✨دو رویکرد درباره ارز مسافرتی
پیرو تخصیص ۱۰۰۰ دلارِ ۴۵ هزار تومانی برای مسافرتهای خارجی، دو طیف نسبت به این اقدام دولت معترض هستند.
طیف نخست، کسانی هستند که معتقدند؛ اولا چرا باید تعیین نرخ ارز، به بازار سپرده شود که دولت بخواهد برای مدیریت این بازار، ارزپاشی کند؟ ثانیا اگر منابع ارزی ما کم است و تقاضای ارز بیش از عرضه است، چرا به جای اینکه به تقاضاهای غیرضرور (نظیر مسافرتهای غیرضرور) ارز داده نشود، برعکس عمل میشود و به این تقاضاها، ارز بیشتری داده میشود؟ اگر در شرایط جنگ اقتصادی هستیم و ارز کم داریم، چرا باید دولت جمهوری اسلامی ارز سفرهای آنتالیا و پاتایا را تامین کند؟ لذا راهکار این است که تمام ارز حاصل از هر صادراتی در اختیار کامل دولت باشد و دولت نیز، فقط با یک نرخ، این ارز را به نیازهای اولویتدار کشور و موارد مرتبط با منافع عموم مردم تخصیص دهد. در چنین شرایطی، بلاتردید نیازهای غیرضرور از صف دریافت ارز حذف خواهند شد. مسئله این است که سیاستمداران ما میخواهند محبوب قلوب مسافران پاتایا و آنتالیا هم باشند و تصمیمی نگیرند که این قشر را ناراحت کند. محرومان که صدایشان به جایی نمیرسد و لذا ناراحتیهای آنها جای نگرانی ندارد!
طیف دوم مخالفان ارز مسافرتی اما کسانی هستند که میگویند دولت چرا ارز ۴۵ هزار تومانی به مسافرت خارجی میدهد. قیمت ارز، همان ۶۰ هزار تومان بازار است. لذا اولا نرخ ارزی که مسافران میگیرند، ۶۰ هزار تومان باشد، ثانیا نباید برای این سفرها محدودیتی وجود داشته باشد. هر کسی هرکجا خواست برود، هر مقدار ارز هم خواست بگیرد، فقط باید نرخ ارز ۶۰ هزار تومان باشد. پشت پرده این طیف دوم، همان جریانی است که از گرانسازی دلار نفع میبرد. دقت بفرمایید الان بحث سر این است که اگر کسی ۱۰۰۰ دلار را به قیمت هر دلار ۴۵ هزار تومان بخرد و ۶۰ هزار تومان بفروشد، ۱۵ میلیون تومان سود میکند! حال تصور بفرمایید کسی که سالانه یک میلیارد دلار صادرات دارد، با افزایش نرخ ارز از ۲۸۵۰۰ تومان به ۶۰ هزار تومان، ناقابل ۳۱ هزار میلیارد تومان پول بادآورده به جیب میزند. این ۳۱ هزار میلیارد تومان از کجا میآید؟ کالاهای وارداتی، ۳۱ هزار میلیارد تومان گرانتر به ملت ایران فروخته میشود! یعنی از سفره محرومان کم میشود و به توبره صادرکنندگان ریخته میشود.
لذا دقت باید کرد که درد این طیف دوم، عدالت نیست؛ اینها به دنبال رسمیت بخشیدن به ارز ۶۰ هزار تومانی بازار آزاد هستند که محرومان را بدبختتر و ثروتمندان را ثروتمندتر میکند.
برخی عزیزان سوال میکنند که سیاست شما چه خواهد بود؟ موضع حقیر عدم تخصیص ارز به مسافرتهای غیر ضرور است. تا زمانی که شرایط ارزی کشور عادی شود، این قاعده باید برقرار باشد. تمام!
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مشکلات اقتصادی ما ناشی از تحریمهای اقتصادی آمریکا نیست، ناشی از تجویزهای اقتصادی آمریکاست.
