✏️✏️✏️
🗓 روایت پهلوی از زبان نزدیکان رژیم شاه
📚 باهم کتاب بخوانیم. (کتاب من و خاندان پهلوی از احمدعلی مسعود انصاری)
📌قسمت دوم
⚡️ ماجرای ایجاد ارتباط شاه با آیتالله شریعتمداری
یکی از نکاتی که انصاری در این کتاب تعریف میکند، نقش او در ایجاد ارتباط بین دربار و آیتالله شریعتمداری، از مراجع تقلید در ماههای پایانی عمر رژیم شاه در سال ۵۷ است. به گفته او ۱۴ فروردین بعد از چندین بار صحبت و مخالفت، شاه در برگشت از کیش به تهران به او گفت حتماً برو شریعتمداری را ببین. جالب آنکه در اولین دیدار، درخواست آقای شریعتمداری از وی برگرداندن ساعت، برگرداندن تاریخ هجری و باز کردن مدرسه فیضیه بوده و البته اسامی تعدادی از زندانیان را برای آزادی داده است. این اقدامات انجام شده و ملاقاتها ادامه مییابد. (ص ۱۱۷)
یک بار شاه میخواست شریعتمداری به نفع او اعلامیه بدهد، شریعتمداری جواب داد شاه باید اصلاحات لازم را انجام دهد تا ما در تایید آن اعلامیه بدهیم؛ یکی دو بار هم شاه و مرحوم شریعتمداری تلفنی با هم صحبت کردند: «من قبل از تلفن شاه به آیتالله تلفن میکردم و خبر میدادم که منتظر باشند و خودشان گوشی تلفن را بردارند. در این مذاکرات آیتالله شریعتمداری از اسم مستعار حاج علی آقا استفاده میکرد و شاه هم تنها به عنوان آقا مورد خطاب قرار میگرفت. اما هرچه از تابستان ۵۷ دورتر میشدیم سیر حوادث نشان میداد سررشته کار از دست ایشان هم به در رفته و آیتالله خمینی حرکت را در جهت خلاف میل ایشان هدایت میکند.» (ص ۱۲۰)
شطرنج سیاست👇👇
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
🔮 اشاره: حسین بشریه تئوری پرداز سیاسی و عبدالکریم سروش تئوری پرداز فلسفی-دینی جریان روشنفکری (نفوذ)
⚠️ مبحث نفوذ
📌 قسمت هشتم
📚 باهم مطالعه کنیم
📖 آلن تورن رهبران دولت اصلاحات را به پیروی از الگوی موسسه تحقیقات امنیتی پنتاگون (Rand) در گستره «اسلام لیبرال» فراخواند و همرأی با فرید زکریا و ولیرضا نصر در شورای روابط خارجی آمریکا گفت «راه تجدد ایران» از ترکیه میگذرد:
«راه تجدّد ایران» از مرزهای «ترکیه» عبور میکند. ترکیه برای ما «آزمایشگاه» است. آزمایشگاهِ خوبیها و بدیهای تجدّد و چالشها و برونرفتهای «روشنفکران دینی» از آن.
📖 یورگن هابرماس مشهورترین نطریه پرداز نافرمانی مدنی در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۱ به میزبانی عطاءالله مهاجرانی (رئیس وقت مرکز بینالمللی گفتگوی تمدنها) از آلمان به ایران آمد تا به تحلیل «پروژه ناتمام مدرنیته» بپردازد و گزارش خود از چشمانداز اصلاحات را در اختیار رئیسجمهور بگذارد؛ گزارشی که چارچوب فعالیتهای سیدمحمد خاتمی و اصلاحطلبان در سالهای بعد بر مبنای پیشنهادات آن بنا گشت. «هابرماس، قهرمان رورتی» لقب داشت. از قضا برنامه بعدی نیز دیدار ریچارد رورتی از تهران بود که دو سال بعدتر رقم خورد.
📖 هر دو فیلسوف ۷۳ سال داشتند و با نظریههای خود در سلسله کودتاهای مخملی اروپای شرقی در دههی ۱۹۸۰.م ایفای نقش کردند؛ یورگن هابرماس بزرگترین فیلسوف زندهی آلمان بود و ریچارد رورتی نیز بزرگترین فیلسوف زندهی آمریکا. هردو به دعوت رسمی دولت اصلاحات راهی تهران شدند تا به ترسیم «نقشه راه آینده اصلاحطلبی» بپردازند؛ یکی پس از ۷ روز گشت و گذار در پایتخت و شیراز با امید «بروز ناآرامیهای سیاسی زودهنگام در ایران» به کشورش بازگشت و دیگری با ارائه بسته پیشنهادی پراگماتیسم، از مدل «اتکاء به سنت آمریکایی برای دموکراتیزاسیون» سخن گفت و هرگونه «کوشش فلسفی به منظور تبیین لیبرالیسم» را رد کرد.
