16.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎙صوت:#نشست قرآنی_جلسه دوم
#موضوع:شرح زیارت امیرالمومنین(ع)در روز عید غدیر
👤سخنران: #استاد ابوالفضل بهرام پور
🆔@quranlive
#شرح زیارت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در روز عید غدیر
به نام خدا
✨➖✨➖✨➖✨➖✨➖✨➖✨
◀️ خلاصه مباحث نشست قرآنی
🗓 تاریخ: 99/5/12
⏺ موضوع: شرح زیارت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در روز عید غدیر
✨➖✨➖✨➖✨➖✨➖✨➖✨
🔴 مقدمه:
یکی از کارهای امام، دادن تعلیمات به ما است که به هیچ وجه تعطیلبردار نیست. حضرت هادی (علیهالسلام) در حال تبعید شدن بودند؛ ولی تحت عنوان زیارت جامعه، امامت را تبیین فرمودهاند و در نجف اشرف، زیارت غدیریه از ایشان صادر شد.
❇️ عنوان "امیرالمؤمنین":
امام هادی (علیهالسلام) دعا را اینگونه شروع میکنند: سلام بر تو ای امیرالمؤمنین ...
امیرالمؤمنین یک سِمَت اختصاصی بود که پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) آن را از طرف خدا به امام علی (علیهالسلام) داده بودند و عنوانی بود که فقط در شآن علی (علیهالسلام) بود و همانطور که به هیچ امامی نمیشود گفت رسولالله به هیچ کس غیر امام هم نمیتوان گفت امیرالمؤمنین.
مخالفان، برای اینکه این سد را بشکنند، به عمر بن خطاب میگفتند امیرالمؤمنین. به همین دلیل حضرت هادی (علیهالسلام) بارها عنوان امیرالمؤمنین را در زیارت تکرار میکنند.
امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، امیر مومنان است و اگر کسی مومن بود میتواند بگوید علی (علیهالسلام) امیر من است.
❇️ معنای "سلام":
در زیارتنامه، سلام دادن به امام تکرار میشود. اولین ورود سلام در اسلام، این است که تو از طرف من در سلامت هستی و از من به تو ضرری نمیرسد. سلامتی یک نوع دعا است؛ یعنی خداوندا او را سلامت بدار.
✍️ معنای دیگر سلام در نگاه قرآن کریم خیلی مهم است؛ حضرت عیسی (علیهالسلام) سه سلام داده است: سلامُُ علیَّ: سلام بر من،
۱. یوم وُلِدتُ؛ روزیکه متولد شدم؛
۲. و یومَ اَموُتُ؛ روزیکه از دنیا میروم؛
۳. و یومَ اُبعَثُ حیّاً؛ و روزیکه که مبعوث میگردم.
یعنی خدایا، تو که یک سلام را هنگام تولد به من دادهای دو سلام دیگر را هم مرحمت کن. در هنگام تولد که مرا با سلامتی به دنیا آوردی، پس برای روزی هم که از دنیا میروم و به عالم برزخ منتقل میشوم من از تو سلامتی روح و اعمال میخواهم و در روزی که مبعوث میشوم نیز لطفی کن تا سالم و بیعیب و بیگناه بیایم و توبه کرده باشم.
🔖 تفاوت "سلام" و "تحیت":
هر دو یعنی درود گفتن و سلام دادن؛ اما در "سلام" سلامتی سه مرحله را دعا میکنم و اعلام میکنم که از من به شما ضرری نخواهد رسید و از جانب من در سلامت هستید. ولی "تحیت" به معنای آن است که زنده باشی، عمرت طولانی باد. علاوه بر سلامتی که من به تو ضرر نمیرسانم، میگویم عمری را طولانی کن با آن سه سلام.
🆔@quranlive
#خطبه غدیر
به نام خدا
⚡️ ➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️
◀️ خلاصه مباحث نشست قرآنی
🗓 تاریخ: 99/5/12
⏺ موضوع: خطبه غدیر
⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️➖⚡️
🔴 منتخبی از فرازهای خطبه غدیر
🔻"وَ أَشْهَدُ أَنَّهُ الله الَّذی تَواضَعَ کُلُّ شَیءٍ لِعَظَمَتِهِ ...":
شهادت به معنای اعتراف بر عقاید است. اعتراف میکنم که خدا را اینگونه پذیرفتم. خدای متعال کسی است که همه چیز در برابر او متواضع است... .
🔻"و َأُقِرُّ لَهُ عَلی نَفْسی بِالْعُبُودِیَّةِ وَ أَشْهَدُ لَهُ بِالرُّبُوبِیَّةِ، و َأُؤَدّی ما أَوْحی بِهِ إِلَی حَذَراً مِنْ أَنْ لا أَفْعَلَ فَتَحِلَّ بی مِنْهُ قارِعَةٌ لایَدْفَعُها عَنّی أَحَدٌ ..." :
همان خدایی که من اقرار کردم به عبودیت او و گواهی دادم به ربوبیت او، به من وحی کرد که ادا کنم چیزی را که به من فرموده است و من میترسم از اینکه اگر آن وحی را به شما ابلاغ نکنم عذاب کوبندهای را در قیامت بر من فرود آورد که احدی نتواند آن را از من دفع کند.
📝 نکته:
یکی از ویژگیهای خطبه غدیر آن است که پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) در آن به کرّات از آیات قرآنی استفاده کردهاند. کلام پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) و آیات قرآن در این خطبه با هم پیچیده شده است.
