✔️ بله آقای فاضلی! با شما همراهی میکنیم و میپذیریم جریان اصولگرا چشماناش را بر برخی ظلمها و اَعمال خلاف قانون در داخل میبندد.
اما آیا امکان دارد به روشنفکرانِ همفکرتان هم گوشزد بفرمایید در قبال سرکوب دانشگاهیها در غرب سکوت نکنند؟ و زین پس نه غربِ توهمی خودشان را که غربِ واقعی را به نسل جوان ایرانی معرفی کنند؟
آیا این سکوت "آزارتان" نمیدهد؟ آیا "اعتباری" برای روشنفکریِ علنا وابسته به غرب باقی میماند؟
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ هیبت تکنولوژیک غرب آدمیان را میترساند. حکیمی باید موقعیت تاریخی کنونی را تشریح کند تا حقایق وجودی عالَم، نسبت قدرت و ارزش و... را آشکار کند.
➖ سید مرتضی آوینی به روایت نادر طالبزاده
@syounnos
✔️ عادتمان شده است همهچیز را با کلیشهها عنوان کنیم. بزرگداشت استاد مطهری هم ازین موضوع برکنار نیست.
در ادامه، مطالبی را از آن مرحوم یا درباره وی انتشار میدهم شاید کمتر شنیده باشید.
تحریف تاریخ، اعم از وقایع و شخصیتها، یکی از عوامل مسمومیتِ فکری جامعهی پس از انقلاب و دوری از گفتمان آن است.
@syounnos
✔️ تقسیم کار!!! روحانیت
شهید مرتضی مطهری: علمای شیعه و فقهای شیعه خود را نایب حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه معرفی میکنند ولی فقط در بعضی کارها و نه کارها. هر کاری که منفعت دارد و از آن کار پولی و مقامی در میآید، نیابت آن کارها را قبول دارند مثل گرفتن وجوه و ولایت بر صغار و قُصَّر و غُیَّب و افتا و قضا.
➖ هر کاری که فقط زحمت و مجاهده میخواهد میگویند خود حضرت بیایند و آن کار را درست کنند.
علیهذا بودجه مصالح عامه را آقایان میگیرند و به خود اصلاحات عمومی کاری ندارند و بلکه ایمان به آن کار هم ندارند و عقیده خلاف دارند و درست مثل قوم بنی اسرائیل میگویند: فاذهب أنت و ربُّک فقاتِلا اِنّا هاهُنا قاعِدون. [پس تو و پروردگارت بروید با آنان بجنگید که ما تا پایان کار در همینجا نشستهایم./ سوره مائده، آیه ۲۴ ]
➖ از اینجا باید فهمید که چرا در روایات وارد شده که فقها به قتل حجت بن الحسن فتوا خواهند داد (هرچند آقایان تاویل میکنند و میگویند مقصود فقهای عامه میباشند!!!). البته قضیه علت طبیعی دارد؛ وقتی که کسی ظاهر شود که دکان آقایان را میبندد، با او کاری ندارند بلکه صد درصد با او مخالفند. اینها امروز از نام او و از مقام او بهرهبرداری میکنند و این بهرهبرداری در صورتی است که خود او حاضر نباشد.
▫️یادداشتها، ج ۱۵، ص ۱۵۰
@syounnos
✔️ استاد مطهری از دو دسته روحانیون سخن میگوید که سرانجام کارشان به نزاع میانجامد: اهل مخاطره و اهل بهرهکشی؛ یا بگویید اهل صلاح و اهل مقام.
به نظر میآید رودررویی این دو دسته همچنان ادامه دارد.
@medolabi
✔️ روحانیت دو دوستهاند
استاد مرتضی مطهری: اینها كه [در حوزه] باقی میمانند، با اختلاف درجات تحصیلی دو دستهاند: بعضی به حكم سوز و شور و علاقهای كه به هدفهای اسلامی دارند تصمیم میگیرند خدمت كنند، دست به كار خدمت میشوند؛ میگویند، مینویسند، تأسیسات مذهبی راه میاندازند، فعالانه در این راه میكوشند، با جبهههای مخالف روبرو میشوند، مبارزه میکنند، خود را در مخاطره و احیاناً در مخاطرات سیاسی میاندازند و قهراً اینگونه افراد فاصله میان خود و افراد دیگر یعنی دورباش وهمی را برمیدارند.
