➖غدیر در نوروز
🔄 درباره مصادف بودن روز غدیر و اعلام جانشینی امیرمؤمنان علی(علیه السلام) در ۱۸ ذیالحجه با ایام نوروز ایرانی، گفتگوهایی وجود دارد.
🛑المعلّى بن خنيس عن الصادق (عليه السلام): إنّ يوم النوروز، هو اليوم الّذي أخذ فيه النّبي (صلّى اللّه عليه و آله) لأمير المؤمنين (عليه السلام) العهد بغدير خم)1
🔰امام صادق علیه السلام:
روز نوروز روزی است که پیامبر صلی الله علیه و آله در آن روز برای امیرالمومنین علیه السلام اخذ میثاق کرد.
🗞 در نامهای که از مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در دست است اینگونه آمده که:
📌 بر اساس محاسبات دقیق نجومی، واقعه غدیر خم در روز دوشنبه ۱۸ ذیحجه سال ۱۰ هجری قمری برابر با ۲۸ اسفند سال ۱۰ هجری شمسی و ۱۶ مارس ۶۳۲ میلادی رخ داده است. تحویل سال ۱۱ شمسی ساعت ۲۲:۳۲ سهشنبه ۲۹ اسفند و نوروز، چهارشنبه اول فروردین بوده است...
👈حالا اگر روایت زیر را که می گوید عید غدیر سه روز بوده، به آن ضمیمه کنیم:
...ثلاثة أيام من يوم الغدير...)2
📚:منابع:
1:المهذب البارع في شرح المختصر النافع ج1ص194
2:اقبال الأعمال: 468.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰بررسی احادیث شیعی درباره عید نوروز
📝استاد سید محمدجواد شبیری
http://ijtihadnet.ir/%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D8%AB-%D8%B4%DB%8C%D8%B9%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%B9%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%88%D8%B1%D9%88%D8%B2-%D8%B3%DB%8C%D8%AF/
⬅️جمع بندی:
مجموعا از روایات نمیتوان به این نتیجه رسید که این عید، به تأیید یا تکذیب شرع رسیده است؛ چون روایاتش به لحاظ سندی معتبر نیست؛ ولی بعضی از سنتهایی که در این روزها مطرح است، به خصوص هدیه دادن و دید و بازدید و امثال اینها مورد پسند شرع است. البته بعضی از رسومات ولو سابقه بدی داشته باشد ولی وقتی از آن سابقهاش جدا شد، نمیشود گفت آن سابقه را باید همیشه ملحوظ کرد. مثلا فرض کنید بحث «سیزده به در»، ولو اصل ایجادش ممکن است دلیل بدی داشته باشد ولی ادامه اش معلوم نیست که افرادی که انجام میدهند، به آن اصل و ریشه توجهی داشته باشند. مثل کراوات زدن که داستان تاریخی دارد و اصلش هم صلیب است؛ ولی کسانی که کراوات میزنند هیچ وقت به این چیزها توجه ندارند. لذا در بحث کراوات به جهت آن سوابق و آن ریشهها، نمیشود خیلی به آن ریشهها حکم کرد که این صلیب است. بله بحث تشبّّه به کفّّار، بحث دیگری است و لذا از یک زاویه دید دیگری باید بحث را دنبال کرد. اما کسانی که این کارها را میکنند نمیتوان به عنوان یک سنت مبارزه با دین تلقی کرد. در مورد نوروز هم کسانی که در مورد نوروز صحبت میکنند، نگاه مبارزه با دین ندارند.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
✍️اشکالی بر عدم حجیت اجماع مدرکی
لینک یادداشت قبلی:
https://eitaa.com/mstdnjthd/590
💢مشهور اصولیون قائل به عدم حجیت اجماع مدرکی هستند؛ چرا که با وجود مدارک مجمعین، مجتهد نباید از آنها تقلید کند و باید خود به بررسی دلیل بپردازد.
🔹طبق نظر فقهایی که اجماع را از باب تقریر معصوم علیه السلام حجت میدانند، حجیت اجماع (اعم از مدرکی و غیرمدرکی) ثبوتاً مانعی ندارد؛ لکن اثباتاً مورد ندارد. (1)
🔹اما مشهور فقهاء، حجیت اجماع را از باب حدس قول معصوم علیه السلام میپذیرند. این گروه نوعا اجماع مدرکی را حجت نمیدانند. اما این مطلب صحیح به نظر نمیرسد؛ زیرا از آنجا که منظور از حدس، حدس و اطمینان شخصی فقه است و نه اطمینان نوعی؛ لذا ممکن است صرف وجود اجماع (حتی با وجود مشخص بودن مدارک آن) موجب حدس و اطمینان به حکم شرعی شود؛ چنانچه گاهی اوقات با کمتر از اجماع، حدس به قول معصوم علیه السلام برای فقیه حاصل میشود.
