🌸۱۰#ذیالحجة «ابلاغآیاتبرائت»
💠يک سال پس از فتح مکه در ذیحجة سال نهم هجری آيات نخست سورهی برائت نازل شد و مشرکين را بين دو امر مخيّر کرد: يا اسلام بياورند و یا این که از مکه و مراسم حج خارج شوند!
🔹برَآءَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِٓ إِلَى الَّذِينَ عَاهَدْتُمْ مِنَ الْمُشْرِكِينَ... (سوره توبه/۱)
🔸این [اعلامِ] بیزاری و لغو پیمان از سوی خدا و پیامبرش به كسانی از مشركان است كه با آنان پیمان بستهاید...
❓امّا اين پيام توحيدی و بیانیّه تطهير شدن مکه از لوث وجود کفّار و مشرکین را چه کسی ابلاغ کند؟
🌀برخی پيشنهاد دادند ابوبکر برای رساندن اين آيات به مکه مناسب است؛ چون در جنگها هيچ مشرکی از دستِ او زخمی برنداشته و مشرکان مکه از او کينهای ندارند!
رسول اکرمصلیاللهعلیهوآلهوسلم ابوبکر را فراخواند و آيات اول سورۀ برائت را به او سپرد و فرمان داد تا به مکه برود و این آيات را برای شرکتکنندگان در مراسم حج قرائت کند.
امّا چیزی نگذشت که جبرئيل خدمت پيامبر اکرم رسيد و عرض کرد:
🔹يا محمّد! إنّه لا يُؤَدّي عَنكَ إلاّ أنتَ أو رجل مِنك؛
🔸 ای محمد! کار (رسالت) تو را يا خودت باید انجام بدهی و یا کسی که از تو باشد! (یعنی مانند خودت باشد).
🔹 پیامبراکرم فرمودند: «لا یَنبَغي لِأحَد أن یُبَلِّغَ هذا اِلّا رَجُلٌ مِن اَهلِي»
🔸 احدی سزاوار نیست که این آیات را ابلاغ کند مگر مردی از اهل خودم !
بلا فاصله رسول خدا صلوات الله علیه امیرالمومنین سلام الله علیه را برای ابلاغ آیات برائت به سوی مکّه اعزام کرد. حضرت علی علیه السلام به امر پیامبر اکرم در بین راه مکه آن آيات را از ابوبکر گرفت و در موسم حج شرکت کرد و با شجاعت و صلابت در ميان مشرکين ايستاد و چندين بار و در روزهای متوالی آن آيات را با صدای بلند قرائت کرد. و ابوبکر از میان راه به مدینه بازگشت اين جريان در روز دهم ماه ذیالحجه اتفاق افتاده است و اميرالمؤمنين علیه السلام در روزهای ۱۱و ۱۲ و ۱۳ ذیالحجه نيز همان آیات سورۀ برائت که معنایش برائت و بیزاری خدا و رسول خدا از مشرکین بود را در جمع مشرکين و کفار و همۀ شرکت کنندگان در مراسم حج قرائت نمودند.
💠حضرت علی علیه السلام جريان ابلاغ آيات سورۀ برائت را چنين نقل فرمودند: هنگامی که به مکه آمدم تا آيات سورۀ برائت را بر مشرکين بخوانم، هيچکس در مکه نبود، مگر آنکه دوست داشت مرا تکه تکه کند و هر تکهای از بدن مرا بر سر کوهی بگذارد! حتی اگر در اين راه جان و مال و خاندانش را نابود سازد! (در چنین شرایط خطرناکی آیات را ابلاغ کردم)
و پس از آنکه مأموریتم را انجام دادم، همگی با تهديد پاسخ مرا دادند و زن و مرد آنان به من اظهار دشمنی و کينه توزی میکردند، اما من با پايداری پاسخ آنان را دادم ...
#درراهنشرمعارفایامغدیریهتلاشکنیم
#پوستر_نمایشگاهی
#ابلاغآیاتبرائت
💠پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآلهفرمودند:
«لا یَنبَغي لِأحَد أن یُبَلِّغَ هذا اِلّا رَجُلٌ مِن اَهلِي»
🔸 احدی سزاوار نیست که این آیات را ابلاغ کند مگر مردی از اهل خودم !