➖ بعضی دیگر راه دومی انتخاب میكنند. آنها به جای خدمت، راه بهرهكشی و در خدمت گرفتن احساسات دینی را انتخاب میكنند، دنبال پُست میروند، مسجدی یا مسندی برمیگزینند و احیاناً برای مرجعیت.
صدی نود كسانی كه به دنبال مرجعیت میروند خلوص نیت ندارند. میكروبی از انتظارِ مرجعیت فلجكنندهتر نیست. یكی از مصادیق بارز خسرالدنیا و الاخرة كسانی هستند كه یکعمر بدبختی را متحمل میشوند كه روزی به این مسند برسند و در بین راه عزرائیل حساب خودش را با آنها تصفیه میكند.
➖ این طبقه چون درصدد بهرهکشی هستند، تمام افكارشان در تسخیر عوام متمركز میشود؛ و چون عوام تحت تأثیرِ واهمه است نه فكر و اندیشه (۱)، به پناه سكون و سكوت و تماوت میروند. از نظر عوام، ظاهر عنوان باطن است، عمامه بزرگ و ریش بلند و انگشتریهای متعدد دلیل بر وفور علم و كمال تقواست، عصا و نعلین دلیل بر معلومات است. تا آخرین حد ممكن از این ابزارهای جادویی استفاده میكنند، ابزارهایی كه قطعاً از هر جادویی در تسخیر عوام مؤثرتر است.
نتیجه در جریان این میشود كه خدمتگزاران دین تحت الشعاع بهرهكشان [واقع] میشوند. وای به حال ملتی كه خادم، تحت الشعاع خائن قرار گیرد.
➖ یكی از علامات اجتماع سالم این است كه بهرههای اجتماعی متناسب با خدمت به اجتماع باشد، و این است معنی رشد اجتماعی.
روحانیت ما فدای بیرشدی اجتماع شده است.
۱. عوام براساس شكل و ظاهر قضاوت میكنند. از نظر عوام، سكوت از سخن، سكون از تحرک، مردهوشی از زندهصفتی پُرجلالتر است.
▫️یادداشتها، ج ۴، ص ۵۵۶
@syounnos
✔️ آقازادهها
استاد مرتضی مطهری: یكی از مشكلات و موانع پیشرفت و اصلاح روحانیت عدم توجه علما و مراجع به صلاحیت و عدم صلاحیت فرزندان خودشان برای پوشیدن جامه روحانیت و در این سِلک درآمدن است.
➖ این صلاحیت همهجا و درباره همهكس باید رعایت شود و عدم رعایت آن در مورد دیگران نوعی خسارت وارد میآورد و در مورد فرزندانِ شخصیتها نوعی دیگر و بدتر؛ به صورت یک علف هرزه قوی و مانع رشد بوتههای مفید درمیآیند؛ اتكا به شخصیت سلف، آنها را لوس و ننر و امتیازطلب و مسرف بار میآورد.
➖ احیاناً روحیههای متمایل به لوسی و اسراف و عیاشی و ولنگاری را در خود جمع میكنند و اخلاق آنها را نیز فاسد میكنند، و چون اهل درس و تحصیل نیستند همه حواسشان متوجه پستها و مقامات است كه كی بُرد و كی محروم شد و چگونه خودشان آنها را بربایند یا به دوستان خودشان اختصاص دهند؛ به بودجه روحانیت تحمیل بزرگی هستند؛ تدریجاً به صورت بیتی درمیآیند و اما عن جدٍّ خود را وارث بودجه روحانیت می شمارند، فرزندان لاابالی و احیاناً لاخدا از پسر و دخترشان دائماً از این سفره ارتزاق میكنند.
▫️یادداشتها، ج ۴، ص ۵۵۴
@syounnos
39.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✔️ کسی که جویای "حقیقت" باشد به آن یا بهرهای از آن دست مییابد. برای انسانهای رشدیافته، پیش از مذهب، حقیقت است که حرکت ایجاد میکند.
➖ این پنج دقیقه را حتما ببینید.
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ کارل مارکس در کتاب نظریههایی دربارهی فوئرباخ میگفت فیلسوفان تاکنون جهان را تبیین میکردند و اکنون دیگر باید به فکر تغییر جهان بود.
