❓پرسش
❔چرا خداوند در قرآن اجازه می دهد که مردان زنان را بزنند❓آیا این حکم بر اساس فطرت و عقل آدمی است وظلم در حق زنان نمی باشد❔
💠پاسخ💠
❗️توجه به نکاتی لازم است؛
1⃣در روایات فراوانی توصیه به اکرام زنان و ترک زدن آنها شده است .
🔶پیامبر گرامی فرمود:
«هرکس زنی بگیرد لازم است که او را اکرام و احترام کند»
📚مستدرک الوسائل ج14 ص249
🔶وفرمود:
«من تعجب می کنم از مردی که زنش را می زند درحالی که خودش به زدن سزاوار تر است .زنان خود را نزنید زیرا در آن قصاص است »
📚جامع الاخبار ص184
🔶وفرمود:
«هر مردی که به زنش لطمه و ضربه ای بزند خداوند در روز قیامت ماموران جهنم را امر می کند هفتاد ضربه به او بزنند»
📚مستدرک الوسائل ج14 ص250
🔶وفرمود:
«هرکس زنش را بزند...خداوند در روز قیامت چنان آبرویش را ببرد که تمام خلائق از اولین تا آخرین آنها به او نگاه می کنند»
📚عوالی اللالی ج1 ص254
🔶امام صادق فرمود:
«از خدا در مورد زنان بترسید و با آنان بد رفتاری نکنید»
📚الفقیه ج3 ص392
2⃣خداوند در سوره نسائ می فرماید:
«آن دسته از زنان را که از طغیان و مخالفتشان بیم دارید پند و اندرز دهید و ( اگر موثر واقع نشد) در بستر از آنها دوری نمایید و ( اگر آنهم موثر واقع نشد و هیچ راهی برای وادار کردن آنها به انجام وظائفشان جز شدت عمل نبود) آنها را تنبیه کنید و اگر از شما پیروی کردند به آنها تعدی نکنید»
🔷نسائ 34
❗️این حکم در مورد زنان ناشره است .آنها کسانی هستند که از انجام وظایف زناشویی سر باز می زنند و سر به طغیان و سرکشی بلند می کنند.در آیه فوق سه نوع تعزیر برای چنین زنانی در نظر گرفته شده است:
1- پند و اندرز
2- کناره گیری از آنان
3- تنبیه بدنی و هر یک از این مراحل در صورتی است که مرحله قبلی موثر واقع نشود.
3⃣زنان بر چهار گونه هستند؛
🔶1- گروهی زنان مومن و صالح هستند که بر اثر شایستگی ذاتی و تربیت های اکتسابی به مسوولیت های خود در محیط خانواده کاملا آشنا هستند.آنها باید کاملا مورد احترام همسرانشان باشند و دستور« با آنها به طور شایسته رفتار کنید» در مورد آنهاست.
🔶نسائ 19
🔷2- گروه دیگر آنهایی هستند که از وظائف خود در خانواده سر باز می زنند و مایه آزار همسر خود می شوند ولی تخلف های آنها عمیق نیست و با پند و اندرز متوجه اشتباه خود شده و به خاطر خوف از خدا و داشتن تقوی به راه حق باز می گردند.
🔶3- گروه سوم آنانی هستند که نشوزشان عمیق تر است و با بی اعتنایی و قهر کردن متوجه اشتباه خود می شوند و به خاطر لطافت روحی که دارند این واکنش خفیف در روحشان اثر می گذارد و از در صلح و صفا و آشتی در می آیند.
🔷4- تنها گروه چهارمی هستند که سرکشی و پشت پا زدن به وظایف و مسوولیت های خود را در برابر همسرشان از حد می گذرانند و در طریق قانون شکنی با لجاجت و سرسختی گام بر می دارند.نه تقوای چندانی دارند که آنها را از این کار باز دارد و نه اندرزها در آنها سودی دارد و نه جدا شدن در بستر و کم اعتنایی در روحشان اثر می گذارد و راهی جز شدت عمل در مورد آنها باقی نمی گذارد .تنها این جاست که اسلام به همسر اجازه تنبیه بدنی و تعزیر به وسیله ضرب را داده است واین کاری است که در جوامع شرقی و غربی وجود دارد.
4⃣تنبیه بدنی که اجازه داده شده است چنان که در کتب فقهی آمده است باید ملایم و خفیف باشد که نه موجب شکستگی گردد و نه سبب مجروح شدن و کبودی بدن زن.
🔶امام باقر فرمود:
«منظور زدن با چوب مسواک است»
📚مجمع البیان ج3 ص69
📚البرهان ج2 ص75
🔶امام رضا فرمود:
«زدن باید با چوب مسواک و شبیه آن باشد و از روی مدارا و ملاطفت صادر شود»
📚بحار الانوار ج101 ص58
👌بی شک زدن با چوب مسواک و یا چیزی مانند سیگار از اساس کتک زدن صدق نمی کند و ممکن است فلسفه حکم اشاره به همان باشد که روانکاوران امروز معتقدند که جمعی از زنان دارای حالتی بنام « مازوشیسم» « آزار طلبی» هستند و گاه این حالت در آنها تشدید می شود وتنها راه آرامش آنها تنبیه مختصر بدنی است .تنبیه خفیف بدنی که در موارد آنان جنبه آرام بخشی دارد و یک نوع درمان روانی است .
❗️اگر این مرحله نیز موثر واقع نشد مرد حق ادامه دادن ندارد و نوبت به مرحله بعد که تعیین حکم است می رسد.
5⃣مردان هم درست همانند زنان در صورت تخلف از وظایف مجازات می گردد حتی مجازات بدنی، منتها چون این کار غالبا از عهده زنان خارج است حاکم شرع موظف است که مردان متخلف را از طرق مختلف وحتی از طریق تعزیر «مجازات بدنی»به وظایف خود آشنا سازد.
🔶«داستان مردی که به همسر خود اجحاف کرده بود وبه هیچ قیمت حاضر به تسلیم در برابر حق نبود وعلی علیه السلام اورا با شدت عمل وحتی با تهدید شمشیر وادار به تسلیم کرد معروف است»
📚تفسیر نمونه،ج3 ص374
❗️با توجه به نکات فوق اشکالی بر مساله وارد نمیشود
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔خدا ثروتمندان را به فساد وا می دارد و بعد کل جامعه را نابود می کند.👇👇👇
سوره الإسراء 16 وَإِذَا أَرَدْنَا أَنْ نُهْلِكَ قَرْيَةً أَمَرْنَا مُتْرَفِيهَا فَفَسَقُوا فِيهَا فَحَقَّ عَلَيْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمِيرًا
چون اراده کنیم شهری را هلاك كنيم به ثروتمندانش امر می کنیم تا در آن به انحراف بپردازند و در نتیجه عذاب بر آن لازم گردد پس آن را زیر و زبر کنیم.
⁉️آیا خداوند به ثروتمندان امر کرده تا فساد کنند و در نتیجه آن شهر را هلاک کند؟؟ اگر چنین باشد طبعا در یک شهر کودکان و زنان و افراد زیادی کشته می شوند ؛ چرا خدای شما به چنین چیز سخیفی امر می کند و دستور میدهد؟؟؟
👌پاسخ:
❗️آنچه مایه اشکال و شبهه برای شما شده است ترجمه اشتباه آیه است.
1⃣👌معنای آیه این است :
🔷خداوند هرگز قبل از اتمام حجت و بیان دستوراتش کسی را مواخذه و مجازات نمی کند .بلکه نخست به بیان فرمانهایش می پردازد اگر مردم از در اطاعت وارد شدند و آنها را پذیرا گشتند چه بهتر که سعادت دنیا و آخرتتشان در آن است و اگر به فسق و مخالفت برخاستند و همه را زیر پا گذاشتند اینجا است که فرمان عذاب درباره آنها تحقق می پذیرد و به دنبال آن هلاکت است.
2⃣بنابراین جمله « امرنا مترفیها »«ثرواتمندان بی بند و بار را امر می کنیم» به این معناست که اوامر خود را از طریق انبیا به آنان می رسانیم این مرحله اول است .
🔶در مرحله دوم آنان در برابر اوامر و نواهی ما سر به فسق و مخالفت بلند می کنند.
🔶در مرحله سوم آنان مستحق مجازات می شوند.
🔶ودر مرحله چهارم هلاکت است.
👌وهمه این مراحل با فائ تفریع به هم عطف شده است.
3⃣خداوند هیچ قوم و گروهی را بدون اتمام حجت هلاک نمی کند چنان که می فرماید:
«ما هرگز مجازات نخواهیم کرد مگر آنکه برای مردم پیامبری مبعوث کنیم»
🔶اسرائ 15
🔷امام رضا فرمود:
«خداوند انسان بی گناه را عذاب نمی کند»
📚علل الشرایع ج1 ص30
👌وفرمود:
«خداوند چهل سال به قوم نوح فرزندی عطا نکرد تا نسل آنان منقطع شد سپس آنان را غرق کرد در حالی که هیچ طفلی بین آنان نبود»
📚بحار الانوار ج5 ص283
4⃣بنابراین اگر خداوند تمام اهالی شهری را که ثروتمندان مست و مغرور در آن هستند هلاک می کند از این جهت است که حجت را بر همه آنان تمام کرده است.
❓اما چرا خداوند در آیه می گوید آنانی که مورد امر و نهی ما قرار گرفتند ثروتمندان آنان بودند در حالی که خداوند همه مردم شهر را مورد امر و نهی و ارسال پیامبران قرار میدهد❕
👌پاسخ روشن است .این تعبیر خداوند بدان جهت است که در هر جامعه ای ثروتمندان و صاحبان قدرت آن جامعه نقش بسزایی برای هدایت افراد ایفامی کنند زیرا آنان سردمداران اجتماع هستند و دیگران تابع و پیرو آنان لذا امر و نهی آنان دارای اهمیت است .
❕گذشته از آنکه سرچشمه غالب مفاسد اجتماعی ثروتمندان از خدا بی خبری هستند که در ناز و نعمت و عیش و نوش و هوس غرق هستند و هر نغمه اصلاحی و انسانی و اخلاقی در گوش آنها ناهنجار است به همین دلیل همیشه در صف اول در مقابل پیامبران ایستاده بودند و دعوت آنها را که به نفع عدل و داد و حمایت از مستضعفان بوده همیشه بر ضد خود می دیدند.
👌روی این جهت از آنها بالخصوص یاد شده است چرا که ریشه اصلی فساد همین گروهند.
📚تفسیر نمونه ج12 ص59
🔴با توجه به این نکات اشکالات شما بر آیه وارد نمی شود.
📝پرسمان اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔آیا به راستی بی حجابی سبب بروز سیل و طوفان و زلزله و این ها تو جامعه میشه یعنی خداوند به خاطر بیرون بودن چند تار موی یک زن چنین جامعه رو گرفتار می کند❗️
💠پاسخ💠
1⃣ما معتقد هستیم که جهان مجوعه ای از اسباب و علل حساب شده است که خداوند مسبب الاسباب ان است.
👌 امام صادق فرمود:
« خداوند ابا دارد از این که پدیده ها بدون دخالت علتشان بوجود اید»
📚الکافی ج1 ص183
♦️ما قانون علیت را انکار نمی کنیم بلکه جهان طبیعت و علل و اسباب انها را خواسته و فعل خدا می شمریم و معتقدیم اسباب به اذن الهی ایجاد و اثر گذار هستند.
2⃣از پاره ای از روایات استفاده می شود که بین گناهان و نزول بلاها رابطه مستقیمی برقرار است.
🔷امام صادق فرمود:
«هنگامی که خداوند ( بخاطر گناهانشان و فسادشان) بر قومی غضب کند... قیمت های آنان گران،وعمرهایشان را کوتاه می کند،ازتجارتشان سود نمیبرند ونهرهایشان کم آب ومیوه هایشان را نمو نمی کند وخوب نمی شود، اشرارشان بر انها مسلط می شوند وباران حبس می گردد»
📚 امالی طوسی ص201
🔷امام رضا فرمود:
«هر زمان بندگان گناهان تازه ای را ابداع کنند، خداوند بلاهای تازه و ناشناخته ای بر آنها مسلط می سازد»
📚 الکافی ج2 ص275
🔷امام صادق فرمود:
«کسانی که بر اثر گناهانشان می میرند بیش از آن هستند که با مرگ طبیعی می میرند وکسانی که بخاطر نیکی کردن عمر طولانی می کنند بیش از آنها هستند که عمر طبیعی طولانی دارند»
📚 بحار الانوار ج5 ص140
🔷امام باقر فرمود:
«هنگامی که زنا در میان مردم آشکار شود مرگ های ناگهانی فزونی گیرد و هنگامی که کمفروشی کنند خداوند خشکسالی و کمبود را می فرستد و هنگامی که منع زکات کنند زمین برکات خود را از زراعت و میوه و معادن همگی از آنها باز دارد و هنگامی که جور در احکام و داوری ها کنند تعاون بر ظلم و عدوان خواهند کرد و هنگامی که پیمان شکنی کنند خداوند دشمنانشان را بر آنها مسلط می کند و هنگامی که قطع رحم کنند اموال به دست اشرار می افتد و هنگامی که امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنند واز نیکان اهل بیت من پیروی نکنند خداوند بدان را بر آنها مسلط می کند و نیکانشان دعا می کنند و مستجاب نمی شود»
📚الکافی ج2 ص374
🔷پیامبر گرامی فرمود:
«فاحشه گی و بی بند و باری سبب ایجاد طاعون و دردهایی می شود که سابقه نداشته است »
📚بحار الانوار ج70 ص367
🔶امام رضا فرمود:
« زمانی که حاکمان جامعه دروغگویی پیشه کنند باران حبس میشود و زمانی که سلطان جور کند مملکت سست شود ...»
