نکاتی مختصر پیرامون تحولات منطقه و ایران
✍ حمید رسایی
آخرین وضعیت جبهه غزه
1. ترامپ نتانیاهو را برای یک معامله به منظور آزادسازی اسرا تحت فشار قرار داده است و اسراییل را الزام به پایان فوری جنگ کرده است.
2. رزمندگان جهاد اسلامی و حماس در شمال غزه در حال بازسازی هستههای رزمی خود هستند و سازماندهی مجددی را آغاز کرده اند.
3. دیوان کیفری بینالمللی درخواست تجدید نظرخواهی نتانیاهو درباره حکم بازداشت را رد کرده است.
4. موشه یعلون وزیر جنگ سابق تایید کرده اسراییل در غزه مرتکب جنایت جنگی شده است. موج اظهارات منفی مقامات سابق و فعلی اسراییل بر علیه نتانیاهو رو به افزایش است.
تهدید کشورهای عضو بریکس از سوی ترامپ
1. ترامپ تهدید کرد کشورهای عضو بریکس حق ندارند در پی ارزی باشند که دلار را تضعیف کند.
2. ترامپ این کشورها را تهدید به تعرفه صد درصدی و محرومیت از تجارت با امریکا کرد.
3. ارز بریکس در نشست ماه گذشته رهبران آن رونمایی شد.
آخرین تحولات در موضوع هستهای
1. در مذاکرات جمعه (9 آذر) در ژنو ایران تاکید کرده تا قبل از مشخص شدن رویکرد ترامپ، همکاری جدیدی در موضوع هستهای نخواهد کرد.
2. عراقچی وزیر خارجه تهدید کرده در صورت فعال شدن اسنپ بک، ایران به سمت ساخت سلاح هستهای حرکت خواهد کرد.
3. درپاسخ به قطعنامه شورای حکام، ایران تزریق گاز به چند هزار ماشین جدید را آغاز کرده است.
آخرین وضعیت جبهه سوریه
۱. درحالیکه هدف اصلی مسلحین حمص بوده است، پیشروی آنها به طور کامل در همه جبههها متوقف شده است.
۲. فرماندهان جدیدی از مقاومت به منطقه اعزام شدهاند.
۳. مسلحین به صراحت از اسراییل درخواست حمله به مواضع مقاومت و ایران را دارند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
خصوصیسازی عامل ناترازی بنزین!
✍داود مدرسی یان
مشکل #ناترازی_برق از اوایل دهه۹۰ با واگذاری نیروگاهها به بخش خصوصی به وجود آمد، حالا با تحقیق مینویسم که مشکل #ناترازی_بنزین هم دقیقاً از زمانی شروع شد که پالایشگاهها را یک به یک خصوصی کردیم و سرنوشت انرژی کشور را به بخش سرمایهدار واگذار کردیم!
تجربه تاریخی میگوید اینها همیشه به دنبال سود حداکثری هستند و به تولید تن نمیدهند با ادعای دروغ ضرردهی!
بخش خصوصی عنوان زیبایی است باید بگوییم طبقه سرمایهسالار فاسد که امروز بر انفال چنگ انداختهاند! سدها و رودخانهها، نفتوگاز، نیروگاههای برق، صنایع بزرگ، فولادیها، پتروشیمیها و پتروپالایشگاهها مال اینهاست و دولتها توان مقاومت در برابر طبقه سرمایهدار را ندارند!
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
جهنم ترامپ در غزه!
✍صابر گل_عنبری
دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا دیروز تهدید کرد که اگر چنانچه گروگانها تا قبل از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ یعنی روز تحلیف او آزاد نشوند، در خاورمیانه و علیه کسانی که دست به این اقدام زدهاند، جهنم به پا خواهد شد.
ترامپ در عین حال بدون هیچ اشارهای به وضعیت غیرانسانی غزه و جنایت نسلکشی در آن که موشه یعلون وزیر دفاع سابق اسرائیل چند روز قبل آن را «پاکسازی نژادی» نامید، محبوس بودن گروگانها در غزه را «جنایت علیه بشریت» خواند.
امروز هم نخست وزیر اسرائیل از تهدیدهای ترامپ تشکر و قدردانی کرد.
ترامپ در حالی خاورمیانه را به «برپایی جنهم» تهدید میکند که نتانیاهو عینا با طولانیترین جنگ تاریخ اسرائیل دو هدف مهم نابودی حماس و آزادی گروگانها، منطقه را از 14 ماه قبل به چنین «جهنمی» تبدیل کرده است؛ اما آنچه او به دنبالش بود، تاکنون محقق نشده و جنگ هنوز ادامه دارد.
هنوز روشن نیست که ترامپ به دنبال برپا کردن جهنم در کجای خاورمیانه است. در کلِ آن، علیه متحدان حماس در منطقه یا فقط در همان غزه که گروگانها حضور دارند. در هر حال، غزه و مردمان عادی آن یقینا نقطه کانونی «جهنمی» خواهند بود که به آن تهدید کرده است و چه بسا ترور رهبران حماس در ترکیه و قطر یا فشار بر این کشورها برای اخراج آنها را نیز شامل شود.
اما پرسش اینجاست که ترامپ با مردم غزه چه خواهد کرد؟ بدتر از این وضعی که در آن قرار گرفتهاند، چه بلایی مانده که قرار است ترامپ بر سر این منطقه کوچک بیاورد و آن را تبدیل به جهنم کند؟ همین «جهنم نتانیاهویی» جز بمب اتم چه کم دارد و چه برای بی بی جز حکم تعقیب دادگاه لاهه به ارمغان آورده است که ترامپ با «جهنم» خود میخواهد به دست بیاورد.
روشن است که ترامپ میخواهد سریع این گروگانها آزاد شوند و آن را به حساب خود بنویسد؛ اما وقتی این اتفاق با «جنهم بی بی» محقق نشد، با برپایی «جهنم ترامپ» نیز بسیار بعید است که میسر باشد.
از آن گذشته حالا که جان انسان عادی غزهای هیچ ارزشی برای ترامپ و نزدیکان اوانجلیست او ندارد، همین جهنم که خود تهدیدی برای جان گروگانهاست، باعث کشته شدن بقیه آنها میشود و بعید است که دیگر گروگانی بماند که ترامپ با آزادی او پز دهد!
از این رو دو انگیزه مهم میتواند پشت این تهدید رئیس جمهور منتخب امریکا باشد؛ نخست این که او اطلاع دارد که نتانیاهو تا 20 ژانویه آینده توافق مبادله گروگانها با حماس را امضا خواهد کرد و این افراد آزاد میشوند و از هم اکنون برای آن هنگام برنامهریزی کرده که در آن وقت، این اتفاق را نتیجه تهدید خود معرفی کند. دیگر این که با چنین تهدیدی بر حماس برای کوتاه آمدن از خواستههای خود برای توقف جنگ و عقب نشینی اسرائیل از غزه فشار آورد. اما چنان که تاکنون «جهنم نتانیاهو» موجب دست کشیدن این تشکیلات از این خواستهها نشده است، بعید است که تهدید ترامپ نیز چنین نتیجهای داشته باشد.
به هر حال توافق در جنگ غزه با آتشبس موقت و بدون پایان جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از آن به معنای تلاقی دو جهنم نتانیاهو-ترامپ پس از آزادی گروگانها در غزه خواهد بود و به همین علت چه بسا حماس ترجیح دهد که با حفظ گروگانها به استقبال این تلاقی برود و نه بدون آن.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
هدایت شده از کانال تحلیلی سیاسی صراط
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آجرک الله یا بقیة الله!
شهادت مظلومانه بیبی دوعالم
حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
تسلیت باد🏴
#فاطمیهسندحقانیتشیعه
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
چگونه جامعهای عفیف داشته باشیم؟
✍داود مدرسی_یان
🔻بخش اول
🔹چند سؤال جدی این روزها مطرح است که راهبرد ترویج عفاف در جامعه چیست؟ چگونه جامعهی عفیف داشته باشیم؟ چگونه عفت را در جامعه و مردم نهادینه کنیم؟ و غیره.
