فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
چرا مرعوب رسانه غرب شدیم ؟!
نقشهای که مسیحیان برای تصرّف اندلس (اسپانیا) و بیرون کشیدن آن از دست مسلمین کشیدند این بود که به صورت دوستی و خدمت، وسائل عیاشی برای آنها فراهم کردند:
باغها و بوستانها وقف ساختن شراب و نوشانیدن مسلمین شد.
دختران زیبا و طنّاز در خیابانها به دلربایی و عاشق سازی پرداختند.
سرگرمیهای شهوانی از هر جهت فراهم شد و روح ایمان و جوانمردی مرد.
پس از این جریان بود که توانستند مسلمانان را بیدرنگ از دم تیغ بگذرانند.
استعمار غرب نیز این برنامه را در قرون اخیر به صورت دقیقی در کشورهای اسلامی اجرا کرد.
به هر حال غرق شدن در شهوات حیوانی عامل دیگری است برای اینکه تعالی دینی در وجود بشر ضعیف و احیاناً منفور گردد.
(مرتضی مطهری، امدادهایغیبیدرزندگیبشر، ص۴۹)
کاسبان جنگ
🔹وبسایت «اینترسپت» در گزارشی اعلام کرد که آمریکا از پایان جنگ سرد تاکنون بزرگترین فروشنده تسلیحات در جهان بوده است.
🔹طبق بررسی اینترسپت آمریکا حدود ۴۰ درصد از کل تسلیحات صادراتی جهان در یک سال را به خود اختصاص داده است.
🔹آمریکا در سال ۲۰۲۲ به ۱۴۲ کشور و منطقه تسلیحات فروخته و در اولین سال مالی دولت بایدن ۲۰۶ میلیارد دلار از فروش تسلیحات درآمد داشته است. از کل ۸۴ کشور موصوف به حکومتهای خودکامه، حداقل ۴۸ کشور خریدار سلاحهای آمریکایی هستند.
@Farsna - Link
وقتی رسانههای غربگرا در حال تمسخر پیشبینی زمستان سخت اروپا بودند، فکرش رو نمیکردن یه روزی اکونومیست این خبر رو منتشر کنه:
"اروپا در زمستان گذشته به دلیل هزینه بالای انرژی ۶۸ هزار کشته داشت، بیش از کشته های کرونا".
اکونومیست: بحران انرژی بیشتر از کرونا در اروپا تلفات گرفت
🔹نشریۀ اقتصادی اکونومیست: بهدنبال قطع صادرات گاز روسیه به اروپا قیمت گاز گران شده، هرچند الان قیمتها در سراسر این قاره کاهش یافته اما قیمت داخلی برق و گاز در مقایسه با دو سال قبل بهترتیب ۶۹ و ۱۴۵ درصد افزایش یافته است.
🔹قیمت بالای انرژی میتواند به قیمت جان انسانها تمام شود. مقامات اروپایی مردم را از گرمکردن مناسب خانه منصرف میکنند اما زندگی در شرایط سرد، خطر مشکلات قلبی و تنفسی را افزایش میدهد.
🔹در فاصله نوامبر ۲۰۲۲ تا فوریه ۲۰۲۳، ۱۴۹ هزار نفر در ۲۸ کشور اروپایی جان خود را از دست دادند که بهمعنای افزایش ۷.۸ درصدی است. نزدیک به ۶۰ هزار مرگ مربوط به کروناست. شرایط آبوهوایی هم بر تعداد این مرگومیرها تاثیر گذاشته و بیشترین مرگومیر در کشورهایی ثبت شده که افزایش هزینههای سوختِ بیشتری داشتهاند.
🔹تخمین میزنیم که افزایش قیمت حدود ۰.۱۰ یورو در هر کیلووات ساعت با رشد حدود ۲.۲ درصدی مرگومیر هفتگی یک کشور ارتباط داشته است؛ یعنی اگر قیمت برق در زمستان گذشته مانند سال۲۰۲۰ بود مدل ما انتظار داشت ۶۸ هزار مرگ کمتر در سراسر اروپا را اتفاق بیفتد.
