⭕️ آیا توسعه باغها در اراضی شیبدار کشور سیاست درستی است؟!
🔹بر اساس آمار منتشر شده از سوی انجمن علوم خاک ایران، سالانه حدود ۲ میلیارد تن خاک کشور بر اثر فرسایش آبی از چرخه تولید خارج می شود. #خاک تنها منبع تولید غذاست که در طول زندگی بشر تجدید نمی شود و بسته به شرایط محیطی برای تشکیل یک لایه ۱ سانتی متری آن ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ سال زمان نیاز است. در حال حاضر 95 درصد غذای مصرف بشر در سراسر کره زمین از خاک حاصل می شود. بنابر آمار منتشر شده از سوی وزارت نیرو سهم قابل توجهی از بارندگی سالانه در کشور ما در اراضی دامنه کوه ها و ارتفاعات می بارد که بهخاطر وارد آمدن اثر گرانش روی سطوح شیبدار هنگام بارندگی، آب در این سطوح جریان یافته و خاک را به شکل رسوبات به پایین حمل میکند. در صورت فقدان پوشش گیاهی مناسب، با برخورد باران به اراضی شیبدار، زمینه برای نابودی ساختار خاک و فرسایش به سرعت فراهم میشود.
🔹جنگل به عنوان یک پوشش طبیعی کارآمد، به دلایل گوناگون توانسته است خاک را میلیون سال حفظ نموده و به نسل های آینده همه موجودات هدیه دهد. با دقت در سازوکار درختان و سایر پوشش های گیاهی واقع در جنگل، نکات جالبی قابل فهم است. در هنگام واقع بارندگی، قطرات باران پس از سقوط از ارتفاع چند کیلومتری از سطح زمین با سرعت و انرژی بسیار زیادی به سمت زمین می آیند و در صورت برخورد با سطح خاک دقیقا مانند یک گلوله عمل کرده و ساختمان خاک را تخریب می کند. اما برگ درختان مانع از این اتفاق شده و انرژی قطره را کاهش میدهد. پس از سقوط دوباره قطرات از برگها نیز پوشش موجود در کف جنگل به علاوه حضور برگهای مرده همین درختان مانع از برخورد دوباره شده و آب به راحتی به سطح خاک وارد می شود. به دلیل بالا بودن ماده آلی کربنی خاک در اراضی جنگلی، نفوذپذیری خاک نیز بالا بوده و آب به سرعت به عمق خاک نفوذ کرده و وارد آب های زیر زمینی می شود. از طرفی دیگر به دلیل عملکرد تورمانند ریشه درختان وگیاهان در جنگل، خاک درون شبکه ای از ریشه ها گیر افتاده و امکان حرکت و فرسایش آن وجود نخواهد داشت. (مطالعه بیشتر)
🔹توسعه باغ ها در اراضی شیبدار یعنی تلاش برای تقلید از سازوکار طبیعت در حفاظت از خاک و آب. به عبارتی دیگر اگر خاک حفظ نشود عملا ظرفی نیز برای حفظ آب وجود نخواهد داشت. برخلاف آب، سالانه خاک دوباره به چرخه بازنمی گردد و بدون حفظ خاک رفع مشکل محدودیت های آب نیز میسر نخواهد شد. توسعه باغ در اراضی شیبدار ضمن فعالسازی ظرفیت های بالقوه تولید ثروت و اشتغال در زنجیره ارزش کشاورزی، خسارات سیل را نیز کاهش خواهد داد. چالش اصلی در این راه نیز برداشتن قوانین دست و پا گیر دولتی و همینطور فعال شدن ظرفیت رسانه ای وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی در توجیه افکار عمومی است. بر خلاف سایر دستگاهها این وزارتخانه نقش محدودی در جریان سازی رسانه ای دارد که نیاز به اصلاح این رویه احساس می شود.