🔸خلاصه ای از طرح کلان عفیف سازی جامعه را محضرتان ارائه می کنم.
1⃣ اول؛ عفت چیست؟
🔹عفت در لغت به معنای نهفتگی و خودنگهداری درونی است. حالتی در نفس و جان انسان که مانع تسلط شهوت بر او می شود.
🔸در اصطلاح به معنای خویشتن داری در برابر تمایلات افراطگونه به لذت های مادی و نفسانی است.
🔹عفت، جزو چهار بنیان فضائل اخلاقی است. در نزد علمای اخلاق، چهار چیز زیر بنای اخلاق است: حکمت، عدالت، شجاعت و عفت.
🔸«نزد علمای اخلاق، ملکهای نفسانی است که قوه شهویه انسان را مطیع عقل قرار داده است. فضیلت عفت حد واسط بین "شَرَه" به معنای فرو رفتن در شهوات و خمودگی به معنای دوری گزیدن از لذتهای مشروع دنیوی مورد احتیاج بدن است.» (نراقی، جامع السعادات، ۱۹۶۷م، ج۱، ص۱۰۸-۱۰۹، ۹۴)
2⃣ دوم؛ گستره عفت چه مسائلی است؟
🔹در کتب روایی و دینی، عفت به معنای خودنگهداری در برابر شهوات، معنای عام شهوت مطرح شده. یعنی شهوت قدرت، شهوت جاه طلبی، شهوت مالی و اقتصادی، شهوت جنسی، شهوت در گفتار و رفتار و غیره.
🔸در نتیجه، عفت در همه این موارد ضروری است و زمانی مطرح است که شخص قدرت انجام گناه را دارد لذا بر این قدرت، لجام می زند. عفت در رفتار، عفت کلام، عفت جنسی، عفت مالی و ... .
🔹محدود کردنِ عفت به مسائل جنسی و صرفاً حجاب، محروم کردن جامعه از یک فهم کلان از این عنصر بنیادین است.
3⃣ سوم؛ درجه اهمیت عفت برای افراد جامعه چگونه است؟
🔹وقتی عفاف به معنای لجام زدن بر قوه و شهوت است، یعنی هر کس قدرت بیشتری در انجام گناه و حرام داشته باشد و امکان بیشتری برای شهوترانی دارد پس باید عفت بیشتری داشته باشد.(شهوت اعم از قدرتطلبی، جاهطلبی، امور جنسی و غیره)
🔸یعنی عفت یک مسئول و مدیر، باید بالاتر از سایرین باشد؛ چرا؟ چون امکان و قدرت بیشتری در انجام کار حرام دارد و چون عمل حاکم بر مردم تاثیر مستقیم دارد. الناس علی دین ملوکهم یعنی همین! هرچه که بالاتر برویم از یک بخشدار، شهردار، فرماندار، مدیرکل، استاندار، تا یک فرمانده، امام جمعه، سردار، وزیر، رئیس جمهور و رهبر، ضرورت عفت بیشتر و بالاتر است. هرم قدرت را اگر در نظر بگیریم هرچه که به نوک هرم نزدیک شویم، ضرورت عفت، بالاتر میرود.
4⃣ چهارم؛ عفت جامعه چه ارتباطی با عفت حاکمان دارد؟
🔹رابطه مستقیم است. یعنی هرچه حاکمان، عفیف تر باشند، مردمان هم عفیف ترند. هرچه مسئولان و مدیران جامعه، عفت بیشتری داشته باشند و بر شهوتِ قدرت، جاه، مال، امور جنسی و غیره لجام بزنند، جامعه پاک تر و طاهرتر خواهد بود. لذا در نظام اسلامی، بیش از آنکه بر عفت مردم تاکید باشد(که تلاش برای عفت جامعه خوب و شایسته است) بر عفت مسئولان آن جامعه و مدیران و حاکمان تأکید شده است.
🔸اگر حاکمان یک جامعه، بر شهوت قدرت طلبی لجام نزنند، مردم هم دنباله رو خواهند بود. اگر حاکمان یک جامعه در کلام و ادبیات، عفت نداشته باشند مردمان نیز عفت کلام نخواهند داشت. اگر حاکمان یک جامعه دنبال شهوترانی جنسی، این مسئله در بین مردم هم ترویج خواهد شد.
5⃣ پنجم؛ عفت برای مرد مهم تر است یا زن؟
🔹همانگونه که عفاف را معنا کردیم برای هر دو اهمیت بالایی دارد. عفت هم برای زن مهم است هم مرد؛ اما اگر منظور از عفت، عفت جنسی است، شهوترانی جنسی و میل به شهوترانی در مردان بیشتر از زنان است لذا تأکید بر عفت باید خطاب به مردان بیشتر باشد؛ شرع اگر محدودیت پوشش برای زن را در نظر گرفته، برای مرد بر عفت بیشتر تأکید کرده است. اینکه در یک مقطعی، برخی متدینین مخاطب تأکید عفت را بیشتر زنان می دانند ناشی از همان نگاه ناقص و محدود به عفت است.
6⃣ ششم؛ چگونه جامعه ای عفیف داشته باشیم؟
🔹اگر عفت را به معنای دقیق و درست بخوانیم و بدانیم و اگر اهمیت آن را در هرم قدرت بیشتر درک کنیم، در می یابیم که مهم ترین و اصلی ترین راهبرد کلان برای جامعه عفیف، حاکمان عفیف است. باید برای افزایش عفت در طبقه حاکمان و مسئولان و مدیران جامعه، به معنای اینکه این قشر، بر شهوت قدرت، جاه، مال، امور جنسی و کلام و غیره، لجام بزند، فکری اساسی کرد.
🔸 توضیح بیشتر در این مطلب نمی گنجد. اما باید بدانیم راه عفیف ساختن جامعه، از اینجا می گذرد و لاغیر! چنانچه طبقه حاکمان، عفت پیشه کردند این فضیلت به سایر موثرین و نخبگان و بدنه جامعه سرریز خواهد شد. آنوقت خود طبقه حاکم برای نهادینه کردن عفت (به معنای کامل و جامع) در جامعه میداند چگونه ساختارسازی و قاعدهگذاری کند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
کانال تحلیلی سیاسی صراط
چگونه جامعهای عفیف داشته باشیم؟ ✍داود مدرسی_یان 🔻بخش اول 🔹چند سؤال جدی این روزها مطرح است که راه
.
🔻بخش دوم
شرط جامعه عفیف، مبارزه با فساد اقتصادی و تبعیضها!
همیشه این سوال مطرح بوده که چرا وضعیت جامعه اسلامی به جایی رسید که یزید با سابقه سگبازی، شرابخواری و زنبارگیِ علنی خلیفه مسلمین میشود و رقاصی و آوازهخوانی زنان برای جوانان از این دوره اوج میگیرد؟ در واقع ریشه انحرافات فرهنگی واخلاقی جامعه صدر اسلام چیست؟!
خطبه فدکیه اوجِ تبیین حضرت زهرا سلامالله علیها، علیه کسانی است که با غصب خلافت، جامعه را از مسیر اصلی خارج کرده و بنیانهای غلطی را بنا کردند که خروجی آن، فساد گسترده و تبعیضهای عجیب بعد از ۲۵ سال در دوره خلیفه سوم و قوی شدن حزب بنیامیه است.
حضرت در خطبه فدکیه به فلسفه برخی احکام اشاره میفرمایند. درباره فلسفه ترکِ سرقت و دزدی میفرمایند: «و ترک السرقه ایجابا للعفه».
یعنی خداوند ترک سرقت را موجب عفت و پاکدامنی قرار داد.
در واقع فلسفه اصلی یا یکی از فلسفههای ممنوعیت فساد اقتصادی، تاثیر آن در اخلاق و فرهنگ جامعه است. این نشان میدهد که هرچه فساد اقتصادی، اختلاس، دزدی و ... در جامعه کمتر باشد، جامعه عفیفتر است.