@Farsna - Link
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
♻️ موضوع برنامه این است که دولت فرانسه قصد دارد دسترسی به سایت های مستهجن و مواردی دیگر را به شدت کنترل کند.
بر این اساس اگر جمعبندی دولت فرانسه این باشد که کسی به مورد برخورد قرار بگیرد. او برای همیشه از حضور در شبکههای اجتماعی منع خواهد شد.
به دو نکته قابل تأمل در این خبر دقت کنید:
۱. در دنیای کنونی، بزرگترین تنبیه برای یک شهروند، عدم حضورش در مجازی است، این تنبیه برای چهرههایی که حیات و مماتشان به حضور در مجازی وابسته است، مؤثرتر خواهد بود. بنابراین راه مواجه با سلبریتیهایی متخلف و مجرم، منع آنها از حضور مجازی است.
۲. قاعدتا دولت فرانسه اشراف کاملی نسبت به فضای مجازیاش دارد و آن را مثل ما رها نکرده که در صورت تخلف شهروندانش، میتواند بفهمد که چه کسانی تخلف قانونی کردهاند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#خودتحقیری
📝سرانهی مطالعه ایرانیان و کشورهای به اصطلاح پیشرفته
تاریخ تفکر تمدن
#خودتحقیری 📝سرانهی مطالعه ایرانیان و کشورهای به اصطلاح پیشرفته
⚛ایرانیان امروز نسبت به گذشته فرهیختهترند
محمدرضا کلاهی دکترای جامعهشناسی فرهنگی و استادیار پژوهشکده مطالعات اجتماعی و فرهنگی:
✅ ایدهای در ایران وجود دارد که میگوید ایرانیها کتاب نمیخوانند و سرانه مطالعه پایین است. با این گزاره عدهای موافق و عدهای مخالف هستند و عدهای میگویند خواندن، فقط مخصوص کتاب نیست و محصولات فرهنگی و شبکههای اجتماعی و دیگر پلتفرمها به اندازه کافی فضا برای مطالعه به مردم میدهد. معتقدم این سخنان در یک پارادایم خاصی مطرح میشود که ساختن جامعه را معادل با ساختن تکتک افراد در نظر میگیرد.
✅ جامعه معادل جمع جبری افراد است و اگر بخواهیم جامعه بسازیم باید این افراد پرورش پیدا کنند و این پرورش نیز از طریق مطالعه انجام میشود و به نوعی پرورشی ذهنی است. من با همه این پیشفرضها موافق نبودم و فکر نمیکنم جامعه تنها به پرورش ذهنی احتیاج داشته باشد.
✅ اگر فرد بخواهد پرورش پیدا کند خواندن و مخاطب اثر فرهنگی بودن، میتواند کتاب، فیلم، نقاشی یا هر اثر دیگری باشد. نگاه تقاضا برای خواندن به معنای عام هدف نهاییاش پرورش افراد است. منتها پرورش افراد درون روابط اجتماعی ممکن میشود بنابراین اگر به توصیه بخواهیم برسیم، باید از افراد بخواهیم که در روابط اجتماعی و شبکهسازی درگیر شده و رابطه برقرار کنند.
✅ به جای اینکه بگوییم بخوان و مطالعه کن، میگوییم رابطه برقرار کن. اجتماع بساز. انواع اجتماعات وجود دارد. راه حل اصلی این است که با همشغلها و همصنفهای خود رابطه برقرار کند و مسائل را در یک بستر جمعی حل کند آنگاه کسب مهارت هم جای خودش را پیدا میکند.
✅ اکثر نویسندهها کانال دارند. بنابراین یک مطالعه فراوانی وجود دارد که در آمار نمیآید. حوزه کتاب دو سویه دارد؛ یک سویه تقاضا و دیگری عرضه. همه ایرادات و انتقادات به سویه تقاضا است و گویا تقاضا وجود ندارد.
✅ قبل از اینکه به سویه تقاضا نگاه کنیم و خواننده و مردم را متهم کنیم که نمیخوانند و بیسوادند، اگر به شاخص فرهنگ عمومی نگاه کنیم، میبینیم که مردمان امروز نسبت به صد سال پیش خیلی فرهیختهتر و پراطلاعاتتر هستند.
