✅✅سند شماره ۲۰
🔴دکتر میلسپو، اقتصاددان امریکایی، که پس از اخراج رضاشاه برای سرو سامان دادن به اوضاع اقتصادی به ایران می آید، در مورد وضعیت اقتصادی دوران حکومت رضاشاه مینویسد:
(رضاشاه) در مجموع، سراسر کشور را میدوشید، دهقانان، عشایری ها و کارگران را له می کرد و از مالکان زمین دار عوارض سنگینی می گرفت. در حالی که فعالیتهایش به نفع طبقه جدید سرمایه داران... بود. تورم، مالیات سنگین و سایر اقدام های او موجب پایین امدن سطح زندگی شد.
📚منبع:مقاومت شکننده
نوشته جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنیای امریکا.ترجمه تدین.ص331
✅✅سند شماره۲۱
🔴رشوه و رانت سازمان دهی شده در #خاندان_پهلوی
مادر شاه:
🔴۱. «این رسم است كه شركتهای خارجی پورسانتاژ بدهند. این بیچارهها از بودجهی مملكت كه برنداشتهاند. خارجیها اگر دلشان میخواهد چند میلیون به رجال ما بدهند؛ چرا ما باید تنگچشمی كنیم و جلوی بخشش آنها را بگیریم.»
🔴۲. در مورد پرداخت رشوه به روزنامهنگاران خارجی از سوی شاه و دولت ایران، پرویز راجی در خاطرات خود نوشته است:
«عدهای از روزنامهنگاران خارجی در ایران هدایایی به صورت رشوه دریافت داشتهاند تا در بازگشت، مقالات تملقآمیزی در مورد شاه بنویسند. در این میان «بورچ گریو» سردبیر مجلهی نیوزویك، 2 قطعه فرش به قیمت 20 هزار دلار و «دوویلیه» روزنامهنگار فرانسوی كه كتاب تملقآمیزی هم دربارهی شاه نوشته بود، یك دستبند طلا به قیمت 12 هزار دلار دریافت كردند. البته روزنامهنگارانی كه از رژیم شاه رشوه میگرفتند، منحصر به این نفرات نبودند، چون اكثر آنها در مسافرت به ایران از پول بلیط هواپیما گرفته تا مخارج هتل و هزینهی تفریح خود را از دربار یا بودجهی دولت دریافت میداشتند و در پایان كار نیز هدایایی میگرفتند و میرفتند.»
📚منبع:
آیرملو، تاجالملوك، خاطرات ملكه پهلوی، مصاحبهكنندگان ملیحه خسروداد، تورج انصاری، محمودعلی باتمانقلیج، انتشارات بهآفرین، تهران 1380، ص441
راجی، پرویز، خدمتگزار تخت طاووس، ترجمهی ح. ا. مهران، انتشارات اطلاعات، چ اول، تهران 1364،ص309
✅✅سند شماره۲۲
🔴حضور بهائیان در دربار
.
.
🔴عبدالکریم ایادی ، یکی دیگر از بهائیان دربار بود.
وی به عنوان پزشک مخصوص شاه از محارم او به حساب می آمد و جزو معدود افرادی بود که به اتاق خواب محمدرضا رفت و آمد داشت.
نفوذ ایادی در شاه و به تبع آن در ارکان رژیم به حدی بود که عده ای بر این باور بودند که او در سلطنت با محمدرضا شریک است. ایادی برای خود حدود «هشتاد» شغل در سطح کشور درست کرده بود؛ مشاغلی که مهم و پولساز بودند ، از جمله : رئیس بهداری کل ارتش ، رئیس اتکای ارتش و نیروی انتظامی ، رئیس سازمان دارویی کشور و رئیس شیلات جنوب با نظارت ایادی ، ضربات سختی به اقتصاد مردم جنوب که به کار ماهیگیری اشتغال داشتند ، زد . زمانی که فردوست در خصوص تعداد مشاغل ایادی به محمدرضا گزارش می داد ، شاه در حضور گزارش دهنده به ایادی گفت : هشتاد شغل را برای چه می خواهی ؟ ایادی به شوخی در جواب گفت: می خواهم مشاغلم را به صد برسانم.!!!
.