سیر تاریخیِ انحراف جامعه در صدر اسلام نیز موید این فلسفه است. اول کار، تبعیض سیاسی نهادینه شد و شایستگان و در راس آنان #امیرالمومنین علیهالسلام کنار گذاشته شد، سپس در دوره خلیفه دوم توزیع بیتالمال تبعیض گونه انجام شد و بین عرب و عجب، بین قریشی و غیرقریشی، اختلاف در پرداخت سهم طراحی شد و سپس با معیارهای سابقه در اسلام و حضور در جنگها(بدر و اُحد و ...) و قرابت فامیلی و خانوادگی با پیامبر(ص)، بیتالمال را توزیع میکردند.
این تبعیضها دردوره عثمان خلیفه سوم اوج گرفت و رانتهای گوناگون و کلان برای بنیامیه در نظر گرفته شد و فسادهای اقتصادی به اوج خود رسید و سیستم حکومت و جامعه را آلوده کرد.
در نهایت، این تبعیضها و فسادها عفت را از جامعه اسلامی زدود و موجبات خلافت یزید و شهادت اباعبدالله و سپس انحرافات فرهنگی و اخلاقی را فراهم کرد که میتوانید به تاریخ رجوع کنید و چگونگی رواج شرابخواری، بیحجابی و بیعفتی، رقاصی و آوازهخوانی زنان برای جوانان و ... در جامعه اسلامی متوجه شوید.
این عبارت عجیب حضرت فاطمه سلامالله علیها را باید در ایام فاطمیه برای مسئولان، مدیران، نخبگان و عموم مردم بازخوانی کنیم.
همین مسئله را امروز باید بعنوان ریشه خیلی از فسادهای فرهنگی و اخلاقی در جامعه بدانیم.
اگر ما جامعهای عفیف میخواهیم باید سیستم اقتصادی را بازطراحی کنیم. نحوه دسترسی مردم و اقشار مختلف مردم را به انفال، منابع ثروت، امکانات، درآمدها و فرصتها بازطراحی کنیم.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
.
بهترین و مطمئن ترین راه برای حمایت مالی از مقاومت، و کمک به مردم مظلوم فلسطین و لبنان صفحه کمک های سایت رهبری به این آدرس می باشد 👇
https://www.leader.ir/fa/monies
✔️در قسمت کمک ها #غزه یا #لبنان را انتخاب کنید.
🙏لطفاً #نشر دهید ..
https://eitaa.com/joinchat/2214330647C12fdcece4a
کانال تحلیلی سیاسی صراط
سوریه!
.
✍ابوقاسم
بعد از سرنگونی رژیم بعث عراق و ناتوانی دولت آمریکا برای تشکیل دولت همسو با خود برای مقابله با نفوذ ایران در عراق
سوالی که میان استراتژیست های آمریکایی ایجاد شد این بود که با حضور استراتژیک ایران در عراق به عنوان بخش مهم هندسه قدرت در شبه جزیره عرب چه باید کرد؟
شبه جزیره ای که قلب تامین انرژی دنیا و در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس شاهراه حیاتی سه قاره آفریقا و اروپا و آسیا بود.
داعش و جنگ سوریه و عراق نتوانست مانع نفوذ ایران در شبه جزیره بشه بلکه ایران سیطره خود بر این کشورها تا به مدیترانه را بسط داد و تهدید وجودی اسرائیل را به مرزهای فلسطین اشغالی رساند
آمریکا ترکیه اسرائیل و شورای همکاری خلیج فارس ابراز نگرانی کردند و موازنه قدرت در خاورمیانه را به نفع تهران ارزیابی کردند.
داستان این روزهای جنگ خاورمیانه و فلسطین با همان انگیزه و تکرار همان جنگ انجام می شود ،تهران باید از سوریه و عراق عقب رانده شود
اینبار دور تا دور ایران جبهه های درگیری ایجاد شده و تهران را با انبوهی از اولویت ها روبه رو کرده است
در شرایط استقرار جنگ باید کاری که توی جنگ انجام ميدند پیش بگیری
خیز ترکیه برای احیای حلب عثمانی و تسلط بر کرانه های مدیترانه است و از سال ها قبل برای این رویا هزینه های مالی و سیاسی داشتند، دقیقا همان برنامه ای که در قفقاز و کریدور زنگزور و مسیر راه توسعه عراق پیگیر اند.
اگه گروه های تحت حمایت ترکیه و قطر حمص رو تصرف کنند دسترسی لجستیکی به لبنان تاحدود زیادی قطع میشه
با در خطر قرار گرفتن دمشق،اسرائیل هم جبهه لبنان و حزب الله را فعال می کنه و هم جولان اشغالی رو برای ایجاد منطقه حائل فعال میکنه
در هفته های اخیر اسرائیل مین های جولان اشغالی و بخش هایی از قنیطره رو برای عملیات زمینی آماده کرده و چند صدمتری هم خرابکاری هایی رو انجام داده است
شکل تحولات در شمال غرب(تحریر الشام)،شرق(کردها)و جنوب سوریه(اسرائیل)با طرح تجزیه این کشور همخوانی دارد
کشورهایی مثل امارات و عربستان که خطر توسعه عثمانیسم و اخوانیسم رو در سوریه احساس کردند جز ابراز نگرانی موضع عملی درباره وضعیت سوریه ندارند
سخنگوی دولت عراق اعلام کرده تقسیم سوریه خط قرمز عراق است ،عراقی ها می دانند تجزیه سوریه به معنای تجزیه اقلیم کردستان و بهم ریختگی عراق است ترکیه به بخش هایی از شمال عراق و استان ترکمن نشین کرکوک چشم دوخته است.
اوضاعی که بر امنیت قومی و تمامیت ارضی ایران نیز در چهار محور کردیسم، پان ترکیسم در امتداد جبهه قفقاز جنوبی و مرزهای شرقی و حاشیه جنوبی خلیج فارس تاثیر خود را خواهد گذاشت
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
چند نکته در مورد فضای رسانهای و مجازی فارسی زبان در تحولات سوریه...!
✍کریم جعفری
در طول یک هفته گذشته به اندازهای که خبرنگار جدید و ناشناس که به نقل از آنها خبرهای آنچنانی و این چنینی منتشر شده در فضای رسانهای و مجازی فارسی زبان مثل قارچ سر درآوردند در طول ۱۳ سال گذشته این تعداد اصلاً وجود نداشتند.... این کانالها و شبه رسانهها که زاییده تحولات سیاسی داخل ایران هستند اسفانه در همه حوزههای دیگر نیز ورود کرده و همه را دچار سردرگمی کردهاند. آنچه در ادامه میخوانید توضیحی است در مورد روندها و رویدادهای ۱۰ روز گذشته....
🔻این چه به کانالها و رسانهها به نقل از یک خبرنگار به اسم علی در بیروت، یکی به اسم رضا در لاذقیه، یکی به اسم حسین در دمشق، یکی به نام قاسم در حلب و.... خبرهایی مینویسند و اطلاعاتی را منتشر میکنند که من بیشتر آنها را چک کردم که صحت نداشته است. شاید دستهایی در کار است تا خبر دروغ و اشتباه را منتشر کنند و شاید هم سیاستی وجود دارد تا با این نوع اطلاع رسانیها حریف را دچار اشتباه کنند....
🔻هرچه هست من پشت پرده داستان را در این حوزه نمیدانم اما میدانم که حقیقت و واقعیت با آنچه که در این رسانهها و شبه رسانهها و خبرنگارانی که وجود خارجی ندارند منتشر میشود منطبق با اطلاعات بنده نیست. حالا یکی دیشب گفته بود فلانی ما میرویم کانالهای دیگر سرخورده و ناامید میشویم میاییم کانال شما امیدوار..... داستان از چه قرار است؟! چرا آنچه که شما میگویید با دیگران متفاوت است و چرا آنچه که شما مینویسید ای دیگری دیده نمیشود؟!
