بدترین پیشفرض ممکن در انتخابات این است که مناظرات پیرامون گفتمانی و ایدهای شکل بگیرد که یک دهه اقتصاد کشور را شرطی سازی و معطل کرد. خسران بیشتر آنجاست که در شرایط فعلی آن سوی میز مذاکره اساسا نه ايده ای وجود دارد و نه فردی قرار گرفته است.
#مذاکره_مقاومت
@tahlileghtesadi
در هیچ دوره ای جهت گیری ها و رویکردهای اقتصادی و همگرایی میدان و دیپلماسی اینچنین در مسیر درست نبوده است. دو نکته اساسی از این مطلب درک می شود: اولی اینکه زیرساخت ها برای دولت بعدی آماده است و دومی اینکه فردی که از وضع فعلی القای سیاهنمایی نماید، بی صلاحیت ترین کاندید موجود است.
@tahlileghtesadi
چرا بابد معاون بورس به سیاست های ارزی حمله کند؟ جواب روشن است؛ چون شرکت های بورسی عمده سود خود را با سیگنال ارزی ( نیما و مبادله) کسب می کنند.
منافع یک عده نوسانگیر در بورس اولویت دارد یا منافع ۸۵میلیون نفر ایرانی در بازار؟
@tahlileghtesadi
🔰انتخابات و ایده حکمرانی دولت چهاردهم
🔶 کنکاشی گذرا در افکار و گفتار داوطلبانی که تاکنون به وزارت کشور رجوع کردهاند و افرادی که بعد از این، احتمال می رود جهت ثبتنام حاضر شوند، نشان می دهد که یکی از متنوع ترین انتخابات را از حیث فکر و ایدههای حکمرانی در پیش خواهیم داشت.
🔸 وجه بسیار مهم و غیر قابل انکار این تنوع وحضور همه گرایش ها با افکار و ایده های مختلف، مردم سالاری دینی و جمهوریت واقعی در ایران است که از این جهت باید خدای متعال را بواسطه این انقلاب و بستری که برای ملت فراهم شده، شکرگذار باشیم.
🔸 از طرفی در خصوص ایده های حکمرانی که به عنوان زیربنای جهت گیری کشور در چهار سال آینده استفاده خواهد شد، تجربیات گرانبهایی پیش روی ما است که همه مردم و بخصوص داوطلبان محترم باید دقت و اهمیت لازم را در خصوص آن مدنظر داشته باشند.
🔸بدترین پیشفرض و ایده حکمرانی ممکن برای چهار سال آینده این است که فضای انتخابات و رقابت داوطلبان پیرامون گفتمانی و ایدهای شکل بگیرد که یک دهه اقتصاد کشور را شرطی سازی و معطل نمود؛ و ظرفیتهای داخلی و منطقه ای را مغفول ساخت. اینکه پیرامون تحریم، صرفا به دوقطبی سازی مذاکره_مقاومت پرداخته شد.
🔸بدیهی است که تحریم یکی از مهمترین مسائل اقتصاد ایران است اما پاسخ این مسئله در معطل سازی و منتظر گذاشتن ظرفیت ها برای رفع تحریم نیست. رفع تحریم میسر نخواهد شد مگر با قوی شدن ایران و قوی شدن ایران امکان پذیر نیست مگر با خنثی سازی تحریم ها به معنای استفاده بهینه و حداکثری از منابع و امکانات موجود، حتی در سیاست خارجه. منطور این نیست که دولت آینده نباید به دنبال رفع تحریم باشد، بلکه منظور آن است که همان مسیر و ریل گذاری که دولت سیزدهم را با وجود تحریم، موفق به بهبود تجارت خارجه، افزایش فروش نفت و پیشبرد پرونده هسته ای نمود، باید ادامه یابد. چه اینکه در کمتر دوره ای مثل دولت سیزدهم بوده که جهت گیری ها و رویکردهای اقتصادی و همگرایی میدان و دیپلماسی اینچنین در مسیر درست باشند.
🔸برگشتن به ایده حکمرانی گذشته یعنی زیربنا قرار دادن رفع تحریم در همه معادلات بدون تکیه به ظرفیت های داخلی، آن هم در شرایطی که اولا ایران فعلی به مراتب در وضعیتی بهتر و مقتدرتری از گذشته قرار دارد و ثانیا طرفی که آن سوی میز مذاکره نشسته نسبت به ده سال پیش ضعیفتر می باشد و از حیث چالش های سیاست داخلی، روابط بین الملل و مسائل منطقه ای با موارد عدیده ای مواجه است، مجددا کشور را به سمت بن بست خواهد کشاند.
🔸به هر حال ایده حکمرانی آینده باید پیرامون همان نگرشی باشد که ساخت درونی اقتصاد را در سه سال اخیر تقویت نمود و در درونگرایی و بروننگری تجلی یافت و بازخورد آن نیز بهبود شاخص های کلان اقتصادی شد.
