نــــــــــورنــما
💠 آشــنــای آســمــان
📍همانگونه که رحمت الهی بر دو نوع است، نور الهی نیز دو نوع دارد:
۱. نوری که همه ی موجودات را دربرمی گیرد: «و بنور وجهک الذی اضاء له کل شی». هر چیزی را "شیء" می گویند و نور خداوند احاطه ی بر همه ی اشیاء دارد.
۲. نوری که اختصاص به مؤمنین دارد و مؤمنین از طریق عبادت و مسائل دیگر آن را کسب می کنند و در دعای سحر همین نور طلب و درخواست می شود: «اللهم انی اسئلک من نورک بانوره»
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍این نور به واقع درخشان و افشان است و اگرچه به چشم انسان های عادی دیده نمی شود؛ ولی مانند ستارگان برای اهل آسمان نمایان است: «و الله إن المؤمن لیزهر نوره لأهل السماء کما تزهر نجوم السماء لأهل الأرض» و اگرچه میان اهل زمین ناآشنا و گمنام اند؛ برای اهالی آسمان بسیار شناخته شده و معروف اند.
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍دنیا محل بدست آوردن این نور است و چون آدمی بمیرد، همین نور او را از دیگر منازل عبور می دهد. و آنگاه که همه ی انسان ها در لبه ی جهنم قرار می گیرند: «وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا» مومن بواسطه ی این نور بسلامت از جهنم می گذزد و منافق رو به مؤمن طلب این نور می کند تا از آتش جهنم خود را برهاند. و پاسخ مومن این است که محل دریافت این نور، زمین است و باید به همین دنیا بازگردد تا بتواند این نور را بگیرد: «يَوْمَ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ لِلَّذِينَ آمَنُوا انْظُرُونَا نَقْتَبِسْ مِنْ نُورِكُمْ قِيلَ ارْجِعُوا وَرَاءَكُمْ فَالْتَمِسُوا نُورًا».
و شاید حافظ نیز همین نور را از خداوند سبحان طلب می کند، نوری که در جنت و بهشت نمییابد:
بده ساقی می باقی که در جنت نخواهی یافت
کنار آب رکن آباد و گُلگَشت مصلا را
و محل دخل و بدست آوردنش همین دنیا است:
جای دخل است این عدم از وی مرم
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍وقتی مؤمنان به سلامت از منزل جهنم می گذرند وارد غرفه ها و درجات بهشت می شوند. و این نور در بهشت نیز همچنان می درخشد و از این رو ساکنان پایین بهشت، وقتی بالا را نگاه می کنند، مومنین بالاتر را به مثال ستاره درخشان و روشن می بینند: «إِنَّ أَهْلَ الْجَنَّةِ لَيَتَرَاءَوْنَ الْغُرْفَةَ- كَمَا تَرَاءَوْنَ الْكَوْكَبَ فِي السَّمَاءِ».
قرطبی همین معنا را از روایت فوق می فهمد و می گوید: «أهل السفل من الجنة ينظرون إلى من فوقهم على تفاوت منازلهم كما ينظر من بالأرض دواري السماء و عظام نجومها فيقولون هذا فلان و هذا فلان كما يقال هذا المشتري و هذا الزهرة»
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍اما شرط استقامت و جاودانگی این نور در دنیا و آخرت، تقواست. امام باقر علیه السلام فرمود: «يَبْعَثُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ قَوْماً بَيْنَ أَيْدِيهِمْ نُورٌ كَالْقَبَاطِيِّ ثُمَّ يُقَالُ لَهُ كُنْ هَبَاءً مَنْثُوراً ثُمَّ قَالَ أَمَا وَ اللَّهِ يَا أَبَا حَمْزَةَ إِنَّهُمْ كَانُوا يَصُومُونَ وَ يُصَلُّونَ وَ لَكِنْ كَانُوا إِذَا عَرَضَ لَهُمْ شَيْءٌ مِنَ الْحَرَامِ أَخَذُوهُ وَ إِذَا ذُكِرَ لَهُمْ شَيْءٌ مِنْ فَضْلِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ(ع)أَنْكَرُوهُ وَ قَالَ وَ الْهَبَاءُ الْمَنْثُورُ هُوَ الَّذِي تَرَاهُ يَدْخُلُ الْبَيْتَ فِي الْكُوَّةِ مِنْ شُعَاعِ الشَّمْسِ»
خداوند روز قیامت گروهی را مبعوث و محشور می فرماید که در مقابل روی آنها، روشنایی بزرگی وجود دارد و اعمال آنها به آن صورت مجسم شده. ولی ناگهان به آن نور گفته می شود: «کن هَباءً مَنْثُوراً»،«تبدیل به غبار پراکنده و هیچ و پوچ شو! ای ابو حمزه! بدان به خدا سوگند که آنان نماز می خواندند و روزه می گرفتند، ولی این اعمال آنها با تقوا و پرهیزکاری همراه نبود و اگر با حرامی مواجه می شدند، خودداری نمی کردند و اگر از فضائل امیر مؤمنان صحبتی به میان می آمد، منکر می شدند. فرمود «هباء منثور» آن غبار و ذرات پراکنده ای است که هنگام افتادن آفتاب در روزنه اطاق پیدا می شود.
