﷽
بس عداوت ها که آن یاری بُوَد
📌به ريسمان كشيدن مشركين در جنگ بدر از باب استعلا و قهر نبوده است.
📚 مرحوم آیةاللہ حاج سید محمدمحسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ در کتاب شریف " عنوان بصری، ج ١، ص۶۵" مے فرمایند:
✍🏻در جنگ بدر اسرا را به طنابى بسته بودند تا فرار نكنند، و آنها در حدود هفتاد نفر بودند. وقتى كه آنان را از كنار پيغمبر اكرم عبور مى دادند پيغمبر تبسّمى كردند. حال در چنين موقعيت و زمينه اى جدّاً اگر ما بوديم نسبت به پيغمبر چه حكمى مى كرديم؟ و عقل و سعه و ادراك محدود ما با توجّه به جهل ما نسبت به مصالح و مفاسد و مقام و مدركات پيغمبر اكرم، چه قضاوتى مى كرد؟
❖قطعاً قضاوت ما اين بود: الآن جنگى واقع شده و در اين جنگ حضرت پيروز و غالب شده و بر اريكه قدرت و اقتدار و استيلاء تكيه زده است، و لذا با حالت تمسخر و استهزاء و از مقام استعلاء به اين اسرا نگاه مى كند كه: آيا ديديد شما را اسير كرديم و چه به روزگارتان آورده ايم؟! و اين مسأله طبيعى است؛ چون مدركات ما همين است و از اين مرحله تجاوز نمى كند. هيچگاه فكر نمى كنيم كه: ممكن است در مخيله پيغمبر مطالب ديگرى هم بگذرد؛ زيرا در آن موقعيت قرار نداريم. هيچ با خود فكر نمى كنيم كه شايد اين خنده محمل و منشأ ديگرى داشته باشد.
❖به عبارت ديگر: فعل پيغمبر را با امور متعارف خود قياس مى كنيم، و اينجاست كه اين اشكالات و اعتراضات پيش مى آيد كه: اى رسول خدا! چرا فلان عمل را انجام دادى و يا ندادى؟ و اى رسول خدا! بهتر بود فلان كار را مى كردى! درحالى كه بايد به خود خطاب كنيم كه:
🔸كار نيكان را قياس از خود مگير
🔸گرچه باشد در نوشتن شير، شير
❖نگاه پيغمبر در اينجا معناى ديگر دارد. يكى از آنها رو مى كند به عبّاس عموى پيغمبر و مى گويد: اين همان كسى است كه تو در مكّه مى گفتى كه: داراى حالات و روحيات و اخلاق عجيب است؟! اين همان شخصى است كه داريم مى بينيم؟! نگاه كن ببين از اسارت ما چقدر خوشحال است!وقتى پيغمبر اين را شنيدند فرمودند: «تبسّم من از اين است كه مى بينم هرچه شما را دعوت كرده ام نپذيرفتيد و الآن مى خواهم شما را اجباراً و با طناب به بهشت ببرم!»
🖇 #مشرکین | #توحید #جنگ_بدر #عنوان_بصری
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
شرح دعای ابوحمزۀ ثمالی توسط استاد وکیلی
بخش نهم:
مسیر حرکت به سوی خدا بسیار نزدیک است و بین خدا و بندگان هیچ حجابی نیست مگر اعمال زشت ما که تبدیل به حجاب شدهاند.
خداوند با همه چیز هست، در همه جا هست،کافی است که پردۀ غفلت را کنار بزنیم تا ببینیم که خدا چقدر به ما نزدیک است.
برای پیدا کردن خدا،کافی است به یاد او باشیم و بر او تمرکز کنیم و از هرچیزی که ما را از او غافل میکند، از خود دور کنیم.
