🌍 جنگ اوکراین همه چیز را تغییر نمی دهد... فارن پالیسی
استفان والت..... قسمت اول
🌏 پایان دوران تک قطبی
جنگ اوکراین مهم است زیرا نشان دهنده پایان «لحظه (دوران) تک قطبی» کوتاهی است که در آن ایالات متحده تنها ابرقدرت واقعی جهان بود.
جنگ در اوکراین یک رویداد مهم است، اما نه به این دلیل که نتیجه آن تأثیر مستقل چشمگیری بر توازن جهانی قدرت یا محیط هنجاری ای که دولت ها ساخته اند (و گاهی اوقات به آن پایبند هستند) خواهد داشت. بلکه از این بابت مهم است که نشان دهنده پایان «لحظه (دوران) تک قطبی» کوتاه (1993-2020) است که طی آن ایالات متحده تنها ابرقدرت واقعی جهان بود و نیز به این دلیل که منادی بازگشت به الگوهای سیاست جهانی است که به طور موقت در طول برهه کوتاهی -به علت برتری بلامنازع ایالات متحده- سرکوب شده بودند.
🌏 بهتر است این جنگ بهطور دقیقتر بهعنوان پایان رسمی شبه صلح کوتاهی که پس از پایان جنگ سرد بود، در نظر گرفته شود. حتی جنگ در آن دوره ناپدید نشد -ایالات متحده در دسته ای از آنها جنگید و چند تایی را شروع کرد- اما درگیری ها در این دوره یا جنگ های داخلی بود، یا جنگ بین قدرت های کوچک، یا جنگهای به شدت نامتوازن بین قدرت های بزرگ و قدرت های کوچک، یا ترکیبی از هر سه آنها بود.
🌍 مقامات ایالات متحده به جای حفظ قدرت ایالات متحده از طریق حل و فصل منازعات و تلاش برای اطمینان از عدم ظهور رقیب همتا، عمدتاً برعکس عمل کردند. آنها به چین کمک کردند تا با سرعت بیشتری رشد کند و تریلیون ها دلار را در جنگ های صلیبی پرهزینه و نادرست در خاورمیانه بزرگ هدر داد. آنها به جای گسترش تدریجی نهادهای لیبرال از طریق مکانیسم هایی مانند مشارکت برای صلح، بدون اندکی توجه به نگرانی های روسیه ناتو گسترش دادند و با خیال راحت تصور کردند که مسکو نمی تواند کاری برای متوقف کردن آن انجام دهد.
منبع؛
https://foreignpolicy.com/2022/04/13/ukraine-war-realism-great-powers-unipolarity/?tpcc=recirc_latest062921
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴اعتراضات میلیونی علیه نتانیاهو!
🔹تصاویر هوایی از شرکت کنندگان در اعتراضات ضد دولتی در تل آویو.
حالا کجا داره رژیم چنج میشه😉
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
غرب چگونه غرب شد⁉️
‼️توسعه اروپا با غارت طلای هائیتی
🇪🇸💠 کریستفکلمب، غارت هائیتی و کشتار بومیان برای طلا
❗️پس از دستیابی #کلمب به #هائيتی، استعمارگران در ناحيهای که تصور ميکردند طلا زياد باشد، دستور دادند هر فردی که بالای سيزده سال سن دارد برايشان طلا جمع کند. بوميانی که حاضر نمیشدند برای #اسپانيايیها طلا بياورند، کشته میشدند.
❗️ماموريت غيرممکنی بر دوش بوميان نهاده شده بود. تنها طلای آن منطقه، تکههای خاک طلای رودخانهها بود. آنها چارهای جز فرار نيافتند. اسپانيايیها با سگ به دنبالشان گشتند و آنها را کشتند؛ زندانيان را #اعدام کردند و يا سوزاندند.
❗️#آراواک ها که در برابر سلاح، شمشير، نيزه و اسب سربازان اسپانيايي تاب مقاومت نداشتند به کمک سم به #خودکشی دستهجمعی اقدام کردند.
❗️در آغاز جست و جوی طلا توسط اسپانيايیها ۲۵۰ هزار #سرخپوست در «هائيتی» زندگي میکرد. بعد از دو سال در اثر #قتل يا خودکشی، نيمی از آنها جان باختند.
❗️وقتی به وضوح روشن شد طلايی باقی نمانده است، مردم بومی به بردگان املاک بزرگ اسپانيايیها مبدل شدند. در اين مرحله نيز به دليل کار زياد و سوء رفتار اربابان، هزاران نفر جان خود را از دست دادند.
❗️با رسيدن سال ۱۵۵۰ میلادی تنها ۵۰۰ سرخپوست بومی در جزيره باقی ماند. يک قرن بعد، ديگر بشری از نژاد #آراواک بر روی آن سرزمين نفس نمیکشيد.