✍🏼 #امید_پیرهادی
#توسعه_باغها_در_اراضی_شیبدار
#تبدیل_تهدید_به_فرصت
#آبخیزداری
#یادداشت
✅ واحد مطالعات امنیت غذایی مصاف
🔗 https://t.me/joinchat/AAAAAEMLE1NBxE6ePIdZTQ
🔰 مردم تاوان تعارض سازمانی را می دهند/ ناکارآمدی سدها در مقابله با سیلاب
💬حمید سینی ساز، کارشناس حوزه آب :
🔹 تاکنون بیشتر از آبخیزداری به سدسازی بها داده شده است و این به خاطر یک تعارض منافع جدی در کشور ماست به طوری که وظیفه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بهگونهای است که این سازمان تمایل دارد آب باران هرچه بیشتر و سریعتر در همان مبدأ بارش و قبل از جاری شدن آن بر روی زمین، به اعماق زمین و سفرههای زیرزمینی نفوذ داده شود؛ اما در مقابل نهاد دیگری چون وزارت نیرو و شرکت مدیریت منابع آب وجود دارد که در نقطه مقابل کار میکند.
🔹وقتی که شدت روانابها در کشور زیاد شود به خاطر این تعارض منافع و نبود متولی مشخص، اثرات و عواقب ناشی از این موضوع متوجه مردم شده و مردم، تاوان این تعارض منافع سازمانی را میپردازند.
🔹 سیل اخیر خوزستان به نوعی ناکارآمدی سدها در هنگام سیل را نشان داد، چرا که مدیریت حاکم بر سدهای کشور اولاً به طور معمول علاقه دارد مخزن سد را همواره در بیشینه ظرفیت ذخیره نگاه دارد و ثانیاً عنایت کافی به هشدارهای هواشناسی نیز صورت نگرفت تا مخازن سدها را از چند روز قبلتر به آرامی تخلیه شود.
🔹 در سالهایی که عدهای مدعی خشکسالیهای شدید بودند هم میتوانستیم با مدیریت صحیح آب و جلوگیری از نرخ بالای تلفات تبخیر و سیل، بر کمآبی غلبه کنیم. زیرا بیش از ٧۰ درصد آب سالانه کشور قبل از مصرف به انواع مختلف تلف میشود که مهمترین آن تبخیر مستقیم، بلافاصله پس از بارندگیها و سپس تلفات سیلابهایی است که به دریاها میریزد.
🔹 در صورت توجه مناسب به آبخیزداری میتوان در خشکسالی و ترسالی، در بارش کم یا زیاد مشکل آب را برطرف کرد؛ چرا که این رویکرد مدیریتی به آب، باعث کاهش نرخ تبخیر و تغذیه بیشتر سفرههای زیرزمینی شده و آب را از عوامل تبخیر مثل آفتاب و باد دور میکند. همچنین در دوران پربارش نیز روانابها به سمت سفرههای زیرزمینی هدایت شده و از سیل جلوگیری میشود. این رویکرد امروزه در بسیاری از کشورهای توسعهیافته در دنیا وجود دارد.
#بحران_مدیریت_آب
#آبخیزداری
✅ @masaf_foods
6.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #فیلم از عملکرد مثبت برخی از سازه ها و عملیاتهای #آبخیزداری در حفظ خاک و آب در جریان بارندگیهای اخیر در اراک
🔹 اولویت آبخیزداری، جلوگیری از ایجاد شدن رواناب است تا خاک فرسایش نیابد.
#آبخیزداری
#آب_هست_اما_ول_است
✅ @masaf_foods
5.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 تعریف حوضه آبخیز و آبخیزداری؛ #موشنگرافی جذاب که به شما نشان می دهد چطور می توان یک تهدید واقعی مثل سیل را تبدیل به فرصتی برای تولید غذا و احیای منابع طبیعی نمود!
