😶🌫️
موضوع حساث!
اولین قسمت مختارنامه که با آن لالایی عجیب و مادرانه پخش شد، صدای واحیرتای خیلی ها درآمد. صدای زن، وسط صدا و سیمای مملکت اسلامی؟! عجیب و غریب بود. تحمل ناپذیر و دشوار، آنهم برای یک سریال کاملا مذهبی. به آن میگفتند شروه خوانی، یک رسم محلی و قدیمی. خیلی ها با آن کنار نیامدند. بعدا، توی معراجی ها هم ماجرا تکرار شد. ولی اینقدر خود فیلم حاشیه داشت که صدای همخوانی نسیم بدیسار، لا به لای سر و صداها شنیده نشد.
*
حاج قاسم، یک جا از یک خوانندهی زن نام برد، خواننده ای که نعلین سید را تاخت میزد با زندگیاش. خیلی ها میشناختند آن خواننده را. مذهبی ها هم شامل آن خیلی ها میشدند. کانالی رسمی و فارسی زبان توی آپارات و تلگرام و ایتا، کلیپ هایش را میگذارد و کنسرت هایش را پوشش میدهد. نامش جولیا پطرس است. یک جورهایی صدای زنانهی حزبالله است، با آن نوای خاص و محکمش. سر این یکی هم بحث ها زیاد است، یک عده آرزومندند کنسرتش در تهران را ببینند، یک عده محکم ایستاده اند و میگویند حکم خدا گفته نه. حالا واقعا گفته نه؟! مستندش را هم ساختند، حلال ممنوعه. حرف داریم درموردش، ولی همینکه یکی به داد این قضیه رسیده شکر.
*
توی یکی از قسمت های خاتون، یک مهمانی برگزار میشود. شیرزاد میرود پشت پیانو و فهیمه اکبر، که نقشش را غزل شکور بازی میکند، والس نوروزی را میخواند. صدای غزل شکور غالب است، خودمان را گول نمیزنیم. زیبا هم میخواند. این قطعه، یک فولکلور شمالیست.کسی سریال را توقیف نمیکند، کسی هم گیر نمیدهد. توی دینامیت هم، زیبا کرمعلی تقریبا دو سه خط آهنگ سیاوش قمیشی را بازخوانی میکند. صد البته مورد تذکر آقا محمد حسین، یکی از طلبه های فیلم قرار میگیرد که: مکروه است خانم.
*
اپرای سیصد را کامل نگذاشته اند، اکتفا میکنم به یکی دو اجرا. برجسته ترین تیتر خبرگزاری ها برایش این است، درخشش دلنیا آرام در کنسرت تئاتر سیصد. فیلم هایش را باز میکنم. الحق صدای سوپرانوی خاصی دارد، قوی و پر کشش. شنیدهام کنسرت خصوصی هم برگزار میکند. پدیدهی جدیدیست، هرکس را میخواهی بیاور بخواند، هرکس را هم میخواهی دعوت کن. راحت راحت. البته، پولتان نرسید، یک دی جی خانم را دعوت کنید هم کارتان را راه میاندازد. توی اینستا اجراهای حاج خانم دی جی ها هست، برای همهی سلیقه ها.
*
سرچ کنید خوانندگان زن ایرانی، یک عکس جالب است، خانمی میانسال و با شال فیروزه. پری ملکی. رئیس گروه خنیا. کنسرتش تماما با همخوانی خانمها برگزار میشود و تکخوانی هم دارد، ورود برای همه آزاد است. کتابش هم چند سال پیش چاپ شد. توی رونمایی، خبرنگار پرسید چرا کسی شمارا نمیشناسد؟! گفت مهم نیست، من رسالتم را انجام دادهام.
*
کلی سایت و خبرگزاری تیتر زدهاند اولین اجرای کنسرت تک نفرهی زن، با حجاب اختیاری. شبیه اولین اکبرجوجهی ایران، با سس باربیکیو. در همین حد تکِ خاج. صرفا چون لباسش تقریبا تا نصف بدنش وجود خارجی ندارد، همین و بس. مهم نیست تاحالا چند زن توی ایران اجرای عمومی و موفق داشتهاند. «کنسرت فرضی» خانم پرستو احمدی، مخاطب حقیقی ندارد. یک چیز مجازیست، در حد موزیک ویدیوی دیجی های خانم. برعکس کلی کنسرت حقیقی زنانه که آن هم مخاطبی ندارد.
*
چرا زن ها همدیگر را قبول ندارند؟! تا چهارتا مرد ننوازند و چهارتا مرد تشویق نکنند، باورشان نمیشود آزادند. توی ورزشگاه میآیند برای بازی مردها و به شجاعتشان افتخار میکنند، آن طرف ماجرا بازی فوتبال بانوان بدون تماشاچی برگزار میشود. نمیدانم. شاید من اشتباه میکنم، شاید واقعا صدای هیچ زنی در ایران نپیچیده است، این را ولی میدانم. از زن، فقط صدایش را نمیخواهند.
✍
#زهرا_جعفری
🆔 محفل نویسندگان منادی
https://eitaa.com/monaadi_ir