📖 برای اصلاحطلبان که با اقتباس مبانی معرفتی مدرنیته از فیلسوفان یهودی چون سِر کارل پوپر، سِر آیزایا برلین و هانا آرنت هر لحظه بیشتر در بحران مشروعیت نظری فرو میرفتند، یورگن هابرماس این جاذبه را داشت تا حضورش بر وزن تئوریک اصلاحات بیفزاید و شاید زمینههای دفاع زیرکانه از مدرنیته را به آنان بیاموزد، اما این فیلسوف خود نماد یک «شکست معرفتی» بود. منظومه نظری او معجونی ناهمگون از تئوریهای عصر مدرن به شمار میرفت و در زندگیاش دورههای متنوع فکری را سپری کرد تا از مارکسیسم به سکولاریسم رسید.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥حجت الاسلام طائب: ترامپ نیاید، ایلان ماسک در انتخابات 2024 کاندیدا میشود
🔹رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در نشست بررسی نقش جریان نفوذ در جنگ شناختی اخیر در دانشگاه امیرکبیر:پیش بینی من این است اگر بتوانند ترامپ را راضی کنند یا نتواند بیاید، کاندیدا شدن ایلان ماسک حتمی است؛ ولی فعلا از ترامپ حمایت می کنند.
شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✴️ جنگ اوکراین و بیتعهدی کشورهای غیر غربی
🔱 در یک سالی که از جنگ اوکراین میگذرد، بسیاری از تحلیلگران غربی این جنگ را یک نقطه عطف در ژئوپلتیک جهانی قلمداد کردند که موجب نه تنها همگرایی آمریکا و متحدانش در ناتو بلکه ایجاد یک ائتلاف لیبرال گستردهتر برای مقابله با حمله روسیه شده است. از نگاه آنان، کشورهای جهان باید به طور طبیعی در این نبرد تعیینکننده میان دموکراسی و استبداد، از غرب حمایت کنند. با این وجود به باور شیوشنکر منون مشاور اسبق امنیت ملی نخست وزیر هند، ۱۲ ماه گذشته چیز دیگری نشان میدهد.
🔱 منون در تارنمای فارن افرز نوشته است در آغاز جنگ، بسیاری از کشورهای جنوب جهان، خود را نه با غرب و نه با روسیه تعیین هویت کردند. بسیاری از آنها از جمله برخی دموکراسیهای بزرگ نظیر هند، اندونزی و آفریقای جنوبی همچنین کشورهای بسیاری در آفریقا، به قطعنامههای محکومیت روسیه در مجمع عمومی و شورای حقوق بشر سازمان ملل رأی ممتنع دادند.
🔱 همچنین تعداد زیادی از این کشورها تمایلی به پذیرش رسمی تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه نداشتند هر چند در عمل آنها را لحاظ میکردند. علاوه بر اینها، برای کشورهای زیادی از جهان، حیاتیترین مسائل سال ۲۰۲۲، ارتباط اندکی با جنگ اوکراین داشت. خلاصی از تبعات همهگیری کرونا و مواجهه با چالشهایی چون بحران بدهیها، رشد آهسته اقتصاد جهانی و تغییرات اقلیمی، بسیاری از کشورهای در حال توسعه را با آنچه که آنها خودخواهی غرب، روسیه و چین میبینند بیگانه کرده است.
🔱 از نظر آنها جنگ اوکراین در مورد آینده اروپا است نه آینده نظم جهانی و جنگ اوکراین یک حواسپرتی از مسائل مبرمتر جهانی است. به باور نویسنده فارن افرز، با این وجود، یک راه سوم منسجم و یک جایگزین مشخص برای رقابت قدرتهای بزرگ ظهور نکرده است. به جای آن، این کشورها به دنبال آن بودهاند که با واقعیتهای کنونی کار کنند و تحریمهای غرب علیه روسیه را در نظر داشته باشند، آن هم در نظمی بینالمللی که دیگر با نگرانیهای امنیتی و اقتصادی آنها تطابق ندارد.
🔱 نویسنده فارن افرز معتقد است شرایط کنونی مانع ظهور یک راه سوم همانند جنبش عدم تعهد در دوره جنگ سرد میشود. یک تفاوت مهم با دوران جنگ سرد این است که نظمی دو قطبی وجود ندارد. وابستگی متقابل اقتصادی میان چین و آمریکا و واقعیت اقتصاد جهانیشده به معنای آن است که تقسیمبندی دو پاره مشخص در جهان وجود ندارد.
🔱 با جهانی مواجه هستیم که رقابت قدرتهای بزرگ نه بین دو ابرقدرت بلکه میان چندین بازیگر است. بنابراین بسیاری از کشورهای جنوب به جای آنکه غیر متعهد باشند به بیتعهدی سوق پیدا کردهاند. به این معنا که از نظم کنونی مجزا شده و به دنبال راهحلهای مستقل خود هستند به جای آنکه در جستجوی جایگزین برای رویکردهای پذیرفته شده جهانی باشند.
منبع:
https://www.foreignaffairs.com/world/out-alignment-war-in-ukraine-non-western-powers-shivshankar-menon
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴نکات صریح «عبدالکریم سروش» درباره رضا پهلوی و نازنین بنیادی و سیرک اپوزیسیون در یک دانشگاه آمریکا
▪️حتی یک پرچم ایران در میان آنها به چشم نمیخورد/ با کمال جسارت دعوی رهبری این قوم را دارند اما هرگز در میانشان زندگی نکردهاند و با درد و ارزشهای مردم ایران آشنایی ندارند / اینها جز برای پر کردن برنامههایی که میدانیم از کجاها سرمایه و خط سیاسی آن میرسد نمیتوانند کاری کنند
▪️«عبدالکریم سروش» که خود از مخالفان جمهوری اسلامی است، در صحبتهایی با اشاره به کنفرانس دانشگاه جرج تاون در واشنگتن که با حضور افرادی مانند رضا پهلوی و نازنین بنیادی و مصی علینژاد و نازنین بنیادی و ... برگزار شد، میگوید: جلسهای بود و چند نفر شرکت کرده بودند که تقریباً بساط رهبری برای ایران پهن کردند و به گمان اینکه نامی در رسانهها دارند، فکر کردند که در دل ها هم جایی دارند.
