بررسی جریانی پیرامون نوشیدن شراب توسط حمزه علیه السلام !!!!
🤔
#پرسش :
❓این جریان واقعیت دارد که حضرت حمزه قبل از جنگ احد شراب نوشید و به شتر حضرت علی نیز دست درازی کرد و از امام علی بدگویی می کرد !!!!!
💠
#پاسخ💠
❕روایتی است که در کتاب امالی طوسی به نقل از امام صادق علیه السلام نقل شده که حضرت فرمود :
"در حالی که حمزة بن عبدالمطلّب و یارانش در حال نوشیدن شرابی به نام «سُکُرْکة» بودند، از چربی کوهان شتر یاد کردند. حمزه به آنها گفت: چگونه آن را به دست آوریم؟ گفتند: این شتر برادرزاده ات علی علیه السلام است. او به سوی شتر رفت و آن را نحر کرد و جگر و کوهانش را گرفت و آن را نزد یارانش بُرد. فرمود: سپس علی علیه السلام آمد و چون شترش را دید، ناراحت شد. آنها به او گفتند: عمویت حمزه این کار را کرد. فرمود: علی علیه السلام نزد پیامبر رفت و از این موضوع شکایت کرد. فرمود: سپس پیامبر به همراه علی علیهما السلام به سوی خانه حمزه رفت. به حمزه خبر دادند که پیامبر پشت دَر است. حمزه در حالی که خشمگین بود، خارج شد. هنگامی که رسول الله خشم و غضب را در چهره اش دید، قصد بازگشت کرد. فرمود: سپس حمزه به رسول خدا گفت: اگر پسر ابوطالب بخواهد تو را با افساری به هر سو بکشاند، میتواند. پس حمزه وارد منزلش شد و پیامبر برگشت. فرمود: و این ماجرا، قبل از جنگ أُحُدْ بود. امام فرمود: پس خداوند، دستور تحریم باده را نازل کرد و رسول الله دستور داد تمامی ظرفهای شراب سرنگون شود. امام فرمود: سپس برای جنگ اُحُد، به مردم فراخوان جنگ داده شد. پیامبر و مردم و حمزه به جنگ رفتند و حمزه در نزدیکی پیامبر ایستاد. فرمود: وقتی دو لشکر به مصاف هم رفتند، حمزه به قلب جمعیت زد و در میان مردم ناپدید شد و سپس به جایگاه خود بازگشت. مردم به او گفتند: از خدا بترس، از خدا بترس، ای عموی رسول الله از تو چیزی به دل داشته باشد. فرمود: پس برای بار دوم حمله کرد تا این که در میان مردم ناپدید شد و دوباره به جایگاه خود بازگشت و باز به او گفتند: از خدا بترس، از خدا بترس، ای عموی رسول الله از این که رسول الله از تو چیزی به دل داشته باشد. پس به سوی نبی رو کرد و هنگامی که حضرت رسول دید که به سوی او میآید، رو به او کرد و او را در آغوش گرفت و بین دو چشمانش را بوسید..... " " سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ الله يَقُولُ: بَيْنَا حَمْزَةُ بْنُ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ وَ أَصْحَابٌ لَهُ عَلَى شَرَابٍ لَهُمْ يُقَالُ لَهُ" السُّكْرُكَةُ" قَالَ: فَتَذَاكَرُوا السَّدِيْف قَالَ: فَقَالَ لَهُمْ حَمْزَةُ: كَيْفَ لَنَا بِهِ قَالَ: فَقَالُوا لَهُ: هَذِهِ نَاقَةُ ابْنِ أَخِيكَ عَلِيٍّ، فَخَرَجَ إِلَيْهَا فَنَحَرَهَا، ثُمَّ أَخَذَ مِنْ كَبِدِهَا وَ سَنَامِهَا فَأَدْخَلَهُ عَلَيْهِمْ...."
📚امالی طوسی ص 657
❕علامه مجلسی در مورد روایت فوق می فرماید که این روایت با اخبار متواتری که دلالت بر عظمت شخصیت حمزه علیه السلام می کند , منافات دارد : " أقول في هذا الخبر ما ينافي الأخبار المتواترة الدالة على رفعة شأن حمزة عليه السلام و سمو مكانه ظاهرا "
📚بحار الأنوار ج20، ص: 116
❕بر این اساس توجه به چند نکته لازم است :
▫️1 _ جهت دیدن روایاتی که دلالت بر مقام والای حضرت حمزه علیه السلام می کند , پاسخ ذیل ما را مطالعه فرمایید :
https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/217
▫️2 _ روایت مورد اشکال سندا ضعیف است . در سند آن افرادی مانند الحسن بن علی بن عبدالکریم الزعفرانی و محمد بن وهبان الهنائی وجود دارند که در کتب رجالی ذکری از آنان نیست .
✍ادامه 👇