📚امالی طوسی ج1 ص77
🔴به این مضمون روایات فراوان دیگری نیز وارد شده است.
📚بحار الانوار ج70 ص366
3⃣از آنچه گذشت روشن میشود که بین گناهان و بلاها و مصایب رابطه مستقیمی وجود دارد و احیانا انجام برخی از گناهان که به کبیره بودن آن ها تصریح شده است سبب ایجاد بلا و مصیبت در جامعه میشود.
👌گناهانی مانند دروغگویی ، زنا، فساد ، دزدی، و...همگی از جمله گناهان کبیره هستند که مستوجب عقوبت الهی است.
📚وسائل الشیعه ج15 ص318
👌ما باید از کلیه گناهان کبیره اجتناب کنیم و تخصیص زدن فلسفه بروز بلاها و مصیبت ها به انجام یک یا چند گناه از افراد محدودی کاری شایسته نمی باشد.
📝پرسمان اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔چرا خداوند وقتی انسان را آفرید فرمود«تبارک الله احسن الخالقین» ( مومنون14)؟
❔مگر بعد از خداوند خالق دیگری نیز هست که قیاس صورت گرفته؟
💠پاسخ💠
👌از نظر لغت عرب ماده خلق به سه معنا به کار می رود؛
1⃣تقدیر و اندازه گیری کردن چیزی مثلا هنگامی که یک قطعه چرم را برای بریدن اندازه گیری می کنند عرب واژه خلق را درباره آن به کار می برد .
2⃣تبدیل صورت چیزی به صورت دیگر مانند ساختن ابزارهای مختلف از آهن یا مواد دیگر
3⃣ابداع و ایجاد چیزی از عدم یعنی هستی بخشیدن به چیزی که اصلا سابقه وجود نداشته است.
❗️معنای سوم مختص به خداست و خالق یا آفریدگار به این معنا جز درباره خدا به کار نمی رود ولی معنای اول و دوم در مورد انسان نیز می تواند مصداق داشته باشد .
🗯در آیات قرآن ماده خلق گاهی به معنای اول یا دوم استعمال شده است مثلا در مورد حضرت عیسی می فرماید:
«از گل چیزی به صورت پرنده می ساختی»
🔶مائده 110
👌در این آیه خلق به معنای ساختن صورت و تبدیل صورتی به صورت دیگر است .
❗️در آیه مورد سوال « خلق» یا به معنای دوم است و یا به معنای اول و از آن جا که خالق به این دو معنا متعدد است صحیح است که گفته شود او بهترین خالق هاست.
🗯در تفسیر نمونه چنین آمده است:
🔶کلمه خلق به معنای اندازه گیری و صنعت درباره غیر خدا صادق است ولی البته خلق خدا با خلق غیر او از جهات گوناگونی متفاوت است؛
1⃣خداوند ماده و صورت اشیا را می آفریند در حالی که انسان اگر بخواهد چیزی ایجاد کند تنها می تواند با استفاده از مواد موجود این جهان صورت تازه ای به آن ببخشد مثلا از مصالح ساختمانی خانه ای بسازد یا از آهن و فولاد اتومبیل یا کارخانه ای اختراع کند.
2⃣خلقت و آفرینش خداوند نامحدود استدو او آفریدگار همه چیز است.
🔷رعد16
❗️در حالی که انسان موجود بسیار محدودی را می تواند ابداع کند و گاه توام با انواع ضعفها و نقصها است که در جریان عمل باید آن را تکمیل کند اما خلق و ابداع پرودگار خالی از هرگونه عیب و نقصی است
3⃣در آنجا که انسان توانایی بر این امر پیدا می کند آن نیز به اذن و فرمان خداست که بی اذن او در عالم حتی برگی بر درختی نمی جنبد چنان که درباره حضرت مسیح می گوید به اذن من از گل صورتی همچون صورت پرنده خلق می کردی
🔷مائده110
👌بنابراین با توجه به این نکات « احسن الخالقین» بوده خداوند روشن میشود.
📚تفسیر نمونه ج14 ص209
📝پرسمان اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#موضوع_قرآنی_اعتقادی_تاریخی
🤔#پرسش
❔خداوند در قرآن کریم به #شیطان تا روز قیامت مهلت داده اند و با توجه به روایات معصوم ع شیطان توسط امام زمان ع #کشته خواهد شد لطفا در این مورد توضیحاتی بفرمایید ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌خداوند به شیطان تا روز #قیامت مهلت نداد بلکه زمان مهلت شیطان « الی یوم #وقت المعلوم » می باشد .
🔶قرآن سخن #شیطان را چنین نقل می کند ؛
« گفت پرودگارا مرا تا روز #رستاخیز مهلت بده ( و زنده بگذار ) .( خداوند ) فرمود تو از #مهلت یافتگانی ( اما نه تا روز رستاخیز بلکه ) تا روز وقت #معینی »
🔶 #حجر 36 تا 38
👌در روایات ما منظور از وقت معلوم ، زمان #ظهور امام عصر ارواحنا فداه معرفی شده است .
🔶وهب بن جمیع از امام صادق علیه السلام سوال کرد که « وقت #معلومی » که خداوند تا آن زمان به شیطان مهلت داد چه زمانی است ؟
🔷امام علیه السلام #فرمود :
« آیا گمان می کنی که خداوند تا قیامت به #شیطان مهلت داده است ؟ نخیر بلکه زمان مهلت او تا زمانی است که #قائم ما قیام کند ، در آن هنگام قائم ما جلوی سر شیطان را گرفته و گردنش را می زند . این زمان همان معلوم است »
📚#تاویل_الایات_الباهره ص268
📚#بحار_الانوار ج60 ص221
📚#تفسیر_عیاشی ج2 ص242
👌البته در برخی روایات دیگر « #وقت معلوم » به زمان رجعت تفسیر شده است .
🔷از امام #صادق علیه السلام نقل است که فرمود :
« وقت معلوم ( زمان رجعت است ) که رسول خدا بر #صخره ای در بیت المقدس شیطان را ذبح می کند »
📚#تفسیر_قمی ج2 ص245
👌و در روایت دیگری « وقت معلوم » به زمان دمیدن در #صور تفسیر شده است .
🔷امام #صادق علیه السلام فرمود :
« وقت معلوم روزی است که در صور دمیده می شود ، ابلیس ما بین #نفخه صور اول و دوم می میرد »
📚#علل الشرایع ج2 ص402
❕در ظاهر بین این احادیث #تنافی است .
🗯 وجه جمع بین آنها این گونه است که شیطان در زمان ظهور امام #عصر توسط ایشان کشته می شود ، سپس با #رجعت اولیاء الهی او هم رجعت می کند و زنده می شود و دو مرتبه توسط #پیامبر گرامی در بیت المقدس کشته می شود و پس از آن باز دو مرتبه رجعت می کند و زنده می شود که برای مرحله سوم ما بین #نفخه اول و دوم صور می میرد و همه این سه مرحله در « #یوم الوقت المعلوم » لحاظ شده است .
❓اما چرا خداوند به #شیطان مهلت داد و او را از بین نبرد ؟
🔶امام #صادق علیه السلام فرمود :
« ابلیس خداوند را در آسمان چهارم #شش هزار سال عبادت کرد و خداوند به خاطر همین عباداتش او را تا زمان « وقت معلوم » #مهلت داد »
📚#تفسیر_عیاشی ج2 ص241
👌البته توجه به این نکته که در تفسیر #نمونه آمده است لازم است ؛
🔷« وجود شیطان برای پویندگان راه حق نه تنها زیانبخش نیست، بلکه رمز #تکامل نیز محسوب میشود، زیرا وجود یک دشمن #قوی در مقابل انسان، باعث پرورش و ورزیدگی او میگردد، و اصولا همیشه تکاملها در میان #تضادها به وجود می آید، و هیچ موجودی راه کمال را نمی پوید مگر اینکه در مقابل ضد نیرومندی قرار گیرد.
🔷شیطان گرچه به حکم #آزادی اراده در برابر اعمال خلاف خود مسؤل است، ولی وسوسه های او، زیانی برای بندگان خدا و آنهائی که میخواهند در راه حق گام بردارند نخواهد داشت، بلکه به طور غیر مستقیم برای آنها #ثمربخش خواهد بود.
👌ادامه حیات او به عنوان وجود یک نقطه منفی برای تقویت نقاط مثبت نه تنها ضرر نداشت، بلکه #مؤثر نیز بود، حتی قطع نظر از وجود شیطان در درون خود ما، #غرائز مختلفی وجود دارد، که چون در برابر نیروهای عقلانی و روحانی قرار گیرند، یک میدان تضاد را تشکیل میدهند که در این میدان پیشرفت و تکامل و پرورش وجود انسان صورت می گیرد، ادامه حیات #شیطان نیز تقویت مبانی این تضاد است.
👌خداوند اگر چه شیطان را در انجام وسوسه هایش آزاد گذاشته ولی انسان را در برابر او بی #دفاع قرار نداده است، زیرا؛
🔶 #اولا :نیروی #عقل و #خرد به او بخشیده که می تواند سد نیرومندی در مقابل وسوسه های شیطان به وجود آورد مخصوصا اگر پرورش یابد و تربیت شود.
🔷 #ثانیا : #فطرت پاک و عشق به تکامل را در درون وجود انسان به عنوان یک عامل سعادت قرار داده .
🔷 #ثالثا :#فرشتگانی که الهام بخش نیکیها هستند، به کمک انسانهائی که میخواهند از وسوسه های شیطان برکنار بمانند می فرستد، آنچنانکه قرآن میگوید:
«آنها که می گویند پروردگار ما خداوند یکتا است و سپس استقامت به خرج میدهند، #فرشتگان بر آنها نازل می شوند (و برای تقویت روحیه آنان انواع بشارتها و دلگرمیها را به آنها الهام می دهند)»
🔶#فصلت 30
🔷و در جای دیگر میخوانیم « پروردگار تو به فرشتگان #وحی میکرد که من با شما هستم و به شما کمک می کنم که افراد با ایمان را در مسیر حق کمک کنید و ثابت نگاه دارید.»
🔶#انفال 12
📚#تفسیر_نمونه ج6 ص111
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#موضوعی_اعتقادی
#شب_قدر_اختلاف_افق
🤔#پرسش
❓با توجه به این که ماه های #قمری در همه شهر ها یکسان نیست و مثلا در #عربستان یک روز زودتر از ما ماه را می بینند و روزه می گیرند و طبیعتا شب قدرشون هم یک روز زودتر از ما است ❕با این وجود تکلیف چیست یا ما شب قدر را درک نمی کنیم یا اونها و این اختلاف در تمام #جهان است ❕❕
💠#پاسخ💠
👌در کتاب پاسخ به پرسشهای #مذهبی چنین آمده است ؛
« از نـظـر #مـدارک و دلايل دينى مسلم است كه شب قدر اختصاص به زمان پيامبر اكرم و محيط حجاز نداشته و در همه زمانها و براى همه نقاط مختلف شب قدر با همه عظمت و اهميتش وجود دارد و اين مطلب جاى بحث و گفتگو ندارد.
❕ايراد مذكور از اين تصور پيش آمده كه منظور از يكى بودن شب قدر در تمام سال اين است كه براى تمام نقاط مختلف روى #زمين در هر سال شب #واحد و مشتركى شب قدرمعين شده بطورى كه اين شب در ساعت معينى در سراسر كره زمين آغاز و در ساعت معينى هم پايان مى پذيرد در حالى كـه اين #تصور اشتباه است .
👌چون مى دانيم زمين #كروى است و هميشه يك نيمكره آن در تاريكى و نـيـمكره ديگر آن در روشنايى قرار دارد و به اين ترتيب اصلا امكان ندارد كه در ساعتهاى معين و مشتركى در سراسر #زمين شب باشد .
❗️منظور از اين كه شب #قدر در سراسر سال يك شب است اين است كه براى اهالى هر #نقطه اى بر حسب سال قمرى خودشان تنها يك شب قدر وجود دارد.