#چندنکته
#ابلاغآیاتبرائت
🔸۱- حضرت امیرالمومنین علیه السلام در لحظه ولادت آیات سوره مومنون را قرائت فرمود و در تمام عمرش یک لحظه هم مشرک نبوده بلکه و با تمام مشرکین مخالف بوده و مبارزه کرده و اینک خدا و رسول خدا او را به حق انتخاب نمودند تا فریاد برائت از مشرکین را در مکه بلند کند. اما کسانی که سالهای زیادی خود مشرک و بت پرست بودند قهراً شایستۀ این کار نبودند!
🔸۲- امیرالمومنین علیه السلام به حکم آیه مباهله نفس و جان پیامبر است که میتواند کار او را به عهده گرفته به انجام برساند. چنانکه برای هجرت از مکّه نیز پیامبر اکرم او را به جای خود قرار داد تا به همۀ وعدههایش وفا کند، امانتها را برساند و اهل و عیال حضرت را به مدینه ببرد!
🔸۳- در جریان ابلاغ سوره ی برائت متوجه می شویم که کسی که صلاحیت واجازه ی بردن پیامی از جانب خداوند و رسول اکرم صلیاللهعلیه وآله را ندارد چگونه صلاحیت خلافت امت پیامبر بعد رسول الله راخواهد داشت..
🔸۴-امیرالمومنین علیه السلام بحکم آیۀ «فَمَن تَبِعَنی فَإنَّهُ مِنّي» (هرکس از من پیروی کند از من است) چون پیرو واقعی پیامبر است از اوست و میتواند کار آن حضرت را انجام دهد!
🔹صلیاللهعلیکیاسیدناالمظلومیااباعبداللهالحسین
#روزشمار_ایامغدیریه
💠۴۳ روز تا عید قربان
💠۵۱ روز تا عید غدیر خم
💠۵۶ روز تا عید بزرگ مباهله
#فرازیازخطبهغدیر
🔹....لاحَلالَ إِلاّ ما أَحَلَّهُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَهُمْ، وَلاحَرامَ إِلاّ ما حَرَّمَهُ اللَّهُ (عَلَيْكُمْ) وَ رَسُولُهُ وَ هُمْ، وَاللَّهُ عَزَّوَجَلَّ عَرَّفَنِى الْحَلالَ وَالْحَرامَ وَأَنَا أَفْضَيْتُ بِما عَلَّمَنى رَبِّى مِنْ كِتابِهِ وَحَلالِهِ وَ حَرامِهِ إِلَيْهِ...
🔸...حلالي نيست مگر آنچه خدا و رسولش و آنان (امامان) حلال كرده باشند، و حرامي نيست مگر آنچه خداو و رسولش و آنان (امامان) بر شما حرام كرده باشند. خداوند عز و جل حلال و حرام را به من شناسانده است، و آنچه پروردگارم از كتابش و حلال وحرامش به من آموخته به او سپرده ام...
#درراهنشرمعارفایامغدیرتلاشکنیم
#بیانحديثثقلين
#۱۵روزشادآسمانی۱۰تا۲۵ذیالحجة
#فضیلتامیرالمومنینعلیهالسلام
🌸۱۰ذیالحجة «بیانحديث ثقلين»
💠پيامبر اکرم صلیاللهعلیه وآله مکرّر در مکانها و زمانهای مختلف با بيان های گوناگون، حديث ثقلین را مطرح نمودند،
🔹یکی از مهمترین آنها در سفر حج و روز عید قربان و روز عید غدیر سال دهم هجرت یعنی سالِ #حجةالبلاغ است ،
🌀و بسياری از اصحاب آن را نقل کردهاند.
این حدیث شریف به اندازهای راوی و سند دارد که به هیچ وجه قابل انکار نیست! همۀ مسلمین این حدیث را بطور متواتر نقل کردهاند.
👈از جمله پیامبر اکرمصلیاللهعلیهوآله در"مسجد خيف" در ضمن خطبهای حدیث ثقلین را مطرح فرمودند. و در سرزمین مِنا نیز اين حديث توسط آن حضرت تکرار شده است.
