تاریخ حوزه طهران
✍ لحظاتی تصویرسازی کنید تا از امروز به دیروز تهران سفر کنیم: در بازار تهران، محدوده کاخ گلستان تا خی
📷 قدیمیترین تصویر شهر تهران مربوط به سال ١٢٩٠ق
✍ گرچه انتقال حوزه حکمت و فلسفه از اصفهان به تهران در نیمه قرن سیزدهم هجری قمری با هجرت #ملا_عبدالله_زنوزی صورت گرفت، اما دوران اوج حوزه حکمت تهران اواخر قرن سیزده میباشد. این دوران مصادف است با حضور سه حکیم بزرگ در دارالخلافه طهران که هریک به یک مشرب فلسفی شناخته میشدند.
🔹حکیم الهی #آقا_محمدرضا_قمشه_ای که در #مدرسه_صدر اقامت داشت و به تدريس #عرفان_نظری مشغول بود.
🔸#آقاعلی_مدرس که در #مدرسه_سپهسالار_قدیم به تدریس #حکمت_متعالیه اشتغال داشت.
🔹حکیم #میرزا_ابوالحسن_جلوه که اقامتگاه و کرسی تدریس وی در #مدرسه_دارالشفاء جای داشت و به #حکمت_مشاء شناخته میشد.
همزمانی این سه حکیم بزرگ، یکی از باشکوهترین حوزه های حکمی را پديدآور که برکات آن تا امروز ادامه دارد.
🍃 @feyziye_tehran
✍ #آیتالله_سیدمحمد_بهبهانی فرزند #آیتالله_سید_عبدالله_بهبهانی (رهبر مشروطه) بود.
🔹وی را باید یکی از برترین رجال علمی و سیاسی تهران بهشمار آورد که نفوذ بسیاری در دربار پهلوی و سران حکومت داشت و در عین حال از احترام بسیاری نزد مردم و حوزه های علمیه برخوردار بود.
🔸او در ۱۳۲۷ ش، به همراه ۱۴تن از مجتهدان، بیانیهای را امضا کرد که در آن ظاهر شدن زنان در اماکن عمومی، بدون حجاب، حرام اعلام شده بود.
🍃 @feyziye_tehran
📷 تصویری از #آیتالله_سید_عبدالله_بهبهانی به همراه اعضای خانواده.
▪️سمت چپ ایشان، فرزندش #آیتالله_سیدمحمد_بهبهانی نیز دیده میشود که در آن زمان در طرفداری از مشروطه، با پدر همراهی میکرد.
▪️پدر سید عبدالله بهبهانی یعنی آیتالله #سید_اسماعیل_بهبهانی نیز از علمای بزرگ تهران در اوایل دوران سلطنت #ناصرالدین_شاه بوده و صیغه وقف #مدرسه_سپهسالار_قدیم نیز توسط وی جاری شده است.
🍃 @feyziye_tehran
✍ آقا #سید_مهدی_قوام اصالتا کرمانشاهی بود و پدرش سید اسماعیل نیز در تهران به حاج قوام واعظ شناخته میشد.
📖 آقا سید مهدی در اراک و قم از محضر حاج #شیخ_عبدالکریم_حائری_یزدی و در نجف اشرف از دروس #آیتالله_سید_ابوالحسن_اصفهانی استفاده کرده و به مقام اجتهاد رسیده بود.
✨ایشان در اخلاق، حکمت و عرفان نیز در حوزه تهران از محضر #حاج_آقابزرگ_ساوجی، #میرزا_مهدی_آشتیانی و #شیخ_ابراهیم_امامزاده_زیدی بهره برده بود.
🔻بنابراین سلسله سلوکی وی از طریق مرحوم ساوجی به #آخوند_ملا_فتح_الله_سلطان_آبادی و از طریق مرحوم امامزاده زیدی به #آخوند_ملا_حسینقلی_همدانی میرسید.