🗯 #تـوضيح اين كه :
🔷اهالى هر نقطه سال #قمرى خود را بر حسب افق خاص آن نقطه از اول ماه #محرم آغـاز مـى كنند و پس از گذشتن چند ماه قمرى ماه #رمضان همان نقطه هم برحسب افق خاص آنجا آغاز مى شود و در اين ماه شب #نوزدهم يا #بيست و يكم و يابيست و #سوم براى اهالى آن نقطه شب قدر است .
🔷ايـن مطلب كه اهالى هر نقطه ايام و اوقات مقدس خود را بايد با افق خاص آن نقطه تعيين كنند اختصاص به شب #قدر نداشته در ساير روزها و اوقات #مقدس اسلامى هم همين حساب وجود دارد ؛
🔶مـثـلا روز عـيـد #فـطـر و #قربان در اسلام روزهاى مقدسى است وبراى آنها عبادتها و دستورهاى خـاصى وارد شده و هر كدام از اين اعياد هم در تمام سال بيش از يك روز نيست اين روز واحد را در كـشـورهـاى مـختلف اسلامى با تفاوت #افقى كه دارند با مراجعه به افق خاص هر كشور تعيين مـى گردد و به اين جهت دربسيارى اوقات مثلا #عيد قربان در كشور سعودى يك روز زودتر از ايران و بعضى از كشورهاى ديگر آغاز مى شود .
👌بـايـد توجه داشت كه اين حساب درباره شب قدر با مطالبى مانند اين كه #فرشتگان در اين شب نـازل مى شوند منافاتى ندارد زيرا تمام اين جريانها كه حكايت از توسعه #رحمت خاص الهى در اين شب مى كند براى اهالى هر نقطه اى در شب قدر خاص آن نقطه صورت مى گيرد .
📚پاسخ به #پرسشهاى مذهبى، #مكارم شيرازى و جعفر #سبحانى ص 500
❕در کنار این پاسخ ، در تفسیر #نمونه پاسخ دیگری نیز آمده است به این بیان ؛
« شب همان سایه نیم کره #زمین است که بر ، نیم کره دیگر مى افتد ، و مى دانیم این سایه همراه گردش زمین در #حرکت است ، و یک دوره کامل آن در بیست و چهار ساعت #انجام مى شود ، بنابر این ممکن است شب قدر یک دوره کامل #شب به دور زمین باشد ، یعنى مدت بیست و چهار ساعت تاریکى که تمام نقاط زمین را زیر پوشش خود قرار مى دهد شب قدر است که آغاز آن از یک #نقطه شروع مى شود و در نقطه دیگر پایان مى گییرد ( بنا براین افراد تمام نقاط زمین شب قدر را درک می کنند )»
📚تفسیر نمونه ج27 ص192
🗯البته پاسخ اول که هر منطقه ای برای خودش شب قدر جدا گانه ای دارد بهتر بوده و موافق با روایات است.
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#موضوع_فقهی
#برخاستن_قیام_احترام_حرام
🤔#پرسش
❓یه سوال داشتم در برخی از احادیث ما رو نهی کردن از #بلند شدن برای غیر از #عالم دین یا #اهل بیت با توجه به این احادیث دیگه نباید برای پدر و مادر و معلم هامون و اونهایی که بزرگ تر ما هستند #بلند بشیم ❕❕
💠#پاسخ💠
👌#قیام کردن و بر خاستن به احترام پدر و مادر و مومنین از #مصادیق بارز عمل کردن به روایاتی است که رعایت احترام و شان و جایگاه پدر و مادر و سایر مومنین را #لازم می شمرد زیرا بر خاستن و قیام کردن مصداق احترام کردن است.
📚#بحار الانوار ج71 ص22 باب 2
📚#بحار الانوار ج71 ص221 باب 15
🗯امام حسن #عسکری فرمود :
« زمانی که جعفر بن ابی طالب از حبشه بر پیامبر وارد شد ، پیامبر برای او بر خاست و به #استقبال او رفت و میان دو #چشمش را بوسه زد »
📚#الخصال ج2 ص484
❕در این بین احترام کردن برخی افراد اهمیت بیشتری دارد مانند #اهل بیت پیامبر گرامی و #عالمان دین .
🔷امام #صادق علیه السلام فرمود :
« بر خاستن برای تعظیم کردن افراد #مکروه است مگر برای عالم دینی « الا لرجل فی الدین »
📚#المحاسن ص223
👌ویا در #روایت دیگر فرمود :
« اهل بیت من را در زمان حیات و بعد مماتم #تعظیم کنید و مورد اکرام و احترام قرار دهید زیرا برای هیچ کس حلال نیست که جز برای اهل بیتم از جای #برخیزد »
📚#مستدرک الوسائل ج9 ص65
❕البته در روایت دیگری به صورت مطلق بلند شدن برای دیگری نهی شده است .
🔷پیامبر #گرامی فرمود:
« برای یکدیگر بلند نشوید همانند آنچه اعاجم صورت می دهند بلکه برای نشستن یکدیگر #مکان را خالی کنید »
📚#مکارم الاخلاق ص26
❗️وجه جمع به این است که بر خاستن برای پدر و مادر و مومنین و عالمان دینی و اهل بیت و ذریه حضرت زهرا سلام الله علیها اهمیت خاصی دارد و #مستحب است.
👌روایاتی که از برخاستن #نهی می کند و یا از برخاستن برای غیر اهل بیت و عالم دینی نهی می کند ناظر است به بر خاستنی که طولانی مدت بوده و نشستنی پس از آن در کار نیست همانند آنچه #اعاجم انجام می داده اند و در روایت بالا مورد اشاره و نهی قرار گرفت و مطلق #برخاستن برای احترام افراد را شامل نمیشود .
❕بنابراین #تعارضی بین روایات وجود ندارد .
📚وسائل الشیعه ج12 ص227
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🤔پرسش
❔برخی شبهه می کنند علی علیه السلام معاذ الله بویی از آزادی بیان نبرده بود و خوارج را به خاطر آنکه از لشکرش بیرون آمدند و با علی مخالفت کرد همه را کشت❕آیا انسان حق دارد که مخالف را تنها به جرم مخالفت بکشد❗️❗️
💠پاسخ💠
👌خوارج کسانی بودند که رسما بعد از جنگ صفین و مساله حکمیت به وجود آمدند .آنها از یک سو علی علیه السلام را تحت فشار قرار دادند که تن به حکمیت دهد و ابوموسی را به عنوان حکم قبول کند ولی هنگامی که ابوموسی فریب عمرو عاص را خورد و حکمیت به نفع معاویه پایان یافت به مخالفت با اصل حکمیت بر خاستند و به رهبری اشعث بن قیس بر ضد علی در مورد قبول حکمیت بر خاستند و از لشکر حضرت جدا شدند.
📚پیام امام امیر المومنین ج12 ص573
👌علی علیه السلام به صرف مخالفت و انتقاد خوارج ، به جنگ آنان نرفت و به آنان آزادی کامل داد به گونه ای که در مسجد حاضر می شدند و نسبت به علی علیه السلام بد گویی می کردند .
🗯زمانی امام علیه السلام با آنان جنگید که آنان سر به شورش بلند کردند و خون بیگناهان را می ریختند و امنیت مسلمین را از بین بردند .
🔶طبری نقل می کند که علی علیه السلام خطاب به آنها می گفت ؛
« سه چیز برای شما خواهد بود ؛ شما را از آمدن به مسجد برای بر پا داشتن یاد خدا باز نمی داریم ، تا با ما هستید شما را از غنائم بی بهره نمی گذاریم ، و تا جنگ را آغاز نکنید با شما نمی جنگیم »
📚تاریخ طبری ، ج5 ص73
📚الکامل فی التاریخ ج2 ص398
👌آنان به مسجد حاضر می شدند و علنا بر ضد امام تبلیغ می کردند و حضرت کاری با آنها نداشت ؛
📚تاریخ طبری ج5 ص73
📚البدایه و النهایه ج7 ص285
🔶یکی از خوارج پس از شنیدن سخنی حکیمانه از امام خطاب به امام عرضه داشت ؛
« خداوند او را در حال کفرش بکشد ، چه خوب می فهمد »
🗯اصحاب حضرت بر خاستند تا او را بکشند . علی علیه السلام فرمود ؛
« درنگ کنید ، پاسخ او تنها دشنامی است برابر دشنام، یا در گذشتن از گناه »
📚نهج البلاغه حکمت 420
👌امام پس از آن که خوارج سر به شورش گذاشتند و به جان و مال مومنین هجوم آوردند ، جهت دفع شرشان و دفاع از شهروندان حکومت اسلامی به جنگ با خوارج رفت .
🔷جرقه جنگ از آن جایی زده شد که خوارج با عبدالله بن وهب به عنوان رهبر جریانشان بیعت کردند.
📚تاریخ طبری ج5 ص74
📚الکامل فی التاریخ ج2 ص397
🔷و پس از آن ابن خباب از یاران امام را سر بریدند و همسرش را نیز کشتند و جنینش را از شکم در آوردند و به سه زن از قبیله طی تعرض کردند و آنان را کشتند و ام سنان صیداوی را نیز از پای در آوردند.
📚انساب الاشراف ج3 ص142
❕طبری می نویسد ؛
« پس از آن که خوارج ابن خباب و همسرش و سه زن از قبیله طی و ام سنان را کشتند ، خبر کشتار آنان و این که راه را بر مردم می گیرند ، به علی علیه السلام و مسلمین همراه او رسید .علی علیه السلام حارث بن مره عبدی را به سوی آنها گسیل داشت تا صحت اخبار گزارش شده را دریابد .خوارج به جانب او نیز گسیل یافتند و او را نیز کشتند . خبر به امیر مومنان رسید .جماعت نزد او گفتند ای امیر مومنان چرا اینان را پشت سر ما می گذاری ( و به جنگ معاویه می روی ) تا بر اموال و خانواده های ما چنگ اندازند ؟ ما را به سوی این قوم روان ساز ...علی علیه السلام نیز بر همین نظر استوار شد »
📚تاریخ طبری ج5 ص82
📚البدایه و النهایه ج7 ص288
❕علی علیه السلام باز هم قصد جنگیدن با آنها را نداشت و قیس بن سعد را به سوی آنان فرستاد تا قاتلان را تحویل دهند .خوارج پیغام دادند که ما همگی ایشان را کشتیم و همگی ریختن خون شما و آنها را مباح می دانیم .
📚تاریخ طبری ج5 ص83
👌امام پس از این جریان نیز باز بر خوارج استدلال آورد و با فرستادن اصحابش بطلان روش آنان را با دلیل بیان کرد و حتی پرچم امانی بر افراشت تا هرکس به زیر آن برود جانش در امان باشد
📚انساب الاشراف ج3 ص146
🔶و تا خوارج جنگ و حمله را آغاز نکردند ، امام علیه السلام به آنان حمله نبرد چنان که مسعودی می نویسد ؛
« علی علیه السلام خوارج را به بازگشت و توبه دعوت کرد اما آنان گوش فرا ندادند و به سوی یاران امام تیر اندازی کردند . به امام علیه السلام گفته شد آنان ما را تیر باران کردند . امام فرمود دست نگه دارید .یاران علی آن گفته را سه بار تکرار کردند و علی همچنان از آنان خواست تا دست باز دارند تا زمانی که مردی آغشته به خون به نزد امام آورده شد ، علی علیه السلام فرمود اینک جنگ با آنان روا شد ، بر ایشان بتازید »
📚مروج الذهب ج2 ص416
🔶می بینیم علی علیه السلام نهایت مدارا با خوارج را کردند و وقتی دیدند که خوارج امنیت مسلمین و جامعه اسلامی را به خطر انداخته اند جهت دفاع ، به جنگ آنان رفتند و این حق مشروع امام بود که با کسانی که در صدد ایجاد آشوب و شورش در جامعه هستند به مبارزه برخیزند .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔اگر طبق گفته شما گناهان و مفاسد و بی بند و باری ها سبب گرفتاری انسان ها و بی نعمتی و بی برکتی آسمانی و زمینی می شود چرا کشورهای غربی که غرق فساد و نعمت و خوش گذرونی و عیاشی هستند زندگی مرفه ای دارند و خداوند نعمات و برکات خودش رو شامل اونا می کند❔یا چرا قبل انقلاب که اکثر مردم غرق فساد بودند خداوند واسشون باران و برف می فرستاد و اونا رو گرفتار خشکسالی نکرد❔
💠پاسخ💠
1⃣از آیات و روایات استفاده می شود که خداوند برخی از انسان ها را گرفتار بلا و مصیبت می کند تا آنان متذکر شده و از مسیر غلط و اشتباه خود بازگردند و مسیر صلاح را در پیش گیرند.