در یکیاز سندها، متن حديث اين گونه است:
🔹يا أيّها النّاسُ إِنِّي تارِكٌ فيكُمُ الثَّقَلَينِ، ما إِن تَمَسَّكتُم بِهِما لَن تَضِلُّوا أبداً؛ كِتابَ اللّهِ وعِترَتي أهلَ بَيتي؛ فَإِنَّهُما لَن يَفتَرِقا حَتَّی يَرِدا عَلَيَّ الحَوض (فَلا تُقَدِّموهما فَتهلكُوا)
🔸 ای مردم من از بين شما خواهم رفت و برای شما دو گوهر گرانبها باقی خواهم گذاشت که اگر به آن دو چنگ بزنيد و آنها را رها نکنيد، هرگز گمراه نخواهيد شد، يکی قرآن و ديگری عترت من، یعنی اهلبيت من است. بدانيد که آن دو، تا قيامت از هم جدا نخواهند شد تا در کنار حوض کوثر مرا ملاقات کنند (پس بر آنها سبقت نگيريد که هلاک خواهيد شد ).
#درراهنشرمعارفایامغدیرتلاشکنیم
💐🌹💐
#چندنکته
#بیانحدیثثقلین
🔸۱. همانگونه که تبعيت از قرآن واجب است، تمسّک به اهلبيت علیهم السلام و تبعيت از آن بزرگواران نیز واجب است.
🔸۲. شعار «حَسْبُنا كتابُ اللّه؛ کتاب خدا ما را بس است!» خلاف سخن پيامبر صلیاللهعلیهوآله و سبب گمراهی میشود، چون که قرآن بدون اهلبيت علیهم السلام، قرآن منهای قرآن است و اهلبیت منهای قرآن در حقیقت اهلبیت منهای اهلبیت است.
🔸۳. جدا شدن از اهلبيت علیهمالسلام همان جدا شدن از قرآن و موجب ضلالت است، حتی اگر يک لحظه باشد، و تمسّک به آنها موجب هدايت است.
🔸۴. تا زمانی که قرآن ميان مردم هست، امام معصوم نيز در بين مردم هست. پس حديث ثقلين دلالتِ روشنی بر وجود و حضور امام زمان عج در عصر حاضر دارد.
🔸۵. همانگونه که قرآن از خطا و اشتباه و بطلان مصون است و بايد کاملاً از او تبعيّت کرد، اهلبيت علیهم السلام هم معصوماند و بايد کاملاً از آنها تبعيّت کرد.
🔸۶.حديث ثقلين دلالت بر اعلميّت و افضليّت اهلبيت علیهم السلام نسبت به ديگران دارد زیرا آنان عدل و قرین قرآن میباشند...
#درراهنشرمعارفایامغدیرتلاشکنیم
#پوسترنمایشگاهی
#بیانحدیثثقلین
🔹يا أيّها النّاسُ إِنِّي تارِكٌ فيكُمُ الثَّقَلَينِ، ما إِن تَمَسَّكتُم بِهِما لَن تَضِلُّوا أبداً؛ كِتابَ اللّهِ وعِترَتي أهلَ بَيتي؛ فَإِنَّهُما لَن يَفتَرِقا حَتَّی يَرِدا عَلَيَّ الحَوض...
#اینفوگرافی
#مناسبتهایایامغدیر
💠۱۵روزشادآسمانی(۱۰تا۲۵ذیالحجة)
🔹مطالعه فضیلت های امیرالمومنین علیه السلام باعث پاک شدن گناهان می شود
#چنددقیقهبرایپاکیازگناهانوقتبگذاریم
#روزشمار_ایامغدیریه
💠۴۲ روز تا عید قربان
💠۵۰ روز تا عید غدیر خم
💠۵۵ روز تا عید بزرگ مباهله
#فرازیازخطبهغدیر
🔹...مَعاشِرَالنّاسِ، (فَضِّلُوهُ). مامِنْ عِلْمٍ إِلاَّ وَقَدْ أَحْصاهُ اللَّهُ فِىَّ، وَ كُلُّ عِلْمٍ عُلِّمْتُ فَقَدْ أَحْصَيْتُهُ فى إِمامِ الْمُتَّقينَ، وَما مِنْ عِلْمٍ إِلاّ وَقَدْ عَلَّمْتُهُ عَلِيّاً، وَ هُوَ الْإِمامُ الْمُبينُ (الَّذى ذَكَرَهُ اللَّهُ فى سُورَهِ يس: (وَ كُلَّ شَىْ ءٍ أَحْصَيْناهُ فى إِمامٍ مُبينٍ)...