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
4_5891247945176582618.mp3
6.5M
﷽
👇🏻پاسخ استاد وکیلی به یک سؤال معرفتی - اعتقادی:
❓آیا حکایتی که اخیراً حاج محمود کریمی دربارۀ نذر شخص قمارباز در شبکۀ دو صدا و سیما بیان کردند، با موازین اعتقادی و فقهی سازگاری دارد و میتوان چنین مواردی را پذیرفت؟
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔶. نباید کسی را از رحمت خدا نومید کرد
⭕️. می فرمودند: هيچكس را از رحمت خدا نبايد محروم كرد، چرا كه كار به دست ما نيست؛ به دست اوست سبحانه و تعالى.
اگر كسى به شما التماس دعا گفت، بگو: دعا میکنم. اگر گفت: آيا خدا گناه مرا میآمرزد، بگو: میآمرزد. و قِسْ عليه فَعْلَلَ وَ تَفَعْلَلَ. وقتى كار به دست اوست چرا انسان از دعا كردن بُخل بورزد؟ چرا زبان به خير و سعه نگشايد؟ چرا مردم را از رحمت خدا نوميد كند؟...
🔺 وقتى براى انسان مسلّم شد كه: «لا نافِعَ و لا ضآرَّ و لا رازِقَ إلّا اللَه» چرا ما از كيسه خرج كنيم؟ و يا در انفاق خدا و گسترش رحمتش بُخل بورزيم؟ ما هم وعده میدهیم، و خداوند هم رحيم است و كريم؛ اعطا كننده و احسان كننده اوست.
📝. علامه طهرانی رضوان اللَه علیه.
📚. #روح_مجرد، ص 558 و 559.
#عرفان #توحید #رحمت
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🕯. #آداب_دعا | قسمت ۰۵ |
✍🏼. برگرفتہ از ڪتاب شریف " انوارالملڪوت " تالیف عالم باللہ و بامراللہ سیدالطائفتین حضرت علامہ آیت اللہ سید محمد حسین حسینے طهـرانے قدس اللہ نفسہ الزڪیہ
________
📌. عنوان: رو به قبله بودن و دراز كردن دست ها با حال استكانت
❖. و شرط پنجم استجابت دعا آنست كه: انسان رو به قبله دعا كند، و دست هاى خود را با حال ذلّت و مسكنت به پيشگاه قادر متعال دراز كند و مانند فقيرى محتاج و گدائى سراپا احتياج كه به دربار شاهى روى آورده، دست نياز خود را به درگاه غنىّ على الاطلاق بلند كند.
❖. در «كافى» با إسناد خود از حضرت صادق عليه السّلام روايت مى كند كه: " هيچ بنده اى دستش را بسوى خداى عزيز و جبّار دراز نمیكند مگر اينكه خداوند حيا میكند دستش را خالى برگرداند تا اينكه از فضل رحمت خود آنچه را بخواهد در آن قرار میدهد. پس اگر كسى از شما دعائى كرد دستانش را پس از دعا بر صورت و سرش بمالد." | ۱ |
❖. و در «عدّة الداعى» مى فرمايد: " و رسول خدا هنگام دعا دستش را به ابتهال به پيشگاه خداوند بالا می برد چنانكه مسكين هنگام تقاضاى غذا چنين می كند. و در ضمن آنچه خداوند بر حضرت موسى عليه السّلام وحى فرستاده است می فرمايد: مانند بنده اى كه با حالت التماس و تضرّع دستانش را بسوى مولاى خود دراز نموده است تو در برابر من اينچنين دستانت را به حالت ذلّت دراز كن. پس اگر چنين كردى مورد رحمت من قرار می گيرى درحاليكه من از تمامى افراد كريم با كرمتر و از همه قدرتمندان تواناترم. اى موسى! از فضل و رحمت من تقاضاى حوائج خود را بنما كه رحمت در دست من است و كسى جز من داراى آن نمی باشد. و بنگر در وقتى كه از من درخواست می كنى چگونه به الطاف و عنايت من اشتياق و رغبت دارى. هر كس به مقدار عملش پاداش می گيرد حتّى شخصى كه كفران مرا نموده به مقدار سعيش پاداش دارد. | ۲ |
❖. و أبوبصير از حضرت صادق عليه السّلام سؤال میكند از دعا و بالا بردن دست ها فقال: " بالا بردن دست ها بر چهار قسم مى باشد. در مورد استعاذه و پناه بردن به خداى تعالى از شرور پس رو به قبله قرار میگيرى و دستانت را به سمت آسمان قرار میدهى. و اما در مورد دعاء در رزق دستانت را باز میكنى و آنها را بسوى آسمان بالا می برى و امّا در صورت انقطاع از دنيا و توجّه به پروردگار پس با انگشت سبّابه بايد اشاره نمود. و امّا در صورت ابتهال و زارى بدرگاه خدا دستها به موازات سر بالا برود. و دعاء در وقت تضرّع به اين نحو است كه انگشت سبّابه را نزديك صورت به حركت درآورد و آن دعاء خوف و خشيت از پروردگار است."