📚 کتاب #رويای_آمريکايي، ص ۲۲
👤 نویسنده #هاوارد_زين
🌐 https://nativephilanthropy.candid.org/events/columbus-enslaves-the-arawak
@shatranjsiasat
✴️ برگی از تاریخ برای عبرت البته جز برخی ها😉
✏️ چرا آمریکایی ها تو کودتای ۲۸مرداد با انگلیسی ها همراهی کردند⁉️
🌧 خب ببنید قبل از روی کار آمدن آیزنهاور و پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ترومن رئیسجمهور آمریکا بود. در این موقع هم سیاست سد نفوذ توسط امریکایی ها اجرا می شد. در قبال ایران هم دو تا هدف رو دنبال می کردن 💥 یکی اینکه مانع نفود بیشتر کمدنیسم تو ایران بشن. دوم اینکه بحران صنعت ملی کردن نفت رو جوری سروسامان بدن که ثبات قیمت جهانی نفت حفظ بشه.😏. سیاست آمریکا در این دوران در قبال مصدق و حالا آمریکا سعی می کرد که فعلا بین ایران و انگلیس میانجی گری کنه ولی وقتی که با پافشاری مصدق برای ملی کردن تمام و کمال نفت ایران روبهرو شد، تغییر رویه داد. این تغییر رویکرد در دوران ریاستجمهوری آیزنهاور عملیاتی شد💥
🌧 ریاست جمهوری آیزنهاور در امریکا همزمان میشه با روی کار اومدن وینیستون چرچیل در انگلستان🤨. حالا سیاست سد نفوذ تبدیل میشه به انتقام گسترده. نگرانی سیاستمداران آمریکایی از روندی که در ایران به وجود اومده بود، سه تا علت داشت⚡️حالا فکر می کنید، چی بود🤔
🌧 یکی اینکه جنبش ملی شدن صنعت نفت در ایران در مبارزه علیه سلطه مالی و سیاسی انگلستان به یک مبارزه ضدآمریکایی تبدیل شود؛ به خصوص که این نهضت میتوانست سرتاسر خاورمیانه را درنوردد و کشورهای مختلف این منطقه را از نفوذ غرب رها سازد. دوم آمریکاییها از این هراس داشتند که روند جنبش ملی شدن صنعت نفت زمینهساز نفوذ هرچه بیشتر اتحاد جماهیر شوروی در ایران شود به خصوص که حزب توده میتوانست آزادانه فعالیت کند و امکان مشارکت آن در روندهای سیاسی تسهیل شده بود. سوم سرسختی و قاطعیت دکتر مصدق در ملی کردن بیچون و چرای صنعت نفت و مخالفت با هر طرحی که در آن، انگلستان در شرکت ملی نفت سهمی داشته باشه.
🌧 نتیجه این شد که آنتونی آیدن، وزیر امور خارجه انگلستان، در نهایت در کنفرانس واشنگتن که در اسفندماه سال 1331ش برگزار شد، موفق شد نظر دولت آمریکا در مورد مصدق را جلب کنه و آن را سیاستمداری نشان بده که اهل مذاکره و مصالحه نیست و برای خاتمه کار مصدق باید استفاده از نیروی قهرآمیز را در دستور کار قرار داد. مصدق هم که دل به آمریکاییها بسته بود تلاش کرد تا نظر آمریکاییها و شخص آیزنهاور را برای کمک به ایران جلب کنه که در نهایت با پاسخ منفی آیزنهاور روبهرو شد و زیر پاش رو به این راحتی خالی کردن💥 تا ما باشیم به امریکایی ها اعتماد نکنیم. هر چند که تو ایران هنوز بازم یه سری... وجود دارن که عاشق رابطه با امریکا هستند😉🙂
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
💢از اسلام خمینی تا اسلام برخی از مسؤلین فعلی
⚠️ امام خمینی(ره) آمد و اسلامی را معرفی کرد که احیاگر بود. مثل دم عیسوی مردگان معاصر را زنده کرد و به آنها جان دوباره بخشید.
⚠️ اسلام امام خمینی جرأتدهنده به ملتهای ضعیف بود. اسلام او ملتهای مستضعف را به خط کرد و در مقابل مستکبران قرار داد.
⚠️ اسلام امام خمینی اعتماد بهنفس از دسترفتۀ مسلمانان را به آنها بازگرداند و هویت واقعی اسلامی آنها را از نو به آنها بخشید.
اسلام امام خمینی اسلام تهاجمی بود نه تدافعی. در همۀ موضوعات و مسائل جهانی، حرف تازهای برای گفتن داشت. بهویژه در حوزۀ زنان و سبک زندگی و عفت و پاکی و ...
⚠️ امام خمینی به دنبال صدور این اسلام بود و معتقد بود که این اسلام میتواند مشکلات کنونی جهان را حل کند و از این جهت ناراحت بودند که چرا برای پیادهسازی آموزههای اسلامی، مسؤلین ممالک اسلامی همکاری نمیکنند.
⚠️حالا بعد از گذشت چهل و چند سال از انقلاب خمینی کبیر، مسؤلین ما نه تنها هیچ حرفی از اسلام برای کشورهای دیگر ندارند، بلکه جرأت بازگویی افکار اسلامی امام در کشور خودمان را نیز ندارند!
مسؤلین ما انگار زبانشان برای گفتن مسلمات اسلام نمیچرخد و انگار ترجیحشان بر این است که اسلام مورد نظر امام خمینی را به حاشیه ببرند و با منکراتی که امام برای مبارزه با آنها به میدان آمده بود، کنار بیایند.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ الحدث به نقل از سی ان ان:
📍کلاهک انفجاری پهپادهای ایرانی برای نفوذ به زره تقویت شده است/برخلاف آنچه از ابتدایی بودن پهپادهای ایرانی گفته میشد این پهپادها خسارت بالایی وارد میکنند...
شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❌اول نشست مشترک براندازان، مجری به رضا پهلوی گفت آرپی جون. RP مخفف رضا پهلوی (Reza Pahlavi) هست
🅾 بدبخت چقدر حقیر شده که از عناوین ولیعهد و اعلیحضرت همایونی شاهنشاه آریامهر بزرگ رسیده به آرپی جون
🔸البته به پدربزرگش میگفتن رضا میرپنج که یه شبه با کودتای ٣اسفند و با انتخاب انگلستان -چون از سیاست چیزی نمیفهمید و مطیع بود- از طویله اسب قزاقها پاشد و اومد پادشاه ایران شد. برای نوه میرپنج همین لقب آرپیجون خوبه و باکلاسه
@shatranjsiasat
✏️✏️✏️✏️
🗓 روایت پهلوی از زبان نزدیکان رژیم شاه.
📚 باهم کتاب بخوانیم. (کتاب من و خاندان پهلوی از احمدعلی مسعود انصاری)
📔 احمدعلی مسعود انصاری، فرزند دخترخاله فرح است که پدرش معاون سیاسی و قائم مقام وزارت خارجه در زمان احمد آرام و چند سالی سفیر ایران در ژنو و بلژیک بوده است.