🔸...اي مردم، علي را (بر ديگران) فضيلت دهيد. هيچ علمي نيست مگر آنكه خداوند آن را در من جمع كرده است و هر علمي را كه آموختهام در امام المتقين جمع نموده ام، و هيچ علمي نيست مگر آن كه آن را به علي آموخته ام. اوست«امام مبين»كه خداوند در سوره يس ذكر كرده است: «و كل شيي ء احصيناه في إمام مبين»، «و هر چیزي را در امام مبين جمع كرديم»...
#درراهنشرمعارفایامغدیرتلاشکنیم
#عیدقربان
#۱۵روزشادآسمانی۱۰تا۲۵ذیالحجة
#فضیلتامیرالمومنینعلیهالسلام
🌸۱۰ذیالحجة «عیدقربان»
🔸#عیدقربان
روز دهم ذی الحجة عید قربان، از اعیاد مهم مسلمانان است،در این روز حضرت ابراهیم علیه السلام مأمور به ذبح فرزندش حضرت اسماعیل شد او برای انجام امر خدا فرزندش را به قربانگاه برد و آماده ذبح او گردید اما هرچه کوشش کرد چاقو گلوی اسماعیل علیه السلام را نبرید، وحی آمد «قد صدقت الرؤیا» امتحانت را با موفقیت و سرافرازی انجام دادی؛ آنگاه خداوند گوسفندی را برای قربانی،به جای اسماعیل فرستاد و این چنین سنت حسنه قربانی در عید قربان مقرر شد.
🔹 سالها بعد حضرت #ابوطالب علیه السلام به شکرانه ولادت مولود کعبه امیرالمومنین علیبن ابیطالب علیهما السلام در این روز ۱۰۰۰ گاو و گوسفند و ۳۰۰شتر قربانی کردند و اهل مکه را به این سفره بابرکت دعوت کردند و اعلام کردند (هلموا علی ولیمة ابنی علی...) که پس از طواف خانه خدا وسلام برفرزندم علی بر این سفره حاضر شوید
💠امام صادق علیه السلام فرمودند: #شرافتعیدقربان برای قربانی حضرت ابوطالب علیه السلام در ولیمه ی ولادت امیرالمومنین علیه السلام بود
#نشرمعارفایامغدیروظیفهاست
💎 یک سؤال مهم در روز عید قربان❗️
❓به راستی چرا #عیدقربان در اسلام، شرافت ویژهای پیدا کرد؟!
🔹شیخ طوسی در کتاب مجالس خود نقل میکند که امام جعفر صادق علیه السلام از پدران گرامیشان علیهم السلام ماجرای شگفتانگیز و منحصربهفردِ شکافتهشدنِ دیوار کعبه برای حضرت فاطمهبنتاسد و سپس تولدامیرالمؤمنین علیه السلام درون کعبه را به صورت مفصل روایت نموده است.
در این روایت آمده:پس از تولد، وقتی حضرت علی علیه السلام را نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم آوردند، آیات ابتدایی سورۀ مؤمنون را قرائت فرمودند:
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ...».
🌸پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: آنها به واسطه تو رستگار شدند.
سپس حضرت تمام آیات را قرائت فرمود:
«أُولئِکَ هُمُ الْوارِثُونَ الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیها خالِدُونَ».
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: به خدا سوگند که امیر آنها تویی و علم خود را در خدمت آنها قرار میدهی و آنان از علم تو بهره میگیرند و به خدا سوگند که تو راهنمای آنهایی و آنها به واسطه توست که راه خود را مییابند.
بعد از آن، حضرت زبان خود را در دهان علی علیه السلام قرار داد و سپس دوازده چشمه از زبان مبارک پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم جوشید.
و به این مناسبت آن روز، روز ترویه نامگذاری شد.
🔹امام جعفر صادق علیه السلام میفرماید: از این گفتۀ فاطمه بود که «روز عرفه» را «عرفه» نامیدند، چون امیرالمؤمنین علیه السلام رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را شناخت.
در روز سوم تولد علی علیه السلام که مصادف بود با دهم ذی حجه، حضرت ابوطالب همه مردم را فرا خواند و آنها را به میهمانی که به مناسبت تولد حضرت علی علیه السلام برگزار کرده بود دعوت کرد.
او برای این میهمانی سیصد شتر و هزار رأس گاو و گوسفند را سر برید و میهمانی بزرگی برگزار کرد و گفت: ای مردم، هر کس میخواهد که از غذای فرزندم متنعم شود، بیاید.
بیایید و هفت بار دور خانه خدا طواف کنید سپس داخل شوید و به فرزندم سلام بگویید. همانا خداوند او را بزرگ داشته است.
