🔵همتی:با قدرت مسیر حذف رانتها (بخوانید گرانسازی نرخ ارز ) رو در جهت منافع مردم (به کام سرمایه داران خامـ دلاری فروش) ادامه خواهم داد.
#سفیهان-اقتصاد
این بنده خدا (عادلی رییس بانک مرکزی دولت سازندگی) هم مثل همتی از سال 69 تلاش کرد رانت ناشی از ارز رو حذف کنه، ارز رسمی را از 7 تومان رسوند به 300 تومان و ارز غیر رسمی را از 40 تومان رسوند به 700 تومان ولی نمی دونم چرا هنوز که هنوزه رانت حذف نشده.
گوشه سمت چپ هم یه اقتصاددان به اسم بهکیش از همون سال تا الان داره دلایل واهی برای افزایش نرخ ارز و واگذاری نرخ ارز به بازار میاره.
بعد این هم، بقیه خواستند رانت رو حذف کنند نرخ ارز را از 700 تومان رسوندن به 77 هزار تومان الان ولی هنوز که هنوزه رانت داریم.
یونجه اگه اعتماد به نفس اینارو داشت تا الان سالی دوبار زعفروون می داد.
https://eitaa.com/omidizanlo
همتی مثل دلال های بورسی که فقط یه فرمول اقتصادی رو شنیده، اومده میگه با محاسبه تفاضل تورم بین ایران و آمریکا (نظریه برابری قدرت خرید) نرخ ارز الان باید 73 هزار تومان باشه!!!!!!
یعنی نمی دونیم دیگه باید با چه زبانی به ایشان بگیم، آقای سیاستگذار، اولین شرط ضروری برای مقایسه اینه که هر دو کشور شرایط نسبتا یکسان داشته باشند. داره ایرانی که تحریمه و ورود سرمایه به کشور با سختی صورت میگیره و از طرف دیگه خروج سرمایه هم براحتی امکان پذیره، با آمریکایی مقایسه می کنه که خودش صاحب دلاره و اساسا براش نرخ ارز بی معنیه
https://eitaa.com/omidizanlo
کم کم دارم به این باورم میرسم که همون طیف فکری که دائم در اوج جنگ می گفتن نداریم، عدم تعادل داریم، قیمت ها دستوریه، نرخ ارز باید بره بالا، کشور پر رانت شده و سرانجام امام را مجبور به خوردن جام زهر کردن، الان هم با شدت مشغول کار هستند البته با کلید واژه ناترازی، رانت، واقعی سازی قیمت ها، اصلاح قیمتی، عدالت در پرداخت یارانه های موهومی و ....
ولی انشااالله مکر خودشان به خودشان بر میگرده
اقای همتی نمیشه یه بار هم شده تورم ایران و ترکیه را مقایسه کنید و مطابق با تفاضل تورم این دو کشور نرخ ارز تعیین بشه؟ همونطور که شما می دونید و ماهم میدونیم ما با آمریکا رابطه تجاری نداریم ولی با ترکیه رابطه تجاری داریم. پس بیا یه بار هم شده با کشوری مثل ترکیه قدرت خرید رو مقایسه کن، بعد تفاضلش هر چی شد، نرخ ارز رو تعیین کن.
نرخ تورم ترکیه در اکتبر2024 (مهر 1403) 48درصده
و نرخ تورم ایران 34 درصده.
تفاضلش میشه منفی ده درصد پس نرخ دلار را باید ده درصد کاهش بدین.
تازه اگه به روند تورم ایران و ترکیه نگاه کنید که الان باید نرخ ارز همون حدود 28 هزار تومان باشه تا کشور ما بتونه با کشورای اطراف رقابت کنه و صادرات بخش واقعی با ارزش افزوده واقعی رشد کنه نه اینکه فقط به خاطر دل خام-دلار فروش ها نرخ ارز رسمی را میخوای به 73 هزار برسونی غیر رسمی رو هم رسوندی نزدیک 80 هزار تومان. و البته تا آخر سال ......
https://eitaa.com/omidizanlo
پ.ن: حالا یکی نیاد بگه آقا برابر قدرت خرید باید بر مبنای دلار باشه نه لیر. جوابش راحته چون نظام ارزی ترکیه شناوره و سالیان سال این نظام را اجرا میکنه تورم های بالا هم داره و نرخ ارز و لیرش دارن با هم دیگه البته در جهت عکس تغییر میکنند.
نمودار مقایسه تورم ایران و ترکیه یه نکته دیگه هم داره.
