🌺 به مناسبت سالروز ازدواج امیر المومنین علی (علیه السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها):
مسجد بهترین جا برای پیدا کردن همراز، همسفر، همکار، همفکر، همراه و همسر است و خواستگاری ها و مشاورههای ازدواج در مسجد آرام ترین زندگی را در پی دارد.
🌸 پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در مسجد جشن ازدواج امیرمومنان علی (علیه السلام) و حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(سلام الله علیها) را برگزار کردند.
... فَبَسَطَ النُّطُوعَ فِي الْمَسْجِدِ وَ صَدَرَ النَّاسُ وَ هُمْ أَكْثَرُ مِنْ أَرْبَعَةِ آلَافِ رَجُلٍ وَ سَائِرُ نِسَاءِ الْمَدِينَة - بحارالأنوار ج 43 ص 114
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
همانگونه در همه اصناف خوب و بد وجود دارد، قشر روحانیت از این مقوله مستثنی نیست؛ لذا دور از انصاف است که خطای یک تعدادی روحانینما را به پای همه علما و طلاب نوشت. امروز طلابی زیادی هستند که به عشق مردم در شهر و روستا در مساجد، مدارس، اردوهای جهادی و... بدون نام و نشان مشغول فعالیت هستند و تصویری از اینها در رسانه ملی منتشر نمیشود.
#روحانیت
#روحانی_نما
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌 یکی از میان جمع
خیلی از بسیجیان جوان مسجد الهادی همچون من از دوران راهنمایی به واسطه معلمان مدرسه شهید بیات از جمله آقای گرامی و آقای یزدان پناه و.... جذب مسجد شدند.
آقاي گرامی در مدرسه شهید بیات، ناظم بود و به دلیل اینکه فوتبالیست خوبی بود و در باشگاههای دسته یک کشور بازی میکرد، در بین معلمان و دانشآموزان مدرسه و منطقه و حتی "اهالی محل" چهره شناخته شدهای داشت.
اما چیزی که او را در این سی و اندی سال محبوب و "پهلوان محل" کرده است، نه معلم بودن اوست، نه رزمنده و بسيجي بودن او و نه فوتبالیست بودن اوست بلکه...
"پهلوون محله" عنوان قسمتی از مجموعه "یکی از میان جمع" است به کارگردانی سیداحمد معصومی نژاد و تهیه کنندگی برادر عزيز "مهدی محمدخانی" که به ویژگیهای اخلاقی و رفتاری این "پهلوون محله" میپردازد و انشاءالله به زودی از شبکه افق پخش میشود.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌اولین نمایشگاه بین المللی تخصصی تجهیزات، طراحی، مهندسی و ساخت مساجد
🗓 30 مرداد لغایت اول شهریور تهران -شهرآفتاب، سالن ملل
⏰ ساعت بازدید 10 صبح الی 5 بعدازظهر
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
#یادداشت_مخاطبین
📌طرح زوج و فرد شدن مساجد!
استهبان را شهر قرآنی نامیدهاند و با توجه به جمعیت کمش قریب به 130 مسجد و حسینیه برایش ساختهاند. در گذشته حوزه علمیه پر رونقی هم داشته تا اینکه به نجف کوچک نیز شهرت یافته است.
ولی امروز برخی مساجد این شهر در سال شاید بیشتر از یک روز هم باز نباشد. حتی گاهی دیوار به دیوار هم مسجد ساختهاند اما برای ادای احترام به هر دو مسجد روزهای زوج را در یکی و روزهای فرد را در دیگری نماز میخوانند. طلبههای این شهر پرسابقه چرا از رسالت خود فاصله گرفتهاند؟
مستند #خطر_انقراض_درختان_گردو مشت نمونهی خرواری است از مساجد ایران اسلامی
امروز با زوج و فرد شدنشان روبهرو هستیم، شاید در آینده نزدیک مثل کلیساها هفتهای یک روز دربشان به روی مردم باز شود. باشد به یمن روز مسجد مسئولین امر مستند را ببینند و تا دیر نشده اقدامی کنند.
⏰زمان پخش: 30 مرداد ساعت 18:30، شبکه مستند / تکرار: 31 مرداد ساعت 13
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌کسی با بیلبورد تبلیغاتی مسجدی نشده است!
#پخش_اول
اخیرا در سطح شهر تهران، شاهد بیلبوردهای تبلیغی زیادی با موضوع "مسجد" و شعار محوری "آینده را از مسجد بسازیم " بودیم.