هایدگر اما میگوید دگرگون کردن جهان مستلزم دگرگون شدن مفهوم جهان است. و مارکس نیاز ناگفته به فلسفه را پیشفرض گرفته است!
شاید بتوان به سخن هایدگر این را هم افزود که دگرگونی مفهوم جهان هم نیازمند دگرگونی انسان است...
#گفتوگو_با_فیلسوفان
@syounnos
✔️ آیتالله میرباقری: ما در عرصه تعلیم و تربیت، در خلأ زندگی نمیکنیم؛ ما با دنیایی مواجهیم که زیرساختهای آموزش رسمی در کشورها، متناسب با الگوی توسعه غربی شکل گرفته است و انسان سازگار با توسعه غربی تربیت میکند.
➖ بزرگترین گناه، تربیت نسلِ هماهنگ با الگوی توسعه غربی است.
➖ در نظام تعلیم و تربیت اسلامی، باید نسلی تربیت کنیم که با بینش الهیاتی، در مقابل تمدن غرب موضعگیری کند.
➖ اگر غفلت کنید، غربیها نظم جدیدی را بر محور شرکتها جایگزین آموزش رسمی خواهند کرد و آموزش و پرورش در کشور، اقتدار خود را از دست خواهد داد.
▫️سخنرانی آیتالله میرباقری، در جمع فرهنگیان و معلمان استان قم، ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
✔️ اینکه یک روحانی شیعی مفهوم "گناه" را با شناختی که از مدرنیته دارد پیوند میزند و از کلیشههای رسمی محیط سنتی درباره مفهوم گناه که عموما وجههی فردی دارد فراتر میرود، قابل توجه است.
@syounnos
✔️ متن زیر تحلیلی است دربارهی وقایع اخیر دانشگاههای ایالات متحده. این نوشتار نمونهای است از تحلیلهای غربگراهای ایرانی، حتا روشنفکران و دانشگاهیهایشان. کمابیش استدلالهایشان همین است. هیچ جریانی بیش از جریان غربگرای ایرانیِ فعال در حوزهی علوم انسانی سدّ راه احیای خودآگاهی و پیشرفت ایران نیست.
بنای نگارنده این سطور بر آن نیست که وارد مجادلات روزمرهی سیاسی بشود اما از آنجایی که امثال این نوشته در متن جامعه میگردد و معالاسف جای تحلیلهای علمی را میگیرد، باید پاسخی ساده و روان برای آن ارائه کرد. در پُست پس از آن هم متنی به قلم مجتبی دانشطلب خواهم آورد که تا حدی پاسخگوی مدعیات هست.
@syounnos
✔️ سخنی در باب وقایع دانشگاههای آمریکا
▫️متن زیر تحلیلی است دربارهی وقایع اخیر دانشگاههای ایالات متحده. این نوشتار نمونهای است از تحلیلهای غربگراهای ایرانی...
چند روزی است کل وصولگرایان و صداوسیمای میلی و کلیت نظام ج ا همچون ماجرای جورج فلوید [پورن استار آمریکایی] غرق در پایکوبی و سُرور شده تا برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان و اساتید متحصن در دانشگاه کلمبیا و... را جشن گرفته و عروسی راه بیندازند لذا در آغازِ کلام ضمن محکوم کردن تمام استانداردهای دوگانه و همین میزان عدم تحمل و برخورد با مخالف میگویم:
➖ ۱- فارغ از ادعای اینکه ما مسلمان و شیعهایم و آمریکاییها کافر و مظهر استکبارند! شما وقتی میتوانید جشن گرفته و بخود ببالید که نه مثل آنان، که بهتر از آنان باشید لذا در یک مهندسی معکوس باید دید چه اتفاقی افتاده و اگر آن اتفاق در ایران بیفتد چه میکنیم؟
➖ در آمریکا و اروپای بهشدت طرفدار رژیم صهیونسیتی، بارها و بارها بر علیه اسرائیل و ددمنشیهایش تظاهرات سنگینی به راه افتاده و در حمایت از مظلومیت فلسطینیان شعارهای تندی داده شد و نه تنها هیچ مشکلی پیش نیامد که پلیس و نیروهای امنیتیشان نیز تمام مساعی خود را بهکار گرفتند تا کوچکترین مشکلی پیش نیاید و رسانههایشان نیز در کمال آزادی نسبت به پوشش خبری اینگونه اقدامات ضد اسرائیلی همت گماردند و مصاحبه با بسیاری از روحانیون یهودی ضدصهیونیست را نیز به کرات منعکس کردند. [ولی دریغ از لحظه ای توجه به این همه آزادی و مداراجویی ارباب قدرت در غرب]
➖ و این یعنی اینکه هرگاه ما اجازه دادیم تظاهراتی عظیم بر علیه فلسطین و به نفع اسرائیل راه بیفتد و ضمن تأمین امنیت تظاهرکنندگان طرفدار اسرائیل، مصاحبههای روحانیون مخالف فلسطین را هم پوشش دادیم و آب از آب تکان نخورد تازه در شرایط برابری قرار گرفتهایم.