📌 قسمت اول
📔 میهمانیهای شبانه
«وقتی کار روزانه شاه و فرح تمام میشد و آنها به کاخ اختصاصی خود میآمدند، اگر میهمانیهای تشریفاتی به مناسبت سفر سران و مقامات کشورهای خارجی نبود، زندگی شبانه و خصوصی آنها شروع شد. معمولاً کمتر شبی بود که گذران شبانه در کاخ اختصاصی شاه و برنامه سرگرم کننده نباشد. در مهمانیهای خصوصی تنها حلقه خصوصی دوستان شاه و فرح شرکت میکردند و خوانندگانی مثل ستار، کوروس سرهنگ زاده، گوگوش، هایده و عبدالکریم اصفهانی که تقلید صدا میکرد، دعوت میشد، خود شاه هم خوشش میآمد که رجال دولتش توسط هنرپیشهها دست انداخته شوند.» (ص ۷۲) البته گاه در این مجالس صحبتهای مربوط به درگیریهای رجال و درباریها، مثلا درعوای دفتر فرح با علم که وزیر دربار بود، مطرح میشد. (ص ۷۹)
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🔴 صرفا جهت تأمل...
یادتون میاد غربزدهها بابت حضور رئیس کمیسیون مشترک ایران و روسیه در مراسم جشن ملی روسیه چه چرت و پرتهایی که نمیگفتن...
حالا این «مراسم دیپلماتیک» در روزی پیروزی انقلاب اسلامی در سفارت ایران در #روسیه تکرار شده...
به صف نظامیان روسی دقت کنید، ظاهرا روسیه مستعمره ایران شده! ابلهها :)
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
⚠️ مبحث نفوذ 📌 قسمت ششم 📕باهم مطالعه کنیم☺️ 📖 از فردای پیروزی در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری
🔮 اشاره: حسین بشریه تئوری پرداز سیاسی و عبدالکریم سروش تئوری پرداز فلسفی-دینی جریان روشنفکری (نفوذ) بودند.... که بعدها حجاریان (سیاسی) و کدیور (دینی) جای انها را می گیرند.
⚠️ مبحث نفوذ
📌 قسمت هفتم
📕باهم مطالعه کنیم
📔 حجاریان در سال ۱۳۸۰ به صراحت از عدم توفیق تاکتیک خود سخن گفت. وانگهی، اکثر این پیشنهادات کپیبرداری از راهبردهای فروپاشی اروپای شرقی در پایان دهه ۱۹۸۰.م. بودند؛ گرچه حجاریان هیچگاه نگفت که تاکتیک «فشار از پایین، چانهزنی از بالا» رونویسی آشکار از آراء تیموتی گارتناش نظریهپرداز MI6 است که برای سلسله کودتاهای مخملی اروپای شرقی ساخته شد! تاکتیکهای سحابی، علویتبار و گنجی برای «نافرمانی مدنی» و «مقاومت منفی»، یک قرائتِ آمریکایی از روش مهاتما گاندی به شمار میرفت. این تاکتیک را نیز نخستین بار ماهنامه کیان در اردیبهشت ۱۳۷۹ با ترجمه مقالهای از رونالد دورکین به چاپ رساند. و به شرح کاربردهای آن با تکیه بر پروژه فروپاشی یوگسلاوی پرداخت. تز «اصلاح قانون اساسی» از هاشم آغاجری و عمادالدین باقی که سلسله نوشتارهای محسن کدیور در هفتهنامه راه نو پیرامون «نظریه انتصابی ولایت مطلقهی فقیه» پشتوانهی آن معرفی میشد، به سبب آشفتگی ساختاری و تئوریک هیچ راهی به عرصه عمومی سیاست ایران نیافت. همین طور پیشنهاد «رفراندوم» از محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم سرنوشت بهتری از بقیه راهکارها نداشت.
📔 از سوی دیگر حجاریان دههی ۱۳۸۰ را «دههی فعالیت معرفتی اصلاحطلبان» برای کسب قدرت نام نهاد و این عنوان را «راهبرد بنیادین جنبش دانشجویی» دانست. براساس طرح جدید حجاریان که عطاءالله مهاجرانی در مقام رئیس مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها و به توصیه رئیس جمهور، مدیریت اجرای آن را پذیرفت، این مرکز در کنار سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب مشارکت و حزب کارگزاران با مشارکت وزارت کشور برای تجدید ساختار معرفتی – ایدئولوژیک اصلاحات از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۳۸۴، از ۷ فیلسوف برجستهی انگلیسی، آمریکایی، فرانسوی و آلمانی برای سفر به ایران دعوت کردند.
💣 انقلاب زنانهی آلن تورن (Alain Touraine)
📔 ایران، یک بهشت ایدهآل برای جنبش دانشجویی دختران! این پیامِ سفر آلن تورن ۷۶ ساله و نظریهپرداز پرآوازهی «جامعه مدنی» از پاریس به تهران بود که پایان زمستان ۱۳۸۰ به دعوت عطاءالله مهاجرانی رقم خورد و بسته پیشنهادیاش برای اصلاحطلبان «خلق یک انقلاب زنانه در ایران» بود. او به عنوان تحلیلگری برجسته در زمینهی «جنبشهای اجتماعی اپوزیسیون» این ایده را در جلسات مشترکی با موسسه مطالعات وزارت امور خارجه، مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و سرانجام ضیافت شام سفارت فرانسه طرح کرد. تورن اعتقاد داشت «ایران، مکان ایدهآلی برای دانشجویان و جنبشهای دانشجویی به خصوص جنبش دانشجویی دختران است. تصویر او از سیاست گزاران دولت دوم سیدمحمدخاتمی ماهیت جالبی داشت و به آنها میگفت «شما نه میخواهی د آیتالله باشید و نه میخواهید سرمایهدار باشید، شما میخواهید شالوده نهادهای لازم انتخابات آزاد را برای اکثریت افراد پیریزی کنید.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🌍 جنگ اوکراین همه چیز را تغییر نمی دهد... فارن پالیسی
استفان والت..... قسمت دوم
🌍 اهمیت قدرت سخت
اول، این جهانی است که در آن قدرت سخت هنوز اهمیت دارد، و اکنون بار دیگر به همه یادآوری شده است. اگر روسیه موفق به ترکیب استانهای دونتسک و لوهانسک و یک پل زمینی به کریمه شود، به این دلیل است که نیروهای نظامی این کشور -علیرغم محاسبات اشتباه و گامهای اشتباه قبلی خود- موفق به انجام این مأموریت می شوند. اگر اوکراین تمام یا بیشتر قلمرو سابق خود را حفظ کند، به دلیل قدرت سختی است که شهروندانش (با کمکهای خارجی زیادی) برای متوقف کردن همسایه بزرگتر خود به کار گرفتهاند.