🔻درست است که در سالهای ابتدایی بحران سوریه و جنگ جهانی علیه ملت سوریه فقط ده و یکی دو نفر دیگر بودند که در این حوزه مینوشتیم و اطلاع رسانی میکردیم؛ به همان موقع هم نچه را که مینوشتیم باعث تعجب و حیرت دیگران میشد؛ حتی برخی ما را به دروغگویی و انتشار اخبار نادرست متهم میکردند ولی گذشت زمان نشان داد که آنچه ما نوشتیم و منتشر کردیم کاملاً درست و منطبق با حقیقت بود.
🔻حالا هم همان داستان است و همان روند و رویه، و کسانی که هر چه را که دیدند شنیدند بدون آنکه بخواهند یک خط تحلیلی رویان بروند منتشر کرده و عملاً در بازی رسانهای دشمن افتاده و مخاطب را هم دچار سرخوردگی میکنند. متاسفانه بیشتر این افراد نوجوان یا خیلی جوان هستند و اصلاً بسیاری از آنها ۱۳ سال پیش که بحران سوریه شروع شد دانش آموز مقطع ابتدایی بودند و امروز آمده و مدعی همه شدهاند و فکر هم میکنند آنچه مینویسند و میگویند درست است.
🔻از همین صدا و سیمای برادران گرفته تا به کانالهای قارچی که به صورت کامل به همین جریان و طیف مرتبط هستند ماهیت و حقیقت ماجرا را نمیدانند و صرفاً میخواهند خبری منتشر کرده و مخاطب خود را سرگرم نگه دارند حتی دمشق را هم تحویل تروریستهای ترک تبار داده و ماجرا را تمام شده ارزیابی و قلمداد میکنند. متاسفانه سطح انتشار خبر بدون تحلیل و بدون آگاهی باعث شده تا حتی خود تصمیم گیران و مسئولین ما هم دچار اشتباه شوند.
🔻بر همین اساس ما باید در حوزه رسانهای و انتشار اخبار حواسمان جمع باشد و دقت کنیم؛ ترجمه نعل به نعل آنچه رسانههای تروریستها و رسانههای غربی منتشر میکنند، همیشه اشتباه و همیشه بازی در زمین دشمن بوده و اگر قرار است خبری منتشر شود، باید یک محتوای تحلیلی هم همراه آن باشد تا افکار و آرای دشمن را وارد حوزه داخلی خودمان نکنیم. با وجود تمام اتفاقات تلخی که در سوریه افتاده و تا این لحظه روی داده، ما نه شکست خورده و نه قرار است که شکست بخوریم. اما وقتی که در فضای مجازی چنین هیاهویی دیده میشود دشمن هم که ما را رصد میکند، جریتر و با انگیزهتر میگردد.
🔻ارتش سوریه جنگ را ابتدا در حوزه رسانهای و روانی باخت و بعد در حوزه ارتباطات و در نهایت در خود میدان؛ اگر قرار است شیوه اطلاع رسانی و شیوه گزارش نویسی و خبرنویسی فضای بیصاحب و بدون مدیریت ایران به همین شکل باشد، بهتر است ایران حتی یک نفر نیرو هم به سوریه اعزام نکند چرا که از همین ابتدای کار توسط این شبهرسانهها بمباران خبری با فیک نیوزهای منتشر شده توسط دشمن میشوند. از همین رو و با توجه به تجربه جنگ غزه لبنان و اتفاقات ۱۰ روز اخیر سوریه نسبت به این موضوع هشدار جدی میدهم. ما جایی برای اشتباه نداریم...
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
کانال تحلیلی سیاسی صراط
چند نکته در مورد فضای رسانهای و مجازی فارسی زبان در تحولات سوریه...! ✍کریم جعفری در طول یک هفته
.
فوری
دمشق پایتخت سوریه و حکومت بشاراسد سقوط کرد....
.
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
#مرد_میدان کجایی ببینی آنچه رِشتی با اهمال ها پنبه شد!😭
.
پایان عصر اسد!
✍صابر گل_عنبری
گروههای مخالف در سوریه در یازدهمین روز حمله برقآسای خود وارد دمشق شده و سقوط نظام اسد را اعلام کردند.
پایان حکومت خاندان اسد در حالی با چنین حملهای سریع رقم میخورد که در اوج جنگ داخلی سوریه نیز چنین اتفاقی نیفتاد و همین هم به سه عامل باز میگردد؛ نخست این که ارادهای منطقهای و بینالمللی و چه بسا معاملهای برای تغییر در سوریه و برچیدن این حکومت شکل گرفت و عامل دوم این که خود نظام سوریه از داخل پوسیده بود و تنها ظاهر و پوستهای از آن باقی مانده بود. عامل سوم این که مخالفان و طیفهای مختلف آن با اتحاد و لو موقت، قدرت قابل توجهی پیدا کردند که با همراهی دو عامل اول کار را تمام کرد.
واقعیت هم این است که نظام اسد در سوریه عملا همان زمانی به پایان رسید که کشورش چند پاره شد و به مجمعالجزایری برای تقسیم نفوذ نظامی بازیگران شرق و غرب و به خونینترین ایستگاه «بهار عربی» مبدل شد. شکی در این نیست که کشورها و قدرتهای خارجی حسب منافع و نیازهای خود همواره در دیگر کشورها دخالت و حتی توطئهچینی میکنند؛ اما آنچه محمل و بستر دخالت را فراهم میکند شکافی است که بسترساز آن انباشت اشتباهات و فجایع مدیریتی نظامهای حاکم است و همین خود زمینهساز مداخلهها و توطئههای خارجی میشود. در عراق نیز همین اتفاق افتاد.
پایان نظام اسد در دو سطح داخلی و منطقهای واجد معانی تغییر و تحول است؛ اما در سطح داخلی باید دید که سقوط آن سرنوشتی متفاوت را برای ملت سوریه رقم میزند یا این که صرفا عصر حکمرانی خاندان اسد مانند دیگر همتایان مستبد خود در منطقه و جهان پایان خواهد یافت؛ یا این که تغییری به معنای واقعی کلمه در جهت خواست تاریخی ملت برای رسیدن به دموکراسی و آزادی رخ میدهد.
فعلا برای قضاوت زود است، اما کشوری که بیش از یک دهه درگیر جنگ داخلی بوده است و گروههای متنفذ مسلحی در آن ظهور کرده و جامعه به نوعی نظامیزده شده است، بعید است که به این زودی رنگ آزادی واقعی و دموکراسی به خود ببیند. به هر حال، حال که معارضان سوری به هر شکلی دشمن مشترک خود را از مسیر برداشتهاند، چه بسا در مسیر پایهگذاری نظام جدید دچار تشتت شوند و دست به اسلحه علیه یکدیگر ببرند.
اما در عین حال نیز نشانههای امیدوار کنندهای برای سوریها بروز پیدا کرده است که کشور بعد از اسد وارد دورهای دیگر از جنگ داخلی نشود، از جمله این که در اقدامی «معنادار» توافق شده است که نخست وزیر نظام سابق همچنان به کار خود ادامه دهد تا خلا قدرت ایجاد نشود و انتقال آن و شکلگیری نطام جدید به آسانی رخ دهد.
اما در سطح منطقهای نیز سقوط نظام سوریه در جبههبندیهای منطقهای له یا علیه بازیگران مطرح تاثیر خاص خود را بر جای خواهد گذاشت. فعلا که پیروزی مخالفان در سوریه ترکیه را در صدر بازیگران بازیساز در این کشور نشانده است و همین هم وزنه ژئوپلیتیک ترکیه را سنگینتر میکند؛ کما این که برگ برنده مهمی به دست اردوغان و حزب حاکم در مناسبات داخلی قدرت در مقابل مخالفان میدهد؛ به ویژه که موقعیت آک پارتی و اردوغان در سالهای اخیر سست شده بود که در انتخابات اخیر شهرداریها انعکاس یافت. یکی از دلایل مهم افت شدید آرای حزب حاکم ترکیه، پیامدهای بحران سوریه از جمله مساله آوارگان بود؛ اما حالا بازگشت این آوارگان و «فعلا» تبدیل شدن ترکیه به مهمترین بازیگر سپهر سیاست کشور عرب همسایه میتواند جایگاه اردوغان و حزبش را بهبود بخشد.