➖ ۲- در دانشگاههای آمریکا نیز نه تنها دانشجویان و اساتیدشان میتوانستند در تظاهرات متعدد ضداسرائیلی شرکت کرده و مصاحبهها و تبلیغات متنوعی بر علیه اسرائیل داشته باشند و در حمایت از غزه و فلسطین فریاد بزنند که برای مدت طولانی اقدام به زدن انبوهی از چادر گروهی در محوطه دانشگاه کردند و ضمن کشاندن رسانه های مختلف به محوطهی وسیعِ تحصن شکل گرفته و اخلال در روند آموزش دانشگاه، بعضاً اقدام به آتش زدن پرچم آمریکا کرده و با درخواستکنندگانی که خواهان پایان دادن به این تحصن بودند درگیر شده و زد و خورد با پلیس را استارت زدند و به خشونت کشیده شدن موضوع و اتخاذ تصمیماتی در تنبیه دانشجویان و اساتید هتاک، معطوف به عدم انعطاف و خشونت پرهیزی خودشان بود.
@syounnos
✔️ لطفا به ما درس ندهید
مجتبی دانشطلب: در اعتراضهای اروپا و آمریکا گاهی یک خراش حتی به یک پلیس نمیافتد اما آن را با شورشهای ایران مقایسه میکنند که از اول کشتن و دار زدن به راه میاندازند و بعضی جاها تلفاتِ نیروهای حافظ امنیت بیش از معترضان بوده.
➖ اعتراضها در غرب علتِ داخلی دارد و هیچ دشمن خارجی در کار نیست که برای سقوط و تجزیهشان پول خرج کند و شبکه بسازد یا آشکارا از کسانی که به خیابان ریختهاند پشتیبانی کنند و حرکتشان را «انقلاب» بخوانند.
➖ پلیس در غرب آموزشدیده و مسلط است چون دولتشان نه سالها زیر تحریم و تهاجمِ سیاسی که همزمان ثروتمند و توانمند بوده. قادرند حداکثرِ امکانات را برای پلیس فراهم بیاورند و سطح بالایی از درآمد و آموزش را بهشان برسانند.
➖ جوامع غربی به خاطر غارتگری دولتهایشان [در جوامع استعمار شدهای مانند ما] چند دهه در رفاه و آرامش بودهاند اما امثالِ ایران برعکس، به خاطر ضعفِ دولتها [توسط همین کشورهای غربی] غارت شدهاند و هر روز به چشم دیدهاند که ثروتشان از دست میرود و خودشان فقیر میمانند.
➖ پس از جنگهای جهانی هیچ تنش و تهدیدی مرزهای غرب را به لرزه نیانداخته اما ایرانِ پس از انقلاب یا در جنگِ مستقیم بوده یا همسایگاناش را اشغال کردهاند یا با حمایت از تروریسم باتلاقهایی از جنگِ نیابتی برایش ترتیب دادهاند.
➖ اینها نکتههای سادهای هستند که انتظار میرود مردم عادی هم بفهمند و دست از مقایسه بردارند اما سیاست در ایران آنقدر تباه و آلوده به نادانی است که آکادمیکها و روشنفکرها هم مقایسه میکنند و حتا پلیس ایران را بدتر میدانند.
