#برخورد_علی_علیه_السلام_با_مخالفان
🤔
#پرسش
❔به گواهی کتب تاریخی خود اسلامگرایان و اعتراف حجت الاسلام دکتر رسول جعفریان (تاریخدان برجسته جهان اسلام و رئیس کتابخانه دانشگاه تهران) ، علی بن ابیطالب خانه جریر بن عبدالله بجلی را تنها به این خاطر که او در ماجرای نزاع بین او و معاویه جبههی بی طرفی اتخاذ کرده بود به آتش کشید! ↓↓↓
به هر روی جریر بن عبدالله بجلی پس از گذشت چهار ماه از شام (محل استقرار معاویه) به کوفه بازگشت. مالک اشتر به ملامت او پرداخت و وی را متهم کرد که در شام دین خود را به معاویه فروخته است. اندکی بعد جریر کوفه را به قصد قرقیسا ترک کرد و در حالی که عده زیادی از بجله - به جز نوزده نفر- همراهش رفتند. امام پس از رفتن او خانه او و ثویر بن عامر را که به وی ملحق شده بود به آتش کشید.
📚منبع: تاریخ خلفا ٫ تألیف رسول جعفریان ٫ انتشارات دلیل ما، قم ، ۱۳۹۴ ٫ صفحه ۲۷۹ ❗️❗️
💠
#پاسخ💠
👌علی علیه السلام ، با مخالفان سياسى خود ، هرگز با خشونت رفتار نمى كرد. مدارا در سياست علوى، اصلى بود خدشه ناپذير است . اين مدارا تا مرز توطئه آفرينى مخالفان، پيش مى رفت. على عليه السلام بر اين باور بود كه مدارا با مخالفان، از تندى آنان مى كاهد و زمينه هاى صحنه آفرينى و جوسازى را از آنان مى ستاند.
❕بر اين اساس بود كه تا خوارج به قتلْ دست نيازيدند و امنيت جامعه را به جد به خطر نيفكندند، با آنان برخورد نكرد، دشنامهاى آنان را تحمّل كرد و حتى حقوق آنان را از بيت المال، قطع نكرد.
📚دانش نامه امیر المومنین ، ری شهری ، ج 3 ص 435
👌علی ع تمام سعی و تلاش خود را داشت تا با دشمنان خود با نهایت مدارا رفتار کند و از این جهت آنان را اصلاح کند و می فرمود ؛
« مَنِ استَصلَحَ عَدُوَّهُ زادَ في عَدَدِهِ. » « آنكه دشمنش را اصلاح كند، بر جمعيت خودْ افزوده است. »
📚عیون الحکم و المواعظ ، ص 445
« آنكه مخالفان را به صلاح آورد، به مقصود رسد. »
📚غرر الحکم ، ص 593 « مَنِ استَصلَحَ الأَضدادَ بَلَغَ المُراد »
❕و می فرمود ؛
« كمال دورانديشى، به صلاح كشاندن مخالفان و مدارا با دشمنان است. »
📚غرر الحکم ح 7232
« به صلاح آوردن دشمنان با سخن نيك و رفتار زيبا، آسانتر است از رو در رو شدن با آنان و پيكار با آنان با درد و رنجِ نبرد. »
📚غرر الحکم ح 1926
👌و می فرمود ؛
« حكيمان، در روزگاران گذشته مى گفتند: شايسته است كه رفت و آمد بر درِ خانه ديگران، براى ده انگيزه باشد: اوّلين آن، بر در خانه خدا براى انجام دادن مناسك و اهتمام به حقّ الهى و اداى واجبات او؛ ... نُهمى، بر در خانه دشمنان، كه با مدارا، غائله آنان فروكش كند و با نرمى و لطف و ديد و بازديد، دشمنى آنان برطرف شود. »
« كانَتِ الحُكَماءُ فيما مَضى مِنَ الدَّهرِ تَقولُ: يَنبَغي أن يَكونَ الاختِلافُ إلَى الأَبوابِ لِعَشرَةِ أوجُهٍ: أوَّلُها: بَيتُ اللّهِ عَزَّ وجَلَّ لِقَضاءِ نُسُكِهِ وَالقِيامِ بِحَقِّهِ و أداءِ فَرضِهِ ... التّاسِعُ: أبوابُ الأَعداءِ الَّتي تَسكُنُ بِالمُداراةِ غَوائِلُهُم، ويُدفَعُ بِالحِيَلِ وَالرِّفقِ وَاللُّطفِ وَالزِّيارَةِ عَداوَتُهُم »
📚الخصال ج 2 ص 426
🔸ادامه 👇