هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
🔰 روایت اعلیحضرت از امرای ارتش خود!
#نکته_ها_و_اشاره_ها
پنجشنبه، 15 آذر 1352
«شرفیابی... گزارش دادم که تیمسار م... در بیمارستانی در پاریس بستری شده است. شاه به من دستور داد که حتماً کلیه مخارج معالجهاش را بپردازیم. "لازم بود این شخص تنبیه شود، اما این دلیل نمیشود که تا گور دنبالش باشیم." بعد از مکثی کوتاه، ادامه داد، "فکر نمی کنم اهل جنگیدن باشد. فقط با سخنپراکنی و آرتیستبازی خود را بزرگ کرده بود. فکرش را که میکنم، هیچیک از امرای ارتش ما جربزه درست و حسابی ندارد. همه آنها افسران بزمی هستند، شاید به استثنای ازهاری که خیلی هارت و پورت نمیکند، چنانچه در محک آزمایش گذاشته شود ممکن است خودی نشان دهد." بعد اسامی تعدادی از امرای ارتش را ردیف کرده، و همه را طبلهای تو خالی خواند. با اشاره به خاتمی، فرمانده نیروی هوایی، گفت که با اینکه ممکن است او قابلیت سازماندهی خودش را ثابت کرده باشد اما تضمینی وجود ندارد که تحت فشار جنگ ایستادگی کند.»1
#شرح_عکس : گفتگوی غلامرضا ازهاری با محمد خاتم فرمانده نیروی هوایی
شماره آرشیو: 1460-461-الف
1- #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج2، تهران، طرح نو، چاپ اول،
goo.gl/kS5kSQ
@iichs_ir
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ هشدار علم به شاه در مورد دخترک خلوضع!
#نکته_ها_و_اشاره_ها
جمعه، اول فروردین دوشنبه، 6 آبان 1353
«شهبانو عازم سفری به شمال شرقی ایران شد، و از شهرهای حاشیه کویر دیدن خواهد کرد...
بعد رفتم میهمانی را که قرار است شاه امروز بعدازظهر ملاقات کند ببینم. به نظرم آمد که دخترک یا خلوضع است یا درست و حسابی مایه دردسر، شاید هم هر دو. به شاه هشدار دادم که مواظب باشد. سر شام مرا به کناری کشید و به من اطمینان داد که خیلی بااحتیاط رفتار کرده...»1
#شرح_عکس : #محمدرضا_پهلوی در سال 1352
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 2، تهران، طرح نو، چ اول، بهار 1371، ص 600.
goo.gl/kS5kSQ
@iichs_ir
پهلویسم با ایران چه کرد؟
گزارش یک رویا پردازی ؛ همین
#سیدروح_الله_امین_آبادی - #اندیشه_نامه
ورای تصویری فانتزی که شبکه های فارسی زبان غربی نظیر «من و تو» از ایران عصر پهلوی می سازند، لازم است نگاهی تاریخی و مستند به آن دوران داشته باشیم. این که یک شبکه بهایی درباره دورانی که قدرت ایران در دست بهائیان بوده دروغ پردازی کند، چیز عجیبی نیست. بدون رجوع به تاریخ و اسناد تاریخی این دروغ ها تبدیل به باور شوند، عجیب است. آن چه می خوانید متکی بر اسناد و مطبوعات عصر پهلوی تنظیم شده است.
متن کامل این مقاله را در شماره 6 #اندیشه_نامه و فایل پیوست مطالعه کنید
@oldnewspaper
گزارش یک رویا پردازی.pdf
12.45M
📎 پهلویسم با ایران چه کرد؟
گزارش یک رویا پردازی ؛ همین
این مقاله در صفحات 63 الی 65 شماره 6 #اندیشه_نامه منتشر شده است
@oldnewspaper
شرایط رشد یک پوپولیست!.pdf
22.93M
📎 شرایط رشد یک #پوپولیست !
آیا اتکای دکتر #مصدق به حمایت ملت روشی برای حذف مخالفین بود؟
متن کامل مقاله را در پیوست و صفحات 70 و 71 شماره 23 #فرهنگ_امروز می توانید مطالعه کنید
@oldnewspaper
#روزنامه_اطلاعات ، #24_بهمن_1350
60 نفر زیر بهمن خفه شدند و همزمان
«شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو که برای استفاده از تعطیلات سالیانه اینک در سن موریتس به سر می برند ساعاتی را نیز در روز به ورزش اسکی در ارتفاعات پربرف سن موریتس می گذرانند.»
