📚 قطعه ای از کتاب
📖 آیا انگلیس موافق دیکتاتوری در ایران بود؟
🟠 «انگلیسیها از رضاخان، این قزاق بیسواد، بیسمارک و میجی و پطرکبیر ساختند، او را تا حد نادرشاه افشار ارتقا دادند، شعرا در مدحش شعر سرودند، خوانندگانی مثل عارف قزوینی به افتخارش کنسرت دادند و تصنیف مرغ سحر اجرا کردند و نسل دوم روشنفکران بعد از مشروطه مثل علیاکبر خان داور، علی دشتی و امثالهم زمینههای ایدئولوژیک استقرار او را بر سریر سلطنت مهیا ساختند. اینان از ضرورت «استبداد منور» سخن به میان آوردند، مشروطه و شعارهای آن را به باد سخره گرفتند، تجدد ایران را در گرو تسلط دیکتاتوری دانستند تا مردم را «به زور تو سری» اروپایی کند، روزنامههایی مثل مرد آزاد، نامه فرنگستان و شفق سرخ راه را برای فراگیر شدن این تفکر فراهم ساختند؛ مردم را ترساندند که اگر رضاخان برود غول کمونیسم ایران را خواهد بلعید و آنگاه دیگر نه نظم باقی خواهد ماند، نه امنیت و نه مذهب. عملاً از درون این پندارها نظریه دیکتاتور زورمند مرتجع زاده شد که کاملاً با سناریوی انگلیسیها سنخیت داشت. این گرایش البته ریشهای پاپرجا در خارج کشور داشت. در انگلستان چمبرلین وزیر خزانهداری و ستایشگر موسولینی همیشه میگفت اگر بنا باشد بین هرج و مرج و دیکتاتوری یکی را انتخاب کند؛ انتخاب او قطعاً دیکتاتوری خواهد بود، اما وی نگفت در مورد ایران این سیاستهای رسمی و غیررسمی انگلستان بود که باعث هرج و مرج به ویژه در دوره بعد از مشروطه شد و این همه برای آن صورت گرفت تا ضرورت استقرار دیکتاتوری در کشور را توجیه نمایند.»
🌧🌧🌧🌨🌨
منبع: حسین آبادیان، ایران از سقوط مشروطه تا کودتای سوم اسفند، تهران، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1385، صص 24- 25
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat
✡️ وینستون چرچیل و دیکتاتورها
🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨🌨
1️⃣ نام #وینستون_چرچیل بهعنوان مؤسس دولتهای پوشالیِ دستنشانده در خاورمیانه به سود تحکیم مواضع #صهیونیستها در فلسطین ثبت است. هارولد ویلسون، نخستوزیر پییشین انگلیس، مینویسد:
2️⃣👈 چرچیل در سال ١٩٢١ به وزارت مستعمرات رفت و در آنجا با کمک #لارنس_عربستان دو کشور پادشاهی عراق و اردن بزرگ را بهوجود آورد و شرایط لازم را برای تأسیس #کشور_ملی_یهود در فلسطین فراهم آورد و در تمام مدت عمر از آن حمایت نمود.
3️⃣ وینستون چرچیل در دوران حیات سیاسی خود نقش کلیدی در سیاست خاورمیانهای بریتانیا داشت. کارنامهٔ سیاسی #چرچیل به شرح زیر است:
4️⃣👈 وزیر تجارت، وزیرکشور، وزیر دریاداری، وزیر جنگ [در این زمان بود که به دستور او کودتای «سیدضیاء - رضاخان» در ایران صورت گرفت]، وزیر مستعمرات [در این زمان بود که انگلستان با دریافت قیمومیّت #فلسطین از سازمان ملل سلطهٔ خود را بر این دیار رسمیّت بخشید و گامهای اساسی در راه تأسیس دولت جعلی #اسرائیل برداشته شد]، وزیر خزانهداری، وزیر دریاداری، نخستوزیر مقتدر دوران جنگ دوم جهانی.
5️⃣ واپسین دوران زندگی سیاسی چرچیل با صدارت او در سالهای ۱٩۵۵-۱٩۵۱ به پایان میرسد. این سالها در تعیین سرنوشت مردم ایران و تحکیم سیطرهٔ رژیم #محمدرضا_پهلوی نقش تعیینکننده داشت و در همین زمان بود که به دستور چرچیل کودتای ٢۸ مرداد ۱۳۳٢ طراحی و اجرا شد.
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
https://rubika.ir/shatranjsiasat روبیکا
https://eitaa.com/shatranjsiasat ایتا
16.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ مناظره کارشناسان سعودی و یمنی:
📍کارشناس سعودی: حوثی ها فرقه و گروهی ایرانی هستند و اعتباری نزد ما ندارند/این گروه به دستور ایران شروع به عملیات هایی در دریای سرخ کرده/اینها جماعتی تروریست هستند که همواره بر خلاف اتفاق نظر عربی عمل کردهاند...