و به خاطر این کار ابوطالب بود که روز نحر (روز عید قربان)، روز بزرگ و باشرافتی گردید.
🔸نکتهای مهم در مورد این روایت:
🔹پیرامون تاریخ تولد امیرالمؤمنین صلواتاللهعلیہ چند قول داریم:
1️⃣ ۱۳ رجب (طبق نقل مشهور از کتاب تهذیب)
2️⃣ ۷شعبان (از کتاب المصباح).
3️⃣ و نقل سومی که در مطلب فوق به آن اشاره شده است.
در دعای ماه رجب مےخوانیم: «اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِالْمَوْلُودَيْنِ فِي رَجَبٍ - مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الثَّانِي وَ ابْنِهِ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْمُنْتَجَب»، که فقط دو تا میلاد در ماه رجب ذڪر شده و نامی از تولد امیرالمؤمنین علیه السلام نیست!
🌀پس نقل ذیحجہ جریانش چیست؟
جواب مختصرش اینست که اعراب برای سامان دادن به تجارت و جنگهای خویش، ماهها را جابجا می کردند! (از یک ماه چند روز را کم و به ماه دیگر مےافزودند!!!). و اینگونه ماهها در واقع جابهجا مےشد اما اسمش به همان اسم خودش عنوان مےشد.
که به این کار «نسیء» گفته مےشد و تا سال دهم هجری رواج داشت.
تا اینکه پیامبر خدا طبق نزول آیهی «نسیئ» این کار را حرام و قدغن کردند.
💠در نتیجه: به نظر مےرسد وجه جمع این باشد که تولد امیرالمؤمنین علیہالسلام در ماه ذیحجه موسم حج بوده (اما حجّی که جابجا شده بوده) ولی در واقع ماه رجب یا شعبان بوده است.
📖 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
«... وَ كَانَ الْعَاشِرَ مِنْ ذِي الْحِجَّةِ، أَذَّنَ أَبُو طَالِبٍ فِي النَّاسِ أَذَاناً جَامِعاً، وَ قَالَ: هَلُمُّوا إِلَى وَلِيمَةِ ابْنِي عَلِيٍّ. قَالَ: وَ نَحَرَ ثَلَاثَ مِائَةٍ مِنَ الْإِبِلِ وَ أَلْفَ رَأْسٍ مِنَ الْبَقَرِ وَ الْغَنَمِ، وَ اتَّخَذَ وَلِيمَةً عَظِيمَةً، وَ قَالَ: مَعَاشِرَ النَّاسِ، أَلَا مَنْ أَرَادَ مِنْ طَعَامِ عَلِيٍّ وَلَدِي فَهَلُمُّوا وَ طُوفُوا بِالْبَيْتِ سَبْعاً، وَ ادْخُلُوا وَ سَلِّمُوا عَلَى وَلَدِي عَلِيٍّ فَإِنَّ اللَّهَ شَرَّفَهُ، وَ لِفِعْلِ أَبِي طَالِبٍ شُرِّفَ يَوْمُ النَّحْرِ.»،
📚 أمالي طوسي، ص ۷۰۶
#درراهنشرمعارفایامغدیرقدمیکنیم
#روزشمار_ایامغدیریه
💠۴۱ روز تا عید قربان
💠۴۹ روز تا عید غدیر خم
💠۵۴ روز تا عید بزرگ مباهله
#فرازیازخطبهغدیر
🔹...مَعاشِرَالنَّاسِ، لاتَضِلُّوا عَنْهُ وَلاتَنْفِرُوا مِنْهُ، وَلاتَسْتَنْكِفُوا عَنْ وِلايَتِهِ، فَهُوَالَّذى يَهدي إِلَى الْحَقِّ وَيَعْمَلُ بِهِ، وَيُزْهِقُ الْباطِلَ وَيَنْهى عَنْهُ، وَلاتَأْخُذُهُ فِى اللَّهِ لَوْمَهُ لائِمٍ...
🔸...اي مردم، از او (علي) به سوی ديگری گمراه نشويد، و از او روی بر مگردانيد و از ولايت او سر باز نزنيد. اوست كه به حق هدايت نموده و به آن عمل ميكند، و باطل را ابطال نموده و از آن نهي مینمايد، و در راه خدا سرزنش ملامت كننده اي او را مانع نمي شود....
#درراهنشرمعارفایامغدیرتلاشکنیم