@tahlileghtesadi
📊 واردات کالاهای اساسی زیر ساطور افک OFAC...
🟢 طبق آمار واردات سال 1402 بخش بزرگی از واردات محصولات اساسی غذایی از کشورهای همسو با تحریمهای ایالات متحده آمریکا انجام میشود. حدود 56 درصد از واردات محصولات اساسی از طریق کشورهای اروپایی، آمریکایی و امارات تامین شده است.
🔺نکته کلیدی آمار گمرک آن است که بسیاری از این کشورها، صادرکننده اصلی محصولات به ایران نیستند و به عنوان واسطه ارزی در زمینه صادرات این محصولات عمل می کنند.
🖇OFAC
مخفف عبارت Office for Foreign Assets Control یا دفتر کنترل دارایی های خارجی
@tahlileghtesadi
11.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 رهبر انقلاب، هماکنون در حرم مطهر امام خمینی: بعد از فقدان رئیس جمهور عزیز همه جریانها از خدمات او حرف میزنند؛ دلم برای رئیسی سوخت، در زمان حیات او یک کلمه حاضر نبودند از این حرفها بزنند
@tahlileghtesadi
🔸وقتی ماموریت یافته ای تا با اپوزیسیون شدن، رای جمع کنی، ناچارا چشمت را به روی واقعیت می بندی... آقای جهانگیری، مبنای رشد و توسعه اقتصادی چیست؟
🔺صندوق بین المللی پول برای سه سال متوالی رشد اقتصادی ایران را مثبت ارزیابی کرده است .
🔺دفتر توسعه سازمان ملل نیز شاخصهای ارزیابگر توسعه( توسعه انسانی، ضریب جینی، درآمد سرانه) در ایران را در سه سال اخیر مثبت و رو به پیشرفت گزارش داده است.
ای کاش منصفانه این سه سال را با دهه نکبتی که شما بانی وضع آن بود، مقایسه می کردید.
@tahlileghtesadi
🔰رفع تحریم یا انتفاع از رفع تحریم
🔸یکی از مباحثی که برخی داوطلبین ریاست جمهوری بر آن تکیه داشتند، مسئله ی تحریم بود. بیانشان این بود که برای رشد و توسعه اقتصادی باید تحریم رفع شود. و طبیعتا از صبغه و سابقه این افراد مشخص است که نگاهشان به مذاکره برای رفع تحریم، همان نسخه دهه نود می باشد.
🔸تجربه دهه نود درس های بزرگی به ما داده که باید از آن عبرت گرفت:
🔹 حل مسئله تحریم تنها دو راه دارد؛ یا ایران از آنچه باعث تحریم شده دست بردارد و در چارچوب خواسته غرب قرار گیرد، یا تحریم را بیاثر ( حداقل کم اثر)کند.
🔺 خیلی مهم است که بدانیم تحریم باید بیاثر شود تا برداشته شود. راه برداشتن تحریم، بی اثر کردن تحریم است نه مذاکره صرف. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود.
🔺مذاکره برای انتفاع از رفع تحریم نه برداشتن تحریم. برداشتن تحریم لزوما منجر به انتفاع اقتصادی نمی شود، چنانچه در برجام شاهد رفع( تعلیق) تحریم بودیم ولی انتفاع اقتصادی موثر شکل نگرفت.
🔹این نکته مهم است که واشنگتن مادامی که تحریم را اثرگذار می داند آن را با مذاکره بر نمیدارد و اگر هم بردارد، مانع از انتفاع ایران خواهد شد! لذا ابتدا باید برای کم اثر کردن آن تلاش کرد.
🔹عامل مهم در بیاثر یا کم اثرکردن تحریم، رشد تولید است و رشد تولید از استفاده بهینه و حداکثر نمودن بهرهوری از عوامل تولیدِ ( زمین، سرمایه، نیروی کار) موجود حاصل می شود.
@tahlileghtesadi
🔺برآوردی از میزان فروش نفت در سال قبل و سال جاری طبق مصوبه هیئت وزیران.
🔺 ایران در سال گذشته روزانه ۳.۵۵ میلیون بشکه نفت تولید و ۱.۵۴ میلیون بشکه نفت صادر کرده است.
@tahlileghtesadi
📊آمارهای تورم اردیبهشت ماه.
📈 تورم نقطه ای ثابت و تورم سالانه با اهنگ کم در مسیر نزولی.
@tahlileghtesadi
🔰منطق اقتصادی بیانیه چین در خصوص جزایر سه گانه...