❖. و محمّد بن يعقوب كلينى از محمّد بن مسلم با إسناد خود روايت می كند از حضرت امام جعفر صادق عليه السّلام، قال: شنيدم از امام صادق عليه السّلام كه می فرمود: شخصى بر من گذشت درحالي كه من در نماز با دست چپ مشغول دعا بودم، آن شخص عرض كرد: اى أباعبدالله با دست راست دعا كنيد. پس من گفتم: اى بنده خدا! همانطور كه براى خداوند حقّى است بر دست راست بر دست چپ هم او حقّى دارد. سپس حضرت فرمودند: در حال رغبت دستانت را باز می كنى و كف دست را بسوى آسمان قرار می دهى و در رهبت دستانت را باز می كنى و پشت دست را بسوى آسمان قرار میدهى و در تضرّع انگشت سبّابه را به راست و چپ حركت می دهى. و در تبتّل انگشت سبّابه چپ را بسوى آسمان بالا می برى و پائين می آورى و در ابتهال دست و بازويت را بسوى آسمان بالا می برى و ابتهال در وقتى است كه آثار گريه هويدا می شود. | ۳ |
____________
📚. منابع و مصادر:
۱. الكافى، ج۲ ، ص۴۶۱
۲. عدّة الداعى، ص۱۸۳
۳. الكافى، ج ۳، ص ۴۸۰
#انوارالملکوت #علامه_طهرانی #پست_تحقیقی
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🎼. #پادکست |
📌. عنوان: شب قدر چه شبی است؟
🎙. عالم ربانی آیت الله طهرانی قدس سره
🔡. همراه با ترجمه انگلیسی
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
💠. ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام فرقی با فطرت و انسانیّت ندارد.
📼. حضرت آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
🎞. #شرح_دعای_ابوحمزه_ثمالی، سنه 1436، جلسه 9، دقیقه 17:17
#امیرالمؤمنین علیه السلام #دین #فطرت #ولایت
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔵شبِ قدر کدام شب است؟🔵
▪️علّامه آیةالله حاج سیّدمحمّدحسین حسینی طهرانی رضوان الله علیه
🔹شب قدر حقيقتى است كه شبهاى مختلفى هر كدام به قدر خود از آن بهره دارد. حقيقت شب قدر نزول حقائق عالم و حوادث سال آتى بر قلب امام عليهالسّلام است
🔹...مرتبه کامل شهود اين حقائق و نزولش بر قلب امام به حسب روايات، شب بيست وسوّم ماه مبارک رمضان است، ولى براى استفاضه از آن شب بايد از قبل آمادگى لازم را تحصيل نمود.
🔹اعمال تمام شبهاى ماه رمضان در دريافت آثار و برکات شب قدر تأثير دارد و عبادت و إحياء شب نوزدهم و شب بيست ويکم نيز در استفاضه از شب قدر تأثير بسيار زيادى دارد؛ چون در هر يک از اين شبها مراتبى از حقائق شب قدر براى اولياء خدا منکشف مى شود و هر کدام حظّى از ليلةالقدر دارد؛
🔹لذا ائمّه هدى عليهم السّلام در پاسخ راويان، اين شب را تعيين نفرمودند تا وسيله اى شود که مؤمنين هر سه شب را به عبادت مشغول باشند و بهره شان از حقيقت شب قدر أوفى و أکمل گردد.