ترکیه علی رغم اینکه تحریم نیست، نظام ارزش شناوره، عضو فتفه (FATF)، سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده هم نداره و .....، ولی بازهم تورمش شدیدا در نوسانه و حتی از ایران هم بیشتره. میدونی دلیل اصلیش چیه؟ دلیل اصلیش در جهانی سازی قیمت ها و تعیین مواد اولیه داخلی بر مبنای تغییرات نرخ ارزه.
یعنی مثل ایران یه بورس کالایی داره که قیمت ها دائما با افزایش نرخ ارز تغییر میکنه و در نتیجه اقتصادش دائما تورم های بالا داره
https://eitaa.com/omidizanlo/545
47.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
چین چگونه از شوک درمانی گریخت؟
توصیه فریدمن برای اقتصاد چین در دهه 80 چه بود؟
سیاست گذارن چینی چگونه توانستند در عین حفظ هسته اصلی سوسیالیسم از مزایای نظام بازار آزاد و خصوصی سازی استفاده کنند؟
ایزابلا وبر، نویسنده کتاب «چین چگونه از شوک درمانی فرار کرد؟» راز موفقیت چین در دهه 80 را توضیح می دهد.
https://eitaa.com/omidizanlo
یادداشت های اقتصادی
چین چگونه از شوک درمانی گریخت؟ توصیه فریدمن برای اقتصاد چین در دهه 80 چه بود؟ سیاست گذارن چینی چگونه
این کلیپ رو باید اون آقازاده ای ببینه که توصیه به شوک درمانی و قتل عام مردم میکنه هرچند اینا دردشون این چیزا نیست، اینا درشون پر شدن جیب خودشونه
روند نرخ ارز رسمی موثر (نرخ مبادلاتی و نیما) و نرخ غیر رسمی ارز با روند شاخص قیمت مصرف کننده یکیه. بعد میگن ما نرخ رسمی (ترجیحی ) را ثابت نگه داشتیم، پس چرا تورم داشتیم؟ بله شما یه نرخی به اسم ترجیحی گذاشته بودین که حداکثر 20 درصد واردات با اون نرخ بود مابقی هم با نرخی نزدیک به بازار وارد می شد. قیمت گذاری در بورس کالا هم با نرخ رسمی موثر بود نه نرخ ترجیحی. در نتیجه تورم همینطوری دائم از 96 به بعد در حال پروازه.
https://eitaa.com/omidizanlo/548
نکته دیگه این نمودار اینه که اگه دقت کنید شاخص قیمت مصرف کننده از سال 1400 به بعد، بیشتر از نرخ ارز رسمی موثر رشد کرده، دلیل اصلیش هم نتایج زیانبار ناشی از حذف ارز ترجیحی 4200 بود.
جناب آقای شهریاری نماینده مردم محترم و ولایت مدار باب الرضا علیه السلام در دیدار با آقای پزشکیان فرمودند اگر شرایط کلی کشور درست شود ۷۰ درصد مشکلات خود به خود درست می شود و در ادامه گفته اند کشوری که ۱۵۰ میلیارد دلار هزینه دارد ولی درآمدش ۵۰ میلیارد دلار است، قطعا با مشکلات اقتصادی و اجتماعی و بهداشتی مواجه است.در ادامه راه حل مشکلات را در مذاکره با غرب جستجو کردند.
اما در این مورد چندین نکته را باید به ایشان متذکر شد:
۱. اینکه ایشان میفرمایند اگر شرایط کلی اقتصاد کشور اصلاح شود ۷۰ درصد مشکلات حل می شود موضوع درستی است، اما اینکه راه حل را در مذاکره با غرب جستجو میکنند، بیراهه است، اگر این راه حل جوابگو بود باید به ایشان گفت، چرا ترکیه علی رغم اینکه تحریم نیست با غرب مذاکره میکند، به کشورهای منطقه لشکرکشی کرده است، نظام ارزش شناور است، عضو فتف است(FATF)، سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده هم ندارد و .....، ولی بازهم تورمش شدیدا در نوسان و از ایران هم بیشتر است.
باید به ایشان گفت مهم ترین دلیل تورم ترکیه همانند ایران در جهانی سازی قیمت ها و تعیین مواد اولیه داخلی بر مبنای تغییرات نرخ ارز است.
به عبارت دیگر ترکیه هم همانند ایران بورس کالایی دارد که قیمت ها دائما با افزایش نرخ ارز تغییر کرده و در نتیجه اقتصاد دائما تورم های بالا دارد.
۲. ایشان در قسمتی دیگر گفتند هزینه کشور ۱۵۰ میلیارد دلار و درآمد ۵۰ میلیارد دلار است، این گزاره نیز اکیدا اشتباه است. درآمد ارزی کشور در سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیارد دلار، هزینه های ارزی کشور نیز ۶۰ میلیارد دلار بوده.