اما چرا کار بدانجا رسیده که برای کشاندن مسلمانان به مسجد، تبلیغاتی همسنگ تبلیغات فروش کالاهای تجاری در سطح شهر انجام میشود؟! مگر در طول تاریخ رفتن مردم ایران به مساجد، تابعی از اراده حکومت یا تبلیغات جارچیان بوده است؟!
واقعیت این است که حضور مردم در مساجد و ارتباط آنها با روحانیت بسیار کمتر از گذشته شده است. این در حالی است که در طول حدوداً ۱۴۰۰ سالی که اسلام وارد ایران شده است، هیچگاه روحانیت تا بدین اندازه امکان تبلیغ دین را نداشته است. پس چه شده است که ۴۰ سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، که بعضا بیشتر تریبونها در اختیار مبلغان دینی بوده است، مساجد چنان خلوت شده که برای حضور مجدد مردم در آنها، دست به دامن بیلبوردهای و تابلوهای تبلیغی میشوند و البته نتیجه نیز مشخص است؛ آنان که به مسجد نمیروند، با بیلبورد از مسجد گسسته نشدهاند که با بیلبورد به مسجد باز آیند.
اگر بناست که "آینده را از مسجد بسازیم" ، باید قبل از هرکاری و حتی قبل از بیلبورد زدن، "مسجد را از نو بسازیم". البته در سالهای اخیر، مساجد نوی زیادی در جای جای ایران ساخته شدهاند و یکی زیباتر از دیگری؛ اما نوسازی مسجد، امری فراتر از بنا و محراب و گنبد و گلدسته است. مهمتر از همه اینها، نوسازی محوریترین عنصر مسجد، یعنی "روحانی" مسجد است.
بیهیچ تعارفی باید گفت که اگر امروز مردم و به ویژه جوانان، رغبت کمتری دارند که به مسجد بروند، به دلیل ضعف عملکرد و نیز خطاهای روحانیت است.
در تمام قرون گذشته، مردم و روحانیت در پیوندی نزدیک با هم بودند. همواره عدهای از مردم، با هزینه مردم به تحصیل علوم دینی میپرداختند و سپس به میان همان مردم باز میگشتند و به عنوان معلمان دینی که حقوقشان را نیز از مردم میگرفتند، شبانه روز و با اخلاص تمام به تبلیغ دین میپرداختند.
آنها معتمدان محل بودند و طرف مشورت مردمی که در اطراف مسجد زندگی میکردند؛ در جشنها و عزاها با مردم بودند؛ از اذان در گوش نوزاد تا خطبه عقد و تدفین اموات و از اداره وجوهات شرعیه تا حل و فصل اختلافات اهالی، مورد مراجعه دائمی مردم بودند. در واقع، خواندن نمازهای جماعت و سخنرانی مذهبی، تنها بخش کوچکی از کارکردهای روحانیت در طول تاریخ بود.
اینک اما تمام آن کارکردها، در اغلب مساجد به حضور چند دقیقهای و تکلیفگونه روحانیون برای خواندن نماز جماعت و بعضاً ذکر چند حکم شرعی تقلیل یافته است.
امروز روحانیون، بیش از آن که با مردم دمخور باشند، درگیر امور اداری و اجراییاند. فلان روحانی به جای آن که مانند اسلاف خویش، در مسجد بنشیند و محل مراجعه مردم باشد، دل خوش کرده است که مدیر کل فلان اداره دولتی است و مدام در شورای اداری و کمیسیون فلان و جلسه بهمان اوقات سپری میکند.
نه! اشتباه نکنید؛ بحث ما نفی یا اثبات این جمله معروف نیست که میگوید "سیاست ما عین دیانت ماست و دیانت ما عین سیاست ما" چرا که اساساً تبدیل یک روحانی به کارمندی ولو عالی رتبه در دستگاههای دولتی و عمومی، ارتباطی با سیاست و دیانت ندارد و اساساً حضور روحانیت و هر قشر دیگری مانند روشنفکران در سیاست، به معنای تصدی پستهای ارشد اداری توسط آنها نیست. مگر وقتی میرزای شیرازی حکم تحریم تنباکو را داد، پست و سمتی در حکومت داشت؟ نداشت، اما اثرگذارترین حرکت سیاسی دوران خودش را انجام داد.