🔷قرآن می گوید:
«ما در هیچ شهر و دیار پیامبری نفرستادیم مگر این که اهل آن را به سختی ها و رنج ها گرفتار ساختیم تا شاید بازگردند و به سوی خدا تضرع کنند»
🔶اعراف94
🔷ومی فرماید:
«ما فرعونیان را به خشکسالی و کمبود میوه ها گرفتار کردیم شاید متذکر شوند»
🔷اعراف130
👌حضرت علی فرمود:
«خداوند بندگان خویش را به هنگامی که اعمال بد انجام می دهند با کمبود میوه ها و جلوگیری از نزول برکات و بستن درهای گنج خیرات به روی آنان مبتلا می سازد تا توبه کاران توبه کنند و آنها که باید دست از گناه بکشند خود داری نمایند و پند پذیران پند گیرند و آنها که آماده اند از گناه باز ایستند»
📚نهج البلاغه خطبه 143
👌امام صادق فرمود:
«مومن چهل شب بر او نمی گذرد مگر این که حادثه غم انگیزی برای او رخ می دهد که مایه تذکر و بیداری او گردد»
📚بحار الانوار ج64 ص211
🔶امام صادق فرمود:
«هنگامی که خداوند خیر و سعادتی برای بنده ای بخواهد اگر گناهی کند او را به ناراحتی مبتلا می سازد و توبه و استغفار را به یاد او می آورد»
📚الکافی ج2 ص452
🔶از این آیات و روایات بدست می آید که خداوند نسبت به جوامع ایمانی و انسان هایی که هنوز کاملا غرق فساد و معصیت نیستند و زمینه هدایت در آن ها است لطف و رحمت ویژه ای دارد و آنان را به سبب گناهانشان گرفتار بلا و مصیبت های آسمانی و زمینی می کند تا به سوی خدا بازگردند.
❗️اما اگر جوامعی به قدر آن که در فساد و معصیت غوطه ور هستند گرفتار بلا و مصیبت نمیشوند این نشان می دهد که آنان از دریافت فیض و هدایت الهی محروم شده اند و احیانا خداوند آنان را مبتلا به سنت استدراج کرده است که توضیحش می آید.
2⃣این که خداوند برخی جوامع را که گرفتار فساد و معصیت هستند گرفتار بلا و مصیبت نمی کند فلسفه دیگری نیز دارد.از روایات استفاده می شود که خداوند به دلیل وجود افراد مومن و وارسته و صالح در بین آنان عذاب و مصیبت را از آن ها بر می دارد.
👌پیامبر گرامی فرمود:
«خداوند زمانی که ببیند اهالی یک شهری در فساد و معصیت غوطه ور هستند اما در بین آنان افراد قلیلی از انسان های صالح باشند ندا می دهد که ای گناهکاران اگر آن افراد صالح در میان شما نبودند حتما شما را گرفتار عذاب و مصیبت خود میکردم»
📚علل الشرایع ج1 ص234
📚بحار الانوار ج70 ص381
👌و فرمود:
«خداوند به اهل معاصی ندا می دهد که اگر چهار پایان و فرزندان شیر خوار و پیران صالح در میان شما نبودند شما را گرفتار به عذاب می کردم»
📚الخصال ج1 ص64
❗️حال می توان گفت که اگر خداوند برخی ازجوامع را گرفتار عذاب و مصیبت خود نمی کند احیانا به دلیل وجود قلیل افراد صالح میان آنهاست که خداوند به دلیل وجود آنان عذاب را از آن ها بر می دارند.
3⃣خداوند در قبال برخی از جوامع فاسد و بی بند و بار سنت استدراج را نیز عملی می کند.یعنی توفیق خود را از آنان سلب می کند و میدان را برای آنها باز می گذارد و هر روز نعمت بیشتری به آنها می دهد تا پشت آنها از بار گناهان سنگین گردد .
👌امام صادق فرمود:
«زمانی که بنده ای در گناهان غوطه ور می شود و خداوند دیگر برای او اراده خیری ندارد هنگامی که او گناه کند نعمتی به او می بخشد تا استغفار را فراموش کند و به کار خود ادامه دهد تا کوله بارش سنگین شود»
📚الکافی ج2 ص452
🔷حضرت علی فرمود:
«هنگامی که می بینی پرودگارت نعمت هایش را پی در پی بر تو می فرستد در حالی که تو او را معصیت می کنی از او بترس »
📚نهج البلاغه حکمت25
👌وفرمود:
«کسی که خداوند به مواهب و امکاناتش وسعت بخشد و او آن را مجازات استدراجی نداند از نشانه خطر غافل مانده است»
📚نور الثقلین ج2 ص106
🔷وفرمود:
«دنیا زندان مومن و بهشت کافر است»
📚بحار الانوار ج64 ص242
❗️اگر خداوند برخی از جوامع بی ایمان و فاسد و بی بند وبار را گرفتار مصیبت نمی کند بلکه روز به روز بر برکات و نعمات آنان می افزاید ممکن است از این جهت باشد که آنان گرفتار به سنت عذاب تدریجی خداوند شده اند زیرا آنان هرگونه شایستگی هدایت را از دست داده اند وحتی لیاقت هشدار الهی را نیز ندارند بلکه به عکس مستحق مجازات های سنگین هستند.
📝پرسمان اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🤔پرسش
❓قرآن و اخبار غیبی ، حقیقت یا ادعای پوچ❕
❔قرآن در بعضی موارد پس از ذكر داستانهای مربوط به پيامبران پيشين و بيان جزئياتی در مورد حوادث زندگی آنها، تأكيد می كند كه مطالب گفته شده در حقيقت #اخبار_غيبی هستند.
(رجوع كنيد به سورهها و آيات هود/ ۴۹، قصص/۴۶_۴۴، مريم/۵۲، آل عمران/۴۶ و…).
#عالمان_اسلام با توجه به اين مطلب دلیلی بر "نبوت پيامبر اسلام" و "آسمانی بودن قرآن" اقامه كردهاند كه بدين قرار است:
✍️ علم قطعی به اين اخبار و جريانها جز از راه #اخبار_غيب ميسر نيست. زيرا نه خود #پيامبر_اسلام در آن صحنهها حضور داشت و نه می توانست با فكر و انديشهاش از آن ها با خبر شود و نه "كتب معتبر تاریخی" وجود داشت تا منبع آگاهی او باشد و نه "كتب الهی" (به صورت) تحريف نشده و دست نخورده باقی مانده بود كه چنين گزارشهای غيبی از آنها استنباط شود.
☑️ اما اين استدلال هنگامی درست است كه ما ابتدا با معيارهای عينی و بیرونی (و غيرقرآنی) و با شواهد و مداركی محكم و قطعی، صدق محتوای #داستانهای_قرآنی را اثبات كرده باشيم.
در حالی كه اين شرط هنوز محقق نشده و اصولاً محقق شدنی هم نيست.
مخالفان و مخاطبانی كه اعتقادی به #نبوت_پيامبر_اسلام و #آسمانی_بودن_قرآن ندارند (و دليل فوق در برابر آنها اقامه شده است) میتوانند بپرسند كه:
❓صدق محتوای #داستانهای_قرآنی از كجا ثابت شده است و ما از كجا بدانيم مطالب قرآن درباره پيامبران پيشين دروغ و افسانه نيست تا پس از آن (مطابق برهان فوق) #آسمانی_بودن_قرآن را بپذيريم❕
💠پاسخ💠
👌یکی از جنبه های اعجاز قرآن ، اعجاز از نظر اخبار غیبی است که قرآن به آن خبر داده است .
🔶مراد از اخبار غیبی که به عنوان اعجاز قرآن بیان می شود ، خبرهای مربوط به احوالات پیامبران گذشته نمی باشد ، اگر چه آن خبرها هم خبر غیبی است ، بلکه مراد اخباری است که قرآن به آن ها خبر داده است و در پس از گذشت مدتی اتفاق افتاده است و همگان آن اتفاقات را مشاهده کرده اند .
🗯به عنوان مثال قرآن پیشگویی شکست ایرانیان از رومیان را پس از آن که رومیان مغلوب ایرانیان شده بودند کرد و فرمود ؛
« رومیان شکست خوردند ، ( و این شکست ) در سرزمین نزدیکی رخ داد ، اما آنان پس از این ( شکست ) به زودی پیروز خواهند شد ، در چند سال ( آینده این پیروزی رخ می دهد )»
🔷روم 1 تا 3
❕مفسران بزرگ همگی اتفاق دارند که آیات نخستین این سوره بدین سبب نازل شد که در آن هنگام که پیامبر در مکه بود، و مؤمنان در اقلیت قرار داشتند، جنگی میان ایرانیان و رومیان در گرفت، و در این نبرد ایرانیان پیروز شدند .
🔶مشرکان مکه این را به فال نیک گرفتند و دلیل بر حقانیت شرک خود دانستند و گفتند: ایرانیان مجوسی هستند و مشرک (دوگانه پرست) اما رومیان مسیحیند و اهل کتاب، همانگونه که ایرانیان بر رومیان غلبه کردند پیروزی نهائی از آن شرک است و طومار اسلام به زودی پیچیده خواهد شد و ما پیروز می شویم .
🔷گرچه اینگونه نتیجه گیریها پایه و مایه ای نداشت اما در آن جو و محیط برای تبلیغ در میان مردم جاهل خالی از تاثیر نبود، لذا این امر بر مسلمانان گران آمد .
🔶آیات فوق نازل شد و قاطعانه گفت، گرچه ایرانیان در این نبرد پیروز شدند اما چیزی نمی گذرد که از رومیان شکست خواهند خورد و حتی حدود زمان این پیشگوئی را نیز بیان داشت و گفت این امر فقط در طول چند سال به وقوع می پیوندد.
👌 برای اینکه بدانیم شکست رومیان از ایرانیان و سپس پیروزی آنها در چه مقطع تاریخی واقع شده است کافی است بدانیم که در تواریخ امروز، در دوران خسروپرویز، به یک دوران جنگ طولانی میان ایرانیان و رومیان برخورد می کنیم که بیست و چهار سال دوام یافت، و از 604 میلادی تا 628 به طول انجامید .
🔶در حدود سنه 616 میلادی دو سردار معروف ایرانی بنام شهر براز و شاهین به قلمرو روم شرقی حمله کردند، آنها را شکست سختی دادند، و منطقه شامات و مصر و آسیای صغیر را مورد تاخت و تاز قرار دادند، دولت روم شرقی که گرفتار شکست سختی شده بود تا آستانه انقراض پیش رفت و دولت ایران تمام متصرفات آسیائی او را با مصر تسخیر کرد .
🔷و این در حدود سال هفتم بعثت پیامبر بود .
🔷ولی پادشاه روم هرقل از سال 622 میلادی تهاجم خود را به ایران شروع کرد و شکست های پی در پی به سپاه خسروپرویز وارد ساخت، و تا سال 628 میلادی این جنگهائی که به نفع رومیان بود ادامه یافت، خسروپرویز شکست سختی خورد و مردم ایران او را از سلطنت خلع کرده و پسرش شیرویه را بجای او نشاندند
👌ادامه پاسخ ❗️❗️👇👇👇
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
👌ادامه پاسخ ❗️❗️👇👇👇
🗯با توجه به اینکه میلاد پیامبر در سال 571 و بعثت پیامبر در سال 610 میلادی واقع شد شکست رومیان منطبق بر سال هفتم بعثت و پایان پیروزی رومیان و شکست خسروپرویز بر سال پنجم تا ششم هجرت منطبق می شود، و می دانیم در سال پنجم فتح خندق اتفاق افتاد و در سال ششم صلح حدیبیه اتفاق افتاد، البته انتقال اخبار جنگ ایران و روم به منطقه حجاز و مکه نیز معمولا مقداری از زمان را اشغال می کرده و به این ترتیب تطبیق تاریخی این خبر قرآنی روشن می شود .
📚تفسیر نمونه ج16 ص369
❕به مانند این خبر غیبی قرآن ، اخبار غیبی متعدد دیگری نیز ازقرآن صادر شده است که پس از گذشت مدتی ، مطابق اخبار غیبی قرآن ، محقق شده است که جهت آگاهی رجوع شود ؛
📚پیام قرآن ج8 ص303 « اعجاز قرآن از نظر اخبار غیبی
🗯خبر دادن قرآن از احوالات امت های گذشته و پیامبران آنان جزء اخبار غیبی قرآن محسوب می شود اما از نظر خبر غیبی بودن اعجاز ندارد ، بلکه شامل یکی دیگر از شاخه های اعجاز قرآن که اعجاز از نظر تاریخی است می باشد .
🔶عواملی وجود داشته است که همیشه تاریخ با افسانه های دروغین آمیخته شود که از جمله آنها سرگرمی و ارضای عواطف کودکانه و تحریک تخیلات و ایجاد جاذبه های دروغین بوده است به طوری که می توان گفت افسانه ها و اسطوره ها بخش مهمی از تواریخ پیشنیان و رکن اصلی آن را تشکیل می داد .
🗯اگر داستان امت های گذشته و پیامبران آن ها را در تورات و انجیل مشاهده کنید ، می بینید که چه نسبت های ناروایی به انبیاء و پیامبران الهی زده شده است و چگونه تاریخ زندگی آنها دچار تحریف واقع شده است .