🌎 دوم، دوباره به جهان یادآوری شده است که وابستگی متقابل اقتصادی بیخطر و بدون بدهبستان نیست. مطمئناً بازارها مهم هستند، اما سیاست مهمتر است. اتصال جهان از طریق تجارت، سرمایه گذاری، زنجیره تامین پیچیده و خطوط لوله گاز مزایای آشکار و عظیمی را به همراه داشت، اما پیوندهای تنگاتنگ اقتصادی مانعی آهنین در برابر وقوع درگیری نیست و اگر این پیوندها از بین برود، وابستگی به دیگران می تواند -چه از طریق یک ویروس خطرناک و یا به واسطه یک شکاف ژئوپلیتیکی ناگهانی- مصیبت واقعی ایجاد کند.
🌍 آینده در حال ظهور نه یک «نظم لیبرال» با محوریت ایالات متحده خواهد بود و نه یک «نظم استبدادی» با محوریت چین. در عوض، هر یک از این دو قدرت بزرگ، دستورکارها و نظمهای خرد و جزئی را رهبری میکنند که شامل کشورهایی میشود که ارزشهای مشابهی دارند یا چارهای جز همسویی با یک طرف یا طرف دیگر ندارند.
🌍 ما به دنیایی بازگشتهایم که واقعگرایی آن را به بهترین شکل توضیح میدهد، جهانی که در آن قدرتهای بزرگ برای قدرت و نفوذ بیشتر رقابت میکنند و دیگران تا آنجا که میتوانند خود را تطبیق میدهند. اما همانطور که واکنش جهانی به اوکراین نشان می دهد، بسیاری از کشورها - به ویژه کشورهای جنوب جهانی - در مقابل فشارها برای انتخاب طرف مقاومت خواهند کرد و سعی خواهند کرد از نزاع هایی که مستقیماً آنها را درگیر نمی کند، خودداری کنند. برخی از آنها سعی خواهند کرد با بازی با ایالات متحده و چین در برابر یکدیگر، منافع بیشتری کسب کنند. این وضعیت یادآور این است که تلاش برای استوار کردن سیاست خارجی ایالات متحده بر اساس دوگانگی سفت و سخت «دموکراسی در مقابل استبداد» دستورکاری شکست آمیز است. مانند گذشته، موفقیت مستلزم همکاری با شرکای همفکر در صورت امکان و با کشورهایی است که در صورت لزوم با ارزشهای ایالات متحده مشترک نیستند.
منبع:
https://foreignpolicy.com/2022/04/13/ukraine-war-realism-great-powers-unipolarity/?tpcc=recirc_latest062921
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 نگرانی پروفسور اسراییلی از سرنوشت رژیم صهیونیستی: واقعا نگران این حکومت هستم
🔹 دانیل کانمن: به نظرم این پایان این دولت است و در حال تبدیل به دیکتاتوری هستیم.
🔹اینجا جایی نیست که من در آن بزرگ شدم و زندگی کردم و بخواهم نوه هایم در آن زندگی کنند.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️ چند کودک سوریِ دیگر باید کشته شوند؟!
🎙میک والاس، نمایندهی ایرلند در پارلمان اروپا:
🔹اتحادیه اروپا مدعی نگرانی برای جمعیت غیرنظامی در #سوریه است. بزرگترین تهدید برای زندگی غیرنظامیان در سوریه از سوی اتحادیه اروپا، ایالات متحده و نایبان آنها است. حتی نیروهای نیابتی ایالات متحده که توسط ترکیه بمباران شدهاند، با ایالات متحده برای غارت نفت و گندم همکاری میکنند.
🔸ما علیه مردم سوریه، تحریمهای یکجانبهی غیرقانونی اعمال میکنیم، به این دلیل که در برابر جنگ برای تغییر رژیم مقاومت کردند! و تغییر رژیم شکست خورد. جنگی که توسط فرانسه، انگلیس، آمریکا، دیکتاتوریهای خلیج فارس و ترکیه به آنها تحمیل شد.
🔹نود درصد سوریها اکنون زیر خط فقر زندگی میکنند. اکثر کودکان فقط یک بار در روز غذا میخورند و اکثرشان از گرسنگی، سرما و کمبود دارو میمیرند.
🔸تحریمهای غرب، قبل از تهاجم سال ۲۰۰۳ باعث مرگ نیم میلیون کودک در عراق شد. قبل از پایان دادن به این سیاست اقتدارگرایانه و #نسلکشی، چند کودک سوریِ دیگر باید کشته شوند؟!
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✏️✏️✏️
✍ معمای امنیت همچنان در جهان کار می کند و این یعنی حاکمیت مطلق نظریه واقع گرایی در نظام بین الملل.