@noornama
«سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع)عَنْ فَاطِمَةَ لِمَ سُمِّيَتْ زَهْرَاءَ فَقَالَ لِأَنَّهَا كَانَتْ إِذَا قَامَتْ فِي مِحْرَابِهَا زَهَرَ نُورُهَا لِأَهْلِ السَّمَاءِ كَمَا يَزْهَرُ نُورُ الْكَوَاكِبِ لِأَهْلِ الْأَرْضِ»
از پدر ابن عماره نقل می کنند که گفت: امام جعفر صادق را گفتم: برای چه فاطمه اطهر زهرا نامیده شد؟ فرمود: برای اینکه هر گاه فاطمه در محراب عبادت می ایستاد، نور او برای اهل آسمان می درخشید، همان گونه که نور ستارگان برای اهل زمین می درخشد.
📚بحار ج ۴۳ ص ۱۲
نــــــــــورنــما
💠 کاغذ سفید
📍امیرالمؤمنین علیه السلام در آغاز نامه ۵۳ نهج البلاغه خود را "عبدالله" معرفی می کند: «هذا ما أمر به عبدالله علی أميرالمؤمنين مالک بن الحارث الأشتر» و "عبد" به معنای کوبیده شده است و عرب به راهی که کوبیده و صاف شده باشد «طریق المبعد» می گوید؛ یعنی راهی که کوبیده و هموار شده است و از این رو به ماشینی که زمین را صاف می کند «عابد» یعنی کوبنده می گویند و انسان عابد به کسی گفته می شود که نفس خودش را سرکوب و آن را هموار کرده باشد چون تا این جاده هموار و صاف نباشد نمی تواند الطاف الهی را دریافت کند.
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍مولوی می گوید:
بر نوشته هیچ بنویسد کسی
یا نهاله کارَد اَندر مَغرَسی
هیچ گاه و هیچ کس روی نوشته نمی نویسد، هیچ گاه و هیچ کشاورزی در باغ و باغچه ای که نهالی کاشته باشند، دیگر نهالی نمی کارد
کاغذی جوید که آن بنوشته نیست
تخم کارد موضعی که کشته نیست
کسی که می خواهد بنویسد، یک کاغذ سفید پیدا می کند و کسی که می خواهد نهال و بذری بکارد، یک قطعه زمینی پیدا می کند که در آنجا چیزی نکاشته باشند
تو برادر موضع ناکِشته باش
کاغذ اسپید نابنوشته باش
خداوند سبحان می فرماید: «إنا له کاتبون» ما نویسنده هستیم و اگر می خواهید خداوند سبحان در لوح دل شما چیز های نیکویی بنویسد، باید لوح دل خود را پاک کنید و «نحن الزارعون» ما کشاورز هستیم و اگر می خواهید خداوند سبحان بذر هایی در وجود شما بکارد و تبدیل به بوستان و گلذار بشوید، نخست باید علف های هرزی که در دل و وجود خود کاشتیه اید را هرس کنید. تا این زمین خالی نباشد شما پُر نمی کنند، بقول سعدی که گفت:
ز دعوی پری زان تهی میروی
تهی آی تا پر معانی شوی
خداوند سبحان به تو چیزی نمی دهد چون پُر هستی
انائی که پر شد دگر چون برد؟
یک ظرفی که پُر است چگونه می توانند به آن اضافه کنند؟ تو هم مثال ظرف پُر را داری؛ اما پُر از ادعا هستی و تا خالی نوشی پُرت نمی کنند.