پی نوشت
این روزها که یک استاندار در هنگام مصیبت زدگی مردم به سفر خارجی رفته و به حق هم برکنار شده است #سلطنت_طلب ها موقعیت را غنیمت شمرده و با فرض غلط ناآگاهی عمومی به تبلیغ ایده های مدفون می پردازند ... از حضرات می خواهیم #روزنامه_های_دوره_پهلوی را مرور کنند!
@oldnewspaper
✳️ به عرض رساندم که [رئیس اینتلجنس سرویس انگلیس] نوشته بود که زن ندارد. شاهنشاه فرمودند، عجب مرد با سعادتی است که زن ندارد! بعد مدتی درباره زنها صحبت کردیم. عرض کردم اتفاقاً امروز صبح جمعه که می خواستم نفسی تازه کنم و قدری خوابیدم، از خواب که برخاستم، باز آن غنچه خندان [زنم] عبوس شده بود! خیلی خندیدیم! شاهنشاه فرمودند، مسلماً مردانی که زن ندارند در زندگی جلو هستند و مسلماً بیشتر عمر می کنند. چون حداقل اقل این است که نصف غصه دنیا را کمتر می خورند! عرض کردم هشتاد درصد! مگر همین سلب آزادی انسان غصه کوچکی است؟"
خاطرات #اسدالله_علم ، جلد سوم، صفحه ۳۰۶
@oldnewspaper
💾 #هاشمی_رفسنجانی در جلسه سمینار مشترک #حج : هدف ایران تسخیر خانه خدا نیست ما می خواهیم #کعبه دست #عوامل_آمریکا نباشد
امروز مدیریت انگلیس، آمریکا و دنیای غرب بیش از تسلط مردم منطقه بر کعبه است
‼️ حجاج در #عربستان بگویند که ما متجاوز نبودیم، در خلیج فارس دخالت نکردیم، تخریب نکردیم، جنگ را شروع نکردیم و از بمب شیمیایی استفاده نکردیم، ما خواهان رهایی و آزادی واقعی مردم منطقه ایم
#روزنامه_کیهان ، #19_تیر_1363
@oldnewspaper
در سالگرد قطع رابطه آمریکا با ایران #ترامپ #سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تروریستی اعلام کرد
واکنش ملت به آن #قطع_رابطه چه بود؟ ؛ هجوم به شیرینی فروشی های شهر/راهپیمایی به مناسبت جشن #قطع_رابطه_با_آمریکا
امام : ملت رزمنده ایران این طلیعه پیروزی نهایی را جشن بگیرد حق دارد
امروز هم همان روز است و باید ناامیدی شیطان را جشن گرفت
@oldnewspaper
💾 سخنانی که البشیر در گفت و گو با کیهان بر زبان آورده بود / در اسلام حکومت اکثریت معنایی ندارد و همه تصمیمات را خودم می گیرم / احزاب سیاسی در کشور وجود نخواهند داشت/ الگوی من #قذافی است!
#عمرالبشیر که جولای 1989/ تیر 1368 با یک کودتای نظامی در #سودان به قدرت رسیده بود طی مصاحبه ای با #کیهان_عربی که در شماره 28 اردیبهشت 1370 #روزنامه_کیهان منتشر شد نکات جالبی را مطرح کرده بودد از جمله این که اسلام به معنای #حکومت_اکثریت نیست و تصمیم نهایی با راس حکومت است!
البشیر در این مصاحبه گفته بود : اسلام به معنای حکومت اکثریت نیست چون تصمیم های اکثریت پارلمان، مشاوره امر با اهل حل و عقد است و تصمیم نهایی با مسئول مملکت است، پس شخص اول مملکت، اهل حل و عقد را جمع کرده و با آنان مشورت می کند و به آرا و نظریات آنان گوش می کند ...
عمر البشیر در مورد احزاب نیز گفته بودد: احزاب سیاسی در کشور وجود ندارد و همان طور که در اسلام، نامی از چنین احزابی به میان نیامده و در قرآن نیز ذکر نشده است!
رئیس جمهور سودان در مورد الگوی خود هم گفته بود: شباهت زیادی به تجربه لیبی دارد به ویژه از نظر تصمیم گیری ها و شورایی بودن آن!