۳. مشکل اصلی که شما و آقای پزشکیان را تحت تاثیر بلاگر های اقتصادی و پکیج فروش ها به بیراهه کشانده مفهوم غلط یارانه پنهان است.
۴. ایکاش اندکی هم از مشکلات بخش مسکن و کشاورزی استان هم میگفتین. ایکاش به آقای پزشکیان میگفتید مردم ما پر مصرف نیستند فقط پتروشیمی خراسان به اندازه نیمی از جمعیت شهرستان بجنورد آب و گاز مصرف میکند
و .....
https://eitaa.com/omidizanlo
🔷 راه چاره رانت ارزی
رانت، از فاصله بین قیمت رسمی و غیر رسمی ایجاد میشود!
ریشهکنی رانت، دو راه دارد:
۱. حذف قیمت رسمی!
۲. حذف قیمت غیررسمی!
درباره ارز، دولتها از زمان جنگ، به دنبال حذف قیمت رسمی بودند و نتیجه نگرفتند و بعد از این هم نتیجه نخواهند گرفت!
،وزیر اقتصاد مخالف و امثال آقای جبرائیلی حامی رانت ناشی از تفاوت قیمت رسمی و غیررسمی نرخ ارز معرفی شدهاند!
اما واقعیت چیز دیگری است:
صرفنظر از اینکه رانت ارزی چقدر مساله اقتصاد ما باشد، حذف قیمت رسمی، راه برطرف کردن رانت ارزی نیست!
چرا؟ چون قیمت غیررسمی ارز در یک بازار تقریبا انحصاری شکل میگیرد؛ یعنی دارندگان عمده ارز، دولت و شرکتهای معدنی و پتروشیمی هستند و تقاضای ارز نیز تحت تاثیر خواست قاچاقچیان و فضاسازی روانی و سیاسی داخلی و خارجی شکل میگیرد! بنابراین با یک بازار سالم و طبیعی سروکار نداریم! آزادسازی قیمت دلار، تولید ملّی و معیشت عمومی را دچار چالش جدی میکند!
از سویی در جنگ اقتصادی هستیم و نباید به ژنرال کهنهکار نفوذی دشمن (دلار) فرصت جولان در داخل بدهیم!
از سویی، صحبت از ارز است که اگر کالا محسوب شود یک کالای راهبردی و حاکمیتی است که نباید اختیارش به دست غیرحاکمیت بیفتد!
از سویی ۸۰٪ واردات ما کالای سرمایهای است؛ یعنی تولید و محصول داخلی ما به آن وابسته است و نباید تولید داخل را تحت تاثیر تکانههای مخرب ارزی قرار دهیم!
از سویی مواد معدنی داخلی را با نرخ دلار به داخل میفروشیم و ثبات شرایط تولید داخل اقتضا میکند که قیمت دلار ثبات داشته باشد و جهش نداشته باشد!
بنابراین در شرایط اقتصاد ما، راه برطرف کردن معضل رانت، حذف بازار غیررسمی است نه حذف بازار رسمی!
مکمل سیاست حذف بازار غیررسمی، عرضه منضبط و مقتدرانه ارز در نیازهای اساسی کشور + شفافیت + ثبات + برخورد قاطع با هر نوع بازار غیررسمی ارز (قاچاق ارز) است!
این سیاست، یکبار موفقیتآمیز تجربه شد و توانست در سال ۱۳۷۳ تورم ۵۰٪ را ظرف یکسال به نصف کاهش دهد!
در نقطه نقابل، سیاست حذف بازار رسمی بارها تجربه شده و هر بار نیز شکست خورده و دولت مجبور شده برای جبران مشکلات دوباره یک نرخ رسمی بالاتر را بپذیرد و چرخه سبقت نرخ غیررسمی از نرخ رسمی مدام تکرار شده است!
نکتهای که نباید مغفول بماند اینکه اگر یک سیاست رانت ایجاد کند و رفاه عمومی را ارتقا دهد رجحان دارد بر سیاستی که رانت را از بین ببرد اما رفاه و معیشت عمومی مردم را نابود کند!
دولتها باید توجه کنند که رضایت عمومی را به منافع مرفهان سیریناپذیر ترجیح ندهند!
و البته چه بهتر اگر دولت بتواند سیاستی اجرا کند که رضایت دائمی عموم را بدون رانت تامین کند!
#رانت
#حذف_رانت
#نرخ_رسمی_ارز
#نرخ_غیر_رسمی_ارز
محمدجواد قاسمی اصل
https://eitaa.com/omidizanlo