📚 «نور مجرد» ج ۲ ص ۳۷۳
#شب_قدر
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🌸 مرحوم علامه طهرانی رضوان الله تعالی علیه:
این صفات الهی و این کمالات نفسانی و این قدرت ربّانی مجّانی به امیرالمؤمنین علیه السلام داده نشده است؛ بلکه به مجازات ابتلائات و امتحانات عجیب بوده است که هیچ یک از پیغمبران به این حد اذیت و آزار نشدند!
📚 امام شناسی جلد 4 ص 62
🔹 عالمی در جستجویت یا أمیرالمؤمنین/
🔹 جان فدای خُلق و خُویت یا أمیرالمؤمنین!
#امیرالمؤمنین علیه السلام #توسل #هدایت #امتحان
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🌸 علامه طباطبایی قدس الله سره:
❖ اینکه (امیرالمؤمنین علیه السلام در پاسخ ابن الکواء که درباره حقیقت ذوالقرنین پرسید)
فرمود: اینک در میان شما مانند او (ذوالقرنین) هست. یعنی مانند ذوالقرنین در دو بار شکافته شدن فرقش و مقصودش خودش بوده چون یک طرف فرق سر ايشان از ضربت ابن عبدود شکافته و طرف دیگر به ضربت عبد الرحمن ابن ملجم، که با همین ضربت دومی شهید گردید
📚. ترجمه تفسیر المیزان ج١٣ ص۵١٧
✊ اللهم العن قتله امیرالمؤمنین
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔘. موعظۂ امیرالمؤمنین علیه السلام پس از ضربت خوردن
🔺به درستى كه من فقط همسايه اى بودم كه بدن من چند روزى با شما همسايه شد، و از اين پس از من چيزى جز بدنى بدون روح و جسمى ساكن بعد از حركت و جثّه اى ساكت پس از سخن گفتن، نخواهيد يافت.
🔺بايد اين فروكش كردنِ من شما را پند دهد و موعظه كند، و اين به هم افتادن و سكون چشم هاى من، و بدون حركت در آمدنِ دست و پا و جوارح من براى شما عبرتى عظيم و اندرزى بزرگ باشد.
📝. علامه طهرانی قدّس سرّه.
📚. #معاد_شناسی، ج 4، ص 148
#مرگ #ظاهر #ولایت
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
4_5897577683293831778.mp3
479.2K
﷽
⭕️. بیداری دهه آخر ماه رمضان بسیار مهم است.⭕️
🎙. آیت اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه
🎞. #شرح_حدیث_عنوان_بصری، جلسه 158، دقیقه 90:21.
#سلوک #رمضان #مراقبه
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
شرح دعای ابوحمزۀ ثمالی توسط استاد وکیلی
بخش دهم:
دعای ابوحمزه دعای محبت خداست.
چه کنیم تا محبت خدا در قلب ما جا بگیرد؟
هر چقدر قلب ما نورانی تر شود، تمایل بیشتری به سمت عالم نور پیدا میکند
بهیاد آوردن نعمتهای مادی و معنوی خداوند، سبب زنده شدن محبت خداوند در قلب میشود
همه کارهای خود را با یاد خدا انجام دهیم، تا قلب ما از محبت پروردگار لبریز شود.
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔘. خصوصیات و نزولات دهۂ آخر ماه رمضان با دو دهه قبل فرق میكند. من يادم هست که كلّ شبهای دهه را مرحوم علامه طهرانی خیلی كم میخوابيدند، و يكى دو ساعت بيشتر نمیخوابيدند.
🔹خودشان به شاگردانشان هم توصيه میكردند كه دهۂ سوم را خيلى مهم بدانند و گويا اين دو دهه، مقدمه براى دهه سوم است.