و امروز با گذشت سه دهه تجربه #قذافی و #عمرالبشیر هر دو به یک نقطه ختم شده است سقوط با قیام سراسری مردم ... یکی پس از آن که فکر کرد مشکل بر سر چالش با غرب است و کنار آمد و با خفت مُرد و دیگری هم با همان شمشیری که از غلاف بیرون آمده بود بر سر جایش نشانده شد و البته خدا کند که تجربه قیام مردم سودان نیز همانند مردم مصر نشود که نظامی ها قدرت را به دست گرفتند و هیچ تغییری رخ نداد!
@oldnewspaper
مطبوعات قدیمی
💾 سخنانی که البشیر در گفت و گو با کیهان بر زبان آورده بود / در اسلام حکومت اکثریت معنایی ندارد و همه
مصاحبه عمر البشیر با کیهان عربی.jpg
3.96M
💾 سخنانی که البشیر در گفت و گو با کیهان بر زبان آورده بود / در اسلام حکومت اکثریت معنایی ندارد و همه تصمیمات را خودم می گیرم / احزاب سیاسی در کشور وجود نخواهند داشت/ الگوی من #قذافی است!
@oldnewspaper
✳️ پروژه بزرگ #روزشمار_پهلوی [در بازه زمانی شهریور 1320 تا پیروزی انقلاب اسلامی ] به همت #پژوهشکده_تاریخ_معاصر از سه سال پیش آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
این کار با سرعت و دقت انجام و به مدد الهی تعدادی از مجلدات آن که به روزشمار برهه حساس آغاز نهضت #امام_خمینی از سال 1340 تا آبان 1343 می پردازد به زودی ویرایش نهایی را گذرانده و تقدیم به علاقمندان و پژوهشگران #تاریخ_معاصر_ایران خواهد شد.
در این کار عظیم علاوه بر مطبوعات دوره پهلوی از اسناد شهربانی و ساواک، خاطرات شخصیت های سیاسی و کارگزاران و رجال عصر پهلوی، پژوهش های تاریخی معتبر نوشته شده در باره برخی رویدادهای خاص و اثر گذار #عصر_پهلوی و ... بهره گرفته ایم.
بی شک «روزشمار پهلوی» در سال های آینده به منبع تعیین کننده و مهم پژوهشگران این حوزه تبدیل خواهد شد، هیچ کار تاریخی بدون رجوع به روزشمار دوره مورد پژوهش کامل و اثر ارزشمندی نیست چرا که از دور به رویدادها نگاه و جزئیات نادیده انگاشته شده اند و از سوی دیگر نیز با رجوع به منابعی که از طریق واسطه ها نوشته شده اند کدهای تاریخی خلاف واقع نیز در این آثار به وفور دیده می شوند.
بسیار مشاهده شده است که برخی در نوشته های خود به کتاب و یا مقالاتی ارجاع داده اند که یا این کتاب ها وجود خارجی ندارند و یا نوشته ارجاع داده شده در آن کتاب ها وجود ندارد، روزشمار پهلوی با مراجعه مستقیم به مطبوعات عصر پهلوی و کتاب های مرجع تدوین شده و در حال تکمیل است.
به زودی اخبار خوشی در این زمینه با انتشار اولین مجلدات «روزشمار پهلوی» به اطلاع پژوهشگران خواهد رسید.
@rohollahaminabadi
@oldnewspaper
✳️ پس از روی کار آمدن دولت غرب گرای #علی_امینی در اردیبهشت 1340 #لوموند در گزارشی به قلم #ادوارد_سابلیه نوشته بود : امینی ایران را به سوی #لیبرالیسم می برد، #یونایتدپرس نیز در گزارشی که متن آن در شماره 20 اردیبهشت 1340 #روزنامه_اطلاعات منتشر شد از نزدیکی امینی به آمریکا سخن گفته بود که این نزدیکی باعث خواهد شد اقتصاد ایران از ورشکستگی حتمی نجات یابد...
اندکی بیش از یک سال می گذرد و امینی 27 تیر 1341 به دلیل ناتوانی در تنظیم #بودجه #استعفا و در اولین مصاحبه از #غرب و به ویژه #آمریکا گلایه می کند که این حق #رفاقت نبود که در حق دولت او روا داشتند
@oldnewspaper
مطبوعات قدیمی
✳️ پس از روی کار آمدن دولت غرب گرای #علی_امینی در اردیبهشت 1340 #لوموند در گزارشی به قلم #ادوارد_ساب
✳️ پس از روی کار آمدن دولت غرب گرای #علی_امینی در اردیبهشت 1340 #لوموند در گزارشی به قلم #ادوارد_سابلیه نوشته بود : امینی ایران را به سوی #لیبرالیسم می برد، #یونایتدپرس نیز در گزارشی که متن آن در شماره 20 اردیبهشت 1340 #روزنامه_اطلاعات منتشر شد از نزدیکی امینی به آمریکا سخن گفته بود که این نزدیکی باعث خواهد شد اقتصاد ایران از ورشکستگی حتمی نجات یابد...
