#پرسش_پاسخ احکام
#پرسش
سلام
خداقوت
من یه سوال داشتم
که چه طور میشه همسرم رو به نماز اول وقت تشویق کرد معمولا ظهراچون تادیروقت سرکارن نزدیک قضا شدن نمازشونومیخونن ،شبا هم که خونا هستن بازدیرمیخونن ،عادت کردن
#پاسخ_خانم امیری کارشناس احکام
سلام علیکم ممنون از شما.
آنطور که شما همسرتان را معرفی کردید ما متوجه شدیم ایشان خودشان فرد با ایمانی است و نمازهایش را می خوانند و مسئله اصلی اول وقت خواندن است که باعث اذیت و ناراحتی شما شده است. ابتدا باید به این امر توجه داشته باشید که نماز اول وقت اگر چه نیکو و بسیار سفارش شده است، اما وقتی خداوند به مؤمنین اجازه می دهد نماز را در وسعت وقت بخوانند، شما نیز در این امر اصرار وسواس گونه نداشته باشید و شکل گیری عادت به خواندن نماز اول وقت توسط همسرتان را به گذشت زمان موکول نمایید، زیرا همان خداوندی که خواندن نماز اول وقت را به بنده هایش سفارش کرده، از هنگام اذان تا هنگام طلوع و غروب به ما برای نماز وقت داده و هر وقتی که شما در این بازه زمانی نماز بخوانید نمازتان صحیح است و خداوند آن را قبول می کند.
شما باید این مسئله را بپذیرید که تنها فردی که ما قادر به تغییر آن هستیم فقط و فقط خودمان هستیم. وقتی که فقط روی خودمان حساب باز کنیم، با اتکا به خود، روی اتفاقات، کنترل بیشتری خواهیم داشت. شما سعی کنید یک مدت به این مسئله حساسیت نشان ندهید و به قولی به همسرتان گیر ندهید؛ حتی اگر این موضوع خیلی برای شما سخت باشد؛ بگذارید ایشان هر زمانی که خودشان خواستند نمازشان را بخوانند. غُرزدن، گله کردن، سرزنش و انتقاد از عادات، بسیار مضر است و روابط بین همسران را به شدت تخریب می کند و طرف مقابل را در کار غلطی که انجام می دهد تثبیت مینماید؛ مخصوصاً اگر این مسائل جلوی دیگران مطرح گردد نتیجه بسیار مخربی در پی خواهد داشت. به یاد داشته باشید شما نباید این مسئله را جلوی هر فرد دیگری بازگو کنید. بیاد داشته باشید مسائلی که جنبه بین زوجی دارند چه کوچک چه بزرگ را هرگز و هرگز در بیرون از خانه نقل نکنید، مگر اینکه توافق بر سر طرح آن نزد کسی مثل مشاور و … بوجود آید. اما بر عکس آن، تشویق و تشکر از رفتارهای مطلوب و مثبت همسر مخصوصا در حضور جمع تأثیر به سزایی در تکرار و استمرار آن رفتار را دارد و انگیزه تکرار آن رفتار مطلوب را بیشتر می کند.
– نتیجه گیری:
با توجه به این روایات و مباحث، به روشنی تفاوت نماز اول وقت با آخر وقت روشن میشود؛ چرا که آثار و برکاتی را که برای نماز بیان کردهاند؛ مانند معراج بودن برای مؤمن، باز دارندگی از فحشا و منکرات، تقرب به پروردگار و… این آثار به طور طبیعی در نمازی که در اول وقت با آداب و شرایط خوانده شود، وجود خواهد داشت که اینها حتی در نماز غیر اول وقت یافت نخواهد شد.
در آخر کلام، با توجه به روحیه مذهبی والایتان مطالعه یک کتاب بسیار مفید را به شما توصیه می کنم که می تواند در هرچه پربار شدن و شیرین تر شدن زندگی شما نقش آفرین باشد:
– تحکیم خانواده؛ آیت الله محمدی ری شهری؛ انتشارات دارالحدیث.
نویسنده در این کتاب مجموعه ای جالب از آیات و روایات را که در مورد خانواده و روش سلوک زوجین با همدیگر و مسائل ارتباطی بین زوجی است را جمع آوری کرده است.
- چند نمونه از احادیث در مورد نماز اول وقت:
* از امام صادق(ع) روایت شده است: هر کس نمازهاى واجب را در اول وقت بخواند و درست ادا کند، فرشته آن را پاک و درخشان به آسمان میبرد و آن نماز فریاد میزند خدا نگهدارت باشد، چنانچه مرا نگه داشتى، و تو را به خدا میسپارم. چنانچه مرا به فرشتهاى کریم سپردى، و هر کس بدون عذرى بىوقت آنرا بخواند و درست ادا کند، فرشته آنرا سیاه و تاریک بالا برد، و آن نماز فریاد کشد خدا ضایعت کند چنانچه ضایعم کردى و رعایتت نکند چنانچه رعایتم نکردى… امام صادق(ع) فرمود: چون نماز واجبى میخوانى در وقتش بخوان، و با آن وداع کن که گویا که میترسى بدان برنگردى؛ به جاى(محل) سجدهات نگاهی بینداز، اگر بدانى کسى طرف راست یا چپ تو است خوب نماز میخوانى، بدان که تو برابر کسى هستى که تو را مىبیند و تو او را نمیبینى.(۳)
* راوی از امام موسى بن جعفر(ع) نقل کرده است: نمازهاى واجب که در اوّل وقت با حدود و شرایط آن خوانده شود، از برگ مُورد که آنرا هنگام سبزى و خوشبویى و طراوتش بگیرند خوشبوتر است. پس بر شما باد که نماز را در اوّل وقت به جاى آورید.(۴)
* نماز اول وقت خوشنودی خدا را به دنبال دارد؛ در وسط وقت عفو و در آخر وقت غفران.(۵)
* امام صادق(ع) فرمود برای هر نمازی دو زمان قرار داده شده است. اول وقت و آخر وقت؛ فضیلت در اول وقت است، سزاوار نیست انسان آخر وقت را برگزیند، مگر به دلیلی؛ چراکه آخر وقت برای بیمار یا کسی که عذری دارد، قرار داده شد. اول وقت خوشنودی خدا را به دنبال دارد و آخر وقت موجب بخشش خواهد شد.
موفق باشید🌺