📝. حضرت آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
📚. #شرح_حكمت_متعاليه، ج 9، ص 201
#دهه_آخر_ماه_رمضان #علامه_طهرانی #تهجد #احیاء
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🌸 سید الطائفتین علامه طهرانی قدس الله سره:
❖. امیر المومنین علیه السلام تشنه سلام و صلوات نيست. او حاضر است در بالای منابر او را لعن و سبّ کنند ولی از وظیفه خودش تخطّی نکند و وقتی شمشیر به فرقش می خورد بگوید: فُزتُ وَ رَبِّ الکَعبَهِ! یعنی نامه عمل پاکیزه و قبولی بدست من رسید. این براساس حق است.
📘. #ولایت فقیه در حکومت اسلام، ج۴ ص٢٢٨
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔘. امیرالمؤمنین شدن یعنی...
🔹مگر همه كس میتواند اميرالمؤمنين بشود؟! اميرالمؤمنين شدن يعنى از مغزِ سر تا نوك ناخن در آتش زندگى كردن و با مشكلات و ناراحتیها و نسبتها و تهمتها و زجرها و در به دری ها مواجه شدن! و علناً نسبت كفر به ایشان میدادند!!
🔹ده هزار نفر قيام كردند بر علیه اميرالمؤمنين عليه السّلام كه تو كافرى! و خونت به خاطر كفر، هَدَر است! تو از طرف ما كافرى.
🔹به ما يك نسبت كفر كه نه، يك نسبت فسق هم نه، از اين كمتر هم بدهند، اصلًا در میرویم!! آن چه تحمّلى بوده و او چه كوهى و چه عظمتى بوده است؟!
📝. علامه طهرانی قدّس الله سرّه.
📚. #سالک_آگاه، ص 161.
#امیرالمؤمنین علیه السلام #استقامت #همت
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
4_5900170829928335139.mp3
1.02M
﷽
🎵نکته هایی در مورد شبهای قدر ☝️
🎵چه شبی شب قدر است؟
🎵توشه سالک در شب های قدر...👆
💿شب قدر 1421 🕰43
#نشر_حداکثری
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
حضرت_آیت_الله_حاج_سید_محمد_محسن_حسینی_طهرانی_رضوان_الله_علیه1589461109517.mp3
10.72M
﷽
🎵نکاتی بسیار مهم در مورد شب های قدر...👆
🎵 ما خود مان شب قدر را ایجاد می کنیم...
📀اسفار، جلسه 757
#شب_قدر #شب_تقدیر
#نشر_حداکثری
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
⭕️شب عجيبى است، شب شهادت اميرالمؤمنين است؛ يگانه دُرّ صدف كائنات و يگانه والىِ عالم امكان و يگانه خورشيد آسمان ولايت است. خون او به زمين ريخته است.
🔹بنابراين دعا كنيد در چنين موقعى كأنّه در اطراف بستر اميرالمؤمنين هستيم و به برکت آن حضرت كه واسطۂ فيض و موجبِ جلب افاضات عالم ملكوت بر اين عالم است، خداوند تفضّلى كند و دعاهاى ما را مستجاب نماید.
🔹همه متوجه به سوى خدا، از همه گناهان يك توبه اجمالى نموده و بعد براى رواى حوائج شخصى، روحى، رفع گرفتاریها، فرج امام زمان، تعجيل ظهور آن حضرت، شفاى نفس، زيادى يقين دعا کنیم که روحانيتى خدا به دلهاى شما بدهد و از عمرى كه میکنید حداكثر استفاده را بنماييد و در عاقبت، عافيت نصيب شما بشود.
🔺اينها مسائل خيلى مهمى است كه در اين مواقع حساس اگر از خدا بخواهيم، اميد استجابت دارد.
🎙. آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه
🔉. #جلسات سخنرانى شهرستان ها، طهران
#امیرالمؤمنین علیه السلام #دعا #شب_قدر
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
شرح دعای ابوحمزۀ ثمالی توسط استاد وکیلی
بخش یازدهم:
زمانها و مکانها در اتصال انسان به عالم ملکوت اثرگذارند.