اندکی بیش از یک سال می گذرد و امینی 27 تیر 1341 به دلیل ناتوانی در تنظیم #بودجه #استعفا و در اولین مصاحبه از #غرب و به ویژه #آمریکا گلایه می کند که این حق #رفاقت نبود که در حق دولت او روا داشتند، امینی انتظار کمک بیشتری را داشت کمکی که فکر می کرد به او نشده است، در همان روزهای نخست که امینی هیچ سخنی را به دلیل شادی بیش از حد برای رسیدن به آرزوی قدیمی خود یعنی نخست وزیری نمی شنید #کندی رئیس جمهور وقت آمریکا طی سخنانی که #نیوزویک آن را بازتاب و روزنامه های 20 اردیبهشت 1340 آن را بازنشر کرده بودند گفته بود : « ما می توانیم با تضمین خود کشور های مورد تهدید قرار گرفته را در برابر حمله نظامی آشکار کمک کنیم. ما می توانیم به آن ها از طریق کمک اقتصادی یاوری کنیم تا زندگی مردم خود را بهبود بخشند و از طریق کمک های دفاعی بر ضد جنگ های چریکی داخلی به آنها مدد برسانیم اما در تحلیل آخر آن ها خودشان باید زندگی سیاسی و اجتماعی کشور خود را سازمان دهند، به طریقی که پشتیبانی مردم خود را به دست آورند. حدی وجود دارد که کوشش ها و تلاش های ما از آن حد نمی تواند فراتر رود.»
آری! حدی وجود داشت که کمک های آمریکا بتواند دولتی را حفظ و حکومتی را پایدار نگاه دارد ولی امینی امیدوار بود که اقتصاد ایران را به مدد آمریکا نجات دهد ولی نه تنها این گونه نشد که گلایه اش نیز تحمل نگردید و بلافاصله با پاسخ کوبنده وزارت خارجه آمریکا مواجه شد و امینی ناچار گردید بگوید گلایه ای نبود، ببخشید!
@oldnewspaper
✳️ این روضهخوانها را باید به زندان #قزل_قلعه بفرستند!
گام به گام با #اسناد_ساواک تا #قیام_15_خرداد_1342
#14_خرداد_1342
در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 14 خرداد 1342 آمده است: مأمورین ویژه که در سه روز اخیر در مساجد و تکایا و هیئتهاى عزادارى شرکت نموده نتیجه مراقبت از مجالس مزبور را به شرح زیر اعلام میدارند:
1. مجلس روضهخوانى منزل قائممقامالملک رفیع. در این مجلس، حاج اشرف کاشانى پیرامون بىحجابى و مبارزه با ظلم و ستم و تنقید از رفتاری که نسبت به علما مىشود صحبت نمود.
2. مجلس روضهخوانى منزل آیتالله بهبهانى. در این جلسه موسوى شیرازى حملاتى به آقاى علم و تیمسار سپهبد نصیرى، رئیس کل شهربانى، نموده و شدت حملات به حدى بود که سلیمان بهبودى که در این مجلس شرکت داشت، از فرط ناراحتى منزل بهبهانى را ترک نمود و حین خروج اظهار داشت: جاى این قبیل روضهخوانها در اینجا نیست؛ اینها را باید به زندان قزل قلعه بفرستند و در آنجا روضهخوانى کنند.
3. حسینیه مرحوم مشیرالسلطنه. جلسات روضهخوانى در حسینیه مرحوم مشیرالسلطنه با نظم و ترتیب انجام و وعاظى که در این حسینیه به منبر میرفتند چندان حملاتى به دولت و اولیای امور نمى نمودند.
4. در مسجد صدریه. در مجلس عزادارى مسجد صدریه که هیئت قائمیه اقامه عزادارى نموده بودند شیخ مقدسیان و حاج شیخ عباسعلى اسلامى به منبر رفته و هر یک به نحوى حملاتى به دولت نموده و از اوضاع جارى انتقاد نمودند.