آقا سید مهدی قوام بیشتر از طریق منبر و وعظ به تربیت دینی مردم مشغول بود.
🍃 @feyziye_tehran
📷 تصویر بالا:
مرحوم شیخ عباسعلی اسلامی در جمع دبیران و برخی دانش آموزان مدرسه جعفری
تصویر پایین: مرحوم اسلامی کنار #آیتالله_طالقانی در مراسم کلنگ زنی یکی از مدارس جامعه تعلیمات اسلامی
✍ مرحوم #شیخ_عباسعلی_اسلامی و #شیخ_علی_اکبر_برهان در دوران سلطنت #رضاخان از سوی #آیتالله_سید_ابوالحسن_اصفهانی به هندوستان اعزام و در آن سرزمین با شیوه کار مدارس جدید اسلامی آشنا شدند.
نزدیک به دو سال بعد آیتالله برهان و چندی پس از آن نیز مرحوم اسلامی به تهران آمدند و اقدام به راه اندازی مدارس اسلامی جدید نمودند که اقدامی سریع برای مقابله با تربیت دین ستیز رضاخانی بود.
🔹شیخ عباسعلی اسلامی تا پیش از سال ١٣٣٠ بیش از ١٣٠ باب مدرسه تحت عنوان #جامعه_تعلیمات_اسلامی در تهران و شهرستانها احداث کرد و به تربیت نسل نوجوان و جوان پرداخت که معمولا در تزاحم با سیاستهای پهلوی بود و گاه در مسير فعالیتهای آموزشی و تربیتی آن سنگ اندازی میشد.
▪️نزدیک به یک دهه پس از آن #مدرسه_علوی پدید آمد که رویکردی غیرسیاسی یافت و به طور کلی از هرگونه فعالیت سیاسی و همراهی با نهضت #امام_خمینی (ره) پرهیز مینمود.
🍃 @feyziye_tehran
📷 آیتالله #شیخ_علی_اکبر_برهان در جمع هیأت دانش آموزی #دبستان_برهانیه.
🔺نوجوان عمامه بسر در صف اول فرزند ایشان حجتالاسلام #شیخ_علی_برهان است.
✍ آیتالله برهان که آموزش و پرورش دینی را در دو عرصه دانش آموزی و طلبگی دنبال میکرد، یکی از محورهای آموزش و تربیت دینی بود که مدارس جدید و علوم دینی وی را باید یکی از بسترهای تربیت نسل انقلابی دانست.
🔹تربیت چهره هایی چون #دکتر_حداد_عادل در مدارس جدید برهانیه (که ایشان خود نیز مسیر آموزش و پرورش نسل نوجوان را به خوبی ادامه داد) و پیوستن جمعی از نوجوانهای تحت تربیت آیتالله برهان به #فدائیان_اسلام، از آثار تربیتی مدارس برهانیه است.
🍃 @feyziye_tehran
✍ یکی از مدارس قدیم تهران (یا بهتر بگوییم مسجد-مدرسه) #مدرسه_قاسم_خان یا همان #مدرسه_مادرِشاه بود.
🔻بانی اولیه این مکان قاسم خان پدر #مهدعلیا (مادر #ناصرالدین_شاه) بود. مهدعلیا با به سلطنت رسیدن فرزندش این مسجد_مدرسه را توسعه داد.
🔹اولین مدرّس این مدرسه حکیم بزرگ #آقا_علی_مدرس بود که مدت ٧ سال روزی سه درس (فقه، اصول، حکمت) در آن مدرسه میداد.
🔸با پایان این هفت سال، آقا علی مدرس دیگر به مدرسه مادر شاه نرفت و مدتی کنج عزلت اختیار کرد و در منزل تدریس مینمود، تا آنکه با ساخت #مدرسه_سپهسالار_قدیم، در سال ١٢٨١ق به مدرسه سپهسالار رفت.