▪️سروش اضافه کرد: یکی از آنها که تا امتحان نداد و سر تا پا برهنه نشد او را به درون خانواده هنری نپذیرفتند. چندتایی از آنها که هم اصلاً از عالم سیاست خبری ندارند.
▪️عبدالکریم سروش با اشاره به اینکه در میان آنها حتی یک پرچم ایران هم به چشم نمیخورد اضافه کرد: نامی از اسلام و دیانت قاطبهی مردم ایران در میان نبود بلکه اکثریت آنها کمال ناآشنایی با این سنت عظیم و قویم ایرانی داشتند و یکی از آنها هم که از تجزیهطلبان مشهور و به نام است.
@shatranjsiasat
📸اخراج عجیب دانشآموز کانادایی
❌ آزادی بیان😄
🔹در کانادا یک دانش آموز دبیرستان را به این دلیل که در یک بحث کلاسی گفته فقط دو جنسیت مذکر و مونث وجود دارد از مدرسه اخراج کردند و پلیس او را دستگیر کرده است!
@shatranjsiasat
🔴پرویز ثابتی سلطان شکنجۀ ایران
▪️داستان پرویز ثابتی از آنجا شروع شد که دنبال کار میگشت و افکار ناجوری هم داشت. سال ۱۳۳۵ که ساواک تأسیس شد و او از عدهای از اطرافیانش درباره یک سری کارهای مخفی شنید و ۲ سال بعد فهمید که دلش میخواهد ساواکی شود تا بتواند کارهای متفاوت انجام بدهد.
▪️اوایل بهعنوان تحلیلگر سیاسی وارد ساواک شد. بعدها که دیدند افکارش بیمارتر از این حرفهاست و پهلوی دوم هم گفته بود «مغزش معیوب» است در سلسله مراتب ساواک ارتقاء یافت!
▪️سال ۱۳۵۲ رئیس ساواک تهران و مسئول اداره سوم ساواک شد، یعنی اداره امنیت داخلی که مهمترین رکن ساواک بود و کارش شد راهاندازی مراکز شکنجه و اعترافگیری از مبارزان علیه حکومت پهلوی.
▪️فقط یک فقره از تشکیلات زیر نظر ثابتی «زندان کمیته مشترک ضد خرابکاری» بود که در دهه ۵۰ بیش از ۸ هزار نفر در آن زندانی و شکنجه شدند.
▪️فردی مشهور به «کمالی» که یکی از شکنجهگران مخوف ساواک بود و زیردست ثابتی کار میکرد، گفته: هر وقت ثابتی میآمد عضدی داخل حیاط میشد و با صدای بلند داد میزد؛ بازجوها مگر مرده هستند که صدایشان در نمیآید. داد بزنید و فحاشی کنید، آقا خوشش میآید و بارها در جمع کلیه کارمندان اظهار میداشت هر وقت آقا یعنی پرویز ثابتی میآید شما متهم را بیاورید داخل اتاق و بزنید و فحاشی کنید با صدای بلند که آقا بشنود.
▪️همانموقع یک نویسنده آمریکایی شکنجه در ساواک را اینچنین توصیف کرده بود: روشهای روم باستان، اسپانیا قرون وسطا و همچنین آشوویتس و سایگون را به حد اعلی رسانده است.
@shatranjsiasat
🌦🌦🌦🌦
🌎 رویکرد چین در قبال جنگ اوکراین؛ محتاط بین آمریکا و روسیه
❄️ دوستی موسوم به بدون محدودیت بین چین و روسیه برای پکن ناراحت کننده است و برخی از تحلیلگران بر این باورند که روسیه با چین بازی کرده است. پکن فکر نمیکرد که حمله روسیه به اوکراین قبل از 4 فوریه 2022 محتمل باشد، زمانی که دو کشور بیانیه مشترکی صادر کردند و رفاقت خود را به رخ کشیدند. چیزی که پوتین در واقع به دنبال حمایت چین برای ماجرا جویی نظامی خود در اوکراین بود. این یک مانور هوشمندانه و کاملا سیاسی از سوی پوتین بود. پکن اکنون در تلاش است تا در بازی دوگانه وابستگی خود را با مسکو، حداقل برای مخاطبان روسی، حفظ کند، و درعین حال سعی در ایجاد فاصله از روسیه، به ویژه در نگاه مخاطبان غربی دارد. چین همچنین در تلاشی غیر اعلامی است تا فرصتی برای ایفای نقش دیپلماتیک درجنگ روسیه و اوکراین از طریق همکاری نزدیکتر با ایالات متحده به عنوان یک میانجی به دست آورد، اگر چه این گزینه مناسبی برای چین نیست، چرا که پکن به این نتیجه رسیده است که از نظر سیاسی ساده لوحانه است که ازطریق همسویی با ایالات متحده، بزرگترین رقیب روسیه، روابط خود با بزرگترین همسایه خود را کاهش دهد.