5. مسجد حاج ابوالفتح. از ساعت 7 بامداد بهتدریج عدهاى که تقریبا عموما اعضای جبهه ملى و نهضت آزادى و سایر دستجات اسلامى وابسته به نهضت آزادى بودند اجتماع نموده و ابتدا آخوندى روضهخوانى مختصرى نموده و ضمن آن تجلیل فراوان از آیتالله خمینى نمود و سپس دسته عظیمى از این مسجد به راه افتاده جمع دیگرى که در میدان شاه اجتماع نموده بودند داخل صفوف این دسته شده و از مسیر میدان شاه ـ خیابان رى ـ سرچشمه ـ مجلس ـ شاهآباد ـ اسلامبول ـ فردوسى ـ شاهرضا ـ کالج ـ به مقابل دانشگاه آمده، در آنجا دو نفر سخنرانى کوتاه و مهیجى ایراد و سپس این دسته که حالت دمونستراسیون به خود گرفته بودند، از آنجا در مسیر مجسمه شاهرضا سی مترى نظامى ـ خیابان سپه به مقابل دانشکده افسرى آمده و قصد دخول از مدخل جنوبى به خیابان کاخ را داشتند، ولى مأمورین انتظامى ممانعت نمودند؛ در این حال متظاهرین مشتهاى گرهکرده خود را به سمت کاخهاى سلطنتى بالا برده و شعار #مرگ_بر_دیکتاتور میدادند.
سپس این عده به طرف چهارراه پهلوى و حسنآباد و میدان سپه و ناصر خسرو و مسجد شاه رفته و با وجودی که قرار بود در مسجد شاه متفرق شوند به علت تهییج شدن از درب شرقى مسجد شاه خارج و داخل بازار شده و مدخل بازار را از شرق به غرب دور زده و تظاهرات شدیدى نیز در راسته کفاشها نمودند؛ آنگاه از طریق سبزهمیدان مجددا به مسجد شاه آمده و در ساعت 14 متفرق شدند.
شعارهاى این عده از این قرار بود: عمال اسرائیلى رسوا کشتند از کین بىپناهان را، در قربت اعلا شد موج خون برپا (این شعار تجسم حادثه مسجد فیضیه قم بود)، خمینى خمینى خدا نگهدار تو، بمیرد بمیرد دشمن خونخوار تو، خمینى بتشکن ملت تو را میخواهد، اسرائیل رسوا شد اسرائیل رسوا شد، قم گشته است کربلا هر روز است عاشورا، فیضیه قتلگاه خون جگر علما واویلاواویلا، موسم یارى مولانا الخمینى.
در تمام مدتی که این دسته در حرکت بود مأمورین انتظامى و پلیس براى راهنمایى و یا ممانعت از سرکشىهای آنان دیده نشد و اگر افسر یا پاسبانى ندرتا و یا عبورا با این عده برخورد میکرد فورا راه خود را تغییر داده و خود را از نظر آنان مخفى میکردند.
برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید
http://yon.ir/i4kmb
@iichs_ir
✳️ گزارش ساواک از بیسابقه بودن دستجات و مجالس عزاداری ایام محرم در تهران
گام به گام با #اسناد_ساواک تا #قیام_15_خرداد_1342
#14_خرداد_1342
در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 14 خرداد 1342 آمده است: اطلاعات واصله از منابع مختلف حاکی است وضع عزادارى در سال جارى در تهران بسیار بىسابقه و در دستجات و مجالس روضهخوانى تعداد زیادى جمعیت شرکت میکرد که شاید در ده سال اخیر بىسابقه بود؛
بهخصوص در روزهاى 9 و 10 محرم، شب و روز دستجات با جمعیت خیلى زیاد در حرکت بودند و در اغلب مجالس عمومى و بزرگ مسجد ترکها، مسجد حاج ابوالفتح، مسجد فخریه، منزل بهبهانى، حسینیه حاج سید آقا جواهرى، خیابان سیروس و مجالس دیگر به دولت و هیئت حاکمه حمله میشد و عکس خمینى و اعلامیههاى او که خطاب به وعاظ صادر کرده بود و همچنین اعلامیه آیتالله میلانى و سایر علمای تبعه او زیاد میان مردم منتشر شد.
بر اساس این سند «وعاظى که خیلى شدید حمله میکردند عبارتاند از: فلسفى، حاج شیخ فضلالله محلاتى، حجازى، سیدغلامحسین شیرازى، اعتمادزاده، شیخ جعفر خندقآبادى، شیخ باقر نهاوندى و این چند نفر سردسته و بقیه در حدودى حمله میکردند».
✅ در تمام مجالس به مسعودی و #ثابت_پاسال حمله میشد!