در عُمر ما ساعتهایی برای پرواز و سکوهایی برای بالارفتن به سمت ملکوت وجود دارد، که باید آنها را از خدا طلب کرد.
خدایا با توفیق رفتن به حج و زیارت قبر پیامبر گرامیات، گیرندههای درونی مرا تقویت کن؛ زیرا میدانم که نور حج و تأثیر توحیدی آن تا آخر عُمر در وجودم برای همیشه باقی میماند.
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🔘. شریعت آزادگی و حرّیت
🔹 شريعت علىّ و منطق او، شريعت حرّيت و آزادگى و رهايى از هر قيد و بندى، غير از عبوديت و انقياد در برابر خداست.
🔹او به شكست و پيروزى فكر نمیکند، او به ايجاد و برقرارى حكومت و نظام به هر كيفيت و به هر ترفند و به هر طريق و به هر حيله و مكرى نمیاندیشد، او به حرّيت میاندیشد، او به اطاعت از دستور پروردگار مینگرد، و به انجام تكليف خويش نظر دارد، نه به عاقبت و نتيجه كار.
🔺و اين است فرق بين حكومت امام معصوم عليه السّلام و بين حكومت سايرين.
📝. آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه
📚. #اسرارملكوت، ج3، ص139
#امیرالمؤمنین علیه السلام #حریت #ولایت #آزادگی
مرحوم حاج شیخ حسن نوری همدانی:
🔸 یا علی! گر به حشر، قنبرِ تو سایه بر گبر محشر اندازد/
🔸 جای دارد که ابرِ رحمتِ گبر، سایه بر اهل محشر اندازد
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
﷽
🌸 سید الطائفتین علامه طهرانی رضوان الله تعالی علیه:
هزار سال انسان برود عبادت کند ولی امیرالمؤمنین را نشناسد، خودش را عبادت کرده، خدا را عبادت نکرده؛ خودش و منویّات خودش و خواهش خودش و آرزوی خودش را عبادت کرده است، آن خدایی که خودش در دل خودش ساخته، او را عبادت کرده است. لذا میبینیم که آثار عبودیّت در آنها پیدا نمیشود، حرف هایشان جامد و خشک است، نماز میخواند امّا قلب جامد است، رحم و
مروّت نیست، انصاف نیست، عطوفت و رقّت قلب نیست، حمیّت نیست.
📗 سالک آگاه جلد 1 ص 162
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی
سیر الی الله
﷽ 🕯. #آداب_دعا | قسمت ۰۵ | ✍🏼. برگرفتہ از ڪتاب شریف " انوارالملڪوت " تالیف عالم باللہ و بامراللہ سی
﷽
🕯. #آداب_دعا | قسمت ۰۷ |
✍🏼. برگرفتہ از ڪتاب شریف " انوارالملڪوت " تالیف عالم باللہ و بامراللہ سیدالطائفتین حضرت علامہ آیت اللہ سید محمد حسین حسینے طهـرانے قدس اللہ نفسہ الزڪیہ
____
📌. عنوان: تكلّف در سجع نداشتن
❖. شرط هفتم: أن لا يَتَكَلَّفَ السَّجعَ فى الدُّعاءِ. مراد از سجع آن است كه داعى خود را به تكلّف اندازد؛ اين در دعا مذموم است، چه به تكلّف ظاهرى مثل آنكه در عبارات و قافيه و وزن كلمات خود را مقيّد كند و توجّه خود را بدان معطوف دارد بطورى كه از توجّه به خدا به توجّه محض، به عبارات نيز التفات داشته باشد، و يا تكلّف باطنى مثل آنكه خارج از سنن غير مبدّله حقّ يا خارج از حدود و سعه خود چيزى طلب كند. دعاى بدون سجع آنست كه طبق مقتضاى حال بوده و تمام توجّه به خدا بوده، و از عبارت غافل شود و عبارات را سهل و آسان طبق افاده مرام خود ادا كند.