✍بخش اول
✍ ریشههای بحران اوکراین را باید در پارادوکس تاریخی امنیت جستجو کرد. گرچه دور جدید تقابل نتیجه رویکرد آمریکا و اروپا به روسیه و عدم توجه به خطوط قرمز مسکو است، اما آنچه کشورهای اروپایی شرقی را به سمت ناتو و اروپای غربی سوق داد تجارب تاریخی تعامل با روسیه بود. هرچند عضویت اوکراین در ناتو میتوانست روسیه را در معرض خطر جدی قرار دهد، اما زمانی که روسیه اوکراین را مورد حمله قرار داد، نه تنها روسیه در معرض چنین خطری قرار نداشت بلکه با شکست ناتو و آمریکا در افغانستان، از نظر امنیتی وضعیت بهتری نیز پیدا کرده بود. شکست ناتو در افغانستان پیام ضعف اروپا و آمریکا را به همه از جمله پوتین مخابره کرد و پوتین در اقدامیپیش دستانه تصمیم گرفت قبل از آنکه آمریکا و اروپا از بحران کرونا خلاص شوند، مسئله اوکراین را حل کند.
🖍 برخی از سناریوهایی که برای اوکراین قابل پیش بینی است:
🌦 شکست کامل اوکراین و استقرار یک حکومت مطلوب: چنین امری تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد. زیرا هم اوکراین با توجه به کمک های غرب آن قدر توانایی دارد که مانع پیروزی کامل روسیه شود و هم اینکه روسیه نیز، اراده ای برای حمله همه جانبه به اوکراین ندارد؛ چرا که هزینه بسیار زیاد آن، روسیه را از دست یابی به جایگاه بهتر در نظم بین المللی آینده باز می دارد. در واقع توان و قدرت این کشور تتها صرف منطقه مورد نفوذ خودش شده، آن هم با نتیجه ای که معلوم نیست کاملا به نفع این کشور باشد. بنابراین از رقابت با چین و امریکا جا می ماند.
🌦 تصرف نسبی اوکراین و ایجاد حکومت های منطقه ای در برخی مناطق این کشور : به نظر می رسد که اکنون روسیه در حال دنبال کردن این سناریو باشد به گونه ای که بتواند جنگ را محلی کرده و از هزینههای نظامی خود بکاهد و طرف مقابل را به پای میز مذاکره بکشاند. یعنی از مردم علاقه مند به روسیه یا روس تبارهای اوکراین در مقابل ارتش اوکراین استفاده کند و ضمن گرفتن مناطق مختلف به خصوص شرق این کشور، دست برتر را برای امتیازات بیشتر در هنگام مذاکره احتمالی داشته باشد.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✏️✏️✏️
✍ معمای امنیت همچنان در جهان کار می کند و این یعنی حاکمیت مطلق نظریه واقع گرایی در نظام بین الملل
✍ بخش دوم
🌦 جنگ فرسایشی: رویکرد طرف آمریکایی- انگلیسی به جنگ اوکراین بیشتر متمایل به این وضعیت است. به گونه ای که روسیه درگیر جنگ نظامی، تحریم اقتصادی و انزوای سیاسی باقی بماند و جا پای جریان فراآتلانتیک در اروپا هر چه بیشتر محکم شود، تا زمانی که این جنگ همانند جنگ افغانستان به تحولات داخلی در روسیه منجر گردد. اما به نظر می رسد که مردم روسیه نیز تا کنون حداقل از این جنگ ناراضی نیستند و بعید است که پوتین و حامیان وی از سوی مردم قدرت برکنار شوند و آنچه که برای شوروی رخ داد، برای روسیه تکرار شود. ضمن اینکه خود غرب هم از فرسایشی شدن جنگ در حال ضررکردن است
🌦 گسترش جنگ: شکست بدترین گزینه برای پوتین و حامیان وی در روسیه خواهد بود چون آنها باید برای همیشه با آینده سیاسی و اقتصادی خود در روسیه و اروپا خداحافظی کنند. عدم تحقق سناریو اول و دوم، به موازات افزایش هزینهها و احتمال شکست، ممکن است پوتین را تشویق نماید که به جای پذیرش شکست، هزینههای طرف مقابل را افزایش دهد. اروپا و آمریکا نیز به اندازه کافی از نظر سیاسی و نظامی نزد متحدین خود تحقیر شده اند، لذا در این مرحله مایل به عقب نشینی نیستند. کمکهای نظامی و غیرنظامیکه اروپا و آمریکا طریق همسایگان اوکراین مثل لهستان در اختیار دولت اوکراین یا نیروهای مقاومت اوکراین (در صورت سقوط کیف) قرار می دهند، میتواند بهانه گسترش جنگ را فراهم کند.
🌦 تجزیه اوکراین: هرچند مخاصمات میان قدرتهای اروپایی در شکل جنگ سرد همواره طولانی بوده اما جنگهای نظامی اروپایی طی یک قرن گذشته زیاد طولانی نبوده اند، بخصوص جنگهای داخلی مثل بوسنی و کوزوو. در مقابل تجربه تجزیه در اروپا از راههای ظاهرا دموکراتیک کم نیست. بر اساس این تجارب، ممکن است اوکراین نیز به سرنوشت یوگسلاوی و صربستان دچار شود. یعنی یک جنگ کوتاه مدت تا یکی دو سال و سپس تجزیه اوکراین به دو بخش شرقی تحت تسلط روسیه و غربی. به این ترتیب پوتین به بخشی از اهداف خود در کوتاه مدت دست می یابد اما تجزیه اوکراین پایان مشکلات روسیه با اروپا و آمریکا نخواهد بود و ممکن است فضای جنگ سرد میان آنها مدت زمان طولانی طول بکشد. این سناریو محتمل تر از بقیه به نظر می رسد.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✴️ سیاست در خدمت دین نه دین در خدمت سیاست❗️
🔰دینی که در خدمت سیاست باشد:
❌ با رفتن و آمدن افراد ممکن است تغییر کند؛
با تهدید و ترس عقب نشینی کند؛ با فشار رسانه و ربات ها و هشتگ ها، مبانی خود را توجیه کند؛
❌ در حد شعار و سخنان کلیشه ای خود را نگه دارد؛
❌ برای جذب هنجارشکنان، دو پهلو سخن گفتن را تجویز کند و اصول را به محاق ببرد؛
❌ برای جلب رای در انتخابات، نسبت به هنجارشکنی ها سکوت کند و ...
🔆 اما سیاستی که در خدمت دین است، هیچ کدام از اینها را ندارد.
🌺 دین در خدمت سیاست، در حکم سم و نابودکننده انقلاب است اما سیاست در خدمت دین، بستری برای حفظ و به سرانجام رسیدن انقلاب و موجب اتصال آن به ظهور است.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
⚡️ عربستانی ها برای توجیه شکستهاشون میگن ایران داره به یمن کمک میکنه...
🌧 اروپایی ها میگن چون ایران به روسیه کمک میکنه نمیتونیم شکستش بدیم...
🌦 آمریکا میگه چون ایران تو ونزوئلا حضور داره نتونستیم نظام حاکم رو عوض کنیم...
🌟 غربی ها دارن پاره می کنند خودشون رو که ایران داره کل منطقه رو می گیره.☺️
🌪 اسراییل که قرار بود از نیل تا فرات باشه، الان به اندازه یه استان ما هستش، دلش خوش کرده که مثلا داره تو کشورهای منطقه پایگاه میزنه که ایران رو محاصره کنه اما الان چند روز توسط مردم خوش محاصره شده و شاید یه ۲۲ بهمن مردم اسراییل همونجا رقم بزنند😁
🌜بعد یه مشت لمپنِ دوزاری میگن جمهوری اسلامی گندهگو هست هیچ کاریم نمیتونه انجام بده.😊 راستش شما رو نمی دونم ولی من حتی مدیریت توالت خونه خودم رو به رضاپهلوی نمیدم😊
☀️☀️☀️ همه اینا یعنی امپراطوری ایران دوباره بلند شده، حریف هم نمی طلبه؛😉 کار خودش رو می کنه.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🇪🇸📛 ۱۵ میلیون کشته در آمریکای جنوبی
☢️وقتی پرجمعیتترین مناطق آمریکای جنوبی بر اثر کشتار اسپانیا خالی از جمعیت شد😳
‼️برجستهترين لکه ننگ #استعمارگران در مستعمرات #کشتار عظيمی است که در طول حضور خود در سرزمينهای اشغالی به جای گذاشتند.
‼️ #اسپانيايیها بهعنوان پيشگامان استعمارگری در اين زمينه مطرح بودند.
‼️به نوشته #ارنست_ماندل : وحشيگری هولناک "فاتحان" اسپانيايی را در آمريکا همه میدانند. اينان در يک فاصله زمانی پنجاه ساله، ۱۵ ميليون😳 #سرخپوست را نابود کردند و اين رقم بنا به مکتوبات مورخين محافظهکار بالغ بر ۱۲ ميليون نفر میشود.
❌😳مناطقی مانند #هائيتی ، #کوبا ، #نيکاراگوئه و سواحل #ونزوئلا ، که تراکم جمعيت بسيار داشتند، کاملاً از جمعيت خالی شدند.
📚 کتاب #علم_اقتصاد
👤 نوشته ارنست ماندل
ترجمه هوشنگ وزیری، نشر خوارزمی، چاپ اول، تهران: ۱۳۵۹، ص ۱۱۴.
#استعمار_اسپانیا
⭕️ روایت دانشگاه کمبریج از استعمار اسپانیا در آمریکای جنوبی
💠 Legitimised Violence in Colonial Spanish America (Chapter 21) - The Cambridge World History of Violence
🌐https://www.cambridge.org/core/books/abs/cambridge-world-history-of-violence/legitimised-violence-in-colonial-spanish-america/17E4A1C3EAA342A309C7FEACBDA04EFA
@shatranjsiasat
✏️✏️✏️
🗓 روایت پهلوی از زبان نزدیکان رژیم شاه
📚 باهم کتاب بخوانیم. (کتاب من و خاندان پهلوی از احمدعلی مسعود انصاری)
📌قسمت دوم
⚡️ ماجرای ایجاد ارتباط شاه با آیتالله شریعتمداری
یکی از نکاتی که انصاری در این کتاب تعریف میکند، نقش او در ایجاد ارتباط بین دربار و آیتالله شریعتمداری، از مراجع تقلید در ماههای پایانی عمر رژیم شاه در سال ۵۷ است. به گفته او ۱۴ فروردین بعد از چندین بار صحبت و مخالفت، شاه در برگشت از کیش به تهران به او گفت حتماً برو شریعتمداری را ببین. جالب آنکه در اولین دیدار، درخواست آقای شریعتمداری از وی برگرداندن ساعت، برگرداندن تاریخ هجری و باز کردن مدرسه فیضیه بوده و البته اسامی تعدادی از زندانیان را برای آزادی داده است. این اقدامات انجام شده و ملاقاتها ادامه مییابد. (ص ۱۱۷)
یک بار شاه میخواست شریعتمداری به نفع او اعلامیه بدهد، شریعتمداری جواب داد شاه باید اصلاحات لازم را انجام دهد تا ما در تایید آن اعلامیه بدهیم؛ یکی دو بار هم شاه و مرحوم شریعتمداری تلفنی با هم صحبت کردند: «من قبل از تلفن شاه به آیتالله تلفن میکردم و خبر میدادم که منتظر باشند و خودشان گوشی تلفن را بردارند. در این مذاکرات آیتالله شریعتمداری از اسم مستعار حاج علی آقا استفاده میکرد و شاه هم تنها به عنوان آقا مورد خطاب قرار میگرفت. اما هرچه از تابستان ۵۷ دورتر میشدیم سیر حوادث نشان میداد سررشته کار از دست ایشان هم به در رفته و آیتالله خمینی حرکت را در جهت خلاف میل ایشان هدایت میکند.» (ص ۱۲۰)
شطرنج سیاست👇👇
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
🔮 اشاره: حسین بشریه تئوری پرداز سیاسی و عبدالکریم سروش تئوری پرداز فلسفی-دینی جریان روشنفکری (نفوذ)
⚠️ مبحث نفوذ
📌 قسمت هشتم
📚 باهم مطالعه کنیم
📖 آلن تورن رهبران دولت اصلاحات را به پیروی از الگوی موسسه تحقیقات امنیتی پنتاگون (Rand) در گستره «اسلام لیبرال» فراخواند و همرأی با فرید زکریا و ولیرضا نصر در شورای روابط خارجی آمریکا گفت «راه تجدد ایران» از ترکیه میگذرد:
«راه تجدّد ایران» از مرزهای «ترکیه» عبور میکند. ترکیه برای ما «آزمایشگاه» است. آزمایشگاهِ خوبیها و بدیهای تجدّد و چالشها و برونرفتهای «روشنفکران دینی» از آن.