روز تاسوعا چهار نفر آمریکایى به منزل آیتالله بهبهانى آمدند و از وضع مجلس و صحبت روضهخوانها (در حضور آنها حجازى و شیرازى منبر رفتند) اطلاعاتى تهیه و یادداشت کردند و از نظریات مردم سوالاتی کردند و یادداشت نمودند و میگفتند میخواهند مراتب را به خارج مخابره کنند و مترجم آنها در این مورد عقیلى، مشاور راه آهن و رفیق و دوست سیدجعفر بهبهانى، بود.
در تمام مجالس به #عباس_مسعودى و ثابت پاسال و یهودى ها حمله میشد و میگفتند: ما تا زنده هستیم و روحانیت وجود دارد، نخواهیم گذاشت مملکت اسلامى ما زیر بار یهود اسرائیل برود مگر اینکه تمام روحانیون را بکشند.
✅ هیچ یک از روحانیون و وعاظ در روضهخوانی #کاخ_گلستان شرکت نکردند
بر اساس این سند «طبق قرار قبلى هیچ یک از روحانیون و وعاظ در مجلس روضهخوانى کاخ گلستان شرکت نکردند.
شعارها عموما علیه هیئت حاکمه به این مضمون که خداوند ریشه مخالفین مذهب را بکند و نیز به نفع خمینى بود و در حقیقت شعار خمینى، عکس خمینى، نام خمینى سمبل و شعار اصلى مخالفین بود و نباید نادیده گرفت که بهخصوص دستهای که از مسجد حاج ابوالفتح حرکت و طبق تحقیقى که به عمل آمده کارگردانى آن را اعضای نهضت آزادى، جبهه ملى و عمال آیتالله بهبهانى و سایر روحانیون مشترکا بر عهده داشته مراسم عزادارى آنها از سینهزنى تبدیل به نوحهخوانى وضع مملکت و دموستراسیون شد. روى این اصل اولا عدم شرکت وعاظ در مراسم عزادارى دربار شاهنشاهى در کاخ گلستان و اعتماد عجیب و محکمى که بین تمام روحانیون و در حقیقت عمامهبهسرها درست شده و مردم هم از تمام طبقات آنها را حمایت میکنند و مجالسى که تعداد شرکتکنندگان در آن به مراتب از سنوات قبل بیشتر بوده و همه تبدیل به مجالس حمله به دولت و حتى در مجالس بزرگ حمله به رژیم سلطنتى میکردند و نام مقام و مقامات غیر مسئول از طرف روضهخوانها اعلام میشد و نیز عنوان حکومت چهلساله اخیر که مقصود آنها از زمان حکومت سلسله پهلوى تا حال بود و حمله به آن باید خیلى قابل توجه باشد.
برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید
http://yon.ir/i4kmb
@iichs_ir
✳️ گزارش ساواک درباره مخالفت آیتالله خمینی با ترور رجال پهلوی/ تظاهرات گسترده و شدید مردمی در مقابل دانشگاه تهران/ «روزنامه مزدور اطلاعات» کجاست که تظاهرات مردم را گزارش دهد؟!
گام به گام با #اسناد_ساواک تا #قیام_15_خرداد_1342
#14_خرداد_1342
✅ گزارش ساواک درباره مخالفت آیتالله خمینی با ترور رجال پهلوی
در یکی از اسناد ساواک به «تاریخ حادثه» 14 خرداد 1342 آمده است: در روز مزبور سیدجعفر بهبهانى میگفت: اخیرا دستههایى به مراتب خطرناکتر از جمعیت فدائیان اسلام در تهران و مشهد و تبریز و قم و اصفهان تشکیل شده و اعضای آن حاضرند حتى در یک روز اگر فتوا داده شود، هر کس را اشاره کند بکشند، ولى آیتالله خمینى گفته است: ما با قتل نفس مخالفیم و از راه ترور افکار نمیخواهیم با دشمن مبارزه کنیم.
بر اساس این سند، بهبهانی به نقل از آیتالله خمینی افزوده است: اگر روزى احتیاج به مبارزه شدید با دستگاه حاکمه باشد، اول خود او آماده جنگ خواهد بود و باید در این راه کشته شد.
✅ تظاهرات گسترده و شدید مردمی در مقابل دانشگاه تهران
در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 14 خرداد 1342 آمده است: ساعت 11:40 دسته عزاداران در مقابل دانشگاه تهران توقف و حسین مجاهد از طرف عزاداران اظهار داشته ما زیر بار حرفهاى جاسوسان سفارتخانهها نمیرویم. به آنها بگویید با تانکهاى پوسیدهاى که از اسرائیل گرفتهاند بیایند سینه هاى ما را سوراخ سوراخ کنند.