🔹البته حاصل این اشکال این نیست که اجماع مدرکی بر مبنای حدس، مطلقا (به نحو موجبه جزئیه) حجت است؛ بلکه به معنای نفی عدم حجیت مطلقاً (به نحو سالبه کلیه) است.
🔹برخی فقها در بحث غنا، اجماع را دلیل مستقلی نمیدانند؛ چرا که مدرکی است. اما از بیان بالا روشن شد که اجماع نیز میتواند به عنوان دلیل مستقلی بر حرمت فی الجمله غنا اقامه شود؛ زیرا فقیه پس از ملاحظه فتوای مثلا 20 نفر از فقها، اطمینان شخصی به حرمت فی الجمله آن پیدا میکند.
📝برگرفته از درس خارج استاد معظم میرهاشم حسینی
📌نکات:
1- لازم به ذکر است که نزد برخی از این فقهاء، علت قول به حجیت اجماع از باب تقریر، عدم اعتبار حدس است؛ در حالیکه قائل به حجیت اطمینان هستند. لذا میتوان چنین اشکال کرد که اگر اجماع موجب حدس و اطمینان به قول و رأی معصوم علیه السلام شود، حجت است، حتی اگر تقریر معصوم علیه السلام احراز نگردد.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
May 11
🔰محبوبه نبی
حَدَّثَنَا سَهْلُ بْنُ عُثْمَانَ، حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ، عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ: مَا غِرْتُ عَلَى نِسَاءِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، إِلَّا عَلَى خَدِيجَةَ وَإِنِّي لَمْ أُدْرِكْهَا، قَالَتْ: وَكَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا ذَبَحَ الشَّاةَ، فَيَقُولُ: «أَرْسِلُوا بِهَا إِلَى أَصْدِقَاءِ خَدِيجَةَ» قَالَتْ: فَأَغْضَبْتُهُ يَوْمًا، فَقُلْتُ: خَدِيجَةَ فَقَالَ: رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ «إِنِّي قَدْ رُزِقْتُ حُبَّهَا»
📚صحیح مسلم، جلد 4، صفحه 1888
⬅️مسلم در صحيح خود از عايشه روايت كرده كه گفت: من جز به خديجه به همسران پيامبر صلى الله عليه و سلم حسادت نكردم در حالیکه بعد از او همسر پیامبر شدم، عایشه گفت: و رسول خدا صلی الله علیه و سلم هرگاه گوسفندی را ذبح می کرد، می فرمود: برای دوستان خدیجه بفرستید. او میگوید: یک روز عصبانی شدم و با عصبانیت گفتم: خدیجه! رسول خدا صلی الله علیه و سلم فرمود: محبت خدیجه روزی من شده است.
🔰 تاملی برای تحقیق بیشتر در یک انگاره مشهور
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین استاد #رستمی
هر چند
مشهوراست که بعد از امام کاظم (ع)، بر امام دیگری وقف نشده است و هر کس که به امامت امام رضا(ع) ایمان آورده است تا امامت امام دوازدهم (عج) نیز اعتقاد پیدا کرده است؛ اما روایتی در کتاب فقیه و تهذیب نقل شده است که با این ذهنیت، سازگار نیست. 💠 مرحوم شیخ صدوق در کتاب فقیه روایت زیر را نقل کرده است: « وَ كَتَبَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ الْبَرْقِيُّ إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ الثَّانِي ع أَ يَجُوزُ جُعِلْتُ فِدَاكَ الصَّلَاةُ خَلْفَ مَنْ وَقَفَ عَلَى أَبِيكَ وَ جَدِّكَ ع فَأَجَابَ لَا تُصَلِّ وَرَاءَهُ.» (فقیه:ج1/ص 379) شیخ طوسی نیز همین روایت را از احمد بن محمد بن عیسی از ابوعبدالله البرقی نقل کرده است.(تهذیب، ج3/ص28) بر اساس این روایت، ابوعبدالله البرقی نامه ای به امام جواد (ع) می نویسد و از حضرت سوال می کند: « فدای شما شوم! آیا جایز است پشت سر کسی که بر پدر و جد شما توقف کرده است نماز بخوانیم؟ و حضرت پاسخ داده اند که پشت سر چنین شخصی نماز نخوان» 💠ظاهر چنین پرسشی نشان از وجود کسانی است که بر امام رضا (ع) توقف کرده اند. 