➖ وقتی واقعیتها بیرون میریزد به جای اینکه در ارزشهای لیبرال شک کنند به ایران فحش میدهند. یادشان میرود خودشان از آنها الگوی توسعه ساختهاند و دقیقا به همین دلیل، سرکوب در غرب هیچ معنایی جز «فاجعه» ندارد.
➖ غرب اگر با ایران مقایسه شود کارش تمام است، یعنی اصلا چیزی برای ارائه ندارد، نمیتواند الگو باشد. ما میگوییم غرب دارد طبیعتِ قدرت را نشان میدهد؛ که نظام حقوقی سکولار و شعارِ آزادی و حقوق بشر نتوانسته مهارش کند.
➖ هر کشوری حق دارد مهارهای خودش را مبتنی بر ارزشهای خودش برای محدود کردن قدرت و خشونت به کار بگیرد اما غرب و غربگراها، در حالی که اسرائیل و سرکوب در دفاع از آن را توجیه میکنند، به ما درسِ حقوق بشر میدهند.
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ آفت انقلاب ایران به بیان شهید بهشتی
@syounnos
✔️ دیروز صبح زود به داروخانهای در اصفهان رفتم؛ چون ابتدای صبح بود بخاری روشن بود، با درجهی بالا و درب مغازه هم باز!!
مصرف بالای انرژی در ایران هم جنایت در حق محیط زیست است و هم نسل آینده.
ظاهرا کسی هم به فکر ارائه راهکار و حل یا کاهش مشکل نیست، نه دولت نه نخبگان.
به آمار اتلاف انرژی در صنایع بزرگ و کارخانجات هم رجوع کنید آنجا هم اوضاع خوبی نیست.
#پیشرفت_توسعه
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ دکتر حسین صمصامی نظر متفاوتی درباره نرخ ارز دارد. آیا نظرات وی قابلیت تحول در سیاستگذاریهای اقتصادی کشور را دارد؟
@syounnos
✔️ صادق زیباکلام را پیش از رونمایی کتاب «چرا شما را نمیگیرن؟ و آخرشچی میشه؟» گرفتند! و جلسهی رونمایی لغو شد.
قوه قضائیه نفوذی دارد؟!
@syounnos
48.49M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✔️ ساخت بمب اتم نقطهی عطفی در تحولات تکنولوژیک معاصر است که بسیاری از معادلات اجتماعی و سیاسی جهان را دگرگون کرد.
ساخت بمب اتم و پس از آن کاربردش در هیروشیما و ناکازاکی بود که متفکران را به تامل دوباره در ماهیت تکنیک - و نیز سیر مدرنیته - واداشت.
این مستند گرچه تا حدی تکسویه و با توجه به منافع غرب ساخته شده اما دیدن آن خالی از فایده نیست.
#فلسفه_تکنولوژی
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ تصویری وهمانگیز از تولید رباتهای انساننما (Humanoid robot) در شرکت EX Robots در کشور چین.
تولید انبوه این رباتها دگرگونیهای عمیق اجتماعی در پی خواهد داشت.
#فلسفه_تکنولوژی
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ پروفسور مهدی الوانی درست میگوید علم باید با واقعیت تطبیق کند نه آنکه تئوریها را بارِ واقعیت کنیم.
@syounnos
✔️ توئیت چند روز پیش ایلان ماسک، و عکس هواپیما با پسزمینه برج میلاد تهران:
وقتی پُست بحثبرانگیز میزنی و میروی بخوابی.
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ عباس معروفی را با رمان سمفونی مردگان میشناسیم. در این فایل صوتی به نوع تعامل مرحوم رئیسی با خودش اشاره میکند.
معروفی درباره ماجرای این دیدار به نکات دیگری اشاره میکند که در ادامه میآورم:
▫️گفتم: «با کمال میل. فردا براتون میارم.»
گفت: «نه! فردا دیره. همین حالا!» و تلفن روی میزش را طرف من گذاشت: «زنگ بزن بیارن فوری!» و بعد خواست که ناهار بمانم. تشکر کردم.
... یکدوره [ماهنامه] گردون از شماره ۱ تا ۲۰ را به دستش دادم و خداحافظی کردم.
حدود یک هفته بعد، پرونده من از دادستانی انقلاب «عدم صلاحیت» خورد و به دادگستری ارجاع داده شد. در این دوره که خاتمی هم در آخرین روزهای وزارت ارشاد، هیأتمنصفه را تشکیل داده بود، باعث شد گردون در دادگاه تبرئه شود.