✅ «روزنامه مزدور اطلاعات» کجاست که تظاهرات مردم را گزارش دهد؟!
ساعت 12:25 چهارراه حسنآباد. روزنامه «اطلاعات». شخصى که او را به نام دکتر میشناختند در مقابل روزنامه اطلاعات اظهار داشته: این روزنامه مزدور که مىنویسد ششمیلیون نفر در رفراندم شاه شرکت کرده بودند حال کجا هستند که این تظاهرات عظیم دیروز و امروز ما را ببینند. چشمشان کور است ما با سکوت و نظم و آرامش خودمان مشت محکمى به دهان یاوهگویان روزنامه «اطلاعات» زدیم.
برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید
http://yon.ir/i4kmb
@iichs_ir
هدایت شده از پژوهشکده تاریخ معاصر
✳️ نخستوزیر: با شدت برخورد نمیکردیم مشخص نبود مملکت امروز دست که بود!/ وزیر اقتصاد: با زور میشود مسئله را خاموش کرد، ولی همیشه سرنیزه جواب نمیدهد!
#روزشمار
#18_خرداد_1342
جلسه هیئت دولت 5 بعد از ظهر روز شنبه 18 خرداد به ریاست #اسدالله_علم ، نخستوزیر، در کاخ نخستوزیری تشکیل شد.
نخستوزیر: آقایان لابد تأیید میکنند که این شدت لازم بود؛ زیرا اگر به این شدت عمل نمیشد، معلوم نبود این مملکت دست کیست، حتی آخوند. به نظر میرسد شدت اثر خود را کرده است، ولی ممکن است باز اتفاقاتی بیفتد، البته اگر افتاد، آقایان باید تأیید بفرمایید. به همان شدت بزنیم.
وزیر پست و تلگراف و تلفن: در روز بحران یک بعدازظهر دختران هم با چادر سر کار آمدند.
✅ وزیر اقتصاد: با زور میشود مسئله را خاموش کرد، ولی همیشه سرنیزه جواب نمیدهد!
وزیر اقتصاد توضیح مفصلی درباره حوادث اخیر داد و اینکه به کلی زیربنای اجتماع ایران به هم خورده است و گفت: با زور میتوان مسئله را خاموش کرد، اما باید جامعه متکی به نیروهایی بشود و الا نمیتوان همیشه با سرنیزه و زور اداره کرد. بنده استدعایم این است که نباید فکر کرد مسئله تمام شده است. بهتر است دولت سرکمیسیونی تشکیل بدهد و آن طبقهای را که باید جامعه ایرانی روی آن بایستد، آن طبقه را تقویت کنیم و الا اگر اینطور برویم با خطر واقعی روبهرو میشویم.
#پی_نوشت : مذاکرات هیئت دولت در روزهای قیام 15 خرداد 1342 که فقط سه جلسه از آن در دست است، در سال 1362 از سوی روابط عمومی نخستوزیری در قالب کتابچهای انتشار یافت و روزنامه «اطلاعات» در دو صفحه 6 و 7 شماره 28 خرداد این سال، آن را بازنشر کرد.
http://yon.ir/Kvwkt
@iichs_ir
مطبوعات قدیمی
✳️ نویسنده ای که با شمشیر از نیام درآمده خود هلاک شد ؛ نگاهی به سرمقاله «علی اصغر امیرانی» در مجله
✳️ نویسنده ای که با شمشیر از نیام درآمده خود هلاک شد ؛ نگاهی به سرمقاله «علی اصغر امیرانی» در مجله «خواندنی ها» پس از #قیام_15_خرداد_1342
#خواندنی_ها یکی از مجلاتی است که از سال 1319 و یک سال پیش از سقوط #پهلوی_اول انتشار آن آغاز و تا سال 1358 ادامه یافت، #علی_اصغر_امیرانی مدیر این جریده پس از انقلاب بازداشت و پس از چندی آزاد و دوباره که بازداشت شد دیگر این بار در سر و صدای برکناری #ابوالحسن_بنی_صدر حکم اعدامش صادر و در 31 خرداد 1360 تیرباران شد!
#امیرانی در هر شماره مجله خواندنی ها که هفته ای دو روز شنبه ها و سه شنبه ها منتشر می شد، نگارش یک ستون به نام #بدون_روتوش را نیز بر عهده داشت، در این ستون او به اهم موضوعات روز می پرداخت و نظرات خود را در این زمینه ارائه می کرد.
