✍️
#فرزانگان_قفقاز -
[۲۰۲]
⬇️ حسین رامانایی (۱۲۸۷ - ۱۳۵۱ ق)
شهید آیتالله علامه شیخ حسین رامانایی بادکوبهای (ملا احمد اوغلی) فرزند ملا احمد از علمای اعلام و فقهای عظام منطقه قفقاز است.
وی در ۱۲۸۷ق (۱۸۷۰م) در قصبه رامانا از توابع باکو میباشد. در کودکی تلاوت قرآن و بوستان و گلستان و دیگر کتب متداوله مکتبخانههای وقت قفقاز را نزد پدر فرا گرفت. استعداد و نبوغ شگرف وی پدر را بر آن داشت تا همتی عالی در تربیت فرزند به کار بندد. شیخ حسین در نوجوانی قرآن کریم را حفظ نمود و بهزودی مقدمات و سطوح عالیه علوم حوزوی را از روحانيون و علمای منطقه آموخت و در حالیکه توشهای در خور از فضل و دانش داشت، رهسپار حوزه مقدسه نجف اشرف گردید و از محضر بزرگانی چون حضرات آیات عظام: شیخ محمد حسن مامقانی، فاضل شربیانی، سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، آخوندملا محمد کاظم خراسانی و دیگر اساتید وقت حوزه علمیه نجف اشرف بهره برد و به مقام رفیع اجتهاد نائل آمد. شیخ علاوه بر فقه و اصول، در حکمت و ریاضیات، هیئت و نجوم نیز تحصیل نموده و تبحر یافت. پس از اقامت قریب به ۲۵ سال در حوزه علمیه نجف اشرف پس از سالهای ۱۹۱۰م به زادگاه خود بازگشت و به فعالیتهای گسترده دینی و علمی و تدریس و تعلیم و تربیت جوانان و اشاعه و ترویج معارف اسلامی و احکام شرعی پرداخت.
علامه رامانایی باغ شخصی خود واقع در روستای بوزونا را مرکز فعالیتهای علمی و فرهنگی خویش قرار داد و آنجا را محل اجتماع علما و فضلا و مشتاقان علوم اسلامی نمود. پس از انقلاب کمونیستی در سال ۱۹۱۸م شیخ با همکاری یار و همراه دیرینه خود شهید آیتالله میرزا کامیاب آخوندزاده به فعالیتهای گسترده سیاسی اجتماعی روی آورد و به یاری شیخالشهداء قفقاز آیتالله شیخ عبدالغنی بادکوبهای برخاست و همین امر سبب گردید در خلال سالهای ۱۹۲۰م به بعد تحت پیگری و تهدید و آزار و اذیت دژخیمان کمونیسم واقع شود و نهایتاً دستگیر و تبعید شد.
پس از بازگشت از تبعید همچنان به مبارزه و جهاد ادامه داد و در راه خدا استقامت ورزید و سرانجام در سال ۱۹۳۱م به همراه شیخ شهید عبدالغنی بادکوبهای و دیگر یاران و همرزمان دستگیر و چند ماه پس از شهادت شیخ در سال ۱۳۵۱ق (۱۹۳۲م) به فیض شهادت نائل آمد.
وارستگی و شجاعت و صراحت کلام و استقامت و همت والا در کنار علم و تقوا از ویژگیهای آن عالم ربانی و مجاهد نستوه شمرده شده است. پس از شهادتش تمام کتابخانه وی به غارت رفت و فرزندش مرحوم حسن رامانائی از هراس مأموران حکومت الحادی تمام تألیفات پدر را که گویا در مجلدات متعدد بوده از بین برد. شرححال اجمالی ایشان در کتاب آذربایجانین شهید عالیملری که سال ۱۳۷۱ ش در تهران چاپ شده، آمده است.[۱]
📚📚📚
پ.ن.
۱. ر.ك: آذربایجانین شهید عالیملری، چاپ تهران، ۱۳۷۱ ش.
📖
منبع: فرزانگان قفقاز، عادل مولایی، ص ۱۹۴ و ۱۹۵.
©️
#سردبیر_سایت_ضیاءالصالحین
┘◄🌐|
سایت |
بله | تلگرام |
ایتا |
🇮🇷
@sardabir313 🇮🇷