❄️ موضوع مهم دیگر این که ممکن است پکن خود را درمعرض تحریم یا مجازات ایالات متحده قرار دهد، به ویژه به این دلیل که جنگ تجاری ایالات متحده و چین در دولت ترامپ از آن زمان ذهنیت جنگ سرد را در میان نخبگان ایالات متحده ترویج کرد؛ لذا شکی نیست که این وضعیت باعث میشود که قرار گرفتن چین در کنار ایالات متحده و محکوم کردن تجاوز روسیه تقریباً غیرممکن باشد. البته جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نشست مجازی باشی جین پینگ، رئیسجمهور چین در 18 مارس 2022 هشدار داد که اگر پکن از روسیه حمایت مادی کند، عواقبی درپی خواهد داشت. و شی در پاسخ با یک هشدار متقابل به بایدن یادآور شد که ایالات متحده نیز مسئولیت توقف جنگ را دارد. سخنان شی را میتوان به عنوان هشداری غیرمستقیم به ایالات متحده تعبیر کرد که اگر تحریم هایی مانند تحریم های روسیه علیه چین اعمال کند، به ایالات متحده آسیب می رساند.
❄️ به هر حال چین تلاش کرده تا نقشی مستقل در موازنه قدرت بین روسیه و ایالات متحده داشته باشد و از ارائه کمک های نظامی به مسکو استنکاف نماید و هدف رویکرد چین کاهش شکنندگی ژئوپلیتیکی و محافظت ازخود در برابر رقابت شدید روسیه وایالات متحده است؛ البته غیرطبیعی به نظر می رسد که بازیگر بزرگی در سیاست بینالملل مانند چین نسبت به جنگ روسیه و اوکراین بیتفاوت باشد ولی جدایی منحصر بفرد و رویکرد خاص پکن استدلال استراتژیک مهمی را دارد.
@shatranjsiasat
🔺در سفر آقای رئیسی به پکن منتظر تحلیل های اصلاح طلبان از طول، عرض، و ارتفاع میز مذاکره دو رئیس جمهور میمانیم. نخبگان اصلاحات در علم #میزیولوژی به غایت پیشرفته و صاحب نظرند :))😊😉
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
📛 مبارز بودید که در نمی رفتید!
❌ بعد از پرویز ثابتی (رئیس اداره کل سوم ساواک)، تصویر احمد فراستی (سربازجوی این اداره کل) هم در میتینگ اپوزیسیون در لس آنجلس منتشر شده.
کاری نداریم که آمریکا پس از آن همه لاف مبارزه با ناقضان حقوق بشر، به پناهگاه جنایتکاران ساواک و سازمان منافقین و... تبدیل شده؛
❌ اما امثال ثابتی و فراستی واقعا اگر مبارز بودند و بخار داشتند، پشت اعلیحضرت همایونی (!) را خالی نمی کردند که در بروند؛ می ایستادند و نمی گذاشتند ملت ایران انقلاب کنند؛ نه این که چهل سال گم و گور شوند و پس از عمری کازینو گردی و کاباره خوابی، ادای آدم های انقلابی و مبارز را در بیاورند!
❌ به این فهرست فسیل های متواری سلطنت طلب می توانید نام سران گروهک های تروریستی منافقین و کومله و دموکرات را هم اضافه کنید که فرار را بر قرار ترجیح دادند و حالا از خانه های تیمی تحت نظر سرویس های جاسوسی غرب خط و نشان می کشند و لاف گزاف جنبش می زنند.
وقتش بیان ایران، یه خرده بهتون خوش بگذره😁 اگه هم نیاین، بچه ها😉 شما رو میارن
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
☕️ یه فنجان مطالعه
📚 باهم کتاب بخوانیم
📍انگلیس، آمریکا، روسیه با روی کارآمدن رضاشاه، هر کدام دارای امتیازهای مخصوص خود شدند‼️😊
📖 مهمترین امتیازی که دولت ایران در این دوره اعطا کرد موافقتنامة نفت 1933 بود. امتیاز دیگر، شیلات دریای خزر بود که در سال 1927 به روسیه داده شد. امتیازهای دیگری که به همان اندازه مهم است ولی شناخته شده نیست، امتیازهای باستانشناسی است که در فاصلة سالهای 1931 تا 1941 به موزههای آمریکایی داده شده است. ما در این مورد هیچگونه مدارک کتبی پیدا نکردهایم؛ ولی به نظر میرسد که در اصل توافقی بین قدرتهای سهگانه بر سر با ارزشترین منابع ایران یعنی آثار باستانی، نفت و خاویار برقرار شده بود.
📖 در حالی که آمریکاییان با دقت زیاد خود را از تجارت خاویار و نفت کنار کشیده بودند، انگلیسها و روسها هم متقابلاً دخالتی در کاوشهای باستانشناسی آمریکاییها در ایران نداشتند. در مقایسه با کاوشهای باستانشناسی بزرگی که آمریکاییها در ایران انجام میدادند، فقط باستانشناس مهم انگلیسی به نام سر اورل استین در دهة 1930 در ایران کار میکرد و بخشی از کار استین هم به نمایندگی از طرف دانشگاه هاروارد بود. تصادفی نبود که آمریکاییها هیچگاه با تسلط انگلیسیها بر امور نفتی ایران به چالش برنخاستند و برای انگلیسیها هم هیچگاه برتری آمریکاییها در مسائل باستانشناسی ایران مورد تردید واقع نشد. در حالی که کنترل سیاسی و نظامی ایران در دست انگلیسیها بود، باستانشناسی ایران بعد از سال 1925 کاملاً به انحصار آمریکاییها درآمد. برخی بر این باورند که اعطای امتیاز باستانشناسی در ایران به آمریکاییها در برابر ممانعت انگلیسیها از اعطای امتیاز نفت شمال ایران به آمریکا بود. انگلیسیها مصمم بودند که جلوی نفوذ آمریکاییها به مسائل نفتی ایران را بگیرند.