📚منابع : کتاب فساد در رژیم پهلوی دوم ، عبدالکاظم مجتبی زاده ، صفحه ۷۷ ، خاطرات فردوست ، صفحه ۲۰۲ .
✅✅سند شماره ۲۳
🔴تملق، چاپلوسی وخیال پردازی شاه
.
🔴شاه همیشه غرق در خیال پردازی های خود بود و همواره کشور ایران را با کشورهای پیشرفته ی دنیا مقایسه می کرد. وی به قدری در این مسیر پیش رفته بود که خیالات ذهنی خود را واقعیت می پنداشت و در تصمیم گیری های خود به آنها استناد میکرد. در برخی از مواقع که اطرافیان متملق شاه برای خوشامد وی تلاش می کردند که رویاهای او را به واقعیت نزدیک کنند ، پس از صرف مبالغ هنگفتی به این نتیجه می رسیدند که دستیابی به آن خواب و خیال و از توان آنها خارج است. در یک کنفرانس آموزشی که در سال ۱۳۴۵ در هتل رامسر برگزار شد ، شاه نیز حضور داشت. در حالی که پژوهشگران و متخصصان امیدوار بودند طرحی برای تحت پوشش قرار دادن اطفال لازم التعلیم کشور ارائه کنند ، شاه سخن همه را قطع کرد و دستور داد ، از تکنولوژی تلویزیونی برای آموزش از راه دور بهره برداری شود. تعداد زیادی تلویزیون خریداری و به کشور حمل شد تا در روستاهای دور افتاده نصب شود و از طریق آن به کودکان در مناطق فاقد معلم ، آموزشی داده شود. هنگامی که تلویزیون ها به کشور رسیدند ، تازه متوجه شدند که در بسیاری از روستاهای کشور برق وجود ندارد. میلیون ها دلار دیگر صرف واردات باطری از خارج شد تا تلویزیون ها با استفاده از باطری شروع به کار کنند. وقتی باطری ها به کشور رسیدند ؛ تازه فهمیدند که کشور فاقد شبکه ی فرستنده های تلویزیونی لازم برای این منظور است . !!!!!!!!!!!!!!
.
📚منابع: اسکندر دلدم ، من و فرح پهلوی ، جلد ۲ صفحه ۹۲۸ / فساد در رژیم پهلوی دوم ، ص ۸۶
✅✅سند شماره۲۴
🔴انتخابات هفتم
مدرس و رضاشاه کندذهن
🔴"مدرس نماینده با شهامتی که تا دوره ششم قانونگذاری آراء درجه نخست تهران به وی تعلق داشت در پایان انتخابات دوره هفتم، چنین وانمود کردند که حتی یک رای هم در صندوق به نام وی نبوده، که خوانده شود. وی ضمن نطق مبسوطی که راجع به انتخابات دوره هفتم ایراد کرد، اظهار داشت: اگر باور کنیم که تمام مردم تهران به من رای ندادند، ولی خودم شخصا به پای صندوق رای رفته، یک رای به خودم دادم. پس این یک رای که به نام مدرس بود در صندوق چه شد و چرا خوانده نشد?"
📚منبع:دولتهای ایران در عصر مشروطیت ، حسین ملکی، چاپ اول ، 1370، ص223
❕خارج از کتاب: در پی این ماجرا، مدرس در تاریخ 16 مهرماه 1307 به دستور پهلوی اول تبعید شد.
✅✅سند شماره۲۵
🔴یکی از ماجراهای عشقی فرح با بژورن مایرولد،دانشجوی نروژی بود
مصاحبه بژورن که در مجله "السیی پری" فرانسه به چاپ رسید از این رابطه پرده برداشت!
این آشنایی یک عشق آتشین میان آنها ایجاد کرد تا اینکه فرح ناپدید شد و دانشجوی نروژی متوجه ازدواج فرح با شاه ایران شد.فرح هنگام بازگشت به فرانسه او را خواست و موضوع را به اطلاع وی رساند. فرح به او گفت:
بژورن! من همان کسی هستم که بودم،برای تو ملکه یا علیا حضرت نیستم فقط و فقط فرح هستم. به من وعده بده که دوستی ما در قلب ما هرطوری شده باقی بماند!
📚منیع:پرونده شماره630،ص57
برگرفته از کتاب پهلوی ها را بشناسیم
✅✅سند شماره۲۶
🔴چند در صد جمعیت شهرنشین ایران در دوره پهلوی در تنها یک اتاق زندگی می کرده اند؟!