🔹میلیاردها مترمکعب آب را می توان با استفاده از روش های بسیار کم هزینه #آبخیزداری به عمق زمین فرستاد و از فرسایش حیاتی ترین منبع طبیعی یعنی خاک جلوگیری کرد.
#بحران_مدیریت_آب
#آب_هست_اما_ول_است
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
📃 مقاله ای که نشان میدهد تولید علوفه به روش #هیدروپونیک در ایران صرفه اقتصادی ندارد!👇🏼👇🏼
⭕️ عملکرد برههای پرواری تغذیه شده با جیرههای غذایی حاوی علوفه هیدروپونیک
🔹این پژوهش به منظور بررسی عملکرد علف سبز تولیدی حاصل از کشت جو با روش آبکشت، در تغذیه بره های پرواری انجام گرفت. طی یک دوره ۱۶ هفتهای، با استفاده از بذر جو، علوفه هیدروپونیک در دوره های زمانی کشت ۵ روزه و ۷ روزه، تولید گردید و علف سبز تولیدی هر روز برداشت و طی دو آزمایش جداگانه متوالی، در تغذیه بره های پرواری مصرف شد و عملکرد بره ها تعیین گردید. آزمایش اول، با هدف مقایسه عملکرد علف سبز جو نسبت به دانه جو، به مدت ۵۰ روز به طول انجامید که در آن ۲۷ بره نر ۶ ماهه با وزن اولیه ۴۰ کیلوگرم به سه گروه تقسیم شدند و به ترتیب با جیره های ۱) شاهد، ۲) علف سبز جو ۵ روزه و ۳) علف سبز جو ۷ روزه تغذیه شدند. درآزمایش دوم، تعداد ۲۰ راس بره نر با سن حدود ۷ ماهه و وزن اولیه ۴۳ کیلو گرم به دو گروه تقسیم شده و گروه اول با جیره شاهد اما گروه دوم با جیره حاوی علف سبز جو ۷ روزه به مدت ۴۹ روز تغذیه شدند.
🔹براساس نتایج به دست آمده درآزمایش اول، مصرف علف سبز جو سبب محدودیت مصرف خوراک و انرژی دریافتی بره ها، کاهش میزان رشد، بالا رفتن ضریب تبدیل غذایی وکاهش بازده غذایی شد (01/0>P). در آزمایش دوم که با هدف مقایسه عملکرد علف سبز جو با بخش علوفه ای جیره انجام گرفت، از نظر متغیر های مزبور تفاوت معنی داری بین بره های گروه آزمایش با شاهد وجود نداشت، به جز این که میزان ماده خشک مصرفی درگروه آزمایش کاهش نشان داد (05/0>P). محاسبه هزینه درآمد نشان داد بره هایی که در تغذیه آن ها از علف سبز جو استفاده شد، در هر دو آزمایش متحمل زیان دهی شده و نسبت درآمد به هزینه آن ها در مقایسه با جیره شاهد به شدت کاهش یافت و روند منفی نشان داد. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که تبدیل دانه جو به علف سبز در سامانه آبکشت (هیدروپونیک) و مصرف آن در جیره بره های پرواری سبب کاهش عملکرد دام، افزایش هزینه و کاهش بازده اقتصادی می گردد.
#علوفه_هیدروپونیک
✅ @masaf_foods
⭕️ پرورش ماهی در قفس، راهکار اقتصادی برای بهره برداری صیانتی از منابع دریایی
1️⃣ بخش اول تجربه #چین
🔹کشور چین جمعیتی بیش از 1 میلیارد و 300 میلیون نفر دارد و سرانه زمین در این کشور نسبت به متوسط جهانی بسیار کمتر است و با توجه به نیاز شدید این کشور به کشت غلات استفاده از ظرفیت خط ساحلی برای تولید غذا به عنوان یک استراتژی بلند مدت مد نظر سیاستگذاران این کشور قرار دارد. چینی ها در دهه 70 به صورت آزمایشی شروع به تولید ماهی درون قفس های بزرگی درون دریا کرده اند و در حال حاضر این روش به یکی از راهبردهای اصلی این کشور در کاهش صیادی و تولید ماهی تبدیل شده است.
