دیوان بین المللی دادگستری با «تعداد بی سابقه ای» پرونده مواجه است
در مصاحبه جولیا فاکسن خبرنگار سازمان ملل متحد با فیلیپ گوتیه 21 اکتبر 2024 (30 مهر 1403)، دبیر دیوان بین المللی دادگستری که در جریان بازدید از مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، جایی که گوتیه قرار است روز سهشنبه در شورای امنیت گزارش دهد، انجام شد به این موضوع اشاره داشت که در حال حاضر، با تعداد بیسابقهای پرونده مواجه هستیم، بهویژه با توجه به اینکه خاورمیانه همچنان درگیر بحران و درگیری است.در ادامه فلیپ گوتیه اذعان داشت که شکاف جهانی که هم اکنون با آن روبرو هستیم، مستلزم آن است که ارگان اصلی قضایی سازمان ملل نقش مستقل و خودمختار خود را حفظ کند «بدون آنکه در عرصه سیاسی جانبداری کند.»همچنین او تأکید کرد که دیوان بینالمللی دادگستری یک نهاد قضایی است، نه سیاسی، و بنابراین ابزار لازم برای حل و فصل اختلافات میان کشورها را دارد، اما نمیتواند خود بهتنهایی به جنگ و درگیری پایان دهد. در حالی که افزایش تعداد پروندهها نشاندهنده افزایش درگیریها در سراسر جهان است، آقای گوتیه تأکید کرد که هر بار که یک کشور اختلافی را به دیوان ارجاع میدهد، این عمل نمایانگر چندجانبهگرایی در عمل است و سیستمی که همچنان نتایج مثبتی به همراه دارد.۲۳ پروندهای که توسط دیوان بررسی میشود، تعداد بیسابقهای است. اگر به طور کلی به خاورمیانه اشاره کنیم، میتوان گفت که هشت پرونده وجود دارد. دو پرونده مربوط به غزه است که کنوانسیون نسلکشی در مرکز آن قرار دارد. یک پرونده توسط آفریقای جنوبی علیه اسرائیل مطرح شده و دیگری توسط نیکاراگوئه علیه آلمان. نیکاراگوئه ادعا میکند که آلمان، عمدتاً از طریق تأمین سلاح به اسرائیل، برخی کنوانسیونها در مورد نسلکشی و سایر ابزارهای حفاظت از حقوق بشردوستانه را نقض کرده است.همچنین یک پرونده میان فلسطین و ایالات متحده در ارتباط با انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم وجود دارد که بیشتر به قوانین دیپلماتیک مربوط میشود. بنابراین، حجم کار بسیار بالاست. اگر به این پروندهها نگاه کنید، با وجود اینکه به یک منطقه خاص مربوط میشوند، اما کشورهای بیشتری درگیر هستند. این نکته مهمی است که باید تأکید شود، زیرا برای ابزارهایی مانند کنوانسیون منع و مجازات نسلکشی، هر کشوری که عضو این کنوانسیون باشد، ممکن است حق خود بداند که اطمینان حاصل کند این کنوانسیون رعایت میشود.
لینک مرتبط با خبر:https://news.un.org/en/interview/2024/10/1155951
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞🖥ویدیوی کوتاه و کاربردی "ارتباط حقوق بین الملل بشر دوستانه با آمریکا و متحدانش"
آیا رعایت حقوق_جنگ ارتباطی با آمریکا و متحدانش دارد؟
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
گفتارهای حقوقی «آیا حقوق بینالملل بر سایر شاخههای حقوق تأثیر میگذارد؟»
💠دکتر سید قاسم زمانی
حقوق بینالملل مجموعهای از اصول، قواعد و مقررات حاکم بر جامعه بینالمللی است. جامعهای که صرفا متشکل از دولتها نیست، سازمانهای بینالمللی، شرکتهای فراملی، سازمانهای غیردولتی، افراد، جنبشهای رهاییبخش ملی و دیگران نیز در زمره اعضای چنین جامعهای محسوب میشوند. حقوق بینالملل اگر در گذشته در روابط محدود میان دولتها در صحنههای جنگ و روابط دیپلماتیک و غیره محدود میشد امروز در قرن بیستم به تمام حوزههای زیستِ بینالمللی تسری پیدا کرده است.
📣 با سلام و احترام خدمت همراهان همیشگی کانال،
ضمن سپاس از اظهار لطف بیشائبهی سرورانِ گرامی، به اطلاع میرساند این کانال با هدف اطلاع رسانی رویدادهای مربوط به حقوق بینالملل در ایران و جهان تأسیس شده و کارکرد تبلیغاتی ندارد. امیدواریم بتوانیم همچون گذشته، به لطف خداوند و حمایت مخاطبانِ عزیز در ایفای رسالت علمی خود به نحو احسن عمل کنیم.
با احترام مجدد
روابط عمومی انجمن علمی حقوق بینالملل دانشگاه قم
مجموعه مقالات جنگ غزه.pdf
4.6M
انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد در اولین سالگرد جنگ غزه منتشر کرد:
🗓 تاریخ انتشار: مهر ۱۴۰۳
🔴 بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی
بسم الله الرحمن الرحیم
🔸وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه چند مرکز نظامی در ایران را به عنوان نقض آشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد، به ویژه اصل منع تهدید یا توسل به زور علیه تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشورها، دانسته و به شدیدترین وجه محکوم میکند.
🔸همانطور که بارها توسط مراجع صلاحیتدار جمهوری اسلامی ایران تاکید شده است، جمهوری اسلامی ایران با ابتنای بر حق ذاتی دفاع مشروع، که در ماده ۵۱ منشور ملل متحد نیز منعکس شده است، خود را محق و موظف به دفاع در برابر اعمال تجاوزکارانه خارجی میداند.