👌روی این حساب اگر خود را در زمان نزول قرآن و در محیط زندگی پیامبر اسلام فرض کنیم ، می بینیم آنچنان تواریخ آن زمان با خرافات آمیخته شده بود ، خرافاتی که دهان به دهان می گشت و در زمره مسلمات شمرده می شد ، که جدا سازی آن برای افراد درس خوانده امکان پذیر نبود تا چه رسد به افراد بی سواد و علمای آن زمان که همان ربانیون و احبار یهود و نصاری بودند و همچنین کاهنان مشرک عرب نیز پاسداران این اسطوره ها و خرافات و قصه ها بودند .
❕مسلما کسی که در چنین محیطی زندگی کند ، و به سن چهل سالگی برسد ، تار و پود افکار او آنچنان با این افسانه ها و اسطوره ها بافته می شود که جدایی از آن عادتا ممکن نیست . آیا چنین کسی قدرت دارد تواریخ را در آن محیط تاریک پاک سازی کند و حقایق را از خیالات و خرافات جدا سازی کند ، یک محقق درس خوانده تاریخ امروز به زحمت قادر بر چنین کاری است ، چگونه می توان از فرد درس نخوانده ای مانند پیامبر اسلام چنین انتظاری را داشت .
👌اما می بینیم که قرآن داستان انبیاء را پیراسته از تحریفات و مطالب خلاف شان آن ها بیان می کند ، و منکر مطالب ناروایی می شود که در تورات و انجیل و ...به آنها نسبت می دادند .
❕ بنابراین این نحو نقل تاریخ ، نشان می دهد که از ناحیه الهی صادر شده است ، نه بشری ، و دلیل بر حقانیت آورنده آن تلقی می شود .
❗️اگر فرضا شما ، این شاخه اعجاز قرآن را قبول نداشته باشید باز هم نمی توانید منکر واقعی بودن داستان انبیاء در قرآن شوید ، زیرا طبق ادله قطعی ، نبوت پیامبر گرامی و حقانیت قرآن از جانب خداوند ثابت است و این اخبار غیبی در مورد تاریخ انبیاء از جانب خداوند که احتمال دروغگویی در مورد او نمی رود صادر شده است و به عنوان قبول خبر از مخبر صادق پذیرفته می شود .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#فقهی
#نماز_مسافر
🤔#پرسش
❔فلسفه این که مسافر می تواند در مکه و مدینه و کوفه و کربلا نمازش را #تمام بخواند چیست ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌آنچه در روایات در این رابطه بیان شده است ، آن است که چون این چهار مکان دارای #عظمت و شرف هستند و نشانه های توحید و نبوت و زمامداری و ولایت و امامت و شهادت در این اماکن یعنی مسجد الحرام و مسجد النبی و مسجد کوفه و حرم امام حسین علیه السلام هویدا است ، نماز در این چهار مکان به سبب شرافت و عظمت این مکان ها دارای #ثواب بیشتری است و مسافر وقتی وارد این #مکان ها می شود می تواند نمازش را تمام بخواند تا در برابر تعداد رکعات بیشتری که می خواند #پاداش بیشتری کسب کند .
🔷امام #جواد علیه السلام در جواب نامه علی بن مهزیار در مورد اتمام نماز در حرمین فرمود ؛
« تو نسبت به فضیلت نماز در حرمین نسبت به غیر آن آگاهی داری ، من دوست دارم زمانی که وارد بر آن دو مکان می شوی #نماز را تمام بخوانی ( و ثواب بیشتری دریافت کنی )»
📚#التهذیب ج5 ص428
🔷امام #کاظم علیه السلام نیز فرمود ؛
« اگر در مسجد الحرام نمازت را شکسته بخوانی ، تکلیفت را انجام داده ای اما اگر کامل بخوانی این خیر است و زیادی خیر هم #خیر است و پاداش دارد »
📚#وسائل_الشیعه ج8 ص527
👌و #خطاب به زیاد قندی فرمود ؛
« آنچه برای خودم دوست دارم برای تو هم دوست دارم و آنچه برای خودم مکروه دارم برای تو هم مکروه دارم ، نماز را در #حرمین و #کوفه و حرم #حسین تمام بخوان ( که #پاداش فراوان دارد )»
📚#التهذیب ج5 ص430
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#فقهی
#تقلب_در_امتحانات
🤔#پرسش
❔از #آخوندا پرسیدم میگن تقلب در امتحانات حرام است . واسم سوال پیش اومد که مگر در زمان پیامبر و امامان امتحان بود و افراد تقلب می کردن که معصومین گفته باشن #تقلب حرام است ❗️اگر همچنین چیزی نبوده است پس از کجا میگید #تقلب حرام است ❕
💠#پاسخ💠
👌تمام مراجع فتوا به حرام بودن تقلب داده اند حتی در صورتی که طرف مقابل راضی به #تقلب کردن از او باشد .
📚#رساله_دانشجویی ص302
👌مستند اصلی مراجع در بیان این فتوا ، ادله حرمت #دروغ_گویی می باشد .
🔷امام #باقر علیه السلام فرمود ؛
« خداوند برای بدی ها ، قفل هایی قرار داده و کلید آن قفل ها را شراب قرار داده است و #دروغ از شراب بدتر است »
📚#بحار_الانوار ج69 ص238
👌امام #عسکری علیه السلام فرمود ؛
« تمام زشتی ها و بدیها در اتاقی قرار داده شده ( که درب آن بسته است ) و کلید آن #دروغ است »
📚#بحار_الانوار ج69 ص263
🔶 تقلب کردن چون نوعی دروغ #عملی است لذا حرام است زیرا دانش آموز یا دانشجو هنگام تحویل برگه ، آن را به نام خود تحویل می دهد که قاعدتا بایستی معلومات خودش باشد در حالی که چنین نیست و او مطالب را از جای دیگری فراهم ساخته است و این نوعی #دروغ عملی است .
👌از سوی دیگر ، تقلب کردن نوعی تضییع حقوق دیگران است ، زیرا انسانی که از برگه دیگری ، تقلب می کند ، بدون رضایت او معلومات او را به نام خود بر روی برگه می نویسد و این نوعی تجاوز به #حقوق دیگران است که طبق روایات تجاوز به حقوق دیگران #حرام است .
📚#وسائل_الشیعه ج16 ص46 باب 77
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#فقهی
#عده_وفات
🤔#پرسش
❔طبق آیه ای از قرآن زن بعد از فوت شوهر باید ۴ ماه و ده روز از پوشیدن لباسهای #رنگی و زینت انداختن پرهیز کنه ❗️
❔خب این یک نا عدالتی نیست ❕ که زن برای مرد باید اینکارو کنه ولی #مرد برای زن نه ❕❕
💠#پاسخ💠
👌زن پس از فوت همسر موظف است تا مدت چهار ماه و ده روز عده نگه دارد و در این مدت از پوشیدن لباس های زینتی و کشیدن #سرمه در چشم و کارهای دیگری که زینت حساب می شود خود داری کند .
🔶امام #باقر علیه السلام فرمود ؛
« زن باید در فوت شوهر چهار ماه و ده روز عده نگه دارد و در این مدت از استعمال #سرمه چشم و بوی خوش و لباس های رنگی و زینتی پرهیز کند »
📚#الکافی ج6 ص112
👌امام #صادق علیه السلام فرمود ؛
« زن در عده وفات همسر نباید برای زینت از سرمه استفاده کند و عطر و بوی خوش استعمال کند ، و لباس های زینتی و #رنگی بپوشد »
📚#وسائل_الشیعه ج22 ص233
❕حال فلسفه این حکم چیست ❗️چرا زن باید در فوت همسر این موارد را رعایت کند و خود را زینت نکند و بوی خوش استعمال نکند اما مرد #موظف به رعایت کردن این امور نمی باشد ❕
👌احیانا جواب داده میشود که این حکم در مورد زن جهت حفظ #حریم زوجیت و احترام #همسر سابق است .
❕با این پاسخ اشکال برطرف نمی شود ❕چرا زن باید موظف به حفظ حریم زوجیت و احترام شوهر باشد اما شوهر چنین وظیفه ای را نداشته باشد و #زینت کردن برایش آزاد باشد .
🗯نهایتا باید تصریح کرد که حتما این حکم دارای حکمت و فلسفه ای است اگر چه عقول ناقصه ما متوجه به این حکمت و #فلسفه نمی باشد .
🔷امام #صادق علیه السلام فرمود ؛
« از آنجایی که می دانیم خداوند حکیم است ، تصدیق می کنم که تمام دستوراتش از روی حکمت و #مصلحت است اگر چه فلسفه آن روشن نباشد »
📚#بحار_الانوار ج52 ص91
🗯امام #سجاد علیه السلام نیز فرمود ؛
« دین خداوند با #عقول ناقصه درک نمی شود »
📚#کمال_الدین ج1 ص324
❗️البته شاید بتوان به صورت احتمال بیان کرد که پس از فوت شوهر از آنجایی که زنان وابستگی و رابطه احساسی #شدیدی نسبت به همسر دارند ، تحت تاثیر از دست دادن همسر وضعیت روحی بدی دارند . در این مدت اگر نه به قصد خود نمایی و شادی ،زینتی نیز داشته باشند ، ممکن است مورد خواستگاری افراد مختلف قرار گیرند و احساساتشان #جریحه دار شود ، لذا دستور به ترک زینت داده شده است تا این مشکل پیش نیاید .
🔷اما از آنجایی که مردان معمولا مورد خواستگاری افراد قرار نمی گیرند ، رعایت امور مذکور برای آنان لازم #شمرده نشده است .
👌البته این بیان تنها به صورت یک احتمال مطرح شد و نمی تواند علت #واقعی این حکم را بیان کند .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🤔پرسش
❓پرسشی پیرامون #دعای_فرج
❔اگر به #معنای بخش دوم این دعا توجه شود #خواندن آن خلاف احتیاط است آنجا که گوید :
« يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَانِ »
یعنی ای محمد و ای علی مرا کفایت کنید که شما دو بزرگوار مرا کافی هستید .
حال #پرسش این است که #کافی هستید یعنی چه ؟
یعنی دیگر #نیازی معاذا بالله به خدا هم نیست؟ ❕آیا این #بخش_دوم را بعدها غالیان و #افراطیان به دعا افزوده اند ؟ و اصلا این به دعا سند و #مستند معتبری دارد یا نه ❕متن آن با کتاب خدا در #تعارض است که قرآن بارها با تأکید می گوید: « حسبنا الله و نعم الوکیل »سوره آل عمران ، آیه 173 و نیز با #آیات 36 تا 38 در سوره زمر در تعارض آشکاری است که در ضمن آن با استفهام تقریری می پرسد:
«الیس الله بکاف عبده؟!/ مگر خدا پرستنده اش را کفایت نمی کند؟ این دعا از پیامبر یا امام معصوم هم #نقل نشده است. روایت هم نیست بلکه یک #رؤیاست.
💠پاسخ💠
👌علامه مجلسی به نقل از مرحوم طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان می آورد که دعای مشهور به دعای فرج دعایی بوده است که امام زمان علیه السلام به فردی به نام محمد بن احمد بن ابی اللیث در تشرفی که نسبت به ایشان روا داشتند تعلیم دادند و او که از دست دشمنان امنیت نداشت به برکت این دعا نجات یافت ؛
❕می گوید که امام زمان علیه السلام به من چنین تعلیم داد ؛
🗯 الهی عَظُمَ الْبَلاءُ وَ بَرِحَ الْخَفآءُ وَ انْکَشَفَ الْغِطآءُ وَ انْقَطَعَ الرَّجآءُ وَ ضاقَتِ الاَْرْضُ وَ مُنِعَتِ السَّمآءُ وَ اَنْتَ الْمُسْتَعانُ وَ اِلَیْکَ الْمُشْتَکی وَ عَلَیْکَ الْمُعَوَّلُ فِی الشِّدَّةِ وَ الرَّخآءِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ الِ مُحَمَّد اُولِی الاَْمْرِ الَّذینَ فَرَضْتَ عَلَیْنا طاعَتَهُمْ وَ عَرَّفْتَنا بِذلِکَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنّا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عاجِلا قَریباً کَلَمْحِ الْبَصَرِ اَوْ هُوَ اَقْرَبُ یا مُحَمَّدُ یا عَلِیُّ اِکْفِیانی فَاِنَّکُما کافِیانِ وَ انْصُرانی فَاِنَّکُما ناصِرانِ یا مَوْلانا یا صاحِبَ الزَّمانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ اَدْرِکْنی اَدْرِکْنی اَدْرِکْنی .