🕌 درباره مکان جغرافیایی مدرسه مادر شاه بحثهای متعددی صورت گرفته است. اما آنچه صحیحتر به نظر میرسد آن است که این مسجد_مدرسه در تقاطع خیابان باب همایون و صور اسرافیل واقع بوده که از آن مکان هم اکنون تنها مسجدی به نام #مسجد_توحید باقی مانده است.
🍃 @feyziye_tehran
📷 شهید مدرس در کنار #سیدالعراقین و آیتالله #میرزا_محمدجواد_بیدآبادی (پدر آیتالله شاه آبادی)
🥀 به مناسبت ٢٧ ماه رمضان سالگرد شهادت #شهید_مدرس
✍ آیتالله #سید_حسن_مدرس در نجف با #شیخ_حسنعلی_نخودکی_اصفهانی هم حجره بود و دروس خود را با #آیتالله_سید_ابوالحسن_اصفهانی مباحثه میکرد تا به درجه اجتهاد رسید.
📖 شهید مدرس با ورود به تهران تدریس خود را در ایوان زیر ساعت در #مدرسه_سپهسالار_جدید آغاز کرد. وی در (۲۷ تیر ۱۳۰۴ش) تولیت این مدرسه را به عهده گرفت و برای اولین بار طرح امتحان طلاب را به مرحله اجرا درآورد و به منظور حسن اداره این مدرسه، نظامنامهای تدوین کرد و امور تحصیلی طلاب را مورد رسیدگی قرار داد و سعی در احیا و آبادانی روستاها و مغازههای موقوفه مدرسه کرد.
🔸از شاگردان وی میتوان به #علامه_شعرانی، #حکیم_الهی_قمشه_ای و #بدیع_الزمان_فروزانفر اشاره کرد.
🍃 @feyziye_tehran
📷 #آیتالله_سیدرضی_شیرازی درکنار آیات وحجج اسلام: #سیدهادی_خسروشاهی، #سید_محمدصادق_لواسانی و #علوی_بروجردی دردهه40 درتهران
✍ در سال ۱۳۴۰ش. از سوی مسئولان کنگره ملی - اسلامی و غیر دولتی #قدس از #آیتالله_بروجردی برای شرکت در آن محفل دعوت شد.
🔸آن مرجع بزرگ آقایان #حاج_آقارضی_شیرازی، نجفی شهرستانی ـ امام جماعت سابق مسجد آشتیانیها - و #دکتر_محمود_شهابی را به نمایندگی از سوی خود فرستاد و چند دوره از کتاب الخلاف شیخ طوسی را در اختیارشان قرار داد تا در هر جایی که صلاح میدانند اهدا کنند.
🔹نمایندگان ایشان در آن کنگره که در بیست و هفتم رجب برگزار شد، شرکت کردند و ۱۲ روز در بیت المقدس ماندند.
🔰 آيتالله سید رضی شیرازی میگوید:
«در آن زمان بیت المقدس با سیم خاردار به دو قسمت تقسیم شده بود، یک قسمت در دست صهیونیستها بود و قسمت دیگر - که مسجد هم در آن واقع شده بود - در دست مسلمانها. در نزدیکی مسجد یک بقالی بود که ما رفتیم و از او پرتقال خریدیم. مغازه دار به ما گفت شما ایرانیها برادران یهودید؟! من گفتم: نه! شاه برادر یهود است. ما مسلمانیم و برادر شما.»
🔸نمایندگان، کتابهای اهدایی را به سران کشورهای اسلامی و کتابخانههای آنان هدیه کردند و بعد به #لبنان رفتند.
در سفر به لبنان با شخصیت و موقعیت خاص #امام_موسی_صدر - که به تازگی مجلس اعلای شیعیان لبنان را تاسیس کرده بود - بیشتر آشنا شدند.