تا زمانی که روحانیون ما، پستهای اداری و مدیریتی را به مسجد و محراب ترجیح دهند و بخش مهمی از انرژی روزانه خود را صرف امور غیرمرتبط با تبلیغ دین کنند، آینده، از مساجد ساخته نخواهد شد. به علاوه، وقتی روحانیت تا بدین اندازه خود را درگیر امور حکومتی میکند، حتی به فرض این که دامن خودش لکهدار آلودگیها نشود -که گاه میشود- تاوان خطاهای اداری و حکومتی را دین میدهد.
از همه اینها مهمتر، آیه ۱۲۲ سوره توبه است. در این آیه خداوند دستور میدهد که از هر طایفهای، عدهای به آموختن دین بپردازند و بعد از برگشت به طائفه خویش، مردم را هدایت دینی کنند. اما عملاً شاهد هستیم که بسیاری از روحانیون، بخش اول آیه را به درستی انجام میدهند و برای آموختن دین، به قم و نجف و حوزههای دیگر هجرت میکنند ولی بعد از بازگشت به شهر خویش، به جای تبلیغ دین، عهدهدار امور اداری میشوند! گو این که خداوند دستور داده است بروند درس دین بخوانند و رئیس اداره شوند! نتیجه نیز همین میشود که میبینیم.
#ادامه
#پخش_دوم
موضوع دوم، بحث بروز بودن روحانیت است. اگر پیش از این، حداکثر پرسش مردم از یک روحانی این بود که "حکم شک بین دو و سه رکعت چیست؟" اما اکنون نسل تحصیلکرده، آگاه، متصل به جهان و در عین حال منتقد و جویای دلیل، درگیر سؤالات و نقدهای بنیادینی است که روحانیت باید بدان ها پاسخ دهد. در واقع، اگر پیش از این، روحانیون حکم میدادند تا مردم اطاعت کنند، اکنون باید پاسخ دهند تا مردم قانع شوند.
دنیای امروز، دنیای "رقابت جذابیتها" است؛ فرد معممی که از صبح تا شب، درگیر امور اداری است، مطالعه هم نمیکند و تنها از موقع اذان مغرب تا 45 دقیقه بعد از آن، در مسجد است تا نمازی بخواند و مسألهای تکراری بگوید و حداکثر استخارهای کند و بعد برود، برای جوان امروز در دنیای رقابت جذابیتها، جذابیت چندانی نخواهد داشت.
تا روحانیت انرژی خود را صرف ارتقاء دانش و همراهی مستمر با مردم نکند، هزاران برابر بیلبوردهای حاضر نیز قادر نخواهد بود مردم و به ویژه جوانان را جذب مسجد کند.
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
بنا به درخواست شما مخاطبین عزیز صفحه #سنگر_مسجد فعالیت خود را در پیامرسان ایتا شروع میکند.
http://eitaa.com/masjid_sangar
چند روزیست گزارشها و اخباری بس ناخوشایند از ناکارآمدی مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان و اخلاق نامناسب کارکنان آن از گوشه و کنار به دستمان میرسد ولی به دلیل مصلحتاندیشی از انتشار آن چشم پوشیدیم.
هر چه جلوتر میرویم انگار دارد این اتفاقات به روندی معمولی تبدیل میشود و اگر مرکز اندک فعالیتی انجام دهد و برخورد خوشایند داشته باشد اتفاقی تازه افتاده است!
حال بنابر وظیفه و مأموریتی که برای خودمان تعریف کردهایم لازم میدانیم بخشی از گزارشات شما مخاطبین عزیز را با هشتگ #مرکز_عدم_رسیدگی_به_امور_مساجد نشر دهیم تا شاید این انتقادات به سمع و نظر مسئولین مربوطه برسد و شاهد تغییر و تحولات و اتفاقات بهتری باشیم!
درضمن مسئولین مربوطه هم اگر جوابیه کامل و جامعی هم داشته باشند حاضر به نشر آن هستیم...
🔻شما هم اگر از مرکز رسیدگی به مساجد خراسان و دیگر استانها و شهرها ناراضی هستید انتقادات منصفانه خود را برایمان بفرستید.
@admasjid
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌داستان گپ و گفتی عجیب در ادارهای مربوط به مساجد!
#سکانس_اول
مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی... تقهای به در زدم و ضمن سلامی وارد اتاق شدم. اتاق یکی از معاونین این نهاد. روحانی حدود ۶٠ تا ۶۵ ساله. روی صندلی سمت راست میزش نشستم. سرخط اخبار روز را در رایانهاش مطالعه میکرد.