کما این که پیروزی اسلامگرایان با طیفهای مختلف سلفی و اخوانی آن میتواند دوباره جان تازهای به این جریان در سطح منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پس از شکستهای پیاپی با انقلابهای معکوس بدهد، اما دوام آوردن این جان گرفتن بستگی به میزان موفقیت و شکست همتای سوری آنها در ترسیم سوریه پسا اسد دارد.
در این باره اما درگیری داخلی میان گروههای مسلح و تبدیل شدن سوریه به لیبی یا سودانی دیگر نیز میتواند وضعیتی فرسایشی و بحرانی برای جریان اسلامگرای سنی رقم زند و رفته رفته از تاثیرات منطقهای تغییر در سوریه بر آنها بکاهد و سوریه به ایستگاهی برای جهش دوباره آنها تبدیل نشود.
با سقوط نظام سوریه به احتمال زیاد پلان ترکیه مخالفان مسلح را در آینده نزدیک به جنگ علیه حکومت خودمختار کُردی هدایت کند که اخیرا با عقبنشینیهای ارتش سوریه بر 40 درصد جغرافیای این کشور سیطره پیدا کرده است. همچنین بعید نیست که آنکارا عزم خود را این بار با قدرت نوپای شکل گرفته برای ایجاد منطقه حائل در امتداد مرز به اجرا بگذارد.
در کل، تحولات داخلی سوریه امتداد منطقهای قابل توجهی میتواند داشته باشد و باید دید که تغییر در سوریه چه تاثیری میتواند بر سیاست داخلی و خارجی کشورها در منطقه بگذارد. بعید نیست که در سپهر سیاست عراق نیز تحولاتی له یا علیه نفوذ بازیگران خارجی تاثیرگذار رخ دهد.
@tahlilisiyasiseraat
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
.
علت برتری ۱۱ روز بر ۱۳ سال!
✍یداله یاسینی
چند نکته در خصوص از دست دادن حاصلِ تلاش ۱۳ ساله محور مقاومت و سقوط حکومت و دولت #سوریه طی ۱۱ روز گذشته!
#یکم و مهمترین عامل؛ از دست دادن یکان یکانِ عقولِ محور مقاومت از شهید سلیمانی تا شهید نصرالله که به معنای حقیقی، ثلمه ای برای اسلام و محور مقاومت بود! که خود نتیجه اِنفعال و تعللِ محور مقاومت در پاسخ مناسب، مکفی و به موقع در مقابل این جنایت ها تلقی میشود!
#دوم - عدم فهم و هوش استراتژیک شخصِ بشار اسد در موضوع های مرتبط با ادامه ی بقای دولتش، به خصوص عدم توفیق در بحث اصلاحات مدیریتی و اقتصادی کشورش!
#سوم- عدم همراهی سوریه و اسد با سیاستهای رأس محور مقاومت« ایران» وخالی کردن سوریه از نیروهای مردمی و مورد وثوق خودش مثل #تیپ_فاطمیون و تکیه به نیروهای روس و ترکیه!
#چهارم - اعتماد زیاد اسد به ترکیه و فریب وعدههای چند کشور عربی در خصوص باز سازی سوریه به شرط فاصله از ایران و محور مقاومت!
#پنجم- فرسوده شدن ارتش سوریه به واسطه چندین سال حضور در جنگ و نیز عدم رسیدگی به ارتش از لحاظ حقوق و مزایا و معیشت! همچنین وجود شکاف عمیق اعتماد بین ارتش و دولت بشار! که نتیجه آن حضور و ازدیاد معارضین و مسلحین و دواعش در استان ها و شهرهای سوریه بود!
#ششم - با توجه به نکات ذکر شده همچنین استفاده به موقع و بازی هماهنگ اضلاع غربی/ترکی/عربی/صهیونسیتی از موقعیت به وجود آمده و دسترسی به نتیجه مطلوب و جلب اعتماد و اتحاد معارضین با تکفیری ها و گسیل آنها با هدف ۱- سرنگونی دولت اسد به علت حمایت وی از محور مقاومت به خصوص در طوفان الاقصی ۲- روی کار آمدن دولتی کاملاً ضعیف و کشوری بدون دولت و تحت سلطه ۳- انتقام از رأس محور مقاومت «ایران» ۴- اجرای وعده های پشت پرده ای مثلِ(گسترش سرزمین های اشغالی اسرائیل) ۵- انسداد کامل و همه جانبه راه های تسلیح و کمک به محور مقاومت ارزیابی خواهد شد!
نکته پایانی؛ به نظر نگارنده، ضرورت اقدام به عملیات #وعده_صادق۳ و پاسخ به رژیم صهیونسیتی به همان اندازه ملموس است که حمله پیش دستانه اسرائیل به رأس محورِ مقاومت محتمل!
شهید سلیمانی:
"من با تجربه این را میگویم که میزان فرصتی که در بحرانها وجود دارد در خود فرصتها نیست. اما شرط آن این است که نترسید و نترسیم و نترسانیم..."
و چه زیبا فرمود امام على عليه السلام :
مَن نامَ لَم يُنَمْ عَنهُ
«هركه از دشمن خود غافل باشد، دشمن از او غافل نباشد»
#فرصت_انتقام
#فتامل❗️
#همراه_با_تحلیل // یداله یاسینی 👇
@hamraah_batahlil
دلایل اقتصادی سقوط بشار اسد
✍محمد طاهر رحیمی
شروع دومینوی شکست سوریه به 2005 باز میگردد زمانیکه برخی «اقتصادخوانهای سیاستندان» با بلاگری رسانهای بر طبل توهمِ «دولت بزرگ و پرخرج» کوبیدند تا سیاستهای «رفاه عمومی» سوریه را در هم بشکنند که امروز ثمره شوم آن بشود انهدام سرمایه اجتماعی دولت.
سوریه با همه نواقص اقتصادی که داشت اما چتر رفاهی عمومی را در حوزه خدمات عمومی مثل بهداشت و درمان، آموزش، بیمه و تأمین اجتماعی و نظام بازنشستگی فراهم کرده بود. حتی تسهیلات دهی خوبی برای حوزه کشاورزی و خودکفایی کالاهای اساسی خود به اجرا گذاشته بود تا اینکه عده ای مبتنی بر آموزههای جزوات اقتصادی خود، بدون توجه به هیچ کدام از سایر ابعاد سیاسی، اجتماعی، امنیتی و اقتصادی سوریه، با اهدافی مثل «کاهش مخارج دولت، چابکسازی دولت، توزیع عادلانه!! یارانه و ...» و دقیقا با همین واژگان، بشار اسد را به سمت حذف سیاستهای رفاه عمومی در سوریه بردند.
حذف یارانهها شروع شد، سوخت و نان گران شد، حمایت دولت از تولید کالاهای اساسی غذایی و کشاورزی شدیدا کاهش پیدا کرد، سوریه به واردکننده بسیار از همین کالاها تبدیل شد. نظام بیمه عمومی عملا لغو شد و بیمارستانهای دولتی به سمت خصوصی شدن رفتند و هزینه درمان سر به فلک کشید.حتی حوزه آموزش هم به سمت خصوصی شدن پیش رفت تا جاییکه از مهدکودک تا دانشگاه را شامل میشد.
اما نه دولت چابک شد، نه بخش خصوصی توسعه یافت، نه درآمد سرانه رشد کرد، نه بهرهوری و توسعه به صرفه شد و نه هیچکدام از درهای آرمانشهر تَوَهمی آن اقتصادخوانهای مشاور بشار اسد باز شد.