🔴 پاپ فرانسیس: نباید حیوانات، جانشین فرزند شوند / زنی برای من یک سگ را به جای فرزندش معرفی کرد
⬅️ پاپ فرانسیس هشدار داد که نباید حیواناتُ، جانشین فرزندان شوند.
به گزارش شفقنا، رهبر واتیکان روز جمعه در یک کنفرانس در ایتالیا که به موضوع کاهش جمعیت در این کشور اختصاص داشت، با اعلام این هشدار افزود: که تشکیل خانواده در ایتالیا به یک «اقدام پر هزینه و فوق تصور» تبدیل شده است که فقط ثروتمندان می توانند از عهده آن برآیند.
⬅️ پاپ در سخنرانی خود در رم یادآور شد که کاهش نرخ زاد و ولد نشان دهنده فقدان امید به آینده است و نسل جوان تحت تاثیر احساس عدم اطمینان، شکنندگی و بی ثباتی شرایط قرار دارند.
او افزود: یافتن و حفظ شغل ثابت، مسکن و اجاره بهای بالا و دستمزد ناکافی از مشکلات واقعی جوانان است.
⬅️ پاپ با هشدار به اینکه حیوانات خانگی جایگزین کودکان در برخی از خانواده ها می شوند، با بیان خاطره ای گفت چند هفته قبل یک زن کیف خود را باز کرده و از او خواسته است که برای نوزادش دعا کند. اما در حقیقت آن یک بچه نبوده، بلکه یک سگ کوچک بوده است.
پاپ فرانسیس ادامه داد: حوصله ام را از دست دادم و به او گفتم: کودکان زیادی هستند که گرسنه اند و تو برای من یک سگ آورده ای؟
⬅️ یادآور می شود، ایتالیا یکی از پایینترین نرخهای باروری را در اتحادیه اروپا دارد و میزان موالید در سال گذشته به زیر 400000 کاهش یافت.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ضوابط پوشش در حوزه علمیه قم!!!
ارزش کار و کارآفرینی در سیره و سخن امام صادق ع.pdf
181.3K
ارزش کار و کار آفرینی در سیره و سخن امام صادق علیهالسلام
کار و کارآفرینی در سیره و سخن امام صادق ع.pdf
275.7K
کار و کارآفرینی در سیره و سخن امام صادق علیه السلام
سیره اقتصادی امام صادق علیه السلام.pdf
735.7K
مکتب اقتصادی امام صادق (علیه السلام)
امام صادق(ع):
سه چیز است که همه مردم به آن نیازمندند؛ امنیت، عدالت و رفاه.
این ها نیازهای عمومی برای همه جوامع است، اعم از این که چه دین و نژادی داشته باشند و در کدام قاره زندگی کنند. میشود از این سه به عنوان نیازهای اولیه و پایه ای تعبیر کرد که بدون تحقق آن ها جوامع نمیتوانند به نیازهای دیگرشان بپردازند.
اینها نیازهای بنیادین جامعه هستند و تا وقتی نیازهای اولیه جامعه تحقق پیدا نکند نمیشود به مسائل دیگر پرداخت.
جامعه بی امنیت، جامعهای بدون آینده است که نمیتواند طعم رفاه را بچشد.
جامعهای که در آن عدالت نباشد، فرصت ها برابر نباشد و از تمرکز ثروت در جامعه پرهیز نشود، سرمایه اجتماعی ندارد و مردم به همدیگر و حاکمیت اعتماد ندارند.
جامعهای که رفاه نداشته باشد مردم درگیر معیشت روزانه هستند و دیگر دغدغههای دینی و فرهنگی نخواهند داشت.
پ.ن:
☑️ امام صادق ع: العَدلُ أحلى مِنَ الماءِ يُصيبُهُ الظَّمآنُ، ما أوسَعَ العَدلَ إذا عُدِلَ فيهِ و إن قَلَّ! .
