سال 1402 بانک های کشور حدود 328 هزار میلیارد تومان اضافه برداشت داشتند. یعنی بانک مرکزی 328 هزار میلیارد تومان پول چاپ و به این بانک ها داده. معنای این چاپ پول اینه که با ضریب حدود 7 این پول تبدیل میشه به 2/300/000/000/000/000 (دو هزار و سیصد هزار میلیارد تومان) که 27 درصد نقدینگی کشور را ایجاد کرده.
حالا نکته بدترش چیه؟ بانک مرکزی برای بانک آینده به تنهایی 183 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده که با ضریب 7 میشه 1/281/000/000/000/000 تومان. یعنی این بانک به تنهایی عامل افزایش 17 درصدی نقدینگی در سال 1402 بوده.
باز وقتی وضع بدتر میشه که این بانک تقریبا عمده این اضافه برداشت را به شرکت های زیر مجموعه خودش وام داده.
نمیدونم چطوری باز بعضی از اقتصاد خوان های نا آشنا با امار واقعی اقتصاد ایران، سهم کسری بودجه را در ایجاد نقدینگی بالا میدانند.
دولت و قوه مجریه اگر اندکی تأمل میکردن، میفهمیدند که حاکمیت میتونست همین پول را در قالب خط اعتباری ایجاد و برای افزایش قدرت تولیدی کشور و تقویت زیرساختهای کشور استفاده کنه.
🖌🖌امید ایزانلو
https://eitaa.com/omidizanlo
یادداشت های اقتصادی
مکالمه شیطان و نتانیاهو لو رفت!🤔😏
البته ایکاش دلار بازار ازاد فقط میرفت بالا، خود بانک مرکزی متاسفانه دلار موثر در مرکز مبادله را داره میبره بالا
7.09M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
عالی
#اخلاق_اقتصادی
به تو چه؟
@DrRezaGholami
رییس شورای فقهی بانک مرکزی با بیان اینکه استقراض ارزی یا طلا و سکه اشکال شرعی ندارد و مردم میتوانند از این روش استفاده کنند، گفت: در شرایط تورمی مردم میتوانند به جای ریال به یکدیگر ارز، طلا و سکه قرض دهند و در این باره منع شرعی وجود ندارد به شرطی که مازاد آن را مطالبه نکنند.
پ.ن: به جای آنکه جلوی بازارهای موازی را بگیرند. جلوی افزایش نرخ ارز را بگیرند، به مردم توصیه می کنند با ارز و طلا و سکه به یکدیگر قرض دهند.
بیچاره پول ملی که در این سال ها با سیاست های این آقایان توجیه گر تبدیل به پهن شده است.
https://eitaa.com/omidizanlo
زمانی در اوایل دهه 80 مردی آمد با شعار #نفت را روی #سفره مردم می آورم. حال همان آقایان امروز به شعار #بنزین برای همه روی آوردند.
اگر آن مرد موفق شد با شعار نفت روی سفره مردم، سفره مردم را بهتر کند، این آقایان نئولیبرال نیز می توانند با شعار #بنزین برای همه، سفره مردم را پر رونق کنند.
نتیجه شعار نفت روی سفره مردم، تبدیل شد به قانون هدفمندی یارانه ها قانونی که تمام قیمت های اصلی کشور را با قیمت جهانی تعیین کرد ولی درآمد مردم را ریالی.
https://eitaa.com/omidizanlo
نمی توان بین سه گانه «جهانی شدن، مردم سالاری دینی و استقلال اقتصادی» کشور ، هر سه را انتخاب کرد. در اینجا سیاستگذاران کشور باید دست به انتخاب بزنند
مسلما نمی توان از مردم سالاری دینی و استقلال اقتصادی کشور دست کشید. دست کشیدن از هر یک از این موارد در تعارض ذاتی با ماهیت انقلاب اسلامی ایران است؛ بنابراین باید از جهانی سازی دست کشید. لازمه دست کشیدن از جهانی سازی نیز کنترل شدید ورود و خروج سرمایه به داخل و خارج کشور و اصلاح قوانینی که قیمت ها را جهانی میکنند مانند تنظیم مقررات مالی دولت، قانون هدفمندی یارانه ها و قانون شناورسازی نرخ ارز مندرج در قوانین دائمی برنامه های توسعه است.