📖 روسها هم برای این که کاملاً بیبهره نمانند، در نهایت اختیار شیلات دریای خزر را در دست گرفتند که شامل صادرات پرسود خاویار بود. همانگونه که آرتور چستر میلسپوی آمریکایی، مستشار کل مالی ایران تا سال 1927، توضیح داده و براساس شواهدی که ارائه کرده، اعطای امتیاز شیلات 1927 به روسها به معنای فروش کامل حقوق و منافع ایران بود. ایران تا پایان دورة امتیاز شیلات در سال 1952 یعنی زمان نخستوزیری دکتر محمد مصدق، نتوانست اداره شیلات دریای خزر را باز پس گیرد. اعطای چنین امتیازهایی به معنای حیف و میل کامل منابع ثروت ایران بود. آن گونه که میلسپو میگوید رضاشاه در این دوره تا جایی که توانست ایران را «دوشید». به مدت 20 سال از 1921 تا 1941 بیشتر درآمد نفت ایران صرف خرید تسلیحات شد و حداقل 60 تا 65 درصد بودجه سالانه دولت (که منحصراً از درآمدهای نفتی بود) برای ارتش و پلیس هزینه شد. حیف و میل منابع در این دوران حیرتانگیز بود. اگر این منابع مالی صرف آموزش، زیرساختها و پیشرفتهای صنعتی و کشاورزی میشد، امروز ایران در میان کشورهای جهان سوم نبود.
✅ این رضاشاهی که هرگز مدرکی دال بر اینکه او «طرفدار آلمانها» بود پیدا نشده، به دست انگلیسها به قدرت نشانده شد و 20 سال در مسند قدرت نگاه داشته شد؛ و دست آخر هم مبلغ هنگفتی پول در بانک لندن پسانداز کرد و بعدش رفت😊
منبع: تاراج بزرگ، دکتر محمدقلی مجد، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، صص 29 تا 32.
کانال شطرنج سیاست🌎
@shatranjsiasat
🔴ما از انحراف میترسیم!
⏪شهید غلامعلی پیچک:
جنازه من را روی مین ها بیندازید تا منافقین فکر نکنند که ما در راه خدا از جنازه مان دریغ می کنیم؛مسئولیت ما مسئولیت تاریخ است؛...
▪️بگذار بگویند حکومت دیگری بعد ار حکومت علی علیه السلام به نام حکومت خمینی با هیچ ناحقی نساخت تا ... سرنگون شد.ما از سرنگونی نمیترسیم؛از انحراف میترسیم...
💮 هاشمی عاقبت در همان استخر فرح هوایی شد🙃
💮 روحانی هم که مسیرش کلا ولنجک بود تا سعادت آباد🙃 حالا در کجا پر می کشد، الله اعلم🙂
🌟 شهدا، نفوذی ها رو هم میشناختند که چه موجوداتی هستند🌪
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✍ ناتو ابزار سلطهء نظامی بود که دیگر برای آمریکای رو به افول کارآیی ندارد. ناتوی آسیایی یا ناتوی عربی که دیگر جای خود دارد.
✍ برای مقابله با قدرت شوروی و ورشو، آمریکایی ها ناتو را ایجاد کردند. بعد از فروپاشی شوروی و ایجاد نظم تک قطبی به هژمونی آمریکا، ناتو ابزاری برای کمک به پیشبرد اهداف نظامی امریکا بوده است. اکنون در جنگ اوکراین فقط چند کشور محدود اروپایی در کنار آمریکا،حاضر به ارسال کمک های نظامی خود به اوکراین شده اند. در واقع نه آمریکا و نه آن چند کشور نیروهای نظامی خود را وارد معرکه نکرده اند. چون دیگر ناتو توانایی کافی برای حضور در عرصه های جنگ طولانی را ندارد. دلیل آن هم ضعف روزافرون آمریکایی ها در جهان در حال گذار قدرت است. یعنی ناتو بدون آمریکا اصلا معنا پیدا نمی کند.
📝 در غرب آسیا یا همان خاورمیانه، آمریکایی ها به دنبال ایجاد ناتوی عربی بودند. یعنی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به ویژه امارات و عربستان در کنار مصر و اردن و اسراییل کمربند امنیتی را ایجاد کنند که منافع غرب با حضور کمتر امریکا تامین شود. البته هدف این ناتو چیزی جز بازدارندگی در مقابل ایران نیست. امری که مصر و اردن حاضر به شرکت در آن نشدند. ⚡️بقیه اعضا هم البته جز امارات و سعودی ها به دنبال تقابل با ایران نیستند؛ چون می دانند با چه کشوری رو به رو هستند.⚡️ ضمن اینکه سعودی ها با دیدن سرنوشت اوکراین و عاقبت حضور امریکایی ها در افغانستان بهتر می دانند که تکیه ناتوی عربی که آمریکایی ها به دنبال ایجاد آن هستند، یعنی سرمایه گذاری روی قدرتی که دیگر قابل اعتماد نیست؛ که اگر بود اصلا نیازی به مطرح کردن ناتوی عربی نبود.🔥
📝 اخیرا هم که آمریکایی ها با حضور در شرق آسیا و مطرح کردن ناتوی آسیایی به دنبال ایجاد حفاظ امنیت دیگری جهت کمتر کردن هزینه ها و حضور خود در این منطقه هستند. یعنی ژاپن، کره جنوبی و حتی فیلیپین؛ که البته هدف مقابله با چین است.⚡️این در حالی است که علی رغم درگیری ها و رقابت های کشور منطقه با چین، هیچ کدام از آنها به دنبال تقابل مستقیم یا ایجاد سازمانی که چین را به چالش بکشد، نیستند. چرا که می دانند هم ابزار امریکایی ها در این رقابت خواهند بود و هم از روابط گسترده تر با چینی که در حال تبدیل شدن به قدرت اول اقتصادی جهان است، ممکن است باز بمانند.