رسانههای دولتی سوریه هم با تریبون دادن به این جریان، ناخواسته سقوط را تسریع کردند.
نتیجه: انهدام سرمایه اجتماعی اسد و شروع و توسعه ناامنی های گاه و بیگاه از شمال و جنوب سوریه.
⛔️ این عاقبت حتمی هر دولتی است که حکمرانی را به دست «اقتصادخوانهای سیاستندان» و بلاگرها بدهد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
کانال تحلیلی سیاسی صراط
. وقایع محتمل کوتاهمدت پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه: .
.
✍سید نیما موسوی
۱- آغاز نزاع ترکی-عربی در سوریه. پیروزی مسلحین نزدیک به ترکیه در سرزمینی که از پایههای ناسیونالیسم عرب بود به همراه کاهش نقش ایران در منطقه باعث رقابتهای بیش از پیش اعراب و ترکیه در آغاز عصر ترامپ خواهد شد و البته این شکاف میتواند فضای تنفسی برای ایران در منطقه باز کند.
۲- تضعیف شدید نقش منطقهای ایران که باعث خواهد شد اسراییل بدون اهرم فشار بتواند با باقیمانده متحدین ایران تسویه حساب کند. آنچه که از گفتارهای مارک روبیو و یا یسراییل کاتص قابل فهم است؛ حتی رسیدن شدت تعارض به سطح حمله به تاسیسات اتمی ایران یک امر غیرمحتمل نخواهد بود.
۳- اسراییل دارای دو متحد مهم در شمال و جنوب سوریه است. دروزیها در جنوب و کردهای YPG در شمال. متصل کردن این دو از طریق راهگذر التنف در امتداد مرزی سوریه با عراق و اردن یک سناریوی رویایی برای نتانیاهو خواهد بود. کشورهای عربی همچون امارات از ایجاد این محیط حائل جهت حفاظت از راهگذر هندوعربی(IMEC) استقبال خواهند کرد.
۴- با توجه به بازتولید عنوان سیاسی مقتدی صدر ذیل "جریان ملی شیعی" و همینطور احتمال تشکیل "چارچوب هماهنگی سنی" حتی ممکن است شاهد بازگشت صدر به مرحله اعتراضات خیابانی علیه احزاب قدیمی شیعی همچون مقطع ۲۰۱۵ و ۲۰۱۹ باشیم.
۵- چالش کردی-ترکی که از حمله به مرکز هوافضای ترکیه در ماه گذشته تشدید شد و حال با سقوط بشار اسد تداوم یافت؛ ممکن است به تقابل بیشتر هستههای PKK، HDP و YPG با دولت ترکیه بیانجامد. در این میان بازیگران منطقهای هم ممکن است تقویت گروههای کُرد را برای تسویه حساب با اردوغان برگزینند. البته این نزاع از مدتها پیش آغاز شدهاست و در روزهای آتی نیز بیشتر خواهد شد.
۶- پیشترگفته شدکه پیروزی ترامپ، روسیه را از ایران دورتر خواهد کرد. بهنظر میرسد که آنچه در هفتههای گذشته در مورد آتشبس لبنان و سقوط بشار اسد اتفاق افتاد آغاز این شکاف باشد. نزدیک شدن روسیه به امارات در پرونده یمن بسیار محتمل خواهد بود.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
#اعتماد_به_غرب_و_شرق
✔️تاریخ برای عبرت گرفتن است یا تکرار؟!
✍ یداله یاسینی
1⃣ اولین مورد #لیبی؛ در سال 2004 با امضا ی معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای بازرسان آمریکایی و انگلیسی برای ازبین بردن سلاحها وارد این کشور شدند.
امضای معاهدهای نظامی 2006 انگلیس «نامه مشترک صلح و امنیت» و التزام به حمایت از این کشور همچنین پیمان های اقتصادی آمریکا، عهدشکنیهای غرب آغاز شدو تنها پس از گذشت 5 سال آمریکا به صورت هوایی به این کشور حمله کرد!
2⃣ دومین مورد #کره_شمالی؛ در سال 2004 نیز خلع سلاح کره شمالی مورد تاکید قرار گرفت و قرار بر همزیستی مسالمتآمیز این کشور با کشورهای حاضر در مذاکره شد و سرانجام پذیرفت که برنامههای هستهای خود را کنار بگذارد؛ اما هنوز در لیست سیاه و تحریم ِ❗️
3⃣ سومین مورد #عراق؛ تلاش آمریکا برای بازرسی از این کشور از سال 1991 به بهانه سلاحهای شیمیایی نیز آغاز شد. صدام در سال 1998 شروع به همراهی با آمریکا کرد .
اجازه نصب دوربین نظارتی مراکز حساس اجازه بازدید ازسایت های نظامی و قانون آزادی عراق برای تغییر رژیم در این کشور اجرا شد.
با وجود تمام این اقدامات، بازرسان سازمان ملل اعلام کردند "عراق با آنها همکاری لازم را ندارد"❗️
برهمین اساس بود که در آخرین روزهای سال 1998 حمله آمریکا به عراق و جنگ دوم خلیج فارس آغاز شد. و نهایتاً بوش به این کشور در سال 2003 حمله کرد ورژیم بعث را از بین برد!
4⃣مورد چهارم #مصر؛ با وجود تلاش مُرسی برای نزدیکی به آمریکا؛ در 12تیر 1392 پس از ناآرامیهای چندروزه و حالت بحرانی مصر، ونیز پس از کودتایی به دست ارتش مصر، مرسی برکنار و زندانی و سپس دولت نظامی و غربی جایگزین وی شد ❗️
5⃣ مورد پنجم #اوکراین؛ که به بهانه تضمین از سوی آمریکا و روسیه در۱۹۹۴ بمب های هسته ایش را کنار گذاشت و حالا.... ویرانی و اشغال سهمی است که دریافت کرده!
6⃣ مورد ششم؛ سال ۹۴ #ایران هم با دولت روحانی به بهانه #امضای_کری_تضمین_است برجام رو پذیرفت! اما در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ شمسی، دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحدهٔ آمریکا رسماً از برجام خارج و بازگشت تحریمها به صورت گذشته را اعلام کرد❗️
7⃣ و مورد آخر #سوریه؛ رژیم صهیونسیتی فقط ظرف مدت کوتاه ۴۸ ساعت گذشته تمامی مراکز استراتژیک و نظامی، امنیتی، علمی، تحقیقاتی همچنین تمامی تسلیحات نظامی از هواپیما تا هلیکوپتر تا سامانه های پدافندی و حتی یگان های زرهی این کشور را بمباران و نابود کرد! علاوه بر این حالا شروع به ترور شخصیت های علمی و دینی و نظامی و بدتر از همه اشغال سرزمین سوریه نموده است که البته تجزیه، کمترین تاوان و سرنوشت محتوم این اعتماد است!
بله این است عاقبت اعتماد به گرگ ها❗️
📍موارد عبرت، بسیار است. به فرموده امام علی (ع):
«ما اکثر العبر و اقّل الاعتبار؛عبرت ها چه بسیار است و پند گرفتن چه اندک!»
✍ یکی از مصادیق را ببینید 👇
https://eitaa.com/seraat_tahlil_siyasi/82
http://eitaa.com/hamraah_batahlil
هدایت شده از صراط (تحلیل_سیاسی)
بیانات رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم درباره… - Khamenei.ir.mp3
24.48M
🎙 بیانات صبح امروز رهبر انقلاب حضرت آیت الله امام خامنه ای در دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم درباره تحولات منطقه.
چهارشنبه ۱۴۰۳/۹/۲۱
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
کانال تحلیلی سیاسی صراط
🎙 بیانات صبح امروز رهبر انقلاب حضرت آیت الله امام خامنه ای در دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم د
.