📚بحار الانوار ج53 ص 276
👌کفعمی نیز نقل می کند که این دعایی بود که امام زمان علیه السلام به فردی زندانی تعلیم دادند که او به برکت این دعا از زندان رهایی یافتند که کفعمی دعا را با اضافه این جملات نقل می کند ؛
« ...الساعه الساعه الساعه العجل العجل العجل یا ارحم الراحمین بمحمد و آله الطاهرین»
📚المصباح کفعمی ص176
🔶مضمون این دعا در کتب زیر نیز نقل شده است ؛
📚وسائل الشیعه ج8 ص186
📚جمال الاسبوع ص280 و ...
🗯بنابراین دعا از حیث سند معتبر است و علمای بزرگ آن را در کتب خود نقل کرده اند .
❔حال آیا جمله « اکفیانی فانکما کافیان » « مرا کفایت کنید زیرا شما کفایت کننده هستید » با آیات قرآن که خداوند را کافی و کفایت کننده می داند تعارض دارد ❗️
👌پاسخ روشن است که هیچ گونه تعارضی بین فراز مذکور و آیات قرآن نیست .
❕❗️❗️ادامه پاسخ 👇👇👇
👌ادامه پاسخ 👇👇👇
❕درخواست کفایت کردن از غیر خدا دو صورت دارد ؛
1⃣گاهی این درخواست با این اعتقاد است که طرف مقابل در کفایت کردن و کمک رسانی مستقل و بی نیاز از خدا بوده و از موضع استقلال انسان را یاری می کند .
🔶بی شک درخواست کفایت کردن با این اعتقاد عین شرک است و مخالف آیات قرآن می باشد .
2⃣در صورت دوم درخواست کفایت کردن از دیگران به قید استقلال و بی نیازی از خداوند نیست ، بلکه با این اعتقاد این درخواست مطرح می شود که کفایت کنندگان با قدرت و نیرو و اجازه ای که خداوند به آنان داده است انسان را یاری کنند .
👌چنین کمک خواهی و درخواست کفایتی عین توحید است زیرا جهان آفرینش جهان اسباب و مسببات است و فیض الهی طبق مشیت خدا از مجاری یک رشته اسباب به انسان می رسد و سبب در کار خود استقلال ندارد و به امر الهی کار خود را صورت می دهد .
🗯بنابراین اگر درخواست کفایت دیگران را منوط به اذن الهی و مشیت او شمردیم و آنها را موجودی ممکن و غیر مستقل دانستیم ، درواقع این درخواست کفایت از خداست که به این فرد قدرت و توانایی داده است که دیگران را کفایت کند اگر چه به ظاهر درخواست کفایت از غیر خداست .
🔷لذا خداوند در قرآن خطاب به پیامبرش می گوید که به مشرکان بگوید ؛
« آنها که کافر شده اند می گویند تو پیامبر نیستی ، بگو کافی است که خداوند و کسی که علم الکتاب نزد اوست گواه من باشند »
🔶رعد 43
❕پیامبر در کنار خداوند ، شهادت دادن کسی که علم الکتاب نزد اوست ( علی علیه السلام ) را کافی در اثبات نبوت خود می داند ، در حالی که شما می گویید تنها باید خداوند کافی برای بنده اش باشد .
🔶حضرت علی بر اساس علم و قدرتی که خداوند به او داده است ، کفایت کننده پیامبر در اثبات نبوتش است و این کفایت کنندگی به اذن و مشیت الهی است و هیچ منافاتی هم با توحید ندارد .
🗯ما هم اگر در دعای مذکور از پیامبر گرامی و حضرت علی درخواست کفایت می کنیم ، آنان را مستقل نمی دانیم بلکه با این اعتقاد درخواست می کنیم که با قدرت و اذنی که خداوند به شما داده است ما را کفایت و یاری کنید و این عین درخواست کفایت کردن از خداست .
👌خداوند در برابر کسانی که غیر خدا را به صورت مستقل و استقلالی برای خود کافی می دانستند ، تصریح می کنند که تنها کفایت کننده خداوند است و هیچ کس بدون اذن او توانایی کفایت دیگری را ندارد .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#طینت_انسانها
🤔#پرسش
❔نظر شما درباره روایات #طینت چیست ❗️خداوند طینت مومن را از بهشت و طینت کافر را از جهنم آفریده است ❕آیا این نوع خلقت مستلزم جبر نیست ❕
💠#پاسخ💠
👌روايات فراوانى در مجامع روایی ما نقل شده است كه با مضامين گوناگونشان دلالت دارد بر اينكه ريشه و بن ، سعادتمندان و شقاوتمندان و اصلى كه از آن آفريده شده و آغاز يافته اند كه از آن به #طينت تعبير مى شود، گوناگون است.
❕ طينت وسرشت اهل سعادت از عالم نور و بهشت و علّيين و سرزمين پاك و آب شيرين و گوارا مى باشد و طينت و سرشت اهل شقاوت از عالم تاريكى و آتش وسجّين و سرزمين شوره زار ناپاك و آب #تلخ مى باشد .
📚بحار الانوار ج 64 ص 77 باب 3
🔹امام سجاد علیه السلام فرمود ؛
« خداوند قلوب و ابدان پیامبران را از طینت #علیین آفریده و قلوب مومنین را نیز از همان طینت آفریده است ... و کفار را از طینت سجین ( ماده ای جهنمی ) آفریده است ...قلوب مومنین به آنچه از آن خلق شده اند تمایل دارند ، و قلوب کافرین نیز به آنچه از آن خلق شده اند تمایل دارند »
📚الکافی ج 2 ص 2_ علل الشرائع ج 1 ص 116
🔹امام صادق علیه السلام فرمود ؛
« خداوند مومن را از طینت #بهشت آفریده است و کافر را از طینت جهنم آفریده است »
📚الکافی ج 2 ص 3_ بصائر الدرجات ج1 ص 16
❕تفسیر این روایات همان است که محدثان نامی شیعه بیان کرده اند که خداوند قبل از آنکه ارواح بندگان را خلق کند می دانست که کدام یک از آنان با اختیار خود ، راه ایمان و اطاعت را در پیش می گیرند و کدام یک از آنان با اختیار خود ، راه شقاوت و بدبختی را در پیش می گیرند ، خداوند با توجه به این #علم ازلی خود ، ابدان آنها را موافق ارواح آنها آفرید ، بدن های مومنین را از طینت و سرشتی بهشتی و بدن های کافرین را از طینت و سرشتی جهنمی آفرید ، و به هیچ عنوان در این خلقت جبری در کار نمی باشد .
📚 مراه العقول ج 7 ص 4
❕البته خلقت از طینت و سرشت بهشتی یا جهنمی ، علت تامه برای اعمال و رفتار آدمیان نمی باشد ، بلکه به تعبیر روایات بالا ، آنها که از طینت و سرشت بهشتی خلق شده اند تمایل بیشتری به کارهای خیر دارند و آنها که از #طینت و سرشتی جهنمی آفریده شده اند ، تمایل بیشتری به کارهای ناپسند دارند ، این طینت و سرشت آنها را وادار به انتخاب خیر و شر نمی کند ، بلکه تنها زمینه انتخاب را در آنها به وجود می آورد و نهایتا خود آدمیان هستند که یا مسیر خیر و سعادت را انتخاب می کنند یا مسیر ضلالت و گمراهی را لذا می بینیم مومنانی را که کارهای خلاف و شر را انجام می دهند و #کافرانی را نیز می بینیم که کارهای خیر و خوب را انجام می دهند ، این نشان دهنده آن است که طینت موجود در آنها ، جبری را در تصمیم گیری بر آنها لازم نمی کند .
📚الفصول المهمه ج 1 ص 420
👌به بیان دیگر هيچكس نمى گويد كيفيّات جسمانى يا سرشت افراد، علت تامّه براى آن خلقيّات است، بلكه تنها به عنوان يك #زمينه مى توان از آن ياد كرد.
❕اين مطلب را با ذكر مثالى مى توان روشن ساخت؛ همه مى گويند محيط خانواده يا محيط اجتماع در اعمال انسانها اثر مى گذارد؛ ولى اين سخن بدان معنا نيست كه اراده انسان را سلب كند، بلكه تنها يك زمينه است، لذا بسيار مى بينيم افرادى كه در يك خانواده آلوده پرورش يافته اند؛ #ولى انسانهاى صالح و درستكار و با ايمانى بوده اند، و به عكس افرادى در خانواده هاى صالح پرورش يافته اند؛ ولى انسانهاى نادرستى از كار در آمده اند. جزء اخير علّت تامّه اراده خود انسان است كه اثر نهايى را به دنبال دارد.
📚پیام امام امیر المومنین ج 8 ص 564
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#خلود_در_بهشت
🤔#پرسش
❔در یک آیه قرآن هست که میگوید کسانی که وارد بهشت میشوند جاودنند مگر اینکه خدا بخواهد کسی را از #بهشت بیرون کند . از طرفی قرآن میگوید بهشتی ها در بهشت جاودنند آیا میان این دو مطلب تنافی نیست ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در این شکی نیست که بهشت برای بهشتیان ابدی و دوزخ نیز برای معاندین و ملحدان ابدی می باشد و از آن #خروجی نیست .
❕البته توجه به این نکته لازم است که خلود که در آیات قرآن آمده است در اصل لغت به معنى بقاى #طولانى و هم به معنى ابديت آمده است، بنا بر اين كلمه خلود به تنهايى دليل بر ابديت نيست، زيرا هر نوع بقاء طولانى را شامل مى شود.
👌ولى در بسيارى از آيات قرآن با #قيودى ذكر شده است كه از آن به وضوح مفهوم ابديت فهميده مى شود، مثلا در آيات 100 توبه 11 طلاق و 9 تغابن در مورد بهشتيان تعبير به «خالِدِينَ فِيها أَبَداً »مى كند، كه اين تعبير مفهومش ابديت بهشت براى اين گروهها است، و در آيات ديگرى مانند 169 نساء و 23 جن در باره گروهى از دوزخيان همين تعبير « خالِدِينَ فِيها أَبَداً » ديده مى شود كه دليل بر جاودانگى عذاب آنها است.
❕تعبيرات ديگرى مانند « ماكثين فيها ابدا » در آيه 3 كهف « لا يَبْغُونَ عَنْها حِوَلًا» (كهف- 108) و مانند اينها نشان مى دهد كه بطور #قطع گروهى از بهشتيان و دوزخيان جاودانه در نعمت يا در عذاب خواهند ماند.
📚تفسیر نمونه ج 9 ص 239
❕حال آنچه مورد #پرسش قرار گرفته است این آیه است که می فرماید ؛
« وَ أَمَّا الَّذِينَ سُعِدُوا فَفِي الْجَنَّةِ خالِدِينَ فِيها ما دامَتِ السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ إِلاَّ ما شاءَ رَبُّكَ عَطاءً غَيْرَ مَجْذُوذٍ » « اما آنها كه سعادتمند شدند در بهشت جاودانه خواهند بود، ما دام كه آسمانها و زمين بر پاست مگر آنچه پروردگارت بخواهد، بخششى است قطع نشدنى » ( هود 108)
❔پرسش اینجاست که ظاهر استثناى جمله «الَّا مَاشَا رَبُّكَ؛ مگر اين كه خداى تو بخواهد» مى رساند كه ممكن است روزى #خدا بخواهد كه آنان را از اين مركز نعمت بيرون كند، در صورتى كه باقى آيات گواه بر اين است كه هرگز آنها از بهشت خارج نخواهند شد، با اين وضع معناى اين آيه چيست؟
👌برای پاسخ #گفتنی است که درست است كه خداوند جهان به افراد سعادتمند در بسيارى از آيات، بهشت دائم وعده كرده است و از اين وعده هرگز تخلّف نخواهد فرمود و خود او مى فرمايد «وَعْدَ اللَّهِ لا يُخْلِفُ اللَّهُ وَعْدَهُ؛ اين وعده ای است كه خدا كرده و خداوند هرگز از وعده اش تخلّف نمى كند!».( روم 6) ولى ممكن است افرادى تصوّر كنند كه با اين وعده قطعى ديگر زمام كار از دست خدا بيرون مى رود و او حتّى توانايى نخواهد داشت كه آنان را از بهشت خارج سازد و نعمت را از آنها سلب كند و به اصطلاح علمى و كلامى، اين قضاى حتمى قدرت خدا را محدود نموده و از #وسعت توانايى او خواهد كاست .
🔹لذا خداوند با جمله «الَّا مَاشَا رَبُّك» اين حقيقت را تأكيد مى كند كه با وجود اين كه خدا بهشت دائم را وعده نموده و او هرگز از وعده خود تخلّف نخواهد كرد، مع الوصف اين مطلب، از قدرت او چيزى كم نمى كند و باز اختيار تمام موجودات به دست قدرت اوست ، هرچه بخواهد مى تواند انجام بدهد و قدرت او نسبت به تمام اشيا محفوظ و #ثابت است.
👌عين اين جمله «الَّا مَاشَا رَبُّكَ» در آيه بعد كه درباره دوزخيان است و به آنها وعده عذاب دائمى داده، نيز وارد شده است و علّت آن همان است كه در آيه پيش ذكر گرديد.
❕از قراين روشنى كه تفسير فوق را تأييد مى كند جمله «عَطَاً غَيْرَ مَجْذُوذٍ» كه در آخر آيه آمده است مى باشد. اين جمله مى گويد اين عطيّه #الهى ثابت و پايدار و مستمرّ است و هرگز جدا شدنى نيست.
👌این سخن در #روایاتی نیز مورد اشاره قرار گرفته است ؛
📚تفسیر العیاشی ج 2 ص 160
❕در تفسیر #نمونه نیز چنین آمده است ؛
« هدف از بيان اين استثناء اين است كه تصور نشود خلود و مجازات افراد بى ايمان و پاداش مؤمنان راستين چنان است كه بدون خواست و مشيت الهى باشد و قدرت و توانايى و اراده او را محدود كند و صورت جبر و الزام به خود بگيرد، بلكه در عين جاودانى بودن اين دو، قدرت و اراده او بر همه چيز #حاكم است هر چند به مقتضاى حكمتش پاداش و عذاب را بر اين دو گروه جاودانه مى دارد.
❕شاهد اين سخن آنكه در جمله دوم در باره سعادتمندان بعد از ذكر اين استثناء مى فرمايد « عَطاءً غَيْرَ مَجْذُوذٍ » « اين عطا و #پاداشى است كه هرگز از آنها قطع نمى شود.» و اين نشان مى دهد كه جمله استثنائيه فقط براى بيان قدرت بوده است.
📚تفسیر نمونه ج 9 ص 247
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#تناقض_قرآن_نامه_اعمال_مجرمان
🤔#پرسش
❔در مورد آیاتی در قرآن شبهه داشتم . خداوند در آیاتی می گوید که نامه عمل گناهکاران به دست #چپ آنها داده می شود و در آیات دیگری می گوید به پشت #سرشان داده می شود ❕بالاخره به دست چپ می دهند یا پشت سر ، آیا این نوعی تناقض نیست ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در آن روز نامه هايى كه بيانگر اعمال ماست، به دست ما داده مى شود، نامه اعمال نيكوكاران به دست #راستشان، و بدكاران به دست چپشان، مؤمنان صالح از مشاهده نامه اعمال خود خوشحال و مسرور مى شوند، و بدكاران شديداً نگران و ناراحت، همان گونه كه قرآن مجيد مى فرمايد: «فَامّا مَنْ أوتِىَ كِتابَهُ بِيَمينِهِ فَيَقُولُ هاؤُمُ اقْرَؤُا كِتابِيَهُ* انّى ظَنَنْتُ انّى مُلاقٍ حِسابِيَه* فَهُوَ فى عيشَةٍ راضِيَةٍ* ... وَ امّا مَنْ اوتِىَ كِتابَهُ بِشِمالِهِ فَيَقُولُ يا لَيْتَنى لَمْ اوتَ كِتابِيَه؛« امّا آن كس كه نامه اعمالش را به دست راستش دادهاند (از شادى) صدا مىزند كه (اى اهل محشر!) نامه اعمال مرا بگيريد و بخوانيد! من يقين داشتم كه به حساب اعمالم مى رسم! و او در يك زندگى رضايتبخش خواهد بود-/ ولى كسى كه نامه اعمالش را به دست #چپش داده اند مى گويد: اى كاش نامه اعمالم را به من نمى دادند» ( الحاقه 19_25)
❕و می فرماید ؛
«اما كسى كه نامه عملش به دست راستش داده شده به زودى و به آسانى به حسابش رسيدگى مى شود، و خوشحال به سوى خانواده اش باز مى گردد، و اما كسى كه نامه عملش را به پشت #سرش داده اند به زودى فريادش بلند مى شود كه كه اى واى بر من كه هلاك شدم ، و در شعله هاى سوزان آتش دوزخ وارد مى شود» « فَامّا مَنْ اوتِىَ كِتابَه بِيَمينِهِ فَسَوْفَ يُحاسَبُ حِسَاباً يَسيراً وَ يَنْقَلِبُ الى اهْلِهِ مَسْرُوراً وَ امّا مَنْ اوتِىَ كِتابَهُ وَرَاءَ ظَهْرِهِ فَسَوفَ يَدْعُو ثُبُوراً وَ يَصْلَى سَعيرا »( انشقاق 10_12)
👌در آيات قبل سخن از بودن نامه اعمال بدكاران به دست چپ آنها بود، و در اين آيات می گوید نامه عمل آنها به #پشت سر به آنها داده می شود ، میان این دو مطلب تناقض و اختلافی نیست ، خداوند جهت تحقیر مجرمان و گنهکاران ، نامه اعمال آنها را از #پشت سر آنها به دست #چپ آنها می دهد ، اما نامه اعمال نیکوکاران با احترام و از مقابل به دست راست آنها داده می شود .
👌 برخی از مفسران نیز می گویند این به خاطر آن است كه دست چپ آنها به پشت سرشان #بسته شده و همان گونه كه آنها «كتاب خدا» را در دنيا پشت سر انداختند، در آنجا نامه اعمالشان پشت سرشان قرار مى گيرد ، بنابراین نامه اعمال آنها پشت سر آنها و به دست #چپشان داده میشود .
📚پیام قرآن ج 6 ص 76
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
💠ادامه 👇
🔰آنچه گفته شد به وضوح از روایات استفاده می شود و به دست می آید با این وجود برخی از #علما معتقدند که مومنین گنهکار برزخ را درک نمی کنند و همانند مستضعفین برزخ برای آنها شبیه خواب می گذرد و چیزی نمی فهمند تا روز قیامت مورد حساب و #کتاب واقع شوند ، لذا چنین می گویند ؛
« گروه سوّمى كه گناهان كمترى دارند نه جزء مومنین کاملند و نه ظالمین کامل ، و مشمول هيچ كدام از عذاب و كيفر #نيستند، گويى در جهان برزخ در حالتى شبيه به خواب فرو مى روند و در رستاخيز بيدار مى شوند »
📚اعتقاد ما ، ص 71
❕شیخ #مفید نیز درباره حال برزخی مومنین گنهکار می گوید ؛
« ممکن است برزخ را درک کنند و ممکن است برزخ آنها شبیه خواب باشد و چیزی را درک نکنند ، درک برزخ برای عذاب شدن است تا در قیامت خداوند را پاکیزه ملاقات کنند و همچنین #جایز است که اصلا در برزخ مورد حساب قرار نگیرند تا قیامت ...»
📚اوائل المقالات ص 76
👌اما #نگارنده بر آن است که مومنین گنهکار برزخ را درک کرده و برای تطهیر عذاب می شوند و پس از تطهیر در صورتی که هنوز قیامت برپا نشده باشد ، وارد بهشت برزخی می شوند ، بر این نظریه علاوه بر ادله مذکور ، ادله دیگری نیز است که جهت پرهیز از اطناب به همین مقدار #بسنده می کنیم .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
منتخبی از بهترین کانالهای ایتا در موضوعات مختلف 👇👇👇
⚽️ خبر ورزشی:
http://eitaa.com/joinchat/1441792C0e2f249847
😳 دانستنی ها و عجایب:
http://eitaa.com/joinchat/2031616C985fe67082
📡 خبرهای داغ:
http://eitaa.com/joinchat/820051968C2b85dac984
🙇 پاسخ به شبهات:
http://eitaa.com/joinchat/1575813132Cf8a227efb8
💡ترفند و خلاقیت:
http://eitaa.com/joinchat/2949120C9140c13730
📚 پاسخ به سوالات شرعی:
http://eitaa.com/joinchat/2433810441C44a9642b2c
🍵 آشپزخونه:
http://eitaa.com/joinchat/3473408C39ee34c816
🙏🏻 شفا و حاجات:
http://eitaa.com/joinchat/3538944C089feb5f85
📝 توصیه های آیت الله بهجت:
http://eitaa.com/joinchat/3670016C0dec66a4a0
#جشن_طلاق
🤔#پرسش
❔امروزه مرسوم شده که زن و شوهر پس از طلاق و جدایی جشن طلاق می گیرند ❗️خواستم نظر اسلام را در مورد #جشن طلاق بدونم ❕❕
💠#پاسخ💠
👌همانقدر که در اسلام به ازدواج و وصل شدن توصیه شده است ، از فراق و طلاق های بی مورد #نهی شده است تا جایی که پیامبر گرامی فرمود ؛
« هیچ چیز نزد خداوند مبغوضتر از خانه ای که به وسیله طلاق خراب شود ، نمی باشد »
📚الکافی ج 5 ص 328
🔷 یا امام صادق علیه السلام فرمود ؛
« خداوند خانه ای را که در آن عروس باشد ، #دوست می دارد و خانه ای را که در آن طلاق باشد ، مبغوض می داند »
📚الکافی ج 6 ص 54
🔹بنابراین دیدگاه اسلام به مساله طلاق دیدگاهی منفی است چرا که آثار و پیامدهای ناشی از آن سال های سال دامان زوجین و فرزندان آنها را می گیرد و چنین نیست که زوجین و فرزندان پس از طلاق بتوانند یک زندگی ایده آل را تجربه کنند ، بنابراین #زوجین تا جایی که ممکن است باید سعی کنند با مدارا و گذشت زندگی را ادامه دهند و به بهانه های کوچک و گاها واهی زندگی را خراب نکنند ، اما با این وجود مواردی پیش می آید که ادامه زندگی مشترک سخت و طاقت فرسا است و تن دادن به ادامه زندگی می تواند منجر به اتفاقات غیر قابل #جبرانی گردد ، اسلام در چنین مواردی وقوع طلاق در زندگی را اجازه داده است ؛
📚وسائل الشیعه ج 22 ص 10 باب 3
👌 قرآن توصیه می کنند پس از طلاق زوجین با نیکی از هم جدا شوند چنان که می فرماید ؛
« طلاق، (طلاقى كه رجوع و بازگشت دارد،) دو مرتبه است، (و در هر مرتبه،) بايد به طور شايسته همسر خود را نگاهدارى كند (و آشتى نمايد)، يا با نيكى او را رها سازد (و از او جدا شود) » ( بقره 229)
❕ منظور از جدا شدن توأم با احسان و نيكى اين است كه حقوق آن زن را بپردازد و بعد از جدايى، ضرر و زيانى به او نرساند و پشت سر او سخنان نا مناسب نگويد، و مردم را به او بدبين نسازد، و امكان ازدواج #مجدد را از او نگيرد.
📚تفسیر نمونه ج 2 ص 168
👌آنچه امروزه به جشن طلاق شهرت یافته است که معمولا زوجین بدون دلیل موجهی از هم جدا می شوند و با برپایی جشن طلاق ، از یکدیگر اعلام انزجاز و تنفر و بدگویی می کنند ، و سخنان نامناسب پشت سر یکدگیر می گویند و مردم را به یکدیگر بدبین می سازند ، و آثار مخرب این جشن و شادی کردن ، دامان فرزندان را می گیرد ، نمی تواند مورد توصیه اسلام محسوب شود .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹ماجرای عنایت امام حسین(ع) به شیخ جعفر شوشتری
🔹حجتالاسلام رفیعی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#وجوب_نماز_قضاء
🤔#پرسش
❔استادی این شبهه را کرد که نماز قضاء در زمان پیامبر و امامان اصلا وجود نداشته ، بعدها علما به خاطر اهمیت نماز گفتن که هر کس نمازش قضاء شد باید قضاء اونو بجا بیاره #خواستم ببینم درسته ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در صورتی که انسان نماز خود را در وقت معین چه از روی عمد و چه سهوا نخواند ، باید در خارج وقت آن نماز را #قضاء کند ، و این مساله ای است که مورد جعل و تشریع پبامبر گرامی و امامان علیهم السلام قرار گرفته است و ادعای مطرح شده در پرسش ، کاملا بی اساس است .