+برای پیگیری پرونده مسجدمان مصدع شدم.
- کدام مسجد؟ (نگاه به مانیتور)
+ مسجد فلان... پرونده ما به کجا رسید؟
- اطلاع ندارم. (نگاه به مانیتور)
+خب نتیجه پرونده چی شد؟
- هیچی! (همچنان نگاه به مانیتور)
+هیچی یعنی چی؟ یک سال و نیم گذشته!
- شما صورت جلسهی اول را امضا نکردید. (نگاهش به دیوار روبهرویش تغییر میکند)
+ صورت جلسه چی بوده که امضا نکردم؟
- خودتون میدونید! (نگاه دوباره به مانیتور برمیگردد)
+ عرض میکنم خاطرم نیست.
- چطور من یادمه ولی شما یادتون نیست؟
ذهن من فلاشبک میزند به ابتدای گفتوگو که آقای معاون فرمودند اصلا از پرونده مسجدمان چیزی یادش نمیآید و سریع میآیم به حال حاضر.
+خب چون شما شمایید و من منم! ما دو نفریم و لزوماً آنچه در ذهن شماست در ذهن من نیست!
صورت جلسه را باز میکند. اولین خط را که میخواند میگویم:
یادم آمد... نوشتید که برویم سه ماه با هم بسازیم تا ببینیم چی میشه (جوری گفتم که بفهمد مسئله ما با امام جماعتمان مسئلهی زناشویی نیست که استمهال میکنید)
+ لطف میکنید پرونده مون رو بیارید.
از همکارش میخواهد پرونده را برایش روی رایانه باز کند.
همکارش صفحه خبرگزاری تسنیم را پایین میکشد و اتوماسیون اداری را باز میکند. با فرکانسی مطمئن که به گوش های تیزشدهی من نرسد برایش نامهها و پاراف ها را توضیح میدهد.
صفحه باز شده را رها میکند و میرود و چشمان حریص من میماند و نتیجه تحقیق این معاون، از زمستان سال ٩۶ تا به امروز که تحویل آقای رئیس داده و اکنون بر خلاف میل جناب معاون در تیررس چشمان من است.
+ الان چه کسانی عضو هیئت امنای ما هستند؟
با سرعت یک میل بر ثانیه موس را روی صفحهی اتوماسیون حرکت میدهد. نگاهش را تیز میکند به صفحه و میگوید: آقای...
+ایشان که استعفا داده!
- آقای...
+ ایشان هم استعفا دادند!
- آقای...
+ ایشان هم استعفا دادند. اینها بیش از یک سال است که در جلسات هیئت امنا شرکت نمیکنند.
- من نمیتوانم حرف شما را حجت بدانم. روی سیستم اسم اینها ثبت است و استعفای رسمی ندادهاند.
+ یعنی اگر من به عنوان امام جماعت به شما چند نفر معرفی کنم و شما تأیید کنید و در سیستم شما ثبت شوند و بعد با چند نفر دیگر به عنوان هیئت امنا مسجد را اداره کنم شما نظارتی نمیکنید؟
- شما جوانید، احساساتی و هیجانی هستید!
و من توی دلم تکمیل میکنم: نفهمیم!
نامه و کیفم را برمیدارم و با نگاهی به در خروجی خداحافظی میکنم.
#سکانس_دوم
نامهای از اجحاف ها و توهینهای شرمآور هیئت امنا و امام جماعت به بسیجیان مسجد به آقای معاون فلان دادم. دقیق مطالعه کرد. بدون ذرهای واکنش و حتی یک سؤال تحویلم داد!
-ببرید به دبیرخانه بدهید تا ثبت شود و شماره بخورد و برود در سیکل اداری.
+ اگر در یکسال هیچ صورت جلسه از جلسات هیئت امنای مسجد برای شما نیاید برایتان مسئلهای نیست؟
- من موظف نیستم به سؤال شما جواب بدم و شما هم در جایگاهی نیستید که از من سؤال بپرسید!
+ [من بچه بسیجی پایین شهری چندین پُند TNT خشم را در یک ثانیه فرو میخورم و خیلی خونسرد میپرسم] پس چه کسی باید جوابگو باشد؟
- میتونن گزارش ندن!
+ یعنی اگر در مدت شانزده ماه یک جلسه هم برگزار نشود برای شما مسئلهای نیست؟!
جوابی نمیگیرم!