🔻کارشناس یمنی: شما که خودتان را خادم حرمین شریفین میدانید و ادعای اسلام دارید چرا این روزها مشغول رقص بر خون فلسطینیان هستید؟/ادعای دانشگاهی بودن دارید اما ادب گفتگو ندارید/تکلیف خودتان را روشن کنید یا صهیونیست باشید یا عرب!/شما با تمام جنایت هایی که انجام دادید در جایگاهی نیستید که بخواهید در مورد تروریست بودن یا نبودن دیگران اعلام نظر کنید...
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat
📣در یک کشور نرمال روحانی باید دادگاهی میشد:
۱.گره زدن معیشت مردم به برجام
نتیجه:فقر مضاعف
۲.رد کردن بسته پیشنهادی چین سال ۹۴
نتیجه:خروج ترامپ از برجام
۳. تعلل واردات واکسن چینی
نتیجه:مرگ هزاران ایرانی براثر کرونا
۴.تبعیت از IMF افزایش ناگهانی قیمت بنزین
نتیجه:مرگ ۲۳۷ نفر آبان۹۸
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat
🌏 نگاهی به آینده جنگ اسرائیل علیه حماس: چگونه یک تجزیه و تحلیل مبتنی بر تمرین "مرگ پیشاپیش" می تواند از شکست احتمالیِ اسرائیل در جنگ غزه پیشگیری کند؟
دانیل بایمن، از اعضای ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی
فارن پالیسی 🌨قسمت اول
🟡 مشکلات اسرائیل در غزه، می تواند ناشی از دست کم گرفتن حماس، تقویت ناخواسته این گروه، تضعیف انسجام داخلی اسرائیل، شکست در روند انتقال از مرحله جنگ به حکومت در غزه، و تضعیف روابط اسرائیل با ایالات متحده باشد.
دست کم گرفتن مقاومت حماس: اسرائیل به دنبال نابودی حماس، کشتن رهبران و بسیاری از نیروهای نظامی آن است. حماس تا قبل از شروع حمله اسرائیل، تقریبا ۲۵ هزار نفر نیرو داشته که اسرائیل ادعا می کند حدود هفت هزار نفر از آنها از جمله بسیاری از رهبران عملیاتی کلیدی را تا اواسط دسامبر کشته است. با این حال، نابودی کامل حماس، بسیار دشوار خواهد بود و این گروه حتی در صورت تضعیف، می تواند در غزه دوباره رشد کند.
🟡 حماس نیز عمیقاً در غزه جا افتاده است. از سال ۲۰۰۷ این نوار را کنترل کرده و نسلی از ساکنان غزه ، تحت حاکمیت این گروه بزرگ شده اند. این سازمان، از نزدیک با طوایف غزه همکاری می کند و دارای پایگاه قدرت در جامعه پناهندگان غزه است. حماس خیلی قبل از سال ۲۰۰۷ که حکومت در غزه را به دست گرفت، مدارس و بیمارستان ها و مساجد را اداره می کرد و تقریباً در هر جنبه ای از جامعه حضور داشت. این در تضاد شدید با گروه هایی مانند داعش است که نسبتاً تازه وارد به مناطقی بود که فتح کرده بود و جنگجویان آن اغلب خارجی هایی بودند که ارتباط کمی با مردم محلی داشتند. با این ریشه های عمیق، حتی اگر بیشتر سیستم نظامی حماس از بین برود، باز هم می تواند به راحتی دوباره رشد کند.
🟡 تقویت روایت مقاومت: حماس چیزی فراتر از یک سازمان است. آنها آنچه را که «مقاومت» می نامند، با استفاده از زور برای پایان دادن به اشغالگری اسرائیل در کرانه باختری و غزه و نابودی اسرائیل، تعریف می کنند. این عقیده از جانب بسیاری از فلسطینی ها و همچنین حزب الله لبنان، ایران و دیگر بازیگران منطقه ای پذیرفته شده است. حمله ۷ اکتبر مورد تایید بسیاری از فلسطینی ها و جهان اسلام واقع شد و بالای ۸۰ درصد از ساکنان کرانه باختری از این حمله حمایت کردند. (شاید جای تعجب نباشد که آنهایی که در غزه، اعضای خانوادهشان کشته شده و خانه هایشان ویران گشته، کمتر از سایرین به این حمله علاقه مند هستند). واکنش تهاجمی اسرائیل و سطح بالای تلفات غیرنظامیان، درستی روش های حماس را برای افراد زیادی در منطقه اثبات کرده است.