🌈 نتیجه موارد بالا چیزی جز افول بیشتر آمریکا و ایجاد نظمی جدید از جهان در حال گذار قدرت نیست. نظمی که به نظر می رسد قدرت های منظقه ای و فرامنطقه ای به تنهایی و یا از طریق ایجاد ائتلاف های نظامی- اقتصادی، قطب های جدیدی را به وجود بیاورند.
#شطرنج باز ۳۱۳ ( دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل)
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🔰 اندیشکده آمریکایی رَند: ایران آمریکا را در «جنگ سیاسی» عراق و سوریه شکست داده است.
⚜ بخش اول
💢 عراق
✳️ دخالت سیاسی: پس از سقوط رژیم بعثی در بغداد، ایران تلاش کرد تا معارضین سابق در این کشور، از جمله حزبهای «دعوه» و «مجلس اعلای اسلامی عراق» را که زمانی مقابل صدام به آنها پناه داده بود، تقویت کند. با این حال، تهران صرفاً از احزاب شیعه حمایت نمیکند، بلکه روابطی قوی با رهبران کُرد در شمال عراق برقرار کرده است؛ از جمله با «جلال طالبانی» رئیسجمهور سابق عراق و حزب «اتحادیه میهنی کردستان» وی که تهران در مبارزه با صدام به آن کمک کرده بود. طی بیش از یک دهه، تهران تا حد زیادی موفق شده است تا همپیمانان خود را به سوی عضویت در لیستهای متحد هدایت کند و در نتیجه، بلوکهای غالب را در پارلمان عراق تشکیل دهد.
✳️ نفوذ اقتصادی: پس از سقوط صدام، اقتصاد عراق بیشتر به ایران وابسته شد و به این ترتیب اهرم سیاسی دیگری در اختیار تهران قرار گرفت. وابستگی عراق به ایران برای تأمین گاز پختوپز، نفت گرمایش، بنزین و برق، این کشور را به شدت مقابل فشار از جانب تهران آسیبپذیر کرده است. عراق در حال حاضر دومین شریک تجاری بزرگ ایران است و برای تأمین بخش عمدهای از سیمان، کاشی، سرامیک، محصولات لبنی و برق خود، به جمهوری اسلامی اتکا میکند.
✳️ حمایت از شبهنظامیان عراقی: شبهنظامیان مسلح شیعه عراق، ابزارهای کلیدی در استراتژی جنگ سیاسی ایران هستند. شبهنظامیان شیعه عراقی اغلب بیشتر از آنکه به احزاب سیاسی شیعه در عراق وابسته باشند، به تهران متکی هستند و همین مسئله، به ایران این فرصت را میدهد که ایدئولوژی انقلابی خود را [در عراق] نهادینه کند و مراکز سنتی قدرت مذهبی و سیاسی در عراق را دور بزند. امروزه، حدود ۵۰ گروه شبهنظامی شیعه در عراق فعالیت میکنند. برخی از این گروهها علناً به جمهوری اسلامی وفادار هستند و برخی دیگر ارتباط غیرشفافتری با ایران دارند. از سال ۲۰۰۳ به این سو، نیروی قدس سپاه پاسداران و حزبالله لبنان، هزاران شبهنظامی عراق را آموزش دادهاند.
✳️ تبلیغات مذهبی و ایدئولوژیک: طی ده سال گذشته، بنیادهای مذهبی و شرکتهای وابسته به دولت ایران، به شدت در نجف و کربلا سرمایهگذاری کردهاند؛ بنا به آمار از سال ۲۰۰۷، ایران سالانه ۲۰ میلیون دلار بودجه برای بهبود زیرساختهای گردشگری شهر نجف فراهم میکند. دولت ایران و متحدان عراقی آن همچنین در جهت تبلیغ ایدئولوژی «مقاومت» در عراق نیز تلاش میکنند و از رسانههای خود برای ترسیم جمهوری اسلامی به عنوان قابلاعتمادترین متحد عراق استفاده مینمایند. این روایت به طور خاص، پس از آن تقویت شد که بر خلاف تهران که تنها ۴۸ ساعت پس از سقوط موصل، برای کمک به بغداد، سلاح و مشاوران سپاه پاسداران خود را اعزام کرد، حملات هوایی آمریکا تا دو ماه بعد سقوط موصل آغاز نشد.
منبع:
https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1772.html
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🔴 کدام پیشرفت است؟
🔹 احداث ذوب آهن توسط شوروی، خرید جنگنده و تسلیحات نظامی از آمریکا، استخدام پزشکان هندی در دوران پهلوی...
🔹 احداث نیروگاه برای روسیه، ساخت نفتکش برای ونزوئلا، صادرات پهپاد به چین، فروش دستگاه تشخیص مارجین سرطانی و ربات جراح سینا به هند و اندونزی و آموزش آنها در دوران خامنه ای...
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 فایل صوتی از ابوالحسن بنیصدر افشا شده که توضیح میدهد او هم به پیشنهاد همکاری در تلویزیون اینترنشنال «نه» گفته است!