📖 یورگن هابرماس مشهورترین نطریه پرداز نافرمانی مدنی در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۱ به میزبانی عطاءالله مهاجرانی (رئیس وقت مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها) از آلمان به ایران آمد تا به تحلیل «پروژه ناتمام مدرنیته» بپردازد و گزارش خود از چشمانداز اصلاحات را در اختیار رئیسجمهور بگذارد؛ گزارشی که چارچوب فعالیتهای سیدمحمد خاتمی و اصلاحطلبان در سالهای بعد بر مبنای پیشنهادات آن بنا گشت. «هابرماس، قهرمان رورتی» لقب داشت. از قضا برنامه بعدی نیز دیدار ریچارد رورتی از تهران بود که دو سال بعدتر رقم خورد.
📖 هر دو فیلسوف ۷۳ سال داشتند و با نظریههای خود در سلسله کودتاهای مخملی اروپای شرقی در دههی ۱۹۸۰.م ایفای نقش کردند؛ یورگن هابرماس بزرگترین فیلسوف زندهی آلمان بود و ریچارد رورتی نیز بزرگترین فیلسوف زندهی آمریکا. هردو به دعوت رسمی دولت اصلاحات راهی تهران شدند تا به ترسیم «نقشه راه آینده اصلاحطلبی» بپردازند؛ یکی پس از ۷ روز گشت و گذار در پایتخت و شیراز با امید «بروز ناآرامیهای سیاسی زودهنگام در ایران» به کشورش بازگشت و دیگری با ارائه بسته پیشنهادی پراگماتیسم، از مدل «اتکاء به سنت آمریکایی برای دموکراتیزاسیون» سخن گفت و هرگونه «کوشش فلسفی به منظور تبیین لیبرالیسم» را رد کرد.
📖 برای اصلاحطلبان که با اقتباس مبانی معرفتی مدرنیته از فیلسوفان یهودی چون سِر کارل پوپر، سِر آیزایا برلین و هانا آرنت هر لحظه بیشتر در بحران مشروعیت نظری فرو میرفتند، یورگن هابرماس این جاذبه را داشت تا حضورش بر وزن تئوریک اصلاحات بیفزاید و شاید زمینههای دفاع زیرکانه از مدرنیته را به آنان بیاموزد، اما این فیلسوف خود نماد یک «شکست معرفتی» بود. منظومه نظری او معجونی ناهمگون از تئوریهای عصر مدرن به شمار میرفت و در زندگیاش دورههای متنوع فکری را سپری کرد تا از مارکسیسم به سکولاریسم رسید.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥حجت الاسلام طائب: ترامپ نیاید، ایلان ماسک در انتخابات 2024 کاندیدا میشود
🔹رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در نشست بررسی نقش جریان نفوذ در جنگ شناختی اخیر در دانشگاه امیرکبیر:پیش بینی من این است اگر بتوانند ترامپ را راضی کنند یا نتواند بیاید، کاندیدا شدن ایلان ماسک حتمی است؛ ولی فعلا از ترامپ حمایت می کنند.
شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✴️ جنگ اوکراین و بیتعهدی کشورهای غیر غربی
🔱 در یک سالی که از جنگ اوکراین میگذرد، بسیاری از تحلیلگران غربی این جنگ را یک نقطه عطف در ژئوپلتیک جهانی قلمداد کردند که موجب نه تنها همگرایی آمریکا و متحدانش در ناتو بلکه ایجاد یک ائتلاف لیبرال گستردهتر برای مقابله با حمله روسیه شده است. از نگاه آنان، کشورهای جهان باید به طور طبیعی در این نبرد تعیینکننده میان دموکراسی و استبداد، از غرب حمایت کنند. با این وجود به باور شیوشنکر منون مشاور اسبق امنیت ملی نخست وزیر هند، ۱۲ ماه گذشته چیز دیگری نشان میدهد.
🔱 منون در تارنمای فارن افرز نوشته است در آغاز جنگ، بسیاری از کشورهای جنوب جهان، خود را نه با غرب و نه با روسیه تعیین هویت کردند. بسیاری از آنها از جمله برخی دموکراسیهای بزرگ نظیر هند، اندونزی و آفریقای جنوبی همچنین کشورهای بسیاری در آفریقا، به قطعنامههای محکومیت روسیه در مجمع عمومی و شورای حقوق بشر سازمان ملل رأی ممتنع دادند.
🔱 همچنین تعداد زیادی از این کشورها تمایلی به پذیرش رسمی تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه نداشتند هر چند در عمل آنها را لحاظ میکردند. علاوه بر اینها، برای کشورهای زیادی از جهان، حیاتیترین مسائل سال ۲۰۲۲، ارتباط اندکی با جنگ اوکراین داشت. خلاصی از تبعات همهگیری کرونا و مواجهه با چالشهایی چون بحران بدهیها، رشد آهسته اقتصاد جهانی و تغییرات اقلیمی، بسیاری از کشورهای در حال توسعه را با آنچه که آنها خودخواهی غرب، روسیه و چین میبینند بیگانه کرده است.