او چنان در نوشتن این ستون دست بازی داشت که هر از گاهی به شخص سلطان نیز می تاخت و خاندان سلطنت را به باد انتقاد می گرفت ولی کسی با امیرانی کاری نداشت!
مدت ها بود که به این فکر می کردم چرا امیرانی پس از انقلاب اعدام شد؟ #سلطنت_طلب بودن دلیل اعدام فردی نمی شود، نوشتن برای شاه و در مدح او نیز دلیل موجهی برای اعدام او نمی شود ... که اگر این گونه بود روزی باید هزاران نفر به دار آویخته می شدند و بشوند!
امروز به یکی از یادداشت های امیرانی در شماره #21_خرداد_1342 برخورد کردم که واقعا شگفت زده شدم، مقاله ای که بی شک #آیت_الله_خلخالی آن را نخوانده بود که اگر دیده بود امیرانی سال 60 را نمی دید و در همان روزهای نخست با #نصیری عازم آن دنیا می شد.
امیرانی به وضوح در این شماره از مجله خواندنی ها از دولت #اسدالله_علم به دلیل این که در روز #15_خرداد_1342 آدم کمی کشته است [!] انتقاد کرده و می نویسد:
‼️ اگر با ابتكار شخصی و به خاطر انجام وظیفه سر خود تیراندازی می کردند داستان #سرگرد_شهرستانی و قشقرقی که بر سر قتل دکتر #خانعلی و نعش او راه افتاد، و هنوز که هنوز است ملت ایران تا سال های سال به قول خودشان سالی دویست میلیون تومان و به قول دولتی ها سالی 500 میلیون تومان خون بهای انجام وظیفه این پلیس وظیفه شناس را باید بپردازد، تجدید می شد و اگر همان طور تماشا می کردند و یا با آن ها همکاری می کردند طولی نمی کشید که بر سر تمام شهر و مردمش همان بلایی را می آوردند که بر سر اتوبوس های شرکت واحد و تلفن های عمومی در آوردند.
‼️ وظیفه پلیس همیشه و همه جا حفظ نظم و جلوگیری از اغتشاش است، قانون و اجتماع اسلحه گرم را برای زینت به كمر پاسبان ها نبسته، وقتی يك چاقو کش با يك چاقو بتواند جلوی چند نفر را بگیرد یا هفت تیر اگر دست من و شما هم باشد جلوی صد نفر را می توانیم بگیریم.
همان هفت تیر، در دست پاسبان آن هم هنگامی که نظم عمومی در خطر اختلال باشد می تواند جلوی صدها نفر را بگیرد، اما پاسبان فکر می کند به عشق کی و برای چی؟ همکار سابق آن ها با این کار کجا را گرفت که آن ها بگیرند؟
‼️ اگر عبرت از سر نوشت امثال سرهنگ شهر ستانی نبود، همان پاسبان ها در دقایق اول می توانستند كلك كار را بکنند و جلو بالارفتن آن را بگیرند.
❌ اشتباه دولت این بود که به موقع جلوی مردم را نگرفت!
‼️ بنا بر این اشتباه دولت این بود که به موقع جلوی مردم را نگرفت... به نظر من آن هایی که روز 15 خرداد در خیابان های تهران به قتل رسیدند، هیچ کدام کشته نشدند، بلکه خودکشی کردند، منتها دولت نه تنها از انتحار آن ها جلوگیری نکرد بلکه وسائل آن را هم در دسترسشان گذاشت، به همین مناسبت است که من شخصا همه را از هر دو دسته شهید می دانم منتها شهید راه هیچ!
چنان چه می بینیم امیرانی در ستون مجله خواندنی ها بی محابا امر به قتل و کشتار مردم و ملاحظه نکردن هیچ چیزی در این مسیر را می دهد و حتی از این که یک سرگرد پلیس به دلیل کشتن یک معلم در اردیبهشت 1340 بازخواست و باعث سقوط دولت #شریف_امامی و روی کار آمدن #علی_امینی شده بود انتقاد می کند و می گوید قاتل آن معلم وظیفه شناس بود و باید تجلیل می شد نه شماتت و مورد پیگرد!
امیرانی حکم به قتل مردم می دهد و طبیعی است تیغی که از نیام کشیده شود بعضی اوقات صاحب خود را نیز به هلاکت می رساند و امیرانی خود از این قاعده استثنا نبود.
@oldnewspaper