🔹 بنیصدر که خود از مخالفان جمهوری اسلامی است در این گفتوگو میگوید: عوامل اینترنشنال مزدوران فاسدترین رژیم دنیا هستند
به نظر شما سعودی به عنوان فاسدترین رژیم دنیا به BBC و اینترنشنال پول میدهد که ما دموکراسی پیدا کنیم؟
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🔹به گفتهی ادوراد #اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA)، حوادث اخیر مربوط به سرنگونی اشیاء ناشناس در آمریکای شمالی یک تاکتیک انحرافی از سوی واشنگتن بود!
🔹آنها برای منحرف کردن توجه روزنامهنگاران از تحقیق در مورد حادثه انفجار خطوط لوله نورد استریم، مسئله اشیا ناشناس بر فراز آسمان آمریکا و منهدم کردن آنها را مطرح کردهاند.
منبع:
(لینک)
#بالن_چینی
@shatranjsiasat
🔴مقامهای اطلاعاتی آمریکا: ایران به رهبر دنیا در تولید پهپادهای ارزان تبدیل شده است
🔹روزنامه انگلیسی گاردین: مقامهای آمریکا گزارشی را از رده محرمانه خارج کردند که نشان میدهد پهپادهایی که روسیه در جنگ اوکراین استفاده میکند تمام ویژگیهای پهپادهای ایران را دارد.
🔹هدف آمریکا از این کار متقاعدکردن طرفهایی است که به استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین با تردید نگاه میکنند. یک مقام آمریکایی تهران را یک رهبر جهانی در تولید پهپادهای ارزان و موثر توصیف کرده است.
🔹تحلیلگران دستگاههای اطلاعاتی آمریکا میگویند باورشان این است که تهران درحال گردآوری نتایج استفاده پهپادهایش در اوکراین است و احتمالاً درسهای ارزشمندی برای بهبود عملکرد پهپادهای خودش گرفته است.
https://www.theguardian.com/world/2023/feb/14/us-says-iran-becoming-a-drone-leader-as-russia-uses-its-craft-in-ukraine
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✴️ نظم آمریکایی _ چینی؛ محور یا قطب؟
سید محمد حسینی
🌏 تحولات یک دهه اخیر در ساختار نظام بینالملل به خصوص ظهور قدرتهای نوظهور، حتی رئالیستها را در مورد تک قطبی بودن نظام بینالملل دچار تردید کرد. ناتوانی اتحادیه اروپا در خودبسندگی امنیتی و وابستگی اروپا به امریکا در معظلات امنیتی موضوع تروریسم، پناهندگان و ... عملأ اتحادیه اروپا را از قامت قطبیت خارج ساخت. جنگ اوکراین با هر نتیجهای که به پایان برسد نیز روسیه را دچار انزوای بینالمللی خواهد کرد. از سویی دیگر تداوم پرشتاب قدرت چین در سطح بینالمللی، و نقشآفرینی قدرتهای منطقهای نظیر ژاپن، کره جنوبی، کره شمالی، برزیل، ترکیه و نظمآفرینی محور مقاومت به رهبری ایران در سطح منطقهای که خود را در جنگ 33 روزه و جنگ سوریه و یمن نشان داد، حکایت از شکلگیری نظم جدیدی در عرصه بینالمللی دارد. نظم جدید چه ویژگیهایی دارد و با محوریت کدام بازیگران شکل میگیرد؟
🌏 نظم جدید که نشانه عبور از دوران گذار نظم تک-چند قطبی (1991-2020) به دوران تثبیت دارد، بر اساس محوریت در سطح سیستمیک و قطبیت در سطح منطقهای شکل گرفته است. توجه به این نکته ضروری است که محور، قطب نیست. قطبیت نشانه هژمونی در عرصههای سیاسی، اقتصادی، نظامی و علی الخصوص ایدئولوژیک است، در حالی که محور فاقد عنصر ایدئولوژیک است. آنچه از دوقطبی امریکا و چین در سطح بینالمللی شنیدهایم، ساختار دوقطبی نیست بلکه محوری است که در یک طیف امریکا و در طیف مقابل چین قرار داد. لااقل در شرایط کنونی چین فاقد ایدئولوژی نافذ در کشورها و بازیگران موجود برای تبدیل شدن به یک قطب است. از آن مهمتر چین بر اساس قواعد نظام سرمایهداری یعنی نظم کهن بینالمللی در حال رقابت با امریکا است. امریکا و چین بالغ بر 700 میلیارد مبادلات سالیه دارند و بر این اساس وابستگی نامتقارنی اقتصادی میان امریکا و چین برقرار است.
🌍 قطبها نباید به یکدیگر وابستگی اقتصادی و یا نظامی داشته باشند کمااینکه امریکا و شوروی نیز دو نظم خودبسنده در دوران جنگ سرد ایجاد کرده بودند. بر این اساس نظم دوگانه میانه امریکا و چین دوقطبی نیست بلکه دو محوری است. در نظم جدید تعارض امریکا و چین را شاهد نخواهیم بود بلکه نظم دومحوری بر اساس رقابت و همکاری شکل گرفته است. در سطح منطقهای اما میتوان شاهد قطبیتها بود. به عنوان نمونه جبهه مقاومت در مقابل جبهه عبری - عربی - غربی یک دوقطبی ایدئولوژیک و استراتژیک است. جبهه روسیه - بلاروس نیز در مقابل اوکراین و متحدان غربی یک دوقطبی ایدئولوژیک است. بنابراین ما از دوران گذار وارد دوران تثبیت شدهایم. دوران تثبیت در سطح جهانی بر اساس دو محور امریکا و چین شکل گرفته است و در سطح برخی از مناطق بر اساس قطبیتها و محورها.