🟡 بحران باور عمومی: حمله ۷ اکتبر بسیاری از اسرائیلی ها را مجبور به ترک خانه های خود در جنوب و نزدیک مرز غزه کرد. شلیک تقریباً مداوم راکت و خمپاره در شمال اسرائیل توسط حزب الله نیز ده ها هزار اسرائیلی دیگر را آواره کرده است. در مجموع ۲۵۰ هزار نفر از شهروندان اسرائیل اکنون دور از خانه خود و در هتل هایی که دولت هزینه آنها را پرداخت می کند و یا نرد خویشاوندانشان در مناطق دیگر، زندگی می کنند. اطمینان دادن به این افراد برای بازگشت به خانه هایشان اولویت اسرائیل است. اما اطمینان دادن به اسرائیلی های ساکن آن مناطق، هم از نظر نظامی و هم از نظر روانی دشوار خواهد بود. اسرائیل باید بتواند هم حماس و هم حزب الله را شکست دهد یا حداقل بازدارندگی لازم را در برابر آنها ایجاد کند. «شکست دادن» و «بازدارندگی» مفاهیمی مبهم هستند و اسرائیل باید مردم خود را متقاعد کند که در امنیت هستند. این امر با توجه به شکست اطلاعاتی اسرائیل در ۷ اکتبر که منجر به عدم پیش بینی حمله حماس شد و سربازان اسرائیلی نیز در دفاع از ساکنان مناطق نزدیک به غزه ناکام ماندند، دشوار است.
منبع
https://foreignpolicy.com/2023/12/26/a-future-look-back-at-israels-war-on-hamas/
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat
🔷 کیش و مات ژئوپولتیکی امریکا و انگلیس مقابل #یمن
🔹هیچکدام از شرکتهای بزرگی که در سه ماه گذشته تردد کشتیهایشان از دریای سرخ و «بابالمندب» را به حالت تعلیق درآورده بودند، به این باریکه بازنگشتند. برای شناورها، فعلاً امنترین مسیر، دورزدن قاره آفریقاست؛ مسیری طولانیتر و البته گرانتر.
🔹حمله مشترک و چندباره امریکا و انگلیس به یمن با هدف متوقفکردن «انصارالله» بیش از آنکه آتشبار علیه شناورهای اسرائیلی را خاموش کند، گستره تنش در دریای سرخ را بیشتر کرده و حال شناورهای امریکایی و انگلیسی نیز هدف حمله قرار دارند.
🔹امریکا که نتوانست ایده «ائتلاف چندملیتی»اش را برای حمله به یمن به سرانجام برساند، در آستانه انتخاباتی قرار دارد که ورود مستقیم به یک جنگ تازه در خاورمیانه روی نتیجه آن سنگینی خواهد کرد.
🔹جو بایدن باید به این سوال جواب دهد که بر چه اساسی نیروی نظامی امریکا را درگیر جنگی تازه کرده که از ابتدا هم مشخص است چه نتیجهای خواهد داشت؛ یعنی افزایش قیمت انرژی در جهان و افزایش انتقادات در امریکا.
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat
📚 قطعه ای از کتاب
🔖 اقتدار محمدرضاشاه🙃
📖 آمریکا تا آخرین لحظات حکومت شاه امیدوار به حفظ شاه در سلطنت بود. اما اوضاع مطابق با انتظارات این کشور پیش نرفت و تصمیم این کشور برای ادامه حضور شاه در کشور با تغییراتی مواجه شد. این تغییر سیاسی طی پیامی از واشنگتن به سولیوان مخابره شد و سولیوان مأمور ابلاغ پیام به شاه گردید.
🌦🌥⛅️
«در همین ایام پیامی از واشنگتن دریافت داشتم مبنی بر اینکه در اولین فرصت شاه را ملاقات کنم و به او بگویم که دولت ایالات متحده آمریکا مصلحت شخص شاه و مصالح کلی ایران را در این میبیند که هرچه زودتر ایران را ترک گوید. تصمیم شاه به خروج از ایران قبل از وصول این پیام از طریق وسائل ارتباط جمعی منتشر شده ولی شاه رسماً آن را اعلام نکرده بود و هنوز هم تردیدهائی در این مورد وجود داشت. ابلاغ چنین پیامی از طرف سفیر یک کشور به رئیس مملکتی که در آن ماموریت دارد کار سادهای نیست، ولی در ملاقاتها و گفتگوهای من با شاه طی چند ماه اخیر بقدری مطالب عجیب و غیرعادی ردوبدل شده بود که ابلاغ این پیام هم خیلی غیرعادی بنظر نمیرسید. شنیدن این پیام هم برای شاه چیز عجیب و غیرمنتظرهای نبود. من تا آنجا که میتوانستم با لحن ملایم و مهربان مضمون پیام واشنگتن را به شاه ابلاغ کردم. او با دقت و آرامش به پیامی که او را به ترک کشورش دعوت میکرد گوش داد و وقتی که حرفهای من تمام شد رو به من کرد و با لحنی کم و بیش ملتمسانه گفت "خیلی خوب. اما کجا باید بروم؟"»
منبع: ویلیام سولیوان، ماموریت در ایران (خاطرات سولیوان)، تهران، نشر هفته، چاپ سوم، 1361، صص 162- 163
کانال تحلیلی شطرنج سیاست🌼🌸🌺
@shatranjsiasat