🔴
درمان صفرا؛ «پیادهروی» یا «گیاهی مسهل»؟
🖊احمدحسین شریفی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
فقه اللغه و شناخت معانی و ریشههای لغات عربی، از جمله پیشنیازهای علمی اجتهاد و نظریهپردازی دینی است. گاهی بدون مراجعه به شواهد و قرائن نمیتوان مراد از یک لفظ در متن را به درستی فهمید. متأسفانه بعضاً مشاهده میشود افرادی بدون آشنایی با لغت عربی و بدون تلاش در جهت فهم معانی و ریشههای لغات، برداشتهایی کاملاً خلاف واقع از احادیث و متون دینی ارائه میدهند.
به عنوان مثال، در روايتي از وجود مقدس پيامبر اکرم(ص) چنين نقل شده است که فرمودند: «وَ دَوَاءُ الْمِرَّةِ الْمَشِيُ». نویسندهای را دیدم که به تفصیل در اطراف اهمیت و ارزش «پیادهروی» از نگاه اسلام نوشته بود و مستند او هم همین روایت بود!
در حالی که کلمة «مشي» را اگر به صورت مصدري يعني «مَشْي» بخوانيم به معناي «پيادهروي» و «راه رفتن» است. و در آن صورت حديث ناظر به ورزش بوده و معناي آن چنين است که «درمان صفرا، پيادهروي است». اما اگر آن را به عنوان يک اسم و به صورت «مَشِيّ» بخوانيم به معناي «گياهي مسهل» است. و در آن صورت حديث ناظر به درمان و بهداشت جسم خواهد بود و معناي آن اين است که «درمان صفرا (يا سوداء)، خوردن گياهي به نام مشيّ است». و مشاهده صدر و ذیل حدیث و قبل و بعد آن نشان میدهد که این حدیث هیچ ربطی به ورزش و پیادهروی و امثال آن ندارد!
#اجتهاد
#فهم_دین
@Ahmadhoseinsharifi
🌹