🍃 @feyziye_tehran
📷 #آیتالله_شیخ_محمدتقی_آملی نفر سوم از چپ
✍ مرحوم آقا شیخ محمدتقی آملی همواره نگران موضوع #فلسطین بود. از اینرو در تاریخ 22/ 3/ 1346 در اقدامی همراه با علمای تهران اعلامیه ای صادر کردند که در آن به دفاع از مردم مظلوم فلسطین برخاسته و تجاوز نظامیان صهیونیست به سرزمینِ فلسطین را محکوم کردند. در بخشی از آن اعلامیه با تمسک به آیۀ "وَ إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا لا یضُرُّکُمْ کیْدُهُمْ شیْئا" آمده است:
🔰 (وظیفۀ اسلامی هر مسلمان آن است که به قدر توانایی و امکانات به کمک آنان (فلسطینیان) شتافته و از هر نوع مساعدتی که ممکن باشد، دریغ ننمایند.)
📚 اسناد انقلاب اسلامی، ج 3، ص 207.
#روز_قدس
🍃 @feyziye_tehran
🇯🇴 اولین سالگرد #یوم_النکبه روز ۲۵ اردیبهشتماه سال ۵٨ در محوطه #دانشگاه_تهران برگزار شد که سخنران ویژه این مراسم #آیتالله_طالقانی بود و مواضع محکمی در دفاع از #فلسطین اتخاذ کرد.
🎙ایشان در این سخنرانی چنین بیان میدارند:
🇯🇴 در سال 27 هنگامی که در اولین کنفرانس اسلامی به فلسطین رفتم و از کشورهای عربی و اسلامی نیز در این کنفرانس شرکت داشتند، آنها فقط به سخنرانیهای هیجانانگیز میپرداختند و تظاهر به طرفداری از مظلومی میکردند. در همین وقت مردم فلسطین از طرف سازمان ملل متحد مورد قبول نبودند و رسمیت نداشتند و برخی از دهکدهها و شهرهای فلسطین با سیمخاردار به دو قسمت تقسیم شد که افراد یک خانواده در دو طرف این سیمخاردار و چهرههای غمگین و اندوهبار با حسرت و آه به هم مینگریستند و این چهرههای ماتمزده و شکستخورده در اثر فشارها تبدیل به مردانی مبارز نه فقط برای فلسطین بلکه برای تمام دنیا الهامبخش رهایی مظلومین شدند.
🌿 روزی فرا میرسد که سرزمین فلسطین آزاد شود و بیتالمقدس و جایگاه معراج به صاحبان اصلی خود برگردد.
🇮🇷ما در ایران جرئت نداشتیم درباره فلسطین حرف بزنیم ولی الان ما با هم هستیم و ان شاء الله فلسطین را آزاد میکنیم.
🍃 @feyziye_tehran
⚫️ خانواده ای عبرتآموز از علمای عصر قاجار و پهلوی
✍ #شیخ_محمدحسین_ندوشنی_یزدی از روحانیون مشروطهخواه و نماینده سه دوره نخست مجلس شورای ملی از تهران بود. او هوادار رضاشاه بود و به عنوان سالخوردهترین نماینده در مجلس موسسانی شرکت کرد که در آذر ۱۳۰۴ با تغییراتی در قانون اساسی، سلطنت خاندان پهلوی را رسمیت بخشید.
📖 وی در بدو حضورش در تهران که مصادف با انقلاب مشروطه بود، در #مدرسه_مروی به تدریس میپرداخت.
🔺پسرش دکتر شیخ مرتضی یزدی که در این تصویر حضور دارد، در سال ۱۳۲۵ به عنوان یکی از سه وزیر تودهای به کابینه احمد قوام پیوست.
🔺پسر او حسین، (نوه شیخ محمدحسین) از حزب توده برای ساواک جاسوسی کرد که مرتضی یزدی پس از آگاهی از این مسئله بسیار رنج برد.
🍃 @feyziye_tehran