#بسیار_مهم
درباره سخنان مهم رهبرانقلاب پس از سقوط بشار اسد
✍علی_قلهکی
۱. مهمترین فراز سخنرانی رهبر انقلاب قولِ بازپسگیری مناطق تصرفشدهیِ سوریه به دست جوانان این کشور است؛ این حرف یعنی دولتِ احتمالیِ مستقر و تیم جولانی روی آرامش را نخواهند دید و جنبشهای نوظهور از داخل و خارج سوریه، جولانی را ناکام خواهند گذاشت. قطعا لایهی اول و دوم حامی جولانی از امروز حفاظت از او را افزایش خواهند داد! شبکهی عظیم انسانیِ ایران که طی سالهای اخیر بنا بر سیاست منطقهای و سنگاندازیهای بشار از سوریه کوچ کردهبودند، مجدد احیا و بازخواهند گشت.
۲. کشور همسایهای که بنا بر گفتهی رهبر انقلاب در ماجرای سقوط بشار دخیل بوده، "ترکیه" است؛ اردوغان در ماجرای کودتای ترکیه _که بخشی از آن خودساخته بود_ مدیون ایران است. ولی بنا بر منافع خودش بارها ایران را آزار داده؛ از تقویتِ جمهوری آذربایجان و حمایتِ ضمنی از سیاست های جدایی طلبانه در ایران، تا پشتیبانیِ اولیه دستگاه اطلاعاتی این کشور از پروژه آمدنیوز (زم) و کریدور زنگزور و اتفاقات منطقه خصوصا سوریه و فلسطین. برداشت من از صحبتهای رهبرانقلاب، تأدیبِ حاکمِ کشورِ همسایه بر میآید؛ ابزارهای ایران در صورت تصمیمِ قطعی بسیار زیاد است، از "بخش کردنشینِ نسبتا ناراضی از اردوغان" تا "فعال سازی هستههای مختلفِ غیرهمسو با او"؛که البته اردوغان توجیهش این است که ترکیه دالانِ بزرگ دور زدن تحریمها توسط ایران است و باید جمهوری اسلامی از این سیاستها چشم پوشی کند!
۳. محدودسازی فضای سوریه برای حضور لجستیک و نیروی نظامی در سوریه که رهبری گذرا به آن اشاره کردند، پیچیدهتر از این حرفهاست؛ اینبار رسما آمریکا ورود کرد و اولتیماتومهای سنگین و البته در بخشی، کُنش نظامی موثر برای عدم حضور جدی ایران در سوریه داشت. برتریِ هوای اسرائیل و آمریکا بلای جانِ توانِ نظامی ایران شده؛ باید از طریق دو قدرت نظامی دیگرِ جهان (روسیه و چین که البته روسها گشایشهایی را رقمزدند که کافی نیست!) بخشی از معضلِ هوایی خود را حل کنیم در غیر این صورت قدرت پهپادی و موشکیِ ما، آنطور که باید جوابگوی تامین نیازِ نظامیِ منطقهای ایران نیست!
۴. رهبرانقلاب در بخشی از صحبت خودشان اشارهای به گزارشهای هشدارآمیز به مسئولان سوریه در شهریور، مهر و آبان کردند و گفتند "نمیدانیم این گزارشها به دست مسئولان عالی سوریه رسیده و یا آن وسطها گم و گور شده"؛ نه فقط مسئولان سوری، بشار ارسد و ارتش سوریه بلکه اسناد بهجای مانده در سفارت ایران _اسناد فارسی تعامل اقتصادی ایران با سوریه و لبنان_ و همچنین سیاستِ رسانهای متناقض تریبونهایِ رسمیِ کشور در مورد گروه تحریر الشام نشان میدهد که مسئولان خود ما هم غافلگیر شدند!
جمع بندی: بنا بر صحبتهای رهبری، سرزمین سوریه "سگکِ کمربندِ جریانِ مقاومت" است؛ دیر یا زود باید معادله در این کشور تغییر کند در غیر این صورت بازوی سوپر راهبردی ایران (حزب الله) به سرنوشت حماس دچار میشود، عراق درگیر جنگ شده و باید تا چندماه آینده در مرزهای خود با طراحیِ اسراییل، آمریکا و ترکیه دست و پنج نرم کنیم! اینکه آیا ایران تواناییِ تغییر معادلهی پیچیده منطقه را دارد و میتواند مثلث اسرائیل_آمریکا و ترکیه را در سوریه مشغول کند یا خیر، بحث دیگریست که امیدوار به انجام آن هستم.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
اسرائیل و آینده سوریه!
✍صابر_گل_عنبری
سوال کانونی این روزها بعد از سقوط نظام سابق سوریه درباره آینده این کشور است؛ لیبیایی و سودانی شدن و تجزیه آن یا ساخت سوریهِ جدید که در مسیر آبادانی و توسعه گام بر دارد یا ....
کشته شدن بیش از نیم میلیون نفر، مفقودی دهها هزار نفر، آوارگی یک سوم جمعیت و نظامیزدگی جامعه سوریه و تبدیل شدن سلاح به فیصلهگر بحران در جنگ داخلی 13 ساله ظرفیت لازم را در دل خود برای ورود این کشور به عصر تاریک انتقامگیری و درگیری میان فاتحان مسلح برای تقسیم کیک قدرت دارد؛ اما تاکنون با وجود مواردی از اعدام و انتقامگیری در برخی شهرها، فضای انتقام و ناامنی عمومیت پیدا نکرده و علت آن کاربست قسمی عقلانیت برای انتقال قدرت و عدم انحلال ارتش فروپاشیده و غیره است.
با این حال تداوم این سیاست و کنترل فضای خشمآلود در سایه فراوانی سلاح، مداخلات و فرصتطلبی بازیگران خارجی برای نقشآفرینی در سوریه جدید چالشی جدی است.
اسرائیل با نابودی زیرساختهای نظامی سوریه قبل از شکلگیری نظام سیاسی جدید به نوعی این کشور را خلع سلاح کرد که البته اهداف دیگری نیز چون خشکاندن بستر کار نظامی علیه اسرائیل در آینده و تاثیرگذاری بر محاسبات راهبردی حاکمیت اسلامگرای سوریه دارد که فکر تقابل را در آینده از سر بیرون کند.
با توجه به ژئوپلیتیک حساس سوریه و همجواریاش با اسرائیل، متغیر اسرائیلی و آمریکایی پارامتری تاثیرگذار در ترسیم آینده این کشور است.
تا اینجای کار منفعت مشترک مخالفان سوری، اسرائیل و دیگر بازیگران دور کردن ایران و متحدانش از این کشور بود. پس از تحقق این هدف، اسرائیل دو اولویت در سوریه دارد؛ نخست جلوگیری از بازگشت ایران به سوریه از طریق ارتباطگیری با حاکمیت جدید این کشور و ممانعت از تبدیل شدن آن به پایگاهی برای حماس است.
اولویت دوم نیز «بیخطرسازی سوریه» به نحوی است که به تهدیدی در آینده مانند غزه و جنوب لبنان تبدیل نشود. خلع سلاح ارتش سوریه بخشی از این برنامه است؛ اما اسرائیل به علت بیاعتمادی به رهبری جدید و خاستگاه ضداسرائیلی اسلامگرایی در این کشور به همین حد راضی نخواهد بود.
اما سکوت حاکمان سوریه در قبال حملات اسرائیل و اشغال بخشی از اراضی آن پرسشبرانگیز شده و احمدالشرع(جولانی) بدون اشارهای به این حملات گفته است که کشورش توان درگیر شدن در جنگ دیگری را ندارد.
در وهله نخست میتوان این رویکرد را نوعی مصلحتاندیشی مبتنی بر اولویتسنجی قبل از «تمکین»(تثبیت قدرت) مانند موارد مشابهی در مصر و مراکش دانست. به احتمال زیاد یک علت مهم آن به نقش ترکیه بر میگردد که محافظهکاری مصحلتاندیشانه را در بزنگاهها در مواجهه با تهدیدهای کلان بر میگزیند و برآمدن عدالت و توسعه و ادامه حیات آن و حذف ارتش از معادلات سیاسی ترکیه را نتیجه آن میدانند.