❖. در «عدّة الداعى» مرحوم ابن فهد فرموده است: " قطعاً يكى از شروط اينست كه حاجتش حرام نباشد و نيز قطع رحم نباشد و چيزى كه در آن بى حيائى و اسائه ادب نسبت به شخصى است نباشد. مفسرون درباره اين آيه « ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً » گفته اند: مقصود خشوع و حالت ذلّت و مسكنت و در خفاء بودن است و منظور از تتمه آن كه مى فرمايد: خداوند معتدين را دوست ندارد، يعنى كسى نبايد از حدودش در دعاء تجاوز كند. مثل اينكه جايگاه پيامبران را از خدا بخواهد. أميرالمؤمنين عليه السّلام فرمودند: اى كسى كه دعا مى كنى، هيچگاه چيزى را كه انجام نخواهد شد از چيزى كه جائز و حلال نيست را از خدا مخواه. و نيز فرمودند: كسى كه بيش از اندازه اش بخواهد، شايسته حِرمان و فقدان آن خواهد بود. | ۱ |
❖. غزّالى گويد: سزاوار است كه در موقع دعا از دعاهائى كه روايت شده تجاوز نكند، چون ممكن است انسان چيز ديگرى بخواهد كه مصلحت او در آن نباشد؛ و روى همين معنى در خبر يا در اثر وارد است كه به علماء حتّى در بهشت هم مردم نيازمندند. به علّت آنكه چون به مردم در بهشت گفته شود چه مى خواهيد و چه تمنّى داريد نمى دانند چه تمنّا كنند، مگر آنكه از علماء بپرسند.
رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم فرمودند: مبادا در دعا بخواهيد به وزن و قافيه الفاظ بپردازيد و همين مقدار كه بگوئيد: خداوندا از تو درخواست مى كنم بهشت را نصيبم فرمائى و آنچه مرا از گفتار و عمل به آن مى رساند روزى نمائى و پناه مى برم به تو از آتش دوزخ و آنچه از گفتار و كردار كه مرا به آن نزديك مى سازد.
❖. تا آنجا كه مى گويد: بدان مراد از سجع همان تكلّف و زحمت سياق عبارات است؛ اين منافات با تضرّع و تخشع دارد، نه آنكه مراد كلمات متوازنه باشد. اگر انسان در دعا كلمات فصيح و بليغى متوازن و متشابه با قافيه هاى صحيح نيز بياورد ولى بدون تكلّف باشد و به خضوع و خشوع او ضررى نرسد به هيچ وجه اشكال ندارد؛ مانند كلام رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم:
" أسألُكَ الأمنَ يَومَ الوَعِيدِ و الجَنَّة يَومَ الخُلُودِ و مَعَ المُقَرَّبِينَ الشُّهُودِ و الرُّكَّعِ السُّجُودِ و المُوفِينَ بِالعُهُودِ إنَّكَ رَحِيمٌ وَدُودٌ و أنتَ تَفعَلُ ما تُرِيدُ! || خداوندا از تو درخواست امان مى كنم در روز هول و هراس، و بهشت را تقاضا مى كنم در روز بى پايان قيامت، و مصاحبت با مقرّبين كه شاهد مراتب فضل و اكرام تو هستند، و همنشينى با ركوع كنندگان و سجده كنندگان را، و كسانى كه به عهد با پروردگار خويش ثابت و استوار باقى ماندند. بدرستى كه تو رحيم و بسيار با محبّت و لطف هستى. و تو هرچه را كه مشيّتت تعلّق بگيرد، انجام خواهى داد " و امثال اين ادعيه كه با عبارات روان و فصيحى با قافيه هاى لطيف در ادعيه مأثوره بسيار وارد است. | ۲ |
____
📚. منابع و مصادر:
۱. عدّة الداعى، ص ۱۳۹
۲. المحجّة البيضاء، ج۲ ، ص۲۹۲
#انوارالملکوت #علامه_طهرانی #پست_تحقیقی
💟| @seire_elallah1 |☜کانال معرفتی