❕پیامبر گرامی فرمود ؛
« هر کس خواب بماند و نماز فریضه را نخواند ، یا خواندن آن را فراموش کند ، باید هر زمانی که آن را به یاد آورد ، نمازش را قضاء کند و #کفاره ای بر او نیست چرا که خداوند می فرماید ؛ « نماز را برای یاد من به پا دار » ( طه 14)»
📚مستدرک الوسائل ج 6 ص 430
❕زراره از امام باقر علیه السلام سوال کرد ؛
« مردی بدون طهارت نماز خوانده است یا فراموش کرده نماز بخواند و یا خواب رفته است ، تکلیف نمازش چگونه می شود ؟
🔹امام علیه السلام پاسخ داد ؛
« باید آن نماز را در هر ساعتی که به یاد آورد از شب یا روز #قضاء کند »
📚التهذیب ج 2 ص 266
👌و فرمود ؛
« زمانی که نمازی را فراموش کردی یا بدون #وضو نماز خواندی ، قضاء کردن آن بر تو لازم است »
📚الکافی ج 3 ص 291
❕این مضمون در روایات متعدد دیگری نیز #وارد شده است ؛
📚وسائل الشیعه ج 8 ص 253 باب 1
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#برتری_عترت_بر_قرآن
🤔#پرسش
❔مقام قرآن بالاتر است یا اهل بیت ❗️آیا بر اساس حدیث ثقلین می توان گفت که مقام قرآن #بالاتر است ❕❕
💠#پاسخ💠
👌همان گونه که قرآن به عنوان آیت و نشانه وجود و قدرت خداوند شناخته می شود ، اهل بیت علیهم السلام نیز آیت و نشانه علم و قدرت خداوند هستند که مردم را دعوت به سوی او می کنند ، لذا در روایات فراوانی از اهل بیت علیهم السلام به عنوان « #آیات_خداوند » یاد شده است که تکذیب آنان ، موجب عذاب الهی می گردد ؛
📚بحار الانوار ج 23 ص 205 باب 11 انهم آیات الله
❕تفاوت در این است که قرآن به عنوان آیت #صامت خداوند شناخته می شود و اهل بیت علیهم السلام به عنوان آیت ناطق ، و از این دو ، در حقیقت مقام اهلبیت به عنوان آیت ناطق الهی ، از قرآن که آیت صامت او است ، برتر و بالاتر است .
🔹امیر مومنان علی علیه السلام فرمود ؛
« خداوند #آیتی بزرگتر از من خلق نکرده است »
📚بصائر الدرجات ج 1 ص 77
🔹در روایات فراوانی وارده شده است که اهل بیت برتر از تمام مخلوقین هستند که این روایات با اطلاقی که دارد شامل تمام مخلوقین از جمله قرآن که مخلوق خداوند است میشود ؛
📚بحار الانوار ج 26 ص 267 باب 6
👌امام رضا علیه السلام فرمود ؛
« ما اهل بیتی هستیم که هیچ کس از مخلوقین با ما مقایسه نمی شود و قرآن ( برای حقانیت ما ) نازل شده است »
📚عیون الاخبار ج 2 ص66
❕البته در برخی نقل های حدیث شریف #ثقلین ، از قرآن به عنوان آیت بزرگتر الهی یاد شده است چنان که فرمود ؛
« من دو چیز گرانبها در میان شما می گذارم که یکی از آن دو ، بزرگتر از دیگری است ، کتاب خدا که ریسمان کشیده شده الهی از آسمان به زمین است و عترتم اهل بیتم ...»
📚امالی طوسی ص 255
👌و فرمود ؛
«ثقل اكبر #كتاب خدا است، وسيله اى است كه يك طرف آن به دست قدرت خدا است و طرف ديگرش به دست شما است؛ پس به آن تمسك جوئيد كه هرگز از بين نخواهيد رفت و گمراه نخواهيد شد، و ثقل اصغر عترتم مى باشد و آنها هرگز از هم جدا نخواهند شد تا در كنار حوض (كوثر) بر من وارد شوند».
📚احقاق الحق ج 9 ص 322
👌علی علیه السلام فرمود ؛
« آيا من به ثقل اكبر [قرآن مجيد] در ميان شما عمل نكردم، و آيا در ميان شما، ثقل اصغر [عترت پيامبر ] را باقى نگذاردم (و پاسدارى ننمودم)»
📚نهج البلاغه خطبه 87
❕این روایات سخن از برتری قرآن بر عترت در مدار #تعلیم و تفهیم دین به میان می آورد چرا که حجیت سخنان اهل بیت ، از قرآن ثابت می شود ، اما حجیت قرآن ذاتی است چرا که کلام مستقیم خداوند است ، اگرچه بر حسب واقع و حقیقت، مقام عترت برتر و والاتر است .
🔹در تفسیر تسنیم چنین آمده است ؛
« عترت طاهرین گرچه به لحاظ مقامهای #معنوی و در نشئه باطن ، از قرآن کمتر نیستند و سخن بلند امیر مومنان که فرمود خداوند آیتی بزرگتر از من خلق نکرده است ، گواه این مدعاست ، اما از نظر نشئه ظاهر و در مدار تعلیم و تفهیم معارف دین ، قرآن کریم ثقل اکبر و آن بزرگواران ثقل اصغرند و در این نشئه جسم خود را نیز برای حفظ #قرآن فدا می کنند »
📚تفسیر تسنیم ج 1 ص 76
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#یقین_ابراهیم_علیه_السلام
🤔#پرسش
❔آیا حضرت ابراهیم در مورد زنده شدن مردگان یقین نداشت که از خداوند خواست این زنده شدن را به او #نشان دهد ❕آیا چنین چیزی با عصمت ایشان منافات ندارد ❕❗️
💠#پاسخ💠
👌خداوند می فرماید ؛
« و (به خاطر بياور) هنگامى را كه ابراهيم گفت خدايا ، به من نشان بده چگونه مردگان را زنده مى كنى؟ فرمود: مگر ايمان نياورده اى؟ عرض كرد:" آرى، ولى مى خواهم قلبم آرامش يابد....»
🔰بقره 260
❕روزى ابراهيم علیه السلام از كنار دريايى مى گذشت مردارى را ديد كه در كنار دريا افتاده، در حالى كه مقدارى از آن داخل آب و مقدارى ديگر در خشكى قرار داشت و پرندگان و حيوانات دريا و خشكى از دو سو آن را #طعمه خود قرار داده اند حتى گاهى بر سر آن با يكديگر نزاع مى كنند ديدن اين منظره ابراهيم را به فكر مساله اى انداخت او فكر مى كرد كه اگر نظير اين حادثه براى جسد انسانى رخ دهد و بدن او جزء بدن جانداران ديگر شود مساله رستاخيز كه بايد با همين بدن جسمانى صورت گيرد چگونه خواهد شد؟! ابراهيم گفت پروردگارا! به من نشان بده چگونه مردگان را زنده مى كنى؟ خداوند فرمود مگر ايمان به اين مطلب ندارى؟ او پاسخ داد: ايمان دارم لكن مى خواهم آرامش قلبى پيدا كنم.خداوند به او دستور داد كه چهار پرنده را بگيرد و آنها را ذبح نمايد و گوشتهاى آنها را در هم بياميزد، سپس آنها را چند قسمت كند و هر قسمتى را بر سر كوهى بگذارد بعد آنها را بخواند تا صحنه رستاخيز را مشاهده كند او چنين كرد و با نهايت تعجب ديد اجزاى مرغان از نقاط مختلف جمع شده نزد او آمدند و حيات و زندگى را از سر گرفتند.
📚تفسیر القمی ج 1 ص 91
👌ابراهيم تقاضاى مشاهده #حسى صحنه رستاخيز را كرده بود تا مايه آرامش قلب او گردد، بديهى است ذكر يك مثال و تشبيه نه صحنه اى را مجسم مى سازد و نه مايه آرامش خاطر است، در حقيقت ابراهيم از طريق عقل و منطق به رستاخيز ايمان داشت ولى مى خواست از طريق احساس و #شهود نيز آن را دريابد.
🔷او مى خواست با رؤيت و شهود، ايمان خود را قوى تر كند آن هم در باره چگونگى رستاخيز نه در باره #اصل آن لذا امام صادق علیه السلام فرمود ؛
« ابراهیم در مورد کیفیت احیاء مردگان از خداوند سوال کرد ( در حالی که معتقد به اصل رستاخیز بود ) ، کیفیت از فعل خداوند محسوب می شود ، و در #صورتی که عالمی آگاه به آن نباشد ،عیبی بر او نیست و در توحیدش نقضی وارد نیست »
📚الخصال ج 1 ص 308
❕گويى خدا مى خواست اين تقاضاى ابراهيم در نظر مردم به عنوان تزلزل ايمان محسوب نشود، لذا از او سؤال شد مگر ايمان نياورده اى؟ تا او در اين زمينه توضيح دهد و سوء تفاهمى براى #كسى به وجود نيايد.
👌ضمنا از اين جمله استفاده مى شود كه استدلال و برهان علمى و منطقى ممكن است يقين بياورد، اما آرامش خاطر نياورد، زيرا استدلال عقل انسان را راضى مىكند، و چه بسا در اعماق دل و عواطف او نفوذ نكند (درست مثل اينكه استدلال به انسان مى گويد كارى از مرده ساخته نيست ولى با اين حال بعضى از افراد از مرده مى ترسند مخصوصا هنگام شب و تنهايى نمى توانند در كنار مرده بمانند، زيرا استدلال فوق در اعماق وجودشان نفوذ نكرده اما كسانى كه دائما با مردگان سر و كار دارند و به غسل و كفن و دفن مشغول اند هرگز چنين ترسى را ندارند).
❕به هر حال آنچه عقل و دل را سيراب مى كند، شهود عينى است، و تعبير به اطمينان و آرامش نشان مى دهد كه افكار انسانى قبل از #وصول به مرحله شهود دائما در حركت و جولان و فراز و نشيب است، اما به مرحله شهود كه رسيد آرام مىگيرد و تثبيت مى شود.
📚تفسیر نمونه ج 2 ص 304
❕بنابراین جریان فوق کوچکترین #خللی به مقام عصمت ابراهیم علیه السلام وارد نمی کند ، آنچه با عصمت مخالفت دارد شک است ، اما ابراهیم شک نداشت بلکه یقین داشت و تنها برای افزایش #یقین خودش ، آن درخواست را از خداوند کرد .
👌صفوان بن یحیی می گوید از امام رضا علیه السلام سوال کردم که آیا در قلب ابراهیم نبی #شکی بود که آن درخواست را از خداوند کرد ❕
🔹امام علیه السلام پاسخ داد ؛
« خیر ابراهیم دارای یقین بود ، اما می خواست بر #یقینش افزوده شود ، لذا آن درخواست را از خداوند کرد »
📚المحاسن ص 247
👌آری تنها از يگانه #ابر_مرد تاريخ پس از رسول خدا صلى الله عليه و آله، يعنى على عليه السلام نقل شده است كه فرمود: «لو كشف الغطاء ما ازددت يقينا» اگر پرده ها كنار روند، بر يقين من #افزوده نمى شود.»
📚مناقب آل ابی طالب ج 2 ص 38 _ بحار الانوار ج 40 ص 153
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#دوبار_نازل_شدن_سوره_حمد
🤔#پرسش
❔در مورد سوره فاتحه گفته شده ، این سوره دوبار نازل شده است. یکبار در مکه و بار دیگر در مدینه. اما سبب آن مشخص نیست که چرا یک سوره باید دوبار نازل شود. آنهم سوره ای که مسلمانان در مکه آنرا در نمازهای یومیه خویش میخواندند و بیم فراموشی برآن نیز نبود. در واقع نزول دوباره آن ، نوعی #تحصیل حاصل بوده که عقلا بیفایده است. سبب اینکار بیفایده الله را چگونه میتوان عقلانی توجیه کرد ❕❕❕
💠#پاسخ💠
👌در رابطه با دو بار نازل شدن سوره حمد ، اگر چه روایتی صریح در کتب تشیع یافت نشد ، اما مشهور بین #مفسران آن است که این سوره دو بار نازل شده است ، یک مرتبه در مکه و بار دیگر در مدینه ؛
📚ترجمه تفسیر المیزان ج 12 ص 283
❕برخی یکی از احتمالات آیه شریفه « وَ لَقَدْ آتَيْناكَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِي وَ الْقُرْآنَ الْعَظِيمَ » ما به تو سوره حمد كه هفت آيه است و مثانی است ، همچنين قرآن بزرگ بخشيديم » (سوره حجر آيه 87) ناظر به دو مرتبه نازل شدن سوره حمد می داند و #تعبیر می کنند قرآن با تمام عظمتش در اينجا در برابر سوره حمد قرار گرفته است، نزول دوباره سوره حمد نيز به خاطر اهميت فوق العاده آن است .
📚تفسیر نمونه ج 1 ص 4
👌بنابراین فلسفه دو بار نازل شدن سوره حمد به خاطر اهمیت این #سوره و عظمت محتوایش است چرا که سوره حمد كه فاتحة الكتاب و آغازگر و فهرست قرآن ناميده شده يك دوره #درس زندگى است؛
❕توجه به مبدء بزرگى كه همه جهانيان را در مسير تكاملى پرورش مى دهد، رحمت خاص و عامش همه را فرا گرفته، توجه به #دادگاه بزرگى كه ايمان به آن دقيقترين كنترل را روى اعمال انسان مى گذارد.
👌عدم اتكاء به غير اللَّه، و عدم خضوع و تسليم در برابر غير او، و بالآخره گام نهادن در صراط مستقيم كه نه انحراف در آن است، نه به #شرق مى گرايد و نه به غرب، نه به افراط و نه به تفريط، نه گمراهى در آن است و نه خشم و غضب پروردگار.
🔰اينها مجموعه اى را تشكيل مى دهند كه پياده شدنش در روح انسان براى ساختن يك شخصيت والا و تكامل #يافته كافى است.
📚تفسیر نمونه ج 11 ص 134
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