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍حالا حافظ همین را می گوید که هرگاه تهی آمدید؛ یعنی خودت را تهی دست و دست خالی حس کردید، بروید و خوش باشید چون همانند کاغذ سفید و زمین خالی برخوردار می شوید:
هنگام تنگدستی در عیش کوش و مستی
کاین کیمیای هستی قارون کند گدا را
آری! امیرالمؤمنین علیه السلام عبدالله است؛ یعنی خودش را خالی کرده است، خودش را صاف و هموار کرده است تا بتواند پذیرای الطاف الهی باشد و اینک چنین شخصی با شما در نامه ۵۳ نهج البلاغه سخن می کند.
@noornama
◼️ فضیلت ازدواج نکردن!
و في الصحيح، عن عبد الصمد بن بشير قال: دخلت امرأة على أبي عبد الله عليه السلام فقالت: أصلحك الله: إني امرأة متبتلة فقال: و ما التبتل عندك؟ قالت لا أتزوج قال: و لم؟ قالت: التمس بذلك الفضل فقال: انصرفي فلو كان ذلك فضلا لكانت فاطمة صلوات الله عليها أحق به منك، أنه ليس أحد يسبقها إلى الفضل- أي مع أنها مسماة بالبتول تزوجت، و التبتل الانقطاع إلى الله تعالى و الإعراض عن غيره بالعبادة و المحبة و الأنس بالله لا ترك التزويج.
خانمی خدمت امام صادق رسید و گفت: من تبتل اختیار کرده ام
و حضرت سوال کردند: تبتل از نظر تو چیست؟
در پاسخ گفت: منظورم این است که ازدواج نمی کنم.
و حضرت پرسیدند چرا ازدواج نکردید؟
در پاسخ گفت: برای اینکه فضیلتی را کسب کنم.
و حضرت فرمود: از اینجا بیرون برو، پس اگر فضیلت در عدم ازدواج بود حضرت زهرا ازدواج نمی کرد و هیچ کس بر حضرت زهرا نسبت به فضائل سبقت نمی تواند بگیرد.
نگاهی به محتوای نورنما در روز های اخیر همراه با کلماتی از حضرت زهرا سلام الله علیها:
- ای فرزند فاطمه برگرد!
- تو فرزند فاطمی نیستی!
- مکث کنید(۲)
- آزمایش سخت در دین
- بازگشت روزگار جاهلیت(۲)
- آشنای آسمان
- کاغذ سفید
@noornama
نــــــــــورنــما
💠 رنج نامه
📍انسان در طول تاریخ بیشتر از هر چیزی با مفهوم "ظلم" خوی گرفته است و از این رو ظلم را بيشتر از هر کلمه دیگری می شناسند: «يعرف شدة الجور من حکم به علیه» و در این شناخت هیچ فرقی بین مسلمان و کافر وجود ندارد و هر دو مشتاقانه طالب عدالت اند.
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
و چون بین آنها هیچ فرقی نیست، خداوند سبحان هم بین آنها فرقی نخواهد گذاشت و امام زمان علیه السلام را برای رهانیدن همه ی انسان ها از ظلم به سوی آنها خواهد فرستاد، همانطور که پیامبر خود را فرستاد: «الله عز و جل أوحی إلی نبی من أنبیائه فی مملکة جبار من الجابرین أن أنت هذا الجبار فقل له إنی لم استعملک علی سفک الدماء و اتخاذ الأموال و إنما استعملتک لتکف عنی أصوات المظلومین فإنی لن أدع ظلامتهم و إن کانوا کفارا» خدای عزوجل وحی کرد به یکی از پیغمبرانش در کشور پادشاه جباری که برو نزد این جبار و به او بگو: من تو را به کار نگرفتم برای خون ریزی و مال اندوزی، بلکه برای اینکه ناله ستمدیده ها را از درگاهم بیندازی، که من ظلمی را که به آنها شد را وانمی نهم، اگرچه کافرند.
┈┄┅═✾ ✾═┅┄┈
📍و در این معنا می توان دریافت که چرا اغلب روایات مهدویت از "عدالت" گفته اند؛ زیرا بیشتر انسان ها از ظلم رنج بُرده اند و همواره به دنبال پناهگاهی امن و گرما بخش می روند که گرمای آن را عدالت می آفریند: «أما وَ الله لیدخلن علیْهم عدله جوف بیوتهم کَما یَدخل الحر و القر»
@noornama