🔸جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر استفاده از همه توانمندیهای مادی و معنوی ملت ایران برای دفاع از امنیت و منافع حیاتی خود، و نیز با وقوف به وظایف خود در قبال صلح و امنیت منطقه ای، مسئولیت فردی و جمعی همه کشورهای منطقه برای حراست از صلح و ثبات منطقه را خاطرنشان میکند و از همه کشورهای صلح دوست در منطقه و سایر کشورها که با درک شرایط خطیر موجود از اقدام تجاوزکارانه رژیم اشغالگر اسرائیل ابراز انزجار نموده و آن را محکوم کردهاند، قدردانی میکند.
🔸بیتردید استمرار اشغالگری، اقدامات غیرقانونی و جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه، به ویژه نسل کشی مردم فلسطین و تجاوزگری علیه لبنان - که در سایه حمایت همه جانبه تسلیحاتی و سیاسی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی تداوم یافته است- عامل اصلی تنش و ناامنی در منطقه است.
🔸جمهوری اسلامی ایران با یادآوری مسئولیت تکتک دولتهای عضو سازمان ملل متحد، دولتهای عضو 'کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی' و دولت های عضو 'کنوانسیونهای چهارگانه ژنو ۱۹۴۹'، برای اقدام عاجل و جمعی در برابر نقضهای فاحش حقوق بینالملل و منشور ملل متحد، کنوانسیون منع نسل کشی و حقوق بشردوستانه بینالمللی که همزمان به مثابه نقض جدی صلح و امنیت بینالمللی به شمار میآیند، بر ضرورت تحرک فوری و عاجل جامعه جهانی برای توقف نسلکشی، جنگ و تجاوز علیه غزه و لبنان و مهار جنگ افروزی رژیم صهیونیستی تاکید مینماید.
🌍 سوییس، عربستان، عمان، اردن قطر ،بحرین ،لبنان سوریه ترکیه پاکستان و شماری از مقامات منطقه ،حمله اسرائیل به ایران را محکوم کردند و آن را نقض حاکمیت و زیرپا گذاشتن قوانین بین المللی دانستند.
«ما گفتیم، زدیم.
شما هم بگید، زدند.»
(دیالوگ جالبی از فیلم قیصر)
۵ آبان ۱۴۰۳، نفرین به جنگ و جنگ افروزان
خونآشام منطقه امروز حملات محدود و هدفمندی را به ایران انجام داد.
به نظر میرسد،بسیار محتاطانهبودن این حملات را بتوان حاکی از قدرت بازدارندگی موشکی ایران و البته شاید مهار اسراییل توسط دموکراتهای آمریکایی دانست.
ضمن ادای احترام به تمام کوشندگان عرصه نظامی ایران، بویژه مهندسان و دلاورمردان موشکی آن، ایننکته را برجسته میکنم که باید سیاست خارجه جمهوری اسلامی به گونهای طراحی و اجرا شود که خاک مقدس ایران اساسا مورد تعرض بیگانه قرار نگیرد
اقتدار نظامی ایران، بدون شک، باید گسترش و توسعه یابد، اما مهمتر از آن، توسعه سیاسی(آزادی، برابری: مردمسالاری واقعی، نه هدایتشده)، توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی و توسعه اجتماعی است. بدون این مقدمات، ممکن است بتوانیم، قدرت بازدارندگی خود را به رخ بکشیم، اما از درون خواهیم پژمرد.
✍️دکترگرجی ازندریانی
"امروز بیتردید صد برابر از زمان جنگ تحمیلی قویتر شدهایم و تواناییهای کشور قابل مقایسه با آن زمان نیست اما صِرف حضور در میدان نظامی و پیشرفتهای خوب در این زمینه کافی نیست بلکه باید بر روی دلها و فکرها و زبان ها و جهت گیری ها نیز کار مؤثر انجام داد"( بیانات رهبری/ پنجشنبه ۳ آبان ۱۴۰۳)
موضوع سکوت دولتها و پیامدهای حقوقی اون در زمره جدیدترین و چالشیترین مباحث پژوهشی در حقوق بینالملل قرار میگیره. در دانشگاه کالج لندن یک نهاد تخصصی برای انجام مطالعات در این رابطه تأسیس شده:
https://www.statesilence.org/
اخیراً سرکار خانم فاطمه میرآخورلی، از دانشجویان ساعی دکتری حقوق بینالملل دانشکده حقوق دانشگاه قم، به همراه جناب آقای دکتر احمدرضا توحیدی، دانشیار محترم گروه حقوق بینالملل دانشکده، یک مقاله علمی ـ پژوهشی منتشر کردند که به موضوع آثار سکوت دولت در حل و فصل اختلافهای بینالمللی میپردازه و مطالعه اون به منظور آشنایی با یک موضوع پژوهشی جدید و به روز خالی از فایده نیست:
https://jls.shirazu.ac.ir/article_7715_1cc5cfcdb01447a3a47b810f78c429f7.pdf
تاریخچه تحریم ها.pdf
424.2K
تاریخچه تحریم ها
دانشگاه آکسفورد چندی پیش کتابی منتشر کرد تحت عنوان «تحریم ها: آنچه همه باید بدانند». این کتاب که به حق می توان گفت یکی از بهترین و مفیدترین کتابها برای کسانی است که می خواهند با خواندن متنی نسبتاً کوتاه، تصویر روشنی از تحریم ها در دنیای معاصر به دست آورند.
یک فصل از این کتاب به تاریخچه تحریم ها باز می گردد و هفت تحریم مهم تاریخ را شرح می دهد./دکتر حمید قنبری
متن حاضر، ترجمه آن فصل است.
ثبت نام و دریافت اطلاعات از طریق arbitration.ir
Info@arabitration.ir
+989124843464