#ادامه_دارد👇
#سکانس_سوم
نامه را در دبیرخانه ثبت میکنم و به مسئول دفتر آقای رئیس میدهم. روحانی تقریبا ۵٠ تا ۵۵ ساله.
+ من وقت دارم... هر وقت جلسهی حاجآقا تموم بشه فقط پنج دقیقه وقت میخوام برای تظلم!
-به صورتم نگاه میکند و با لبخند میگوید شمارهات را پایه نامه بنویس زنگ میزنیم.
+ بین جلسات، خیلی کوتاه چند نکته عرض میکنم.
- باشه! صبر کن جلسهی حاجآقا تموم بشه تا ببینم چکار میشه کرد. در همین حال آقای معاون فلان بدون هماهنگی با مسئول دفتر، در اتاق رئیس را باز میکند و از آستانه در با رئیس وارد دیالوگ میشود و سپس رو به مسئول دفتر میگوید.
- نامه ایشان را مانند سایر افراد در سیکل اداری بگذارید.
دنبال واکنش چهرهی مسئول دفتر روی صورتش فوکوس میکنم. لبخند تلخی بر چهرهاش مینشیند. با یک نگاه درکش کردم.
+ رفتار ایشان با ارباب رجوع چه مبنایی دارد؟ بفرمایید اگر اخلاق نبوی و علوی است ما هم یاد بگیریم؟
- من میخواستم بدون نوبت کار شما راه بیفتد ولی تذکر به جای ایشان باعث شد این خطا را مرتکب نشوم. شما بروید اگر نیاز شد با شما تماس میگیریم. خویشتندار باشید.
+ حاج آقا که ارباب رجوع ندارند. بنده هم نگفتم این نامه را زودتر از نوبت به ایشان بدهید. عرض کردم بین جلسات پنج دقیقه حرف دارم. شاید شما اصلاً نیاز به صحبت ندیدید... بنده حرف دارم. در این مدت هم دیدید که آرام بودم در حالیکه اقتضای رفتار با آقای معاون چیز دیگری است.
- با شما تماس میگیریم.
خداحافظی میکنم.
#سکانس_چهارم
در مسیر برگشت معاون دیگری را میبینم البته این جوان بود. سابقاً گفته بودند امین و فهیم است. در چند دقیقه صحبت به همین نتیجه رسیدم. ببخشید که نمیتوانم از جزئیات حرفهایمان بنویسم. دو سه دقیقه از صحبتمان گذشت که همان معاون فلان که گویا آمدن من به مرکز باعث تحرک و اتاق نوردی ایشان شده بود از کنارمان گذشت. دستی بر شانهی معاون جوان زد و در حال حرکت به ایشان گفت یادت باشد در مورد ایشان و مسجدشان با شما صحبت کنم. شاید هیچچیز به اندازه این کار آقای معاون فلان نمیتوانست بهتی بر چهرهی معاون جوان بنشاند که آنچه شکوا کرده بودم واقعیت دارد. فکر میکنید امیدی که از صحبت با معاون جوان در من ایجاد شده صادق است یا کاذب؟
#مرکز_عدم_رسیدگی_به_امور_مساجد
#یادداشت_مخاطبین
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
📌 معامله مسجدی!
مسجدی که بعضا به علت استقبال پرشور مردم در هر وعده دو بار نماز جماعت برگزار میشد الان به علت مدیریت ضعیف امام جماعت به دو صف رسیده است! به #مرکز_عدم_رسیدگی_به_امور_مساجد هم وقتی مراجعه میکنیم ضمن آگاهی کامل به این موضوع و اعتراف به عدم کفایت امام جماعت، از ما درخواست دارند یک نفر را از مسجد اخراج کنیم تا آنها هم امام جماعت را عوض کنند! اگر این اسمش معامله نیست پس چیه؟!
پ ن: با آمدن امام جماعت کارآمد هم مشکلات مسجد حل میشود و هم مشکلی که مرکز با آن فرد مورد نظر دارد! این را هر عقل سلیمی میفهمد!
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar
با وجود عملکرد ضعیف و برخوردهای ناخوشایند #مرکز_عدم_رسیدگی_به_امور_مساجد باز هم #روز_جهانی_مسجد را تبریک میگم چرا که مردم پای کار مسجد هستند و نور مسجد با این کمکاری بعضی از مسئولین نهتنها خاموش بلکه کمنور هم نمیشود!
کانال #سنگر_مسجد | @masjid_sangar