🔱 از نظر آنها جنگ اوکراین در مورد آینده اروپا است نه آینده نظم جهانی و جنگ اوکراین یک حواسپرتی از مسائل مبرمتر جهانی است. به باور نویسنده فارن افرز، با این وجود، یک راه سوم منسجم و یک جایگزین مشخص برای رقابت قدرتهای بزرگ ظهور نکرده است. به جای آن، این کشورها به دنبال آن بودهاند که با واقعیتهای کنونی کار کنند و تحریمهای غرب علیه روسیه را در نظر داشته باشند، آن هم در نظمی بینالمللی که دیگر با نگرانیهای امنیتی و اقتصادی آنها تطابق ندارد.
🔱 نویسنده فارن افرز معتقد است شرایط کنونی مانع ظهور یک راه سوم همانند جنبش عدم تعهد در دوره جنگ سرد میشود. یک تفاوت مهم با دوران جنگ سرد این است که نظمی دو قطبی وجود ندارد. وابستگی متقابل اقتصادی میان چین و آمریکا و واقعیت اقتصاد جهانیشده به معنای آن است که تقسیمبندی دو پاره مشخص در جهان وجود ندارد.
🔱 با جهانی مواجه هستیم که رقابت قدرتهای بزرگ نه بین دو ابرقدرت بلکه میان چندین بازیگر است. بنابراین بسیاری از کشورهای جنوب به جای آنکه غیر متعهد باشند به بیتعهدی سوق پیدا کردهاند. به این معنا که از نظم کنونی مجزا شده و به دنبال راهحلهای مستقل خود هستند به جای آنکه در جستجوی جایگزین برای رویکردهای پذیرفته شده جهانی باشند.
منبع:
https://www.foreignaffairs.com/world/out-alignment-war-in-ukraine-non-western-powers-shivshankar-menon
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
14.76M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴نکات صریح «عبدالکریم سروش» درباره رضا پهلوی و نازنین بنیادی و سیرک اپوزیسیون در یک دانشگاه آمریکا
▪️حتی یک پرچم ایران در میان آنها به چشم نمیخورد/ با کمال جسارت دعوی رهبری این قوم را دارند اما هرگز در میانشان زندگی نکردهاند و با درد و ارزشهای مردم ایران آشنایی ندارند / اینها جز برای پر کردن برنامههایی که میدانیم از کجاها سرمایه و خط سیاسی آن میرسد نمیتوانند کاری کنند
▪️«عبدالکریم سروش» که خود از مخالفان جمهوری اسلامی است، در صحبتهایی با اشاره به کنفرانس دانشگاه جرج تاون در واشنگتن که با حضور افرادی مانند رضا پهلوی و نازنین بنیادی و مصی علینژاد و نازنین بنیادی و ... برگزار شد، میگوید: جلسهای بود و چند نفر شرکت کرده بودند که تقریباً بساط رهبری برای ایران پهن کردند و به گمان اینکه نامی در رسانهها دارند، فکر کردند که در دل ها هم جایی دارند.
▪️سروش اضافه کرد: یکی از آنها که تا امتحان نداد و سر تا پا برهنه نشد او را به درون خانواده هنری نپذیرفتند. چندتایی از آنها که هم اصلاً از عالم سیاست خبری ندارند.
▪️عبدالکریم سروش با اشاره به اینکه در میان آنها حتی یک پرچم ایران هم به چشم نمیخورد اضافه کرد: نامی از اسلام و دیانت قاطبهی مردم ایران در میان نبود بلکه اکثریت آنها کمال ناآشنایی با این سنت عظیم و قویم ایرانی داشتند و یکی از آنها هم که از تجزیهطلبان مشهور و به نام است.
@shatranjsiasat
📸اخراج عجیب دانشآموز کانادایی
❌ آزادی بیان😄
🔹در کانادا یک دانش آموز دبیرستان را به این دلیل که در یک بحث کلاسی گفته فقط دو جنسیت مذکر و مونث وجود دارد از مدرسه اخراج کردند و پلیس او را دستگیر کرده است!
@shatranjsiasat
🔴پرویز ثابتی سلطان شکنجۀ ایران
▪️داستان پرویز ثابتی از آنجا شروع شد که دنبال کار میگشت و افکار ناجوری هم داشت. سال ۱۳۳۵ که ساواک تأسیس شد و او از عدهای از اطرافیانش درباره یک سری کارهای مخفی شنید و ۲ سال بعد فهمید که دلش میخواهد ساواکی شود تا بتواند کارهای متفاوت انجام بدهد.
▪️اوایل بهعنوان تحلیلگر سیاسی وارد ساواک شد. بعدها که دیدند افکارش بیمارتر از این حرفهاست و پهلوی دوم هم گفته بود «مغزش معیوب» است در سلسله مراتب ساواک ارتقاء یافت!
▪️سال ۱۳۵۲ رئیس ساواک تهران و مسئول اداره سوم ساواک شد، یعنی اداره امنیت داخلی که مهمترین رکن ساواک بود و کارش شد راهاندازی مراکز شکنجه و اعترافگیری از مبارزان علیه حکومت پهلوی.
▪️فقط یک فقره از تشکیلات زیر نظر ثابتی «زندان کمیته مشترک ضد خرابکاری» بود که در دهه ۵۰ بیش از ۸ هزار نفر در آن زندانی و شکنجه شدند.
▪️فردی مشهور به «کمالی» که یکی از شکنجهگران مخوف ساواک بود و زیردست ثابتی کار میکرد، گفته: هر وقت ثابتی میآمد عضدی داخل حیاط میشد و با صدای بلند داد میزد؛ بازجوها مگر مرده هستند که صدایشان در نمیآید. داد بزنید و فحاشی کنید، آقا خوشش میآید و بارها در جمع کلیه کارمندان اظهار میداشت هر وقت آقا یعنی پرویز ثابتی میآید شما متهم را بیاورید داخل اتاق و بزنید و فحاشی کنید با صدای بلند که آقا بشنود.
▪️همانموقع یک نویسنده آمریکایی شکنجه در ساواک را اینچنین توصیف کرده بود: روشهای روم باستان، اسپانیا قرون وسطا و همچنین آشوویتس و سایگون را به حد اعلی رسانده است.
@shatranjsiasat