🔹پرورش ماهی در قفس اتفاقات مهمی را در زمینه اشتغال چینی ها رقم زده است. در خلال سالهای 2003 تا 2010 بیش از 300 هزار نفر از صیادی به سمت پرورش ماهی در قفس رو آوردند و فقط در سه استان ایالتهای فوجیان، گوانگژو و ژیژیانگ بیش از 80 درصد کل قفسهای پرورش ماهی چین استقرار یافته است. توسعه این صنعت بهوسیله سرمایهگذاری و حمایتهای سیاسی دولت مرکزی انجامگرفته است. توسعه این صنعت در سالهای پایانی دهه 1990 سرعت زیادی پیدا کرد در سال 1998 چهار قفس پرورش ماهی به ابعادی بزرگتر از قفسهای سنتی پرورش ماهی که در چین تولید میشد از نروژ وارد چین شد، همچنین 32 قفس دیگر نیز از سایر کشورها وارد شد.
🔹سیاست توسعه پرورش ماهی در قفس، رادر هبرد مهمی حفظ و بهره برداری صیانتی از منابع دریایی به شمار می آید. چینی ها عملا با توسعه این روش بهره برداری با ثبات و منطبق با محیط زیست را تبدیل به یک فعالیت اقتصادی کردند. به نحوی که در سال 1995، 29 درصد از تولید ماهی در این کشور از راه #صیادی بود ولی حالا این رقم به 50 درصد از این تولید سهم پرورش ماهی در قفس است. توسعه تواماً صنعت پرورش ماهی در قفس و ایجاد محدودیت در صیادی، زمینه را برای کوچ شغلی صیادان به این صنعت را فراهم کرد و چینی ها با یک تیر چند نشان را زدند. پیش بینی میشود در آینده ای نه چندان دور صنعت پرورش ماهی از نظر میزان تولید و اشتغال از صیادی پیشی بگیرد.
#یادداشت
#پرورش_ماهی_در_قفس
#فناوری_راهبری
🔗 کانالهای واحد مطالعات امنیت غذایی
👈 تلگرام | سروش | آیگپ | بله | ایتا
✅ @masaf_foods
⭕️ روند رشد قفس های پرورش ماهی در قفس کشور چین!
✅ @masaf_foods
🔴 مقایسه ده ساله رشد تولید ماهی در قفس با روش صیادی در چین/رشد چشمگیر تولید ماهی به روش قفس
🔹در سال ۱۹۹۵ حدود ۴ میلیون تن تولید ماهی در قفس انجام می شد و حدود ۱۰ میلیون تن نیز در روش صیادی که این مقادیر در سال ۲۰۰۴ به حدود ۱۳.۱ میلیون تن در روش قفس و ۱۴.۵ میلیون تن در روش صیادی رسید!
#پرورش_ماهی_در_قفس
#فناوری_راهبردی
✅ @masaf_foods
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥قتل عام 5 هزار شتر در استرالیا
🔹مدیریت نامناسب محیط زیست و ظلم به موجودات دیگر در هر نقطه از جهان که زیاده خواهی وجود داشته باشد اجتناب ناپذیر است!
#استرالیا
✅ @masaf_foods
11.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 با قهرمان پروش ماهی در قفس کشور آشنا شوید!
🔹آقای یوسفی صاحب بزرگترین مزرعه پرورش ماهی در قفس در سواحل استان هرمزگان با ظرفیت تولید 5 هزار تن ماهی در دل آبهای خلیج فارس!
🔹او اعلام کرده که حاضر است دانش و تجربه اش را در اختیار علاقه مندان این صنعت قرار دهد!
#پرورش_ماهی_در_قفس
✅ @masaf_foods