جهانی سازی تنها باعث هضم کشور در اقتصاد آمریکا و تبدیل شدن کشور به یکی از مستعمرات نوین آمریکا می شود (مستعمره ای که خود با دست خود و با تصویب قوانینی علیه خود در کشور، نوکر بی جیره و مواجب آمریکا شده است)
سرمنشا شوک های قیمتی فراوان در کشور همین تفکر جهانی سازی و هضم شدن در دهکده جهانی است.
https://eitaa.com/omidizanlo
کسری بودجه و قانون هدفمندی
قانون هدفمندی یارانه ها که قرار بود به بهانه عدالت و توزیع برابر درآمد، کسری بودجه دولت را رفع کند، هم اکنون تبدیل به ضد خود شده است. سال 88 کسری بودجه دولت، حدود 16 همت بود. با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و وصل کردن قیمت نهاده های اصلی تولید شده در داخل به تغییرات نرخ دلار، کسری بودجه دولت برای یک دوره موقت با ثبات در نرخ ارز کاهش یافت. اما با شوک خارجی (تحریم) در سال 91 و افزایش نرخ ارز، کسری بودجه نیز افزایش یافت. به طوری که کسری بودجه دولت از حدود 16 همت به 850 همت در سال 1403 رسیده است. متوسط نرخ تورم از سال 89 تا 1403 حدود 22 درصد بوده که اگر با این نرخ کسری بودجه دولت افزایش میافت باید حداکثر به 368 همت میرسید اما اکنون این کسری بودجه به بیش از دوبرابر این رقم رسیده که نشان از افزایش شدید هزینه های خود دولت در نتیجه جهانی سازی قیمت ها دارد.
قبلن هم گفته ام شرط موفقیت قانون هدفمندی ایجاد ثبات در نرخ ارز است. برای ایجاد ثبات در نرخ ارز نیز یا باید در نظم نوین جهانی هضم و از انقلاب اسلامی دست بکشیم یا دولت باید به جد اقتدار حاکمیتی خود را استفاده و در مقابل ذینفعان افزایش نرخ ارز عقب نشینی نکند (اجرای پیمان سپاری ارزی 100 درصد و قطع قیمت گذاری نهاده های داخلی بر مبنای تغییرات نرخ ارز). در غیر این صورت کسری بودجه دولت دائما افزایش می یابد. با افزایش چندباره بنزین، گازوییل، آب، برق، گاز و .... نه کسری بودجه دولت کاهش می یابد و نه تورم از بین می رود. تنها در این میان رفاه مردم کاهش و نارضایتی اقتصادی زیاد و زیادتر می شود.
🖌🖌امید ایزانلو
https://eitaa.com/omidizanlo
پ.ن: هرچند اصولا بد بودن کسری بودجه افسانه ای بیش نیست.
دولت میتواند و این قدرت را دارد که برای خود بدهی ایجاد کند. ایجاد بدهی به منظور سرمایهگذاری در بخش های سودآور مانند پتروشیمی، پالایشگاه، نیروگاه برق و... نه تنها مذموم نیست بلکه ممدوح نیز است.