عدالت، از آبى كه انسانِ تشنه به آن مى رسد شيرين تر است . چقدر [دامنه] عدالت گسترده است اگر در كار عدالت ورزند، هر چند آن كار اندك باشد. (الكافي ج۲ص۱۴۶)
🔻۱:آب مایه حیات( وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ) و حیات عامل حرکت و رشد است
🔻۲: در لغت عرب به انسان ندار فقیر گفته میشود چون ستون فقراتش آسیب دیده و نمیتواند حرکت کند. جامعه فقیر جامعه ای است که به سکون و قعود مبتلا شده و امکان قیام و حرکت ندارد.
🔻۳: عطش فرد را از پا در می آورد و بی آبی شهر و روستاها(جامعه) را به هلاکت میرساند. در این روایت امام ع فقر و تبعیض را از جنس عطش دانسته اند و عدالت را به چونان آبی تشبیه کردند که حتی اندکش فرد و جامعه را سیراب و موجبات قیام و حرکت را فراهم میکند
🔻۴: عدالت و در نقطه مقابل آن فقر و تبعیض علاوه بر وضعیت سبب نیز هست؛ عدالت در منابع موجب عدالت در درآمدها میشود و... در سمت مقابل فقر و تبعیض نیز مجددا فقر و جهل خلق میکند و این موجب ناعادلانه تر شدن جامعه و در نتیجه مرگ تدریجی جامعه میشود!
🔸در این مورد پادکست "چرا فقیرها فقیرتر میشوند؟"و "فقر احمق میکند" را گوش کنید
محمدامین_رضایی
b2n.ir/u13761
b2n.ir/d75352
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 👈 اگر ابوبکر انسان بدی بوده، چرا امام صادق علیهالسلام از نسل اوست؟
⭕️ https://www.adyannet.com/fa/news/42019
✅سیره اقتصادی امام صادق (ع)
♦️ رفتار خنثی کننده بحران اقتصادی
❇️ امام صادق (ع) در هنگام بروز بحران اقتصادی قحطی مدینه به پیشکارش دستور می دهد گندم های موجود در خانه را در بازار عرضه کند و روزانه ترکیبی از گندم و جو برای پخت نان خریداری کند. این رفتار مخالف منطق حداکثر سازی سود و مطلوبیت در ادبیات اقتصادی است.
♦️عدم پذیرش سود غیرمنصفانه
✳️ مصادف سرمایه هزار دیناری امام صادق را در سفر تجاری به مصر دوبرابر کرد. امام هنگامی که متوجه شد این سود حاصل تبانی و گرانفروشی گروه تجاری بوده، تنها اصل سرمایه اش را پذیرفت.
♨️ حضرت با ناراحتی فرمودند: سبحان الله! به زیان مردمی مسلمان باهم، هم قسم شدهاید که متاع خویش را جزء دو برابر قیمت خرید نفروشید؟
🔸 آن گاه یکی از دو کیسه را برداشت و فرمودند: این سرمایه من، و ما را به چنین سودی نیاز نیست. سپس فرمودند: برخورد شمشیرها در هنگام کارزار و جهاد راحت تر از به دست آوردن مال حلال است. (یَامُصادَف مجاهده السُیُوفِ اَهونُ مِن طَلَبِ الحَلال)
📚 بحارالانوار، ج47، ص59.
♦️ سادهزیستی و پرکاری دولتمردان
‼️روزی معلي بن خنيس به امام صادق (ع) میگوید: با دیدن امکانات فراوان در دست بني عباس با خودم گفتم: اگر اين امکانات در دست شما بود، ما هم با شما به عيش و خوشي میرسیدیم
‼️ امام(ع) پاسخ داد: هيهات، اي معلي اگر ما به حکومت میرسیدیم، بهرهمندی ما جز #بیداری_و_تدبیر_شبانه، #تلاش_سخت_روزانه، #پوشیدن_لباس_زبر_و_خشن و #خوردن_خوراك_ساده، چیز دیگری نبود
(اصول کافی، ج ۱, ص ۴۱۰)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👌 صدها کشیش مسیحی دسته جمعی در یک کلیسا مسلمان شدند و شهادتین را به عربی و انگلیسی قرائت کردند.ولی اصلا خبرش جهانی نشد.؟!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ کسی فقیر نمیشود مگر با ثروتاندوزی سرمایهداران!
🎙 اگر در جامعه اقشاری میبینید که هرچه کار و زحمت میکشند باز هم گرسنه هستند بدانید #سرمایهداران آن جامعه حق اینها را خوردهاند.
🔹 عین عبارت امام صادق (ع) این است: کسی که بیش از نیازش دارد مصرف میکند، چیزی را میخورد که مال او نیست.
27اردیبهشت۱۳۳۰ - سفیر انگلستان با تسلیم یادداشت تذکری به دولت ایران قانون ملیشدن صنعت نفت را خلاف قوانین بینالمللی اعلام کرد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👓 از ۲۵۰۰سال پیش تا کنون هیچ وقت ایران این #اقتدار_دریایی را نداشته!
❗️پ.ن: شب هوا طوفانی شد صبح از مؤسسات گوناگون بازدید به عمل آوردیم و به موقع برای رژه در ساعت ده رسیدیم به دلیل هوای بد برای ما امکان نداشت که از کشتی سلطنتی که در کیش لنگر انداخته بود مانور را تماشا کنیم
در عوض از یک برج مراقبت دریایی بالا رفتیم در میان میهمانان نوه امپراطور اتیوپی هم حضور داشت که فرمانده نیروی دریایی کشور خودش است. ۲۹ کشتی و یک ناوگان کامل قایقهای اژدرافکن رژه رفتند و به هنگام عبور از جلوی جایگاه ما توپهایی به علامت احترام شلیک کردند. در پشت آنها تعدادی هلیکوپتر و شانزده هاور کرافت رد شدند در همان لحظه شاه درخواست کرد که چند تا از کشتی های مجهز به موشک به هدفی که دیروز هلیکوپترها با آن دقت هدف گیری کرده بودند تیراندازی کنند دو تا از کشتیها برای این منظور انتخاب شدند.
اولی به کلی هدف را ندید؛ و دومی حتی نتوانست موشک را از سکوی پرتاب شلیک کند. افتضاح غریبی بود، و بیشتر به خاطر حضور میهمان اتیوپی ناراحت کننده تر بود از شدت عصبانیت دچار چنان سردردی شدم که لاجرم به بیش از یک لیوان وُدکا متوسل شدم. شاه از خشم می لرزید ولی آرامش ظاهری اش را حفظ کرده بود، ناهار در حال و هوایی پرتنش و عصبی صرف شد آهسته به وزیر دارایی اشاره کردم، اگر هدف گیریها بر طبق برنامه پیش رفته بود حالا چه مدح و ستایشی دربارۀ نیروی دریایی میشنیدیم، و چه صحبت هایی در مورد تسلط بر خلیج فارس و تمام اقیانوس هند گفته میشد. تنها موضوع سالم برای گفت و گو انواع ماهیهایی بود که در آبهای کناره خلیج فارس وجود دارد.
کتاب خاطرات علم
ج۱ ص ۳۹۵
✅75 سال پس از روز نکبت؛ چه چیزی در اسرائیل تغییر یافته است؟
🔹بنا به اعلام سازمان مرکزی آمار، جمعیت اسرائیل در آوریل سال 2023 میلادی به 9.73 میلیون نفر رسیده است که 7.14 میلیون نفر آن، یهودی و 2.08 میلیون نفر هم عرب (شامل ساکنان بیت المقدس اشغالی) و 530 هزار نفر نیز بر اساس دین دستهبندی نشدهاند. این در حالی است که جمعیت اسرائیل به هنگام برپایی حدود 800 هزار نفر بود که نزدیک به 150 هزار نفر آن، شهروندان عرب بودند.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از العربی الجدید، اطلاعات سازمان مرکزی آمار اسرائیل نشان میدهد 43.1 درصد از ساکنان یهودی خود را سکولار معرفی میکنند، این امر در حالی است که در سال 2016 میلادی 45 درصد و در سال 2000 میلادی 50 درصد از یهودیان خود را سکولار معرفی میکردند همچنین 21.1 درصد یهودیان خود را محافظهکار و دینباور معرفی میکنند، 11.3 درصد هم خود را متدین و 10.1 درصد هم خود را حریدی (متدین و متعصب) معرفی میکنند
https://fa.shafaqna.com/?p=1575160
به دلیل غرق شدن جاکارتا، اندونزی پایتخت جدیدی میسازد
🔹روزنامه نیویورکتایمز اعلام کرد، جاکارتا پایتخت اندونزی با مشکلات متعددی علاوه بر تراکم بالای جمعیتی دست به گریبان است و هر سال شهر حدود سی سانتیمتر به زیر آب میرود.
🔹به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، این روزنامه امریکایی افزود: در حالی که نجات شهر در حال غرق شدن محال است، مسئولان اندونزی به فکر ساخت پایتخت دیگری برای کاستن از فشارها بر جاکارتا هستند به طوری که حدود ده میلیون نفر در جاکارتا که نصف مساحت نیویورک را دارد زندگی میکنند، علاوه بر این، ده میلیون نفر دیگر هم در مناطق حاشیهای در کلبهها و منازل تو در تو اقامت دارند
🏘 تابلوی ورودی شهری در آمریکا:
(به کریاس جوئل خوش آمدید...
اجتماعی سنتی دارای عفتها و ارزشها،
بر اساس سنن و رسوم مذهبی خود،
از شما خواهشمندیم تا به هنگام بازدید از اجتماع ما به گونهای عفیف لباس پوشیده و رفتار کنید. این امر شامل موارد زیر میشود:
پوشیدن دامن یا شلوار بلند، پوشیده بودن سینهها، پوشیدن لباسهای آستیندار حداقل تا آرنج، استفاده از الفاظ مناسب، رعایت تفکیک جنسیتی در تمام اماکن عمومی.
از احترام شما به ارزشهای ما سپاسگزاریم،
از بازدید خود لذت ببرید!)
پ. ن: همه جا قانون دارند و مردم هم خودشون رو مکلف به پیروی از قانون میدونند! حتی آمریکا!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️ شاهین نجفی: هدف زن زندگی آزادی دخترهای پانزده ساله است!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️ تبلیغ زیبای شرکت هواپیمایی اماراتی برای سفر به ایران
#ایران_زیبا
#هویت_ملی
حق آبه ایران از هیرمند
این ایام بحث بر سر حق آبه ایران از رود هیلمند یا هیرمند مطرح است که حواشی متعددی برجای گذاشته امــــا می دانید ریشه و اصل این معضل در کجاست؟!
دُرست است یک طرف این فتنه مانند اکثر فتنه ها انگلیس خبیث است و یک طرف هم سلسله بی کفایت و خائن قاجار و بدتر از آن پهلوی است.
جدایی افغانستان از ایران در معاهده پاریس یک مناقشه آبی را بین دو کشور برجای گذاشت. مناقشهای که بعد از یک قرن و نیم هنوز تبعات آن دامنگیر مردم جنوبشرق ایران است. درقبال این مناقشه آبی، اما بدترین مواجهه را رضاخان از خود نشان داد.
رضاخان که تصمیم گرفته بود در توافق سعدآباد هزینه رویای ثبات و از بینرفتن مناقشات مرزی در منطقه را بهتنهایی و البته از جیب مردم ایران پرداخت کند، افغانستان را نیز از این بخشش کریمانه بینصیب نگذاشت.
قبل از توافق سعدآباد رضاخان برای پایاندادن به مناقشه آبی با افغانستان، آتاتورک را بهعنوان حکم معرفی کرد و او هم نمایندهای به ایران فرستاد. نتیجه مذاکرات امضای توافقی به ضرر منافع ایران بود. مطابق این توافق که درابتدا پنهانی بسته شد و در زمان پیمان سعدآباد آشکار شد، ۱۶۰ فرسخ از خاک ایران شامل مناطق (هشتادان، موسیآباد، شمتیغ و...) در شرق ایران به افغانستان واگذار شد و در مقابل قرار شد ایران و افغانستان بهطور مساوی از آب هیرمند استفاده کنند که این مورد با ساخت سدی روی هیرمند توسط افغانستان زیر پا گذاشته شد و ایران از حقابه خود محروم ماند، یعنی دشت ناامید بدون هیچ دستاوردی از دست رفت.
دشت ناامید منطقهای در امتداد مرز ایران و افغانستان است که در میان چندمنطقه پرارتفاع واقع شده و بخشی از آن بهوسیله رودخانه فراه و شاخههای فرعی آن آبیاری میشود که با خیانت رضاخان قلدر مانند چندین منطقه مهم و استراتژیک دیگر از دست رفت.
اگر این دشت امروز در دست ایران قرار داشت، مردم منطقه میتوانستند از منابع آبی آن بهرهمند شوند. همانطوری که روزگاری از آن برای کوچنشینی و دامپروری بهره میبردند. چهبسا استفاده از موقعیت حاصلخیز این منطقه نیز ضمن رونق کشاورزی میتوانست مانع از فرسایش خاک شده و آنچه امروز به بادهای ۱۲۰ روزه معروف شده، متوقف میساخت.
با چنین پیشینهای بود که در سال 1351ش، امیرعباس هویدا با دستور محمدرضا پهلوی، پای قراردادی را امضا کرد که سهم آب ایران از هیرمند را از 50 درصد به 14 درصد تنزّل میداد؛ چرا؟ تنها برای جلوگیری از درغلتیدن افغانستان به سمت شوروی! اسدا...علم درباره این قرارداد و تبعات آن، در جلد ششم خاطراتش مینویسد: «این کابوس مرا در خود فرو میبرد. مدتی راه رفتم، مدتی فکر کردم، چندین دفعه استعفا از خدمت نوشتم، باز پاره کردم. فکر میکردم کار گذشته را استعفای من دوا نمیکند ... تیر از شست گذشته است، دیگر هیچ. هزار بار به نعیمخان درود فرستادم و به دولت لعنت. مرتیکه مثل شیر آمد و تهدید کرد که اگر میخواهید کمک به ما را در گرو آب هیرمند نگاه دارید، مــا نمیخواهیم و این بدبختها آنقدر از چپگرایی افغانستان ترسیدند که همه شرایط را قبول کردند و بالاخره دیشب [ضربه] آخر را زدند. کسی چه میداند؟ شاید هم از اربابهای نامرئی دســتور ارتکاب این خیانت را داشتند ... به حدی بدحال بودم که به دفتر کار خودم هم نرفتم. یکسر به سراغ یار و شراب شتافتم. مدتی شراب خوردم و گریه کردم و او ندانست چرا؟ فقط چون مرا منقلب یافته بود، او هم بالطبع گریه میکرد! البته ایــن خیانت، ده تــا پانزده سال دیگر ظاهر میشود که من مردهام. ولی مثل این است که یک قطعه گوشت بدن مرا بریدهاند و پیش چشم من جلوی سگ انداختهاند.»
عَلَم اصالتاً از اهالی جنوب خراسان بود و با وضعیت منطقه هامون آشنایی کامل داشت؛ اما فقط او نبود که میدانست در پس این قرارداد، چه دردسر بزرگی نهفته است؛ شاه با توجه به شرایط کاهش حقابه ایران به 50 درصد در دوره رضاشاه و بروز خشکسالیهای کُشنده در دهه نخست سلطنت خودش، از وضعیتی که ممکن بود پیش آید آگاه بود؛ هر آدم بیخبری هم میتوانست بفهمد که وقتی تبدیل حقابه به 50 درصد، آن بلا را سر سیستان و سیستانی میآورد، تبدیل 50 به 14 درصد چه فاجعهای را درست میکند؛ اما محمدرضا پهلوی چنین کرد، شاید به اشاره اربابهای نامرئی! این خیانت آشکار 50 سال است که گلوی هامون را میفشارد و در عصری که آب مایه نزاعهای سنگین میان ملتهاست، باعث بروز چالش و دردسرهای بزرگی میشود که چندان هم از میل و خواست استعمارگران قرن جدید دور نیست.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢اگر خانههای خالیِ ایران در کشور دیگری بود چه میشد؟
◾️نگاهی به قانون مالیات بر خانه های خالی در کشورهای دیگر...