....جنس مناسبات اقتصادی چین با امارات و ایران متفاوت است؛ با ابوظبی بنیادیتر و عمیقتر از ایران است...در سال گذشته میلادی مبادلات تجاری غیر نفتی چین و امارات که از حیث مساحت و جمعیت اصلا قابل مقایسه با ایران نیست، بالغ بر 81 میلیارد دلار بود؛ یعنی رقمی دو برابر حجم تجارت ایران و چین. کما این که 60 درصد از تجارت چین با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (با 400 شهر) از طریق بنادر توسعه یافته امارات انجام میشود؛ بنادری که این کشور را به هاب اقتصادی منطقه تبدیل کردهاند.
امروز امارات در تجارت غیر نفتی شریک نخست و در تجارت نفتی و غیر نفتی شریک دوم چین بعد از عربستان است. اقتصاد امارات نیز اقتصادی بینالمللی شده است که تعمیق منافع با آن برای چین و لو به قیمت مناسبات با اقتصاد تحریمی و منقطع از اقتصاد جهان و ناراحت کردن تهران از طریق اتخاذ چنین مواضعی جذابتر است و اولویت بیشتری دارد. بر کسی پوشیده نیست که «پول» محرک اصلی روابط خارجی چینیهاست و هر جا پول بیشتری را بدون دردسر عایدشان کند، به آن سمت متمایل میشوند.
در این راستا نیز، تجارت غیر نفتی امارت در سال 2023 به رقم بیسابقه952.93 مليارد دلار رسید؛ یعنی حدود هفت برابر تجارت نفتی و غیر نفتی ایران در سال گذشته! در این شرایط روشن است که چین به تصاحب بخش قابل توجهی از این تجارت یک تریلیون دلاری چشم دوخته است و به الزامات سیاسی آن هم تن میدهد.
البته منافع فزاینده با امارات تنها مولفه جهت دهنده سیاست خارجی چین در تقویت روابط با ابوظبی نیست؛ بلکه باید آن را در بستری بزرگتر هم دید. چین در دو دهه اخیر به شکل قابل توجهی در مسیر گسترش روابط خود با دنیای عرب گام برداشته و در مسیر احیای جاده ابریشم نیز حساب ویژهای بر روی توسعه ارتباطات با آن باز کرده است؛ به نحوی که تجارت پکن با جهان عرب از رقم 36 میلیارد دلار در 2004 به 400 میلیارد دلار در سال گذشته میلادی رسید.
در این راستا، چین تلاش کرده است که همزمان با سه کشور عربستان، قطر و امارات که هر کدام بلوکی را در جهان عرب رهبری میکنند، مناسبات اقتصادی و سیاسی خود را گسترش دهد...
📝بخشی از یادداشت دوست عزیزم صابر گلعنبری
@tahlileghtesadi
🔰شیرین زدایی از کام مردم
🔸بند الف تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۳دولت را موظف کرده ارز ترجیحی را صرفا با تمرکز بر کالاهای سلامت محور اختصاص دهد. این بند، ارز ترجیحی در نظر گرفته شده برای کالای اساسی در سال اخیر را ۱۳ میلیارد یورو در نظر گرفته است. این در حالی است که دولت با توجه به مصرف ۱۵میلیارد دلاری ارز ترجیحی در سال گذشته، در لایحه بودجه پیشنهادی امسال، ۱۸میلیارد دلار برای ارز ترجیحی در نظر گرفته بود.( این آمار غیر از تامین ارز ترجیحی برای دارو و تجهیزات پزشکی است).
🔺به استناد این بند از بودجه، دولت مصوبه ای در اردیبهشت ماه دارد که در آن برخی کالای اساسی ( وزارت جهاد کشاورزی) مشمول ارز ۲۸۵۰۰ تومانی حذف شده است که شامل شکر و حبوبات نیز می باشد. بر این اساس محل تامین ارز این کالا از تالار اول (۲۸۵۰۰) به تالار دوم (۴۲۵۰۰) منتقل خواهد شد .گفتنی است در میان انواع حبوبات ارز تالار دوم به واردات ۷۰درصد آنها اختصاص پیدا میکند و ۳۰درصد دیگر باید با ارز بازار آزاد وارد شود!.
🔹مسئله ی اصلی این است که حبوبات و شکر جزء کالاهای زیربنایی در بازار هستند و گران شدن آنها منجر به افزایش قیمت در طیف گسترده ای از کالاها می شود.
🔹نکته دوم اینکه این اقدام، سیر تورم بخش خوراکی را که در یک سال اخیر با آهنگ بسیار کُند نزولی بود، مجددا وارد فاز صعودی خواهد کرد. توجه به این نکته ضروری است که خوراکیها ۳۶ درصد از تورم ماهانه کل کشور را تشکیل می دهند.
🔹 اگرچه متولیان امر به دنبال صرفه جویی در هزینهکَردها هستند اما دولت و مجلس باید نسبت به این موضوع حساس باشند و با مدیریت منابع موجود و اولویت گذاری، دستاوردهای اخیر در مهار رشد فزاینده تورم را از بین نبرند.
@tahlileghtesadi