خودزنی اقتصادی در تقابل میدان و دیپلماسی
👇👇
در بحبوحه جنگ میان کشورهای جبهه مقاومت و رژیم اشغالگر قدس و آمریکا، جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در حمایت از جبهه مقاومت دارد. در این میان شرط لازم برای موفقیت این حمایت وجود هماهنگی میان سه بعد میدان، دیپلماسی خارجی و اقتصاد داخلی است. خوشبختانه با تغییر رویکرد در زمان شهید رییسی و امیرعبداللهیان، میان میدان و دیپلماسی هماهنگی بسیار خوبی بهوجود آمد و این هماهنگی همچنان ادامه دارد. اما ضلع سوم یعنی اقتصاد هنوز نه با میدان هماهنگ است و نه با دیپلماسی. سیاستگذاران اقتصادی کشور گویی در جزیره ای جدا از میدان و دیپلماسی زندگی میکنند. خروجی این نگاه سبب شده تا اقتصاد در تقابل با میدان و دیپلماسی باشد. مهمترین سرباز آمریکا در اقتصاد ایران دلار است. هدف دشمن این است که با کاهش ارزش پول ملی، اقتصاد کشور را تضعیف نماید. از یک سو سیاستهای ارزی دولت سبب شده تا بخش عمده ای از کالاهای مشمول ارز 28500 را حذف و ارز آن ها را تبدیل به ارز نیمایی و اشخاص کند. و از این مسیر اقلام اساسی زندگی مردم با افزایش قیمت بین 35 تا 50 درصد مواجه شوند. از سوی دیگر ارز نیمایی نیز با بهانه #رانت دائما در حال افزایش است بهگونه ای که ارز نیمایی که ابتدای سال حدود 40 هزار تومان بود به حدود 47500 افزایش پیدا کرده است. افزایش ارز نیمایی از چند مسیر منجر به افزایش هزینه های تولید و در نتیجه افزایش قیمت ها میشود
1. افزایش مستقیم هزینه واردات: از آنجا که حدود 80 درصد واردات کشور مواد اولیه وکالاهای واسطه ای است که در فرایند تولید قرار میگیرند، افزایش نرخ ارز مستقیما منجر به افزایش هزینه تولید و در نتیجه افزایش تورم می شود. این حالت زمان بدتر می شود که کالاهای مشمول ارز نیمایی نیز کاهش و به ارز اشخاص که حدود 57 هزار تومان است تغییر پیدا کند که خود باعث تورم شدید در بخش تولید می شود.
2. افزایش قیمت مواد اولیه تولید شده در داخل: از آنجا که تقریبا همهٔ مواداولیه تولید داخل(از سیمان و میلگرد و آلومینیوم گرفته تا مواد پتروشیمی..) در #بورس_کالا با فرمول قیمت جهانی ضربدر نرخ دلار نیما عرضه می شود، با هر بار افزایش نرخ ارز نیما توسط بانک مرکزی، نه تنها کالاهای وارداتی بلکه قیمت مواداولیهٔ داخل نیز افزایش یافته و باعث تورم در تولید کالاهای داخلی میشود. این فرمول سبب شده تا در یک ساختار ظاهرا قانونی کشور خود با دست خود به تقویت سرباز آمریکا (دلار) در اقتصاد ایران کمک نماید.
3. افزایش قیمت نفت: تا قبل از سال 86 هر گونه افزایش جهانی قیمت نفت به نفع اقتصاد کشور بود. اما بعد از سال 86 و با تغییر رابطه میان شرکت نفت و پالایشگاه ها و فروش نفت به قیمت جهانی و همچنین خرید فراورده های نفتی به قیمت جهانی توسط دولت، سبب شده تا هر گونه افزایش جهانی قیمت نفت، در عمل به ضرر اقتصاد کشور و همچنین منجر به افزایش ناترازی بخش انرژی و کسری بودجه دولت شود. در عمل افزایش قیمت نفت که می تواند باعث تقویت اقتصاد کشور، جبهه مقاومت و تضعیف آمریکا شود، با قانونمند کردن فروش نفت به قیمت جهانی در داخل، باعث خودزنی اقتصادی و تضعیف اقتصاد در داخل شده است.
#خودکشی-اقتصادی
🖌🖌امید ایزانلو
https://eitaa.com/omidizanlo