۱ لیتر آب رقیق و محلول پاشی گردد. گیاهان آپارتمانی: هر چهار هفته ۲۰ میلی لیتر ®EM با ۱ لیتر آب رقیق و محلول پاشی گردد. علاوه بر آن برای براق تر شدن گیاه می توان محلول را با همان دوز بر روی گیاه اسپری نمود. درختان: برای هر برای هر نهال ۲۵۰ میلی لیتر و برای هر درخت از باغ ها ۱ لیتر ®EM را با حداقل ۱۰ برابر آب رقیق و برروی برگ ها محلول پاشی شود. یا همراه با سیستم آبیاری به گیاهان و درختان رسانده شود. این محصول چه برای استفاده به عنوان کود آبیاری و چه برای محلول پاشی باید بصورت رقیق شده و محلول در آب استفاده گردد و برای محصولاتی که به شیوه قطره ای آبیاری می شوند بسیار ایده آل می باشد. بهترین زمان برای محلول پاشی صبح یا در هنگام عصر می باشد. ﺑﮫﺘﺮﯾﻦ روش ﺑﺮای ﺟﺬب و درﯾﺎﻓﺖ همه فواید ®EM روش محلول پاشی ﺑﺮگی است. @jpz09113931202
محافظت درختان در مقابل سرما با استفاده از سیستم آبیاری بارانی یکی دیگر از روش های که به وسیله آن می توان درختان میوه را در مقابل سرمازدگی محافظت نمود پاشش آب روی درختان هنگام وقوع سرما می باشد. جهت استفاده از این روش باید قبلا سیستم آبیاری بارانی در سطح باغ ایجاد شده باشد. نحوه عمل این روش محافظت کننده گیاهان بدین صورت است که در موقع بروز سرما و با راه انداختن سیستم سرمای هوا باعث تبدیل قطرات آب پاشیده شده روی درختان به یخ شده و با آزاد شدن گرمای نهان حاصل از انجماد آب از افت شدید درجه حرارت محیط اطراف گیاه جلوگیری می شود. در این روش از اصول فیزیکی کمک گرفته شده است زمانی که آب یخ می زند به ازای هر لیتر آب ۸۰ کیلو کالری گرما آزاد می شود که سبب گرم شدن اجسام مجاور می شود. تبخیر آب نیاز به گرما دارد که با گرفتن آن از هوا و محیط و سطوح گیاه دما را کاهش می دهد. در روش آبیاری بارانی میزان انرژی آزاد شده از انجماد باید به مراتب بیشتر از انرژی گرفته شده در تبخیر باشد زیرا در روش آب پاشی و خیس کردن هدف آزاد نمودن مقداری انرژی حرارتی به هنگام یخ زدن آب است. بر این اساس باید پیوسته بر روی درختان مقداری آب در حال تبدیل شدن به حالت جامد وجود داشته باشد، به نحوی که نه تنها از کاهش دمای درون گیاه از حد معینی جلوگیری نماید بلکه موجب بالا رفتن دما نیز بشود. در مورد شکوفه های درختان هم اگر قطرات آب روی گل ها پاشیده شود این قطرات در اثر سردی هوا یخ زده آن ها را از سرما محافظت می نماید و یا حداقل دمای گل ها از صفر درجه پایین تر نخواهد آمد. از معایب روش بارانی این است که اگر سرما دوام زیادی داشته باشد تکرار عملیات آب پاشی موجب افزایش قطر بلورهای یخ تشکیل شده روی گل ها و شاخه ها شده و ممکن است این مسئله سبب شکستن شاخه ها و صدمه رسیدن به درختان شود. همچنین مصرف زیاد آب (۴- ۳ میلی متر یا بیشتر در ساعت) موجب افزایش رطوبت شده و ریشه درختان دچار مشکل می شوند @jpz09113931202
تفاوت اسید هیومیک و اسید فولویک هیومیک اسید و فولویک اسید در نتیجه فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک بر روی بقایای گیاهی در شرایط هوازی بوجود می‌آیند. فولویک اسید طبیعی به رنگ طلایی است، وزن مولکولی کمتر… و فعالیت بیولوژیک بالاتری دارد، فولویک اسید اغلب به عنوان حامل بیش از ۷۰ عنصر معدنی و قسمتی از کمپلکس مولکولی عناصر کم مصرف می‌باشد، فولویک اسید در ترکیب با آب دارای وزن مولکولی پایینی است و به شکل ۱۰۰% خالص جذب سلول زنده می‌شود در نتیجه گیاه قادر است مقدار زیادی از فولویک اسید را جذب و در ساختمان خود نگه دارد. وجود فولویک اسید سبب میشود که حلالیت مواد نامحلول آبی حداقل ۲۰ برابر بیشتر از زمانی شود که آب به تنهایی باشد و علت آن کاهش کشش سطحی آب در حضور فولویک اسید و در نتیجه افزایش نفوذ مولکول‌های آلی از غشاء سلولی است. همانطور که گفته شد اسید فولویک با وزن مولکولی پایین و گروه‌های عاملی (COOH ,OH ,C=O) بیشتر روی حمل و نقل عناصر غذایی و به خصوص ریز مغذی‌ها تاثیر دارد در حالی که هیومیک اسید دارای رنگ مشکی یا قهوه ای تیره است و با وزن ملکولی بالاتر بیشتر روی خصوصیات فیزیکی و بیولوژیکی خاک تاثیر می‌گذارد. بطور کلی تفاوت عمده بین اسید فولویک و اسید هیومیک به علت تفاوت در وزن مولکولی آنها و تعداد گروه‌های عاملی (کربوکسیل ،هیدروکسیل، فنولیک) و مقدار پلیمریزاسیون آنها می‌باشد به علاوه هیومیک اسید در مواد قلیایی محلول و در آب و اسید نامحلول است در حالیکه فولویک اسید در آب، مواد قلیا و اسید محلول می‌باشد @jpz09113931202