🔻"فَأَوْحی إِلَی: (بِسْمِ الله الرَّحْمانِ الرَّحیمِ، یا أَیُهَاالرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ - فی عَلِی یَعْنی فِی الْخِلاَفَةِ لِعَلِی بْنِ أَبی طالِبٍ - وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَالله یَعْصِمُکَ مِنَ النّاسِ)":
خدا به من وحی کرد: ای پیامبر، آنچه را که به تو گفتیم، ابلاغ کن. همان مطالبی که اگر نگویی انگار رسالتت را انجام ندادهای و خدا تو را از آسیب مردم حفظ میکند.
🔻"مَعاشِرَالنّاسِ، ما قَصَّرْتُ فی تَبْلیغِ ما أَنْزَلَ الله تَعالی إِلَی، وَ أَنَا أُبَیِّنُ لَکُمْ سَبَبَ هذِهِ الْآیَةِ: إِنَّ جَبْرئیلَ هَبَطَ إِلَی مِراراً ... أَنَّ عَلِی بْنَ أَبی طالِبٍ أَخی وَ وَصِیّی وَ خَلیفَتی وَ الْإِمامُ مِنْ بَعْدی، الَّذی مَحَلُّهُ مِنّی مَحَلُّ هارُونَ مِنْ مُوسی ..." :
در اینجا در حالیکه همه منتظر شنیدن هستند، پیامبر (صلیاللهعلیهوآله)، "مَا اُنزِلَ اِلَیکَ" را توضیح میدهند:
ای مردم، من تاکنون در رساندن آنچه خدای تعالی بر من نازل کرده، کوتاهی نکردهام. اینک سبب نزول این آیه را برای شما روشن میکنم. جبرئیل (علیهالسلام)، سه بار بر من نازل شد. از طرف خدا سلام کرد و به من فرمان داد که در این جمع و در حضور همگان، قیام کنم و به همه شما از سفید و سیاه اعلام کنم که علی (علیهالسلام) فرزند ابوطالب، برادر، وصی و جانشین من و امام بعد از من است، همان کسی که نسبت به من جایگاه هارون نسبت به موسی (علیهالسلام) را دارد ... .
📝 نکته:
در طول خطبه غدیر، برخی موارد هست که چندین مرتبه تکرار شده است؛ از جمله مواردی که ۱۲، ۱۳ بار در ابتدا، وسط و انتهای کلام تکرار شده است، تصریح پیامبر بزرگوارمان (صلیاللهعلیهوآله) به خلافت، وصایت و امامت علیبنابیطالب (علیهالسلام) بعد از خودشان است. یکی از دلایل این کار، اتمام حجت بر مردم است که عذر و بهانهای برای کسی باقی نماند و نگوید ما نشنیدیم.
🔻"وَ سَأَلْتُ جَبْرَئیلَ أَنْ یَسْتَعْفِی لِی عَنْ تَبْلیغِ ذالِکَ إِلیْکُمْ - أَیُّهَاالنّاسُ - لِعِلْمی بِقِلَّةِ الْمُتَّقینَ وَ کَثْرَةِ الْمُنافِقینَ وَ ..." :
سپس، پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) گزارش بین خودشان و جبرئیل را میدهند:
من از جبرئیل خواستم مرا از اینکه این مطلب را به شما بگویم معاف کند. ای مردم، میدانید چرا؟ زیرا میدانم مومنین و کسانی که این مطلب را بپذیرند، تعدادشان در میان شما اندک و منافقین فراوانند و نیرنگ گنهکاران و فریب مسخرهکنندگان اسلام زیاد است.
🔻"فَاعْلَمُوا مَعاشِرَ النّاسِ أَنَّ الله قَدْ نَصَبَهُ لَکُمْ وَلِیّاً وَ إِماماً":
در این قسمت از خطبه، پیامبر خدا (صلیاللهعلیهوآله) ولایت و امامت امام علی (علیهالسلام) را رسماً اعلام میکنند: ای مردم من به شما از این تریبون اعلام میکنم که خداوند متعال، علی (علیهالسلام) را برای شما به عنوان ولی و امام، نصب کرد.
🔻"مفَترَضَاً طاعَتَهُ عَلَی الْمُهاجِرینَ وَ الْأَنْصارِ وَ ... وَ عَلی کُلِّ مُوَحِّدٍ":
ولی و امام یعنی چه؟
یعنی هیچکس استثنا نیست. علی (علیهالسلام) را خدا نصب کرد برای هر کسی که در عالم میخواهد موحّد باشد. امام علی (علیهالسلام) جانشین پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) است برای همه مسلمانان.
🔻"مَلْعونٌ مَنْ خالَفَهُ، مَرْحومٌ مَنْ تَبِعَهُ وَ صَدَّقَهُ، فَقَدْ غَفَرَالله لَهُ وَ لِمَنْ سَمِعَ مِنْهُ وَ أَطاعَ لَهُ":
از رحمت خدا به دور است کسی که بخواهد مخالفت کند و در رحمت خداست کسی که تبعیت کند. شاخص ایمان به خدا و غفران الهی، تصدیق ولایت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) است.
🆔@quranlive
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تلاوت قرآن
سوره مبارکه انسان.آیه8
قاری: شحات محمدانور
🆔@quranlive