🔻ادعای مرگ علومشناختی
‼️علم شناختی چگونه باید بهنظر برسد؟
📎پیشنهاد می کنیم ابتدا یادداشت «بر علم شناختی چه گذشت؟» از «رافائل نونیز» را مطالعه نمایید:
eitaa.com/kheradvarzi_com/2417
▫️نونیز و همکاران ادعاهای خود مبنی بر ماهیت ناکارآمد علومشناختی را براساس چهارچوب برنامههای پژوهشی پیشرو-پسرو، از فیلسوف علم، ایمر لاکاتوش پایهریزی کردهاند. فلسفه و تاریخ علم، بهخصوص در آن دوره، بر علوم قدیمیتر، بهویژه فیزیک، متمرکز بود.
▫️احتمالاً اتصالی اساسی بین ژورنالهای علومشناختی و ژورنال سایکولوژیکال ریویو وجود دارد؛ به دلیل اینکه علومشناختی در مدلهای نظریای که در این ژورنال نقشی اساسی دارند، قوی است. بنابراین، این اتصال خاص میتواند بهعنوان انعکاسی از هدفهای مشترک علومشناختی و ژورنال سایکولوژیکال ریویو تفسیر شود؛ نه غلبۀ روانشناسی بر عرصۀ علومشناختی.
▫️با نگاهی به یک رشتۀ بهطور بهینه طراحی شده، بهعنوان یک کل با استفاده از مفاهیم زیستشناسی سیستم، ممکن است استدلال شود که تنوع در سطح دپارتمان برای موفقیت، بسیار مهم است. وقتی همۀ ارگانیسمها مشابه بهنظر میرسند، نقصهای مهم میتواند برای همۀ آنها ویرانگر باشد.
📝پروفسور کریستین شون، استاد مرکز تحقیق و توسعه یادگیری دانشگاه پیتسبورگ
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به دایرکت پیام دهید.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
مجله خردورزی
🔻پیشرانی برای آیندۀ نزدیک
➖چرایی گسست فلسفۀ بومی از حوزۀ علومشناختی
🔹 دکتر مجتبی رستمی کیا، مدیر مرکز مطالعات سیاستگذاری علوم انسانی اسلامی مسعی، در گفتگو با مجله خردورزی:
▫️امروزه، علومشناختی بهعنوان یکی از پیشرانهای آیندۀ نزدیک، مورد گفتوگوی متفکران قرار دارد. علومشناختی، بررسی علمی میانرشتهای ذهن و هوش و شامل ایدهها و روشهای روانشناسی، زبانشناسی، فلسفه، علوم کامپیوتر، هوش مصنوعی، علوم اعصاب و انسانشناسی است.
▫️ویژگی متمایز رویکرد پیوندگرا این است که فرایندهای محاسباتی به طور جمعی و موازی انجام میشوند و نه بهصورت گامبهگام، مانند مدل مبتنی بر قانون نماد و در اکثر انواع برنامههای رایانهای، محاسبات نه از طریق یک سری استنتاج، بلکه از طریق ارضای همزمان محدودیتهای متعدد انجام میشود.
▫️بخشی از پروژۀ فلسفی علومشناختی مربوط به ایجاد دیدگاه مثبت و جدید از معنای زندگی است که با درک علمی از نحوۀ عملکرد ذهن همخوانی دارد. این خود میتواند آینده و اثربخشی این دانش را تهدید یا آن را با فرصتی جدید روبرو کند.
▫️برخی متفکران و کنشگران فلسفۀ بومی معتقدند علومشناختی مباحثی مربوط به «عالم ماده» هستند و قابلیت صورتبندی در ذیل مقولههای فلسفۀ بومی و الهیات را دارند؛ ازاینرو به دلیل تفاوت در عوالم، میتوان بهنوعی علومشناختی را در نظریۀ عوالم جایگذاری کرد. این نوع ترکیب بسیار شبیه به الهیات طبیعی است.
➕ جهت خرید شماره پنجم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com