در تاریخ ۱۶۷ ساله مطبوعات ایران من نخستین مدیر مجلهای بودم که با حضور هیأتمنصفه محاکمه و تبرئه شدم.
کیهان در تیتر اولش نوشت: «تشکیل هیاتمنصفه برای نجات یک مجله ضد انقلاب!»
#تاریخ
@syounnos
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ به این موضوع کار ندارم که مصطفی ملکیان، مرحوم رئیسی را شایستهی ریاست جمهوری نمیدانست، نظر شخصی او بود و محترم. نگارنده این سطور هم منتقد رئیسی بود.
قصد زیر سوال بردن دانش این روشنفکر هم نیست که همه میدانند سطح معلومات ایشان را.
➖ اما ادبیات بدون استدلال، مغرضانه و بیاحترامی او به کسانی که به رئیسی رای دادند نه فلسفی بود نه اخلاقی. رئیسی از ۷۰ میلیون نفر ناتوانتر بود؟ بر اساس کدام ادله تجربی یا عقلانی؟ دریغ از یک گزارهی منطقی در این نقد.
چه میشود "فیلسوف اخلاق" با این ادبیات به نقد مخالفان می پردازد؟ چون غرض آمد هنر پوشیده شد...
➖ ازین طیف روشنفکری نخواهید شنید چرا ترامپ و بایدن در آمریکا و سارکوزی در فرانسه بر سر کار آمدند؛ و آیا برای جامعه ایالات متحده و فرانسه هم باید متاسف بود یا خیر. میدانند نباید ابهت غرب شکسته شود.
موارد متعددی ازین دست موضعگیریها از ایشان هست که فرصت بازگویی نیست.
➖ هدفِ بحث سیاسی نیست و یک تذکار است برای فلسفهخوانها: از لایههای پنهان غرضورزیها، تمایلات، منافع شخصی و... که در نوشتهها و اظهار نظرهای روشنفکران است غفلت نکنید.
@syounnos
✔️ ایلان ماسک: واتساپ هرشب دادههای کاربران را استخراج میکند، اما بعضی از مردم هنوز فکر میکنند این نرمافزار امن است.
@syounnos
✔️ چرا نقد تکنولوژی را برنمیتابیم؟
آلبرت بورگمان: در بخشی طولانی از عصرِ تکنولوژیک، یعنی تقریباً از نیمه قرن نوزدهم تا نیمه قرن بیستم، تکنولوژی بسیار نافع بود و گرسنگی، بیماری و محدودیتهای دیگر را رفع کرد. از آن پس، تکنولوژی به شکلی نامحسوس، کانون زندگی را تسخیر کرد.
فکر میکنم یک دلیل عدم واکنش، همین حرکت نامحسوس باشد. افراد نمیدانند چه زمانی باید بگویند ایست؛ یعنی بگویند: تا اینجا، نه بیشتر!
➖ دلیل دیگر آن است که تمام فرایند تکنولوژی، عمیقاً در اقتصاد ریشه دارد. گمان میکنیم اگر تولید و مصرفی نباشد، اقتصاد وجود نخواهد داشت.
➖ سومین دلیلِ استقبال از تکنولوژی شاید گرایشِ نسبتاً موجه به پذیرش ویژگی شاخص فرهنگ ما باشد. قبول این مسئله که مهمترین ویژگیهای زندگیمان نباید ویژگیهای اصلی آن باشند، دشوار است.
➖ یک عامل قدرتمند دیگر هم موجب شده تکنولوژی از ارزیابی نقادانه در امان بماند و آن فردگرایی لیبرال دموکراسی است، یعنی این مسئله که خود فرد باید دربارهٔ معنای زندگی خوب قضاوت کند. شاید این اصل به لحاظ نظری موجه باشد و خیلی واقعیتها هم آن را تأیید کند، اما در اینصورت، سنجش هدفمند فرهنگمان که بیشک مسئلهای جمعی و عام است، دشوار خواهد بود.
▫️تنگنای تکنولوژی: گفتوگو با آلبرت بورگمان، روزنامه ایران، شمارهٔ ۵۵۷۷
#فلسفه_تکنولوژی
#بورگمان
@syounnos