🌀هر چند ممکن است احتمال داده شود سوال مذکور، به صورت فرضی مطرح شده است و دلالتی بر وجود چنین فرقه ای ندارد؛ اما انصافا چنین احتمالی دور از ذهن است و با فضای مکاتبه در آن زمان که به سختی و مشقت و انواع خطرات انجام می شد، سازگاری ندارد. 🌀احتمال دیگری که در این روایت داده اند این است که ممکن است منظور از «اب» و « جد»، امام کاظم(ع) و امام صادق(ع) باشد.(لوامع صاحبقرانی، ج4/ص 397) مشخص است که این احتمال هم خلاف ظاهر روایت است و تنها وجه حمل بر آن، همان ذهنیت مشهور است که بعد از امام کاظم(ع) بر امام دیگری توقف نشده است. 💠مرحوم شیخ بهایی درباره دلالت روایت گفته اند: «المراد بأبي جعفر الجواد عليه السلام، و فيه دلالة على أن بعضهم وقف على الرضا عليه السلام. انتهى»(ملاذ الاخبار، ج4/ص 701) علاوه بر این روایت، برخی شواهد رجالی نیز تامل بیشتری در این مساله را می طلبد؛ به طور مثال، در رجال ابن داود، ذیل « کلثوم بن سلیم» آمده است که وی بر امام رضا (ع) توقف کرده است. (وقف علی الرضا (ع) ). البته در نقل ابن داود از کشی در مورد کلثوم بن سلیم (یا کلثوم بنت سلیم) و توقف وی و حتی دلالت کلام مذکور بحث ها و اشکالاتی مطرح شده است که مجال بیشتری می طلبد.(برای مثال بنگرید به تنقیح المقال ج3/ ص 82). ⬅️به هر حال از جهت تاریخی، این مساله می تواند مورد کنکاش بیشتر قرار بگیرد و شواهد له یا علیه این احتمال و نیز انگاره مشهور نقد و بررسی شود. 📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان 🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3 ❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید
🔰راز هتاکی به ناهیان منکر
📝به قلم حجت الاسلام و المسلمین #تهرانی_پویا
وقتی شخصی مورد نهی از منکر قرار میگیرد طبیعی است که مقداری این تذکر برایش سنگین باشد؛ مخصوصا با هجمه های رسانه ای علیه ناهیان منکر به خصوص در قضیه ی حجاب طبیعی است که حتی با مقداری پرخاش بگوید که به تو ربطی ندارد!
اما اینکه پا را از حد فراتر گذاشته و به ناهی منکر به راحتی هتاکی کند و الفاظ رکیکی را با اینکه میداند تصویر او ضبط میشود استفاده کند و گاهی هم اقدام به ضرب و شتم ناهی از منکر کند نشان دهنده ی رویه ی خطرناکی در جامعه است.
این امر از زوایای مختلفی باید بررسی شود؛ اما از جهت حاکمیتی یکی از علل آن را با توجه به نامه ۵۳ نهج البلاغه که سندی از توصیه های اسوه عدالت امیرالمومنین علی علیه السلام به والی خود مالک اشتر است می خواهیم بررسی کنیم.
✨در این نامه حضرت میفرمایند :
وَ لايَكُونَنَّ الْمُحْسِنُ وَ الْمُسىءُ عِنْدَكَ بِمَنْزِلَة سَواء، فَاِنَّ فى ذلِكَ تَزْهيداً لاَِهْلِ الاِْحْسانِ فِى الاِْحْسانِ، وَ تَدْريباً لاَِهْلِ الاِْساءَةِ عَلَى الاِْساءَةِ، وَ اَلْزِمْ كُلاًّ مِنْهُمْ ما اَلْزَمَ نَفْسَهُ
به این مضمون که با نیکوکار و بدکار یکسان برخورد نکن زیرا این موجب بی رغبتی اهل نیکوکاری نسبت به کار نیک در جامعه میشود و همینطور باعث میشود اهل ناهنجاری نسبت به کار زشتشان تشویق شوند و این تبدیل به رویه ای برای آنها در جامعه شود.
فاجعه آن وقتی است که نه تنها نهادهای حاکمیتی نسبت به ناهنجاری های اجتماعی بی تفاوت باشند؛ بلکه در بیاناتشان و یا در مقام عمل دست به حمایت از فرد هتاک بزنند و در لباس پشتیبان آن این پیام را به جامعه بدهند که ناهی از منکر در اقدام خود تنهاست. باید دانست این امر ناخود آگاه موجب تقویت جریان هنجار شکن در جامعه می شود.
📎لینک دعوت به کانال اندیشکده مستعدان
🆔https://eitaa.com/joinchat/1079706013Ceed9a368e3
❇️ عضو کانال اندیشکده مستعدان شوید