#نه_به_نئولیبرالیسم
#دولت_مقتدر
@syjebraily
سید یاسر جبرائیلی
✨دو رویکرد درباره ارز مسافرتی پیرو تخصیص ۱۰۰۰ دلارِ ۴۵ هزار تومانی برای مسافرتهای خارجی، دو طیف نس
گفتهایم نباید ارز کشور صرف سفرهای تفریحی خارجی شود. نئولیبرالها قیامت بپا کردهاند که میخواهید ایران را #کره_شمالی کنید!
نه عزیزان! از قضا این #کره_جنوبی بود که سفرهای تفریحی خارجی را منع کرد تا جلوی خروج سرمایه را بگیرد.
روزنامه کرهای The Korea Herald درباره این محدودیتها که در دوره حکومت ژنرال پارک، یعنی دوران جهش اقتصادی کره، اعمال شد، مینویسد: «برای جلوگیری از خروج ارز، که باعث تضعیف پول کره در برابر دلار می شد، و همچنین برای به حداقل رساندن تماس کرهایها با کمونیستها، سفرهای بین المللی فقط برای گروه های خاصی از مردم مجاز بود که دلایل خاصی برای آن داشتند. این افراد شامل مقامات شرکتها یا تاجرانی میشدند که باید با شرکای خارجی خود ملاقات میکردند، دانشجویانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را داشتند، و کارگران شاغل در شرکتهای خارج از کشور. سفر به خارج از کشور صرفاً برای گشت و گذار کاملاً ممنوع بود».
«ها جون چانگ» مدیر کرهایالاصل گروه مطالعات توسعه دانشگاه کمبریج نیز مینویسد: «ارز ارزشمند، به راستی حاصل خون و عرق جبین سربازان صنعتیمان بود که در کارخانههای کشور، دستاندرکار جنگ صنعتی بودند. کسانی که با خرید چیزهای بیهوده، مثل سیگارهای قاچاق خارجی، ارز حاصله را به هدر میدادند، «خائن» به شمار میرفتند. هزینه کردن ارز برای هر چیزی که برای توسعه صنعتی ضرورت نداشت، ممنوع بود».
نابرده رنج، گنج میسر نمیشود...
هدایت شده از حکمرانی اقتصادی|محمد طاهر رحیمی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📖 در مذمت مکتب همگرایی در اقتصاد
📚 این سخنان از زبان دانشمندی چون «دکتر الوانی» حاصل دارایی به نام «دانش سیاستگذاری» است که معالاسف غالب اقتصادخوانهای ما فاقد آن هستند.
📚 دانش سیاستگذاری میگوید دوران مکتب همگرایی یا «مکدونالدسازی» به معنای تجویز نسخه واحد (که مثلا تورم همیشه و همهجا پولی است) منقضی شده است.
📚 و تاکید میکند که امروزه باید علتیابی و سیاستگذاری را بر پایه زمینه فرهنگی و بافت اجتماعی و نظام نهادی هر کشور، بنانهاد.
⛔️ فقدان دانش سیاستگذاری ترجمانش روی زمین میشود تفکرات خاویر میلی در آرژانتین و همفکران ایرانی او و صدور نسخههای فانتزی و فاجعهباری چون بنزین ۵۰ هزارتومانی.
@Economics_Finance
هدایت شده از بیداری ملت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دکتر #حسین_راغفر : دولت با گران کردن ارز در یک مارپیچ تورمی مرگبار افتاده و این چرخه آنقدر ادامه خواهد داشت تا روزی که سقوط کند!
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat
هدایت شده از بیداری ملت
🔴تورم از کجا میآید؟
دکتر #حسین_صمصامی :
ادعای تثبیت میکنند، ولی امسال نرخ تسعیر را از 28500 افزایش دادند به 37500 تومان، این کجایش تثبیت است؟ ظرف دو هفته، محصولات پتروشیمی 20 تا 30% گران شد.