🔴در سال 1351، 43.6 درصد در آمد میانگین شهرنشین(...) به مصرف مواد غذایی رسیده، اجاره ها در فاصله 1354-1339ش، 15 برابر شده است؛ در فاصله 1353-1354 این هزینه ها 200 درصد و در سال 1354- 1355ش، 100 درصد افزایش داشته است. تعداد خانواده های شهرنشین که تنها در یک اتاق زندگی می کردند از 36 درصد در 1346ش، به 43 درصد در 1356ش افزایش یافت.
📚منبع:تاریخ تحولات اجتماعی ایران
نوشته جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنیای امریکا ترجمه تدین ص 492
✅✅سند شماره ۲۷
🔴نظر موسسه امریکایی هادسن در مورد اقتصاد ایران در دوره پهلوی
🔴بنا به گزارش موسسه هادسُن] يكي از مهم ترين اتاق هاي فكر كه در تدوين و طراحي سياست هاي كلان ايالات متحده که امروزه نیز همچنان نقش جدي و تأثيرگذار دارد [ در 1975م/1354 ش، حتی اگر ایران به نرخ رشد پیش بینی شده]حاصل از سیاستهای اقتصادی حکومت پهلوی[ دست یابد، در سال 1985م/1364ش «اقتصادش از اقتصاد هندوستان بهتر نخواهد بود و اگر از مکزیک عقب نباشد حداکثر به سطح آن کشور خواهد رسید.»
منبع:
Hudson Institute, Oil Money and the Ambitions of nations (paris, 1974). Halliday, Iran, 168.
✅✅سند شماره۲۸
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
(شهبانوی پاکدامن)
🔴حسین فردوست ، رءیس بازرسی شاهنشاهی و محرم راز و اسرار محمدرضا پهلوی ، درباره آشنایی فرح با شاه چنین می گوید :
" فرح دختر دانشجوی فقیری بود که از فرط استیصال برای دریافت کمک مالی به سراغ اردشیر زاهدی در حصارک می رود تا بتواند در پاریس تحصیل و زندگی کند . در حصارک ویلایی بود که اردشیر زاهدی با تعدادی از رفقای جوان او منتظر شکار دخترها و زن ها می نشستند و هر مراجعه کننده از جنس مونث ، اگر مورد پسند زاهدی واقع می شد ، بلافاصله به اتاق خواب می رفتند و اگر مورد پسند زاهدی نبود او را به رفقایش که حضور داشتند می داد . که آنها نیز در همان حصارک به اتاق خواب می رفتند .
این بود کار و شغل زاهدی و البته به دوستان انگلیسی و امریکایی اش هم چیزهایی می رسید .
حال این دختر با اطلاع از چنین وضعی برای درخواست پول به سراغ زاهدی در حصارک می رود ، یعنی این که )بدن( خود را تقدیم زاهدی می کند.
لابد زاهدی از این دختر خوشش نیامده بود که به محمدرضا تلفن می زند که : " دختری این جا آمده و اگر اجازه دهید او را بیاورم . "
محمدرضا می پذیرد و بدون تحقیق قبلی که او کیست و خانواده او چیست ، او را به فرودگاه می برد و در هواپیما به وی پیشنهاد ازدواج می کند .
معلوم است که فرح نیز بلافاصله قبول می کند .
دختری که تا یکساعت پیش ، از زاهدی پول می خواست که مفهومش معین است ، حال قرار شده که با شاه ازدواج کند و می کند .
بدین ترتیب ، " فرح حصارک " ، " ملکه ی ایران " می شود ! و در مراسم تاجگذاری با آن تشریفات و تجملات که از تلویزیون دیده اید تاج بر سر می گذارد ! "
📚منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 35 و 36
✅✅سند شماره ۲۹
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
ارتباط فرح با اردشیر زاهدی !
🔴پرویز راجی - آخرین سفیر شاه در لندن - در خصوص لا ابالی گری فرح در خاطرات خود چنین می نویسد :
لرد بارنشون - صاحب روزنامه ی آبزرور - نقل می کند :
" در یکی از گردهمایی های انستیتو بین المللی اسپن ، اردشیر زاهدی در سخنانش خود را چاکر ، نوکر و جان نثار شاه معرفی کرد و در پایان نیز دولت ایران را به بی لیاقتی متهم ساخت .
در این موقع شهبانو فرح - که بنظر می رسید از گفته های توهین آمیز زاهدی نسبت به دولت در میان جمع خوشش نیامده بود - صحبت او را قطع کرد و پرسید :
نکند اردشیر بخاطر آنکه خودش می خواست نخست وزیر بشود ، این طور علیه دولت صحبت می کند ؟
زاهدی بلافاصله پس از شنیدن این حرف از جایش برخاست ، به کنار شهبانو آمد ، موی دم اسبی او را به کناری زد و پشت گردنش را بوسید !!! با دیدن این صحنه من و کسینجر نگاهی که حکایت از شگفت زدگی هر دویمان داشت به هم انداختیم . "
📚منبع: کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 37 و 38
✅✅سند شماره ۳۰
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
روابط فرح با اطلاع شاه!
🔴انصاری ، پسرخاله فرح ، می نویسد :
" درباره رابطه فرح و جوادی یک بار یکی از فرماندهان گارد برای من حکایت کرد که در شکارگاه نخجیر ، یکی از سربازان گارد ، فرح و جوادی را در حال نامناسبی دیده بود و ظاهرا چون آدم متعصبی بوده ، طاقت نیاورده و نزد تیمساز مزبور می آید و ضمن بازگفتن ماجرا می گوید :
ما خیال می کردیم که از یک زن عفیفه (پاکدامن) نگهبانی می کنیم و نمی دانستیم که اینطور مسایلی هم در میان هست .
بار دیگر در مکزیک یکی از خدمه های مخصوص ، تاب نمی آورد و به شاه می گوید : اعلی حضرت این درست است که شهبانو دوست پسر داشته باشد ؟!
شاه هم طبق معمول سرخ می شود و چیزی نمی گوید ، اما جریان را با فرح در میان می گذارد و فرح هم آن مستخدم را بیرون می کند !
در مورد این روابط این را هم باید بگویم که اطلاع شاه از جریان ، باعث قطع آن نگردید و تا زمان مرگ شاه ادامه یافت . "
انصاری در ادامه ی این جریان می گوید :
" از فرد موثقی شنیدم که در همان ایامی که شاه در بیمارستان معاذی قاهره بستری و در حال مرگ بود ، جوادی و فرح شب ها در اتاق انتظار خصوصی بیمارستان را با هم به سر می بردند ."
انصاری در پایان این قسمت می گوید :
" من بارها وجود روابط میان فرح و مردان بیگانه را به شاه گوشزد کرده بودم ، اما با کمال تعجب ایشان جواب دادند که اینها اختیار پایین تنه ی خودشان را دارند و به کسی مربوط نیست ! "
📚منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 36 و 37
✅✅سند شماره۳۱
🔴میهمانی پرخرج شراب ، با بودجه بیت المال مسلمین !
🔴درباره ی ریخت و پاش های شاهانه در خصوص شرب خمر و مجالس عیش و نوش در کتب مختلف از خاطرات خاندان پهلوی و اذناب آنها مطالب زیادی نقل شده که نمونه ای از آن نامه ای است که محمود جم - از دفتر اشرف پهلوی - همراه با صورت خرید مشروب های مختلف به دربار شاهنشاهی ارسال کرده است :
" آقای شکرابی ، پنجشنبه شب در حدود نود نفر میهمان والاحضرت اشرف به شب نشینی دعوت دارند . دستور داده شد شام و مشروبات لازم مطابق صورت تهیه شود ، چون اعلیحضرت همایونی هم مفتخر خواهند بود ، البته شام و همه چیز باید خوب باشد . وزارت دربار شاهنشاهی عطف به دستور مقام وزارت مبنی بر تهیه احتیاجات پذیرایی نود نفر در پنجشنبه شب ، در کاخ والاحضرت اشرف پهلوی ، اینک صورت مربوطه بشرح زیر است :
ویسکی 10 بطر
کنیاک فرنگی 7 بطر
شراب سفید و قرمز 30 بطر
سودا 80 بطر
سینالکو 50 بطر
آبجو امریکایی 80 بطر
شراب لامار 70 بطر
منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، ص 34