کانال شطرنج سیاست( هر آنچه که در مورد نظم جهانی آینده باید بدانید)
@shatranjsiasat
📸 اگر روسها در جنگ شکست خوردهاند پس اعزام این حجم تسلیحات به اوکراین برای چیست؟!
⏪ گونزالو لیرا خبرنگار آمریکایی در انتقاد از غرب و در صدر آنها آمریکا پیرامون گسیل تسلیحات به اوکراین:
▪️ اگر واقعا روسیه از لحاظ استراتژیک، عملی و تاکتیکی در نبرد اوکراین شکست خورده است، پس چرا پیشروی نیروهای روسیه همچنان ادامه دارد؟
▪️ چرا زلنسکی برای دریافت تانک، جنگنده و پول التماس میکند؟! چرا همگان در واشنگتن و بروکسل عصبانی هستند؟!
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
✏️خلیج فارس و آمریکا
🖍 به دلیل اهمیت استراتژیک و ژئواکونومیک خلیج فارس در استراتژی قدرت های بزرگ، تو چند بخش خلاصه به نقش ایالات متحده در الگوی امنیتی خلیج فارس براساس تقسیم بندی زمانی و دکترین رؤسای جمهور آمریکا از 1969 تا الان اشاره می کنیم.
🔖 بخش اول
📓 الف)1974-1969: دکترین نیکسون
پس از عقب نشینی بریتانیا در سال 1968 از شرق سوئز، بحث جایگزینی ایالات متحده به عنوان تأمین کننده امنیت خلیج فارس مطرح گردید. اما آمریکا به دلیل درگیری در جنگ ویتنام و عدم امکان حضور مستقیم در صحنه خلیج فارس، سیاست دو ستونی با اتکا بر دو متحد خود یعنی ایران و عربستان به عنوان ستون های نظامی و اقتصادی، تحت مدیریت ریچارد نیکسون در پیش گرفت. به عبارتی از آنجا که نیکسون و کسینجر بر این باور بودند که تقویت نظامی ایران سبب ثبات خاورمیانه خواهد گردید، نیکسون ایران را به عنوان وکیل منافع حیاتی ایالات متحده در خلیج فارس در دهه 1970 برگزید.
📓 ب)1977-1974: دکترین فورد
سیاست خارجی او ادامه دکترین نیکسون میباشد زیرا هر دو از کسینجر برای طراحی سیاست خارجی بهره گرفتند. او به سیاستهای تنش زدایی با شوروی، بهبود روابط با چین و حمایت آمریکا از ویتنام جنوبی ادامه داد. او به حفظ و تعمیق روابط تسلیحاتی با ایران پرداخت و هدف مهم او در خاورمیانه، حمایت از متحدان در برابر تهدیدات جماهیر شوروی بود.
📓 ج)1981-1977: دکترین کارتر
در پی حمله نیروهای شوروی به افغانستان در دسامبر 1979، کارتر در ژانویه 1980، سخنرانی ایراد نمود و بیان داشت که هرگونه تلاش برای بدست گرفت کنترل منطقه خلیج فارس، به عنوان حمله به منافع حیاتی ایالات متحده تلقی میگردد و به هر شکل ممکن از جمله بهره گیری از نیروی نظامی آن را دفع خواهد نمود. این اعلامیه یک تغییر شگرف در سیاست خارجی ایالات متحده محسوب میگردد. خلیج فارس در دکترین کارتر اهمیت استراتژیک داشت و آمریکا نقش مستقیمی در دفاع از خاورمیانه با هدف جلوگیری از تسلط شوروی بر منطقه ایفا میکرد. دکترین کارتر سبب شکل گیری نیروهای واکنش سریع در منطقه گردید. در واقع کارتر با اتخاذ فرمول برژنیسکی مبنی بر اینکه خاورمیانه و آسیای جنوبی مستعد ماجراجویی های شوروی است، به این بحران واکنش نشان داد.
📓 د) 1989-1981: دکترین ریگان
در زمان او ایالات متحده با دو بحران در خلیج فارس روبه رو گردید. معامله محرمانه«تسلیحات در مقابل آزادی گروگان ها (ایران-کنترا) و «جنگ نفت کش ها که در آن نفت کش های کویتی تحت لوای ایالات متحده قرار گرفتند. به عبارتی ریگان، دکترین کارتر را که تقویت امنیت منطقه و پیگیری اهداف نظامیبود، ادامه داد. در طی سال های ریاست جمهوری ریگان، سیاست ایالات متحده تهاجمی تر شد و آمادگی آن را داشت که هر رژیم یا سازمانی که آمریکا یا شهروندان آن را تهدید کند، به چالش بکشد. همچنین انتقال اسلحه به منطقه به ویژه به عربستان سعودی افزایش یافت. همچنین در زمان جنگ ایران و عراق، به دلیل تهدید شدن منافع ایالات متحده، سیاست ریگان مبتنی بر سه اصل پیگیری میگشت: 1) ایجاد فشار بین المللی برای پایان جنگ و جلوگیری از گسترش آن؛ 2) کمک به دوستان برای دفاع از خود در برابر تهدیدهای ایران؛ 3) همکاری با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و سایر هم پیمانان در برابر ایران، برای محافظت از کشتی هایی که با پرچم ایالات متحده از خلیج فارس عبور می کنند.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat