🗓به مناسبت پایانههای ماه ربیعالاول سالگرد استاد بزرگ حکمت #حوزه_تهران آخوند ملا محمد هیدجی در سال ۱۳۴۹ق
✍#حکیم_میرزا_ابوالحسن_جلوه، استاد حکیم هیدجی، موت اختیاری را بهعنوان دلیل بارز تجرد نفس قبول داشت و یک بار هم موت ارادی در خویش پدید آورد؛
ولی مرحوم هیدجی منکر مرگ اختیاری بود و خلع و لبس اختیاری را محال میدانسته، در بحث با شاگردان انکار و رد میکرد.
شبی در حجره خود پس از بهجاآوردن فریضه عشا رو به قبله مشغول تعقیبات نماز بود که مردی روشنضمیر وارد شد. سلام کرد. آنگاه عصایش را در گوشهای نهاد و گفت: - جناب آخوند تو چه کار داری به این کارها؟
- کدام کارها؟
- موت اختیاری.
- این وظیفه ماست. بحث و نقد و تحلیل کارمان است. بی دلیل و برهان نمیگوییم.
- راستی قبول نداری؟!
- نه!
پیرمرد اهل معنا وقتی پاسخ منفی شنید درنگ ننمود. در برابر دیدگانش پای خود را رو به قبله کشید و به پشت خوابید و گفت: انا لله و انا الیه راجعون؛ گویی که مرده است.
حکیم هیدجی نگران شد. در حال اضطراب و تشویش دوید و طلاب را خبر کرد.
آنها نیز از دیدن این وضع آشفته شدند. سرانجام بنا گردید خادم مدرسه تابوتی بیاورد و شبانه او را به فضای شبستان #مدرسه_منیریه ببرند تا فردایش برای استشهادات و تجهیزات آماده شوند.
ناگاه آن مرد از جا برخاست و گفت: بسم اللّه الرحمن الرحیم و رو به هیدجی کرد. لبخندی زد و اظهار داشت:
- حالا باور کردی؟
- به خدا باور کردم؛ ولی امشب جانم را از هراس گرفتی!
- آقاجان! معرفت، تنها از طریق درسخواندن به دست نمیآید. عبادت نیمهشب، تعبّد، رازونیاز و مانند اینها هم لازم است.
🕌 @feyziye_tehran
📷 حبیبالله عسگراولادی در سنین جوانی، در کنار آیتالله #محیالدین_انواری
✍در اوایل دوران پهلوی دوم و در طلیعه نهضت امام خمینی ره برخی از مسجد_مدرسههای تهران تأثیر بسزایی در کادرسازی مبارزه با طاغوت داشتند.
🕌در صدر این مراکز علمی ومعنوی نام #مسجد_امینالدوله میدرخشد. مرکزی که با مدرسهای طلبگیاش زیر نظر مرحوم #شیخ_محمدحسین_زاهد زمینهساز شکلگیری#حزب_مؤتلفه گردید.
از جمله تربیت یافتگان این جریان مرحوم #حبیبالله_عسگراولادی بود.
✨سکونت در محله امامزاده یحیی و نزدیکی محل کار او با مسجد امین الدوله باعث آشناییاش با برنامههای مذهبی مسجد شد. در مسجد با شیخ محمدحسین زاهد آشنا شد و در کلاس علوم دینی او در مسجد جامع تهران شرکت کرد و دروس حوزوی را تا سطح فراگرفت.
🔹عسگر اولادی در سالهای پایانی دهه بیست، به هنگام تحصیل علوم حوزوی در مسجد امین الدوله و بعدها در #مدرسه_مروی و در حالی که سیزده سال بیشتر نداشت به فعالیتهای سیاسی به رهبری #آیتالله_کاشانی، جلب و در سال ۱۳۲۷ در یک راهپیمایی که به دعوت آیت الله کاشانی به هواداری از مردم فلسطین تشکیل شده بود، دستگیر و بازداشت شد.
🗓 ۱۴ آبان سالروز درگذشت حبیب الله عسگراولادی
🕌 @feyziye_tehran
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران
به یاد #امام_زمان عج در #روز_جمعه
✍ آیتالله #میرزا_احمد_آشتیانی دربارۀ نامگذاری کتاب دعای #هدیه_احمدیه از تالیفات خود فرموده بود:
✨ «در فکر تسمیۀ آن بودم؛ سیدی ناشناس وارد منزل شد. پس از آنکه جویای حال شدند، به من فرمودند: شنیدم که کتاب دعایی مرقوم داشتهاید. گرفتند و ملاحظه کردند و فرمودند: نام کتاب دعایی که تدوین کردهاید، "هدیۀ احمدیه" بگذارید.
✨پس از خروج آن سید از اطاق، با توجه به اینکه کسی از نوشتن آن کتاب اطلاعی نداشت، به دنبال ایشان فرستادم که جویا شوم از کجا مستحضر شدهاند که من تألیفی دراینباره نمودهام. هرچه گشتند کسی را نیافتند. از مستخدمین منزل سؤال نمودم که این آقا کجا رفتند؟ گفتند: ما کسی را ندیدیم؛ نه وروداً و نه خروجاً.»
🔹آیتالله #میرزا_محمدباقر_آشتیانی فرزند آن عالم ربانی، این ماجرا را از تشرفات پدر خود به محضر امام عصر علیه السلام میدانست.
🕌 @feyziye_tehran
📷 نمایی از صحن #مدرسه_صدر
🗓 به مناسبت وفات حکیم متأله #میر_شهابالدین_نیریزی در ربیعالاول ۱۳۲۷ق برابر با ۱۲۸۸ش
📖 برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ میرشهاب نیریزی که در فقه و اصول نیز مهارت داشت، به تدریس عرفان نظری روی آورد و کرسی تدریس عرفان در مدرسۀ صدر بازار پس از وفات استادش، #آقا_محمدرضا_قمشهای، به او منتقل شد.
ایشان مدتی نیز در مدرسۀ مروی به تدریس اشتغال یافت...
🔹 شهید مطهری دربارۀ او مینویسد: «او نیز در عرفان نظری محیالدینی ید طولایی داشته است. حکیم نیریزی مدرسۀ صدر تهران را که قبلاً اقامتگاه استادش، حکیم قمشهای، بود، محل اقامت قرار داد و به کار تحقیق و تدریس و تربیت شاگرد پرداخت.»
🔹 میر شهابالدین نیریزی در تدریس کلمات ملاصدرا توانایی عجیبی داشت، بهگونهای که از حکیم #سید_جلالالدین_آشتیانی نقل شده است که میفرمود: «آقا میر شهاب نیریزی در احاطه به افکار ملاصدرا در بین معاصران بینظیر است. اگر ملاصدرا در این عصر زنده بود، معلوم نبود کتب خود را بهتر از آقا میر شهابالدین تدریس کند.»
🕌 @feyziye_tehran
📖برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ آیتالله #میرزا_مهدی_معزالدوله که از علمای اهل معنای تهران بود، تحصیلات علوم دینی خود را در #مدرسه_مروی پشتسر گذاشت و از محضر آیتالله #حاج_آقا_بزرگ_ساوجی، آقا #میرزا_کوچک_ساوجی و #میرزا_احمد_آشتیانی بهره برد و پس از درگذشت پدر و برادر، در مسجد معزالدوله تهران (در خیابان گوته) به اقامۀ جماعت پرداخت.
🔹 آیتالله میرزا مهدی معزالدوله اگرچه پس از دوران تحصیل خود از نظر مالی در مضیقه بود، اما با وجود پیشنهادهایی که از سوی دولت پهلوی برای راهاندازی محضر شرعی و همکاری با وزارت عدلیه داشت، حاضر به همکاری با دستگاه طاغوت نشد و به تدریس در منزل و تبلیغ عموم در مسجد و تربیت نسل جوان که رسالتی بزرگ بود اکتفا میکرد.
🍂 ایشان پس از ۸۵ سال عمر با برکت در نیمه شب ۲۱ ربیعالاول ۱۴۰۲ق/ ۲۷ دی ۱۳۶۰ش دار فانی را وداع گفت و پیکر مطهرش در قبرستان حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی در شهر قم به خاک سپرده شد.
📚از ایشان کتابی با عنوان «تذکرة الصلاة، تذکرة الزکاة و تذکرة الدعا» منتشر شده است.
🕌 @feyziye_tehran
میرزا مهدی معزالدوله.mp3
43.37M
🔈سخنرانی اخلاقی و معرفتی آیتالله #میرزا_مهدی_معزالدوله
💬کیفیت پایین این صوت به دلیل قدمت بیش از چهل سال آن است.
🕌 @feyziye_tehran
✍ پیش از این گذشت که تربیت اخلاقی و معرفتی #آخوند_ملا_فتحعلی_سلطانآبادی تأثیر بسزایی در تحولات اخلاقی، سیاسی و اجتماعی حوزه تهران در دوران مصادف با مشروطه داشته است.
✨تربیت شخصیتهایی چون شهید #شیخ_فضلالله_نوری ، #حاج_آقا_بزرگ_ساوجی و #آخوند_ملامحمد_رستمآبادی جلوهای از این اثرگذاری است.
📝 این موضوع میتواند موضوع یکی از مقالات خوب همایش ملی آخوند ملا فتحعلی سلطان آبادی باشد که به همت شما مخاطبین گرامی #فیضیه_تهران به رشته تحریر درمیآید.
🕌 @feyziye_tehran
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. مقبره #سر_قبر_آقا محل دفن سید #میرزا_ابوالقاسم_خاتون_آبادی امام جمعه تهران و خاندانش
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. م
✍ احتمالا در خیابان شهید مصطفی خمینی به طرف چهارراه مولوی، روبروی خود گنبدی فیروزهای را دیدهاید. مقبره #سر_قبر_آقا محل دفن سید #میرزا_ابوالقاسم_خاتون_آبادی امام جمعه تهران و خاندانش.
🔹میرزا ابوالقاسم که از شاگردان #کاشف_الغطاء در نجف و آخوند #ملا_عبدالله_زنوزی در #مدرسه_مروی بود، در زمان #فتحعلی_شاه بر مسند امامت جمعه دارالخلافه طهران نشست و در #مسجد_شاه (مسجد امام فعلی) به اقامه جماعت پرداخت.
🍂اما شخصیت میرزا ابوالقاسم امامجمعه، روی دیگری نیز دارد که تاریخ از آن پرده برمیدارد. اسماعیل رائین در کتاب #حقوق_بگیران_انگلیس در این باره مینویسد: «باید دانست که میرزا ابوالقاسم، امام جمعۀ تهران، نه تنها با وزیرمختاران انگلیس مقیم ایران ارتباط دائم داشت، بلکه مستقیماً با نخستوزیران انگلستان نیز مکاتبه میکرد. در بایگانی عمومی انگلستان نامهای از امامجمعه خطاب به لرد پالمرستون، نخستوزیر انگلیس، بر روی کاغذ زرد رنگی وجود دارد که در آن، امام نسبت به دولت انگلستان اظهار اخلاص فراوان نموده است.» وی گزارشی نیز از ارتباط میرزا ابوالقاسم با سفارت روس و برخورد میرزا تقیخان امیرکبیر با این رفتارها ارائه میدهد.
🍂میرزا ابوالقاسم باوجود علمیت بالا، یک #آخوند_درباری تمام عیار بود که خواستههای شاه قاجار را به خوبی برآورده میکرد.
وجود چنین آخوندی در مقابل وجود مرجع بزرگی چون #میرزا_مسیح_مجتهد که اعلم علمای تهران بود و از پایگاه اجتماعی بزرگی برخوردار بود و اولین رویارویی ضد استعماری را پدید آورد، بسیار قیمتی بود.
🔹بعدها پسر امام جمعه یعنی میرزا زینالعابدین که دانش فقهی چندانی نداشت داماد ناصرالدین شاه و امام جمعه طهران شد و به هر قیمتی بود تولیت #مدرسه_مروی را به چنگ آورد، هرچند زیاد طول نکشید.
سید ابوالقاسم امامجمعه، در ربیعالاول ۱۲۷۲ق/ آذر ۱۲۳۴ش، در سن ۵۷ سالگی وفات یافت و بدن او را در قبرستان «سر قبر آقا» به خاک سپردند.
🕌 @feyziye_tehran
📷 جمعی از بچههای مسجد حضرت زینب کبری(س) (واقع در خیابان امیرکبیر، کوچه میرزا محمود وزیر) که تربیتشدگان #آیتالله_سید_کاظم_لواسانی و #آیتالله_سیدعلی_لواسانی میباشند.
🥀 نفر اول از سمت راست #شهید_حاج_حسن_طهرانی_مقدم میباشد.
▪️شخص مسنّی هم که در کنار آیتالله سید کاظم لواسانی نشستهاند، عبد صالح مرحوم #حاج_اسماعیل_اربابی میباشند.
▫️شهید طهرانی مقدم و دو برادر دیگرشان که یکی از آنها شهید علی طهرانی مقدم اولین شهید مسجد بود، همگی تربیت شده این عالمان ربانی هستند.
✨مادر شهید طهرانی مقدم تا آخر عمرش میگفت:
«من مثل حاج سید کاظم ندیدم، در تقوی و علم و کمالات».
رحمهم الله
🗓به مناسبت ۲۱آبان سالروز شهادت سردار شهید حاج حسن طهرانی مقدم
🙏با تشکر از حجتالاسلام سید ابراهیم لواسانی فرزند مرحوم آیتالله سید کاظم لواسانی از مشهد مقدس، بابت ارسال اطلاعات ارزشمند
🕌@feyziye_tehran
✍ #میرزا_جهانگیر_خان_قشقایی در پی استفاده از محضر #آقا_محمدرضا_قمشهای به تهران آمد و در همان بدو ورود در #مدرسه_صدر به حضور وی رسید.
✨ میرزا جهانگیر خان خود میگوید: آقا محمدرضا هیچ گونه جنبه علمائی نداشت و همچون کرباسفروشان سده میمانست و حال جذبه خاصی داشت.
✨چون از وی درخواست استفاده کردم، فرمود: «فردا به خرابات بیا». خرابات محلی بود بیرون از خندق تهران۱ و درویشی در آن قهوهخانهای داشت که محل تردد اهل ذوق و معرفت بود. فردا به آن مکان رفتم و آقا محمدرضا را در خلوتگاهی یافتم که بر حصیری نشسته بود. کتاب اسفار را باز کردم. ایشان اسفار را از حفظ میخواند و چنان آن را تبیین میکرد که چیزی نمانده بود که دیوانه شوم. چون دگرگونی حالم را دریافت، فرمود: قوّت می بشکند ابریق را...
📖 بازنویسی شده از کتاب تاریخ حکما وعرفای متأخر ص۲۸۶
۱. خندق تهران در دوران ناصری خندقی بود دورتادور شهر که ۱۲ دروازه برای عبور و مرور داشت. قهوهخانهای که در این حکایت بیان شده، طبیعتاً بیرون از دروازههای شهر بوده است.
🕌 @feyziye_tehran
📷 تصویر میرزا مصطفی آشتیانی در کنار #سید_جمال_واعظ_اصفهانی
📖برشی از کتاب #فیضیه_تهران:
✍ #میرزا_غلامحسین_پیشنماز_تهرانی پدربزرگ مرحوم #حاج_آقا_مجتبی_تهرانی در بازار تهران و در مسجد بزازها اقامۀ جماعت میکرد. از #میرزا_عبدالعلی_تهرانی نقل شده که وقتی پدرش به نماز میایستاد، حتی در غیر از ماه رمضان، شبستان و حیاط مسجد بهطور کامل از جمعیت پر میشد.
▪️«هنگامی که میرزا مصطفی آشتیانی در جریان #مشروطه، در اعتراض به رخنۀ فراماسونها و روشنفکرمآبهای سکولار و لائیک در آن نهضت در حرم حضرت عبدالعظیم به تحصن دست زد، میرزا غلامحسین هم شبی به دیدار او رفت که تروریستهای وابسته به سفارت انگلستان به آنها یورش بردند و آنان را به شهادت رساندند.»
🥀در این حادثه که در ربیعالاول سال ۱۳۲۷ق رخ داد، میرزا غلامحسین تهرانی در سن ۳۳ سالگی و #میرزا_مصطفی_آشتیانی در سن ۴۳ سالگی با هم به شهادت رسیدند و هر دو در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) در مقبرۀ آشتیانی دفن شدند.
#شهدای_مشروطه
🕌 @feyziye_tehran