بعد میپرسند تورم از کجا میآید؟ تورم از همین جا شروع میشود آقا، از هوا که درست نمیشود!
چارهای نیست جز مهار ارز
🔴 #بیداری_ملت 👇
@bidariymelat
✨خودروهای الکتریکی باعث کاهش مصرف سوخت میشوند؟
«اقتصاد جهان در چند دهه آینده، همچنان به سوختهای فسیلی متکی خواهد بود. فناوریهای سبز که در حال حاضر ترویج میشوند - آبی، خورشیدی و بادی - هنوز از نظر تجاری مقرون به صرفه نیستند، همچنین این انرژیها توان تامین انرژی مورد نیاز جوامع را در آینده نزدیک ندارند. خودروهای الکتریکی به دلیل نیاز به استخراج و پردازش فلزات و مواد معدنی برای تولید باتری و بدنه آلومینیومیشان، انرژی فسیلی فراوانی مصرف میکنند. در واقع، این نوع خودروها شش برابر بیشتر از خودروهای معمولی و بنزینی، انرژی فسیلی مصرف میکنند. همچنین، باتری های وسایل نقلیه الکتریکی برای شارژ خود به تولید برق مبتنی بر سوخت فسیلی نیاز دارند».
برشی از کتاب ارزشمند «پایان جهان، تازه آغاز ماجراست: نقشه فروپاشی جهانیسازی» نوشته «پیتر زیهان»
The End of the World Is Just the Beginning: Mapping the Collapse of Globalization, Peter Zeihan
هدایت شده از حسین زمانی میقان
باور داریم اتاق فکر ولنگاری فرهنگی و رهاسازی اقتصاد یکجاست...
در شرایطی که فعالیتهای تولیدی از کمبود نقدینگی رنج میبرند، کارگزاریهای بورسی ۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی دریافت کردهاند. این وضع، نتیجه نگاه به بانک به عنوان یک بنگاه اقتصادی است که هرجا سود بیشتری داشته باشد، تسهیلات را به آنجا بدهد. می گویند دولت نباید به ما تکلیف کند که تسهیلات را به کجا بدهیم، خودمان باید تشخیص دهیم. تشخیص خودشان نیز این است که به بورسبازی وام بدهند. این وضع، نتیجه ولنگاری اقتصادی و خلع ید دولت از هدایت فعالیتهای اقتصادی و نظارت بر آنهاست.
تسهیلات بانکی، جزو منابع عمومی کشور است و باید صرف افزایش منافع عمومی شود. بانکدار حق ندارد به صرف اینکه توانسته است مجوز تاسیس بانک بگیرد، تسهیلات و اعتبارات بانکی را به هر بخشی دلش خواست و سود بیشتری داشت، تخصیص دهد.
بند ۲ سیاستهای کلی برنامه هفتم صراحت دارد: «جهتدهی به نقدینگی و اعتبارات بانکی به سمت فعالیتهای مولد و جذابیتزدایی از فعالیتهای غیرمولد».
اعطای تسهیلات بانکی به کارگزاریهای بورسی، خلاف آشکار این سیاست کلی ابلاغی است و دولت باید در این رابطه پاسخگو باشد.