از این منظر صرف نظر از موانعی مرتبط با جنگ ایران و مخالفان سوریه، فعلا بستری برای همکاری تهران با سیستم جدید سوریه با محوریت کار علیه اسرائیل فراهم نیست.
روشن نیست که این رویکرد سوریه جدید در قبال اسرائیل تا کجا پیش میرود. در همین حد هم چه بسا و لو موقت قسمی اطمینانخاطر برای اسرائیل به همراه دارد. اما در هر صورت، به احتمال زیاد اسرائیل همچنان اهرم فشار نظامی و از طریق آمریکا نیز اهرمهای اقتصادی (شاکله تحریم) و تا حدودی فشارهای سیاسی را حفظ کند. در عین حال نیز احتمال شل کردن تحریم و خارج ساختن تحریرالشام از لیست سیاه آمریکا زیاد است.
اما تداوم فشار نظامی اسرائیل بر سوریه ممکن است که در آینده در نقطهای طرف مقابل را مجبور به کنار گذاشتن رویکرد مصلحتاندیشانه خود کند و زمینهای برای همکاری با ایران در آینده فراهم شود و این چیزی نیست که اسرائیل میخواهد.
در همین حال نیز برخلاف برخی تحلیلها، ناامنی فراگیر خارج از کنترل در سوریه مطلوب اسرائیل و آمریکا نیست و چنین فضای غیر قابل کنترلی میتواند بستر کافی را برای شکلگیری کار مقاومتی علیه اسرائیل در آینده فراهم کند.
از این رو میتوان گفت که اساسا سقوط آسان دمشق پس از رسیدن نیروهای مسلح به دروازههای آن و هماهنگی میان دولت اسد و مخالفان برای انتقال قدرت احتمالا برآیند نوعی تفاهم مشترک روسیه، ترکیه و آمریکا برای جلوگیری از همان بیثباتی فراگیر بوده باشد.
همچنین برخی با یادآوری سرنوشت اسلامگرایان در مصر و تونس و کشورهای دیگر معتقد هستند که طیف سوری آن نیز چنین وضعی پیدا خواهد کرد؛ اما چنین مقایسهای درست نیست؛ به این علت که نمونه سوری فعلا از توان نظامی بیرقیبی برخوردار است.
در کل در صورت عبور موفق سوریه از ابرچالش بحران داخلی و برقراری امنیت و ثبات عمومی میتوان گفت که سیاست بینالملل نیز پس از اطمینان ولو موقت از تقابلی نبودن سیاست دمشق با اسرائیل تسهیلگر حرکت سوریه با حمایت ترکیه در مسیر بهبودی اقتصادی و توسعه شود.
@tahlilisiyasiseraat
غرب و اجتماعیزدایی از مقاومت
✍سیدحامد ترابی
شاید سقوط حکومت اسد بهانه خوبی باشد برای زدن برخی حرفها...
۱- معادله غرب با بسیاری از کشورهایی که در مقابل آن قرار دارند، اجتماعزدایی از کشورها و سیاستهای مقاومتی است.
۲- این سیاست با استفاده از ابزارهای اقتصادی، اجتماعی و رسانهای و با هدف از بین بردن پشتوانه مردمی مقاومت علیه غرب است.
۳- تحریم اقتصادی و ایجاد فشار بر مردم مهمترین ابزار این سیاست و شکاف اجتماعی مهمترین هدف این سیاست است.
۴ـ هدف این کاهش پشتوانه اجتماعی نیز مشخص است، ایجاد تمایل در کشورهای مقاومت برای دست دراز کردن در مقابل غرب و مذاکره است.
۵- فرقی نمیکند این محاصره به شدت غزه باشد، به گستردگی روسیه یا به تنوع ایران باشد و یا زیرساخت سوریه. ابزار و روش یکی است.
۶- کاهش صادرات نفت ایران، کاهش روابط ارزی روسیه، قطع ارتباط بانکهای لبنانی با حزبالله لبنان و...همه در یک پازل است.
۷- غربیها دو چیز را مکمل و در مسیر تحریم میدانند. جنگ به آن کشور یا مذاکره یا ترکیب هر دو.(به نقل از دیوید کوهن مسئول اعمال تحریم در دوره اوباما)
۸- در مقابل کشورهای مقابل غرب یا با روشهای داخلی، ایجاد اتحاد، دوری جستن از ابزاری که ترحیم را تأثیرپذیر میکند و افزایش عدالت در داخل، مشکلات اقتصادی را کاهش میدهند یا تن به مذاکره میدهند.
۹- ادامه مذاکره ضعیف شدن کشور هدف و فراهم شدن شرایط تضعیف و یا حتی حمله به آن کشور است. شرایطی که مقاومت را سخت کند. سوریه نمونه خوبی از دل بستن به غرب علیرغم سالها سابقه مقاومت است.
۱۰- تضعیف ایرانی که ۸ سال اسیر برجام، خروج از آن، اثرات آن بود نیز، نمونه دیگری است. وقتی تحریمهای ایران را نیز مرور میکنیم متوجه میشویم تقویم زمانی آن بیش از آن منطبق با مسئله هستهای باشد منطبق با توان تحریمها در افزایش تنش اجتماعی دارد.
پن: همه اینها ارزش ایستادگی مردم غزه را بیش از پیش نشان میدهد.
اجتماعزدایی از مقاومت و نسبتاش با مسئله هستهای
1⃣ همانطور که گفته شد، غرب تحریمها را براساس میزان اثر آن بر فرآیندهای اجتماعی مقاومت بنا میکند نه صرفا درصد غنیسازی ما!
2⃣ ما در طرف مقابل به بحث هستهای بیش از آنکه به چشم یک نیاز برای پیشرفت کشور فکر کنیم، به چشم ابزار معامله با غرب فکر میکنیم.
3⃣ این موضوع باعث پیشبینی پذیری رفتار ما شده، به گونهای که افزایش درصد و حجم غنیسازی تاثیر بالایی در محاسبات غرب برای افزایش تحریم، فعال کردن مکانیزم ماشه و...ندارد، چراکه غرب هدفاش افزایش مشکلات اقتصادی و کاهش تابآوری اجتماعی با تحریم، مذاکره و تضعیف طرف مقابل است.
4⃣ اگر فهم کردیم که هدف اصلی غرب کاهش تابآوری اجتماعی است نه کاهش درصد غنیسازی، واکنش ما متفاوت خواهد بود.
💢مثلا اگر این موضوع را فهم میکردیم، کف پایه حقوق را ۱۲_۱۳ و سقف پایه حقوق را ۹۱ میلیون تعیین نمیکردیم. اگر فهم میکردیم سبک زندگی اشرافی را در تبلیغات ترویج نمیدادیم. اگر فهم میکردیم چنانکه رهبری قبلا گفته بودند، در کنار برخورد با برهنگی اجازه دور دور عدهای با ماشینهای لوکس و سبک زندگی خاص در مناطق شهری را نمیدادیم تا دیگران حسرت بخورند. اگر درک میکردیم رسانه را تجهیز به فهم و فهماندن این جنگ و ترویج الگوها و روشهای تربیت انسان مقاوم میکردیم و...
✔️ حقیقت این است که میتوان راههای زیادی برای بیاثر کردن تحریمها مثل استفاده از پیامرسان بومی، افزایش تجارت با کشورهای غیرمحور غرب و... بیان کرد. اما تا زمانی که درک نکنیم این موضوع یک فرآیند اجتماعی است، حرفهای ما در موضوع تحریم حول افزایش درصد غنیسازی برای داشتن ابزار در مذاکره و افایتیاف میچرخد و راهحلهای اقتصادی ما هم همان راهحل همیشگی گرانکن هست. نمیدانم این مسیر چند بار باید تکرار شود؟؟؟
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi