آیتالله العظمی سیستانی و انتخابات
نکتهها و ناگفتههایی از سیره سیاسی
#آیتالله_سیستانی
[صفحه 2 از 3]
💥اختصاصی||
#پرونده_ویژه #علما_و_انتخابات/۵
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
انتخابات پارلمانی 2010 و هشدار حقوقی-انتخاباتی آیتالله سیستانی
پیش از برگزاری انتخابات سال 2010، طرحی در مجلس نمایندگان عراق مطرح شد که مطابق آن احزاب مختلف بدون مشخص کردن نامزدهای انتخاباتی شرکت کنند و مردم به احزاب و ائتلافها با فهرستهای سربسته و محرمانه رأی دهند.
آیتالله سیستانی به صراحت با این طرح مخالفت کرد و دفتر آیتالله سیستانی نیز اعلام کرد که در صورت مشخص نبودن اسامی این احتمال وجود دارد که ایشان هیچ نقشی را در تشویق نخبگان به مشارکت انتخاباتی بر عهده نگیرند. این تصریحات نگرانیهایی را در خصوص تحریم انتخابات توسط آیتالله سیستانی برانگیخت.(بیبیسی عربی)
انتخابات پارلمانی 2010م. و صدور بیانیه انتخاباتی
آیتالله سیستانی در تاریخ 28 بهمن 1388 بیانیه انتخاباتی خود را در خصوص انتخابات پارلمانی 2010 صادر نمود و در آن بر ضرورت مشارکت عموم مردم تأکید کرد و ضمن عدم حمایت مصداقی، ملاک کفایت، امانتداری و التزام به مصالح ملت عراق و ارزشهای اصیل آن رامطرح نمود.(تارنمای رسمی-عربی-2ربیعالأول1431)
انتخابات پارلمانی 2014م.
شبکه جهانی کفیل توصیههای مرجعیت در خصوص انتخابات را، که برگرفته از خطبههای نماینده ایشان در کربلا بود، منتشر کرد.توصیه اول ایشان لزوم مشارکت در انتخابات بود. ایشان تصریح کردند: کسی که میگوید مشارکت تأثیری ندارد اشتباه میکند. پیشرفت ممکن است اما به اراده پیشرفت نیاز داریم.(مؤسسة المرتضی الثقافی و الإرشاد 2014/04/23 )
همچنین نماینده آیتالله سیستانی در کربلا حجتالاسلام و المسلمین سیداحمد صافی در خطبههای نماز جمعه 5اردیبهشت1393 مواضع آیتالله سیستانی را تشریح کرد و همگان را به مشارکت در انتخابات دعوت کرد و اعلام کرد که شوهرها حق ممانعت از مشارکت همسران خود را ندارند.او در سخنان خود تصریح کرد که اگر مردم در انتخابات شرکت نکنند دیگران مشارکت خواهند کرد و سرنوشت کشور را مشخص خواهند نمود و این اشتباهی بزرگ است.ایشان همچنین اعلام کردند که آیتالله سیستانی فرد یا گروه خاصی را به صورت مصداقی مشخص نخواهد کرد.(مؤسسة المرتضی الثقافی و الإرشاد 2014.4.26)
پس از برگزاری انتخابات و مشارکت 60درصدی مردم عراق، آیتالله سیستانی مراتب تشکر خود را از ملت از طریق نماینده خود در شهر کربلا ابراز داشت.(مؤسسة المرتضی الثقافی و الإرشاد 2014.5.3)
تأثیر آیتالله سیستان در سقوط دولت نوری المالکی
به گزارش دویچهوله: نماینده آیتالله سیدعلی سیستانی، از طرف ایشان در نماز روز جمعه (۲۵ ژوئیه/۳ مرداد) از رهبران سیاسی این کشور خواست به هر قیمتی به پستهای خود نچسبند و به خاطر منافع ملی کشور فداکاری شخصی کنند. بهنظر میرسد مخاطب اصلی این پیام نوری مالکی،نخستوزیر شیعه عراق است. نوری مالکی که در هشت سال گذشته پست نخست وزیری را بر عهده داشت، اصرار دارد که برای سومین بار ریاست دولت را در دست گیرد. این رفتار مالکی باعث شده به تدریج حمایت بسیاری از چهرهها و گروههای شیعی همپیمان خود را نیز از دست دهد.(4مرداد1393)
گفتنی است به گزارش پایگاه خبری العربی الجدید، آیتالله سیستانی از سال 2010 هیچ شخصیت سیاسی را، به جز حیدرالعبادی به حضور نپذیرفت. العبادی 4سال پس از تصدی نخستوزیری در مصاحبهای در سال 2018 اعلام کرد که آیتالله سیستانی در سال 2014 طی نامهای کنار گذاشتن نوری المالکی و پذیرش مسئولیت توسط وی را خواستار شده بودند.(1فروردین1398)
همچنین دفتر آیتالله سیستانی روز چهارشنبه 22مرداد1393 نامه دست نویس این مرجع تقلید شیعیان به آقای مالکی را که یک ماه پیش به صورت خصوصی نوشته شده، منتشر کرد. در این نامه آیتالله سیستانی به آقای مالکی گفته که نخست وزیر جدید باید کسی باشد که مقبولیت فراگیر ملی داشته باشد و بتواند با رهبران سایر گروههای سیاسی و مذهبی کار کند.
نامه آیتالله سیستانی در روزی منتشر شده که آقای مالکی گفته است تا زمانی که دادگاه فدرال حکم ندهد از سمتش کناره نخواهد گرفت.(رادیو فردا، 22مرداد1393/ایسنا 5مهر1393)
دویچهوله در تاریخ 4مرداد1393 بار دیگر ادعا کرد آیتالله سیستانی خواستار کنارهگیری نوری المالکی شده است.
🔘 روزنه؛ دریچه ای به تاریخ، سیاست و اندیشه دینی معاصر:
https://eitaa.com/joinchat/2032861191C0a0a43a053