@syjebraily
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
📚 کتابِ #دولت_وبازار؛ فصلِ دوم، بخش ششم
🔰عرض شد در #نظریه_حمایت_هوشمند، دولت با نیروهای بازار پنج نوع ارتباط برقرار می کند. سه مورد آن [صیانت از بازار، خلق بازار و حفظ بازار] ذکر شد و اینک به مورد چهارم یعنی #قبض_بازار خواهیم پرداخت. سرمایه بالطبع میلِ به بیشینه شدن دارد و به سمتی حرکت می کند که بدونِ درگیر نمودنِ سایر عواملِ تولید [زمین، نیروی کار و فنّاوری] به بیشترین سود برسد. فعالیت های "غیر مولّد" نظیر #دلّالی، #سوداگری و #سفته_بازی، بیشترین جاذبه را برای سرمایه دارند که بدونِ دخالتِ سائر عواملِ تولید، سود حاصل شود. یک #نظام_اقتصادی_سالم اما باید بیشترین سود را به تولید بدهد. اگر فعالیت های #غیر_مولّد بازار پُرسودی داشته باشند، سرمایه ها بصورتِ طبیعی از فعالیت های مولّد فاصله خواهند گرفت و باعث تضعیفِ تولید در کشور خواهد شد. در چنین شرایطی #وظیفه_دولت؛ قبضِ بازارهای غیرمولّد از طریقِ کاهشِ سطحِ سود آنها به زیرِ سطح سودِ تولید است. برای برخی بازارهای کاملا مضرّ مانند بازارِ ربا، باید سیاستِ "انقباض کامل" در نظر گرفته شود به نحوی که هیچ سرمایه ای اجازه حرکت به سمتِ این بازارها را نداشته باشد.
🔰اساسا مشخصه اصلیِ یک نظام اقتصادیِ سالم این است که؛ در آن به تولید پاداش داده شود نه #سوداگری، #دلالی و #سفته_بازی. لازمه جریان یافتنِ سرمایه به سمتِ تولید، #جذابیت_زدایی از فعالیت های غیرمولّد است. بررسی جریان #سرمایه در ایران نشان می دهد، #سیاست_قبض_بازار برای بازداشتنِ سرمایه از فعالیت های غیرمولّد اتخاذ نشده است و سازوکاری جُز حبس نقدینگی در بانک ها، برای نهی سرمایه از حرکت به سمتِ سوداگری وجود نداشته است. سیاست گذار برای جلوگیری از هجومِ #نقدینگی به بازارهای سفته بازی و سوداگری، #نرخ_سود_بانکی را بالا نگه داشته تا سرمایه در بانک محبوس بماند.
🔰اجمالا به چند نمونه از سیاست های #قبض_بازار فقط گذرا اشاره می کنیم:
1️⃣ استفاده از سازوکارِ #مالیات_بر_سفته_بازی_دارایی؛ این سیاست منجر می شود نقدینگی به سمتِ فعالیت های سفته بازی سرازیر نشود.
2️⃣ اخذِ #مالیات_بر_عایدی_سرمایه برای قبضِ بازارهای غیرمولّد؛ عایدی سرمایه اختلافِ بینِ "قیمتِ خرید دارایی به اضافه برخی هزینه ها در طولِ دوره نگهداری" و "قیمت فروش آن دارایی" است. یعنی در صورتیکه یک سرمایه گذار اقدام به فروش دارایی خود با قیمتی بیشتر از قیمتِ خرید کند، روی مازادِ قیمتِ دارایی او مالیات وضع می شود تا از سفته بازیِ دارایی جلوگیری شود. قانونِ مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهایی چون #انگلیس، #فرانسه، #ژاپن، #اسپانیا، #پرتغال و... وجود دارد که از ذکر جزئیات می گذریم.
3️⃣ مالیات بر #تراکنش_های_بانکی در اروپا برای قبضِ بازارهای غیرمولّد.
💢 کانالِ "تأمُّلاتِ نظری" دریچه ای به سوی آگاهی و پیشرفت👇
🆔️ @taammolatenazari
💢آنها که میگویند علت تورم نقدینگی است، منظورشان این است که خورد و خوراک ملت زیاد است و باید کم شود؛ منتهی شجاعت و صداقت کافی ندارند که صریح حرف بزنند.
میگویند حقوق کارگر و کارمند را زیاد نکنید تا قدرت خریدشان کم شود و از مصرف محروم شوند و تقاضای کل پایین بیاید و تورم کنترل شود.
@syjebraily
طی ۵ سال اخیر نقدینگی در بولیوی از ۱۱۰ هزار میلیارد بولیویانو به ۱۳۶ هزار میلیارد بولیویانو رسیده است. ارزش هر بولیویانو در برابر دلار اما حدود ۷ بولیویانو ثابت بوده است. تورم در این کشور ۳.۵ درصد است. بر خلاف ایران که نظام ارزی خود را شناور کرده، بولیوی نظام ارزی ثابت دارد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
طی ۵ سال اخیر، نقدینگی در امارات از ۱.۳ هزار میلیارد درهم به ۲ هزار میلیارد درهم افزایش یافته است. اما ارزش درهم امارات در برابر دلار آمریکا به طور ثابت ۳.۶۷ درهم بوده است. تورم در امارات ۳.۵ درصد است. برخلاف ایران که نظام ارزی خود را شناور کرده، امارات نظام ارزی ثابت دارد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
طی ۵ سال اخیر، نقدینگی در عراق از حدود ۹۰ هزار میلیارد دینار به بیش از ۱۸۰ هزار میلیارد دینار رسیده است. اما ارزش دینار عراق در برابر دلار آمریکا در محدوده ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ دینار ثابت است. تورم عراق نیز در حال حاضر زیر ۲ درصد است. برخلاف ایران که نظام ارزی خود را شناور کرده، عراق نظام ارزی ثابت دارد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
طی ۵ سال اخیر، نقدینگی در عربستان سعودی از ۱.۶۵ هزار میلیارد ریال به ۲.۳۹ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. اما ارزش ریال سعودی در برابر دلار آمریکا به طور ثابت ۳.۷۵ ریال بوده است. نرخ تورم در این کشور، زیر ۲ درصد است. برخلاف ایران که نظام ارزی خود را شناور کرده، عربستان نظام ارزی ثابت دارد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
درود بر حاج قاسم روان بخش عزیز منتخب مردم بصیر و شریف قم در مجلس شورای اسلامی که به زیبایی حاکمیت ویرانگر دلار در اقتصاد ایران را تبیین میکند و بر دلارزدایی از اقتصاد و تثبیت نرخ ارز تاکید دارد.
@syjebraily
طی ۵ سال اخیر، نقدینگی در چین از ۱۸۷ هزار میلیارد یوآن به ۲۹۸ هزار میلیارد یوآن رسیده است. ارزش هر یوآن در برابر دلار اما در حدود ۷ یوآن ثابت بوده است. نرخ تورم چین زیر یک درصد است. برخلاف ایران که نظام ارزی خود را شناور کرده، چین نظام ارزی ثابت دارد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
میلتون فریدمن، از اجداد نئولیبرالیسم، مدعی بود تعیین حداقل حقوق کارگران، به ضرر آنان است و منجر به بیکاریشان میشود.
این ادبیات، با اینکه تجربه زیسته ما خلاف آن را ثابت کرده، لقلقه زبان مقلدان فریدمن در ایران و سیاستمداران جاهل ماست.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@syjebraily
پیش از شوک ارزی خاویر میلی، تورم ماهانه آرژانتین عمدتا زیر ۵٪ و در دورهای زیر ۱۰٪ بوده است. پیرو شوک ارزی خاویر میلی، تورم ماهانه به یکباره به ۲۵٪ افزایش یافت و پس از تخلیه شوک، به ۲۰٪ و سپس ۱۳٪ رسید. نئولیبرالهای ایرانی جشن گرفتهاند که خاویر میلی تورم را کنترل کرد!
ماجرا دقیقا مانند قصه شوک حذف ارز ۴۲۰۰ در اردیبهشت ۱۴۰۱ است که تورم ماهانه خرداد ۱۴۰۱ را به بالای ۱۲٪ رساند و پس از تخلیه شوک، تورم ماهانه به طور طبیعی نسبت به خرداد کاهش یافت! رسما با یک مشت شیاد طرف هستیم که میخواهند ملت را فریب داده و با سیاستهای خانمانسوز همراهشان کنند.
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌نئولیبرالیسم چیست؟
پاسخ را از زبان نوآم چامسکی بشنوید.
@syjebraily